2019-05-18
昨晚一班朋友慶祝生日,有朋友無意發現[阿爺粥膳八膳鍋],見食評唔錯於是訂位一試。去到店舖樓下,嘩😱要排隊等搭電梯!足足等左10分鐘都未搭到,最終改行樓梯,好彩只係行3層。。。上都去感覺尚算寬敞,服務員態度唔錯,我們一行5人叫左普通海鮮火鍋再加錢轉做任飲任食。首先上枱嘅當然係一大盤海鮮,海鮮好新鮮,蝦既腳,蟹既眼全部都重郁架😍,之後服務員會幫你將每款海鮮按次序放落個鍋都炒再加火鍋湯再按計時器。一聽到嘟嘟嘟聲,我哋已急不及待,攞起筷子準備夾嘢食時發現無筷子頭嘅😨哈!原來個筷子頭一早已放係每人個位上,要客人自己安裝,頓時有啲囉嘅感覺但又有好衛生嘅感覺,當刻情緒好複雜🤣🤣🤣安裝好筷子後當然即刻夾海鮮啦!Wow~啲蝦好爽甜,蟹肉好肥美,連啲貝殼類都好鮮甜,正😋😋啲海鮮比預期中驚喜得多!食完海鮮就開始打邊爐,起初還以為是用粥底嚟打邊爐,原來只係食完所有食物幫你放碗飯去煲,感覺有啲失望😔。火鍋食物選擇種類一般,味道亦都是普普通通,唯獨係個咸蛋黃炸魚皮值得一贊,好脆好香咸蛋味👍🏻