2020-09-29
懷舊裝潢潮州菜入到店內已經覺得裝潢很懷舊有格調,很多水墨畫大字充滿藝術氣息,食潮州菜通常都係大排檔打冷,很少吃一頓高檔享受的潮州菜。餐廳員工好好,有電梯上樓上,帶老人家黎就唔洗怕啦,雖然冇出面向街既有景露台坐位,但入面都一樣舒服有格調.鵝肉墨魚雙拼 $168
超大份既潮汕滷水拼盤,滷水鵝肉很厚切又很新鮮而且滷得入味,最怕食到很霉感覺的鵝肉,這裡完全沒有這個問題,而且肉厚好咬口,墨魚就勁爽口彈牙,無論點滷水汁或者白醋都好味。.金不換燉海螺湯 $78大大片海螺,原來加入金不換/羅勒去燉湯會令湯更入味,燉出來非常清新鮮甜,而且螺肉養肝明目,味道鮮美
豆醬煮海魚 $198用咗普寧豆醬煮嘅海魚,係大黃花魚,媽媽食左之後話好入味,而且煮既時侯係好有難度,煮得好好,非常新鮮,鮮味十足。梅汁炆豬手 $138處理豬手過程繁多,單是刮洗程序已經不簡單,用梅子烹調過的豬手入味到不得了,酸酸甜甜令人更加開胃,豬手份量很多,性價比高。
老藥桔
鵝肉墨魚雙拼 $168 超大份既潮汕滷水拼盤,滷水鵝肉很厚切又很新鮮而且滷得入味,最怕食到很霉感覺的鵝肉,這裡完全沒有這個問題,而且肉厚好咬口,墨魚就勁爽口彈牙,無論點滷水汁或者白醋都好味。
金不換燉海螺湯 $78
豆醬煮海魚 $198
梅汁炆豬手 $138
處理豬手過程繁多,單是刮洗程序已經不簡單,用梅子烹調過的豬手入味到不得了,酸酸甜甜令人更加開胃,豬手份量很多,性價比高。 老藥桔 夏人炎炎呢杯野真係好岩飲呀,氣味濃郁,上網搵搵係咩黎啦,有潤肺、潤喉、健脾生津功效,味道鹹中帶甜,所以消化不良、肚痛、胸悶時食都有效,飲完喉嚨真係舒服好多,而且好清爽,感覺好健康
〒陳儀興尚潮樓 (太子)
太子太子道西179號地下及一樓