2019-01-10 75 浏览
早排元旦晚凍冰冰,請阿媽去咗旺角食粥底火鍋,咁凍嘅天氣食火鍋真係人生一大樂事配啤酒係必須嘅動作我哋點左火焰八鮮鍋,生猛海鮮材料已經好吸引,火焰嘅意思原來都好特別店員好細心雞肉放喺個鍋入邊乾炒爆一爆香令到雞油先滲出,值得一讚嘅係佢店員好細心咁為每一台服務然後會將奄仔蟹、生猛生蝦一齊放入鍋將材料兜熱蝦拎出嚟嘅時候啲腳仲識郁㗎然後侍應會將酒倒入鍋入邊,酒嘅香味更加帶出海鮮嘅鮮味,所有步驟侍應都好細心咁幫我地聞到都已經香噴噴然後侍應會將湯底倒鍋入邊焗4分鐘左右,侍應建議我哋先食咗蟹同蝦先,然後逐一食鮑魚、元貝、貴妃蚌、海沙白等海鮮,佢哋仲會有個計時器,話俾我哋知海鮮幾耐就可以食以防太熟鮑魚都算大隻,跟佢嘅方法去做果然係爽口彈牙其他嘅海鮮都好新鮮一食就食得出每一台仲可以點選五款嘅火鍋配料,配料方面都唔錯如果份量可以再多啲就好啦去到最後店員會將南瓜粥底放入鍋入面煮,我覺得個粥底吸收晒海鮮嘅味道好甜好鮮味我食咗三四碗粥先停手,好彩之前食完岩岩好,仲有肚食個粥我阿媽話呢餐好滿意,下次再帶佢嚟食過
配啤酒係必須嘅動作
然後會將奄仔蟹、生猛生蝦一齊放入鍋將材料兜熱
蝦拎出嚟嘅時候啲腳仲識郁㗎
聞到都已經香噴噴
鮑魚都算大隻,跟佢嘅方法去做果然係爽口彈牙
其他嘅海鮮都好新鮮一食就食得出
每一台仲可以點選五款嘅火鍋配料,配料方面都唔錯
如果份量可以再多啲就好啦
我食咗三四碗粥先停手,好彩之前食完岩岩好,仲有肚食個粥
我阿媽話呢餐好滿意,下次再帶佢嚟食過
2019-01-10 81 浏览
天氣咁凍 我最鐘意去打邊爐阿爺開的餐廳食物都有番咁上下質素保證,所以book左呢間!我地揀左最平的火焰八鮮鍋,有8款海鮮,仲有揀5款火鍋料食,最後加埋粥底雖然唔係任食,但已經好夠飽一開始店員用蟹蝦煎香個鍋,再撒上酒燒香佢倒上南瓜粥底湯再煲一煲佢成個過程係面前做,即刻好期待呀!海鮮盤有鮑魚、帶子、蝦、蟹、貴妃蚌等等。鮑魚仲識郁的真係好新鮮! 蝦幾好食蝦肉爽口,有鮮味抵讚嘅係 差不多全程有店員幫手放海鮮同計時,都幾貼心仲有提示卡話我地知要滾幾耐,唔驚海鮮會老至於其他配料就普通少少,我揀左d丸同肥牛。食到差唔多我就叫店員幫我加粥,佢會幫我地煮好,然後放低蔥同菜脯俾我地自己加呢碗粥好有海鮮味加埋菜脯有爽脆口感,我食左3碗呀
天氣咁凍 我最鐘意去打邊爐
阿爺開的餐廳食物都有番咁上下質素保證,所以book左呢間!
雖然唔係任食,但已經好夠飽

一開始店員用蟹蝦煎香個鍋,再撒上酒燒香佢

倒上南瓜粥底湯再煲一煲佢

成個過程係面前做,即刻好期待呀!

海鮮盤有鮑魚、帶子、蝦、蟹、貴妃蚌等等。鮑魚仲識郁的
真係好新鮮!
蝦幾好食
蝦肉爽口,有鮮味

抵讚嘅係 差不多全程有店員幫手放海鮮同計時,都幾貼心

仲有提示卡話我地知要滾幾耐,唔驚海鮮會老

至於其他配料就普通少少,我揀左d丸同肥牛。

呢碗粥好有海鮮味
加埋菜脯有爽脆口感,我食左3碗呀

2018-12-31 83 浏览
今日我地四姊妹逛逛下街,突然心血來潮想食粥底火鍋。於是我哋就揀了阿爺粥膳八鮮鍋~~一坐低親切的店員就拎左啲不同醬料俾我哋。但我覺得呢度啲嘢已經鮮到不需要用醬料已經好好味😋仔細一看才知道原來粥底火鍋跟一般火鍋不一樣是有很多步驟呢!嘩!新鮮又大隻的海鮮拼盤出場啦😍有蘇格蘭大元貝,大肉蟹,芒蜆,鮑魚,貴妃蚌及雞肉。原來呢度嘅食法係要店員來將啲食材放落獲到炒,炒到咁上下就加油再炒,炒到啲火出曬嚟完全夠晒火候,在加粥水做湯底。首先梗係將啲蟹蓋放落粥底到最後先食啦,因為係最入味。之後就開始食美味的海鮮了😍啖啖肉好有鮮味😋食完所有海鮮後,我哋再另加幾款配料打邊爐。有紫菜響鈴,好脆淨食都好有口感😋蟹柳鮮甜,牛肉鮮味。最後落米煮成粥,美味鮮甜的蟹粥真係無得輸,我哋每人都食咗成三碗真係好滿足😎

仔細一看才知道原來粥底火鍋跟一般火鍋不一樣是有很多步驟呢!

2018-12-19
  • 海鮮粥底火鍋
秋冬美食介紹系列點少得特色火鍋呢?阿爺粥膳八鮮鍋 提供多種特色粥底火鍋注重食材新鮮,養生食療,味道好又健康無負擔提供各種靚料食材配以多個小時煲成的綿滑粥底,米香濃郁餐廳環境舒服,抽氣通風都做得好,不會吃到全身油煙位置也舒服,不會有旺角餐廳通病就是很窄很迫配以時令新鮮食材食材本身與粥底有相輔相成既效果更鮮甜更甘香美顔燕窩桃膠粥美顔燕窩桃膠粥超足料桃膠, 滋補美顏 ,女生大愛之選仲有多種食材,如木瓜燕窩,令到粥底多一分甘甜味道足一兩燕窩,雪耳,杞子以上都係養生養顏的食材三彩墨魚 好有特色既食材質感係爽口有彈性,似食魚蛋魚片,黑色係墨汁,綠色係菠菜,好彈牙,獨家食材蟹粉蝦餃皇 人手拆肉起膏包餡,隻隻飽滿爆餡放入鍋中煮熟即可食,鮮味完全大爆發櫻花葉鮮蝦丸蝦肉混入葉拌勻而成的手打蝦丸蝦丸有彈性味道清新 手切牛肉牛肉色澤均勻,油花平均,肉味濃郁依據想吃熟度煮個大約1分鐘至2分鐘就OK了每款食材都有建議煮的時間保持食材最佳的味道 舞茸菇,由日本入口,本地火鍋店少見是食用,藥用兼用蕈菌外形完整、均勻一致、有香味豐富營養,養生就要吃! 水蓮只在台灣生長有豐富纖維,營養價值高,爽脆多汁簡單放入鍋中煮熟,就
秋冬美食介紹系列點少得特色火鍋呢?
阿爺粥膳八鮮鍋 提供多種特色粥底火鍋
注重食材新鮮,養生食療,味道好又健康無負擔
提供各種靚料食材配以多個小時煲成的綿滑粥底,米香濃郁
餐廳環境舒服,抽氣通風都做得好,不會吃到全身油煙
位置也舒服,不會有旺角餐廳通病就是很窄很迫

配以時令新鮮食材
食材本身與粥底有相輔相成既效果
更鮮甜更甘香

美顔燕窩桃膠粥

美顔燕窩桃膠粥
超足料桃膠, 滋補美顏 ,女生大愛之選
仲有多種食材,如木瓜燕窩,令到粥底多一分甘甜味道
足一兩燕窩,雪耳,杞子
以上都係養生養顏的食材

三彩墨魚 好有特色既食材
質感係爽口有彈性,似食魚蛋魚片,
黑色係墨汁,綠色係菠菜,好彈牙,獨家食材

蟹粉蝦餃皇 人手拆肉起膏包餡,隻隻飽滿爆餡
放入鍋中煮熟即可食,鮮味完全大爆發

櫻花葉鮮蝦丸
蝦肉混入葉拌勻而成的手打蝦丸
蝦丸有彈性味道清新

手切牛肉
牛肉色澤均勻,油花平均,肉味濃郁
依據想吃熟度煮個大約1分鐘至2分鐘就OK了

每款食材都有建議煮的時間
保持食材最佳的味道

舞茸菇,由日本入口,本地火鍋店少見
是食用,藥用兼用蕈菌
外形完整、均勻一致、有香味
豐富營養,養生就要吃!

水蓮
只在台灣生長
有豐富纖維,營養價值高,爽脆多汁
簡單放入鍋中煮熟,就可以補充平日膳食纖維的不足
防止便秘可預防大腸癌

海鮮盤
肉蟹一隻
斤兩十足
霸氣地原隻上菜
蟹肉新鮮,鮮甜,放入粥底中
粥底香味與鮮味立時昇華數倍

海鮮拼盤

波士頓龍蝦
肉蟹
海中蝦

花甲
送花膠魚湯粥
海中蝦,大隻又新鮮,肉質爽彈

波士頓龍蝦一隻

煮七分鐘
龍蝦鉗位已開,煮熟就可以拆殼食,啖啖肉
鮮味濃郁嫩口,成鍋粥散發著濃濃龍蝦鮮味!

新鮮活花甲
上菜時仍生猛!

入口軟腍味濃肉嫩

原隻開邊龍蝦,食既就係食佢既鮮味!

新鮮蝦肉不痴殼,一拆即離殼
龍蝦肉好嫩!

滿滿的蟹粉蝦餃!

吃到尾段,粥底已經混和了海鮮,養生食材
邊吃邊喝養生粥,滋補味美

時令新鮮鮑魚刺身

爽甜味濃有彈性

吃完各種食材後
店員就會加粥,全部精華匯聚而成
喝一口養生粥,勝過飲補湯

可選多粥或少粥
我就比較喜歡少米既粥
吃起來綿滑一點

最後甜品,西瓜JELLY
清新一下味蕾作結

阿爺粥膳八鮮鍋
2018-12-24 105 浏览
二人想食海鮮,又想清清地,海鮮火鍋粥是不錯的選擇!自己整只食到二,三樣海鮮,出街食就最方便😂😂旺角行完街買聖誕禮物🎁,食埋阿爺粥膳八鮮鍋就最好不過,分分鐘平過自己買😏地方整體乾淨企理,店員服務真不錯👍醬料選擇有菜脯😍😍加落粥食好正!仲有芒果沙冰,真係估你吾到😌全部海鮮即點即劏,看得到有幾新鮮🤭湯底是用海皇湯,食曬先加粥,我鐘意👍海鮮有6,7種,樣樣新鲜扎扎跳,奄仔蟹,海蝦,象拔蚌,蜆,鮑魚、扇貝....再加5樣自選配料,夠曬份量😋難怪攞埋 來港必吃食店大𡘾!

地方整體乾淨企理,店員服務真不錯👍

醬料選擇有菜脯😍😍加落粥食好正!

仲有芒果沙冰,真係估你吾到😌

全部海鮮即點即劏,看得到有幾新鮮🤭

湯底是用海皇湯,食曬先加粥,我鐘意👍

難怪攞埋 來港必吃食店大𡘾!

2018-12-24 784 浏览
登打士廣場原來成幢都係食野,3樓阿爺粥膳八鮮鍋第一次試,海鮮新鮮,食埋個粥,精華之所在😋地方夠大,店員服務很細心!自家有魚缸確保新鮮👍兩個人叫咗個198火焰海鮮八鮮鍋,價錢平過街市自己買,奄仔蟹、鮑魚、元貝、海蝦、象拔蚌、蒲台蜆、沙白、再加埋五種新鮮配料,鮮到不得了!這裏的粥底火鍋不是以粥作湯底,而是用上自家用海鮮褒的湯底,先把鮮雞件煎香,再落海鮮略略炒一炒,再點火,鮮味迫曬出來😝先食海鮮,不會沾到米粥,更原汁原味!每張枱都有海鮮蒸煮的時間,確保則好熟,食到海鮮的完美時間😋😋飲埋啤酒一流$28Asahi支好抵呀!再來配上其他5種配料,配料有一點也不求其,仲好靚添全部食曬已經飽到一個點😂仼食對我來講毫無意義😅最後加上白粥再煮兩三分鐘,有蘿蔔菜脯,芫荽,蔥花,沙煱粥嘅感覺,食咗三碗真係太飽啦!一定有下次😎

地方夠大,店員服務很細心!自家有魚缸確保新鮮👍

先食海鮮,不會沾到米粥,更原汁原味!

飲埋啤酒一流$28Asahi支好抵呀!

再來配上其他5種配料,配料有一點也不求其,仲好靚添

香港人最愛打邊爐,我都唔例外,朋友仔話想去試下尼間粥底火煱,一入門口環境企理,唔迫狹我地一行四人叫左個海鮮拼盤、待應將一大盤海鮮放上枱,全部都係活海鮮仲好生猛,有蟹,蜆,蝦,帶子,蚌,鮑魚,侍應先將雞肉,蝦, 蟹放入鍋內炒炒,然後加點酒點火燒香鍋內海鮮,再加入由南瓜,龍蝦製成嘅湯,令食物更加鮮味先食蝦, 蝦味鮮濃,唔駛點醬油都能夠吃出味道來貴妃蚌,新鮮大隻,湯底咁正,吊出蚌嘅鮮味鮑魚大大隻,咬落好煙un, 果然新鮮生猛食落係唔同D鷄件嫩滑,吸左湯嘅味道,好味帶子淥完依然大大粒無縮水,鮮甜美味雖然蜆唔係好大隻,但乾淨冇沙,蜆味濃蟹就不用多說,炒過嘅蟹、螚嘅鮮味更出 打完海鮮,叫左啖啖肉嘅大蟹棒,豬頸肉擺到好似朵花咁,肥瘦適中,豚肉薄切淥幾秒已經熟,口感唔油膩,金菇爽口,吸哂海鮮湯底好好味壓軸主角,吸哂海鮮嘅精華嘅湯底煮成粥,鮮味得忍唔住食完一碗又一碗

先食蝦, 蝦味鮮濃,唔駛點醬油都能夠吃出味道來

貴妃蚌,新鮮大隻,湯底咁正,吊出蚌嘅鮮味

鮑魚大大隻,咬落好煙un, 果然新鮮生猛食落係唔同D

鷄件嫩滑,吸左湯嘅味道,好味

帶子淥完依然大大粒無縮水,鮮甜美味
雖然蜆唔係好大隻,但乾淨冇沙,蜆味濃

蟹就不用多說,炒過嘅蟹、螚嘅鮮味更出

2018-12-18 60 浏览
同d 朋友諗緊食咩,天氣凍冰冰。最正梗係打邊爐啦~打爐就成日都得,有朋友提議食粥底火鍋行過旺角,見到間阿爺粥膳八鮮鍋,即刻上去試下新野,上到去,裝修企理,坐得舒服,又有卡座,絕對係三五知己傾偈好地方我地叫左個海鮮拼盆,超正海鮮,好新鮮,d鮑魚仲郁嫁~全部好鬼生猛蜆好大隻。好足分量首先侍應會幫我地放左d雞,蝦,蟹落去炒一炒先,香噴噴嘩,呃like一流,點火,好香酒味之後會加個湯,係龍蝦同南瓜做膽既湯,望到d 色都知真材實料,滾一滾d 海鮮,就食得侍應仲會好細心講你知每樣海鮮煮幾耐,等你唔會將d海鮮煮到過老。鮑魚岩岩好,一d都唔un貴妃蚌,無沙,清甜食完個海鮮,就可以另加5樣野打邊爐,紫菜響鈴,一望已經好鬆脆,碌一秒,超正,炸得好乾身本身對豚肉無咩興趣,但朋友叫到就試下啦,點知又幾好食喎, 入口即溶最後重頭戲緊係個粥啦,正到不得了,成晚精華所在,鮮甜,加埋蔥花同菜脯,食完一碗又一碗

蜆好大隻。好足分量

首先侍應會幫我地放左d雞,蝦,蟹落去炒一炒先,香噴噴
嘩,呃like一流,點火,好香酒味

鮑魚岩岩好,一d都唔un

貴妃蚌,無沙,清甜

2018-12-18 117 浏览
又到一年一度嘅聖誕節 我哋一班閨蜜每年都會搵個地方落腳 食好嘢之餘 順便交換禮物 今年我哋揀咗 阿爺粥膳八鮮鍋餐廳喺登打士廣場3樓 地點方便就腳位於鬧市區 這晚我們享了用火焰八鮮鍋$198位 一入到門口已經見到餐廳設有大大個魚缸 養著不同的活海產 如:龍蝦,龍躉,象拔蚌,花蝦……餐廳比我嘅感覺好舒服 乾淨又企理 每張枱嘅空間感十足 又有特大梳化 唔使坐到好迫 每個人都可以舒舒服服地用餐先調配醬料 蒜蓉,辣椒,炸蒜 用嚟點火鍋配料之用而芫茜,菜脯,蔥花 則用來吃粥嘅時候用嘅$198套餐 (這裏是四位享用的分量) 超級震撼夠曬壯觀 有多款時令活海鮮 包括:蜆,大元貝, 鮑魚,蟹,貴妃蚌,鮮蝦,鮮雞件…… 鮑魚及鮮蝦上檯嘅時候還會動的 非常新鮮另外再可以自選五款火鍋配料 選擇都幾多職員服務細心周到 一邊講解食用方法 一邊為我們抄香海鮮 並且點火 在點火之前 仲會提點我哋唔好靠太近 怕有危險發生然後再加上湯打邊爐 湯底是餐廳秘製嘅海鮮龍蝦南瓜湯底 味道非常濃郁又鮮甜整體海鮮完全沒什麼可挑剔的 全部都好新鮮海蝦彈牙又鮮甜, 蟹殼多膏又甘香,鮑魚爽脆肉厚又大隻基本上食曬套餐所包嘅海鮮都爆咗6成 之

先調配醬料 蒜蓉,辣椒,炸蒜 用嚟點火鍋配料之用
而芫茜,菜脯,蔥花 則用來吃粥嘅時候用嘅

另外再可以自選五款火鍋配料 選擇都幾多

整體海鮮完全沒什麼可挑剔的 全部都好新鮮
海蝦彈牙又鮮甜, 蟹殼多膏又甘香,鮑魚爽脆肉厚又大隻

基本上食曬套餐所包嘅海鮮都爆咗6成 之後仲可以點選五款火鍋配料, 特別一題呢度嘅紫菜炸響鈴 真係冇得彈 酥脆鬆化 加上紫菜又別有一番風味

全部海鮮同火鍋配料嘅精華都落在粥底之中 所以啖粥鮮味到不得了 完全唔使加任何調味料 已經好夠味
2018-12-17 63 浏览
天氣凍到咁,絕對要食返D暖笠笠嘅野,火鍋加粥底就係perfect combo呢度D服務好好,會有工作人員幫手先炒香D配料,加左調酒仲要點火,香味出哂黎,再加上湯熬煮一陣就食得啦花竹蝦超級大隻,肉質爽彈,上檯個時D腳仲郁緊架~~半隻泰國肉蟹,不錯好新鮮,多肉多膏南非鮑魚,新鮮到不得了,有咬口有唔會韌帶子雲吞,好大粒帶子係中間芝士流心牛丸,必食,兩樣食材加埋襯到絕豬骨濃湯貢丸,我麻麻地貢丸,但呢隻豬肉丸加左湯汁係裡面,特別香口雞件同海鮮料一齊炒完之後好鮮好甜黑豚肉,肉味香濃,雪花分佈平均櫻花葉鮮蝦丸,有淡淡GE櫻花葉味,增加D清新感覺雜蔬菜,真係要食返D清淡野平衡下最後重頭戲來了,龍皇母米粥!!將粥底加落已經集滿海鮮精華GE湯汁之中,再加榨菜同蔥粒,真係太出色啦
花竹蝦超級大隻,肉質爽彈,上檯個時D腳仲郁緊架~~
半隻泰國肉蟹,不錯好新鮮,多肉多膏
南非鮑魚,新鮮到不得了,有咬口有唔會韌

帶子雲吞,好大粒帶子係中間

芝士流心牛丸,必食,兩樣食材加埋襯到絕

雞件同海鮮料一齊炒完之後好鮮好甜

黑豚肉,肉味香濃,雪花分佈平均

櫻花葉鮮蝦丸,有淡淡GE櫻花葉味,增加D清新感覺
雜蔬菜,真係要食返D清淡野平衡下

2018-12-16 142 浏览
外地朋友訪港,天氣又凍凍地,就帶佢哋嚟食粥底火鍋。粥底火鍋唔係第一次食,呢間同坊間用廣東粥底直接打邊爐的方式有啲唔同,係以米、蟹膏做成黃澄澄的無米粥為湯底,故此無噤容易焦底。環境Pos: 話曬都新裝修,坐得鬆動嘅。Cos: 不過,就侷咗啲。食物Pos: 我哋叫咗 $888 套餐,再加安格司牛、響鈴 (見圖)食物質素新鮮,龍蝦彈牙,響鈴夠味,本身無米粥湯頭,已經充滿濃郁的蟹鮮味,打完邊爐後,加爛飯煮成粥,更是鮮味到一個點!隨後附上的甜品也特別,西瓜挖空,再注入雜菓蘭香子成啫喱,挺費工,有心思嘅。Cos: 當日為閒日,但服務都好慢。侍應嚟落料爆炒做Show 要等,整個烹調過程都好慢~好慢~好龜速。食完所有料,要催促侍應,才落飯煮粥⋯⋯ 若閣下為心急之人,就要諗諗喇,可能會等到仲要漏單!仲要倒瀉嘢!好彩嗰兜只係芒蜆⋯⋯ 可能仲新啩,不過,請朋友食飯搞到噤總結:埋單 $13XX ,cp 值不高,應該無下次。Ps:1. Google 上的資料尚未更新,依然顯示舊名【阿爺粥品手工涮涮鍋(旺角)】2. 夾娃娃機裡,是玩具龍蝦,不是新鮮海鮮了。3. 臉書上話送帶子,係要 “全枱人‘’ like 曬先有

Pos: 話曬都新裝修,坐得鬆動嘅。
Cos: 不過,就侷咗啲。

食物

$888套餐
安格司牛肉
即製炸紫菜響鈴
甜品

總結:埋單 $13XX ,cp 值不高,應該無下次。

Ps:
2. 夾娃娃機裡,是玩具龍蝦,不是新鮮海鮮了。
3. 臉書上話送帶子,係要 “全枱人‘’ like 曬先有得送㗎。
4. 飲品竹䉀茅根、銀菊露,係現成樽庒鴻褔堂。
2018-12-13
$888套餐
安格司牛肉
即製炸紫菜響鈴
  • 套餐
2018-12-15 70 浏览
跟妹妹逛家樂坊掃完貨晚餐時間便找餐廳醫肚,聽說這家店有明星來過,我們也來試試。就試試火焰八鮮鍋,先上桌的是一盤海鮮,服務員先幫我把蟹炒一下,然後點火噴酒,這時讓人又怕又刺激的火焰在跳舞💃,此刻讓客戶可以享受視覺,嗅覺,肚子裡卻期待著味覺的享受。一開始服務員幫忙炒煮,由於客戶越來越多,怕來不及服務,之後便溫柔地提醒我們用手機調好時間煮著吃,因為每樣海鮮煮的時間都不一樣,按照時間規定來煮的話,這樣更可以吃到美味的海鮮。當這些新鮮海鮮煮完之後,嘗試了湯底非常鮮甜,味道濃郁,不覺地讓我想多喝一些。煮完海鮮之後是自選菜式,肉類一樣很新鮮,因為煮完也不會縮水,是爽口。最後的湯底就用來煮米粥,這時候所有的精華都在這裡了,那種鮮甜美味是讓人舔舔舌頭。

2018-12-12 41 浏览
天氣轉冷,約了食粥底火鍋。平時很少食粥底火鍋,是次卻有意外驚喜。餐廳環境舒服,尤其欣賞燈具,一隻隻大型的碟燈,別具一格。餐廳有2款晚市套餐,我們選了$198套餐,套餐有蟹、鮑魚、元貝、海蝦、貴妃蚌、蜆、沙白及雞肉。一開始店員會炒熱並告知所需時間。火焰🔥熊熊,很多食客都相機食先。最喜歡當然是蟹和蝦啦!之後可以有五款自選火鍋配料,如有需要,可以另外加錢。不過一般都夠飽,因為最後還有一大鍋粥食。真是十分滿足。

餐廳環境舒服,尤其欣賞燈具,一隻隻大型的碟燈,別具一格。

最喜歡當然是蟹和蝦啦!

之後可以有五款自選火鍋配料,如有需要,可以另外加錢。

不過一般都夠飽,因為最後還有一大鍋粥食。

真是十分滿足。
2018-12-10
2018-12-06 99 浏览
年幾前試過阿爺粥品唰唰鍋不過是在荃灣,今日途經旺角行街時,發現旺角登打士廣場開了新鋪,又見到有套餐食所以就去喇。最主要係見到他有套餐食,因為想食海鮮如果散叫又好貴,有套餐就啱晒我啦。套餐價錢都好吸引, $298一位有花竹蝦半隻蟹同一隻鮑魚,仲有Facebook打卡就送半隻龍蝦,呢四樣海鮮$298都值得的。先來白鑊炒香雞件和所有海鮮, 然後職員會淋上酒同火槍 煲面上燒一燒, 再加一個黃色嘅粥底湯, 待煲滾便可以先吃海鮮。海鮮都很美而且非常新鮮, 上桌的時間還在動的。花竹蝦很彈牙, 蝦頭的膏很甜,令人回味。肉蟹也是, 很厚身多肉而且有一點膏, 很香。龍蝦SIZE 不大, 但肉都是很豐富的。黑豚肉片 沒有韌的感覺, 配搭在粥底下更顯嫩滑。櫻花蝦丸-蝦味不濃,淡淡滲出紫菜 櫻花蝦 的味道, 最好先吃這一個。芝士流心牛丸-有流心芝士汁但不突出, 不過非常彈牙且充滿著牛肉汁, 必食推介。我很少食貢丸但這個貢丸好香嘅菇味而且有肉汁,很好吃, 是食過最好味的貢丸。紫菜嚮玲 , 體積很大, 可以吸到很多湯還有紫菜的香味, 值得叫。帶子雲吞,有一粒完整元貝仔, 不曷什麼特色但好吃的。蔬菜也很新鮮, 而且像
海鮮都很美而且非常新鮮, 上桌的時間還在動的。
龍蝦SIZE 不大, 但肉都是很豐富的。
黑豚肉片 沒有韌的感覺, 配搭在粥底下更顯嫩滑。
帶子雲吞,有一粒完整元貝仔, 不曷什麼特色但好吃的。
蔬菜也很新鮮, 而且像拼盤一般可以有3款菜 (油麥菜+唐生菜+娃娃菜) 粟米也很甜。
最近就算飽也必須吃的粥, 服務員會把粥膽給我們混合一齊,加上剛剛的海鮮肉類 還有一些菜圃調味一下, 已經是集合了所有精華。
驚喜地是有甜品, 西瓜形的啫喱, 不太甜, 有生果。完美結束。
2018-12-05 736 浏览
自問都經常食粥底火鍋,試過好多間,印象特別好都係某一間,今次食左呢間阿爺粥膳八鮮鍋,比起平時食開果間正好多好多,雖然價格係298一位,但真係物有所值!鐘意食海鮮嘅人一定要試,新鮮海鮮果隻。呢間餐廳喺登打士廣場,要喺貢茶旁邊果條樓梯上。平日就唔多人,立眼見到好似有房添,人多可以問下有冇低消。同埋如果唔係食粥底套餐,散叫都好抵食,宵夜時間粥底1蚊,仲有配料都有折,配料分半份/一份,所以人少一樣叫到野。我地點左298蚊一位嘅套餐A,都好豐富,有人頭份量嘅花竹蝦、肉蟹、鮑魚、黑豚肉片、雞件、帶子雲吞、櫻花蝦丸、芝士流心牛丸、豬骨湯貢丸同雜菜,最後有埋一個龍皇母米粥。而家做優惠,只要like同分享佢地個fb page,仲可以每人送多半隻龍蝦,一定like硬啦!首先呢度同其他粥底火鍋都有D唔同之處,皆因佢地先上鍋,但唔會有米水,然後我地就等海鮮上枱。呢盤海鮮不得了,勁霸氣!因為佢地有自家魚缸,所有海鮮都係游水,所以你可以諗到一定係超新鮮!就算冰底,蝦同鮑魚都仲係郁架首先唔洗擔心唔識搞個鍋,因為呢度D店員都好主動,每枱都會親自幫佢地炒起D海鮮,原來呢度係利用雞油,輕輕乾炒D海鮮,落蟹、龍蝦、蝦、鮑魚

首先唔洗擔心唔識搞個鍋,因為呢度D店員都好主動,每枱都會親自幫佢地炒起D海鮮,原來呢度係利用雞油,輕輕乾炒D海鮮,落蟹、龍蝦、蝦、鮑魚,然後用火槍燒一燒,咁令D海鮮嘅膏逼出,仲會香口好多

炒起之後,店員就會加入龍皇湯底,同其他粥底火鍋唔同,滾起仲可以飲淡湯,好鮮味,完全唔鹹,而且唔洗驚飲左啖湯,之後會淡,因為加湯都係真係加湯,唔係加滾水架,有誠意
海鮮唔洗講一定係新鮮到爆,龍蝦肉爽彈,花竹蝦先西利,原價點都要百幾蚊隻,超爽口,肉扎實,蟹夠大隻,蟹膏好香,而且肉多,唔會好削,真心食呢三樣都抵番哂

鮑魚仲係郁嘅,輕輕一淥已經食得,勁爽!

食完海鮮可以繼續打邊爐先,黑豚肉薄身,有肉味;丸類值得一讚,比起其他粥底火鍋,確係更有誠意(可能係因為呢度本身都有做單點啦),質素好好多。蝦丸、雲吞係新鮮包,蝦丸爽彈,兩吞入面有粒帶子,正!至於牛丸同貢丸都唔錯,食得過

菜籃都大方,有油麥菜、娃娃菜同粟米,人頭份量,非常足夠。配埋咁鮮甜嘅湯底,真係好正。
最後見我地食到差不多,店員就送上粥膽、芫茜、菜莆、蔥,滾起個粥就食得,份量超多,兩個人食左7碗幾都仲有淨,盡哂力,飽到上心口!

埋單前仲有甜品,好得意,用雜果做左個西瓜形jelly,食到咁飽,唔會好甜,啱啱好。

西瓜汁係新鮮即榨,完全無渣,而且無加糖水,好甜好正,如果唔想飲汽水,樽裝飲品,28蚊都點得過。