陳小館 (尖沙咀).新開係尖沙咀,環境企理舒適,懷舊香港嘅感覺,而且嘢食又夠大份.▪️椒鹽魷魚鬚▪️.椒鹽魷魚鬚夠晒酥脆,外皮炸粉完全唔會過厚,魷魚煙韌!.▪️金磚豆腐▪️.呢個又係我好喜歡的小食,軟綿綿嘅豆腐再加上𦭑薄嘅炸粉外皮,淋上七味粉,好香口! .▪️啫啫雞煲加砵仔白飯▪.啫啫雞煲上枱熱辣辣,竟然配料有豬膶,雞件夠惹味又餸飯,特別一讚係佢呢到嘅白飯係砵仔白飯。飯粒乾身,軟硬適中,砵仔焗嘅飯係特別有飯香,推薦大家必纥.▪️蒜香一字骨▪.呢到嘅炸物係真係幾出色,蒜香味濃,咬落鬆化,肉汁流出,一字骨肉夠曬腍身.▪️啫啫芥蘭煲▪.芥蘭係我男朋友喜歡食嘅菜之一,菜莖好腍而且好甜,啫啫芥蘭又夠入味,總之呢度小菜就係相當出色.▪️原盅花旗參燉雞湯▪️.一小盅原盅雞湯,淡淡花旗參香,內有雞肉燉到好碎,證明將材料嘅燉到入個湯.📌 陳小館 (尖沙咀)尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
陳小館 (尖沙咀)

▪️椒鹽魷魚鬚▪️
椒鹽魷魚鬚夠晒酥脆,外皮炸粉完全唔會過厚,魷魚煙韌!

▪️金磚豆腐▪️

▪️啫啫雞煲加砵仔白飯▪

▪️蒜香一字骨▪

▪️啫啫芥蘭煲▪

▪️原盅花旗參燉雞湯▪️
📌 陳小館 (尖沙咀)

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-09-29 42 浏览
喺尖沙咀食點心嘅地方唔多.大多都係貴價酒樓好彩最近開咗一間點心舖😍雖然選擇唔算好多.但每件都好精緻有特色.🥢金箔蝦餃王蝦餃上面都掃上金箔. 唔食得都睇得🤣每粒都好飽滿. 餡料充足🥢鮮蝦菜苗餃每件菜苗餃入面都有好大隻蝦. 外皮晶瑩剔透🥢紅米金沙蝦腸好特別嘅腸粉.外皮係紅色用紅米做然後有啲好趣口嘅卜卜脆包住大大件蝦🍤好特別🥢白金流沙包熱辣辣😍包好鬆軟餡料超級流心🥢芝士蝦長春卷好脆口. 食得出芝士味重🥢有雞先定有蛋先廚師好有創意雞仔係鹹水角. 蛋係薑汁蒸蛋🤣下面仲有啲餅乾碎扮鳥巢
喺尖沙咀食點心嘅地方唔多.大多都係貴價酒樓

🥢有雞先定有蛋先
廚師好有創意
雞仔係鹹水角. 蛋係薑汁蒸蛋🤣
下面仲有啲餅乾碎扮鳥巢

閒日放假早起身最岩就係去飲茶,但又唔想去酒樓等位同搵位☹️晏就又想去尖沙咀行下街,上網就搵下見到呢間餐廳有點心食仲要係the one 隔離條街,好方便!由於十一點仲係早既時間,唔洗等位就入座啦!有卡位好舒服🤗兩個人叫左6個點心食到飽一飽加埋茶位每人都係一百蚊到,抵👍🏻松露野苗餃 $18有兩件,皮薄餡料多👍🏻而且爽口!白金流沙包 $20有兩個,包上面掃上兩下金色圖案,增添視覺效果!咬落熱辣辣,滿滿既流沙湧出來!紅米金沙蝦腸 $38紅米腸粉唔係到到有得食,上碟已經好靚!食落好脆又多蝦🦐有雞先定有蛋先?$38個名超得意,黎到既賣相都好可愛!兩隻小雞🐥與兩隻雞蛋🥚係安蝦鹹水角似糯米糍既皮,最初係甜品,咬咬下就會變番鹹!而雞蛋係原隻薑汁蒸蛋!呢個係凍食,滑滑的!砂鍋金針雲耳雞飯 $48好大鍋,又多餸!飯香而且d雞好滑溜!夠薑薑汁糕 $18有兩件,蒸出黎好熱,陣陣薑汁味飄出黎!食落口唔會太甜!
閒日放假早起身最岩就係去飲茶,但又唔想去酒樓等位同搵位☹️

由於十一點仲係早既時間,唔洗等位就入座啦!有卡位好舒服🤗

松露野苗餃 $18
有兩件,皮薄餡料多👍🏻而且爽口!

白金流沙包 $20

紅米金沙蝦腸 $38
紅米腸粉唔係到到有得食,上碟已經好靚!食落好脆又多蝦🦐

有雞先定有蛋先?$38

砂鍋金針雲耳雞飯 $48
好大鍋,又多餸!飯香而且d雞好滑溜!

夠薑薑汁糕 $18
有兩件,蒸出黎好熱,陣陣薑汁味飄出黎!食落口唔會太甜!

今日放假出咗嚟尖沙咀行街,突然好想食吓點心,搵咗呢間陳小館😆餐廳裝修比較新,牆上面掛咗啲有關舊香港嘅相~幾有風味!我哋坐卡位,坐得都好闊落👍🏻我哋一定會叫平時最鍾意食嘅鮮蝦菜苗餃 ($18)🦐真係做到皮薄餡靚,入面仲有好多蝦,好滿足!我哋仲encore多一客添🤤另一個我的最愛,白金流沙包 ($20) 啲皮好軟熟,內餡好流心,唔似有啲酒樓會有層油分離,亦唔會過甜,呢個都好好味☺️我最鍾意食白玉綿花雞 ($32) 嘅魚肚🤤索哂啲汁真係好好食~濃湯鮮竹卷 ($28) 有三大條,啲餡好飽滿,口感亦都好豐富😋我係第一次食紅米金沙蝦腸 ($38) 呢一類點心,原來係咁好食😳中間嗰層炸衣超脆,配埋腸粉皮同埋蝦,層次好豐富👍🏻芝士蝦長春卷 ($32) 都炸得好脆口,我平時麻麻地炸嘢都覺得唔錯~搵唔返張相🥲睇大合照最後嚟個甜嘅,棗皇紅棗糕 ($18) 非常煙韌,唔會過甜,合我口味~我覺得整體嚟講食物質素唔錯,最緊要係啲點心真係樣樣都熱辣辣架🤤非常好!
白玉綿花雞
濃湯鮮竹卷
棗皇紅棗糕
2021-09-26
白玉綿花雞
濃湯鮮竹卷
棗皇紅棗糕
2021-09-27 28 浏览
星期六去TST 行街,突然好想飲茶😆 搵到依間餐廳有得飲茶😃 即刻去試下😋 餐廳大部份都係卡位👍🏻 可以坐得舒舒服服咁嘆返杯茶🍵所有野食上枱都係熱辣辣👍🏻 我估係即叫即蒸/炸❤️ 好正紅米金沙蝦腸 ($38)用左紅米做外皮,外面粉紅色好吸引🥰 而且又滑又薄又煙韌👍🏻 入面再有一層脆脆皮包住蝦肉🦐 勁有層次👍🏻 亦都有唔同口感❤️ 正白金流沙包 ($20)超級流心😋 奶皇味夠,又唔會好甜金箔蝦餃王 ($23)蝦餃皮又薄又煙韌😋 蝦肉大隻彈牙又多👍🏻 好味松露野菌餃 ($20)外皮薄👍🏻 入面好多餡,松露味都幾香芝士蝦長春卷 ($32)外皮脆😋 入面蝦肉彈牙👍🏻 再帶小小芝士味有雞先定有蛋先 ($38)雞仔賣相超得意🐥 其實係鹹水角黎🥰 而雞蛋殼係燉蛋黎🥚 食落感覺有傳統中式燉蛋既味道金磚玉砌 ($18)外面超脆👍🏻 有D似早餐脆脆片😆 入面軟熟煙韌🥰 有D 似MOCHI同年糕下次要夜晚再去試下D 小菜先得❤️

餐廳大部份都係卡位👍🏻 可以坐得舒舒服服咁嘆返杯茶🍵

所有野食上枱都係熱辣辣👍🏻 我估係即叫即蒸/炸❤️ 好正

紅米金沙蝦腸 ($38)

白金流沙包 ($20)
超級流心😋 奶皇味夠,又唔會好甜

金箔蝦餃王 ($23)
蝦餃皮又薄又煙韌😋 蝦肉大隻彈牙又多👍🏻 好味

松露野菌餃 ($20)
外皮薄👍🏻 入面好多餡,松露味都幾香

芝士蝦長春卷 ($32)
外皮脆😋 入面蝦肉彈牙👍🏻 再帶小小芝士味

有雞先定有蛋先 ($38)

金磚玉砌 ($18)

下次要夜晚再去試下D 小菜先得❤️
2021-09-25
午餐
2021-09-27 25 浏览
大大個招牌寫住新開張優惠免茶芥,好吸引午市主要做點心為主,還有即叫即蒸沙鍋飯, 坐低冇幾耐,侍應就講蒸飯要等一段時間,所以盡量早啲點講到咁吸引,就點了溫泉蛋牛肉飯飯($48)和鳳爪排骨飯($48),籠仔入面有沙鍋飯,所以份量唔算話好多, 一人份量,飯蒸得剛好好, 有咬口,配料牛肉、鳳爪和排骨正常鮮蝦菜苗餃($18)晶瑩剔透,皮比較黏啲,餡料脹卜卜黃金銀絲卷($22)即是炸銀絲卷,連煉奶上, 正常發揮濃湯鮮竹卷($28)大大件,最重要係熱辣辣 夠薑薑汁糕($18)如其名,真係好夠薑味,食兩啖已經完全感受到辣勁,而且非常煙韌,唔錯幾好食
大大個招牌寫住新開張優惠免茶芥,好吸引

鮮蝦菜苗餃($18)晶瑩剔透,皮比較黏啲,餡料脹卜卜

黃金銀絲卷($22)即是炸銀絲卷,連煉奶上, 正常發揮

濃湯鮮竹卷($28)大大件,最重要係熱辣辣

2021-09-26 23 浏览
尖沙咀❣️即蒸點心放假有時都想嘆返一盅兩件,尖沙咀既鬧市竟然有一間新開主打即叫即蒸既中餐廳😱係正The One對面🔸生菜牛肉腸皮唔會太厚又都多牛肉👍🏻🔸芝士蝦長春卷新鮮炸,皮脆蝦肉爽,如果再多啲芝士就好喇🤤 (芝士怪)🔸醬皇鳳爪份量都幾多🤭味道唔錯!🔸山竹牛肉大大件,熱辣辣👍🏻牛肉都幾爽口🔸黑魚籽燒賣豬肉同蝦既比例唔錯,唔會淨係食到肉無蝦既燒賣!🔸金箔蝦餃皇皮有少少厚,可能係因為有金箔係面😆🔸 紅棗糕彈彈彈彈口,口感唔錯,紅棗味都夠濃!好味指數:8/10陳小館 尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
尖沙咀❣️即蒸點心

🔸生菜牛肉腸
皮唔會太厚又都多牛肉👍🏻

🔸芝士蝦長春卷
新鮮炸,皮脆蝦肉爽,如果再多啲芝士就好喇🤤 (芝士怪)

🔸醬皇鳳爪
份量都幾多🤭味道唔錯!

🔸山竹牛肉
大大件,熱辣辣👍🏻牛肉都幾爽口

🔸黑魚籽燒賣
豬肉同蝦既比例唔錯,唔會淨係食到肉無蝦既燒賣!

🔸金箔蝦餃皇
皮有少少厚,可能係因為有金箔係面😆

🔸 紅棗糕
彈彈彈彈口,口感唔錯,紅棗味都夠濃!

好味指數:8/10

陳小館
尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
同皇太后尖沙咀行街💃🏻💃🏻發現👀對面街有個燈牌寫住🚥🚨即做點心🚨吸引左入去😌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪ 有雞先定有蛋先? ($38) 🐔🐣(安蝦鹹水角🐥 • 原隻薑汁蒸蛋🥚 • 各2️⃣件)🔸鹹水角 : 炸到外面脆卜卜💫但係入面又有煙銀既口感🤓,內餡鹹鹹地。🔸薑汁蒸蛋 : 凍食❄️,有淡淡🤏🏻蛋香味,唔算太甜。個底🤲🏻仲鋪滿瑪莉餅碎,擺盤好有心思😝.▪ 白金流沙包 ($20) 🤍⚜️黑色🖤襯金色⚜️流沙包就食得多,白色🤍襯金色⚜️都係第☝🏻次見幾特別🤩不過最緊要都係入面夠流心🤤,又夠滑🧏🏻‍♀️.▪合桃包 ($20) 🤎面頭壓紋,真係好似未剝殼既合桃🤪師傅👨🏻‍🍳好有心機,黑糖皮好香👃🏻內餡有勁多合桃粒,黑🖤 / 白🤍芝麻,仲有椰蓉😍成個包都好香😙.▪ 金箔蝦餃 ($23) ⚜️🦐🥟飲茶點少得蝦餃🦐🥟面頭加咗金🌟更加貴氣💃🏻蝦餃🥟脹卜卜,入面蝦肉🦐夠爽,夠彈牙🤓.▪ 黑魚籽燒賣 ($23) 除咗蝦餃又點少得燒賣,燒賣豬肉🐷同蝦🦐比例幾好。豬肉🐷唔會過肥,亦都唔會死實實一舊😏加左冬菇🍄好香。.▪ 紅米金沙蝦腸 ($38) ♥️🦐🫔蝦腸成日都見到,但係飲茶

同皇太后尖沙咀行街💃🏻💃🏻
發現👀對面街有個燈牌寫住🚥
🚨即做點心🚨吸引左入去😌

▪ 有雞先定有蛋先? ($38) 🐔🐣
(安蝦鹹水角🐥 • 原隻薑汁蒸蛋🥚 • 各2️⃣件)
🔸鹹水角 : 炸到外面脆卜卜💫
但係入面又有煙銀既口感🤓,內餡鹹鹹地。
🔸薑汁蒸蛋 : 凍食❄️,有淡淡🤏🏻蛋香味,唔算太甜。
個底🤲🏻仲鋪滿瑪莉餅碎,擺盤好有心思😝
有雞先定有蛋先? ($38) 🐔🐣

▪ 白金流沙包 ($20) 🤍⚜️
黑色🖤襯金色⚜️流沙包就食得多,
白色🤍襯金色⚜️都係第☝🏻次見幾特別🤩
不過最緊要都係入面夠流心🤤,又夠滑🧏🏻‍♀️
白金流沙包 ($20) 🤍⚜️
白金流沙包 ($20) 🤍⚜️

▪合桃包 ($20) 🤎
面頭壓紋,真係好似未剝殼既合桃🤪
師傅👨🏻‍🍳好有心機,黑糖皮好香👃🏻
內餡有勁多合桃粒,黑🖤 / 白🤍芝麻,
仲有椰蓉😍成個包都好香😙
合桃包 ($20) 🤎
合桃包 ($20) 🤎

▪ 金箔蝦餃 ($23) ⚜️🦐🥟
飲茶點少得蝦餃🦐🥟面頭加咗金🌟更加貴氣💃🏻
蝦餃🥟脹卜卜,入面蝦肉🦐夠爽,夠彈牙🤓
金箔蝦餃 ($23) ⚜️🦐🥟

▪ 黑魚籽燒賣 ($23)
除咗蝦餃又點少得燒賣,
燒賣豬肉🐷同蝦🦐比例幾好。
豬肉🐷唔會過肥,亦都唔會死實實一舊😏
加左冬菇🍄好香。
黑魚籽燒賣 ($23)

▪ 紅米金沙蝦腸 ($38) ♥️🦐🫔
蝦腸成日都見到,
但係飲茶既地方,好少見會特別用紅米整腸粉🤩
紅米比白米既腸粉,口感更煙韌🤗
入面係炸🔥既蝦肉🦐米網春卷🫔
外軟內脆💫

💕 唔洗🫖茶芥 💕
已向店員💁🏻‍♀️查詢確認,點心紙📖印多左,係唔需要茶芥😌
普洱🫖

🔺餐廳唔同時段會有唔同既野食
早市 / 午市 ( ☀️07:30 - 17:00) 供應點心🥢
晚市 (🌙17:00後) 供應小炒 • 小菜🧆🍲
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加10%服務費
🔺 大部份點心都係1️⃣籠2️⃣件,可以試多d唔同款啦😆
1K
2021-09-24 15 浏览
今次同朋友黎試呢間尖沙咀新開既陳小館~~餐廳早午市有得食點心,晚市就食中菜~我地朝早黎到就食點心😋😋點心選擇都好多,大多數都係2件起,適合同情侶/朋友黎食~~🥟金箔蝦餃皇(2件) $23✨蝦餃皮薄餡靚,面頭仲有d金箔好吸引~~裡面有大大粒蝦仁,咬落多汁好足料😋😋-🍘黑魚籽燒賣(2件) $23✨燒賣口感爽彈,咬落啖啖肉~味道幾鮮甜,推介👍🏻👍🏻🍞特色合桃包(2件) $20✨上台時熱辣辣出哂煙,已經好想食!!食落去有粒粒合桃,口感豐富得黎又好香口❤️❤️🥘醬皇鳳爪 $28✨鳳爪份量都好多,煮到腍身好入味,唔錯~~🧈明爐叉燒腸 $32✨腸粉好滑身,叉燒甜甜地,蘸豉油食最正😋😋🐥有雞先定有蛋先? $38✨賣相同個名都好得意!其實即係「安蝦鹹水角配原隻薑汁蒸蛋」😍😍鹹水角外脆內軟,好有咬口~~薑汁蒸蛋就用蛋殼裝住,口感好滑溜~薑汁味唔算太濃,我鍾意加d餅碎一齊食😋😋🍮棗皇紅棗糕(2件) $18✨口感好煙韌,帶點紅棗既香味~作為甜品十分不錯❤️❤️整體呢間既點心都幾抵食!環境乾淨舒服,大家下次想食點心可以黎試下👍🏻👍🏻
今次同朋友黎試呢間尖沙咀新開既陳小館~~
點心選擇都好多,大多數都係2件起,適合同情侶/朋友黎食~~

🥟金箔蝦餃皇(2件) $23✨
蝦餃皮薄餡靚,面頭仲有d金箔好吸引~~
裡面有大大粒蝦仁,咬落多汁好足料😋😋
🍘黑魚籽燒賣(2件) $23✨
燒賣口感爽彈,咬落啖啖肉~味道幾鮮甜,推介👍🏻👍🏻

🍞特色合桃包(2件) $20✨
上台時熱辣辣出哂煙,已經好想食!!
食落去有粒粒合桃,口感豐富得黎又好香口❤️❤️

🥘醬皇鳳爪 $28✨
鳳爪份量都好多,煮到腍身好入味,唔錯~~

🧈明爐叉燒腸 $32✨
腸粉好滑身,叉燒甜甜地,蘸豉油食最正😋😋

🐥有雞先定有蛋先? $38✨
鹹水角外脆內軟,好有咬口~~

🍮棗皇紅棗糕(2件) $18✨
口感好煙韌,帶點紅棗既香味~作為甜品十分不錯❤️❤️

之前返工經過見到尖沙咀開咗間新餐廳,感覺好有特色,朝早會有點心,夜晚就主要食小菜,因為疫情好耐都冇去酒樓飲茶,突然好掛住點心嘅味道,於是趁放假就去咗食個豐富嘅早餐🤤🤤-白金流沙包 (兩件) 雖然出面好多地方都有得食,但係真係做到爆漿流沙效果嘅餐廳,真係第一次見,一咬落去,熱辣辣嘅鹹蛋黃流沙餡湧曬出黎😍😍-生菜牛肉腸🥬 牛肉好嫩滑,而且腸粉入面餡料十足,真係每一啖都食到牛肉🥰-有雞先定有蛋先 🐔🥚 一睇Menu,就比呢個名吸引咗,好好奇究竟呢碟菜係咩嚟,原來係鹹水角加薑汁蒸蛋,佢哋將鹹水角整到雞仔嘅樣,好cute好得意,而且佢哋嘅薑汁蒸蛋都唔會太重薑汁味,只係輕輕淡出薑味,小朋友都會啱食👍🏻👍🏻👍🏻-紅燒BB鴿 (一隻) BB鴿一上菜已經聞到好香,外皮好脆,咬落都好多汁😋-砂鍋溫泉蛋牛肉飯 牛肉蒸得岩岩好,好滑身,配埋溫泉蛋蛋汁撈飯,超正☺️☺️☺️佢哋嘅砂鍋飯都係即叫即整,所以時間會等耐少少,不過都好值得~佢哋早餐時段仲會有特價優惠嘅組合, $45任選兩款,真係超抵食😙

-白金流沙包 (兩件)

-生菜牛肉腸🥬
牛肉好嫩滑,而且腸粉入面餡料十足,真係每一啖都食到牛肉🥰

-有雞先定有蛋先 🐔🥚

-紅燒BB鴿 (一隻)
BB鴿一上菜已經聞到好香,外皮好脆,咬落都好多汁😋

-砂鍋溫泉蛋牛肉飯

2021-09-23 28 浏览
🍴椒鹽魷魚鬚 HK$88細個去茶樓成日叫魷魚鬚,多數都放咗一段時間,又硬又凍。耐無食,見呢度有就叫嚟送酒過下口癮,即炸真係無得傾,夠脆夠熱,魷魚軟腍,椒鹽非常香口。🍴豉椒炒蟶子皇(每隻) HK$68蟶子皇爽口鮮甜,豉椒汁味道剛好,豆豉香突出,唔會太鹹太油。🍴薑蔥焗桶蠔煲 HK$188美國桶蠔大隻成咁有啲嚇親,桶蠔酥炸完先再加薑蔥整成煲,保持到水分之餘亦無咁易縮水,咬落仍然係脆邊,外層酥香,蠔肉肥美軟滑,鮮味雖不及生蠔,但蠔味頗濃。🍴豬雜煲 HK$98豬雜只有豬膶、豬粉腸、豬肚,可惜無我期待嘅豬心、豬肺、豬腰,但加入薑蔥爆香之後味道口感確係唔錯,而且分量都幾多。🍴啫啫通菜煲 HK$88最近食完馬拉盞通菜,今次轉一轉口味,食啫啫,翠綠通菜夾雜蝦乾嘅鹹香同半肥瘦肉碎嘅油香,再用熱辣辣嘅煲仔盛載,香氣四溢。📍陳小館尖沙咀加連威佬道14號加連威大廈地舖

🍴椒鹽魷魚鬚 HK$88

🍴豉椒炒蟶子皇(每隻) HK$68
蟶子皇爽口鮮甜,豉椒汁味道剛好,豆豉香突出,唔會太鹹太油。

🍴薑蔥焗桶蠔煲 HK$188

🍴豬雜煲 HK$98

🍴啫啫通菜煲 HK$88

📍陳小館
尖沙咀加連威佬道14號加連威大廈地舖
2021-09-21 19 浏览
尖沙咀人氣最旺的地方,可嚐到多款美食。陳小館位置喺尖沙咀加連威老道及鄰近The One,主打中菜同點心,而且點心喺即叫即蒸,仲有特式中菜、鑊氣小炒、煲仔菜、燉湯、海鮮,每日5點前有點心供應,價錢吸引抵食。金箔蝦餃皇 $23蝦餃皮口感煙韌,包著爽口彈牙嘅大蝦,非常鮮美。白玉綿花雞 $32白玉綿花指魚肚,魚肚好大塊兼爽口,仲有雞塊同冬菇,足料又夠入味。山竹牛肉球 $28大大粒嘅牛肉,腐竹索晒牛肉汁,點埋醋食就好惹味。砂鍋銀魚肉餅飯 $48用砂鍋蒸飯特別有飯香,飯粒粒分明,銀魚香脆,肉餅軟腍。砂鍋溫泉蛋牛肉飯 $48用筷子夾起溫泉蛋就流出蛋黃,牛肉味道濃郁,食出幸福嘅感覺。

金箔蝦餃皇 $23
蝦餃皮口感煙韌,包著爽口彈牙嘅大蝦,非常鮮美。

白玉綿花雞 $32

山竹牛肉球 $28
大大粒嘅牛肉,腐竹索晒牛肉汁,點埋醋食就好惹味。

砂鍋銀魚肉餅飯 $48
用砂鍋蒸飯特別有飯香,飯粒粒分明,銀魚香脆,肉餅軟腍。

砂鍋溫泉蛋牛肉飯 $48
用筷子夾起溫泉蛋就流出蛋黃,牛肉味道濃郁,食出幸福嘅感覺。

• 金箔蝦餃皇
2021-09-21 20 浏览
尖沙咀是我每天都會經過的地方,收工又是尋找美食的時候😂見到有間餐館新開,我咁鐘意食嘢,當然要去踩吓場🤪—————————🧡金磚豆腐:先來一個必吃小食😋外皮鬆脆又帶鬆化、裏邊入口軟滑的豆腐,熱辣辣的實在滋味😋————————🤎黃金魚皮:呢個又係一個必吃的小食好香的咸蛋王、甘香鬆脆的炸魚皮每一塊都黏着鹹蛋黃的香,入口鬆化、脆到連隔離枱都聽得到😂👍————————💚啫啫通菜煲:上枱的香氣配搭着的肉鬆、加上通菜的爽,香氣撲鼻的好吃😋 仲有大大隻的蝦乾🦐👍—————————💖胡椒豬肚花蛤煲:出色的胡椒豬肚湯…加有花蛤的甜,咸酸菜的醒胃、胡椒散發的香氣、又有蒜蒜子、芹菜、辣椒絲、配合混和在一起、令胡椒豬肚湯更散發出它的濃郁又甘香的味道😋豬肚咬落爽口好吃、粉絲索晒美味的湯汁吃出更加惹味😋—————————-❤️花旗參燉雞:清香的花旗參,帶着濃郁雞的精華、一個滋潤又清新的湯——————————💜海底椰豬展湯:海底椰又是一個清涼感兜C。的湯,喝起來很有涼快的感覺、豬展與海底椰的配合、更令湯鮮甜美味😋—————————舒適又吃得開心其實開心🥳⋯⋯簡單就在你身邊食..拍…寫已經成為我生活中的一部份鍾意食…鍾意
尖沙咀是我每天都會經過的地方,收工又是尋找美食的時候😂
見到有間餐館新開,我咁鐘意食嘢,當然要去踩吓場🤪

🧡金磚豆腐:
先來一個必吃小食😋
外皮鬆脆又帶鬆化、裏邊入口軟滑的豆腐,熱辣辣的實在滋味😋

————————
🤎黃金魚皮:
呢個又係一個必吃的小食

————————
💚啫啫通菜煲:

💖胡椒豬肚花蛤煲:
豬肚咬落爽口好吃、粉絲索晒美味的湯汁吃出更加惹味😋

—————————-
❤️花旗參燉雞:
清香的花旗參,帶着濃郁雞的精華、一個滋潤又清新的湯

——————————
💜海底椰豬展湯:

舒適又吃得開心
其實開心🥳⋯⋯簡單就在你身邊
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2021-09-20 10 浏览
尖沙咀一街吉鋪,最近多返好多小店開餐廳 ,呢間就係其中一間主打點心既小店 價錢不貴,抵食新鮮早茶宵夜小炒都有得食 仲有粥品指定時間仲有75折優惠一個人試了2款 原盎排骨鳳爪飯 , 帶子鮮肉燒賣見到蒸飯好飽滿,有4-5件大排骨 滿滿既蒜香 好入味,排骨多肉又軟淋鳳爪夠香辣惹味,份量好大碗,飯加埋豉油食味道唔錯點心餐選一款 魚子帶子燒賣 上面點左少少魚子,加上帶子薄片魚子提鮮,帶子薄身一片,燒賣肉餡飽滿香甜多肉汁消費$60尖沙咀加連威老道14號加連威大廈地舖
尖沙咀一街吉鋪,最近多返好多小店開餐廳 ,呢間就係其中一間
主打點心既小店 價錢不貴,抵食新鮮
早茶宵夜小炒都有得食 仲有粥品
指定時間仲有75折優惠
一個人試了2款 原盎排骨鳳爪飯 , 帶子鮮肉燒賣
鳳爪夠香辣惹味,份量好大碗,飯加埋豉油食味道唔錯
點心餐選一款 魚子帶子燒賣 上面點左少少魚子,加上帶子薄片
魚子提鮮,帶子薄身一片,燒賣肉餡飽滿香甜多肉汁
消費$60
2021-09-20 51 浏览
呢間餐廳可以食點心,啲點心唔肥膩,好適合鍾意健康飲食嘅香港人。🏷有雞先定有蛋先🐣($38)呢個好特別,有類似鹹水角嘅雞仔🐥,同埋一個裝喺雞蛋殻🥚入邊嘅布丁甜品,仲有一啲餅乾碎。雞仔🐥係糯米粉皮包住豬肉粒同埋蝦米,炸到變成金黃色,外脆內軟;雞蛋殻🥚入邊嘅布丁可以加埋啲餅乾碎一齊食。一咸一甜,一次過歎兩款口味。食完都唔知有雞🐥先定有蛋🥚先😂。🏷 金箔蝦餃皇($23)蝦餃表面有金箔嘅顏色作為粉飾。蝦餃嘅皮好薄,餡料係又實又好足料嘅蝦肉。不油膩,十分美味。🏷白金流沙包($20)諗住搣開一半咁食,點知非常之醬爆,啲醬必晒出嚟😂。真係真材實料嘅流沙包。平時啲餐廳嘅流沙包都冇咁流沙,食完一個已經好滿足😚,真係必食👍🏻。🏷紅米金沙蝦腸($38)表層係紅米皮,中層係薄薄嘅香脆炸皮,內層包裹住蝦肉,可以點豉油食,味道和口感都很不錯👍🏻。🏷黑魚子燒賣($23)燒賣嘅面頭有少少黑魚子,有淡淡嘅黑魚子味。蝦肉同埋豬肉嘅味道相對地比較濃烈。🏷鮮蝦菜苗餃($18)同金箔蝦餃皇一樣,皮好薄,餡料又實又好足料,不油膩。由於餃入邊多咗少少菜苗,令餃子🥟比金箔蝦餃皇多咗啲水份。🏷醬皇鳳爪($28)小編好鍾意❤️食鳳爪,所以每

🏷有雞先定有蛋先🐣($38)
有雞先定有蛋先

🏷 金箔蝦餃皇($23)
金箔蝦餃皇

🏷白金流沙包($20)
白金流沙包

🏷紅米金沙蝦腸($38)
紅米金沙蝦腸

🏷黑魚子燒賣($23)
黑魚子燒賣

🏷鮮蝦菜苗餃($18)
鮮蝦菜苗餃

🏷醬皇鳳爪($28)
小編好鍾意❤️食鳳爪,所以每次食點心都必選鳳爪。呢個醬皇鳳爪醬汁唔會太咸,味道洽到好處,食幾多隻都唔會厭😋。
醬皇鳳爪

🏷芝士蝦長春卷($32)
香脆外皮,內裏包裹蝦肉,肉眼見唔到芝士,可能溶咗喺蝦入邊,食落咸咸地。
芝士蝦長春卷

*另收加一服務費