2021-10-29
泰國菜相信大家一定成日食,但最近興起食fusion泰國菜大家又試過未?早幾日同老友去K11 Art mall行街,行到餓餓地見到阿閒泰環境幾好,Menu d食物又幾岩食就入去試試阿閒泰位於K11 Art mall 2樓餐廳採用綠色裝潢,有點文青feel🌱青檸特飲有酒精 $62呷下有很香的薄荷葉味道,配上青檸的酸味解膩一流椰青沙冰 $68一上枱被這個份量嚇親,飲落口好清涼解渴!份量大到走果陣都未飲完酸辣柚子沙律 $88柚子新鮮爽脆,口感酸辣,加上炸蒜香料等等好適合作前菜享用泰式香葉炒肉碎配炸米餅 $98每次食泰國菜我都一定會點肉碎生菜包。而阿閒泰有這個肉碎配炸米餅,當然要試試米餅炸到脆卜卜好香口,夾埋有小小辣既肉碎一齊食非常惹味啊❤️虎蝦卜卜蜆冬蔭米飯 $158平時成日食西式risotto,但今次係第一次食泰式冬蔭功味既,估唔到泰式risotto又幾特別。配埋虎蝦同卜卜蜆,海鮮 X 冬蔭功永遠是prefect match的組合兩個女仔叫三個餸加兩杯飲品綽綽有餘
阿閒泰位於K11 Art mall 2樓
餐廳採用綠色裝潢,有點文青feel🌱
青檸特飲有酒精 $62
呷下有很香的薄荷葉味道,配上青檸的酸味解膩一流
椰青沙冰 $68
一上枱被這個份量嚇親,飲落口好清涼解渴!
份量大到走果陣都未飲完
酸辣柚子沙律 $88
柚子新鮮爽脆,口感酸辣,加上炸蒜香料等等好適合作前菜享用
泰式香葉炒肉碎配炸米餅 $98
每次食泰國菜我都一定會點肉碎生菜包。
而阿閒泰有這個肉碎配炸米餅,當然要試試
虎蝦卜卜蜆冬蔭米飯 $158
兩個女仔叫三個餸加兩杯飲品綽綽有餘