2020-09-29 123 浏览
懷舊裝潢潮州菜入到店內已經覺得裝潢很懷舊有格調,很多水墨畫大字充滿藝術氣息,食潮州菜通常都係大排檔打冷,很少吃一頓高檔享受的潮州菜。餐廳員工好好,有電梯上樓上,帶老人家黎就唔洗怕啦,雖然冇出面向街既有景露台坐位,但入面都一樣舒服有格調.鵝肉墨魚雙拼 $168
超大份既潮汕滷水拼盤,滷水鵝肉很厚切又很新鮮而且滷得入味,最怕食到很霉感覺的鵝肉,這裡完全沒有這個問題,而且肉厚好咬口,墨魚就勁爽口彈牙,無論點滷水汁或者白醋都好味。.金不換燉海螺湯 $78大大片海螺,原來加入金不換/羅勒去燉湯會令湯更入味,燉出來非常清新鮮甜,而且螺肉養肝明目,味道鮮美
豆醬煮海魚 $198用咗普寧豆醬煮嘅海魚,係大黃花魚,媽媽食左之後話好入味,而且煮既時侯係好有難度,煮得好好,非常新鮮,鮮味十足。梅汁炆豬手 $138處理豬手過程繁多,單是刮洗程序已經不簡單,用梅子烹調過的豬手入味到不得了,酸酸甜甜令人更加開胃,豬手份量很多,性價比高。

懷舊裝潢潮州菜
鵝肉墨魚雙拼 $168
金不換燉海螺湯 $78

豆醬煮海魚 $198

梅汁炆豬手 $138

老藥桔
夏人炎炎呢杯野真係好岩飲呀,氣味濃郁,上網搵搵係咩黎啦,有潤肺、潤喉、健脾生津功效,味道鹹中帶甜,所以消化不良、肚痛、胸悶時食都有效,飲完喉嚨真係舒服好多,而且好清爽,感覺好健康

〒陳儀興尚潮樓 (太子)
太子太子道西179號地下及一樓
2020-09-29 87 浏览
想飲茶唔一定去酒樓。去食潮州嘢都可以嘆杯茶。😎鵝三寶~食潮州嘢一定要嗌滷水🤪。鵝三寶指定有鵝肉x鵝腸x鵝肝。份量多多。大🈵️足。為食妹👧🏻最愛鵝肝。鵝肝肥美。配上滷水汁真係Lam Lam 👅。膽固醇放埋一二邊先啦。🤭🤭汕頭煎蠔烙~😱wow~~原來甘大份。兩個人食真係有d難道。好彩🐽仔係蠔痴。勉勉強強食🉐️曬。👏蠔仔大大粒。蠔仔份量仲唔講🉐️少。啖啖蠔肉好滋味。呢度嘅蠔烙絕對係我心頭好。❤️梅汁炆豬手~梅汁酸酸mei mei 。估唔到同豬手甘鬼夾。
想飲茶唔一定去酒樓。去食潮州嘢都可以嘆杯茶。😎
鵝三寶~
食潮州嘢一定要嗌滷水🤪。
鵝三寶指定有鵝肉x鵝腸x鵝肝。份量多多。大🈵️足。
汕頭煎蠔烙~
梅汁炆豬手~
梅汁酸酸mei mei 。估唔到同豬手甘鬼夾。
  • 梅汁炆豬手
2020-09-29 79 浏览
姨媽係一個傳統嘅潮州人今日就決定咗請佢係陳儀興尚潮樓食野地點方便門面就好靚入到去都感覺高檔環境舒服員工友禮感覺幾好重點到食物我哋首先嗌咗個鵝三寶已經有鵝肉鵝腸同埋鵝肝個人覺得一定要要推介呢個嘢食第一滷水汁非常之好味而且三樣食材都係非常入味鵝肉已去骨令到你一口肉咁享用而且肥瘦適中鵝腸入味低仲保留着爽身嘅感覺而鵝肝係最驚喜嘅入口綿,味足豆醬煮海魚佢選用左黃花魚而且個時間控制得好所以成條黃花魚細致既肉質更滑配上豆醬融洽入邊感覺又香又滑肥肉苦瓜煲開始以為得幾舊苦瓜係而比較平平無奇但係原來苦瓜已經一早吸收左鍋中入面嘅肥肉同埋大冬菇湯底夠甜令到苦瓜保留原味但又有湯既精華咸檸檬燉鴨鹹檸檬令燉鴨唔會有油再飲老藥桔喉嚨舒服甜甜甘香我同阿姨都非常鍾意依度環境同埋食物下次決定叫得更多朋友一齊嚟食
姨媽係一個傳統嘅潮州人

喉嚨舒服甜甜甘香

我同阿姨都非常鍾意依度環境同埋食物
下次決定叫得更多朋友一齊嚟食

2020-09-29 89 浏览
我愛吃潮洲菜。今天放假專程和妹妹去太子陳儀興尚潮樓嘆下。尚潮樓裝修雅緻,食物質優,价錢合理,服務不錯。我選了鵝肉拼元蹄。這店的鵝肉又香又有肉味,是我的至愛。元蹄也出色,不油腻充滿骨膠原。魚露浸花甲鮮甜美味,處理得很清潔,沒有沙,讚!普寧豆醬煑黃花好美味。鲜甜不腥,而且富蛋白質易消化,老少咸宜,識食之選。金不換燉海螺也出色,津補鮮甜,值得捧場。老藥桔和烏豆水都是有特色的飲品,好!潮洲白粥不錯。吃得滿意,優質食材,每人消費三百多元,合理。下次再來。
我愛吃潮洲菜。今天放假專程和妹妹去太子陳儀興尚潮樓嘆下。

尚潮樓裝修雅緻,食物質優,价錢合理,服務不錯。

魚露浸花甲鮮甜美味,處理得很清潔,沒有沙,讚!

金不換燉海螺也出色,津補鮮甜,值得捧場。

老藥桔和烏豆水都是有特色的飲品,好!

潮洲白粥不錯。

吃得滿意,優質食材,每人消費三百多元,合理。

下次再來。
2020-09-28 440 浏览
今日同朋友行花墟,見到有間店面裝潢嘅別緻嘅潮洲餐廳,menu都幾唔錯,決定一試。疫情之下,都有人等位,似乎有返咁上下名氣。我地上左二樓,餐廳內嘅裝修都如外面一樣,好典雅,播緊嘅bgm冇聽錯係我平時係屋企做野都會播住嘅「陳情令」...好有feel...先點左份「生醃瀨尿蝦」,酸酸地,微辣,好開胃。第一次食瀨尿蝦"sashimi"感覺新鮮,亦都好impressive有膏,佢揀嘅quality都不錯。然後當然唔少得潮式鹵水,「鵝三寶」鵝肝creamy, 平時食開西式,自己都幾好..而中式嘅做法感覺新穎入口融化..鵝腸,爽脆,帶點肥膏,油脂分佈平均,好香,三寶中我最喜歡。鵝肉正常發揮。墊底嘅鹵水豆腐,索晒精華最開心其實係店員好細心問我地要唔要粥或飯,我點左份潮洲粥配鹵水..好comforting..我地另點左份手工菜,「玉枕白菜」賣相已經話你知,背後嘅師傳功力十足..夾上手,感覺到好實淨..咬落口,一啲都冇散到..太利害,裡面嘅涵食得出係豬肉香菇,之後上網做過下research仲包括蝦膠、大地魚,難怪彈牙又香..真係好精緻嘅一道菜式。最後一道「梅汁炆豬手」,望見就知炆得夠晒焾..食落豬手已經去

生醃瀨尿蝦

有膏,佢揀嘅quality都不錯。

鵝三寶

然後當然唔少得潮式鹵水,「鵝三寶」

鵝肝

入口融化..

鵝腸

鵝腸,爽脆,帶點肥膏,油脂分佈平均,好香,三寶中我最喜歡。

鵝肉正常發揮。

墊底嘅鹵水豆腐,索晒精華

玉枕白菜

我地另點左份手工菜,「玉枕白菜」

梅汁炆豬手

最後一道「梅汁炆豬手」,望見就知炆得夠晒焾..食落豬手已經去左骨
食得好盡興..梅汁嘅酸甜中和左本身嘅膩,繼續配以白粥..soothing..

老藥桔

由頭帶到落尾,不得不提嘅「潮州可樂」哈哈,朋友比左咁嘅名佢,而我都萬分同意..因為佢真係有bubble係咁卜卜卜hahaaa, 其實佢係「老藥桔」..本身見到個名怕怕,但朋友鼓勵我試覺得會喜歡,turns out..hahaa真係幾鍾意
係熱可樂~好飲嘅herbal tea
可以繼續我嘅養生series
生醃瀨尿蝦
玉枕白菜
梅汁炆豬手
2020-09-18 126 浏览
生醃瀨尿蝦😎醃蟹就食過,醃瀨尿蝦就第一次食😉用上獨門醬汁,醃得非常入味😋瀨尿蝦膏多到爆😌膏仲多過啲蝦肉🥰而且仲要好晶瑩通透😛食落鮮甜綿密,味道相當獨特😚魚露浸花甲😏凍食花甲,新鮮甜美😚魚露味道適中,唔會覺得好鹹😆感覺清新開胃😉汕頭煎蠔烙🦪即叫即煎,香脆可口😉用料新鮮,份量充足👍蠔仔夠大隻,鮮嫩多汁😌二十年老菜脯燉鮮豬肚湯🥣豬肚入味爽口😚菜脯食落有啲似冬菇😉用料天然,湯色清澈👍飲落味道清甜😛陳儀興尚潮樓 (太子)太子太子道西179號地下及一樓
生醃瀨尿蝦😎

醃蟹就食過,醃瀨尿蝦就第一次食😉
用上獨門醬汁,醃得非常入味😋

瀨尿蝦膏多到爆😌
膏仲多過啲蝦肉🥰
而且仲要好晶瑩通透😛
食落鮮甜綿密,味道相當獨特😚

魚露浸花甲😏
凍食花甲,新鮮甜美😚

魚露味道適中,唔會覺得好鹹😆
感覺清新開胃😉

汕頭煎蠔烙🦪
即叫即煎,香脆可口😉

用料新鮮,份量充足👍
蠔仔夠大隻,鮮嫩多汁😌

二十年老菜脯燉鮮豬肚湯🥣
豬肚入味爽口😚

菜脯食落有啲似冬菇😉
用料天然,湯色清澈👍
飲落味道清甜😛

陳儀興尚潮樓 (太子)
太子太子道西179號地下及一樓
餐廳裝修好古色古香,由門口至樓面都別具特色,牆身嘅裝飾品同吊燈都行古典風,枱凳以傳統木色為主,餐廳有兩層,內有升降機及樓梯方便客人上落,午餐時段客人數量不多,整體環境寧靜又舒適------1. 鵝三寶(鵝肉、鵝肝、鵝腸)$228 8/10正宗潮汕滷水,味道同外面潮州打冷餐廳差唔多,滷水味濃郁,當中嘅鵝肝算幾大件👍🏻2. 魚露浸花甲(凍食)$158 7.5/10好少食凍嘅花甲,佢凍嘅程度係類似普通嘅涼食,唔會太冰,件件花甲都浸滿左魚露味,而且餐廳好貼心,全部花甲都剪走曬個殼,賣相吸引🥰3. 普寧豆醬煮海魚 時價 7.5/10係一大條黃花魚配普寧豆醬蒸煮而成,豆醬咸咸地,幾惹味,食落魚質幾滑😋但黃花魚嘅魚腥味略濃,整體味道不錯,係送飯之選4. 乾貝春菜煲 $98 6.5/10春菜食落有點苦澀,味道同芥菜相似,但呢個煲偏油膩🙈菜嘅質感偏淋身,煲中除左乾貝之外,仲落左少量魚膏,食落幾爽口

------
1. 鵝三寶(鵝肉、鵝肝、鵝腸)$228 8/10
鵝三寶(鵝肉、鵝肝、鵝腸)

2. 魚露浸花甲(凍食)$158 7.5/10

3. 普寧豆醬煮海魚 時價 7.5/10
普寧豆醬煮海魚

4. 乾貝春菜煲 $98 6.5/10
乾貝春菜煲
2020-09-17
鵝三寶(鵝肉、鵝肝、鵝腸)
普寧豆醬煮海魚
2020-09-17 132 浏览
自己真係好耐未試過去食一餐 Long Lunch,今日難得有機會見番啲舊朋友,所以就特登搵咗一間好好食嘅餐廳,當係大家一齊慶祝限聚令的放寬。我哋本身都鍾意食中菜,但係其實要搵一啲好嘅中菜餐廳,而又唔會太迫,坐得都舒服嘅,其實喺九龍嘅選擇都冇乜好多。所以我上網搵咗好耐,就搵咗呢間餐廳,呢間餐廳勝在近地鐵站,方便大家,太子站B出口行2分鐘就到。同人一齊食飯,如果間餐廳好隔涉,一定會俾人鬧。所以呢間餐廳正符合我嘅心水。一推開門入到去嘅時候,見到餐廳有8至10張枱,裝修亦都充滿着好古舊嘅中國風,然之後原來已經坐滿左,所以店員就慢慢地但係我哋上一樓,一樓的裝修同地下一樣咁雅緻,同埋一樓亦都會有專屬嘅店員,亦都比較寧靜。我哋坐低嘅時候,一開始就叫咗香片。餐廳嘅擺設亦都好靚。我地叫咗四款餸,我哋叫咗個鵝三寶、滷水雙拼、豆醬煮海魚同埋魚露浸花甲。呢到嘅老藥桔亦都好正,$20,特別係凍飲,味道有啲似嘉應子。特別解渴。鵝三寶,$198,有齊鵝肉、鵝腸、鵝肝,而且下面亦都有豆腐。佢呢到嘅滷水汁唔會特別鹹,應該精心調校過,滷水唔會冚過左食物嘅味道,所以呢度係食物質素為主,滷水係一種輔助嘅性質。鵝肉本身一啲都唔

我哋坐低嘅時候,一開始就叫咗香片。餐廳嘅擺設亦都好靚。

鵝肉本身一啲都唔梅,而且切得非常好,唔會食到碎骨,每一舊個厚度都適中,可以分兩啖去食。

鵝肝要趁熱食,因為凍咗之後會變得硬身,影響咗口感。反而啱啱送上嚟嘅時候,熱熱地,就特別鬆軟。

鵝腸真係要特別一提,因為佢真係好爽,好食過我之前食嗰啲。

之後就係呢度嘅魚露浸花甲,$158,花甲係凍食,非常新鮮,原來餐廳每朝早都會入貨,所有海鮮都係即日即整,花甲一食即甩榖,鮮味十足,而且有埋魚露,更香。

豆醬煮海魚,$198,佢係用黃花魚,魚肉出奇地非常滑,加上豆醬嘅香,食落去嘅時候,係好清新。

呢度嘅五花肉亦都係我嘅至愛,厚肉肥膏,啖啖肉,配埋白飯/白粥就一流。

2020-09-16
2020-09-15 294 浏览
今日去太子陳儀興尚潮樓食手工潮菜,之前都有同朋友嚟過,今日特登再嚟食上次想食嘅嘢。今次嚟到,餐廳安排咗我坐下層,下層環境一樣舒適。魚露浸花甲依個係一個凍食嚟,煮熟咗嘅花甲,浸入魚露雪凍。花甲好鮮甜,加上魚露、令花甲鮮味更突出。鵝三寶因為我都幾鐘意食鵝肝鵝腸、所以今次都有再返點依道潮汕滷水。鵝腸爽滑、鵝肉鮮嫩唔韌、鵝肝厚厚,而且入口即融。同上次食一樣咁好食。二十年老菜脯燉鮮豬肚湯湯色微紅,湯頭清甜,又有老菜脯的的清香。聽聞老菜脯可健脾養胃、止咳祛痰、開胃助消化等,老少皆宜。肚肉苦瓜煲依個係潮汕人夏季最鐘意煮嘅菜式,因為夏季係苦瓜當做嘅季節。以前喺屋企住嘅時候,屋企人都成日煮嚟食。煲底收埋咗好多肚肉同冬菇。配白粥一齊食,好有家嘅感覺。老藥桔上次飲過陳儀興嘅老藥桔同烏豆水,我都係掛住老藥桔多啲,所以都有再叫返杯。老藥桔都係潮州特產之一,有潤肺、潤喉、健脾生津功效,味道鹹中帶甜,好好飲嫁。

白粥

老藥桔
今日想食潮州野,朋友諗起嚟太子陳儀興食飯,皆因坐得舒適,食物又有質數。晚餐時段好多人,香港人對食物確係有一份執著,係好識食。我地揀咗「鵝三寶」有齊想食嘅鵝腸.鵝肝.鵝肉,鹵水好入味,底層仲有豆腐。真心好食👍🏻「魚露浸花甲」呢個我鍾意,凍食又有另一翻風味,魚露浸透後又唔會掩蓋咗嗰份鮮味👍🏻「豆醬煮海魚」一向都好鍾意食黃花魚,喜歡肉質好滑,仲新鮮,蒸得剛剛好,唔會太過熟😍「汕頭煎蠔烙」大大塊,即炸熱辣辣,脆卜卜,裡面滿佈大大隻肥美蠔仔,潮州菜必食。再加埋 潮汕飲品「老藥桔」為今餐添上完美句號。
晚餐時段好多人,香港人對食物確係有一份執著,係好識食。

再加埋 潮汕飲品「老藥桔」為今餐添上完美句號。
2020-09-14
  • 鵝三寶
  • 豆醬煮海魚
  • 老藥桔
  • 魚露浸花甲
2020-09-14 58 浏览
之前去過一次覺得不錯,突然心思思想再去🥰鵝三寶($198)基本上係呢到既必食~今次比上次食更好味、更入味😃我最中意食鵝腸 真係爽到不得了!朋友最中意食鵝肝 中式食法比起西式煎 更具風味 好特別~魚露浸花甲($158)花甲每隻都脹卜卜,食落冇沙兼嫩滑🥰金不換燉海螺($78)呢個湯有d失望,雖然足料,但味道偏淡,而且螺肉食落硬左d,較難咬開烏豆水 老藥吉兩款既味道好特別,而且差唔多味道咁,酸酸甜甜~老藥吉既味會較酸d,開胃解渴👍滿足一下想食潮州菜既慾望🥰
之前去過一次覺得不錯,突然心思思想再去🥰

鵝三寶($198)
基本上係呢到既必食~

魚露浸花甲($158)
花甲每隻都脹卜卜,食落冇沙兼嫩滑🥰

金不換燉海螺($78)

烏豆水 老藥吉

滿足一下想食潮州菜既慾望🥰
2020-09-08 228 浏览
今日同屋企人去咗食潮州嘢呢間位於太子嘅潮州陳儀興潮尚樓 好多朋友推薦於是就嚟食下啦有別於一般嘅潮州菜館 裝修好靚有中式嘅感覺 枱櫈都用上木 非常典雅 生醃膏蟹 膏蟹大大隻 一隻都夠曬兩個人食 爆膏超誇張 膏鮮甜無比 有啲似食海膽嘅感覺 蟹肉 甜美十足 加上特製嘅醬料非常香蒜頭味鵝三寶 有鵝件 鵝肝 同埋鵝腸 鵝件煮得冧夠入味 而且鵝味十足鵝腸係帶有肥膏 十分惹味可口鵝肝煮得入味之餘 仲好似啫喱咁嘅口感 有啲似法式鵝肝嘅感覺 油香十足普寧豆醬煮海魚 用咗黃花魚 肉質嫩滑鮮甜 上面加上鹹香嘅普寧豆醬 非常正宗 送飯一流

鵝腸係帶有肥膏 十分惹味可口

2020-09-01 136 浏览
今日食咩好?🐽🐽話去花園街食潮州嘢🤪呢間餐廳好官仔骨骨🤩好Surprise!!平時去開大排檔🤭今日黎個高級版潮州菜!潮州嘢點少🉐️**鵝三寶**分別係鵝腸 +鵝肉+鵝肝!滷水汁絕對係靈魂所在!鵝肝最得我歡心!😝梅汁炆豬手平時食開南乳味道!話梅汁堅係第一次!酸酸甜甜好開胃!🐽🐽大愛❤️豬手啖啖肥美!相當淋身!🦷仔弱d都食到!👍🏻生醃海鮮係呢度招牌菜!嗌咗生醃瀨尿蝦!凍食瀨尿蝦!個醬汁好夾!好窩心切開一件件。方便入口!👏睇真d仲有蝦膏架!大滿足!🤩
平時去開大排檔🤭今日黎個高級版潮州菜!
潮州嘢點少🉐️**鵝三寶**
😝梅汁炆豬手
豬手啖啖肥美!相當淋身!🦷仔弱d都食到!👍🏻
睇真d仲有蝦膏架!大滿足!🤩
  • 鵝三寶
  • 梅汁炆豬手
  • 生醃瀨尿蝦
2020-08-27 145 浏览
陳儀興尚潮樓1. 鵝肉雙拼大墨魚($168)個汁送飯一流!鵝肉、墨魚下面仲有豆腐,所以一次過食到3樣野!鵝肉好肥美,有脂肪係皮同肉中間,墨魚爽得黎又彈牙!我喜歡,個豆腐好大塊吸左好多汁,呢個值得再食2. 金不換燉海螺($78)金不換係一種香料,好清新,完全想像唔到個湯既味,有驚喜!海螺都唔少,$78一碗都抵飲,唔知有冇得一盅咁既呢?3. 豆醬煮海魚($198)海魚係黃花魚,豆醬好清,完全將魚既鮮味帶出黎,原條上既魚,係岩岩蒸完即刻上枱,真係好鮮甜,呢個size 2-4個人食都okay! 雖然落左好少調味料,但完全唔會腥4. 汕頭煎蠔烙($98)呢個是日最愛🤭 岩岩煎炸完上碟,雖然比較熱氣,但即食好正😳 好脆!啖啖都係蠔,d蠔仲要幾大隻架!粉唔厚,好少食到咁高質,不過一定要趁熱食,凍左油膩感會增加,脆度都會減低架5. 老藥桔飲落去好似夏枯草定酸梅湯既感覺,有一陣話梅味,唔好睇佢咁深黑色,飲落都唔錯架

陳儀興尚潮樓

1. 鵝肉雙拼大墨魚($168)

2. 金不換燉海螺($78)

3. 豆醬煮海魚($198)

4. 汕頭煎蠔烙($98)

5. 老藥桔

2020-08-27 116 浏览
難得放假今日同朋友聚吓,佢帶我去陳儀興食潮州菜,聽個名咁傳統以為係啲裝潢陳舊嘅老店,擔心有啲唔夠衛生。去到原來都幾新淨雅致,地方乾淨企理,高檔feel,憂慮一掃而空。【老藥桔】酸酸甜甜有啲似酸梅湯,生津止渴,化痰止咳。疫情期間,咳兩聲旁人都退避三舍,飲返杯潤一潤喉嚨就啱晒。【魚露浸花甲】花甲好鮮甜,配鮮味魚露真正雙重鮮味。凍食喺夏天就啱晒,涼透心。【汕頭煎蠔烙】蛋漿都煎到好香脆,蠔仔大粒飽滿數量亦都唔少。又厚又大份,三至四個人share都得~【鵝三寶】三寶係鵝腸、鵝肉、鵝肝,好鬼大碟。我最鍾意鵝腸,夠爽脆又有適量肥膏,邪惡但好正~【碧綠川椒雞】呢個係我食潮州菜必點,不過我鍾意嘅原因唔係雞而係珍珠葉,香脆惹味,同川椒雞係絕配。如果份量多返啲就完美啦~【潮州白粥】又係潮州菜必點,潮州菜味道比較濃,所以送粥就啱晒~今次我哋揀嘅食品比較熱門,餐廳都有啲比較特色嘅例如生醃海鮮、水果酒、手工菜等等,選擇都幾多,係一間可以encore嘅餐廳。