【新蒲崗•陳儀興玫瑰餐廳】@rose_yee_hing_chanππππππππππππππππππππππππππππππ性價比高新蒲崗驚蔘鐵棍雞火鍋驚蔘鐵棍雞 半隻雞 188$藥膳味豐富 煲滾之後熄火 將啲雞焗八分鐘之後撈起 入口十分之嫩滑 仲可以飲埋佢嘅靚湯十分滋補招牌手切肥牛 208$肉質出奇地彈牙保持住牛肉嘅鮮味脆鯇魚片 58$一片片薄切十分之脆彈牙白魚蛋 57$熟咗之後大大粒 入口好彈牙鮮魚腩 62$煮熟之後啖啖肉 保持住魚嘅鮮味 留意有小骨唐生菜 26$打邊爐點少得食菜餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 599✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#新蒲崗美食 #陳儀興玫瑰餐廳 #web3新蒲崗 #玫瑰火鍋小廚 #火鍋 #新蒲崗美食#香港必吃 #香港好去處 #香港旅游攻略 #食在香港 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 #玫瑰火鍋小廚 #火鍋 #新蒲崗美食#打邊爐 #海鮮 #香港美食陳儀興玫瑰餐廳新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
性價比高新蒲崗驚蔘鐵棍雞火鍋

#打邊爐 #海鮮 #香港美食
陳儀興玫瑰餐廳
新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
2023-12-30 36 浏览
陳儀興新出咗「驚蔘鐵棍雞」!作為呢間餐廳fans嘅我,揾咗另一個fd同我食!🐔呢個湯底半隻雞都係$188🤘🏿但講緊包埋山藥同海蔘🤩真係超抵!食落係驚艷嘅!半隻雞加上山藥同海蔘,燉煮得鮮嫩多汁💦啲雞肉勁滑,已經滲透晒呢幾種滋味,真係好鮮甜👅而山藥同海蔘都好滑嫩,令呢個火鍋更加豐富多彩👅另外,呢個煲仲包括埋新鮮嘅生菜,加入火鍋度一齊燉煮,帶出嚟嘅清甜味道,同埋口感爽脆,真係好開胃🥰🐮招牌手切牛($208) 5/5佢哋用新鮮嘅牛肉,由師傅即場手切,保持咗牛肉嘅鮮嫩口感。每啖牛肉都好嫩好滑,入口即化。搭配火鍋底底一齊煮熟,牛肉嘅鮮味同湯頭嘅香濃交融,好正😍🐮安格斯牛肉($178) 4/5肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁嘅牛肉香氣😋每一口都帶來嚼勁同滿足感。放入火鍋度煮熟,牛肉保持住嘅美味,配合火鍋底底,味道更加豐富👍🏿當然,好食火鍋仲要搭配啲飲品💦喺燒得熱辣嘅火鍋之後,一啖涼爽嘅可樂,真係舒服到爆!🥤

🐔呢個湯底半隻雞都係$188🤘🏿
🐮招牌手切牛($208) 5/5
🐮安格斯牛肉($178) 4/5
2023-12-28
2023-12-29 77 浏览
識食之友推介於Mikiki附近,陳儀興集團旗下的火鍋店,特意相約好友前往一試小店日間為港式茶餐廳,晚市主打小菜和打邊爐老闆為前米芝蓮餐廳大廚,食物水準有保證設有私人房屋,可與好友開懷歡聚,私隱度十足不設加一、茶芥及醬料費等雜項,收費合理冬天限定全新鍋底「驚蔘鐵棍鷄」用上名貴海蔘及滋補藥膳再加上半隻鮮嫩雞隻牛More More招牌手切肥牛細份油花分佈平均,肉味濃郁古靈精怪、手慢賣晒的蟹籽墨魚滑彈牙爽口潮州手打牛丸牛味香濃,充滿肉汁,不愧為「牛丸陳」特選配料加$5可雙拼!水魷魚拼野生竹笙份量十足皇帝菜清氣甘香,鮮香嫩脆,能化解熱氣,營養豐富另外,餐廳正進行優惠,於網上評分可獲贈小食胡麻淮山一份
小店日間為港式茶餐廳,晚市主打小菜和打邊爐
老闆為前米芝蓮餐廳大廚,食物水準有保證
設有私人房屋,可與好友開懷歡聚,私隱度十足
不設加一、茶芥及醬料費等雜項,收費合理
驚蔘鐵棍鷄
牛More More招牌手切肥牛細份油花分佈平均,肉味濃郁
招牌手切肥牛
古靈精怪、手慢賣晒的蟹籽墨魚滑彈牙爽口
蟹籽墨魚滑
潮州手打牛丸牛味香濃,充滿肉汁,不愧為「牛丸陳」
潮州手打牛丸
特選配料加$5可雙拼!水魷魚拼野生竹笙份量十足
皇帝菜清氣甘香,鮮香嫩脆,能化解熱氣,營養豐富
皇帝菜
另外,餐廳正進行優惠,於網上評分可獲贈小食胡麻淮山一份
胡麻淮山
2023-12-28
驚蔘鐵棍鷄
招牌手切肥牛
潮州手打牛丸
皇帝菜
胡麻淮山
陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗).雖然係平日夜晚但幸好早早walk in才能享受到羊腩煲呢排天氣太凍,食羊腩煲暖身好幸福枝竹羊腩煲入面連皮小舊嘅羊肉,仲有大量配料,腐皮/馬蹄等,另外仲有盤生菜比你落,非常索汁.薑葱魚雲煲.食開魚腩煲,但貴少少嘅價錢可以食到魚雲魚鰓兩邊的魚肉,半透明膠狀,微黏口.胡椒豬肚湯.又一暖身暖胃之選,飲落胡椒味唔會過辣,仲有大量嘅豬肚有咬口!.陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗)新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗)
雖然係平日夜晚但幸好早早walk in才能享受到羊腩煲

呢排天氣太凍,食羊腩煲暖身好幸福

薑葱魚雲煲
食開魚腩煲,但貴少少嘅價錢可以食到魚雲
魚鰓兩邊的魚肉,半透明膠狀,微黏口

胡椒豬肚湯
陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗)
新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖
2023-12-23 42 浏览
嘩嘩嘩估唔到香港嘅冬天黎得咁突然!氣溫急降除左著多件衫我媽就教我要食療進補下講緊嘅係食羊肉補而不燥啱晒我呢啲著極都唔夠暖嘅人但整羊肉都唔係咁易處理羊肉有難度點整先可以唔羶呢老媽就唔識喇~所以我地通常都係出去食羊腩煲溫暖又滋補今日黎到陳儀興玫瑰餐廳呢度有雞煲火窩又有小菜枱枱都有爐已經好暖我地叫左個枝竹羊腩煲加幾個小菜枝竹羊腩煲大大窩羊肉份量多軟淋唔羶仲有荀片、冬菇、馬蹄全部都好入味加埋生菜一齊食勁滋味!九層塔燒汁胡椒脆雞雞件香脆燒汁唔會太多浸到淋晒用九層塔有種泰式香味金銀蛋浸西洋菜第一次配西洋菜但原來好味過配莧菜西洋菜比較爽口無莧菜咁淋爛濕濕地好易入口少食菜嘅我都食好多!仲有養生飲品添!
嘩嘩嘩
估唔到香港嘅冬天黎得咁突然!
氣溫急降

我地叫左個枝竹羊腩煲加幾個小菜

枝竹羊腩煲大大窩
羊肉份量多
軟淋唔羶
仲有荀片、冬菇、馬蹄
全部都好入味
加埋生菜一齊食勁滋味!

九層塔燒汁胡椒脆雞

第一次配西洋菜
但原來好味過配莧菜
西洋菜比較爽口無莧菜咁淋爛
濕濕地好易入口
少食菜嘅我都食好多!

仲有養生飲品添!
2023-12-06
2023-12-23 49 浏览
人氣小店已經幾十年老字號,主打鑊氣小炒同火鍋,環境乾淨,座位寬敞舒適,抽風系統理想,食完衣物無邊爐味咁岩呢幾日天氣轉涼,想打邊爐又想食海鮮,所以揀左皇牌推介「無蝦有蟹鍋」!無蝦有蟹鍋 呢個湯底要預先訂,每日限量供應,海鮮湯料非常新鮮,有4隻花蟹、鮑魚,沙白蜆,花蟹多糕肉厚,蟹糕甘香,蟹肉鮮甜紮實,鮑魚彈牙鮮甜,蜆肉鮮味無砂,湯底係蕃茄薯仔湯,超級鮮甜開胃,加上海鮮既精華,鮮上加鮮,推介!蟹籽墨魚滑墨魚滑爽滑彈牙,混入蟹籽令口感更豐富響鈴卷即叫即炸,上菜時是熱騰騰的,口感十分香脆鬆化,絕無油溢味野生竹笙 竹笙微黃屬自然色澤,口感非常爽口,滾熟後吸收了湯汁精華,必食玫瑰火鍋小廚📍新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下

無蝦有蟹鍋

蟹籽墨魚滑
墨魚滑爽滑彈牙,混入蟹籽令口感更豐富

響鈴卷
即叫即炸,上菜時是熱騰騰的,口感十分香脆鬆化,絕無油溢味

野生竹笙

玫瑰火鍋小廚
📍新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地下

• 蟹籽墨魚滑
  • 無蝦有蟹鍋
  • 響鈴卷
陳儀興玫瑰餐廳,係一間好岩冬天黎打邊爐既中式火鍋店!我今晚食咗佢哋嘅羊腩煲,唐生菜,雞件,肥牛同公仔麵,不過話咁你知,最正味嘅係佢哋嘅羊腩煲!羊肉超級嫩滑,而且枝竹入味到爆啦,真係超過癮嘅味道!🔥🔥🔥首先,我要大讚一下佢哋嘅羊腩煲!🐑🍲佢嘅羊肉真係滑嫩到好似絲絨咁,一入口就即刻融化喇!同埋佢哋嘅湯底真係好濃郁,啲枝竹嘅味道全部都入晒去,食落超香超正!每一口都令人回味無窮,真係令人讚爆!👍👍除咗羊腩煲,佢哋嘅其他菜式都好出色㗎!唐生菜爽脆,雞件嫩滑多汁,肥牛鮮嫩肥美,而且最後仲有公仔麵可以滿足你嘅味蕾!🥬🐔🥩佢地真係每一樣食材都係咁出色,值得一試係
陳儀興玫瑰餐廳,係一間好岩冬天黎打邊爐既中式火鍋店!

首先,我要大讚一下佢哋嘅羊腩煲!
🐑🍲佢嘅羊肉真係滑嫩到好似絲絨咁,一入口就即刻融化喇!
每一口都令人回味無窮,真係令人讚爆!👍👍

除咗羊腩煲,佢哋嘅其他菜式都好出色㗎!
唐生菜爽脆,
雞件嫩滑多汁,
肥牛鮮嫩肥美,而且最後仲有公仔麵可以滿足你嘅味蕾!
🥬🐔🥩佢地真係每一樣食材都係咁出色,值得一試係
2023-12-11
午餐
見最近天氣咁凍所以同屋企人一齊去試呢間啲羊腩煲,之前聽過人哋講話好好食,所以想試吓係唔係真。由於呢間餐廳位於工廠區入邊,所以都要行一定嘅路程🥶🥶。。。但係最後我好肯定行呢15分鐘嘅路係真係值得嫁!🥲🤩羊肉同埋配例如冬菇、馬蹄和枝竹嘅份量都好足,而且羊腩煲得十分入味,肉軟嫩多汁,入口即化,羊肉同湯汁完美融合,讓人回味無窮。我們還點了魚肉麵、滑牛竹笙拼盤、手打丸拼盤以及水餃拼盤,讓我們可以品嚐到不同口味的美食。除了美味嘅食物,玫瑰餐廳陳儀興的服務也非常周到同友善工作人員熱情地為我哋介紹菜單上的各種菜品,並提供了專業的建議🙈😂。餐廳嘅氣氛好熱鬧,非常適合同一家大細或者朋友一齊來食。如果你鍾意食羊腩煲,呢度絕對係一個值得一試嘅地方。💯

如果你鍾意食羊腩煲,呢度絕對係一個值得一試嘅地方。💯
2023-12-21 42 浏览
最近天氣驟降,在寒冷天氣下吃羊腩煲及火鍋就最適合不過,今天相約家人到新蒲崗「陳儀興玫瑰餐廳」吃晚餐;除羊腩煲及火鍋外,也有提供小菜-枝竹羊腩煲羊肉份量十足,每件皆厚肉而肉質嫩滑,啖啖羊味而沒帶羶味;配料有冬菇、馬蹄、筍片及枝竹等,吸汁後好美味!-之後轉打邊爐,點了個下火芫茜湯底,湯底有大量皮蛋,又加入豆腐-火鍋材料有招牌手切肥牛,肥瘦均勻適中,牛味濃郁而油脂豐腴,充滿彈性;粒粒章魚丸爽口彈牙又鮮味;蝦肉卷爽滑鮮味;自家手包韭菜餃隻隻飽滿足料,皮薄餡靚,韭菜香濃郁;芥末西芹餃子夠特別,刺鼻的芥末食得過癮;脆鯇魚腩外皮爽脆,魚肉嫩滑;西洋菜及皇帝菜新鮮爽甜-小菜方面,芫茜蠔仔炒蛋芫茜香豐富,炒蛋有蛋香;豆腐雙腩煲有魚腩及火腩,選料上乘,鑊氣十足;金銀蛋浸時菜加入新鮮豬肉令娃娃菜很鮮甜-飲品點了圓肉紅棗薏米水,低甜口味,養生之選
飲品點了圓肉紅棗薏米水,低甜口味,養生之選
  • 枝竹羊腩煲
「陳儀興」這個本地品牌向來都是質素保證,跟爸爸到訪過的新蒲崗「陳儀興飯店」質素同是滿意,趁著過冬一家人再訪做節==========🔹枝竹羊腩煲 $398冬季限定暖笠笠之選,配上生菜材料絕不馬虎,有羊腩、冬菇、馬蹄、筍、枝竹、蔥、唐芹、薑及北芪等羊肉份量充足,每件皆厚肉緊實而嫩滑,脂肪比例不高,羊香豐富而不帶羶味,外皮軟滑Q彈富骨膠原,蘸上鹹度正好的腐乳更滋味;冬菇香滑爽口,筍片鮮嫩入味,枝竹吸汁後夠滋味,羊腩汁調味恰到好處而毫不覺膩推介指數:9.5/10==========🔹芫茜蠔仔炒蛋 $78加入洋蔥及芽菜等配少蠔仔新鮮不帶腥,香口芫茜配合濃郁蛋香的炒蛋、洋蔥及芽菜,味道及口感層次豐富推介指數:9/10==========🔹豆腐雙腩煲 $78豆腐、魚腩、火腩皆大件肉厚豆腐細滑帶豆香、魚腩雪白嫩滑、火腩脂肪比例平均而外皮香脆推介指數:8/10==========🔹金銀蛋浸時菜 $72加入肉碎、蒜子、蔥及薑絲等配料選用優質鹹蛋及皮蛋,肉碎新鮮富肉香,娃娃菜鮮嫩,上湯鮮甜推介指數:9/10==========🔹下火芫茜湯底 $68加入大量皮蛋及豆腐,有誠意推介指數:8.5/10======
🔹枝竹羊腩煲 $398
冬季限定暖笠笠之選,配上生菜
🔹芫茜蠔仔炒蛋 $78
加入洋蔥及芽菜等配少
推介指數:9/10
🔹豆腐雙腩煲 $78
豆腐、魚腩、火腩皆大件肉厚
豆腐細滑帶豆香、魚腩雪白嫩滑、火腩脂肪比例平均而外皮香脆
推介指數:8/10
🔹金銀蛋浸時菜 $72
加入肉碎、蒜子、蔥及薑絲等配料
選用優質鹹蛋及皮蛋,肉碎新鮮富肉香,娃娃菜鮮嫩,上湯鮮甜
推介指數:9/10
🔹下火芫茜湯底 $68
加入大量皮蛋及豆腐,有誠意
推介指數:8.5/10
🔹招牌手切肥牛 (小) $208
每片厚薄一致,油花分佈平均
肥牛軟嫩有彈性,甘香鮮甜,令人滿足
🔹粒粒章魚丸拼彈牙蝦肉卷 $57
(雙拼+$5)
章魚丸內盡是章魚粒,口感爽彈;蝦肉卷啖啖鮮蝦味道,非常彈牙
推介指數:8/10
🔹脆鯇魚腩 $78
件件厚切,新鮮爽彈,魚肉雪白
==========
🔹自家手包韭菜餃拼獨門芥末西芹餃 $53 (雙拼+$5)
韭菜餃非常飽滿,餡料份量極豐,屬菜多肉少的餃子;韭菜新鮮味濃,豬肉新鮮,外皮細滑
芥末西芹餃子夠創意,啖啖芥末夠刺鼻過癮
推介指數:8.5/10
🔹西洋菜 $26

🔹皇帝菜 $36
🔹圓肉紅棗薏米水 $20
各款材料比例平衡,甜度適中
2023-12-21
  • 芫茜蠔仔炒蛋
  • 招牌手切肥牛
  • 脆鯇魚腩
  • 自家手包韭菜餃
2023-12-21 27 浏览
天氣凍,當然要食下熱野,上網見呢間的食評好似幾好,就試下呢間👍枝竹羊腩煲送生菜,入面有齊枝竹,筍,冬菇,馬蹄,都幾足料。羊肉都唔少,全部都好淋,湯底幾濃味,仲可以用黎打邊爐😋手切肥牛(大),雪花紋好靚,每塊都唔細,而且唔係薄切,食落有少少咬口和牛香,無得輸,必食🥰美國桶蠔,一碟有9隻,隻隻都超大隻,都不錯💪打邊爐唔少得飲啤酒,藍妹fans🥳除左羊腩煲,餐廳仲有其他火鍋底,為咗手切肥牛,我會再黎食😍

美國桶蠔,一碟有9隻,隻隻都超大隻,都不錯💪

打邊爐唔少得飲啤酒,藍妹fans🥳

除左羊腩煲,餐廳仲有其他火鍋底,為咗手切肥牛,我會再黎食😍
2023-12-04
  • 招牌手切肥牛
在香港無出其右,晚晚爆場的火鍋,陳儀興當之無愧,今晚又爆場了,因為真心抵吃最新推出了羊腩煲,馬上來試試,果真不錯!🐑枝竹羊腩煲$398.0唐生菜🥬羊腩煲一上桌就已經超稔,入口即化有夠滋味,濃郁的南乳味完全蓋過了羊羶味裏面還有冬菇,竹筍,腐竹,有夠入味!魚雲$108.0色澤鮮明,一看就知新鮮!放到濃郁的南乳湯中,又是入味之選芥末西芹餃-菠菜餃 $58.0$58雙拼餃子🥟,大大顆馬上手包,用料也是豐富,芥末味相當突出,菠菜有夠多,比美餃子專門店牛骨髓$78.0另一款入味之選,無味的牛骨髓當之無愧!真心抵吃,味鮮,值得一再到訪

最新推出了羊腩煲,馬上來試試,果真不錯!

🐑枝竹羊腩煲$398.0
唐生菜🥬

裏面還有冬菇,竹筍,腐竹,有夠入味!

魚雲$108.0
色澤鮮明,一看就知新鮮!放到濃郁的南乳湯中,又是入味之選

芥末西芹餃-菠菜餃 $58.0

牛骨髓$78.0
另一款入味之選,無味的牛骨髓當之無愧!

真心抵吃,味鮮,值得一再到訪
2023-12-20 25 浏览
天氣一凍點少得食羊腩煲暖身知道佢哋出咗羊腩煲即刻嚟食一煲份量好多,羊腩煲跟左一份生菜,入面配料炸枝竹,花菇,馬蹄,炸枝竹好入味好香,生菜同羊腩煲嘅湯底好夾講返主角羊腩,食落啖啖肉,味道唔羶,夠哂淋食完仲暖笠笠,我地仲加左少少火鍋配料用個湯底黎打埋邊爐必叫自家製魚皮,熱辣辣又脆口,就咁食或者一沾湯食都係勁夾佢哋火鍋料可以雙拼,叫左自家製雲吞同韭菜餃餡料爆滿,好滿足就算飽,都要叫埋個烏冬吸湯食仲有龍鳳檸樂,大大杯好解渴
天氣一凍點少得食羊腩煲暖身
知道佢哋出咗羊腩煲即刻嚟食

好入味好香,生菜同羊腩煲嘅湯底好夾

必叫自家製魚皮,熱辣辣又脆口,就咁食或者一沾湯食都係勁夾

佢哋火鍋料可以雙拼,叫左自家製雲吞同韭菜餃
餡料爆滿,好滿足

就算飽,都要叫埋個烏冬吸湯食

仲有龍鳳檸樂,大大杯好解渴
天文台話下個星期冷風到温度急降❄️,凍凍哋當然去食羊腩煲啦!食羊腩煲一定去陳儀興,佢嘅羊腩煲係no.1👍🏻🥘枝竹羊腩煲$398份量都幾多,足夠2-3人份量,羊腩肉質嫩滑,肉味鮮甜。最吸引係個羊腩汁,加入了當歸(應該係🤔),有少許藥材味,令整體味道層次提升。濃稠度剛好做到掛汁,再配合羊腩和其他配料如馬蹄、冬菇、枝竹、筍,還有生菜,食過返尋味😋食完羊腩還可以加湯繼續打邊爐,火鍋配料都不少,價錢合理,品質都可以。就算平日晚上都幾乎滿座,可見受歡迎程度。大多三五成群,適合一眾朋友同事或家庭眾會。

🥘枝竹羊腩煲$398
枝竹羊腩煲

2023-12-05
枝竹羊腩煲
2023-12-19 68 浏览
🌹 陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗) 🌹📍 地址:新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖天氣突然轉涼,是時候打邊爐暖暖身!我平日6:30去到都已經滿滿人潮,可見大家的熱愛!🍗 驚蔘鐵棍雞 $188/半隻雞肉嫩滑,湯底中加入海參和藥材,帶來豐富的風味和香氣,非常適合在寒冷的天氣裡暖身,絕對是打邊爐的首選!🥩 招牌手切肥牛 $208/細手工切割的肥美牛肉,肉質鮮嫩多汁,油花豐富均勻,每一口都散發著濃郁的牛肉風味。搭配打邊爐的湯底,熱騰騰的肥牛片在口中融化,給人一種無比的享受感。🐷 極品黑豚肉 $98品嚐一口極品黑豚肉,肉質鮮嫩,口感豐富,絕對會讓你愛不釋手!🍲 潮州手打牛丸 $88一咬即爆出濃郁肉汁的潮州手打牛丸,口感綿密,肉汁四溢,絕對是味蕾的享受!如果你想要一個溫暖舒適的用餐環境,我強烈推薦你來這裡品嚐一番。記得提前預訂,以免向隅!🍽️😊
🌹 陳儀興玫瑰餐廳 (新蒲崗) 🌹
📍 地址:新蒲崗爵祿街33A-37A號百勝工廠大廈地舖