2015-11-15 1701 浏览
踏入十月生日月,友人帶我到一間位於加路連山道有的西餐廳。走進餐廳,他們已預備了一柸暖水,讓你慢慢選擇食物。餐廳以SET DINNER 為主,我們一行三人選擇不同:本人先點了黑松露忌廉湯,用上不少新鮮蘑菇打成的湯,很有嚼頭,再加上一大湯匙的松露,另此湯可妣美高級餐廳水準,一試難忘。前菜選了大蝦占米多:已起的蝦肉夠新鮮彈牙,加上菇菌洋蔥配上特制醬汁,味道就好像龍蝦般非常惹味。旁邊伴了些新鮮蔬菜沙律,又帶點清新。主菜我選擇了黑松露麵包蟹意大利飯:將麵包蟹拆肉, 用作燴意大利飯,然後鑲入蟹殼裏,可算是又一誠意之作。還附上黑松露醬拌吃,將飯的層次升華。最後餐飲點了earl grey, 質素保証, 友人點了熱朱古力,她讓我試了一口,味道幼滑,充滿朱古力香但又不太甜,恰到好處,最特別是上時還拉了一隻狗仔頭的花,十分有心思。最後三人合共$992,每人約$330。
餐廳以SET DINNER 為主,我們一行三人選擇不同:
黑松露忌廉湯
前菜選了大蝦占米多:
主菜我選擇了黑松露麵包蟹意大利飯:
黑松露麵包蟹意大利飯
最後三人合共$992,每人約$330。
2015-10-21
庆祝纪念
生日
  • 黑松露忌廉湯
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
萬聖節想兩口子安靜舒適地渡過,我們一早就訂了枱吃晚飯啦!見它在Tripadviser榜上有名,就黎試下佢啦!門口旁邊有一幅畫,寫上了十分正能量的鼓勵字句,睇完即時感覺愉快!正能量爆燈呀!長方形的格局,我們選擇了門口旁,近窗口的位置用餐,我們Order Set Dinner。我對鵝肝唔抗拒,這裡都算煎得香口,我唔覺得腥。怕有點油膩,旁邊的沙律菜可以幫輕下你。中間的藍莓放上了焦糖,這個幾特別!夠哂甜呀!不過,焦糖凍左凝結在藍莓上,吃落很痴牙!不是太放便,吃完痴住D牙!粒粒蝦肉,爽口彈牙!還配上我喜愛的菇菇!立即整個菜Sweet左!我喝蟹肉南瓜忌廉湯,新鮮蟹肉絲,杰身南瓜蓉,吃下很鮮味,未吃主菜已有包肚Feel。我喜愛吃意大利飯,特別點了這個!用蟹膏炒意大利飯,蟹肉撕碎一齊炒,炒好放上蟹蓋上碟。還配上黑松露,令膏味更濃!我不是咸豬手Fans,但另一半是食肉獸,但這個有點失望啦!其實味道不錯,但唔夠脆身,而且頗多肥肉,我不太好啦!上枱時,食物唔夠熱,扣左D分。仲有薯條伴上!好飽呀!最後來杯咖啡為這餐畫上完美句號!有畫花花架~見到都開心!
萬聖節想兩口子安靜舒適地渡過,我們一早就訂了枱吃晚飯啦!
見它在Tripadviser榜上有名,就黎試下佢啦!
門口旁邊有一幅畫,寫上了十分正能量的鼓勵字句,
睇完即時感覺愉快!正能量爆燈呀!
長方形的格局,我們選擇了門口旁,
近窗口的位置用餐,我們Order Set Dinner。
Mackie Kitchen - 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
我對鵝肝唔抗拒,這裡都算煎得香口,我唔覺得腥。
怕有點油膩,旁邊的沙律菜可以幫輕下你。
中間的藍莓放上了焦糖,這個幾特別!夠哂甜呀!
不過,焦糖凍左凝結在藍莓上,吃落很痴牙!
不是太放便,吃完痴住D牙!
Mackie Kitchen - 大蝦占米多
粒粒蝦肉,爽口彈牙!還配上我喜愛的菇菇!
立即整個菜Sweet左!
Mackie Kitchen - 黑松酪菌忌廉湯, 蟹肉南瓜忌廉湯
我喝蟹肉南瓜忌廉湯,新鮮蟹肉絲,
杰身南瓜蓉,吃下很鮮味,未吃主菜已有包肚Feel。
Mackie Kitchen - 黑松露麵包蟹意大利飯
我喜愛吃意大利飯,特別點了這個!
用蟹膏炒意大利飯,蟹肉撕碎一齊炒,
炒好放上蟹蓋上碟。還配上黑松露,令膏味更濃!
Mackie Kitchen - 德國式燒咸豬手
我不是咸豬手Fans,但另一半是食肉獸,
但這個有點失望啦!其實味道不錯,
但唔夠脆身,而且頗多肥肉,我不太好啦!
上枱時,食物唔夠熱,扣左D分。
仲有薯條伴上!好飽呀!
Mackie Kitchen - Latte, Cappuccino
最後來杯咖啡為這餐畫上完美句號!
有畫花花架~見到都開心!
Mackie Kitchen - 大蝦占米多
Mackie Kitchen - 黑松露麵包蟹意大利飯
2015-11-09 1249 浏览
今日黎到阿麥廚房 發覺係依一邊都好多間餐廳都好想食 咁岩撞正7人欖球賽 附近人山人海 好彩都仲搵到路黎到一入到餐廳 就聞到好咸香既烤肉味 又見到台台都叫左烤豬手 所以今次叫左個德國咸豬手 又再加錢叫多左個鵝肝多士同埋南瓜蟹肉湯個鵝肝好滑好香,一入口即浴 仲要餘香一直keep到個湯黎 頭盤除左鵝肝多士 仲有個酒醋藍莓 又係好甜 好香既酒味 非常開胃講到個湯 真係不得了 平時我都好鐘意飲南瓜湯 今次當然更加忍唔住 個南瓜蟹肉湯一上台 就即刻飲左 都唔記得影相蟹肉非常既多 南瓜亦香噴噴 係我最鐘意既南瓜湯之一德國咸豬手德國豬手 一直都好出名 一試過真係返唔到轉頭 皮脆肉嫩 啲皮食到最後都啵啵脆 啲肉用叉輕輕一拉都分開左 份量仲好多 食完都十分之飽非常開心既一個晚餐
鵝肝多士
蟹肉非常既多 南瓜亦香噴噴 係我最鐘意既南瓜湯之一
德國咸豬手
德國咸豬手
Menu
非常開心既一個晚餐
2015-11-06
2015-11-09 1208 浏览
好浪漫呀😍😍多謝男朋友細心安排。好小行到黎依邊食飯 竟發現附近有好多餐廳。一到夜晚就好旺好熱鬧。今次就去左阿麥廚房食個晚餐💛頭盤:加$58可以升級轉鵝肝多士/大蝦占米多👍🏻我貪心當然兩個都轉哂,味道正👍🏻👍🏻鵝肝濃香 脂油重,配上多士非常好食😁 大蝦占米多=大蝦拆肉 加上蝦膏 醬汁再焗👍🏻👍🏻 蝦肉爽口彈牙 惹味無比😁餐湯:加$38可以升級轉南瓜蟹肉湯/黑松露什菌湯👍🏻👍🏻 啖啖蟹肉 鮮甜不甜膩。黑松露濃香惹味😁主菜:燒豬手/黑松露麵包蟹👍🏻👍🏻👍🏻豬手皮脆嫩滑,不會過咸 肉味濃香😁 麵包蟹賣相靚又特別 附加黑松露表醬自己落,濃郁黑松露香味很重 蟹肉真材實料 味道正😁
好浪漫呀😍😍多謝男朋友細心安排。
頭盤:加$58可以升級轉鵝肝多士/大蝦占米多👍🏻
主菜:燒豬手/黑松露麵包蟹👍🏻👍🏻👍🏻
  • 黑松露菌忌廉湯
  • 德國式燒咸豬手
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
  • 蟹肉南瓜忌廉湯
2015-11-03 1704 浏览
今晚去銅鑼灣接朋友放工, 順道在附近的加路連山道吃晚飯。 這街道雖隱蔽, 但小吃食肆林立, 好不熱鬧。店內裝潢很簡緻, 主要用幾幅希臘, 土耳其風景畫和一個像似以猫為主題的飾櫃。我和朋友各叫了set dinner。加了$58 升級餐湯及升級頭盤:蟹肉南瓜忌廉湯, 及蒜蓉包, 鮮黃南瓜忌廉湯加上鮮黃牛油蒜蓉包, 好看又好吃。 餐湯南瓜味香甜, 忌廉好綿好滑, 配合一梳梳鮮爽蟹肉, 很喜歡。頭盤, 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓, 鵝肝表面煎到脆卜卜, 內裡軟滑, 一咬滿咀豐盈油脂, 脂香口中四溢。 配合焦糖藍莓, 酸酸甜甜, 脂香中帶著清新。主菜, 黑松露麵包蟹意大利飯, 賣相相當特別可愛, 用挖空了的麵包蟹蟹蓋,裝載鋪滿蟹肉蛋白意大利飯, 黑松露則另外分開放在小勺中。 意大利飯較一般略軟, 是我喜愛的軟度, 蟹肉多, 味道甘甜, 配合黑松露吃, 幽香過分, 連蟹蓋都差點吃了, 大滿足。吃完幾款鹹味菜色, 最後要了杯凍杏奶 balance 一下味蕾; 好濃的新鮮杏仁味(非杏仁霜味), 甜美香滑, 太滿足了…..
蟹肉南瓜忌廉湯, 及蒜蓉包
凍杏奶
蟹肉南瓜忌廉湯, 及蒜蓉包
凍杏奶
2015-11-02 1591 浏览
朕既貼身隨從話未食過丹麥既炸脾,今日就專登過去食,當朕左手一隻炸脾,右手一罐可樂,在丹麥附近徘徊之際,朕突然望到有間西餐而朕又未食過,於是就望一望佢個餐牌,見都幾啱朕既胃口,於是乎食完飲完就即刻行入去試一試!兩個人叫左兩個升級Set Din,前菜轉左做香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓,鵝肝煎到外脆,入面香軟,油份充足,咬落啲油俾多士吸收,真係一滴都無浪費!另外就係大蝦占米多,蝦肉爽口彈牙,醬汁非常惹味,另外仲有啲菇菇喺度索汁,一啖食落,層次豐富。湯朕就叫左黑松露菌忌廉湯,忌廉香甜,加上大量菌茸同埋黑松露,飲落好豐滿。黑松露麵包蟹意大利飯,蟹肉手拆開,蟹膏則用作炒意大利飯,最後蟹鋪面再焗,黑松露另上,意大利飯有濃郁既蟹膏味,再配埋少少黑松露,吊出佢既鮮味!德國式燒咸豬手,豬皮燒到香脆,而入面啲肉仲係好香嫩,加埋中間層少少既肥肉,又有少少黏口,層次分明,不俗!!!最後仲叫左杯Cappuccino,佢既奶泡打得好細滑,又夠豐滿,飲落香味久久不散,完美既終結!-----完-----
-----完-----
2015-10-31 1165 浏览
平日生活繁囂, 總要給自己透一透氣. 來到”阿麥廚房”, 店舖寧靜, 親切感覺,已經令人輕鬆下來, 盡情享受食物.Appertizer (+$58) 可以轉香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓煎香的法國鵝肝放在脆的法國麵包上: 甘, 脆, 藍莓焦糖: 甜, 沙律配陳醋: 酸,甘, 甜, 酸;平衡蟹肉南瓜湯: Creamy,濃郁 可惜甜得似甜品德國式燒豬手: 賣相似Pub的平實路線, 份量十足, 皮脆, 吃時蘸點特色味道像worcestershire喼汁味的黑醬, 更能中和了油膩感及突出豬手香味,加埋杯從未飲過加入大麥茶的咖啡Study’s Coffee: , 芬酵, 完美的一餐., 滿足的一晚.
香煎法國鵝肝配焦糖草莓沙律

蟹肉南瓜湯: Creamy,濃郁 可惜甜得似甜品
蟹肉南瓜湯
Study's Coffee
题外话/补充资料: 門口沒有中文招牌, 只有Mackie Kitchen.
2015-10-25
香煎法國鵝肝配焦糖草莓沙律
Study's Coffee
2015-10-31 1010 浏览
原來銅鑼灣也有一角落的優靜, 位於加路連山道的餐館『阿麥廚房』,因6:00到,時間尚早,餐廳很優靜,可高興地同朋友暢所欲言,叫了set dinner, 頭盤先上了<香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓>($58) , 一看到唾涎欲滴的竟然係巨大珍寶SIZE的藍莓, 浸住焦糖酒醋, 第一次試,好多汁, 鮮甜, 而且爽肉, 另外就係名貴的厚切鵝肝, 煎過, 好香口,脆脆的邊, 入口即溶, 好有鵝肝的油香味道, 配以旁邊的沙律面有巧妙的青蘋果幼條, 一啖鵝肝, 一啖沙律, 不會有膩的感覺。餐湯叫了<黑松露菌忌廉湯>($38):面有一匙黑松露菌, 香氣甚濃, 而且好有口感, 有野菌粒, 好多料。主菜叫了<德國式燒咸豬手>($208), 好有份量, 脆脆的外皮非常吸引, 外脆肉腍, 而且不會太肥, 肉的分部層次剛好, 又不會太有豬的羶味, 還有大堆薯條, 好滿足呀, 餐飲叫了熱朱古力, 非常Surprise, 完全冇諗過朱古力都會有拉花, 而且仲要係一隻好可愛的狗仔, 好Details, 口感好滑, 不會太甜呀! 而且set dinner呢個又不用加錢, 抵
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
厚切鵝肝配珍寶藍莓
德國式燒咸豬手
餐飲叫了熱朱古力, 非常Surprise, 完全冇諗過朱古力都會有拉花, 而且仲要係一隻好可愛的狗仔, 好Details, 口感好滑, 不會太甜呀! 而且set dinner呢個又不用加錢, 抵喎!
HOT CHOCOLATE
2015-10-21
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
厚切鵝肝配珍寶藍莓
HOT CHOCOLATE
  • 拉花熱朱古力
2015-10-31 774 浏览
在銅鑼灣上班兩年多的我,今晚居然是第一次到加路連山道搵食,發覺這有很多特色食店,無意中發現這間平民化的高級法國餐廳“阿麥廚房 Mackie Kitchen”!門面略為陰暗,可能係刻意營造浪漫氣氛吧!果然裡面都是一樣,還好每枱有一個蠟燭臺,蠻有情調的。地方尚算寬敞,牆壁放了兩幅巨大的歐洲壁畫,跟餐廳風格完全配合。套餐頭盤可加$58升級,香煎法國鵝肝配焦糖黑醋草莓。厚厚的鵝肝煎得外脆內嫩,入口即化; 再配上酸酸甜甜嘅焦糖黑醋草莓,可以消除鵝肝帶來的膩滯感。絕配!餐湯加$38升級,是黑松露菌忌廉湯。湯裡充滿細碎的蘑菇粒,味道濃郁,好有嚼勁, 再配上黑松露獨特的味道,口感豐富!主菜款式頗多選擇,因為最近吃得太多肉類,所以今次點了$168果仁焗三文魚扒。三文魚扒外有一層薄薄的脆漿,三文魚肉身嫩滑,焗得恰到好處,沾上香草白汁沙律醬,簡直係錦上添花。餐飲除了一般的咖啡奶茶之外,亦有些特飲如Almonds Milk, Cappuccino 同Study's coffee等等…當然點了外面少有的Almonds Milk, 杏仁味濃淡得宜,杯面鋪上薄薄的忌廉,非一般的餐茶。在這麼一條小街上居然有一間咁有
Pan-Seared Goose Liver with Wine Vinegar Strawberry
Cream of Black Truffle
Roasted Salmon Fillets with Nuts
Almonds Milk
在這麼一條小街上居然有一間咁有水準的西餐廳,實在喜出望外,以後放工搵食又多一個好去處了!
2015-10-28
Cream of Black Truffle
Almonds Milk
2015-10-19 1528 浏览
話說朕係住呢頭嘅,又點可以唔講下呢頭嘅餐廳呢加路連山道呢頭有好多小店,阿麥廚房係一間朕有時會去食下 tea 嘅小餐廳香煎法國鵝肝配焦糖酒醩草莓聽落個名真係好把炮,所以朕特登加左$38去試 話說個草莓唔知點解變咗藍莓,不過唔知係咪小弟唔識,anyway件鵝肝煎得真係幾香,就算朕幾無quota都好,都一定要食晒佢!然之後個德國豬手配薯條真係無得輸德國豬手又香又大隻揸得真係外皮甘香,裏便既肉軟得黎又有咬口,真係唔似係小店質素,可以比上大餐廳。薯條亦係用晒波浪紋果隻,朕最鍾意嘅薯條!食完仲有一杯蘋果茶飲下,舒服晒!果然係 neighborhood 裏邊嘅水準又comfy既小店~
話說朕係住呢頭嘅,又點可以唔講下呢頭嘅餐廳呢

香煎法國鵝肝配焦糖酒醩草莓
聽落個名真係好把炮,所以朕特登加左$38去試

然之後個德國豬手配薯條真係無得輸
薯條亦係用晒波浪紋果隻,朕最鍾意嘅薯條!
2015-10-19 1422 浏览
今天的lunch吃得不夠飽,下班雖然約了朋友逛街,但肚餓難忍,於是我們直達餐廳,吃飽再逛。來到阿麥廚房,叫了個set dinner先來本人最愛的黑松露忌廉湯湯汁很濃郁,黑松露分量很足,creamy又香滑,最重要的是做到了本人一直追求的湯要夠熱,熱熱的湯,喝上來倍感美味。前菜選了大蝦占米多蝦肉充足飽滿,肉質也夠新鮮彈牙,另外醬汁也調得非常惹味。旁邊伴了些新鮮蔬菜沙律,非常清爽。而主菜我選擇了黑松露麵包蟹意大利飯想不到是如此可愛的賣相,原來蟹肉和飯都裝進了蟹殼裏,還用一個小碟子裝住滿滿黑松露,阿麥落重本!我的吃法是把蟹肉飯從蟹殼裏挖出來,再加上黑松露,攪拌在一起吃。左拌拌,右攪攪,一碟非常美味的黑松露蟹肉飯就能送進嘴裏了黑松露味道真的是太香了。再用菇、洋蔥粒去炒飯。每吃一口飯都能吃到每口蟹肉和黑松露香。真令人滿足!最後喝杯熱檸茶,感覺胃部真的好舒服好滿足。。。。

來到阿麥廚房,叫了個set dinner
先來本人最愛的黑松露忌廉湯
前菜選了大蝦占米多
而主菜我選擇了黑松露麵包蟹意大利飯
左拌拌,右攪攪,一碟非常美味的黑松露蟹肉飯就能送進嘴裏了

最後喝杯熱檸茶,感覺胃部真的好舒服好滿足。。。。

2015-10-12 1597 浏览
今晚想同老公試新餐廳, 突然想食德國豬手, 即在網上搜尋, 經過了多間餐廳篩選後決定揀哩間阿麥, 即日預約, 好好彩仲有位, 滿心歡喜來慶祝結婚週年紀念, 品嚐完豐富晚餐後, 令我們回味無窮, 我們會再來的。
帶子黑松露意大利飯
纪念日
帶子黑松露意大利飯
朱古力
2015-10-07 1728 浏览
過去幾年都係外國生活,回到來香港,一直都鍾愛中菜多點,大概是因為有感中菜菜餚博大精深,層出不窮,多種類得來味道五花八門,永遠都有可取之處!今天,跟好朋友到老銅晚膳,她誠意推介這裡,說想試很久,而我亦遷就她一下,吃吃西餐吧!和她來個early dinner 免卻等位部驟,事關大家並無卜台,來了個即興女生聚會。由於是夜我倆各自去餐廳的,我這路盲根據網上的資料,F 口出,竟然開上GPS都走錯路,我把整條U字型的加路連山道都走完,找了我半小時才找到,而且沿路六點已很黑暗,街燈少,十分暗,女生別一個人去呀,實在是有點危險的事,令我芳香淋漓方找到,而且香港好像很少見這種街道,像是進了個迷離世界。頭盤加58升級的大蝦占米多蝦肉算是彈牙,汁料很濃郁蝦杰香,大蝦已經起肉,吃時十分方便,用上菇菌洋蔥拌吃很滋味,吃在口中是啖啖精華,重口味人仕會喜愛。吃完整份有點咸,這時拌一下有點點黑胡椒的沙律菜同吃,有助減淡強勁的口感,醋亦做到兩者的平衡!餐湯加38升級的黑松露菌忌廉湯黑松露味道氛芳,個人挺喜歡,能用上不少香菇打成幼滑的狀態,跟忌廉的柔情發揮相得益彰的力量,湯雖然不啥杰身,卻好像更討好,總覺得夏天要喝點不那

頭盤加58升級的大蝦占米多

餐湯加38升級的黑松露菌忌廉湯
黑松露味道氛芳,個人挺喜歡,能用上不少香菇打成幼滑的狀態,跟忌廉的柔情發揮相得益彰的力量,湯雖然不啥杰身,卻好像更討好,總覺得夏天要喝點不那麼厚重口感的,份量其實剛好,濃度相當,咬在咀中有很多菇菇,挺有嚼頭,不會單調,夠滿足的了,不然很膩!附上的蒜蓉多士亦金黃香脆,不能挑剔!只是餐具是普通的茶餐餐具,就有點令我驚奇是真!!

黑松露面包蟹意大利飯208
蟹肉味道不俗,混上菇菌把意大利飯煮得幾香,加上另上的黑松露醬,味道即時更香濃,個人就挺接受,但黑松露味道並不是人人喜歡呀。唯嫌棄蟹肉份量不多,就有少許雷聲大,雨點小的感覺!

跟餐熱朱古力
雖然客人挺多,近乎滿座,難得的是上菜速度快,儘管忙碌,但還有心思幫我的熱朱拉上花,嘻嘻……
點了普通的熱朱,想不到竟有驚喜,由於要拉花,奶要給打成泡沫狀才可拉喔,頓時變了杯泡沬朱古力,格外滿足,拉了花的賣相亦好可愛喔!平時因為少喝咖啡,好像要欣賞拉花藝術離我有點遠,想不到點上的熱飲有機會看到呢,是平凡中的小驚喜!

這邊環境不錯,播著音樂,但到了吃飯時間,實在不少客人,很是嘈吵,什麼歌曲都好像其實是聽不到呀。想要寧靜一個人歎,相較下在這好像較適合在非繁忙時間過來呢!如是三五知己,有無盡話題,而又想隨意點,沒有拘謹感覺的話,晚上來吃個飯都不錯!
2015-10-07
2015-10-07 1139 浏览
今日陪友人去銅鑼灣濕平完,經過加路連山道發現該處有不少特色小館,其中有一間餐館叫『阿麥廚房』,於是我們用手機搜尋該餐館,發現原來該餐館有不少好評,於是我們二話不說就走進去。店內氣氛寧靜優雅,光線柔和。牆壁掛上不少風景名勝以作點綴,其中一幅壁畫有我最嚮往的希臘仙島小白屋,配上古典吊燈,充滿了浪漫情調。是晚我品嚐了以下幾道菜色:<香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓>($58):厚厚的鵝肝經過香煎後,外邊微脆,內裡軟嫩,入口即化; 香脆的多士吸收了鵝肝的香油,亦令原本只屬配角的它提升至另一個層次,再配上大大粒的焦糖酒醋草莓,酸中帶甜,能中和鵝肝的油膩感。<黑松露菌忌廉湯>($38):濃郁的忌廉湯裡充滿野菌碎粒,稠度適中,口感豐富,再配上黑松露,其獨特的香味亦令味道更有層次感。<BBQ烤辣味西班牙豬肋骨>($198):用份量十足來形容最合適不過,不論是烤豬肋骨或是炸薯條都十分足料。豬肋骨用上燒烤醬去烤,酸酸甜甜,十分惹味,而肉質亦軟腍易切。最後點了Cappuccino作為總結,拉花略為簡單,咖啡帶有少許苦澀味,但有奶味中和,而奶泡亦濃厚細緻,質地幼滑,整
是晚我品嚐了以下幾道菜色:
最後點了Cappuccino作為總結,拉花略為簡單,咖啡帶有少許苦澀味,但有奶味中和,而奶泡亦濃厚細緻,質地幼滑,整體不錯。
2015-10-04 1542 浏览
適逢明天是國慶假期, 今日就相約了在港島工作的友人食晚飯, 去完希慎商場買野之後, 睇地圖以為依間餐廳都幾遠, 但行過黎原來都係幾分鐘, 沿住思平路一路行, 好快就到。 幸好一早訂了位, 7點半之後, 見到有些沒有訂位的客人, 就要開始等位了。Menu上的set dinner 最貴都係二百蚊左右, 以銅鑼灣區黎講都唔算好貴!同朋友都分別點了Set Dinner, 我仲將前菜升級了做<<大蝦占米多>>($58)。隻大蝦都幾大隻,切左粒連埋蝦膏一起焗, 口感鬆軟, 蝦膏鮮味濃郁, 仲要已經去埋殼, 最適合我這種懶人。食完前菜後, 就食餐前包包同餐湯。個包仲有牛油焗過, 比就咁搽牛油好味好多! 都幾好心思!餐湯叫了<<蟹肉南瓜忌廉湯>>($38), 個人最喜歡喝南瓜湯, 清甜可口, 好有南瓜味!而且湯入面仲大量蟹肉, 成個湯甜甜地, 兩者配合得好, 口感十分豐富!主菜點了<<黑松露麵包蟹意大利飯>>($208)。 餐廳很細心, 把黑松露分開上, 沒有加在飯入面, 客人可隨自己口味增加份量。麵包蟹殼
食完前菜後, 就食餐前包包同餐湯。
個包仲有牛油焗過, 比就咁搽牛油好味好多! 都幾好心思!
麵包蟹殼內釀滿了意大利飯, 意大利飯都是一貫傳統的做法, 廷身結實,不會太淋身, 加上有少少忌簾汁, 芝士同埋蟹膏一起焗, 味道層次感豐, 飯的份量亦相當多, 都幾飽, 好滿足!
餐飲都有好多選擇, 不只是咖啡或茶! 因為都食得好飽了, 最後點了檸檬茶就算了。
整身環境浪漫大方, 食物都相當出色, 價錢合理。