2016-05-29 233 浏览
Sogo Thankful Week 當然要去血拼,行完買完很滿足再跟好友吃晚飯才回家。今次選了位於加路連山道的阿麥廚房,坐得舒服晚餐價錢又合理。跟好友各點一份set dinner。前菜選了凱撒沙律,凱薩醬原本就是我最愛吃的沙律醬,再加上爽脆的沙律菜,我馬上吃光全碟。加$38松露菌忌廉湯,喝得出濃郁的松露菌香氣,配上蒜香多士,沾忌廉湯一起吃,好味!德國式燒咸豬手,大大碟好有誠意,豬手皮脆肉質很嫩滑,有少量肥膏甘香誘人。豬手預先切成細件,吃起來好方便。伴碟的薯條非常金黃香酥,帶微咸香口惹味。燒紐西蘭肉眼7oz,肉眼很薄身,我選5成熟但肉質也有點太乾,幸好肉味也算香濃。反而伴碟配菜燒得很美味。套餐有餐茶附送。每人二百幾,抵食!
跟好友各點一份set dinner。
豬手預先切成細件,吃起來好方便。
伴碟的薯條非常金黃香酥,帶微咸香口惹味。
反而伴碟配菜燒得很美味。
套餐有餐茶附送。
每人二百幾,抵食!
2016-05-23
  • 德國式燒咸豬手
2016-05-26 2313 浏览
行經附近, 見到呢間門面咁骨子既餐廳, 決定跟哈比在此開餐店內面積唔算太大, 樓底都幾高, 唯枱與枱之間距離都幾近, 大部份既枱面都放左"留座"牌, 睇黎今晚應該會爆滿侍應送上餐牌, 睇到呢度既套餐都算多選擇, 價錢亦都算合理選好主菜就開始送上前菜, 有清新凱撒沙律, 菜好甜又爽脆; 可加$58升級至大蝦占米多蝦真係好大隻, 起左蝦肉變粒狀, 另有洋䓤粒及菇類, 個醬汁充滿晒蝦膏味, 鍾意食蝦既朋友絶對會LIKE之後到餐湯上枱, 我地分別加($38)升級至黑松露菌忌廉湯 (好香菌味)及蟹肉南瓜忌廉湯(有一絲絲蟹肉係面, 南瓜味超香甜), 湯質地濃滑又熱辣, 值得加錢!主菜為香煎帶子配黑松露野菌意大利飯($178)意大利飯口感好, 每粒飯都索滿晒醬汁, 好香, 配埋露荀好有清新感覺; 帶子好厚身, 食落唔痴牙! 好味!肉食女子又出動, 我當然唔會放過呢款德國式燒咸豬手 ($208)上枱時已經聞到好香, 引到人流晒口水, 份量超大份, 伴以大量薯條(好香脆, 唔油膩); 豬手燒得皮脆肉嫩, 一D都無過火, 配以特式酸甜醬一齊食, 中和佢既膩感仲包餐茶, 呢餐絶對令我滿意!
行經附近, 見到呢間門面咁骨子既餐廳, 決定跟哈比在此開餐
侍應送上餐牌, 睇到呢度既套餐都算多選擇, 價錢亦都算合理
主菜為香煎帶子配黑松露野菌意大利飯($178)
仲包餐茶, 呢餐絶對令我滿意!
2016-05-25
  • 國式燒咸豬手
2016-05-21 1841 浏览
有陣子沒有見朋友仔。等佢無咁忙,就約咗一齊食飯 update 下近況。選了交通方便的阿麥廚房。簡潔的佈置。當晚食了2個晚餐。2個女仔,一碟豬手 + 一碟Risotto 已非常足夠。蟹肉南瓜忌廉湯晚餐 +$38試了朋友點的蟹肉南瓜忌廉湯。有蟹肉的南瓜湯,真的有不少蟹肉在內。用料好足,絕不欺場。南瓜湯本身亦濃味厚身、yummy!黑松露菌忌廉湯晚餐 +$38我自己點的黑松露菌忌廉湯,也令我很滿足。黑松露菌忌廉湯濃菇味,又加埋忌廉及份量十足的黑松露油,絕對香滑非常。用來點Garlic Bread 十分正!香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓晚餐 +$58鵝肝份量不大。怕膩可以配上焦糖酒醋藍莓及醬食。鵝肝+甜甜的藍莓醬,配埋熱脆麪包,剛好。大蝦占米多晚餐 +$58如果食海鮮,推介大蝦占米多!開了邊、起了肉的大蝦,其實可以2人 share。惹味沙津醬汁加菇一齊燒大蝦,比較特別又好味的一道。德國燒豬手$208上桌時也驚訝它的大份,一個人絕難食完!除了蕃茄醬及芥茉醬,還有新鮮秘製蕃茄醬。喜歡加一點酸甜的,可以點此秘製蕃茄醬。脆身豬手的皮有些脂肪黏著肉,令食落時又感覺膠質豐富,應該很美肌吧!自己很喜歡此質感,感覺

有陣子沒有見朋友仔。
等佢無咁忙,就約咗一齊食飯 update 下近況。
選了交通方便的阿麥廚房。
簡潔的佈置。
當晚食了2個晚餐。
2個女仔,一碟豬手 + 一碟Risotto 已非常足夠。
晚餐 +$38
試了朋友點的蟹肉南瓜忌廉湯。
有蟹肉的南瓜湯,真的有不少蟹肉在內。
用料好足,絕不欺場。
南瓜湯本身亦濃味厚身、yummy!
晚餐 +$38
我自己點的黑松露菌忌廉湯,也令我很滿足。
黑松露菌忌廉湯濃菇味,又加埋忌廉及份量十足的黑松露油,
絕對香滑非常。
Garlic Bread
用來點Garlic Bread 十分正!
晚餐 +$58
鵝肝份量不大。
怕膩可以配上焦糖酒醋藍莓及醬食。
鵝肝+甜甜的藍莓醬,配埋熱脆麪包,剛好。
晚餐 +$58
如果食海鮮,推介大蝦占米多!
開了邊、起了肉的大蝦,其實可以2人 share。
惹味沙津醬汁加菇一齊燒大蝦,比較特別又好味的一道。
德國燒豬手
上桌時也驚訝它的大份,一個人絕難食完!
除了蕃茄醬及芥茉醬,還有新鮮秘製蕃茄醬。
喜歡加一點酸甜的,可以點此秘製蕃茄醬。
德國燒豬手
自己很喜歡此質感,感覺比較少D熱氣!
炸薯條也是非ㄧ般的厚脆、好味!
應該也落了特別調味吧!
此碟完全難以抗拒!
牛肝菌燴意大利飯
牛肝菌燴意大利飯也是難以挑剔的好味。
用料十足,故全碟充滿牛肝菌的濃香。
意大利飯不算硬,食落有彈性又多汁。
凍檸茶
晚餐仲有餐飲。
熱檸茶
熱檸茶有小茶壺上呢!
每人$300已經咁滿足,終於明白為何經常爆滿了!
一定會再來的!

2016-05-19
2016-05-21 1285 浏览
好少行入去加路連山道搵食今次同朋友去左阿麥廚房 有驚喜同朋友每人叫左個SET~一個STARTER MAIN 同 DRINK首先有會有包包食普普通通冇乜特別~蟹肉南瓜忌廉湯(餐+$38 upgrade)都食到有啲蟹肉 但偏淡南瓜味可以再重啲黑松露菌忌廉湯(餐+$38 upgrade)一飲落個感覺係好菇大蝦占米多 (餐+$58 upgrade)個蝦其實已經起哂肉出黎方便大家食而且加上左菇同埋洋蔥 好味道!香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓 (餐+$58 upgrade)個包焗到脆脆地 加上鵝肝邪惡得黎又好味道德國式燒咸豬手 $208本身其實我唔太好豬手但食落完全有驚喜首先塊皮焗到好脆 仲勁骨膠原岩哂各位女仔食而且啲肉唔會焗到鞋哂餐廳都好貼心 而經切左做一舊舊咁就好方便大家食啦作為配菜既薯條都炸到好脆 正黑松露麵包蟹意大利飯 $208成個蟹蓋入面都裝滿哂飯好重忌廉味 都好多蟹肉而且仲有大量黑松露比大家加落飯度 餐飲我同朋友都叫左朱古力冷熱都唔洗加錢而熱飲仲有拉花 個花仲要勁得意餐廳整體質素都唔錯 值得一試
好少行入去加路連山道搵食
今次同朋友去左阿麥廚房 有驚喜

同朋友每人叫左個SET~
一個STARTER MAIN 同 DRINK
首先有會有包包食
普普通通冇乜特別~
蟹肉南瓜忌廉湯(餐+$38 upgrade)
都食到有啲蟹肉 但偏淡
南瓜味可以再重啲
黑松露菌忌廉湯(餐+$38 upgrade)
一飲落個感覺係好菇
大蝦占米多 (餐+$58 upgrade)
個蝦其實已經起哂肉出黎
方便大家食
而且加上左菇同埋洋蔥 好味道!
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓 (餐+$58 upgrade)
個包焗到脆脆地 加上鵝肝
而熱飲仲有拉花 個花仲要勁得意
餐廳整體質素都唔錯 值得一試
2016-05-12
2016-05-20 735 浏览
遇著朋友生日, 總想為佢地安排一餐難忘又好食既生日飯, 今日我就將我一個小學既同學生日飯交給阿麥廚房, 我深信阿麥可以用心製出美味既食物給我呢位相愛了二十多年既老朋友~~店內裝修走簡約路線的, 以白色及棕色為主調, 燈火光明, 太約可容納四十人, 而牆上掛了不同地方既畫, 相信店主同我一樣甘喜歡去旅行的~~ 呢度既晚餐主要係食Set Dinner既, 價錢由HK$148 - HK$218不等, 前菜及餐湯可另外加錢Upgrade, 呢個價錢也算是合理呀~~始終係朋友既生日飯, 前菜分別由沙律Upgrade到各一個大蝦占米多及香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺, 每樣加HK$58~ 大蝦占米多先將原隻蝦起肉切粒, 再加入菇及洋蔥放回蝦殼上去焗, 味調得不錯, 有鹹香夠惹味~~香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺鵝肝略為偏細, 但其外脆內滑又夠, 煎得又夠香口, 實在有點不夠喉, 還是想多食一兩件, 但始終呢D高膽固醇既食物亦不宜食太多, 點到即止~~同樣因為朋友生日飯關係, 由普通是日餐湯Upgrade致蟹肉南爪忌廉湯及黑松露菌忌廉湯, 每樣加$38~~蟹肉南爪忌廉湯一上枱已散發陣陣南瓜味, 內更混入南瓜

蟹肉南爪忌廉湯

一上枱已散發陣陣南瓜味, 內更混入南瓜蓉及蟹肉絲, 入口糼滑, 加上蟹肉既鮮味, 令呢個湯口感更加濃郁及鮮甜, 回味~~
黑松露菌忌廉湯

先將黑松露同忌廉湯慢慢拌勻, 攪拌時同時傳出陣陣點松露香味, 入口好creamy及香濃, 還有粒粒菇碎增加其口感, 好美味呀~~
多士非常之脆, 但無乜蒜蓉味, 我通常都會點湯黎食的, 好正~~
而主菜就點了BBQ燒辣味西班牙豬肋骨同帶子黑松露野菌意大利飯啦~~
BBQ燒辣味西班牙豬肋骨

西班牙豬肋骨以BBQ加以燒汁烤製而成, 入口香口及惹味, 肉質依然保持多汁及鮮嫩, 伴以薯條食用, 炸致外脆內較, 非常香口, 但其份量有點驚人, 已盡全力也沒法子吃光, 有點兒浪費~~
帶子黑松露野菌意大利飯

帶子非常有份量, 肉質鮮嫩及美味, 意大利濕度適中又夠腍性, 還夾著香濃既黑松露野菌伴食, 口感一流, 讚~~
每個餐也跟上普通既餐飲, 我地都同樣選擇了凍檸茶~~

總括來講, 阿麥都無令我朋友失望, 佢都食得都好開心, 多謝阿麥用心打造出每一道既美味食物比我地~~
2016-05-19 406 浏览
阿麥廚房我地已經係第二次光顧啦,貪佢環境夠warm,食物亦唔錯。今晚餐廳都幾full, 7:30左右到達已經差唔多坐滿,好彩一早book左位😂。一坐低侍應先遞上set dinner menu同熱水,並簡單介紹返,服務態度唔錯!凱撒沙律沙律菜夠新鮮脆口,每片菜薄薄包裹住凱撒沙律醬,並加上少許煙肉粒,調味口感都唔錯!香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓鵝肝煎得外面少少焦香,入面好軟滑creamy。連薄脆多士食,一脆一滑,好夾!藍莓吸收左焦糖酒醋,甜甜酸酸,幾特別!黑松露菌忌廉湯好香黑松露味!忌廉湯夠濃稠唔會稀,好有飽感好creamy!蟹肉南瓜忌廉湯蟹肉夠多夠鮮, 南瓜好甜,好似飲緊南瓜咁,呢個都好濃稠!香煎帶子配黒松露野菌意大利飯 $178帶子好大粒,外面煎香,入面彈牙新鮮,意大利飯淋身左少少,但夠creamy, 黑松露味亦足,但咸味少左啲。整體不錯。德國式燒咸豬手 $208哇哇哇!好大份呀!咸豬手外皮燒炸得香脆,連住少許皮脂,有啲煙靱感,肉不算乾,不會過硬,調味足夠,配上特製肉汁及mustard, perfect!伴碟嘅薯條有好多,炸到脆卜卜,雖然凍左少少,但夠香口夠粉!餐茶凍咖啡同熱朱古力。凍啡

凱撒沙律

黑松露菌忌廉湯
好香黑松露味!忌廉湯夠濃稠唔會稀,好有飽感好creamy!

蟹肉南瓜忌廉湯
蟹肉夠多夠鮮, 南瓜好甜,好似飲緊南瓜咁,呢個都好濃稠!

香煎帶子配黒松露野菌意大利飯 $178

德國式燒咸豬手 $208
伴碟嘅薯條有好多,炸到脆卜卜,雖然凍左少少,但夠香口夠粉!

餐茶
凍咖啡同熱朱古力。凍啡正常啦。熱朱古力拉花好靚😍,夠曬熱,可惜偏淡不夠濃。
2016-05-19 233 浏览
When my friend invited me to have dinner in Mackie's kitchen (阿麥廚房), I just thought it was a transitional Chinese Food. Unexpectedly, it is a western restaurant.We ordered dinner SetMixed Vegetable with Vinegar 田園雜菜沙律配陳醋Fresh, Simply and Healthy Salad. I love sour taste and make me appetizing.Roasted Pig Knuckle Germany style with BBQ source 德國燒豬手 ($208)The Pig Knuckle is crunchy, crispy smell coming out from my mouth and the cackle sound let me feel wonderful. Meat is tender and taste Jalan wit

We ordered dinner Set
The Pig Knuckle is crunchy, crispy smell coming out from my mouth and the cackle sound let me feel wonderful. Meat is tender and taste Jalan with BBQ source which is perfect match.
The voice in my heart: Although a bit large servings, I could ate the whole knuckle without helper, I just couldn't stop munching it. haha~
Edible crab Risotto with Black Truffle 黑松露面包蟹意大利飯($208)
Taste light and blowing with crab smell. Risotto have a soft cooked. Of course, it still keeps its characteristic but the texture is better than I ate in another place. (I don't like too hard or raw rice)
Truffle is in another small plate. Because I love its smell, but my friend is exactly opposite. So, it is nice to mix it with risotto by ourselves.

Coffee with lovely Bear which is my favor. Taste nice and let me feel satisfied.
2016-05-18 213 浏览
在銅鑼灣要找一間不限時的小店其實幾難又咁岩比我男朋友揾到WOR~呢間小店坐位唔多, 而且佢唔限時所以如果要食可能要打去BOOK位或者好似我地咁好彩可以等到位先食到LA呢到晚飯都係叫SET多, 我地叫左兩個SET前菜有個叫大蝦占米多, 其實我完全唔知係咩但抱著一試的心叫左其實係大蝦混左類似沙律醬的汁一齊如果鍾意食的人應該會好喜歡可惜我唔食沙律醬所以感覺唔到個美味丫主菜我地叫左個黑松露麵包蟹配意大利飯同德國式燒咸豬手麵包蟹意大利飯係會將成個飯放係個蟹蓋入邊好得意架!!!然後仲會有一大盆的黑松露比你拌飯因為就咁食會無乜味佢係一D 都唔慳, 比足夠有多的你!意大利飯亦整得剛剛好不會太水又不會太硬, 我喜歡另外一碟勁大的豬手又係無可能食得晒的食品味道很好皮脆肉滑, 配上燒汁更加好吃值得去消費的小店!
在銅鑼灣要找一間不限時的小店其實幾難

又咁岩比我男朋友揾到WOR~

呢間小店坐位唔多, 而且佢唔限時

呢到晚飯都係叫SET多,

我地叫左兩個SET

前菜有個叫大蝦占米多, 其實我完全唔知係咩

但抱著一試的心叫左

麵包蟹意大利飯係會將成個飯放係個蟹蓋入邊

好得意架!!!

然後仲會有一大盆的黑松露比你拌飯

因為就咁食會無乜味

佢係一D 都唔慳, 比足夠有多的你!

意大利飯亦整得剛剛好

不會太水又不會太硬, 我喜歡
另外一碟勁大的豬手

又係無可能食得晒的食品

味道很好

皮脆肉滑, 配上燒汁更加好吃
值得去消費的小店!

2016-04-19
  • 黑松露麵包蟹配意大利飯
  • 德國式燒咸豬手
2016-05-17 200 浏览
銅鑼灣都有唔少食西餐晚小店,今次都同朋友簡左阿麥廚房。簡左黑松露忌廉湯,好中意佢足料既黑松露,遠遠已經聞到好香既黑松露香!蒜蓉包烤得香脆!前菜簡左鵝肝,煎得好香,入口即溶,配上麵包食岩岩好!豬手份量超大!兩個人都食唔晒呢:P 豬手先幫你切好,皮肉分離方便食用,肉嫩皮脆,加上薯條炸得香脆,十分滿意。
銅鑼灣都有唔少食西餐晚小店,今次都同朋友簡左阿麥廚房。
蒜蓉包烤得香脆!
前菜簡左鵝肝,煎得好香,入口即溶,配上麵包食岩岩好!
2016-05-17 462 浏览
行開銅鑼灣,但又唔想逼住同人食飯,加路連山道係唔錯既選擇。呢晚去左「阿麥廚房」,坐得舒服。晚餐好多野都可以加錢升級,今晚就豪一次食好D啦!首先將餐湯升級,我地叫左「黑松露菌忌廉湯」同「蟹肉南瓜忌廉湯」,每樣一款。前者既菌味出眾,味道清香;後者忌廉味重,啖啖蟹肉,各有特色。我好鍾意食蝦同鵝肝,抵唔住誘惑,連前菜都升級埋,「大蝦占米多」已經起晒肉,女士食都唔怕失儀。大廚將蝦肉連埋本菇、洋葱去焗,夠鹹香惹味,差D想叫碗白飯黎撈汁。「香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓」好有驚喜,因為鵝肝用左黑椒黎調味,帶有少少辣味,好impressive;食完怕油膩?唔駛驚,旁邊有藍莓同沙律俾你清味蕾,夠晒細心。「德國式燒鹹豬手」($208)分量都幾驚人,可以兩個人share。豬皮烤得香脆,熱辣辣脆卜卜,入面肉質嫰滑,脂肪唔太多,有水準;唔好忘記點醬汁,味道酸酸甜甜,有莓或布冧既清甜,點豬手食可以去肥膩,有畫龍點睛既感覺。伴碟既薯條都做得好,炸得香,而且有味道,唔點茄汁食都very good。「黑松露麵包蟹意大利飯」($208),意大利飯好重忌廉味,入面有好多蟹肉,而且旁邊有好大碟黑松露任點,夠落本,將黑松露夾埋飯黎

「黑松露麵包蟹意大利飯」($208),意大利飯好重忌廉味,入面有好多蟹肉,而且旁邊有好大碟黑松露任點,夠落本,將黑松露夾埋飯黎食,perfect!

2016-05-15
2016-05-15 256 浏览
下午食lunch特登去食, 有餐湯,意粉意粉有少少辣,味道比較淡最出色都係咖啡。可以任選menu 中任何一款,不另收費。跟著原來杯咖啡有拉花,仲要我地杯杯唔一樣似一間coffee shop 吧。
下午食lunch特登去食, 有餐湯,意粉

意粉有少少辣,味道比較淡

最出色都係咖啡。可以任選menu 中任何一款,不另收費。

跟著原來杯咖啡有拉花,仲要我地杯杯唔一樣

似一間coffee shop 吧。
  • Cappuccino
銅鑼灣加路連山道靠近禮頓道一帶,食肆林立,當中最有名氣的,當然首推「丹麥餅店」,但其實除了這間以熱狗、漢堡包、雞髀等遠近馳名的店舖外,附近還有多間中、西、日食店,十分熱鬧。好像這一天,我便與老婆仔一起來到這間就在「丹麥餅店」不遠處的「阿麥廚房」,吃了一頓晚餐。兩夫妻一人一個晚市套餐,剛好可以頭盤、餐湯、主菜各吃一款。需另加 $58才能享用的「香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓」的多士頗脆,煎得頗好,外脆內滑的鵝肝雖然不太大件,這魔鬼的誘惑始終不宜吃得太多,這天的份量,已足夠了。同樣需要另加 $58才有的頭盤「大蝦占米多」的蝦肉雖不算太多,但蝦膏不少,調味也好,味道令人滿意。「黑松露菌忌廉湯」雖然還可以再濃郁些,味道是好的,細碎的菌茸也為這湯帶來更豐富的口感。但這湯並不夠熱,只是暖暖的上桌,黑松露的香氣不能完全散發出來,這方面實在需要注意。「蟹肉南瓜忌廉湯」熱燙多了,燙熱的湯,香味都揮發出來,喝一口,甘甜好味,口感幼滑,伴以絲絲蟹肉,整體來說水準比「黑松露磨菇湯」更佳。「香煎帶子配黑松露野菌意大利飯」不算正宗,飯粒偏軟,沒有正宗意大利飯硬中帶軟的口感,幸好帶子夠大隻,也夠軟熟,而且忌廉汁不會過於
兩夫妻一人一個晚市套餐,剛好可以頭盤、餐湯、主菜各吃一款。

香煎帶子配黑松露野菌意大利飯」不算正宗,飯粒偏軟,沒有正宗意大利飯硬中帶軟的口感,幸好帶子夠大隻,也夠軟熟,而且忌廉汁不會過於濃稠黏膩,水準都算中規中矩,不過不失。
德國式燒鹹豬手」份量多得驚人,豬手大大隻,薯條更是十分之多。餐廳已貼心地把原隻豬手切開,變成多件連皮帶肉的肉塊,吃時不用自己用刀叉把豬手的骨肉分開。不過這豬手的肉質雖然及格,但外皮不夠香脆,卻令自己有點失望。
兩夫妻合力吃掉大半隻豬手,已經非常之飽,所以沒加錢再吃甜品,只是叫了兩杯餐飲「凍檸茶」稍減膩滯,便結帳離開。
2016-05-13 265 浏览
黎銅鑼灣都好少會黎加路連山道揾食,今次在朋友屋企聚會,朋友極力推介這家的德國豬手美味星期三晚餐時段并沒有想象中人流旺盛,唔洗等位 服務員好快就安排座位俾我們餐廳并不大,20多個座位 環境很舒適 不知道是不是客人比較少的緣故 我們聊起天來非常自在食物方面:咸豬手HKD208大大隻咸豬手搭配即炸薯條 豬手皮脆内嫩,肉汁豐富,不過我個人會覺得搭配的醬汁過咸總體還算滿意薯條是我的最愛,香香脆脆,可口美味
手美味
自在
食物方面:咸豬手HKD208
總體還算滿意
薯條是我的最愛,香香脆脆,可口美味
2016-05-03
很久以前細周生在禮頓道上興趣班,阿麥廚房是其中一間不定時會到訪的餐廳。自細周生沒有上該興趣班後,已有好一段日字未曾到訪用膳。適逢早上在附近開會,午餐決定在「阿麥」落腳。餐廳內部裝潢沒有多大變動,都是一般西餐咖啡廳的悠閒風格。午市有六款午餐供選擇,價錢由 $72 至 $96 不等,除主菜外,另包餐湯及咖啡茶。先來的蒜蓉多士食感微暖略脆,稍稍硬了一點。意大利菜湯純素菜組合味道輕盈清淡,以蕃茄酸感為主,份外開胃。主菜香煎三文魚配香草牛油汁,三文魚扒呈窄長型,並以火紅車厘茄及翠綠西蘭花作點綴,菜式賣相標準無太大驚喜。三文魚扒經煎煮後基本上完全熟透,魚肉嫩度不太突出,反而配上的香草牛油汁頗為香口美味,不論蘸點魚扒或意粉吃皆有滿意效果。至於意粉本身,以蒜油炒過份外香口,而且質感富嚼勁,都幾好食。臨行前以一杯口味平和的熱咖啡作結,配上的是熱杯暖奶,安排認真,滿足上路迎接下午的工作。

餐廳內部裝潢沒有多大變動,都是一般西餐咖啡廳的悠閒風格。

蒜蓉多士
意大利菜湯
香煎三文魚配香草牛油汁
熱咖啡
[10/5/2016; Tue]

2016-05-10
香煎三文魚配香草牛油汁
2016-05-08 291 浏览
德國式燒豬手晚餐時間!揀左食西餐,但因為太肚餓啦,見到有豬手,即刻揀左啦。先上左蒜蓉包同餐湯,包夠熱,沾少少南瓜湯食唔錯啦。前菜係鵝肝多士,大大舊配埋脆脆既多士,油香十足。旁邊仲有少少沙律菜同藍莓,食得膩既時候可以伴埋一齊食。豬手大概15分鐘就上到,食落好重骨膠原,外層烤得有少少脆,裡面既肉亦唔會太乾身,大大滿足到食肉獸既胃。上既時候已經分左骨,唔洗自己切到拿手唔成世喎!另外要讚下個薯條,好脆,沾番茄醬一流,配埋杯酒就更滿足啦。
德國式燒豬手

先上左蒜蓉包同餐湯,包夠熱,沾少少南瓜湯食唔錯啦。