繼續星期日帶屋企人食好西mode turn on!! 因為「一家之主」比較中意食西餐,今次就搵食搵到銅鑼灣啦~ 銅鑼灣食野之地可能多數人都淨係諗到Times,希慎附近,但原來lee garden再行過少少,摩利臣山道都仲有其他好野食~呢間呀麥廚房就係其中一間啦~不太起眼的外圍,入面係比較家庭式warm的感覺,牆壁掛住歐式風格的相框同畫,員工態度亦好nice~ 周末都有set dinner揀,叫左三個餐,兩個upgrade左做「大蝦占米多」同「法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓」~大蝦占好得意,蝦身入面釀左蒜蓉煙肉同洋蔥,所以味道係好香的~蝦頭仲係爆膏的,烤焗過的味道配埋忌廉汁好好味~鵝肝亦夠甘香,底層托以薄脆麵包,整個口感很有層次~ 餐湯可以選是日款式或者加錢upgrade做「蟹肉南瓜忌廉湯」同「黑松露菌忌廉湯」~黑松露係非常濃厚的~好Creamy好滿足,但南瓜湯就比想像中稀一點,而且都唔係好見蟹肉,但點隨餐附送的蒜蓉包一齊食係好夾的~ 終於黎到主菜啦!3個人3個餐,又叫做帶兩老去威威,緊係要試到最豪~一個「德國式燒咸豬手」﹑一個「黑松露麵包蟹意大利飯」同一個「燒紐西蘭羊架」~必須講

終於黎到主菜啦!3個人3個餐,又叫做帶兩老去威威,緊係要試到最豪~一個「德國式燒咸豬手」﹑一個「黑松露麵包蟹意大利飯」同一個「燒紐西蘭羊架」~必須講,呢3個餐的質素真係超高!!豬手超大份,一上台已經嚇親隊長B,因為最大食果個家庭成員今日無黎…係咪會食唔落…不過真係好值得推介,豬手唔算咸之餘仲燒得又脆邊又稔口,豬皮睇落去好似好肥膩,但實際係厚得黎好滑,即使唔係太愛好食肉的都會中意呢道菜~而且配菜的薯條係新鮮炸熱辣的,好香口~

蟹肉意大利飯佐以黑松露醬,濃厚的芝士加上蟹羔香同菌香,真係不得了!!好食到要令隊長B叫出來~~~蟹肉份量都幾多,幾乎啖啖都係~意大利飯粘度剛剛好,唔會太硬或者爛~掌握得非常好!至於羊架呢個價錢呢個質素有4件真係抵讚!羊味濃而且一D都唔靭,佐汁的紅酒汁同埋薄荷醬都很match~隊長B就私心推介薄荷醬啦~因為食完甘多肉,清新的口味消消滯係好重要的~

-----------------------
-------------------------

❤為食時代_Happyshare每分精彩❤
相傳上天賜予人類三大神《器》—
視覺-見盡人間美好 聽覺-聽盡動人聲樂 味覺-嚐盡珍饈百味
「作為萬物之靈。小女子定當竭盡所能」
❤️愛生活❤️愛健康❤️愛旅行❤️愛分享
*分享一切美食及生活瑣事*
2017-06-25
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
  • 燒紐西蘭羊架
2017-07-04 255 浏览
四個女子無無聊聊喺銅鑼灣行街。行到攰,就自然要覓成。行到去恩平道,都吾知食咩好。小妹妹就去 open rice 搜一搜。佢 search 呢間亞麥厨房,於是跟地图搵。過左馬路, 條路有少少暗。心諗 間餐廳ok嗎?終於找到了,門口頗有格調噃。裏面環境不錯。小巷的驚喜。每人點左個 set share 食。呢個就岩我地眼濶肚窄嘅 lady. 頭盤有 新鮮 salad . 鵝肝 同蝦.餐湯有4款。 菠菜湯,南瓜湯,雜菜湯 & 黑松露磨菇湯。我最欣賞黑松露磨菇湯。Main course 非常精彩,有2個意大利飯,各有特色。黑松露麵包蟹意大利飯 & 牛肝菌焗意大利飯。好好味。仲有勁大份咸豬手。脆卜卜。三文魚扒都ok, 口感不錯。 真係超飽,4個女子真的食吾晒。最後杯咖啡,個拉花好 Q

頭盤有 新鮮 salad . 鵝肝 同蝦.

三文魚扒都ok, 口感不錯。

果仁焗三文魚扒

真係超飽,4個女子真的食吾晒。
最後杯咖啡,個拉花好 Q
2017-06-28
2017-07-01 1078 浏览
又到一年一次既生日,老公特地book了加路連山道的<阿麥廚房>和我慶生<阿麥廚房>位於銅鑼灣的小街,是旺中帶靜的地點。想不到接近9點亦有大量客人,令我更期待之後的晚餐老公説這餐是為我慶生的,所以豪氣地無論餐前小食定還是餐湯都加錢升級餐前小食係大蝦占米多和鵝肝鵝肝非常厚身,而且油脂豐富,香滑非常外層煎到微微香脆,充滿油脂香氣,軟滑馥郁。另外的大蝦占米多更屬出色中的超班之作!先看蝦的長度,接近有一枝叉的長度,很巨型先把爽口彈牙的大蝦起肉然後切成幾大粒,另外加入爽口的菇菌片,再配合有著香濃蝦膏味的醬汁一起烹調,鮮甜甘香。若不是在高級餐廳不可失儀,真想拿起蝦殻把它舔乾舔淨接著到餐湯登場,蟹肉南瓜忌廉湯除了有南瓜的鮮甜清香外,還配合上忌廉的香滑,令整個湯棉滑香甜還有大量的鮮蟹肉,感覺非常Luxury 而老公的黑松露湯亦非常精緻,充滿菇菌小粒的忌廉湯上有著香氣撲鼻的黑松露,再配上烘得香脆的蒜蓉包,超正而主菜我選了果仁焗三文魚扒,這個制法非常新穎!嫩滑無比的三文魚扒上有大量微咸的脆脆果仁碎。三文魚的嫩滑情度在我用刀切下去的一刻令我非常震驚!刀子有如陷入浮沙中!切開後一

<阿麥廚房>位於銅鑼灣的小街,是旺中帶靜的地點。

想不到接近9點亦有大量客人,令我更期待之後的晚餐

(上)大蝦占米多

餐前小食係大蝦占米多和鵝肝

鵝肝非常厚身,而且油脂豐富,香滑非常

外層煎到微微香脆,充滿油脂香氣,軟滑馥郁。

另外的大蝦占米多更屬出色中的超班之作!
先看蝦的長度,接近有一枝叉的長度,很巨型

蟹肉南瓜忌廉湯

還有大量的鮮蟹肉,感覺非常Luxury

果仁焗三文魚扒

三文魚的嫩滑情度在我用刀切下去的一刻令我非常震驚!
刀子有如陷入浮沙中!

切開後一看,魚肉還是幼嫩的鮮粉橙色,油脂豐富令三文魚香滑柔軟,誇張情度有如有吃火炙的三文魚!

德國式燒咸豬手

最後到老公點的德國燒咸豬手。這個超!大!碟!
大量的薯條襯托下有超巨型的豬手,外皮烤得又酥又脆,而且皮下有著濃厚但不膩的皮下脂肪,感覺充滿骨膠原

粉紅色的肉肉一點都不柴,是有點咬口的類型,啖啖肉,非常飽足。

而且豬手已經切好,所以即使如此巨型都可以優雅地享用,十分貼心

最後還有兩杯餐茶,由於我們都很飽所以點了茶類,不另收費

$679結賬,雖然不便宜,但超班的水準絕對值得選來作慶生晚餐

2017-06-27
(上)大蝦占米多
2017-06-30 149 浏览
係銅鑼灣想搵個地方靜靜地坐下食下野,通常我就會諗起利園後街個area,行幾條街之後好似悄悄暫別煩囂,同時代廣場個邊係2個世界咁。烤帶子松露意粉,賣相都幾精緻既,不過份量偏小,帶子好似粒一蚊銀咁細細粒,好似幾啖就食哂。不過$50-60係銅鑼灣區,仲要包杯即沖咖啡,其實都算好抵下啦!招牌漢堡仲正,材料充足而漢堡扒既生熟係做到啱啱好,食落唔會太硬太乾身。薯條份量好多下,仲要係double-fried所以超脆!抵食推介!
2017-06-30 174 浏览
女子四人組今晚相約到銅鑼灣聚會。 我哋揀咗呢度, 貪佢旺得來又靜靜地, 餐廳位於歷史悠久的唐樓地舖, 但係呢到又有各式其色的食肆, 好有feel近門口位掛上我最愛的白紗窗簾, 木餐枱加 同色系列梳化椅 ,一邊牆淺米色,另一邊紫色。 置身其中, 使人拋開煩惱 ,樂在其中。見到餐牌樣樣都想食。結果一人揀咗一款set dinner 但係share食, 真係要勞煩餐廳幫我哋洗多幾套餐具先來前菜,香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓, 鵝肝煎得夠香又唔膩。大蝦佔米多,大虎蝦先起肉再同菇一齊炒, 然後再放回蝦殼上,蝦膏甘香, 黏住蝦肉同菇一齊吃,滋味田園雜菜沙律配陳年醋汁,凱撒沙律 。沙律菜新鮮 ,作為頭盤很稱職。跟住四個餐湯,全部都係非一般餐湯,用心製作。蟹肉南瓜忌廉湯, 裏面真係好多蟹肉。黑松露忌廉湯 ,濃郁黑松露。西蘭花湯,完全無青草味,西蘭花打蓉,夠健康。意大利菜湯,濃郁好味😋 跟住主菜出場喇 ,最特別嘅黑松露麵包蟹意大利飯。 大大隻麵包蟹, 裏面嘅黏黏地嘅意大利飯有黑松露同蟹肉, 仲有一小碟黑松露,一起吃好滋味😍果仁焗三文魚扒 ,估唔到三文魚裡面咁嫩滑,仲有QQ薯波伴碟 德國式燒鹹豬手,大份到不得

大蝦占米多

跟住四個餐湯,全部都係非一般餐湯,用心製作

蟹肉南瓜忌廉湯 黑松露忌廉湯 西蘭花忌廉湯 意大利菜湯

黑松露麵包蟹意大利飯

果仁焗三文魚扒 ,估唔到三文魚裡面咁嫩滑,仲有QQ薯波伴碟

果仁焗三文魚扒

德國式燒鹹豬手,大份到不得了, 好體貼地已經切開一件件,外皮好脆, 但係裏面仲好滑喎 ,夾埋粗身薯條

德國式燒烤豬手

牛肝菌燴意大利飯,好香嘅牛肝菌加埋意大利飯

牛肝菌燴意大利飯

餐飲我哋叫咗凍桃茶, 凍杏仁奶, 同熱朱古力,朱古力都有咁靚嘅拉花

熱朱古力

今日weekday都滿座,好彩有book位。女子組過了一個愉快的晚上
2017-06-28
蟹肉南瓜忌廉湯 黑松露忌廉湯 西蘭花忌廉湯 意大利菜湯
德國式燒烤豬手
2017-06-26 131 浏览
好耐之前已經聽過朋友提起過呢間好好食,終於有機會同男朋友放工黎試吓餐廳位於一條小街內,環境幽靜而且幾浪漫內裏裝修平實Main course有多款選擇,不過黑松露麵包意大利飯算係必點之選,因為係呢度嘅signature dishAppetizer&soup我哋都升級左,既然黎到就想食特別啲嘅嘢鵝肝好香,面嗰陣有少少甜,另外藍莓醬酸酸甜甜都好開胃蒜香味更濃會更好松露味好香,而且雜菌打碎融入湯中好有口感南瓜湯非常香甜,男朋友試咗一啖即刻眼前一亮主角出場,黑松露原來有一個小碟載着,意大利飯有淡淡嘅蟹膏味,而且唔會太諗或者太硬煮得剛剛好第一次試果仁焗三文魚扒,味道意外地夾,side dish有各款蔬菜食落無咁漏計埋嘢飲每人約$340 ,呢個質素算好合理

餐廳位於一條小街內,環境幽靜而且幾浪漫

內裏裝修平實

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓

鵝肝好香,面嗰陣有少少甜,另外藍莓醬酸酸甜甜都好開胃

蒜香味更濃會更好
黑松露菌忌廉湯

松露味好香,而且雜菌打碎融入湯中好有口感
蟹肉南瓜忌廉湯

南瓜湯非常香甜,男朋友試咗一啖即刻眼前一亮

計埋嘢飲每人約$340 ,呢個質素算好合理
2017-06-24 1375 浏览
跟朋友慶生,又怎能不選家decent的餐廳呢?在openrice找到這家,之前去銅鑼灣都不會走這邊的路,今次發掘到好物了。牆上掛著不同國家的風景圖,增添了悠閒的氣息。佈局上有點私房菜的感覺~套餐的選擇還算多~店員也推薦升級的前菜和湯。既然朋友生日,我豁出去了,甚麼都升級就是了大蝦占米多跟我想像中有點出入,我還以為是蝦多士呢原來是用了一隻大虎蝦,將蝦肉切粒,再用混有極濃郁蝦膏的creamy醬汁煮成,啖啖都是蝦膏鮮味,極度香濃正到暈啊 蝦肉又爽口彈牙,吃完個醬汁都不想浪費~另外是大大片煎鵝肝,好厚身。外皮煎得香脆,內裏柔軟,有豐腴的鵝油味道,非常滋味,整個口腔都有幸福的感覺~配的是酒醋藍莓,比想像中香甜,用來平衡一下鵝肝的濃味。如果不升級,湯就是菜湯和甘筍忌廉湯,當然星級版更加吸引啦~ 朋友喝的是蟹肉南瓜忌廉湯,質地頗杰身creamy,入口立即感受到南瓜蓉在口中的感覺,味道香甜,還帶有蟹肉絲添上鮮味。我就點了至愛的黑松露忌廉湯,還有黑松露醬呢 這湯並不是特別creamy但是極度足料,能看到湯內有無數野菌粒,每一口湯都好有咬口,菇味非常濃郁芬芳。對我這個愛菇之人來說,這簡直是不得了,主菜點了

大蝦占米多跟我想像中有點出入,我還以為是蝦多士呢
蝦肉又爽口彈牙,吃完個醬汁都不想浪費~

蟹肉南瓜忌廉湯

我就點了至愛的黑松露忌廉湯,還有黑松露醬呢

黑松露菌忌廉湯

主菜點了一個德國咸豬手,嘩!那麼大碟! 店員還早已幫你切好了,不用自己慢慢挑肉出來吃。看外皮都知非常脆身~ 配菜的分量也大啊!薯條包了一層再炸,質感更為脆口!醬汁方面除咗點薯條的茄汁外,另外還提供了一個類似莎莎醬的醬汁,用來吃豬手用的。
德國式燒咸豬手

豬手皮脆肉嫩,膠原的部位甚多也非常有咬口,不過要努力分辨膠原和脂肪不要浪費。然後皮的部份去除皮下的脂肪,只吃香脆的部分就好。重點的豬手肉,竟然是超軟,是我吃過的豬手中肉質最軟身的

另一個主菜就選了牛肝菌燴意大利飯,又是野菌呢,正呀
只有數片牛肝菌已經能做到整碟飯牛肝菌味的感覺。飯比較黏,好creamy!配料有數款野菌,還有蘆荀增添口感。
牛肝菌燴意大利飯

餐飲都有不少選擇,好友選了Twinnings茉莉花綠茶,而我就選了一個較冷門的選擇, almond milk, 這個平時在高檔超市買好貴啊!打了泡又香滑,值得一試。

豪氣地升級後就用六百多元埋單,價錢不是很便宜,但美食的質素就值了,我和朋友都非常滿意~沒去錯餐廳啦~
2017-06-20
牛肝菌燴意大利飯
今晚小編就同一位朋友去銅鑼灣食好西🙈呢間餐廳本身一聽個名,以為食中菜,或者係啲港式嘅餐廳,點知驚朋友介紹,再睇多兩睇啲資料嘅時候,原來係西餐廳黎😀👍🏿銅鑼灣出名多餐廳,特別係西餐廳,咁點解小編同朋友都要黎試吓呢間呢?食完之後,而家又即將強烈推介呢一間餐廳俾你,又點解呢!我哋即刻睇睇🤤🤷🏿‍♂️呢間餐廳嘅位置都算方便,其實就係利園六期附近,都算係銅鑼灣嘅中心地帶,所以非常易去同易搵😀黎到門口望入去,都已經感受到餐廳嗰種浪漫嘅格調!(心諗, 真係啱晒情侶黎嘅餐廳!不過可惜,小編並唔係同女朋友嚟食😂)一入到去,店員都好快幫我地安排好座位,咁一坐低就即刻睇Menu啦😀晚上主要都係一啲set dinner,款式大約有9款,價錢有$168至$228不等👍🏿當晚小編同朋友就分別叫咗牛肝菌燴意大利飯,同埋燒羊架嘅呢個set dinner🍛🍻等緊嘢食黎嘅途中,情不自禁咁影一影左餐廳入邊嘅環境,正常嘅係,大部份都係二人枱,因為呢間餐廳主要嘅風格同格調都好浪漫,好適合一對對嘅情侶來食🙈相對比較暗嘅燈光,令到成個環境亦都好舒服🤤👍🏿啲嘢食開始嚟啦!先由餐包同餐湯開始😀餐廳所提供嘅餐包係蒜蓉包,呢個當然冇得彈。而

相對比較暗嘅燈光,令到成個環境亦都好舒服🤤👍🏿

啲嘢食開始嚟啦!先由餐包同餐湯開始😀餐廳所提供嘅餐包係蒜蓉包,呢個當然冇得彈。而更加冇得彈嘅就係眼前果兩個餐湯!兩個餐湯都好好味,分別係左邊嘅蟹肉南瓜忌廉湯,同右邊嘅黑松露菌忌廉湯😀😀😀

先講左邊嘅蟹肉南瓜忌廉湯,相對起右邊嘅嗰一款,佢嘅味道比較淡,但濃郁嘅南瓜味,帶有煮到溶左既南瓜蓉,再加上有少少既蟹肉襯托,飲落口,質感唔錯,亦都唔會太膩👍🏿

右邊嘅黑松露菌忌廉湯就比較龍味,成個湯已經被黑松露菌嘅味道搶晒,一放落口,超級濃郁嘅黑松露已經霸占左成個味蕾😧真係唔係誇張,呢個湯堅係好飲😳

飲完個湯,其實已經令到對啲嘢食更加期待,所以下樣嘢食嚟到就已經即刻開動!🏃🏿🏃🏿🏃🏿

唔講唔知,上圖嘅呢一個係大蝦粘米多~本身唔記得咗,以為佢係主菜,點知原來只係前菜嘅其中一道😂佢呢個大蝦真係不得了!雖然可以食到嘅部份多,肉比較少,但係上面嘅每一滴汁,都係來自呢一隻大蝦!所以,你食落嘅每一啖蝦肉都係大有非常非常濃厚嘅大蝦味道😳講到咁,你都真係知有幾正啦😭

如果有多一兩隻食就好啦😭😭😭

再黎又繼續係前菜嘅其中一道😂香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓😀👍🏿香煎鵝肝做前菜。。。真係少見啦掛😂得一舊鵝肝嘅佢,作為前菜,份量啱啱好,而鵝肝嘅大細亦都唔算細,配合埋多士一齊食,真心個靈魂已經融化左🤦🏻‍♂️🤷🏿‍♂️

不過,小編就唔係好識欣賞旁邊嘅焦糖酒醋草莓,因為佢呢個酒味比較重,非常甜,而果隻酒又唔係紅酒味😮所以只係小編唔太識欣賞🙈

終於黎到主角!呢個係牛肝菌燴意大利飯👍🏿其實佢主菜嘅份量唔算多,以呢個飯嚟計,兩個人一定食到,不過加上之前嘅嗰啲超級前菜,嚟到呢個位,可能已經飽左一半😂

意大利飯來講,呢個做得唔錯,因為個飯做得濕度適中,味道唔會太濃烈,入面牛肝菌嘅份量唔會太多,但係就加上其他嘅配料,例如竹筍同埋菇等等,成件事好易入口,唔錯唔錯👍🏿👍🏿

呢個係第二道主菜,燒羊架!😭😭😭先來三個咸樣嘅原因係,呢個羊架真係超級好食,食落口一啲都唔油膩,羊架既肥膏分布非常均勻,亦都唔會做得好痴骨,或者好un既口感!完全係120分滿分有突!😭😭😭

加埋旁邊嘅薯仔粒,同埋上面嘅醬汁,真係非常滿足!😳👏🏿👏🏿

食晒啲嘢啦,真係好飽好飽好飽😳😳走之前,飲埋最後嘅餐茶,我哋分別叫咗一杯凍嘅蜜桃茶,同埋凍嘅美式咖啡👍🏿

兩杯嘅甜度都可以自己調校,蜜桃茶嘅味道比較清新,而美式咖啡其實要加$15先至可以轉到,不過都想試試佢🤤唔講唔覺,以為呢杯好似黑啤咁嘅嘢,就係呢杯咖啡啦🙈可能餐廳所用嘅咖啡豆質素都好好,所以比杯咖啡都非常好飲,真係畫上完美嘅句號☺️

總括而言,呢間餐廳絕對適合情侶來食飯,例如慶祝,撐吓枱腳,另外亦都適合三至四位朋友一齊嚟呢度食,慢慢食,嘆下好西🙈

佢嘅性價比真係好高,所以小編都強烈推薦呢間餐廳俾大家,大家不妨試試啦😀🤙🏿

最後最後,大家去之前,都建議大家先book定位!咁就唔怕冇位啦🤤🤤

今日同朋友去銅鑼灣搵嘢食,印像中加路連山道有幾間餐廳,見到有間西餐廳門面設計唔錯,就入去試下。 我哋大約夜晚六點幾去,入邊人唔算多,但好多位已經留咗畀其他人。 我哋總共叫咗兩個餐,一個係果仁焗三文魚扒,配香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓同黑松露忌廉湯。而另一個餐係香煎帶子配黑松露野菌意大利飯,配大蝦占米多同蟹肉南瓜忌廉湯。 等咗五分鐘,兩個頭盤同時送上,個法國鵝肝比我想像中大舊,鵝肝煎得啱啱好,兩邊煎得甘香,亦冇影響到中間嘅味道,配上麵包好味。 而大蝦占米多,隻蝦好大隻好多膏,而且幫我哋拆咗蝦殼,用獨特嘅醃料來泡製入面嘅大蝦肉,蝦肉好爽口同有鮮味。 跟住有蒜蓉包,黑松露菌忌廉湯同蟹肉南瓜忌廉湯。個湯黑松露味好濃,入面有好多野菌,鍾意黑松露味嘅人一定會鍾意。 而蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜味都好濃,而且入面有好多蟹肉,仲有一條蟹腳既肉係入面,比較驚喜。 之後果仁焗三文魚扒送上,三文魚扒好大塊。啲果仁同獨特嘅醬汁圍住塊三文魚扒,增加咗佢嘅鮮味,加上魚肉焗嫁時間啱啱好,令到魚嘅肉唔會太硬或者太淋。 最後係香煎帶子配黑松露野菌意大利飯,喺番上面有兩塊好大舊嘅香煎帶子,成個帶子係透明色嘅,

黑松露忌廉湯

果仁焗三文魚扒

最後係香煎帶子配黑松露野菌意大利飯,喺番上面有兩塊好大舊嘅香煎帶子,成個帶子係透明色嘅,好新鮮。野菌意大利飯 黑松露同野菌味道好濃,啲味入曬落意大利飯到。

香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
黑松露忌廉湯
香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
2017-06-09 100 浏览
同朋友慶祝生日, 知佢鍾意食西餐,就黎左呢間餐廳到慶祝餐廳門口❤❤佢嘅裝修唔錯, 用咗我最鍾意嘅深紫色作為佢嘅牆身, 個環境真係好舒服呀佢既menu都係以set dinner為主朋友試咗佢嘅鵝肝配藍莓醬。 對於我唔食鵝肝嘅人嚟講, 鵝肝同藍莓醬兩樣嘢都唔match嘅,朋友話藍莓醬搽少少落 鵝肝到會冇咁漏, 朋友仲話呢個鵝肝煎得好香。 成個配搭好好呢個大蝦占米多簡直係我至愛, 用蝦膏係炒蝦肉, 蝦肉鮮甜,蝦膏濃味。好惹味蟹肉南瓜忌廉湯: 個湯好滑身而且有蟹肉,飲落好鮮甜。 另一款係黑松露蘑菇忌廉湯, 黑松露好香, 夠濃味又食到有菇。帶子意大利飯: 食意大利飯, 我一路都覺得好漏,唔係太鐘意。但呢到嘅意大利飯令到我好驚喜, 因為佢呢度嘅意大利飯一黎唔太硬,二黎好香黑松露味, 而帶子只係用大火煎一邊,入面唔熟,一口氣食左一半嗌咗個ribs, 豬肋骨唔會太多乾,好大舊肉。炸薯條好脆, 就算放耐左都好脆,同快餐店比。個燒炸醬少少酸酸地,好香蕃茄咪,無法係點肉定係點薯條都好好食最尾朋友嗌咗杯cappuccino, 隻貓懶洋洋咁瞓咗喺杯咖啡度,好可愛呀呢度嘅set dinner, 由前菜到最尾杯嘢飲
同朋友慶祝生日, 知佢鍾意食西餐,就黎左呢間餐廳到慶祝

餐廳門口❤❤

佢既menu都係以set dinner為主

呢度嘅set dinner, 由前菜到最尾杯嘢飲都好有驚喜, 我見呢度嘅人都會叫豬手, 等我下次帶埋老公嚟試下先
2017-06-07
庆祝纪念
生日
2017-06-02 130 浏览
朋友六月將重返校園生活,為了慶祝她的新階段,特意在五月最後一天選了這間我們倆想試很久的餐廳。還記得以前去過阿麥書房,印象中很憇靜,空氣中充滿書香味,留下很深印象。這間同樣叫阿麥的是阿麥書房的cafe,一直是我們bucket list之中,今天終於一嘗所願啦!由銅鑼灣f1出口,朝利園方向一直走,來到這條較隱蔽的街,旁邊都有不同食肆,在人來人往的銅鑼灣別有一個小天地。門口不算突出,正合我們靜靜聚一聚的心情。店內幽靜,值得一提是它選播的背景音樂是我的茶呢,嘻嘻嘻~餐牌選擇頗多,不同的肉類都有。我們倆決定豪一豪,吃個豪華版set dinner。前菜加了$58香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓。鵝肝很厚,吃下去甘香豐腴,配以脆脆的麵包吃下去,口感一流呢。旁邊的藍莓微酸,作為開胃菜不錯。沙律也頗新鮮。前菜加$58點了大蝦占米多大蝦啖啖肉,我和朋友尤其欣賞它的醬汁,十分惹味,配以少許菇類,亦有沙律中和一下濃味,十分喜歡餐湯加了$38要南瓜蟹肉湯朋友則選了(+$38黑松露忌廉湯)蟹肉湯頗多蟹肉,絕不欺場。湯本身偏甜,不算太濃味。嘗了朋友一啖湯,一秒愛上!湯內有滿滿的菌類,再配以黑松露的香氣,完全無得輸 蒜容包

門口不算突出,正合我們靜靜聚一聚的心情。

店內幽靜,值得一提是它選播的背景音樂是我的茶呢,嘻嘻嘻~

餐牌選擇頗多,不同的肉類都有。

我們倆決定豪一豪,吃個豪華版set dinner。

前菜加了$58香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓。

前菜加$58點了大蝦占米多

餐湯加了$38要南瓜蟹肉湯
朋友則選了(+$38黑松露忌廉湯)

蟹肉湯頗多蟹肉,絕不欺場。湯本身偏甜,不算太濃味。

蒜容包也算偏脆口,蒜容味很足夠。

牛肝菌燴意大利飯

意大利飯比起坊間的份量十足,十分欣賞它的飯粒軟硬度不錯,而且濕度很夠,最怕一些太乾爭爭的意大利飯,味道有點偏酸。
碟好深,我和朋友食極都未完⋯

德國式燒咸豬手

豬手一上菜時真的嚇了一跳,好。大。份!
它還提供了兩種汁,一種是較甜的蕃茄醬。豬手的皮燒得十分脆口,內裡肉質嫩滑,不會過韌,吃得十分滋味

吃時配以旁邊的薯條和沙律不會過於單調,十分享受呢。

Set dinner有很多不同飲品選擇。

Almond  milk  (hot)

以熱杏仁奶作結。

埋單每人330,是銅鑼灣西餐價。每道份量十足,食材也很新鮮而且十分有誠意,加上店內環境十分chill,不失為談心吃飯好地方。
2017-06-01 78 浏览
最近走過銅鑼灣加路連山道,發覺附近都開了很多餐廳,各有特色,各自有不少捧場客。晚上7,8點鐘來到,都見到好多間餐廳門外有人排隊,都幾有氣氛。今次約了朋友我們二人選了阿麥廚房,當然不是walk in,因為阿麥廚房好多時候都full(聽說)。有聽過阿妹介紹過此間餐廳的黑松露risotto又其實在銅鑼灣要找到一間有水準但價錢親民的餐廳是沒好幾間。但阿麥廚房就做到了。選擇不算多但已經有好幾款想試,又糾結了一段時,吃什麼好它就是一個set,有前菜,湯,主菜,一杯飲品。大約每人三百蚊,價錢都很OK前菜- 香煎法國鵝肝配焦點酒醋藍莓法國鵝肝真的不得了,size一個人來說是剛好。外脆內軟,很香酥。再加上配上的藍莓醬又有另一個感覺。旁邊的沙律菜都好新鮮。能平衡味道。第二個前菜- 大蝦占米多據說由法國人發明占米多做法,美國人發揚光大。做法是將蝦(這裡用了大蝦)起肉切粒炒勻,連肉和醬汁放回蝦殼,撒芝士,再焗至金黃色。吃時不用鋸肉,懶人至愛。蝦肉好爽可見大蝦是新鮮。湯- 黑松露菌忌廉湯各種味道都很平衡。湯的溫度又好。值得一試。南瓜蟹肉忌廉湯這個湯比黑松露湯較清,但仍有很香的南瓜味。顏色都十分好看。主菜之一:

選擇不算多但已經有好幾款想試,又糾結了一段時,吃什麼好
它就是一個set,有前菜,湯,主菜,一杯飲品。

大約每人三百蚊,價錢都很OK

前菜- 香煎法國鵝肝配焦點酒醋藍莓

第二個前菜- 大蝦占米多

湯- 黑松露菌忌廉湯
各種味道都很平衡。湯的溫度又好。值得一試。

南瓜蟹肉忌廉湯

這個湯比黑松露湯較清,但仍有很香的南瓜味。顏色都十分好看。

主菜之一: 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯

是我喜歡的意大利飯,飯粒不要太硬,有咬口。黑松露既味道好香是整個飯的靈魂。份量是剛好的。而帶子都不會過熟,又好大粒。非常滿足

主菜二- 德國式燒豬手

首先第一個印象是好大一盤!好適合gathering一班人食。見到已經很開心。豬手調味好好,不會過咸又有很多肉。廚房已經切開了肉和骨分開。相當方便進食,可見餐廳的細心。不得不提有一個餐廳煮的番茄汁。酸酸甜甜,配豬手食很好。

餐飲之一:熱朱古力。
有好美美的拉花
味道不錯,很香濃

環境來說,餐廳樓底夠高,不會有侷促感。又有歐洲小店的浪漫感覺。下次會想試一下面包蟹飯。

• 德國式燒鹹豬手
  • 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
生日的晚上與朋友到了銅鑼灣的西餐廳,遠離鬧市地帶。挺浪漫温馨的感覺。牆上掛了捷克和克羅地亞的景點圖片,像是去了一晚東歐之旅。Set Dinner晚餐前當然來個前菜而我和朋友都+58$升級前菜和+38$升級餐湯。濃郁的蝦膏味道一小口都口感滿滿的蝦肉和蝦膏蝦醬一起入口,完全帶出了大蝦的鮮味鵝肝煎得挺香的,配上薄脆片吃,一軟一脆更有口感呢。黑松露菌忌廉湯的黑松露味挺濃郁的,喝下的口感不像普通忌廉湯,而是一顆顆的,挺特別。而蟹肉南瓜忌廉湯則挺Creamy,真材實料有蟹肉在湯裡的呢。很特別的造型麵包蟹蓋盛著飯,拌上黑松露後口感更有層次呢,蟹香配黑松露濃郁很大塊三文魚扒呢扒上撒上了不少果仁碎,令三文魚扒更香呢。不油膩的焗三文魚扒但也很香很滿足的生日飯環境浪漫外,食物也令人滿意
生日的晚上與朋友到了銅鑼灣的西餐廳,遠離鬧市地帶。

挺浪漫温馨的感覺。

牆上掛了捷克和克羅地亞的景點圖片,像是去了一晚東歐之旅。

Set Dinner

晚餐前當然來個前菜
而我和朋友都+58$升級前菜和+38$升級餐湯。

濃郁的蝦膏味道
一小口都口感滿滿的
蝦肉和蝦膏蝦醬一起入口,完全帶出了大蝦的鮮味

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓

鵝肝煎得挺香的,配上薄脆片吃,一軟一脆更有口感呢。

很特別的造型
麵包蟹蓋盛著飯,拌上黑松露後口感更有層次呢,蟹香配黑松露
濃郁

很大塊三文魚扒呢
扒上撒上了不少果仁碎,令三文魚扒更香呢。

不油膩的焗三文魚扒
但也很香

很滿足的生日飯
環境浪漫外,食物也令人滿意
2017-05-17
  • 大蝦占米多
  • 黑松露麵包蟹意大利飯
  • 蟹肉南瓜忌廉湯
2017-05-29 117 浏览
早排約局去銅鑼灣阿默廚房食晚餐,位處於 加路連山道,呢個街名對我來說係非常之熟悉,因為在附近返工每天都見到呢個去加路連山道嘅路牌。所以以為好容易搵,誰不知,當晚花了一段時間,行了一個大運才找到餐廳。因為我去錯方向由街尾去返街頭,我以最熟悉變成最困難,令到我遲到了約會。好彩餐廳嘅食物美味,補返數。我哋叫了一個黑松露麵包蟹意大利飯,以及德國式燒鹹豬手。黑松露麵包蟹意大利飯:黑松露好香,意大利飯軟硬適中,並且非常入味。水準之作。德國式燒鹹豬手:豬手燒t得好脆以及很入味,薯條非常之正,賣相好看。值得再試。

好彩餐廳嘅食物美味,補返數。

我哋叫了一個黑松露麵包蟹意大利飯,以及德國式燒鹹豬手。

黑松露麵包蟹意大利飯:

黑松露好香,意大利飯軟硬適中,並且非常入味。水準之作。

德國式燒鹹豬手:

昏暗的燈光,輕快英文歌,深紫色的牆身,讓晚飯變得有情調。很久沒有跟寶寶來一個情調西餐,於是便到友推介,位於銅鑼灣的阿麥廚房。看似挺受歡迎,整晚沒有空枱。還好我們來的比較早,趕得上入座。懶得麻煩多想,便點了SET DINNER。前菜是大蝦占米多,大粒蝦肉新鮮結實,配上龍蝦汁,味道豐盈。配上蘑菇粒,食落十分爽口。香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺,鵝肝厚身多油,跟墊著的香脆多士十分匹配。而且配上開胃又消滯的焦糖酒醋藍苺,正好一解鵝肝的油膩感。黑松露什菌忌廉湯,以足料什菌打碎煮成,菇菌味道更散發出來。而且飲得到滿口什菌粒,令滑溜忌廉湯加上一點口感,但不致於太稠。聞落有淡淡黑松露味,飲落雖然黑松露味不算突出,但整體都可說很好味。南瓜蟹肉忌廉湯以鮮南瓜打成,所以很香南瓜味,亦因為打得很細,所以湯很幼滑。蟹肉份量很足,每啖都食到鮮味蟹肉。隨湯還有兩片香口的蒜蓉包,塗上了厚厚的牛油,加上蒜蓉香味,不用配湯也很好吃。MAIN 點了香煎帶子配黑松露野菌意大利飯,RISOTTO烹調時間控制得好,剛好留點咬口。配上Creamy忌廉汁,和大大粒帶子,甚是好食。帶子很厚身,用胡椒輕輕調味,再煎香,食落更突出淡淡的鮮味。
昏暗的燈光,輕快英文歌,深紫色的牆身,讓晚飯變得有情調。

懶得麻煩多想,便點了SET DINNER。

帶子很厚身,用胡椒輕輕調味,再煎香,食落更突出淡淡的鮮味。

另外還有德國式燒咸豬手,豬手超大碟,配上新鮮炸起的蕃薯條,邪惡之極。起初以為豬手配上的是新鮮炸薯條,咬落食到香濃的番薯甜味,才知道原來是連皮炸的番薯條,食落沒有薯條的粉感,比較挺身,令我十分喜愛。

豬手外皮燒至香脆,但不會太硬,輕輕一切便已經把皮和肉分開。外層皮脂的部份,咬落淡淡骨膠原口感,一點也不油膩。
深紅色的豬手醃得很入味,還是十分嫩滑,只用了簡單的鹽味加以提味。

杏仁奶十分香滑,而且但有香濃的杏仁味,不會過甜,個人十分喜愛。

晚餐份量很足,個人特別欣賞燒豬手,做得甚至比很多德國餐廳還要好食。不會又硬又乾似樹皮,而且還保留了肉質的細嫩,調味亦做得適中。很是推介。