同事介紹話呢間食潮州菜好正宗,今日終於抽到時間嚟試下,果然好正,每道菜嘅味道都夠哂到位。二十年老菜甫豬肚湯呢個年份嘅老菜甫,有藥用價值,非常陳年咸香,湯頭經過長時間熬煮,清甜得嚟有深度。豬肚爽嫩入味,菜甫的清香與湯的鮮味相互融合,係我近期飲過最好嘅湯👍👍梅汁鱔球梅汁鱔球使用新鮮嘅白鱔製作,搭配酸甜嘅梅汁,令鱔球嘅鮮味更加突出。梅汁嘅酸香平衡咗炸鱔魚嘅油膩感,每一口都爽彈juicy,最難得嘅係白鱔嘅骨都被廚師去得非常乾淨,就算平時唔太食魚嘅人亦都適合👍什菌爆炒海參柳什菌爆炒海參柳選用咗多種新鮮菌類,加入海參炒至香氣四溢。餐廳一般食海參都係食炆嘅比較多,炒嘅海參原來非常特別,香好多之餘仲保留咗海參軟腍又實在嘅口感😋碧綠川椒雞川椒的香氣同雞胸肉嘅鮮嫩形成絕妙嘅對比,讓每一口都充滿驚喜,雖然濃味,但係唔會太辣,但係花椒嘅香味好明顯🤤潮州炒魚麵魚麵成日聽,但今日第一次食,食落有啲魚蛋口感,爽得嚟又似麵,不過冇魚骨冇魚腥味,師傅炒得有獲氣,撈埋潮洲辣椒油一齊食仲正!😆見佢哋仲有包箱可以book, 啱哂一大家人節日family day活動,而且餐點夠多款式,後生同老一輩嘅人一齊食都冇問題。

二十年老菜甫豬肚湯

梅汁鱔球

什菌爆炒海參柳

潮州炒魚麵

2024-09-09
2024-07-01 1541 浏览
生醃膏蟹是一道具有獨特風味的潮汕菜式,以新鮮的膏蟹為主料,通過特殊的醃製方法,使螃蟹肉質更加鮮嫩豐潤。鮮豔的橙色的蟹膏和透明的蟹肉呈啫喱狀,味道鮮甜中帶有濃郁蒜蓉辣椒醃料的風味,風味獨特係香港先敢試。糯米釀雞翼將糯米和香料填充其中,再油炸到外皮香脆金黃鮮亮,入而既糯米鬆軟飽滿,糯米的粘性與雞肉結合,為整道菜帶來了豐富的口感層次。梅汁炆豬手使用梅汁和香料炆煮而成,豬手經過炆煮後,肉質變得極為軟嫩,入口即化。梅汁的酸甜味與豬肉的鮮美相得益彰,非常送飯。桑椹酒是一種以桑椹釀製,具有豐富的果香和獨特的口感,入口柔順,並帶有微妙的酸甜味。聽說這種酒還具有一定的保健功效,據說能夠淨化血液。福果甜芋泥是一道傳統的甜點,芋泥質地細膩滑潤,口感極為順滑。芋頭經過烹煮和拌打後,變成了柔軟的泥狀,口感豐潤,絕對能夠滿足甜食愛好者的味蕾。清心丸綠豆爽是一道解渴的傳統飲品,具有清熱解毒的功效,入口清涼。最後仲有好濃茶香既功夫茶送,成晚既服務都超好,定期黎check下使唔使換碟同加茶。💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐📍陳儀興尚潮樓 (英皇道)🏠 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

📍陳儀興尚潮樓 (英皇道)
🏠 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #必食 #必食推介 #美食 #美食推薦
#生醃 #酒 #潮州菜 #生蟹 #lunch #潮州美食 #quarrybay #豬手 #香港潮州菜關注組 #打卡 #eatwithfoodiez
  • 梅汁豬手
2024-05-26 2256 浏览
位於鰂魚涌英皇道的陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主打的餐廳,L型的餐廳佈局也不會讓我覺得很侷促。首先我們選了例牌份量的鵝片$188,每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。鵝腸$168,鵝腸充份吸收了滷汁的味道,香氣撲鼻,口感鮮美。荔芋香酥鵝$168,外酥內軟,荔芋的香甜與鵝肉的鮮美完美融合。潮式胡椒鹹菜浸台山蠔$268,蠔肉鮮嫩,搭配潮州特有的胡椒鹹菜,味道獨特。肚肉苦瓜煲$128,煲湯濃郁,肚肉入口即化,苦瓜的清香中和了肚肉的油膩,美味可口。欖菜肉碎炒飯$118,炒飯香氣四溢,欖菜與肉碎的搭配,讓人胃口大開。飯前飯後都搭配了功夫茶-烏崬單叢茶;入口後,茶葉散發出清新的清香,口感柔和細膩,不帶任何的苦澀味道,茶湯滋味鮮甜,回甘持久。最後還是少不了每人來份糖水;清心丸綠豆湯$45,舒爽的口感。除了美味的菜品,陳儀興尚潮樓的環境也是一大亮點。餐廳裝修簡約大方,溫馨舒適,讓人感覺彷彿置身於家中。服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。

首先我們選了例牌份量的鵝片$188,
每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。
鵝片

鵝腸

肚肉苦瓜煲

欖菜肉碎炒飯

功夫茶
清心丸綠豆湯

服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。
鵝片
鵝腸
肚肉苦瓜煲
欖菜肉碎炒飯
功夫茶
清心丸綠豆湯
  • 滷水鵝片
之前在新蒲崗食過「陳儀興」,在他的旗下其實還有幾間分店。位於鰂魚涌的陳儀興尚潮樓便是旗下一間人氣潮式打冷店。餐廳裝潢走中國古典風格,桌子與桌子之間會有雅致的屏風作為分隔。點好餐之後就先送上味濃甘香的工夫茶和鹹酸菜。鹹酸菜用來配潮州白粥吃,也是非常開胃。工夫茶在吃完後會再送上,能夠解膩,但不敢喝太多因為頗提神醒腦。首先來一道前菜 - 涼拌海蜇頭。海蜇頭的口感爽脆得來有種厚實感。調味是微辣帶酸,還有麻油香。來到潮式打冷,招牌鵝三寶 會是必點菜式之一吧。以鎮店傳統滷水炮製的鵝肝、鵝腸和鵝肉。鵝肝很細膩滑嫩,鵝腸入口爽脆和帶有少許的脂肪。鵝肉則是愈嚼愈甘香。底下還有非常入味的滷水豆腐。熱辣辣的湯喝起來才最鮮 - 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯。燉湯有來自二十年老菜脯的獨特香味,會是非常濃,另外還有胡椒香。也能吃到口感Q彈的鮮味豬肚,都幾大舊的喔。如果想吃菜的可以點這個 - 潮式魚丸肉碎煮汕頭白。 能吃到彈牙的潮州白魚蛋,而且是有吃到魚味。汕頭白夠腍身入味,清甜的湯底加了肉碎帶少許鹹香,不自覺會想多喝幾口。
之前在新蒲崗食過「陳儀興」,在他的旗下其實還有幾間分店。
位於鰂魚涌的陳儀興尚潮樓便是旗下一間人氣潮式打冷店。
點好餐之後就先送上味濃甘香的工夫茶和鹹酸菜。
鹹酸菜用來配潮州白粥吃,也是非常開胃。
首先來一道前菜 - 涼拌海蜇頭
涼拌海蜇頭
來到潮式打冷,招牌鵝三寶 會是必點菜式之一吧。
以鎮店傳統滷水炮製的鵝肝、鵝腸和鵝肉。
底下還有非常入味的滷水豆腐。
招牌鵝三寶
熱辣辣的湯喝起來才最鮮 - 二十年老菜脯燉鮮豬肚湯
也能吃到口感Q彈的鮮味豬肚,都幾大舊的喔。
如果想吃菜的可以點這個 - 潮式魚丸肉碎煮汕頭白
 能吃到彈牙的潮州白魚蛋,而且是有吃到魚味。
潮式魚丸肉碎煮汕頭白
2024-03-21
涼拌海蜇頭
招牌鵝三寶
潮式魚丸肉碎煮汕頭白
3天前 0 浏览
已經很久沒有吃潮州菜,今晚便來到這間位於鰂魚涌新建成商廈內的潮州菜館。茘芋香酥鵝$168 ,外表鬆軟可口,內裏的芋泥味道十足,加上帶點甘香味道的鵝肉,是這裏的名物。傳統炸蝦棗蟹棗$188 ,蝦棗蟹棗外脆內軟,內裏的餡料還有馬蹄碎,增加了味道層次。吃多了還可以點自家製的桔仔醬汁,去除油膩感。蠔仔方魚肉碎粥$75,方魚香脆,蠔仔份量十足,而且味道鮮甜,沒有腥味,是一道地道的潮州粥品。清心丸綠豆爽$45 ,甜度適中,清心丸爽口彈牙,綠豆份量十足,是吃潮州'甜品必點之一。福果甜芋泥$45,用豬油製成的芋泥,甜度頗高,是潮州甜品的特色之一。

3天前 0 浏览
這間老牌潮州食肆,由新蒲崗時候已經光顧,近年發展了高級潮州路線,今晚便來到這裏。這幢以食肆為主的商廈,內裏的食肆都是高檔,而這間裝修傳統的潮州酒家,座位寬敞,坐得舒適。富貴自選套餐一位。金牌紅燒翅(足三兩)$488,潮州蠔仔烙 。金牌紅燒翅,雞湯香味濃郁,魚翅每條都像牙簽一樣粗,而且份量十足,雖然說是一人份量,吃完這個次已經有點飽了。潮州蠔仔烙,蠔仔尺寸頗大,而且份量十足,外表香脆可口,內裏煙煙韌韌,加點魚露和胡椒粉,可以增加味道層次。這個潮州蠔仔烙,是近期吃過的最好味的一個。潮州功夫茶,餐前餐後都必有潮州功夫茶,味道甘香,非常有潮州特色。茶位$15

這個潮州蠔仔烙,是近期吃過的最好味的一個。

茶位$15
3天前 0 浏览
之前去過新蒲崗食過佢嘅玫瑰餐廳,一直都好鍾意佢哋餐廳嘅風格,簡單樸實,真材實料,將潮州菜嘅精髓帶出嚟今日呢間係同一集團,但係當然靚仔好多,特登屋企人嚟食💪💪二十年老菜甫豬肚湯湯底清甜且富有深度。經過長時間的熬煮,湯中的豬肚柔嫩,菜甫的清香與湯的鮮味都食得到,是一道非常滋補的湯品😋梅汁鱔球這道梅汁鱔球選用了新鮮的鱔魚🍬,肉質鮮嫩,搭配酸甜的梅汁,口感獨特。梅汁的酸香讓鱔球更加開胃什菌爆炒海參柳需然388hkd 但海參份量超多,搭配海參柳,口感滑嫩。炒製過程中,菌類的香氣與海參的鮮味相結合碧綠川椒雞川椒幾香,辣可以再多啲,川椒的香氣與雞肉的鮮嫩完美融合,而家呢度菜用雞胸都吾會柴,幾好🫡🫡炒魚面湯就食得多,炒都係第一次,更香,而且加埋辣醬,香上加香!😋😋

今日呢間係同一集團,但係當然靚仔好多,特登屋企人嚟食💪💪

二十年老菜甫豬肚湯

梅汁鱔球

什菌爆炒海參柳

炒魚面

陳儀興絕對係🇭🇰香港本地潮州菜嘅老字號👍之一,呢間喺鰂魚湧嘅陳儀興尚潮樓🤩無論係裝修環境、服務、衛生定係食品賣相都十分之😍高級精緻。一坐低職員💁‍♂️就會逢上功夫茶,可以一路品銘🍵一路睇餐牌揀下食啲咩🤤。潮汕滷水🥰絕對係嚟呢度必食嘅,鵝三寶🪿有肥美入味嘅鵝肉、爽口嫩滑嘅鵝腸👍同埋軟滑甘香嘅鵝肝,三樣👌都係呢度嘅招牌美味!另外滷水大墨魚🔪片到又薄又滑,入口勁鮮味🦑,而且滷水味香濃十分之啱我口味😋。梅汁🐟鱔球係大廚時令推介之一,鎅花鱔球賣相好靚🤩好吸引,入口鮮味彈牙之中帶有陣陣漬🤤梅嘅酸甜香味,配埋炸珍珠菜🥬一齊食十分之有層次!荔芋香酥鵝🪿係我好鍾意食嘅其中一道菜😍,加上手工繁複依家已經越嚟越少💁‍♂️餐廳有供應。鵝肉又淋又滑,🤩上面鋪滿芋泥,入口鹹甜鬆脆😋好好味!糖醋煎麵🍜質感半脆有麵香,配埋🧂糖同埋醋一齊食好🤤開胃。

糖醋煎麵🍜質感半脆有麵香,配埋🧂糖同埋醋一齊食好🤤開胃。
2024-09-09 0 浏览
我媽咪是潮州人, 有天說想食潮州粥正宗菜式, 我馬上想起有間高質菜館: 陳儀興尚潮樓!位置在鰂魚涌甲級寫字樓7樓,餐廳裝修帶有傳統中式古典,設計磨沙山水屏風分隔,感覺私隱提高一點都不錯!餐廳主打潮州菜,提供多種鹵水,海鮮小菜供客人選擇,服務員都親善有禮!蠔仔方魚肉碎粥肥美蠔仔差不多鋪滿整碗粥,方魚口感帶有鹹香味,蠔仔鮮甜大粒是我們最愛!還有鹵水鵝肝入味好吃😋, 新鮮味十足,一塊塊慢慢品嚐好滋味!最後還有甜點糖水呢

蠔仔方魚肉碎粥

最後還有甜點糖水
2024-08-29 218 浏览
陳儀興尚潮樓餐廳位於港島鰂魚涌英皇道1001號7樓,餐廳裝修簡以傳統中式古典為主調,設計有中式磨沙山水屏風分隔,令食客私隱道提高,餐廳主打潮州菜,提供多種鹵水,海鮮小菜供客人選擇,服務員招殷勤有禮。蠔仔方魚肉碎粥肥美蠔仔差不多鋪滿整碗粥,方魚比較有口感,帶有鹹香味,蠔仔入口鮮甜。鵝肉鵝肉卤味香濃,不膩微鹹,有豆腐墊底,豆腐入口嫩滑,鵝肉有口感。汕頭煎蠔烙汕頭煎蠔烙一上桌香氣撲鼻,大大塊的蠔烙,煎到外边脆卜卜,內裡蠔仔肥美鮮甜,食落有蛋香味。碧綠川椒雞川椒雞份量真不少,廚師用蒜蓉,蔥粒和紅椒烹調,雞肉食落好惹味。川椒蝦球蝦球用川椒雞烹調方法,一個係雞肉,一個係海鮮蝦肉,味道同口感都不一樣,蝦球食落爽口彈牙鮮甜。方魚炒芥蘭芥蘭碧綠青嫩,微鹹,入口無渣,方魚食落甚香口。護國菜護國菜係用菠菜羹和瑤柱烹調而成,菠菜味濃香滑,不太稀好creamy。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯餐廳廚師用上黑色的二十年老菜脯燉鮮豬肚湯,湯清甜吾膻,不膩,豬肚仲好腍滑。
陳儀興尚潮樓

蠔仔方魚肉碎粥

鵝肉

汕頭煎蠔烙

川椒蝦球

方魚炒芥蘭
芥蘭碧綠青嫩,微鹹,入口無渣,方魚食落甚香口。

護國菜

2024-08-28 164 浏览
今晚有一大班年輕人黎食潮州菜滷水鵝肉鵝肉鹵得夠入味而肉質夠細嫩,唔太鹹夠鮮美,入口鵝味香濃。汕頭煎蠔烙煎蠔烙係潮州名菜之一,勁厚身,煎到外皮脆卜卜,餡內多肥美鮮蠔,夠香口,食落滿口豐富。方魚炒芥蘭 - 芥蘭苗爽脆唔苦川椒雞、川椒蝦球護國菜好少潮州菜館有得食的其中一款潮州食品,廚師將菠菜打碎和瑤柱烹調,無草腥味,質感嫩滑潤喉。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯餐廳用二十年老菜脯燉鮮豬肚湯,呢個湯好少地方有,老菜脯香,豬肚腍,湯夠清甜。最後要左個蠔仔粥
今晚有一大班年輕人黎食潮州菜

滷水鵝肉
鵝肉鹵得夠入味而肉質夠細嫩,唔太鹹夠鮮美,入口鵝味香濃。

汕頭煎蠔烙

方魚炒芥蘭 - 芥蘭苗爽脆唔苦

川椒雞、川椒蝦球

護國菜

最後要左個蠔仔粥
2024-08-17 377 浏览
星期五晚飯唔多人,原本限兩小時,但可以6:40坐到10:15(10:30打揚),查動作自動會功夫茶上完會再上,環境好質素高👍唯一是在兩個地鐵站中間位置不太方便。
2024-07-07 809 浏览
提起潮州菜,不得不說這間老字號陳儀興✨之前於太子食過,印象深刻。這次帶家人試試港島區的分店。滷水雙拼 (元蹄x新鮮大墨魚) $168份量不少‼️第一眼賣外已感覺充滿滷味✨果然,元蹄很入味,肉質嫩口。墨魚爽口彈牙,下面還滷水豆腐,啖啖都是滷水,豆腐亦很滑溜。凍黃腳鱲 $288店員誠推呢道菜,果然沒有介紹錯‼️黃腳鱲肉質鮮嫩,而且師傅更已將魚骨起光,吃得很暢快。金不換燉海螺 $78一個火喉十足的湯👍🏾充滿海螺同老雞熬出的精華,很舒服。芙蓉香酥鵝 $168吃潮州菜必點之一✨芋蓉跟鵝皮很平均,芋蓉入口鬆化,而另一邊的鵝皮炸得香脆,很香口,必點🍽️魚露浸花蛤 $198花蛤鮮甜,配上魚露汁令花蛤的鮮味更加突出。芋頭焗飯 $138又是份量十足的一道菜😍米飯煮得粒粒分明,再配上大量芋頭粒、雞粒、炸蒜及蝦米等等,非常惹味,每吃一啖都很滿足🥰老藥桔 $20點了熱的,感覺十分潤喉,甘桔甜度適中,帶有微微咸,味道濃郁。

滷水雙拼 (元蹄x新鮮大墨魚) $168

凍黃腳鱲 $288

金不換燉海螺 $78

一個火喉十足的湯👍🏾充滿海螺同老雞熬出的精華,很舒服。

芙蓉香酥鵝 $168

魚露浸花蛤 $198

花蛤鮮甜,配上魚露汁令花蛤的鮮味更加突出。

芋頭焗飯 $138

老藥桔 $20

• 荔芋香酥鵝
2024-07-05 634 浏览
食潮州菜就一定要食生醃,係香港要食生醃真係唔多選擇!朋友喺鰂魚涌做嘢,發現陳儀興尚潮樓有多款生醃,一知道就立即去試試啦!坐底後,店員龍即奉上潮州工夫茶,以示歡迎!潮州菜必點滷水菜式,我哋就揀左 #鵝三寶,分別有鵝肉、鵝腸、鵝肝,呢三款都係我哋最喜歡的!鵝肝粉嫩,入口順滑唔腥;鵝腸爽口,鵝肉肥瘦適中,滷得都好入味!🌟 生醃螄蚶生醃螄蚶係香港都好少地方有得食,估唔到呢度有,而且非常乾淨,又夠鮮味!🌟 生醃瀨尿蝦生醃瀨尿蝦已經剪好哂,全部都有膏,鮮味十分,肉質滑溜,喜歡生醃就會明有幾好食!🌟 椒鹽九肚魚即點即炸,熱辣辣上枱,新鮮又夠脆口,咬落脆卜卜,魚肉嫩滑,連啲骨都可以食埋落肚!🌟 胡椒咸菜豬肚湯好香嘅胡椒味,豬肚乾淨又爽口,加埋咸菜,可以用嚟撈飯,又夠暖胃!

坐底後,店員龍即奉上潮州工夫茶,以示歡迎!

🌟 生醃螄蚶

🌟 生醃瀨尿蝦

🌟 椒鹽九肚魚

🌟 胡椒咸菜豬肚湯

2024-07-04 554 浏览
今日同屋企人嚟到鰂魚涌嘅呢間陳儀興尚潮樓到食晚餐 餐廳裝修簡潔而帶有中國風味 每台中間都用咗屏風去間隔十分有味道頭抽鷹倉魚片 英䱽魚非常厚肉 肉質鮮嫩彈牙 有返咁上下大條先做到呢個效果 外皮預先炸過令頭抽更加入味 潮州魚丸肉碎煮汕頭白 魚蛋非常彈牙 食得出係用新鮮魚肉去手工製作非常有心思 蔬菜加咗肉碎 用上上湯去烹調夠晒入味 護國菜 好特別嘅菜式係一款深綠色嘅潮州傳統湯水 大少許草青味加上用元貝去調味幾鮮甜滷水拼盤有本地豬大腸、豬生腸、新鮮大墨魚、腩肉 用料夠晒新鮮滷水汁非常入味

今日同屋企人嚟到鰂魚涌嘅呢間陳儀興尚潮樓到食晚餐

滷水拼盤