2016-03-19 1512 浏览
又一個愉快的friday 話曬又過一個忙碌的工作周 當然要同男朋友食餐合味道的晚餐啦其實銅鑼灣有好多隱世餐廳 我地都無留意 就好似阿麥餐廳 無行黎呢頭真唔知原來有好多餐廳都唔錯 今次就盲沖沖入黎阿麥環境都浪漫既 微微燈光下 望住男朋友都靚仔D既^^座位并不多 但好舒適 想坐底食餐可以傾長解 阿麥是不錯選擇德國鹹豬手先講薯條啦~ 系剛剛炸起 所以都好香脆 點埋番茄醬更是酸酸甜甜主打豬手 認真一流 烘火的火度適中 外皮并不會好燶 反而好脆卜卜 好有口感覺得淨食豬手好干口 我會加埋沙律一齊夾雜食 感覺更特別另一個想提既系 熱朱古力 估唔到一杯普普通通既熱朱古力 阿麥都會花心思去畫花見到都唔捨得去破壞 有賣相之餘味道都不錯 不會過甜我地見環境好適合傾談 所以食完後都無即時走 都坐多左成1個鐘 服務員仲好好態度俾2杯清水我地 下次會再同朋友再黎
環境都浪漫既 微微燈光下 望住男朋友都靚仔D既^^
座位并不多 但好舒適 想坐底食餐可以傾長解 阿麥是不錯選擇
德國鹹豬手
覺得淨食豬手好干口 我會加埋沙律一齊夾雜食 感覺更特別
見到都唔捨得去破壞 有賣相之餘味道都不錯 不會過甜

2016-03-02
離開繁榮的銅鑼灣鬧市, 走到利園後面一帶搵食, 原來加路連山道都有一列食市.揀左一間燈光較為柔和的西餐廳, 可以食耐D傾耐D.入到去, 第一張檯就見到電台旅遊節目主持人都係到食緊野~ WOW!店舖細細, 左邊係一排SOFA位, 近門口有卡位, 空間感都闊, 坐得幾舒服.Set Dinner有4款餐湯, 4款前菜, 9款主菜及飲品, 我們一行四人又第一次黎, 就點齊了4款餐湯及4款前菜!餐湯包括有<蟹肉南爪忌廉湯> <黑松露忌廉湯> <西蘭花忌廉湯> 及 <蕃茄什菜湯><蟹肉南爪忌廉湯> 有絲絲蟹肉, 南爪味好香, 奶油味不會過濃而令你飲完都飽左.<黑松露忌廉湯> 上有黑松露醬做點綴, 其實係蘑菇忌廉湯, 岩曬一向大愛蘑菇忌廉湯的我!<西蘭花忌廉湯> 不會有過濃的青澀味, 十分清香.<蕃茄什菜湯> 十分一般, 十分淡口味.奉上餐湯時, 前菜都一起來了.前菜包括有<凱撤沙律> <田園雜菜沙律配陳年醋汁> <大蝦占米多>

揀左一間燈光較為柔和的西餐廳, 可以食耐D傾耐D.

<西蘭花忌廉湯> 不會有過濃的青澀味, 十分清香.
<蕃茄什菜湯> 十分一般, 十分淡口味.

奉上餐湯時, 前菜都一起來了.
前菜包括有<凱撤沙律> <田園雜菜沙律配陳年醋汁> <大蝦占米多> <香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓>

沙律的蔬菜都幾新鮮, 凱撤沙律的醬汁較為多一點,陳年醋汁都酸度十足, 食完會好開胃.

<大蝦占米多> 有點似蝦多士, 先拆起蝦肉, 再加入其他配料炒完, 再鑲番入蝦
殼去焗的, 充滿濃濃的蝦膏味, 表面有點香脆, 好特別!

<香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓> 係小小一片鵝肝, 即時封煎, 我覺得有一丁點overcook, 裡面乾左少少, 不過表面十分香脆, 旁邊的藍莓好甜呀, 中和番油膩感.

共點了4款主菜包括有:

<燒紐西蘭羊架> $217

一碟4件紐西蘭羊架, 配3種醬汁, 焗薯及西蘭花.
燒紐西蘭羊架
羊架有一點點肥膏, 有一點點根, 燒至7成熟, 岩岩好, 肉質都幾淋, 圍邊有少少根好有O趙頭, 要一提個伴碟既焗薯及西蘭花都好好味! 係原個焗薯開邊而且焗得好香!

<果仁焗三文魚扒> $168

三文魚扒上灑上了果仁碎, 切開三文魚, 原來是半生熟的. 外面煎香, 裡面嫩滑. 原來是先煎後焗的, 一啖一口三文魚再加上香口的果仁碎, 原想帶出意想原到的美味! 好驚喜!!
果仁焗三文魚扒
<黑松露麵包蟹意大利飯> $208

先將麵包蟹起肉, 用番原個麵包蟹蓋裝住意大利飯, 再奉上一大匙的黑松露.
<德國式燒咸豬手> $208

超大碟, 還配上美式炸薯條, 仿佛回到了”哈迪斯”時代!

咸豬手個皮極度香脆, 脆得連坐我對面的朋友都聽到! 皮還連有下面一層脂肪, 已經焗得沒有油膩感, 只有骨膠原的口感, 肉質不算太咸, 仲係好淋添!
大家都爭住食佢塊皮, 真係超好食, 炸薯條都俾我地一掃之空! 果然係阿麥廚房的皇牌!
德國式燒咸豬手
餐後我們回了凍朱古力, 頂層有CREAM, 配了細細的冰粒, 有點似淡口味的朱古力沙冰, 唔係好甜.
我們仲點埋餐廳唯一的甜品 - 焦糖芭菲 $48
焦糖芭菲
我們還以為係一杯杯的雪糕, 原來係2件切餅雪糕, 入口濃郁的奶油味, 質感似雪糕, 外面淋上焦糖醬, 又有焦糖粒粒及果仁, 每啖都有焦糖粒粒咬下, 3種口感, 又係勁好味!!

真係攬住個肚走呀!
2016-03-07
燒紐西蘭羊架
果仁焗三文魚扒
焦糖芭菲
2016-03-17 1588 浏览
契妹今次回港,感覺上逢星期三晚都會搵小肥契哥食飯,唔知同週三賽馬日有冇關係呢 ?!尋晚我地兩個原本諗住走去銅鑼灣條甜品街度掃一掃啲甜品店,後尾都係覺得甜品唔夠飽肚,所以就去咗隔離街,揀咗間望落都幾好坐,而又有啲名氣o既「阿麥廚房」。「阿麥廚房」屬港式西餐廳o既升呢版,室內裝修雖然簡單,但可能樓底夠高,白色同紫色o既牆身配上水晶吊燈仍可散發出一份雅麗o既氣質。 二人被安排入座拍牆一邊o既四人散座,空間都好足。食店晚市做套餐為主,當中頭盤及湯品可選沙律及例湯,但亦可以加錢升呢 。最終價錢則由所選取o既主菜而定。升呢頭盤之大蝦占米多(另加$58):蝦肉好夠爽脆,調味入面加咗咸蛋黃煮製個味都好出。升呢湯之黑松露菌忌廉湯(另加$38):大大碗忌廉湯一啲都唔溜,菌味清香濃郁,小肥勁鍾意入面啫喱狀o既粒粒 ,如果個湯可以再熱少少就更加好。燒紐西蘭肉眼($168/七安士):XO仔食西餐好少會揀牛扒,不過因健康理由要避免進食澱粉質,所以就應營養師建議,食西餐時主菜盡量點食肉類 。牛扒肥膏唔多,肉質都OK軟腍,而且好彩夠薄,因為都好大塊吓,$168算係唔錯。港式西餐廳黎講,「阿麥廚房」環境算係咁
二人被安排入座拍牆一邊o既四人散座,空間都好足。
最終價錢則由所選取o既主菜而定。
大蝦占米多
,如果個湯可以再熱少少就更加好。
燒紐西蘭肉眼
燒紐西蘭肉眼
港式西餐廳黎講,「阿麥廚房」環境算係咁,服務同食物都好合格。臨離開一刻先發現店子原來對飲咖啡都幾有心得同研究,不過要等下次再黎先會一試
2016-03-17
2016-03-04 1559 浏览
最近聽到同事說起銅鑼灣 Mackie Kitchen, 德國咸豬手有幾好吃! 剛好今日在銅鑼灣收工, 相約了朋友一起試試阿麥廚房招牌菜式. 看到門口已經吸引, 通過玻璃窗可看到餐廳內氣氛應該走浪漫形, 燈光柔和, 哈哈好 High class 喎.可能時間較早, 店長給我們安排坐近門窗位置, 細看餐廳裝飾得宜, 燈光、坐椅、環境、音樂配合得非常舒服. 看了一下豐富餐牌, 我們選擇了當晚的 Set Dinner, 我當然點了餐廳的招牌菜式之一 "德國咸豬手" 更升級了蟹肉南爪忌廉湯(+$38). 而我朋友較喜歡黑松露, 所以也選擇升級 "香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓, 再加上黑松露忌廉湯 (+$58) .在等待美食之前好好享受一下, 以柔和燈光、餐廳播放着 Romantic songs ^_^ 真係再次感覺超正! 橙黃色蟹肉南爪忌廉湯, 散發著濃郁南爪青香, 而且湯內一絲絲蟹肉在浮沉, 入口香稔軟嫩, 份外鮮甜. 凱撤沙律: 廚師十分細心, 先把原隻鮮蝦開邊再分成一小塊蝦球, 目的係把鮮蝦球盡量沾滿了美味的凱撤醬汁, 蝦球爽彈鮮美; 再配上了香醋沙律菜, 即時胃口大開. 德國咸豬
真係再次感覺超正!

德國咸豬手肥瘦恰當, 份量十足, 脆卜卜外皮包住透紅色的嫩肉, 調味和保持肉質水份啱啱好, 叫人一試難忘, 果然名不虛傳! 我想這店老闆在選食材也必上乘!
嘆完一個完美晚餐, 當然唔少得一杯香濃咖啡Cappuccino, 忙碌一整天工作, 係時候好好Relax 一下, 和朋友在悠閒氣氛下聊天
下次必定再次光臨
  • 香煎法國鵝肝
  • 凱撒沙律
  • Cappuccino
2016-03-03 1332 浏览
其實今次是第二次幫襯,上次係朋友介紹,覺得這裡食物水準高但價錢尚算合理;加上今日係四年一次的2月29日,特別同老公出街食飯,所以選了這間浪漫而有情調的西餐廳。未到7點,餐廳已差不多坐滿,還好已訂了位, 不用等位。套餐前菜+58升級揀了“大蝦占米多”,再配 以“田園雜菜沙律配陳年醋汁”,大蝦原隻上碟,淋上金黃色的香濃惹味醬汁,賣相吸引。蝦肉香軟鮮嫩,沙律蔬菜新鮮爽脆,醋汁酸中帶甜,零舍醒胃,好一味出色的前菜!餐湯亦可+38升級,揀了至愛的“黑松露箘忌廉湯”,啖啖磨菇䇯入口,非常有嚼頭,再配上黑松露獨特味道,令人回味。主菜是“黑松露麵包蟹意大利飯”~$208,將蟹肉飯放在蟹殼內,賣相可愛,旁邊放了一小碟裝上滿滿的黑松露,伴入飯內份量濃淡多少隨意,廚師頗為細心!濃濃的黑松露放入味淡的蟹肉飯令味道剛剛恰到好處,喜愛黑松露的朋友一定要試這個。最後點了一杯非一般餐茶的“杏仁奶”,又香又滑,超滿足的一餐,多謝阿麥!
2016-02-29
跟朋友走進銅鑼灣,離開多人的百貨公司,走進小街發掘平平地食好西(餐)的小店。在加老連山道,這個聽個名都感受到貴氣的地方,卻有一間默默做好食物,而定價也可以負擔得來的西餐廳。門口又有一句十分精警的說話,見地方的氣氛不錯,而且大大張menu貼在小店外,感到也安心。就入去試試看吧!環境十分浪漫,燈光也比較暗。在座的不少是姊妹淘及情侶。Mackie Kitchen的Set Dinner選擇也很多的。有意粉類,幾種扒類,想light有light, 想食得多D也可以點不同的扒類。而且加少少錢就可以upgrade頭盤和湯,對於有選擇困難症的我是一個難以決定的時候。最後和朋友各點一個set dinner,upgrade了湯及試一試頭盤。法國鵝肝配焦糖醬雜莓 (+$58)鵝肝煎得剛熟,把油都迫了出來所以一點油的感覺也沒有。加上旁邊配上黑醋汁的沙律菜可以令整個頭盤更加清新!讓你味蕾可以為來緊的主菜做好準備!鮮蝦占米多 (+$58)這個很特別,是人生第一次食的,初初以為是多士來的。原來是一個很有名的法國菜式,見網上很多人有介紹過,多用龍蝦製作。欣賞小店的心思,把這個看頭十分大定價也會貴的菜式放在頭盤上讓我們
環境十分浪漫,燈光也比較暗。在座的不少是姊妹淘及情侶。
法國鵝肝配焦糖醬雜莓
(+$58)
鮮蝦占米多 (+$58)
這個很特別,是人生第一次食的,初初以為是多士來的。原來是一個很有名的法國菜式,見網上很多人有介紹過,多用龍蝦製作。欣賞小店的心思,把這個看頭十分大定價也會貴的菜式放在頭盤上讓我們可以一試。用大蝦起肉後,加上菌類一起炒。吃到有香濃的龍蝦汁味!
紐西蘭肉眼(7oz)
($168)
這個肉眼的黑椒味重,不過叫七成廚師的火喉都掌握得好好!食落去個肉都好鮮嫩,有少少紅,一點也不硬。不過份量我覺得有點少,如果多一點配菜就更好。配菜的薯仔,只灑上少少鹽焗,帶有牛油香,不過得兩舊少左D!如果有個意/飯就足夠了!
($208)
這個是朋友點的意大利飯。先將麵包蟹拆肉,再跟意大利飯同煮。雖然肉眼已經見不到有蟹肉,但吃到屬於蟹才有的鮮甜。加上貴價的黑松露,小店真的很大方給了一小碟我們,只見朋友一啖飯一啖醬,見她吃得很滋味呢!

吃完仲有餐茶,之後仲可以同朋友o係呢個咁有情調的地方傾下計。不過小店平日晚都很滿的,最好打黎預留左位先。幸好和朋友七時左右到呢!
题外话/补充资料: 見好多人都點德國豬手,上枱時見到都好大份。有Quota的朋友又可以一試!
2016-03-01 913 浏览
一間唔算好起眼既西餐廳,以紫色為主色調,環境比較黑,感覺上好浪漫咁。Set dinner都幾多選擇喎,意大利飯同扒類! 今次我叫左黑松露麵包蟹意大利飯($208),份量好多,成個蟹蓋原個上,而黑松露另上,本身意大利飯味道唔重,但蟹肉味相對濃,加埋黑松露就岩岩好😋! 另外友人叫左德國式燒咸豬手($208),大份到嚇左一嚇,完全係兩個人食都夠!豬手燒到個皮好脆身,但有少少乾,所以share食比較好!薯條又粗又脆,一啲都唔油,好好味! +$58 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍梅鵝肝煎得唔錯,而藍梅酸酸地可以解除鵝肝既油膩,但如果再大件少少會再好啲! 總括黎講都幾抵食,不錯不錯!

Set dinner都幾多選擇喎,意大利飯同扒類!

+$58 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍梅

總括黎講都幾抵食,不錯不錯!
2016-03-01 725 浏览
星期一....一星期最唔想番工的日子一早就放工....去左食晚飯入到去餐廳好grand呀.....牆身係PURPLE架...好浪漫...再配埋d柔和既燈光....好岩情侶係到食飯啊一入到去....睇menu先其實佢set DINNER都算多選擇啊~我同友人分別揀左【大蝦占米多】同埋【法國鵝肝】【大蝦占米多】好濃郁既蝦味...蝦好爽口好新鮮仲配埋d蘑菇係入面....有蝦味之餘亦都帶一點點菇味...好惹味啊...朋友點的【法國鵝肝】我吃了一點點....多士脆身...而鵝肝亦都唔會話煎到好油....食落亦都岩岩好..鵝肝就係要整到咁...太油唔得..太乾身..都係唔得...到主菜了登登登登....燒西蘭肉眼扒....7安士好味...半身同店員講要七成熟....其實都怕佢會好un....點知一上枱..一切..正...仲有血水既...再食一.啖...唔un架.....佢加左黑椒同埋海鹽上面...食落每啖都好重黑椒味....仲要講緊份量都唔係細....但美中不足佢配菜比得太小哈哈...因為佢個薯仔真係整得好好味...雖然就咁煎過加小小海鹽..但有時就係咁簡單既先至好味...再黎..黑松露麵包蟹意大
星期一....一星期最唔想番工的日子
一早就放工....去左食晚飯
一入到去....睇menu先
其實佢set DINNER都算多選擇啊~
我同友人分別揀左【大蝦占米多】同埋【法國鵝肝】

【大蝦占米多】好濃郁既蝦味...蝦好爽口好新鮮
朋友點的【法國鵝肝】我吃了一點點....
鵝肝就係要整到咁...太油唔得..太乾身..都係唔得...
到主菜了
登登登登....
燒西蘭肉眼扒....7安士
食落每啖都好重黑椒味....仲要講緊份量都唔係細....
但有時就係咁簡單既先至好味...

再黎..黑松露麵包蟹意大利飯
呢個意大利飯咁食法我都係第一次...我覺得個重點唔係個飯到
而係去左個黑松露到.....
佢比左好多黑松露我地...
每啖飯我都落左黑松露落去...
個口充滿住黑松露既香味....
呢個飯208真係抵食..
而且佢飯入面有好多蘑菇加佢將麵包蟹拆哂肉再煮個意大利飯...
我除了食到無盡既黑松露之外我更食到無盡的麵包蟹肉...

今天我有了一個好的晚上啊.....
2016-02-29
2016-02-29 635 浏览
今日行到加老連山道揾食, 想找個安靜的地方坐低, 當我睇完門口個餐牌有岩食既野就行左入去。當時大約下午兩點半, 店內仲有兩枱人, 我選擇坐向窗旁角落位, 坐低之後一陣有個女人拿左個餐牌及杯水向我張枱上, 佢9秒9擰轉面, 我叫左一聲"唔該",以為佢聽5到, 再叫多一聲"唔該", 那個女人用好差態度同我講要招呼另一枱先 ,那一其實好想立刻走,但又累又餓, 忍! 跟住我就order 左 set lunch black truffle riosotto. 碗湯泥到係非常的微暖→即係唔熱, 唯有安慰自己5駛攤涼可以快d飲, risotto 味道就普普通通啦。大約三點, tea time 開始有其他客人入泥。我食完碗飯等左好耐好耐好耐只碗無人收, 見到員工係入面食飯, 見到頭先個女人, 坐向度問我要乜 ←呢d係咩服務態度。總括而言我唔會再泥食囉~飽晒一肚氣!!
那一其實好想立刻走,但又累又餓, 忍!
。總括而言我唔會再泥食囉~飽晒一肚氣!!
2016-02-24
2016-02-28 562 浏览
I shall have share my stupid experience, when my friend said that she is going to bring me to mackie kitchen, I mistakely believe that it is a restaurant of chinese cuisine, LOL.Well, actually it is not, the atmosphere here is quite nice and romantic, i love the puplish wall! as we can observe, there are quite a lot of couple dating and family gathering here, especially after 8pm.The reason of snapping this picture is that i love the sentence and wording there. besides, the drawing of it make me
The reason of snapping this picture is that i love the sentence and wording there. besides, the drawing of it make me feel relax.
not to think to much and we decided to have the set dinner, saving time for picking what to have!
for the starter, we upgrade to foie gras. The foie gras has been slightly cooked to crispy at the outside, so the taste of it is so tempting.
the shrimp is a nice pick i would say which worth upgrading! The sauce of it is really delicious and mouth watering. after cooking the shrimp, the texture of it is still very bouncy and chewy, representing the quality of shrimp used is satisfactory.
for the soup, we pick the truffle and the crab with pumpkin, it is served with the garlic bread. The garlic bread is quite crispy which is cool for dipping into the soup! I love the pumpkin one, it is quite sweet in general and the crab also add into flavour of it!
this one is the edible crab risotto with black truffle. I was amazed by the portion of the black truffle they provided and the portion of rissoto is huge as well. However, the flavour of black truffle is so strong that it may cover the taste of crab risotto.
roasted pig knuckle in germany style with bbq sauce. Gosh! i love the pig knuckle so much as the skin of it is roasted into crispy, while the fat underneath kept the meat tender and juicy. the dish is slightly salty but that is actually germany style as german usually have this one with beer! but i have to say, some area that are not covered by the skin might become a bit hard and dried up. also the fries are pretty nice as well
in general, i think the quality of food is quite nice!
2016-02-23 794 浏览
大蝦占米多 (King Prawn Thermidor)這道菜由法國菜演變,很好吃。香煎法國鵝肝配冰酒啫哩 (Pan-Seared Goose Liver with Ice Wine Jelly)友人覺得啫哩不好吃,自己覺得整體還好。蟹肉南瓜忌廉湯忌廉湯能突出黑松露的香味;蟹肉和南瓜配搭恰當。BBQ 烤辣味西班牙豬肋骨配薯條肋骨稍為硬,但薯菜好吃又精緻。黑松露面包蟹意大利飯 喜愛它的味道,不過飯質感較乾和硬,如果可以多點汁和軟一點的話便更好了。
大蝦占米多 (King Prawn Thermidor)
這道菜由法國菜演變,很好吃。
友人覺得啫哩不好吃,自己覺得整體還好。
蟹肉南瓜忌廉湯
忌廉湯能突出黑松露的香味;蟹肉和南瓜配搭恰當。
BBQ 烤辣味西班牙豬肋骨配薯條
肋骨稍為硬,但薯菜好吃又精緻。
黑松露面包蟹意大利飯

题外话/补充资料: N/A
2016-02-04
  • 大蝦占米多
2016-02-21 873 浏览
今晚相約好朋友慶生,當然要搵番間似樣既今次揀左間環境有少少夢幻和童話色彩的餐廳就係「Mackie Kitchen」其實依度一般都有SET DINNER提供當中有前菜(二選一)、餐湯、餐包、主菜和飲品前菜: 因為係生日飯,當然食豪D啦,所以我們前菜都upgrate左 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 - 鵝肝厚身,表面煎至微焦,陣陣的鵝肝香味完全表露無遺,聞都已經吸引人,食落更加入口即融,鵝肝的油份在口中久久不退,此外,焗到脆卜卜的牛油多士和藍莓醬亦是出色的配搭,二者一脆一軟,香而不膩之餘帶出清新既感覺 大蝦占米多 - 係將洋蔥、雜菌、蝦肉和芝士焗成的一道特色菜,份量大,而蝦的肉質彈牙鮮甜,加上自家製的蝦醬汁,風味獨特可口,推介 餐湯: 黑松露菌忌廉湯 - 黑松露味道香濃,質感杰身而且非常creamy 蟹肉南瓜忌廉湯 - 入口細滑,更帶有濃郁的南瓜清香,而蟹肉份量亦不少,大大提升左整個湯的鮮甜味二款餐湯都配有蒜蓉包,蒜蓉包焗得夠熱又香口,而且蒜香味濃,絕對惹味十足 主菜: 黑松露麵包蟹意大利飯 - 賣相造型精緻,以麵包蟹的外殼裝滿意大利飯,份量一舨,但正所謂貴精不貴多,急不及待
今晚相約好朋友慶生,當然要搵番間似樣既

今次揀左間環境有少少夢幻和童話色彩的餐廳
就係「Mackie Kitchen」
其實依度一般都有SET DINNER提供
當中有前菜(二選一)、餐湯、餐包、主菜和飲品

餐湯:

主菜:
黑松露麵包蟹意大利飯 - 賣相造型精緻,以麵包蟹的外殼裝滿意大利飯,份量一舨,但正所謂貴精不貴多,急不及待試下先,意大利飯軟硬適中,食落煙堅韌有口感,加上蟹肉,洋蔥,野菌等的材料,層次十分豐富,再配上黑松露醬,每啖口腔都充滿松露的味道,絕對係齒頰留香

德國式燒咸豬手 - 上菜既時候真係比佢嚇親,份量超多呢,豬手表皮燒得香脆,原本都擔心裡面既肉會好dry,不過食落肉汁多而且好嫩滑,名符其實外脆內嫩,入口啖啖肉但完全吾會覺得油膩,雖然配上燒醬、蕃茄醬和芥末醬,但本身豬手味道香濃惹味,原汁原味食我認為更好,難怪係皇牌推介的菜式
另外,粗薯條雖然只是伴菜但都十分出色,脆口之餘吾會成口油,而且條條厚身又有咸香味
飲品:
凍蜜桃茶 - 蜜桃的清香配搭香濃的茶底,甜度適中,又可將飽滯既感覺減低,十分醒胃

凍cappuccino - cream打得香滑,香濃的咖啡味,令人非常滿足
2016-01-13
2016-02-02 2158 浏览
聽朋友說銅鑼灣有間米奇廚房,米奇迷的我,當然很想去看看,究竟間米奇廚房是怎樣,便約了朋友出來吃晚飯。帶著期待的心情,下班坐地鐵前來。阿麥廚房位置由地鐵站前來,也要分鐘路程,說遠又不遠,說近又不近。只是沒想過來到門前,不見其人,也不見其名,只見Mackie Kitchen,才發現同音不同名,是我想多了的美麗誤會。餐廳環境也不錯,能坐上差不多40人,地方也算不小。內裏燈光也有點偏暗,枱與枱之間也不算很近,所以不算很嘈吵,和朋友吃飯閒談也是一個不錯的地方。服務員不多,只有2位,所以有任何需要,也要等候一回才能安排好。食物可以選擇標準Set Dinner,有不同主菜選擇便以不同的收費。 開胃菜和餐湯,更可以以升級價享受更加特別的食物,提供的選擇也不錯。米奇廚房驚喜已沒有了,沒想過食物味道便給了我的驚喜。 食物味道做的出色,份量也不多不少,價錢又合理,這夜晚飯為HKD334/人,都算不錯的一間餐廳。 *********************下班終於來到阿麥廚房,餐廳位置距離地鐵站約7分鐘路程,在這街上,就只有一間西餐店,也不能找。然後進內,店內環境也不錯,雖然不是蠋光晚飯的地方,也能給

*********************

然後進內,店內環境也不錯,雖然不是蠋光晚飯的地方,也能給人有一種蠋光晚飯的氣氛。
餐廳地方也能坐大約40人,看以很細小的餐廳,其實也不小。
開胃菜 Appetizer,大蝦占米多,以Set Dinner升級價HKD58。
以一隻大蝦伴以沙律菜而上的開胃菜式,賣相還好。
大蝦像是煮過的,不像煎過,還有些汁和配料在蝦身之上。
沙律菜,用上意大利醋伴著吃,但是醋的份量略少了點,味道還是足夠,菜也是新鮮爽脆。
大蝦占米多,原來不是原條蝦所煮成,發現把蝦肉切開了4份,然後加入些食材,用上蝦膏煮成這個汁,再放回蝦殼之內。

所以能出很香濃的蝦膏味道,所以很惹味,這道開胃菜的味道確實做的很出色。
是日餐湯所附包的蒜蓉多士。
多士入口都脆有點乾,但蒜蓉味不算重口,也不會很油膩,乾這讓的多士較合適放進湯內一起吃。
是日餐湯 Soup,蟹肉南瓜忌廉湯,以Set Dinner升級價HKD38。
忌廉放在南瓜湯之中,增加了賣相的吸引。
蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜的味道也很出,除了南瓜味,更突出的味道就是蟹的鮮味,完全喝出蟹肉與南瓜的味道,清甜又鮮蟹味就在口迴盪。
除了南瓜溶都很濃郁,所以湯不是很滑溜的口感,還能喝出蟹肉絲,所以口感都很不錯。
主菜 Main Course,黑松露麵包蟹意大利飯,HKD208。
用上蟹殼放了意大利飯,意大利飯的色澤也要和蟹殼相近,看得出廚師的一番心思。
黑松露醬確實一點都不少,伴上意大利飯吃,已很期待萬分了。
把黑松露拌勻於意大利飯之中,吃下口時,意大利飯還是帶少許生米口感之外,還能吃到蟹肉絲,餐湯用上蟹肉,主菜也用上蟹肉,感受到廚師的用心。

黑松露的味道香濃無比,每一口飯中,除了蟹肉的味道,就是滿滿黑松露的香氛味道,黑松露迷一定要必食的一道主菜了。
餐飲,在餐牌之中選擇,是一般的茶飲。我選擇了凍檸茶,份量不少之外,茶味不算濃,喝下的味道也算不錯。
  • 大蝦占米多
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
2016-02-01 1399 浏览
住慣九龍區的我,幾年前銅鑼灣對於我就只有Sogo和Time Square一帶,印象只有人煙稠密四個字,到銅鑼灣就好比逛年宵一樣,所以不好shopping的我,如果沒有特別事,都不會踏足這個區域。但因為上一份工作辦公室在禮頓道一帶,加上午飯時間較長,經常會跟同事四出尋食,令我印象中銅鑼灣的版圖開拓了。原來除了Sogo、Time Square和希慎一帶,銅鑼灣還有旺中帶靜的禮頓山和加路連山一帶。******************************餐廳位於離港鐵站較遠的加路連山道,不過沿著繁忙的渣甸坊,穿過行人相對疏落的恩平道,走到馬蹄鐵形的加路連山道其實也只需約五分鐘路程。但由於整條加路連山道,不是南華會就是車房,所以即使匯聚了十多間食店,日間行人都比較少,入夜後就更是人迹罕至。而餐廳就位於鄰近希雲街一邊的加路連山道,在街燈不多的街道裡,黑色的招牌襯著淺啡色的店名,加上店子在偌大的玻璃窗前又掛上了一塊半透的白紗窗簾,如不細看真的不會留意到這間餐廳。雖然外邊寒風刺骨,但甫進餐廳,即使被安排坐進近門口的座位,也感覺非常暖和,相信餐廳故意調高空調溫度,讓食客不用穿得像隻糉一樣用餐。餐廳面

雖然外邊寒風刺骨,但甫進餐廳,即使被安排坐進近門口的座位,也感覺非常暖和,相信餐廳故意調高空調溫度,讓食客不用穿得像隻糉一樣用餐。餐廳面積不算大,但善用每一寸空間放滿桌椅,也可容納約四十位食客。沒有裝假天花,只直接在天花上掛上兩棧水晶吊燈,紫白兩色的牆壁形成鮮明的對比,牆上只簡單掛上各地美景的照片作點綴。
近門口的飾櫃內放有多幅小型畫作寄賣,能為這些年青畫家另辟錢途外,也為這家餐廳增添不少格調,真可謂一舉兩得。
甫坐下,侍者先送來暖水,看到杯緣的冒氣就知道水有多暖。雖說餐廳已調高空調溫度,但雙手還是冰冷的,捧著杯子再喝了半杯水,不單手暖身子暖,心頭也因為餐廳的貼心行動而頓感暖意。
晚市只有套餐供應,包括前湯、餐湯、餐包、主菜和餐茶,價錢由$148至$218不等,視乎所選主菜而定。前菜有兩款沙律選擇,也可加$58升級至香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓或大蝦占米多,而餐湯同樣可加$38升級至黑松露菌忌廉湯或蟹肉南瓜忌廉湯,可謂豐儉由人。
主菜雖只有九款選擇,但已涵蓋豬牛羊魚飯麵,而價錢在同區計都算相宜。
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓($58)
左至右分別是鵝肝多士、焦糖酒醋藍莓和沙律。
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
鵝肝約有三份二隻手心般大,半吋厚,頗為厚身。
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
外表煎至啡黃色,表面微焦,內裡很香鵝肝味,入口即化,非常滋味。下面的牛油多士,外脆內軟,牛油香與鵝肝的油香交融在一起,更添美味。
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
湯匙內的是蕩漾在啡黑色焦糖酒醋內的藍莓,醋汁較濃稠,味道酸酸甜甜,非常開胃。
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
沙律內混雜了多種沙律菜,紅紅綠綠,非常新鮮似的。可惜沙律醋有點過少,令味道過於單薄。
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
黑松露菌忌廉湯($38)

忌廉湯由多種菇打成,所以淺啡色的湯內能清楚見到啡黑色的菇碎,上面再放上黑松露。
黑松露菌忌廉湯
將黑松露跟忌廉湯拌勻,湯頭濃稠適中,入口非常creamy,鼻端傳來濃烈的黑松露香味,但濃得來又不會把忌廉的香味蓋過,而碎菇亦為忌廉湯增加了粒粒口感。
蒜蓉包

蒜蓉包被牛油染至金黃色,奉上時仍有暖意。
蒜蓉包
入口外脆內軟的蒜蓉包,蒜蓉味香濃,即使不另蘸湯吃也非常美味。
蒜蓉包
德國式燒鹹豬手($208)

一提起德國鹹豬手,大家必然會想到外皮烤得脆卜卜的烤鹹豬手,雖然德國大部份地方都流行用烤的方法烹調鹹豬手,但原來這不是唯一的烹調方法,因為只有德國西面的拜隆和杜塞道夫以及南面的慕尼黑地區才會用這個方法,而東部的柏林卻流行用水煮的方法。
德國式燒鹹豬手
碟上已預先備有三款調味料,黑色和黃色的分別是燒炸醬和芥末醬,可以用來為鹹豬手調味,而紅色的則是番茄醬。
德國式燒鹹豬手
薯條炸至金黃色,還連著少許薯皮,每一條都頗為粗身,入口非常香脆惹味,令人禁不住一條一條往口裡送。
德國式燒鹹豬手
沙律同樣包含多種沙律菜,雖然非常新鮮,但同樣有沙律醋不足的問題,如果可以多一點沙律醋,定會更加美味。
德國式燒鹹豬手
豬手份量十足,用兩隻手也包不住,外皮烤至啡黃色,非常誘人。
德國式燒鹹豬手
正想切開豬手,原來豬手已預先被切開了,實在要讚廚師的細心。
德國式燒鹹豬手
豬手肉質粉嫩,可見烤得剛剛好,不會令肉質過老過韌。
德國式燒鹹豬手
豬手外皮烤得香脆,肉質軟嫩得來帶有鹹香,鹹度亦剛剛好,不會過鹹,即使不令加調味也美味無窮。
德國式燒鹹豬手
之後再試蘸燒烤醬和芥末醬,前者味道偏甜,與鹹味的豬手不太夾,相反略帶刺鼻的芥末醬卻與豬手非常相配。
德國式燒鹹豬手
吃過主菜後,侍者就奉來Drink Menu,原來餐茶除了一般咖啡奶茶檸茶檸水外,想不到連英國名茶Twinings也有,令外也有不太常見的蜜桃茶提供,全部不需另外補錢
熱朱古力

天氣冷想點一杯熱飲,但又怕喝咖啡令晚上難以入睡,就點了一杯熱朱古力。想不到熱朱古力也有拉花,熱呼呼的,朱古力味不算太濃,但膀在甜度剛好。
熱朱古力
總結,食物美味,服務非常貼心,價錢以同區計算是大件夾抵吃,真想不到銅鑼灣也有如此寧靜價廉高質的餐廳,無論想找個地方靜靜地聊天,或與一大班朋友一起享受美食也非常適合。
2016-01-29
2016-01-25 1690 浏览
大概一個月前的慶生聚會,跟朋友到加路連山道的阿麥廚房晚餐,已被這裡的美食吸引,其香脆的薯條更使我一直念念不忘。星期一的午飯時間,還帶著weekend後候群holiday mood,而同事也很喜歡吃炸薯條,一於遠走阿麥廚房用餐! 餐廳晚上走浪漫情調,日間因落地玻璃的門面外牆,採光度高,十分光猛。 set lunch 食物種類多元化,有意粉、飯、肉類。價錢真的十分相宜,湯+主菜+餐飲,百元有找,凱撒沙律另加$12。 蒜蓉包 - 蒜香味濃,非常美味,但不夠熱,以致質地偏硬不夠脆,單吃不太理想,只好沾餐湯食用。 南瓜忌廉湯 - 南瓜味濃,忌廉湯細滑,沒有瓜湯,不會過咸。 蛋黃醬焗石斑配香草忌廉汁配薯條 - 魚柳肉質偏稔,頗滑,亦帶有魚味,不會只有雪藏味。醬汁為忌廉蛋黃醬,味道十分豐富,酸酸甜甜很開胃。薯條是此行目標,依然美味!炸得非常金黃香脆,薯仔比例足不會空心,而且調味的咸度亦恰到好處。 熱朱古力 - 拉花仍然漂亮細緻,朱古力味不是很濃,但尚算香滑,水準正常。阿麥廚房的午餐性價比還高,但人手有點緊拙,偶然放縱一下吃頓豐富午餐也是不錯選擇!

南瓜忌廉湯 - 南瓜味濃,忌廉湯細滑,沒有瓜湯,不會過咸。

2016-01-18