2017-08-07 653 浏览
今晚與友人選擇了阿麥廚房用餐,聽說性價非常不錯。我們從銅鑼灣港鐵站步行大約十分鐘,便可到達餐廳。入座後發現絕大部分的餐枱都被留座,幸好友人非常醒目地預訂了枱!餐廳的裝修風格簡約舒適,環境寧靜,非常適合好友們談心聚舊。我們各點了一客Set Dinner,包括前菜、餐湯、主菜、及飲品。前菜與餐湯都可以加錢升級,我們見升級了的選擇似乎比較吸引,決定豪一豪對自己好一點。前菜我們點選了大蝦占米多和香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,上枱時食物都香氣撲鼻,非常吸引。大蝦占米多是集合原隻大蝦肉、蝦籽、蝦膏、菇於一身,非常真材實料蝦膏被製成美味的芡汁,與蝦籽一同點綴著啖啖厚蝦肉,十分入味可口!吃過美味的大蝦,我們嚐一嚐香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓。鵝肝肉脂繞舌,味道香濃,令人享受!焦糖酒醋藍莓甜中帶酸,與沙律一同吃,非常開胃。相比起大蝦占米多,此份量較少,如果烤多士可厚一點,相信會更完美。未幾,我們聞到一陣陣的濃湯香味,原來是我們點的升級餐湯已到了。淡黃色的是蟹肉南瓜忌廉湯,入口香滑,有絲絲蟹肉,味道偏甜,有很重的牛奶和奶油香味。黑松露菌忌廉湯散發著濃濃的黑松露菌香味,湯裡蘊藏著無數的黑松露菌,味道誘人,十分抵

前菜我們點選了

大蝦占米多

吃過美味的大蝦,我們嚐一嚐

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓

黑松露菌忌廉湯散發著濃濃的黑松露菌香味,湯裡蘊藏著無數的黑松露菌,味道誘人,十分抵食!
餐包是經烤過的多士,早已塗滿牛油,非常香脆可口!

黑松露菌忌廉湯; 蟹肉南瓜忌廉湯

主菜
德國式燒咸豬手上枱時我們都嚇了一跳,想不到份量是一大盆,根本可以足夠3至4人食用
,我們這晚都十分開胃,才可鯨吞這一道美味的佳餚!燒咸豬手與粗炸薯條佔的份量各半,有甜酸醬和茄汁給我們調味。燒咸豬手的外皮非常香脆,很入味,啖啖豬手嫩肉帶點脂油,很香滑。粗炸薯條的香氣在空氣中迴旋令我們忍不住流口水,調味過的薯條非常香口,即使要消化多一點卡路里,我們也是欣然接受的!

德國式燒咸豬手

吃過咸豬手後我們已有九成飽意,但仍堅持享受
牛肝菌燴意大利飯!意大利飯帶一點點甜味,軟硬度適中而帶點煙韌,飯粒吸收了濃郁的茨汁,在口中散發著香濃的芝士和奶油香味,讓我們感受到美食帶來的幸福感。
牛肝菌燴意大利飯

牛肝菌燴意大利飯

然後便來到這晚的戲肉,亦是我們期待已久的!早前知道阿麥廚房會為咖啡設計非常可愛的立體拉花,所以我們這晚都點了Cappuccino。咖啡立體拉花實在太可愛,也十分像真,賣相一流!
我們都不禁相機食先,實在捨不得把可愛的拉花弄掉!

Cappuccino

這晚的用餐很滿意,食物和服務也不錯,相信在不久的將來,我們也會再次光顧阿麥廚房!

2017-08-03
黑松露菌忌廉湯; 蟹肉南瓜忌廉湯
2017-08-07 188 浏览
很久沒有來過加路連山道這一帶了,早前會來這一邊大半是因為一間老字號的豬扒包熱狗小店,以及數年前友儕間炙手可熱的榮式燒雞扒,當時集郵式地去勻全港九所有榮式的分店,現在回頭一想,恐怕已經是七八年以前的事了,相信現在魄力方面大致上已不復當年勇,今天,竟然被這間餐廳把我帶領到久違了的加路連。適逢英超大軍壓境,加路連山道一帶馬路全封,去之前還心想可以把座駕正正停在餐廳的外面看顧着,猶幸這個念頭早早已經打消,否則可能要硬食附近貴車場的時租。望著窗外粉絲們有如喪屍一般地往著大球場朝拜,場面有趣。餐廳的裝潢充滿小店的風格,牆上的掛畫帶領你翱翔四方。看了看餐牌,只是加多三數十元便能把前菜及湯品一類升級,換成更誘人的鵝肝及黑松露湯等等,升級吧,沒有懸念。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,廚師先把鵝肝的兩面煎香,表面未見有多餘的油份,但是只要一口咬下,鵝油的香氣便會立馬充斥著口腔,對於鵝肝的陪襯,餐廳並沒有如坊間一般 hae 做的只是下點甜黑醋便算,一口油香口再配襯一口旁邊甜美的藍莓,這種感覺真好。大蝦占米多,對於占米多這一詞十分好奇,心想菜式既沒有米飯,亦沒有多士,何以稱之為占米多呢?原來占米多是 termid

餐廳的裝潢充滿小店的風格,牆上的掛畫帶領你翱翔四方。

大蝦占米多,對於占米多這一詞十分好奇,心想菜式既沒有米飯,亦沒有多士,何以稱之為占米多呢?原來占米多是 termidor 的直譯,termidor 即是把起了殼的龍蝦肉,用上了蘑菇,忌廉,芝士,蛋黃及白蘭地同炒後,再把龍蝦肉放在龍蝦殼上上桌,由於這大蝦占米多的定位屬於前菜,龍蝦便自然換成了大蝦了,占米多上桌很香,相信面頭紅色一粒粒的辣椒粉居功不少,鮮蝦爽口彈牙,食材的配搭看似簡單,但磨菇忌廉芝士蛋黃以及白蘭地混和後的味道,令我至今也難以忘懷,我選這一個為今晚最精彩的一道。

黑松露菌忌廉湯,雖然打得稀巴爛的蘑菇茸浮游在湯碗的邊緣令賣相稍欠,但那個香濃的蘑菇以及黑松露的味道絕對能夠彌補這丁點的不足。

黑松露麵包蟹意大利飯,這個賣相新穎的意大利飯是餐廳的招牌菜,把硬度煮得剛好的意大利飯放回麵包蟹殼之上,概念帶點占米多的影子,每一啖飯也混和了新鮮的麵包蟹肉,吃時來點黑松露,更配。

德國式燒鹹豬手,豬手燒得香脆,並沒有太過多餘的死鹹,做得十分出色,是品學兼優的好學生,反而旁邊的綠葉小妖炸薯條最叫人喜出望外,估計薯條應該先被薄薄的蘸上了一層炸漿才拿去炸,炸漿的份量及調味準確,致使擱久了甚或吃至最後一口,薯條也能保持高度的鬆脆,令到不太好薯條的我,也忍不住送了大量入口。

鹹豬手隨附了兩款醬汁,把薯條點一下左手邊小碟裏的番茄醬味道更好,號稱德國式的鹹豬手卻未有見到 Sauerkraut 略嫌失色,猶幸右手邊那個大碟裏的酸甜醬,令我獲得不少心靈上的慰藉。

由於近來與酒精比較緣淺,因此便隨手點了凍檸茶成為我今晚的餐飲,不知是否因為最近較少碰上酒精,令味覺變得敏銳,直覺這杯凍檸茶的茶味特濃,連喝一杯凍檸茶也成為了一個很好的享受。喝罷最後一口,我帶着愜意的笑容離開。
2017-08-06 198 浏览
唔好誤會!阿麥不是老麥!位於銅鑼灣近大球場!成條街都係食肆,點解女人獨愛此地,皆因呢度有大蝦占米多、煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓,這兩個前菜真係冇得輸!餐湯呢!女人話黑松露菌忌廉湯、蟹肉南瓜忌廉湯都好正……小弟就鍾情南瓜湯,混和咗蟹香與濃稠南瓜蓉,香中帶甜好吸引!今餐嘅主菜叫咗果仁焗三文魚扒,長長一大條三文魚肉,鋪上堅果仁,外脆內嫩,配埋芝士醬,加又得唔加又得,都好夠味!另一道主菜係德國式燒鹹豬手,成個頭咁大嘅豬手擺響面前,大廚仲要細心到已經分開幾舊,水銀瀉地般骨肉分離,我只要拎起隻叉,拮落去就叉起一大塊,豬皮炸到金黃香脆,肉質煙韌起絲……真係皮脆肉香,仲有脆脆薯條伴碟,嚟到唔食走寶!食完想清清喉嚨,點咗兩杯凍蜜桃茶,舒服曬!😎

食完想清清喉嚨,點咗兩杯凍蜜桃茶,舒服曬!😎
2017-08-05 3638 浏览
月尾又是我倆的紀念日,來到銅鑼灣加路連山道的小店。離中心地帶有些少距離,但星期一仍然座無虛席。Dinner set 有近十款,由百多至二百多元,連沙律、餐湯、飲品,十分抵食!香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 +$58-鵝肝兩邊煎香,但略嫌油脂香味不足,質感亦稍為偏實;底層多士脆身。大蝦占米多 +$58-大蝦起肉,切成小夥,一口一件;啖啖的蝦肉,新鮮爽口彈牙。醬汁以蝦膏煮成,加入芝士、洋蔥、雜菌,濃郁美味。黑松露雜菌忌廉湯 / 蟹肉南瓜忌廉湯 +$38-湯配有蒜蓉包,烘得香口脆身,抹上蒜蓉醬,味道不錯。兩款湯筆者都略嫌稀身,不夠creamy。雜菌湯的雜菌均勻地砌成小顆粒,口感不錯,黑松露味亦香。南瓜湯的南瓜味不夠濃郁,但仍然清甜;一絲絲的蟹肉感覺亦都足料。德國式燒咸豬手 $218-邪惡指數爆燈 💡💡💡💡💡大大隻的咸豬手,連同大量薯條,簡直令人嘩一聲!豬手燒得非常香口,外皮有點厚,但脆身。豬手啖啖肉,肉質不會乾/硬,帶少量脂肪,口感更好。配菜薯條亦值得一讚,內裡是薯蓉質感,表面是薯皮,炸得很香口。黑松露麵包蟹意大利飯 $228-意大利飯用大大隻的麵包蟹蓋盛載,份量頗多。意大利飯中摻有離菌及蟹肉絲

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 +$58

大蝦占米多 +$58

黑松露雜菌忌廉湯 / 蟹肉南瓜忌廉湯 +$38
黑松露雜菌忌廉湯 / 蟹肉南瓜忌廉湯

德國式燒咸豬手 $218
邪惡指數爆燈 💡💡💡💡💡

黑松露麵包蟹意大利飯 $228
意大利飯用大大隻的麵包蟹蓋盛載,份量頗多。意大利飯中摻有離菌及蟹肉絲,感覺豐富;但濕度稍為不足,質感偏乾。黑松露醬分開端上,自行拌入飯中,氣味芳香。
黑松露麵包蟹意大利飯

2017-07-31
  • 德國式燒鹹豬手
2017-07-31 122 浏览
銅鑼灣靜靜地食飯,加路連山是好選擇,比較少人和靜的,選擇卻不少。 晚餐的菜牌簡單:有前菜可選及有湯,主菜有8-10款 我們二人選了鵝乾和沙律前菜,主菜是BBQ豬肋骨及黑松露麵飽蟹! 湯選了龍蝦湯,和南瓜湯。 環境方面,這地方是拍拖或同朋友傾計晚餐的好地方。 時間尚早人不多。晚了差不多坐滿。 凱撒沙律: 鵝肝外脆內軟,入口即溶。值得一讚。我們都很回味! 旁邊黑黑的是甜醋有幾粒藍莓。 湯也不錯,濃濃的龍蝦湯可以,中間灑了些黑松露,不過南瓜則稍甜了。 不知怎地湯面上都是泡泡的。 主菜豬肋骨大大份。賣相及味道也不錯的。 我們卻鐘愛那著條! 期待已久的麵飽蟹終於出場了! 旁邊的是黑松露,加到飯裡很好味,飯有蟹膏蟹肉。我們都很鐘意這菜。😋 之後我再叫了個杏仁牛奶,不錯不錯,是晚餐完美的飲品! 很滿足
晚餐的菜牌簡單:有前菜可選及有湯,主菜有8-10款

湯選了龍蝦湯,和南瓜湯。

環境方面,這地方是拍拖或同朋友傾計晚餐的好地方。

時間尚早人不多。晚了差不多坐滿。
凱撒沙律:

鵝肝外脆內軟,入口即溶。值得一讚。我們都很回味!

旁邊黑黑的是甜醋有幾粒藍莓。

不知怎地湯面上都是泡泡的。

主菜豬肋骨大大份。賣相及味道也不錯的。

我們卻鐘愛那著條!

期待已久的麵飽蟹終於出場了!

之後我再叫了個杏仁牛奶,不錯不錯,是晚餐完美的飲品!

很滿足
2017-07-26
  • 黑松露麵飽蟹
2017-07-25 137 浏览
平日工作忙碌,假期當然想找個舒服的地方偷閒。今晚和朋友選了銅鑼灣一間餐廳談談天,吃吃飯。田園雜菜沙律配陳醋汁&香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓雜菜沙律的陳醋汁酸酸的很開胃。藍莓很大顆,新鮮而香甜,浸著焦糖酒很特別呢凱薩沙律&大蝦占米多大蝦的沙律汁很惹味,加上洋葱蒜等,蝦肉已全部挑出來,不用剝殼,方便懶人。黑松露菌忌廉湯黑松露味道濃郁,整碗充滿著磨菇碎粒,口感豐富蟹肉南瓜忌廉湯很香蟹肉的海鮮味,十分creamy餐包熱烘烘又脆,沾著湯吃很滿足牛肝菌伴意大利飯濃厚的忌廉,配上牛肝菌,新鮮的露筍,感覺立刻健康不少德國式燒咸豬手豬皮很脆,但真的很好吃,媲美中式燒乳豬皮,連怕胖的朋友也吃了好幾塊!咸豬手的肉和脂肪比例平均,份量的確很多,伴菜也很有誠意,粗薯條十分香脆!熱朱古力很香濃,上面的拉花美美的。凍蜜桃茶也很清新,充滿果香,為這頓晚餐劃上完美句號
田園雜菜沙律配陳醋汁&香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓
凱薩沙律&大蝦占米多
黑松露菌忌廉湯
黑松露味道濃郁,整碗充滿著磨菇碎粒,口感豐富
蟹肉南瓜忌廉湯
很香蟹肉的海鮮味,十分creamy
餐包熱烘烘又脆,沾著湯吃很滿足
牛肝菌伴意大利飯
濃厚的忌廉,配上牛肝菌,新鮮的露筍,感覺立刻健康不少
德國式燒咸豬手
熱朱古力很香濃,上面的拉花美美的。
凍蜜桃茶也很清新,充滿果香,為這頓晚餐劃上完美句號
2017-07-17
2017-07-24 165 浏览
同男朋友仔拍拖週年紀念 諗住 搵一間 比較有格調 有好味嘅餐廳, 搜尋咗一輪 揀咗呢家阿麥廚房食飯時間非常爆滿全店坐滿客人book咗枱都要等一陣先有位入 餐廳旁邊掛哂風景畫, 感覺幾寫意一人揀咗個晚餐 另外可以加38蚊 要分鵝肝多士沙律, 我乾煎到金香鬆脆配埋多士一齊食就可以減少口中嘅油膩感, 最後就可以食旁邊嘅沙律清新下口腔 跟住再食 main course啦另外一個晚餐我哋跟咗大蝦占米多, 加咗唔同嘅調味料 落去煎嘅大蝦肉 非常入味 加上蝦身q彈 實在令人回味另外升級咗 加38蚊 轉咗 黑松露 蘑菇忌廉湯同埋 蟹肉南瓜忌廉湯, 分別試曬兩碗升級餐湯, 口感各有不同 呢度嘅 黑松露蘑菇湯 比較稀身 飲完 反而唔會好似平時咁飽肚感咁強烈,。而蟹肉 南瓜 忌廉湯, 就散發著濃沃嘅蟹香味, 亦是很不錯男朋友仔點嘅 黑松露麵包蟹意大利飯 賣相非常吸引 而且飯裏面全部都係 豐富嘅 麵包蟹肉, 再配埋旁邊 黑松露醬 一齊食 香口惹味 超正喔我點嘅紐西蘭肉眼七成熟都上枱啦, 鮮嫩嘅肉眼 滲透著 絲絲嘅油脂出來, 牛香味很重 ,口感十分 juicy唔使一陣就已經 食飽飽 啦, 最後我點埋杯凍檸茶 飲

而蟹肉 南瓜 忌廉湯, 就散發著濃沃嘅蟹香味, 亦是很不錯

唔使一陣就已經 食飽飽 啦, 最後我點埋杯凍檸茶 飲完就再繼續去行街街

2017-07-23 273 浏览
好朋友齊齊約食飯慶祝生日,週未銅鑼灣非常多人,所以選了加路連山道比較人少的阿麥廚房。我們六人選了五個lunch set,有多士、湯、主菜和飲品,多士香脆,忌廉湯夠濃,最喜歡吃主菜牛扒和薯條,蜆肉意粉和三文魚通粉也很惹味。邊坐邊聊天,不會限定時間走人,非常舒適的地方。唯獨當天其中一部空調要維修,不夠涼快。
2017-07-22
庆祝纪念
生日
  • 香煎肉眼扒伴紅酒燒汁
2017-07-22 3427 浏览
以前去大球場必經加連路山道,記得街上有不少餐廳,阿麥我都有印象,因為門口裝修得好靚。曾經有試過walk in入黎,但未食成功,因為真係好好生意,所以今次有提前訂枱。見到加58蚊有升級前菜,我們都試埋。香煎法國鵝肝配焦糖醋藍莓,煎鵝肝香自是不在話下,切開中間還透著少少紅,嫩到出汁~蘸上焦糖醋,入口即融的嫩鵝肝化在嘴裏真是好鬼死正!接住食些沙律菜會稀釋下鵝肝濃膩的口感。大蝦占米多亦是驚喜之作,大蝦開邊將肉取出先炒過,焗埋芝士蝦膏,鹹香味四溢。蝦肉Q彈,醬汁又一流,如果有得配飯配意粉我應該可以食多兩碟😁一定要升呀各位!黑松露菌忌廉湯,黑松露又香又濃郁,非常正的味道,裡面的蘑菇肉也給的毫不吝嗇,每喝一口都是滿滿的幸福感。蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜好香,又綿,甜而不膩。可以食到少少蟹殼,證明到蟹肉一定真材實料。我同朋友都係愛食肉之人,BBQ烤辣味西班牙豬肋骨,個名一睇就符合我們的需求。這個size簡直就是巨量!我們見到都忍不住哇一聲!整整十條,加起來大過我的手掌,視覺效果驚人!而且肉質厚身,很充實。一開始以為會很辣,其實還好,微辣中帶點甜,配上茄醬薯條,好飽肚,絕對是最實惠的餐點。香煎帶子配黑松露野菌

見到加58蚊有升級前菜,我們都試埋。

這個size簡直就是巨量!我們見到都忍不住哇一聲!

香煎帶子配黑松露野菌素意大利飯,是我們一致認為最棒的餐點!帶子圓潤飽滿,口感一流;而意式飯香軟儒糯,濃濃奶香味自是讓人食不停口,粒米不剩。

初嚐阿麥就被驚艶到,西式餐中價格算實惠,但質素、環境,一點兒也不馬虎,推薦了不少朋友一定要去試試。值得encore~
  • 蟹肉南瓜忌廉湯
  • 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
  • 香煎法國鵝肝
2017-07-21 149 浏览
很久沒有幫襯過位於加路連山道的阿麥廚房,尤記得上一次幫襯後飽得需要捧着肚子離開,今天難得與大胃王朋友經過附近,於是便帶他進入此店好好享受一頓既豐富又美味的晚餐。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺與朋友各自點了升級版的頭盤,鵝肝雖然細細塊但非常厚身,吃起來相當有口感,而且外脆內軟煎得剛剛好,再配以浸過酒醋的藍莓一同享用,中和了鵝肝的肥膩感,perfect match !大蝦占米多大蝦非常爽口帶少許彈牙, 占米多醬汁以蝦膏及菇菌製成,把大蝦以此汁燴熟至肉身入味,最後才將蝦肉釀入蝦殼,吃起來相當方便,而且十分惹味。蟹肉南瓜湯南瓜湯比較稀身,加了新鮮蟹肉,令每喝一口湯也夾雜着蟹肉,入口順滑,感覺清新,不會太heavy。香草忌廉煙三文魚闊麵闊麵彈牙,醬汁掛滿了每一條麵條,味道調得恰到好處,很不錯。德國燒鹹豬手這個賣相相當大堆頭的豬手,每次來也不得不吃,一隻豬手具有三重口感,外層相當香脆,接着充滿骨膠原帶點半溶化的肥膏,跟帶有鹹香味道肉質嫩滑的肉身同吃,相當滋味。

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺

蟹肉南瓜湯

香草忌廉煙三文魚闊麵
闊麵彈牙,醬汁掛滿了每一條麵條,味道調得恰到好處,很不錯。

德國燒鹹豬手
2017-07-20
2017-07-21 116 浏览
呢幾日都不停下雨,有時收工都唔知食咩好,點知今日收工朋友突然話想食西餐,我哋就去試了阿麥廚房,餐廳環境優雅舒適,服務質素好,員工主動推介食品,而我自己好喜愛食豬手,所以就試了德國式燒鹹豬手,味道出色,皮身好鬆脆,好棒,一定要試試黑松露菌忌廉湯,好香,喜歡黑松露的必試蟹肉南瓜忌廉湯,好滑香濃大蝦占米多,有🍄同蝦膏配搭,好特別,蝦膏好有口感香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓德國式燒鹹豬手,重點推介,皮身鬆脆,仲有薯條做配搭香草忌廉煙三文魚濶麵凍檸茶

黑松露菌忌廉湯,好香,喜歡黑松露的必試
蟹肉南瓜忌廉湯,好滑香濃
大蝦占米多,有🍄同蝦膏配搭,好特別,蝦膏好有口感
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓
德國式燒鹹豬手,重點推介,皮身鬆脆,仲有薯條做配搭
香草忌廉煙三文魚濶麵
凍檸茶
2017-07-18
  • 德國式燒鹹豬手
  • 黑松露菌忌廉湯
2017-07-16 282 浏览
突然又落大雨,褲腳完全濕透,本來係大雨中係同一條街果間SAMX日式咖哩驅使我前進,但去到發現竟然落.左.閘!!而且係無貼notice果種,千祈唔好執左啊...雨實在太大,已經無心情去第2度覓食, 所以就去左隔離呢間markie kitchen(後來先知竟然係出名多好評既阿麥廚房)午餐餐牌都算OK,但友人唔食海鮮,所以叫左唯一兩個肉類主食大家可以share D。餐湯有紅白揀,我既紅湯都偏稀,酸甜度都正常但真係偏水。餐包搽左牛油烤過,但唔香既,又唔係脆身。不過諗住主菜先係主角,所以都無乜所謂。友人叫既牛扒5成熟,都OK既但佢話唔知係咪餐具問題,好難切,係咁移位,所以見佢切得好吃力;味道方面係OK既,但無乜肉汁,扒既表面亦都無猛火煎過既痕跡,可能因此已流失左肉既精華。我既雞肉,聲稱morocco style,但個汁同牛扒個汁都幾似,不過我個雞就多D蕃茄粒同芝士咁。 雞唔滑甚至可以話‘鞋’,但雞皮又出左好多油,面頭D芝士溶左係幾好食既(芝士好似點整都好食xD); 可以讚既係D薯條,炸得好香,而且係偏粗身既薯條,份量多,都可以慢慢吹水慢慢食。overall係失望既... 係咪lunch 就唔同質

overall係失望既... 係咪lunch 就唔同質素?抑或豬牛雞唔係佢地既拿手菜呢?
题外话/补充资料: 作為一間西餐廳,上菜既速度真係唔可以馬虎;或者唔講係咪西餐廳, 都要有眼有觀察力有常識瓜:張2人枱唔大,黎左湯同餐包同兩杯水都無乜位剩,waitress轉個頭明見到我地dup低頭飲緊湯,又要上主菜,個碟好大,而且佢係毫無意欲要幫我地移位,就咁企係度等我地拎起D湯拎起個包讓個位俾佢。真係要咁急?一係俾張大D既枱,一係唔該waitress們睇下個客既情況,食完一道再上主菜啦,呢D唔係叫上菜快,係叫唔體貼喎。
2017-07-15
2017-07-13 217 浏览
同poohpooh今日經過銅鑼灣唔知食咩好 見到OpenRice好多人比阿麥廚房好評就去左試 睇個名仲以為係中菜 原來係西餐 就係希雲街隔離嗰條街.六點幾估唔到應幾滿座 周圍嘅佈置簡簡單單一啲都唔花巧 但係可能因為燈光比較柔和 有一種浪漫嘅感覺 喺呢度靜靜地地傾吓計幾開心.我哋叫咗兩個 three course meal分甘同味.前菜加左$58升級做法國鵝肝同埋大蝦占米多 兩個都幾有驚喜喎 雖然份量唔多不過味道好好鵝肝煎得外脆內軟好香口 仲無煎窿 又鬆化又多油 加埋細細塊嘅麵包唔會太油膩 最怕就係動物嘅內臟苦 但係佢一啲苦味都冇 旁邊嘅焦糖走酒醋藍莓 甜甜地味道幾清新大蝦粘米多絕對唔比前者出色 蝦肉彈牙 好香蝦膏味 加埋蘑菇口感好特別旁邊仲有啲沙律係用醋做調味嘅 好開胃.同前菜一樣 湯都升級左 要加$38 係黑松露菌同埋蟹肉南瓜忌廉湯 一個鹹一個甜 好creamy 前者黑松露味濃可惜稍鹹 後者絲絲嘅蟹肉好滿足 而且南瓜味好出.主菜方面 我哋諗唔到食咩 侍應就推介左兩樣招牌菜俾我哋 有豬肋骨同義大利飯BBQ烤辣味西班牙豬肋骨聽落係辣 原來一D都唔辣係甜甜哋嘅 肉質好淋好入味 有成10條骨

我哋叫咗兩個 three course meal分甘同味

旁邊仲有啲沙律係用醋做調味嘅 好開胃

大蝦占米多

BBQ烤辣味西班牙豬肋骨聽落係辣 原來一D都唔辣係甜甜哋嘅 肉質好淋好入味 有成10條骨 同朋友分享呢個portion就最啱 有一點唔好就係食落麻煩 配薯條 薯條面頭有麵包糠 所以食落去好脆身好好味

黑松露麵包蟹意大利飯 味道有啲似炒飯 稍為乾左D 不過有蟹嘅海鮮味道 飯本身冇咩特別 但係加黑松露醬之後就變得好惹味
BBQ烤辣味西班牙豬肋骨

黑松露麵包蟹義大利飯

餐飲選擇多 有好多特別野例如杏仁牛奶 我地兩個都揀左桃冰茶 味道不過不失

總括黎講呢間細細嘅餐廳食物水準唔錯 樣樣野都慢慢上 好適合同朋友戀人共渡輕鬆嘅晚上

BBQ烤辣味西班牙豬肋骨
2017-07-12 2314 浏览
今日老友生日, 約左佢係銅鑼灣食生日飯。銅鑼灣好多餐廳我地都已經去過, 今次係Openrice搵到呢間好評如潮嘅阿麥廚房同佢慶祝生日。阿麥廚房其實早幾年都聽朋友介紹過, 不過一直未去過, 原來阿麥廚房係位於加路連山道, 呢度除左以前學車之外, 平時都冇乜機會行過。我地兩個都係放6點鐘, 所以訂左7點鐘枱, 雖然去到時間尚早, 不過食客都開始陸續入場, 比其他食店更早爆滿。阿麥廚房唔算好大間, 好快就坐滿人, 好彩我地有訂位。其實間餐廳食物同裝修風格, 配佢嘅英文店名"MACKIE Kitchen"較多。😂Set dinner包括主菜, 前菜, 餐湯同飲品。價錢百幾二百蚊, 比我預算更平。因為係請老友食生日飯, 所以前菜同餐湯我都加錢upgrade左。😙前菜我各加左$58升級至香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓同大蝦占米多。法國鵝肝油份超豐富, 油份慢慢溶入口中, 好正。除此之外焦糖酒醋藍莓亦非常出色, 酒味唔濃, 但藍莓吸收左焦糖嘅甜味, 香甜而且清新, 完全配得上同鵝肝一齊登場。👍大蝦占米多的蝦肉已預先起出切開, 蝦肉爽口彈牙, 配搭蝦肉嘅材料非常入味, 尤其係洋蔥粒, 吸收哂醬汁同蝦肉嘅精

香煎法國鵝肝

焦糖酒醋藍莓

大蝦占米多的蝦肉已預先起出切開, 蝦肉爽口彈牙, 配搭蝦肉嘅材料非常入味, 尤其係洋蔥粒, 吸收哂醬汁同蝦肉嘅精華。😂
大蝦占米多

Upgrade湯款有兩個選擇, 由於兩個都咁吸引, 我地決定各點一個Share比較一下,結果味道不分上下。黑松露菌忌廉湯上枱時我地都好驚喜, 黑松露非常多, 未飲味道已經傳到鼻腔, 入口啖啖黑松露味。蟹肉南瓜忌廉湯亦唔輸蝕, 南瓜湯南瓜鮮甜味突中, 入口細滑, 材料亦豐富, 好多南瓜絲同蟹肉。😄

蟹肉南瓜忌廉湯

香煎帶子配黑松露野菌意大利飯非常出色, 帶子熟度剛剛好, 入口軟腍之餘亦富有彈性, 不過由於個黑松露野菌意大利飯實在太好味, 帶子頓時成為配角。🙈意大利飯非常Creamy而且黑松露味好濃郁, 配搭露筍同野菌, 口感豐富, 略略帶甜, 美味之餘亦唔膩。下次同老婆黎一定要點呢個俾佢試。😍
香煎帶子配黑松露野菌意大利飯

另一主菜德國式燒咸豬手上枱時我地都嚇左一跳, 冇諗過一人餐嘅豬手份量會咁大, 薯條亦好多, 有少少參加競食大賽嘅感覺。😂好彩我同老友都係食得之人, 最後都可以食得乾乾淨淨。😳
豬手唔會太咸, 豬皮膠質好豐富, 肉質好軟腍, 配搭嘅汁醬好醒胃。另外薯條都好好味, 所以我地先可以順利完全任務K.O.左佢。✌

德國式燒咸豬手

餐飲選擇Cappuccino唔駛加錢, 竟然仲附送立體拉花, 咁樣我點可以唔帶老婆黎再食呢。🙈
Cappuccino

埋單每位300幾, 完全比我預算平之餘, 老友亦好滿意呢餐生日飯。🎊

2017-07-12
庆祝纪念
生日
香煎法國鵝肝
焦糖酒醋藍莓
香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
2017-07-06 132 浏览
 今日和朋友銅鑼灣購物後,到了一間在加路連山道的餐廳,正值晚餐時間,全店滿座。店內相當有情調,簡單雅緻既裝潢,氣氛不錯,,可以好好放鬆地吃飯。前菜升級了 大蝦占米多(+$58)蝦已起肉切開,加上了菇、忌廉、再用濃郁蝦膏醬汁煮成, 金黃色的外表很討好,啖啖都是蝦膏鮮味。 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 (+$58)另外前菜是鵝肝配一小塊多士食,香口唔騷; 配的是酸酸甜甜既藍莓醋更開胃,少許沙律中和油膩感。可是鵝肝比較細,如果大塊少少會更好。前菜加$58不是很化算。餐湯我地揀左黑松露菌忌廉湯及蟹肉南瓜忌廉湯各一。黑松露忌廉湯 (+$38)不是特別creamy , 但是香味濃郁, 極度足料能看到湯內有無數野菌粒,好有口感。蟹肉南瓜忌廉湯 (+$38)全碗都係南瓜蓉,質地頗杰身creamy, 內裡仲有少少蟹肉,味道香甜。主菜點了德國式燒咸豬手($228)豬手一上檯,整個畫面很豐富,豬手皮烤得脆,中間隔著一層油脂,調味得宜,加上特色醬汁,醒胃又少了油膩。店員還早已幫你切好了,不用自己慢慢挑肉出來吃。配菜的分量也大啊!薯條新鮮炸起,外皮還包了脆漿,一絲不苟!豬手絕對對得起其價格, 需要2人開心sh

前菜升級了 大蝦占米多(+$58)

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓 (+$58)

餐湯我地揀左黑松露菌忌廉湯及蟹肉南瓜忌廉湯各一。

黑松露忌廉湯 (+$38)

蟹肉南瓜忌廉湯 (+$38)

主菜點了德國式燒咸豬手($228)

豬手一上檯,整個畫面很豐富,豬手皮烤得脆,中間隔著一層油脂,調味得宜,加上特色醬汁,醒胃又少了油膩。店員還早已幫你切好了,不用自己慢慢挑肉出來吃。配菜的分量也大啊!薯條新鮮炸起,外皮還包了脆漿,一絲不苟!豬手絕對對得起其價格, 需要2人開心share!

黑松露麵包蟹意大利飯 ($228)

別出心裁般的用麵包蟹的蟹蓋盛飯,意大利飯乾身不油膩,少量蟹肉提升鮮味。黑松露是分開上的,份量隨自己喜好加入飯中,可分別品嘗有加和沒加黑松露後的味道。

餐飲都有不少選擇,好友選了Almond Milk,平時在買好貴的, 可是飲落覺得不是鮮杏仁奶, 似是加了杏仁箱的熱奶, 不建議叫。

建議叫熱朱古力或者熱咖啡, 我的朱古力在沒有期待下竟然有超可愛的拉花, 熱朱古力都做到貓貓圖案, 害我也不捨得喝,最後歎埋杯拉花熱朱古力,十分滿足。

豪氣地升級後,差不多七百元埋單,價錢不是很便宜,前菜加$58😩太多了,但個跟餐熱朱古力令人非常滿意, 開心是俾個氣氛同呢杯朱古力!
2017-06-22