2019-06-03 1340 浏览
以前禾輋舊舖由中學食到出黎工作,最鍾意佢選擇多,夠鑊氣,開得夜,如今搬左黎石門,一於約班兄弟會一會佢先!平日一至四夜晚10點後係宵夜時段,多款小菜特價,叫多幾款食盡佢!次次黎都會叫蠔餅,蠔仔份量合理,炸得鬆脆,唔會成口油。平時茶記碟頭飯d茄子好易中伏,有d無拉過油都夠膽死放上檯,而茄子鵝腸煲就夠晒熱辣辣,茄子拉過油先出到咁靚ge紫色,鵝腸都唔少,個汁就似無落鹹魚ge魚香茄子汁(正宗魚香茄子真係無鹹魚),送飯一流。馬拉盞炒通菜夠鹹香,無渣,爽口。蒸蛋好滑好香,似係加左雞湯。十三味豬雜煲望落好似水煮菜式,食落只係少少辣少少鹹,都幾油,成煲野有大量芽菜金菇,豬雜就只有幾塊豬肉、豬潤、豬粉腸同豬肚……索價$85,好失望。好彩壓軸出場ge揚州炒飯同乾炒牛河絕不欺場,炒飯夠乾身,粒粒分明,炒河比一般香甜,可能老抽落得較多,但無損風味,河粉無痴埋一團,牛肉唔韌,無用梳打粉醃過龍,兩碟都鑊氣十足,大大碟,食完隻碟唔會油。
嘉士伯大樽裝
揚州炒飯
茄子鵝腸煲
十三香豬雜
2019-06-01 962 浏览
聞名不如見面,果然好多人排隊。門口寫住只可以坐1小時30分鐘,真係唔夠。潮州六寶,鵝片,細件容易入口,樣子不錯,食下去也OK,只是點醬汁就好咸。椒鹽九肚魚,好雪白,但係食唔到有魚,有點失望。辣腰果鴨舌,有點咸, Wasabi骨,味道一流。唔辣,但是味道估不到很特別。西蘭花魚片,魚片爽滑,整。
椒鹽九肚魚,好雪白,但係食唔到有魚,有點失望。
辣腰果鴨舌,有點咸,
Wasabi骨,味道一流。唔辣,但是味道估不到很特別。
西蘭花魚片,魚片爽滑,整。
2019-05-28 988 浏览
喺馬鞍山區一到宵夜時間,就好多餐廳都已經閂晒門,所以就唯有同班老友去石門站附近間陳根記到食宵夜。平日星期一至四會有宵夜時段餐牌提供,食物款式選擇唔算少,而且價錢超值,咁我地5個人就叫左 十三香豬什($85),香煎蠔餅($53),馬拉盞炒通菜($53),魚香茄子煲($53),肉鬆蒸水蛋($53),楊州炒飯($53),乾炒牛河($53),另外仲叫左D嘉士伯連汽水($22)。提外話,一般大排檔都好少會有咩服務可言,但今次餐廳職員服務夠殷勤,我地喺洗筷時,唔小心倒瀉左D茶喺枱面到,阿姐見到居然會主動抹乾張枱,值得一讚!雖然話就話係宵夜時段,但食物份量絕無欺場,而且上菜時都夠熱。香煎蠔餅夠香口,唔油膩馬拉盞炒通菜夠味,但唔會太鹹魚香茄子煮得夠淋,D醬好惹味十三香豬什望落麻辣,實際似分開煮,豬什唔入味肉鬆蒸水蛋D蛋唔會太水或太硬,夠滑楊州炒飯炒得夠乾身,乾炒牛河配埋辣椒醬上,2碟份量大,落足料一班朋友嗌小菜食,配埋啤酒,簡直一流!

香煎蠔餅
香煎蠔餅夠香口,唔油膩
馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜夠味,但唔會太鹹
魚香茄子煲
魚香茄子煮得夠淋,D醬好惹味
十三香豬什
十三香豬什望落麻辣,實際似分開煮,豬什唔入味
肉鬆蒸水蛋
肉鬆蒸水蛋D蛋唔會太水或太硬,夠滑
嘉士伯
一班朋友嗌小菜食,配埋啤酒,簡直一流!
2019-05-27
$111 (宵夜)
魚香茄子煲
嘉士伯
2019-05-27 613 浏览
大學時代成日去舊村的陳根記,我估都係貪佢當年平平地,又可以在大空地到吃喝玩樂咁。陳根記第二代搬左來石門,今次第一次幫襯。6PM來到,已經有人在門口等取票,佢地用FOOD GULU系統,突然覺得好先進,從來冇想過食陳根可以手機拎票排隊的,果然是與時並進的飲食業~!食物方面,大都保持水準,不過份量就好似細左D,手撕雞好味,有WASABI的味好O岩夏天開胃食,另椒鹽系統的食物, 依然美味。下次食真係要早D拎票找位, 用餐時間只有90分鐘,一定要約人準時到呢~

2019-05-26
2019-05-23 507 浏览
同一大班朋友聚會梗係要去大排檔因為地方夠大同埋最緊要啱feel 首先就叫咗啤酒呢度價錢都還可以另外手撕雞都幾好食有少少辣同埋攻鼻 仲有佢嘅盤雞都係出名菜雞肉都幾嫩滑
2019-05-11 1324 浏览
喺沙田食飽飯之後,想食甜品。上網見到啲人話陳根記啲甜品好好食,所以特登搭車入嚟試吓。點知真係正,所以我哋冇後悔特登入嚟食。芒果一口脆係陳根記最出名嘅甜品,諗都冇諗就叫咗黎試。佢同平時食開嘅芒果腸粉有啲似,都係有嘢包住舊芒果,但唔同既係呢個嘅皮係脆,所以口感更好。特登入嚟食,梗係叫多幾樣試吓啦,我哋再叫埋法式脆糖燉蛋。上面啲焦糖脆口,下面嘅燉蛋滑口。最後叫埋芒果涼粉,睇來我真係太鍾意食芒果啦!下次應該食埋陳根記既大排檔。
2019-05-06 1486 浏览
今次兄弟聚會一行三人。點了椒鹽鮮魷,肉醬腸粉,炒辣蝦,炸蠔餅椒鹽鮮魷口感干脆,椒鹽味特出,是個很好的下酒菜。肉醬腸粉,酸酸甜甜,也補牛肉可以選擇的,最 過癮。炒辣蝦有點劣評,分量不足,已經155大元了。最好評是炸蠔餅,味道濃厚,炸得香脆,配合醬汁人間極品大排檔環境,但是有冷氣,燈光充足,在炎炎夏天都不會感得難受。兄弟會面當然少不了酒,共下了4枝朝日啤酒,4碟餸都是出色的下酒菜,平均每人263元結帳。
今次兄弟聚會一行三人。
點了椒鹽鮮魷,肉醬腸粉,炒辣蝦,炸蠔餅
椒鹽鮮魷口感干脆,椒鹽味特出,是個很好的下酒菜。
肉醬腸粉,酸酸甜甜,也補牛肉可以選擇的,最 過癮。
炒辣蝦有點劣評,分量不足,已經155大元了。
最好評是炸蠔餅,味道濃厚,炸得香脆,配合醬汁人間極品

兄弟會面當然少不了酒,共下了4枝朝日啤酒,
4碟餸都是出色的下酒菜,平均每人263元結帳。
炒辣蝦
肉醬腸粉
炸蠔餅
2019-05-04
肉醬腸粉
炸蠔餅
2019-05-04 1027 浏览
冒名而來,知道會好多人,諗住有位就入冇位就算,大約6點,2個位即刻入,地方好窄,限時,坐膠櫈,膠枱布,自己寫單叫餸,急急趕趕咁真想起身就走。算啦既然來到,又係特登入石門為它而來的就嗱嗱林隨便叫了一碟薑蔥炒蟹,時菜炒花枝片,甜麵醬魚雲㷛,嘩,正呀!花枝片鮮味,炒菜不太咸,味道好清爽,蟹就細隻咗的的,但惹味,魚雲就濃味咗些,但不腥,整體來說,坐得不太舒適都值得。兩人埋單都不用400元,但好飽了,臨走見各枱食客有很多不同種類的食品,心中盤算下次來食咩好呢
2019-05-01 1436 浏览
開了三十多年的港式大排檔“陳根記”,新店搬到沙田石門,過去是真的遠,覺得好偏啊!!!本來晚上6點出發吃的,但是系統上的路線指示不是很准,走到地鐵站下就不知左右了,其實就是地鐵站旁邊這棟樓,進店才看到生意好好哦,幾乎滿座,店鋪還是能坐很多人 但是生意太好了 外面等位都是幾十號椒鹽瀨尿蝦椒鹽味非常濃郁,蝦也肥美,口味不錯,推薦。就是蝦不好剝芥末蟹籽手撕雞 這個很好吃,配啤酒真的很棒芒果一口脆 這個一定要點!外皮酥脆 裡面的芒果冰凍的 底部還有層奶油 一口一個很爽

椒鹽瀨尿蝦
椒鹽味非常濃郁,蝦也肥美,口味不錯,推薦。就是蝦不好剝

芥末蟹籽手撕雞
這個很好吃,配啤酒真的很棒

這個一定要點!外皮酥脆 裡面的芒果冰凍的
底部還有層奶油 一口一個很爽
2019-04-28
2019-04-28 970 浏览
位於沙田,晚上去的看不清周圍環境,路上比較黑沒路燈,也並沒有很多人,位於商埸外側,走進店裡卻一眼看到座位排列讓人有擁擠感,也沒有自己的空間,拿票等了60多分鐘點了蟹籽芥末手撕雞,如果口感再涼一點會更好冬陰功花甲湯,花甲很多,雖然湯的味道沒有很正宗,個搭配也很新奇好吃的黃金蝦,外面是鹹蛋黃炸的,肉很肥嫩,我最喜歡的一道菜炒菜,味道鹹了些榴槤奶露,很膩的其實!新店鋪面積不大,店員少,以至於不能及時的服務到每位元客人,不過也理解啦~還是正宗的香港大排檔風味,為這人情味加分~就是等太久

2019-03-09
2019-04-28 847 浏览
對於陳根記大家應該都唔會陌生,特別係對於係中文大學讀書嘅朋友仔,應該都都經常會黎開餐,所以今次同同學落堂之後就決定喺呢度大吃一餐。係環境方面大家真係唔好對佢有啲乜嘢期望,同普通大排檔一樣,坐露天地方,冇冷氣,剩係得風扇,而且地下又有唔少食客留低嘅垃圾,例如牙籤、廁紙等等。不過食物嘅味道就可以搭救,試咗佢嘅招牌手撕雞、蠔餅、咕嚕肉、西蘭花瑤柱,蠔餅煎得香脆,仲有唔少蠔仔粒,招牌手撕雞都好好味, 其他食物就正常水準,不過不失。不過奉勸大家如果對於餐廳環境有高要求嘅食客,就要諗清楚試唔試呢一間喇!

• Wasabi手撕雞
2019-04-26 1093 浏览
陳根記搬家之前,有幸曾經去過沙田禾輋那邊吃過一次,覺得味道不過不失今晚第一次黎新舖,一黎到就已經勁多人o係門口等...最激氣既係黎到先知原來可以透過THE GULU攞飛..如果早知就唔洗黎到先慢慢排啦..雖然佢門口有寫住每檯限時食1.5小時,但我o地都等o左45分鐘,等到望穿秋水之後先終於可以入座啦...Wasabi手撕雞..以前舊店食過,好「攻」鼻..反而新店Wasabi味無咁重,較易入口,我覺得比較適合香港人口味,撈埋海哲一齊食好爽口川芎白芷魚雲...食面頭果舊時覺得唔多入味,但點埋下面D汁,就覺得好入味,藥材味好重椒鹽豆腐....不過不失,外脆內軟既都椒絲腐乳炒通菜...呢個反而有驚喜,夠椒絲腐乳味得黎又唔會太咸豉椒炒蜆..全晚最令人失望既餸,好淡無咩味咁椒鹽白飯魚...炸得香脆,令人不知不覺食完一條又一條沙嗲牛肉粉絲煲...好惹味,但勁細煲,而且叫既時候無留意佢係牛肉而唔係肥牛,雖然都好味,但始終都係覺得佢應該配肥牛...滷水拼盆...好味之選,入面有豆腐,鵝肉,魷魚,紅腸,豬腸,豬耳,牛展同蛋,好多款好豐富同好大碟其實都ok既呢餐晚餐,但佢搬家之後黎到石門,對9龍區既居民黎說
Wasabi手撕雞

川芎白芷魚雲
椒鹽豆腐
椒鹽豆腐....不過不失,外脆內軟既都
椒絲腐乳炒通菜
豉椒炒蜆
豉椒炒蜆..全晚最令人失望既餸,好淡無咩味咁
椒鹽白飯魚
椒鹽白飯魚...炸得香脆,令人不知不覺食完一條又一條
沙嗲牛肉粉絲煲
滷水拼盆

其實都ok既呢餐晚餐,但佢搬家之後黎到石門,對9龍區既居民黎說真的有點太遠了,唔係咁岩朋友揸車,應該唔會過黎食..
朋友仲要一晚幾次去移車,因為警車不斷係附近行黎行去疑似抄牌
2019-04-19
Wasabi手撕雞
川芎白芷魚雲
椒絲腐乳炒通菜
滷水拼盆
2019-04-25 783 浏览
陳根記搬左之後第一次食,晚上10點後有特價小菜,都係五十幾蚊碟當然招牌菜係冇得特價既🤣晚上十一點幾去到已經冇咩人,但門口有得泊車好方便裹面既裝修佢係想模仿返以既陳根記,只係細間左好多!但有左冷氣😆叫餸依家都係自己寫,但依家電腦化就寫號碼就得😂😂食物方面,我地叫左金牌手撕雞例牌,例牌都好大碟,但本人覺得wasabi手撕雞惹味d叫左豉椒鵝腸,但佢黎左豉油皇鵝腸,不過都夜都照食,但鵝腸裹面d肥膏佢冇整走,太肥了仲有叫左個椒鹽鮮魷,但佢又黎錯左椒鹽九肚魚😑,但我真係吾中意食魚,所以都叫佢整過。個鮮魷炸粉都厚,椒鹽係普通淮鹽,一般般以前陳根記間糖水鋪都一齊搬左過黎,買左個一口芒果,外脆內凍,呢個就好好味👍🏻👍🏻整體水準好似退步左,但十點後小菜特價係抵食既,同埋冇左樽裝汽水,個叔叔話因爲地方細左,冇位擺樽,所以得返罐裝

當然招牌菜係冇得特價既🤣

晚上十一點幾去到已經冇咩人,但門口有得泊車好方便

金牌手撕雞
豉油皇鵝腸
2019-04-24
$110 (宵夜)
2019-04-25 385 浏览
今日阿媽唔得閒煮,一家大細出去食飯,老豆話不如陳根記,搬左之後未去過,一於就試下啦,我地6:20黎到,開頭都有唔少吉檯,但好快就爆棚,檯與檯之間既空間比以前窄好多,坐住係背脊靠背脊,但環境俾以前光猛左,冷氣開大左,每檯90分鐘時間,一叫啲野食好快就上,務求快來快去。手撕雞半隻呢個最快上,黎到有個酸酸地既汁俾你撈,有海蜇青瓜絲,細路仔鐘意食。豉椒炒蜆色水係夠,開頭見食評好多人都話有沙,我地好好彩,冇沙😁金銀蛋莧菜咸蛋鋪滿面,唔使錢😂😂椒鹽九肚魚都可以既,正常囉。楊州炒飯普通野,冇乜特別砵仔焗魚腸面頭好脆,底下好多魚腸,不過有時食到有啲苦。。生炒骨細路至愛,但我覺得厚左少少,好多舊都好韧,但都俾細路食曬😁豉汁蒸魚雲個味唔差,不過份量好似少左啲搬左之後第一次黎,覺得以前好食啲😅😅😅可能係氣氛問題呢,以前露天好氣氛啲😁

手撕雞半隻

豉椒炒蜆

色水係夠,開頭見食評好多人都話有沙,我地好好彩,冇沙😁

金銀蛋莧菜

咸蛋鋪滿面,唔使錢😂😂

椒鹽九肚魚

都可以既,正常囉。

普通野,冇乜特別

砵仔焗魚腸

面頭好脆,底下好多魚腸,不過有時食到有啲苦。。

生炒骨

細路至愛,但我覺得厚左少少,好多舊都好韧,但都俾細路食曬😁

豉汁蒸魚雲

個味唔差,不過份量好似少左啲

陳根記有新鋪啦仲要係石門,石門亦都因為距而變得好熱鬧超多人,大家記得同app拎定位吾係有排等呀~真係好多人架!裝飾係仿效以前大排檔,好有心思既設計。野食仍然好多款式,都係抵食價。我地叫左手絲雞,椒鹽豆腐,一碟先由炒通菜,賴尿蝦,同最出名既甜品- 芒果pancake ,外脆熱內面好冰凍,口感勁過引,距係要自己去門口另一面買,同都多人排隊賣走架。椒鹽豆腐就比以前無甘脆口,但都大大碟好足料。賴尿蝦就細細隻,好入味,正!
陳根記有新鋪啦仲要係石門,
石門亦都因為距而變得好熱鬧超多人,
大家記得同app拎定位吾係有排等呀~真係好多人架!

裝飾係仿效以前大排檔,好有心思既設計。
野食仍然好多款式,都係抵食價。

椒鹽豆腐就比以前無甘脆口,但都大大碟好足料。
賴尿蝦就細細隻,好入味,正!