2023-10-03 47 浏览
今日放工後相約朋友吃個晚飯我們都有點久違潮州菜的味道在公司附近就找到這間陳儀興一坐下店員便為我們奉上功夫茶做法和舊式潮州菜館無異茶味濃郁回甘為晚飯揭開序幕我們點了大眼雞魚飯魚飯者乃潮州人以魚作飯用鹽水蒸煮的大眼雞保留了魚肉的原汁原味開了邊的魚身啖啖肉再沾上普寧豆醬更提鮮不少再點了招牌鵝三寶三寶包括鵝件鵝腸鵝肝豆腐鵝件肉味濃且不會死咸鵝腸新鮮爽脆鵝肝嫩滑再點了乾貝春菜煲簡單煮法帶出春菜獨有的清新我們都點了胡椒咸菜鮮豬肚湯微辣的胡椒配上咸菜豬肚的惹味味道剛剛配合到恰到的好處再加上兩碗潮州白粥為這頓飯畫上完美的句號
今日放工後相約朋友吃個晚飯

招牌鵝三寶
乾貝春菜煲
胡椒咸菜鮮豬肚湯
2023-10-01 21 浏览
《正宗潮式風味😋》———————————————-#陳儀興尚潮樓 ✨-早排同公司同事聚會,喺太古坊附近搵咗呢間正宗潮州菜😙 店面裝潢典雅,地方寬敞,而且店員服務好,餐前餐後都會提供功夫茶,清清腸胃😋-🍲 鹹菜花蛤湯花蛤鮮味十足,湯底帶有番茄同鹹菜嘅味道,入口清新,咸咸酸酸,十分開胃😆-🎣 頭抽煎英䱽魚肉起哂骨,啖啖肉,頭抽煎香完帶出魚肉嘅鮮甜,肉質肥厚嫩滑,感覺惹味,好啱配個白飯或者潮洲粥嚟食💕-🦆 滷水鵝片滷水汁香濃,帶有微微嘅五香味道~鵝肉亦好嫩滑唔鞋,再以豆腐墊底,吸哂啲精華😝 鵝肉切片均勻,一口size,好貼心😘-💚 乾貝春菜煲春菜煲又係另一個潮州菜必食嘅菜式,熱辣辣原煲上,春菜爽口回甘,而且非常有益,有清熱解膩嘅功效😙上面仲有滿滿嘅乾貝,認真足料☺️-⭐價錢參考:(另收茶芥加一)頭抽煎英䱽:$488滷水鵝片:$188乾貝春菜煲:$128鹹菜花蛤湯:$78🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$450
《正宗潮式風味😋》
———————————————-
#陳儀興尚潮樓 ✨
🍲 鹹菜花蛤湯
🎣 頭抽煎英䱽
🦆 滷水鵝片
💚 乾貝春菜煲
⭐價錢參考:(另收茶芥加一)
頭抽煎英䱽:$488
滷水鵝片:$188
乾貝春菜煲:$128
鹹菜花蛤湯:$78
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$450
2023-09-18
平時聽到潮洲菜都麻麻地,今餐跟胡總打機見坐得舒服就GO!一坐低我地就獵人上身係咁屠龍,店員識做自動斟茶遞水之餘仲推薦埋菜單, 胡總一聲「好」就等食。一上菜真心令我驚訝,估唔到擺盤咁靚仲超好食,完全打破咗平時對潮洲菜嘅印象。其中我最鐘意馬友,切好晒一件件唔怕哽魚骨,而且滑捋捋入口化開滿口魚油香,眾獵人都讚不絕口!【Monster Hunters屠龍小隊晚餐】1️⃣凍馬友魚 398HKD2️⃣凍大眼雞 398HKD3️⃣鵝三寶 298HKD4️⃣咸菜胡椒浸台山蠔 268HKD5️⃣潮州魚丸肉碎煮汕頭白 228HKD6️⃣乾貝春菜煲 128HKD7️⃣二十年老菜甫燉鮮豬肚 156HKD x28️⃣鹹菜花蛤湯 156HKD x29️⃣鐵觀音 15HKD x410%服務費

【Monster Hunters屠龍小隊晚餐】
8️⃣鹹菜花蛤湯 156HKD x2
9️⃣鐵觀音 15HKD x4
10%服務費
2023-09-29 29 浏览
今次去咗鰂魚涌食潮洲菜,呢間餐廳食潮州菜都幾有名,竟然俾我發現港島區都有分店,咁緊係要去試下!頭抽煎英䱽英䱽煎得十分香口味道,入口外脆內軟,感覺似食緊燒鰻魚,非常吸引。芋蓉原隻帶子賣相似傳統點心蜂巢芋角,但裡面包住一隻帶子,帶子厚肉大隻,咁樣配搭又幾特別。潮式魚丸肉碎煮汕頭白 魚蛋配搭肉碎、瑤柱絲、芹菜同生菜,魚蛋爽口彈牙,非常清新嘅配搭。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯 豬肚新鮮軟嫩,湯汁清甜,不禁一口接一口。

頭抽煎英䱽

芋蓉原隻帶子

潮式魚丸肉碎煮汕頭白

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
豬肚新鮮軟嫩,湯汁清甜,不禁一口接一口。
2023-09-29 29 浏览
餐廳位於著名嘅鰂魚涌怪獸大廈隔離嘅一動全身嘅商廈入面,餐廳嘅裝潢帶啲中國風,環境舒適。鐵觀音,一坐低職員即刻送上鐵觀音功夫茶俾我哋歇一歇腳,很是窩心。頭抽煎鷹鯧,鷹鯧屬於鯧科,係出名嘅上價魚,為香港常見3種鯧科魚中體型最大,全年皆有,並無人工養殖,所以街市見到嘅必定係海魚,體型由10両至5斤不等,價錢當然係愈大愈貴。鷹鯧肉多而肉質結實,魚味香濃且魚油豐富,係鯧中之王。廚師將厚身嘅鷹鯧起肉,每一片煎香咗嘅魚肉都同頭抽充分咁融和,加上面頭少少紅青椒粒作點綴,絕對係必點嘅項目。潮州凍馬友,呢度嘅凍馬友賣相精美,堪稱係我食過嘅潮州菜入面最靚嘅一條,馬友肉身細緻,嫩滑肥美,配合上恰到好處嘅鹹鮮味,我個人覺得連普寧豆醬都唔需要點,淨係用佢本身個鹹鮮味道嚟餸粥已經係極品。招牌鵝三寶,三寶分別有鵝腸、鵝肝和鵝肉,呢度嘅鵝腸同埋鵝肉真係做得非常出色,鵝腸新鮮,口感爽彈,每一口嘅咀嚼都係鮮香嘅鵝油脂肪味道;鵝肉極其嫩滑,滷得非常入味,淨食本身都已經係一個極致嘅享受,點埋個打冷醋同埋個潮式辣椒油簡直係如虎添翼。豆醬炒通菜,豆漿同通菜呢一個組合唔係咁常見,但係今次佢地嘅合作完全沒有違和感,配合住新鮮爽脆嘅通菜
豆醬炒通菜,豆漿同通菜呢一個組合唔係咁常見,但係今次佢地嘅合作完全沒有違和感,配合住新鮮爽脆嘅通菜,沒有讓椒絲腐乳專美。
護國菜,呢一度咁傳統嘅潮州菜式,食過咁多次潮州嘢都係第一次試,將新鮮嘅蔬菜打碎,個口感好似芝麻糊咁杰,但係個味道係鹹香同蔬菜嘅味道,整體感覺相當特別。
2023-09-28 20 浏览
今日帶大家黎試下e間出名嘅潮洲菜館☺️最近佢地係太古開左新分店,座位同裝修都好闊落😍同埋有大圓枱同卡位😆店員奉上功夫茶,茶香撲鼻🤭最後食完飲都會有功夫茶做結尾😆睇下菜式入面都有唔少傳統手工菜🥰🌸大眼雞魚飯,大眼雞肉質香滑,店家已經起左骨,所以啖啖肉🥰點埋秘製醬汁更野味👍🏻🌸滷水鵝片,鵝片香噴噴又入味,重點係片得簿簿🥰口感唔會膩,果然係招牌菜😆🌸方魚炒芥蘭,芥蘭苗帶香香蒜味帶魚香🌸鹹菜花甲湯,花甲湯係由大花甲烹製而成,味道帶鮮甜,鹹菜份量剛好令到味道更上一層

店員奉上功夫茶,茶香撲鼻🤭最後食完飲都會有功夫茶做結尾😆

睇下菜式入面都有唔少傳統手工菜🥰

🌸方魚炒芥蘭,芥蘭苗帶香香蒜味帶魚香

2023-09-25 1014 浏览
坐低先奉上了功夫茶,為一餐飯做好預備~ Menu 都有好多嘢要啲時間慢慢揀下~精挑細選咗以下幾味:鵝三寶(鵝肉,鵝肝同埋鵝腸),呢個滷水好食~鵝肉唔鞋又夠曬入味,鵝肝好香好絲滑完全唔會一口粉,鵝腸爽口唔太肥但依然甘香,連墊底嘅豆腐都唔錯。點少少點醋相得益彰汕頭煎蠔烙 好脆卜卜,份量十足啊!而且鮮味唔油膩蠔仔方魚肉碎粥 蠔仔飽滿,加埋方魚嘅調味令粥底更加鹹鮮然後我哋想叫個菜,春菜未食過就問下姐姐係咩嚟,之後佢話係苦苦哋澀澀哋㗎… 咁我哋怕苦就要咗沙茶牛肉炒芥蘭,個芥蘭雖然爽脆但係都係苦嘅 😂 成個蔬菜menu 苦瓜, 春菜, 芥菜,芥蘭都係苦嘅… 唔知係咪佢哋嘅潮州特色啦。沙茶牛肉幾好食而且都多料但淨食就就有太鹹口(配飯可能好啲)===========吐糟分隔線============食物都正常,但埋單時一開始碌錯咗 card... 幾百蚊變咗二千幾,睇到眼都突同嚇到個心到離一離,食飯如果唔 check單同碌card單嘅就大鑊啦。依家越嚟越多分店,食物 Ok環境係靚咗 (敗筆係要去店同層個商場廁所,然後個廁所係沖唔都水 -___- 但呢個唔關間舖事嘅)但反而個感覺無以前新蒲崗嗰時咁開心,
坐低先奉上了功夫茶,為一餐飯做好預備~
Menu 都有好多嘢要啲時間慢慢揀下~精挑細選咗以下幾味:

鵝三寶(鵝肉,鵝肝同埋鵝腸),
汕頭煎蠔烙 好脆卜卜,份量十足啊!而且鮮味唔油膩
蠔仔方魚肉碎粥 蠔仔飽滿,加埋方魚嘅調味令粥底更加鹹鮮
===========吐糟分隔線============

依家越嚟越多分店,食物 Ok環境係靚咗 (敗筆係要去店同層個商場廁所,然後個廁所係沖唔都水 -___- 但呢個唔關間舖事嘅)但反而個感覺無以前新蒲崗嗰時咁開心,啲 staff 有d hard sell(不停叫你叫海鮮嗰啲啦),服務態度就一般,整體就有小小掃興啦

事後小插曲,話説懶惰如我係經 Openrice 網上訂位嘅,個訂位除咗 Rice Dollar 係無折頭。但事後佢哋話我無出席,咁我正常就同 Openrice 方面反映返啦,之後店鋪即刻好熱心地 message 我,問我拎單 record 又問我幾位光顧。呢個事後嘅突然受寵若驚呀真係… 😂
2023-09-18
  • 招牌鵝三寶
  • 汕頭煎蠔烙
2023-09-21 45 浏览
好耐無食過潮州嘢😆 所以就約埋幾個朋友去咗鰂魚涌嘅陳儀興🥰 一坐低已經有功夫茶飲😍 真係好傳統👍🏻見到樣樣都想食😆 結果叫咗六個餸同兩個湯😎大眼雞魚飯🐟成條魚已經切開一嚿嚿🥰 去曬骨😍 食得好方便❤️ 大眼雞肉質好結實👍🏻潮州凍馬友🐟同樣係已經切開左一嚿嚿去曬骨 👍🏻 馬友肉質比較軟熟🥰 油份較重❤️招牌鵝三寶🦤有鵝肝、鵝片同鵝腸🥰 滷水好入味👍🏻鵝腸好爽脆😍 鵝肝入口即溶,好軟滑❤️ 個底仲墊左豆腐😋汕頭煎蠔烙🦪D蠔好大粒,好creamy👍🏻 煎得外脆內軟熟❤️方魚炒芥蘭🥬炒得夠乾身👍🏻 軟硬度適中❤️ 食咗勁多😆乾貝春菜煲🥬依個係濕身嘅🥰 面頭仲有勁多乾瑤柱❤️胡椒鹹菜鮮豬肚湯🥣胡椒豬肚味道濃郁🥰鹹菜花甲湯🥣d蜆肉大大粒👍🏻 味道好鮮甜❤️之後我哋仲叫咗潮州粥🥰 成餐食完勁滿足😍

見到樣樣都想食😆 結果叫咗六個餸同兩個湯😎
大眼雞魚飯🐟

潮州凍馬友🐟

招牌鵝三寶🦤

汕頭煎蠔烙🦪
D蠔好大粒,好creamy👍🏻 煎得外脆內軟熟❤️

方魚炒芥蘭🥬

d蜆肉大大粒👍🏻 味道好鮮甜❤️

之後我哋仲叫咗潮州粥🥰 成餐食完勁滿足😍
2023-09-12
2023-09-20 47 浏览
陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌).頭抽煎英䱽.師傅將䱽魚切成一件件,頭抽紅燘過好入味,肉質好嫩,不過食果時要小心啲碎骨!.汕頭煎蠔烙.蠔餅咁炸得通透,蠔仔都好肥美,如果覺得唔夠味仲可以點魚露食!.方魚炒芥蘭.方魚好似金華火腿咁事前醃製過,硬硬有咬口食落似魚乾,芥蘭好新鮮又爽口.胡椒鹹菜鮮豬肚湯.味道較清甜,非常好飲,豬肚洗得好乾淨而且有咬口.陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)
頭抽煎英䱽

汕頭煎蠔烙

方魚炒芥蘭

胡椒鹹菜鮮豬肚湯
味道較清甜,非常好飲,豬肚洗得好乾淨而且有咬口
陳儀興尚潮樓 (英皇道) (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
2023-09-20 70 浏览
細細個屋企人成日都帶我去食潮州菜,慢慢自己就愛上。 呢間好多人推介,加上鰂魚涌分店好就腳。 🐟潮洲凍魚是必點的,四個人食,點咗難得食到嘅凍天眼雞,及凍馬友魚。 先蒸熟後攤涼再去骨,魚肉嫩滑鮮味,加上已切件又無骨,食落又方便。點普寧豆醬味道更突出極具代表性的潮洲菜,如滷水、蠔烙、胡椒豬肚湯都不容錯過!🧆鵝三寳滷得好入味,鵝肉鵝肝嫩滑,鵝腸爽脆,下面仲有滷豆腐🦪汕頭煎蠔烙,外層酥脆香口,蠔仔飽滿鮮味🍲胡椒鹹菜鮮豬肚湯,湯底清無咩油,入口微辣暖胃、豬肚爽口,仲有驅風去寒健脾之效🤩另外仲鮮味嘅鹹菜花蛤湯、爽甜方魚炒芥蘭、乾貝春菜煲,及潮州白粥

凍大眼雞
凍馬友

極具代表性的潮洲菜,如滷水、蠔烙、胡椒豬肚湯都不容錯過!
🧆鵝三寳滷得好入味,鵝肉鵝肝嫩滑,鵝腸爽脆,下面仲有滷豆腐

🦪汕頭煎蠔烙,外層酥脆香口,蠔仔飽滿鮮味

凍大眼雞
  • 潮州凍馬友
  • 鵝三寶
  • 功夫茶
1K
2023-09-20 32 浏览
店名: 陳儀興尚潮樓地址: 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖太古站B出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5夜晚同屋企人想係附近食潮州嘢,一直知道陳儀興有唔同食店,原來係鰂魚涌都有,係食潮州嘢,心血來潮就去左一試🙈潮州凍馬友❤️❤️❤️❤️❤️$398凍馬友好有驚喜,肉鮮甜嫩滑,師傅已經貼心開好兩邊,單食好有魚香,點上醬汁,又係另一番風味😚滷水鵝片❤️❤️❤️❤️❤️$188鵝肉薄切,保留了鵝本身的肉味,入口十分香,充滿油脂香,肉鮮嫩且肥瘦均勻,配飯食一流🤩肚肉苦瓜煲❤️❤️❤️❤️$128苦瓜份量好足,唔會煮得太淋,軟硬度啱啱好,肚肉姐係豬腩肉,炆得十分軟腍,配上苦瓜剛好解除油膩感😛二十年老菜脯燉鮮豬肚湯❤️❤️❤️❤️❤️$78@1位用料上乘,用上20年老菜甫,豬肚都有成3,4舊,入味又夠淋,整體湯入口清甜😙潮州白粥❤️❤️❤️❤️❤️$15粒粒分明,同平時粥店嘅口感不同,更有咬口🥰絲苗白飯❤️❤️❤️❤️$15軟硬適中,配餸食好快食完
店名: 陳儀興尚潮樓

肚肉苦瓜煲❤️❤️❤️❤️

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯❤️❤️❤️❤️❤️
$78@1位

潮州白粥❤️❤️❤️❤️❤️
粒粒分明,同平時粥店嘅口感不同,更有咬口🥰

絲苗白飯❤️❤️❤️❤️
軟硬適中,配餸食好快食完

2023-09-19 45 浏览
陳儀興尚潮樓地址: 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖放工當時要去happy hour 啦🤣~鵝片🦆$188鵝片外皮細滑,有少少鵝香味🤣,加上底下啲嫩滑滷豆腐😎,都幾入味,不錯。普寧豆醬煮海魚🐠$288冇太多骨,魚肉質幾好幾滑溜幾厚,完全無雪藏味或魚腥味😏,但份量較為少咗啲🤣。厚菇芥菜煲🥬$128厚菇好嫩滑入口滿滿,但芥蘭太淋而且仲有啲苦味😂😂,不安🥲。二十年老菜甫燉鮮豬肚🥣$156豬肚湯鹹香適中,豬肚爽滑又厚身,不錯😈單叢茶🍵$30正常😂但有啲貴。#nicefoodie鰂魚涌—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食 #美食 #鰂魚涌美食 #打卡  #鰂
陳儀興尚潮樓
地址: 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

放工當時要去happy hour 啦🤣~
鵝片🦆$188
普寧豆醬煮海魚🐠$288
厚菇芥菜煲🥬$128
厚菇好嫩滑入口滿滿,但芥蘭太淋而且仲有啲苦味😂😂,不安🥲。
二十年老菜甫燉鮮豬肚🥣$156
豬肚湯鹹香適中,豬肚爽滑又厚身,不錯😈
單叢茶🍵$30
正常😂但有啲貴。
#nicefoodie鰂魚涌

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食 #美食 #鰂魚涌美食 #打卡  #鰂魚涌 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #中菜 #中餐
2023-09-18 38 浏览
老公好中意食潮州打冷,平時都有食開陳儀興,不過食將軍澳分店多d,見佢係港島區開左分店,食完可以順便同老公遊車河❤️ 我地兩個人,入到去服務員比左張圓檯我地,話等我地坐得舒服d,之後即刻奉上功夫茶,味道回甘,飲完好舒服🥢二十年老菜脯燉鮮豬肚湯($156),湯非常夠熱,有少少胡椒味,當中又飲到少少菜脯味,微辛帶香,豬肚洗得好乾淨,唔韌好滑🥢滷水鵝片($188),肉質鬆化,配上酸汁,正😋 下面仲有滷水豆腐墊底🥢凍馬友($398),呢個簡直係食潮州菜必點,本身已經醃製好,鹹度適中,黃豆醬就因個人喜好添加,我自己就覺得加左黃豆醬就太鹹,同埋切好一件件,岩曬我d懶人🥢干貝春菜煲($128),雖然我唔知春菜係咩菜,但係睇相都見到,勁多乾瑤柱,個菜好好味,我本身中意食腍菜,所以覺得好正🥢功夫茶

🥢功夫茶
2023-09-15 34 浏览
放工同朋友去鰂魚涌附近食飯,揀咗呢間專門食正宗潮州菜嘅餐廳。座位有一個個屏風擋住,有隱私度,方便同朋友坐低一路食一路傾偈。餐廳裝橫古風。牆上面有書法可以欣賞。一嚟到佢哋就放上功夫茶。呢一隻茶叫做單欉,味道一開始有少少苦澀,但飲落去之後就會回甘。功能係消滯。頭抽煎英䱽 $488一份有六件,味道好香脆,煎得好入味。潮式魚丸肉碎煮汕頭白 $208鍾意呢度餸菜,好多蔬菜,魚蛋幾彈魚蛋幾彈牙!肉碎同蔬菜煮得味道搭配幾好,健康之選。招牌鵝三寶 $298由鵝肝、鵝腸,仲有鵝片。咁又香滑肥美嘅鵝肝、香軟好食嘅鵝腸,到啖啖肉嘅鵝片,好食之餘又滿足左一次食到三種唔同部位嘅願望!而且賣相都唔錯!二十年老菜脯燉鮮猪肚湯 $78 (一碗)呢一個湯,要趁熱飲,胡椒味好濃,菜脯融入咗湯入邊,豬肚煮得柔軟,幾好食!食潮州菜,當然要食埋白飯同埋白粥啦!食完飯之後,佢哋再次送上功夫茶🫖,幫助消化!

牆上面有書法可以欣賞。

頭抽煎英䱽 $488
一份有六件,味道好香脆,煎得好入味。

潮式魚丸肉碎煮汕頭白 $208

招牌鵝三寶 $298

二十年老菜脯燉鮮猪肚湯 $78 (一碗)

食潮州菜,當然要食埋白飯同埋白粥啦!

食完飯之後,佢哋再次送上功夫茶🫖,幫助消化!
  • 頭抽煎英䱽
  • 招牌鵝三寶
  • 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
  • 潮式魚丸肉碎煮汕頭白
  • 功夫茶
前幾日屋企人話想食潮州嘢,但想坐得舒服啲,我就帶咗佢去陳儀興尚潮樓🫢裝修幾中式古典feel,位子闊落,坐得幾舒服💕☕功夫茶 3.5/5當店員將沖好嘅功夫茶上枱,即刻俾佢嘅香氣吸引咗🤩呢杯茶清新芳香,入口之後口感滑順,帶有微微嘅甘甜,配埋香脆花生令我食慾大增💕🌻菊花茶 3.5/5店員話要焗一陣先倒出嚟🤣菊花味濃飲落清甜,好開胃😍🪿滷水鵝片 ($188) 4/5鵝肉切片均勻同薄,入口即溶,肉質鮮嫩✨滷水汁香濃,帶有微微嘅五香味道,同鵝肉嘅鮮美相得益彰🥰沾上辣椒油多左種惹味~出色!😎🐟普寧豆醬煮海魚 ($288) 4/5海魚好新鮮!有兩條~每一啖魚肉都鮮嫩多汁💦豆醬嘅味道獨特而濃郁,與魚肉完美結合,帶嚟豐富嘅層次感🤤🍄🥬厚菇芥菜煲 ($128) 3.5/5上菜仲滾緊🤣湯煲以厚菇同芥菜為主,湯底清澈,滋味濃郁✨厚菇嘅口感鮮嫩,芥菜嘅清爽同湯汁互相融合~係一種獨特嘅風味✨🐷二十年老菜脯燉鮮豬肚湯 ($78) 4/5老菜脯經過長時間嘅燉煮,入哂味💕口感鮮美~配上新鮮嘅豬肚,口感爽脆,而且令湯汁更加濃郁~💕餐廳嘅潮式菜色好味,而且口感獨特,帶長輩嚟食絕對唔失禮🥰
☕功夫茶
☕功夫茶 3.5/5
🌻菊花茶
🌻菊花茶 3.5/5
店員話要焗一陣先倒出嚟🤣菊花味濃飲落清甜,好開胃😍
🪿滷水鵝片
🪿滷水鵝片 ($188) 4/5
🐟普寧豆醬煮海魚
🐟普寧豆醬煮海魚 ($288) 4/5
🍄🥬厚菇芥菜煲
🍄🥬厚菇芥菜煲 ($128) 3.5/5
🐷二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
🐷二十年老菜脯燉鮮豬肚湯 ($78) 4/5

💕餐廳嘅潮式菜色好味,而且口感獨特,帶長輩嚟食絕對唔失禮🥰
2023-09-07
☕功夫茶