2021-10-29
泰西融合人氣餐廳 最喜歡他們的船粉🚢~~~好耐都冇出街享受一下,日日返工都好鬼忙。是晚難得老細早少少放人,可以早收工,就嚟咗K11呢邊,行吓街同食嘢。~~~排隊排咗5分鐘左右就有位,八點左右餐廳都幾乎滿座,去唔到旅行嘅香港人,似乎真係攞晒啲錢去食好西😄。~~~🥢睇過餐牌之後叫咗阿閒泰秘製滷豬手 烤原個椰菜花配青咖喱醬 泰虎蝦卜卜蜆冬陰功意大利粉 印度薄餅同手切豬腩肉豬肉丸船粉等等~~~🐷阿閒泰秘製滷豬手:肥美嘅滷水豬手 入口非常軟腍 而且滷水汁滷得好入味 肥瘦適中 食落去係唔辣嘅 另外就係佢哋嘅汁味道有少少特別 同平時嘅滷水豬手有啲唔同 甜甜地咁 令到豬手有種獨特嘅甘香~~~🥦烤原個椰菜花配青咖喱醬(另外加咗印度薄餅黎配搭):貌相非常得意嘅原個椰菜花 上台之後就用匙羹敲碎食用 就咁食椰菜花覺得佢唔算好濃 比較清新 但係用印度薄餅黎點 成個味就會辣同濃 一碟餸雙重味道 不錯 另外印度薄餅嘅邊緣亦都好香脆~~~🦐泰虎蝦卜卜蜆冬陰功意大利粉:泰國同埋西式嘅組合 配合得恰到好處 意粉軟硬適中 由於卜卜蜆唔係時令嘅關係 所以店員幫我哋轉咗做青口 虎蝦亦都大隻爽口 冬陰功汁底則微微辣 幾開胃~~~
~~~
🍜手切豬腩肉豬肉丸船粉:手切豬腩肉 5分肥5分瘦 邪惡但係又令人停唔到 豬肉丸紮實非常 而最出色嘅就係佢哋嘅新鮮手做卷粉 餐牌上話係由泰國空運直送嘅 卷粉質感好特別 取消此河粉但係又比河粉Q彈 由於係卷成一卷嘅狀態 所以可以兜住啲湯 個人非常中意
~~~
✨PS:餐牌選擇幾多 有泰國嘢 有泰式mix西式嘅意粉 西式甜品 仲有啲酒飲等等
~~~
阿閒泰 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖