唔講唔知...以為粉嶺人好鍾意食車仔麵,淨係一個聯和墟都有五間車仔麵店。見唔係好多人揀咗依間呀四試下,地方闊落,坐得好舒服。餐單裏面有好多特色嘅嘢食全部都打晒星星,選擇困難嘅我梗係揀啲廚師推介啦!好鍾意食麻辣同埋佢嘅自家製菜甫,蘿蔔煮得好清甜好淋而且一啲渣都冇,豬腸同埋咖喱魷魚不過不失,糖心蛋真係好糖心。小食滷水雞翼亦都醃得好入味,$20/5隻 喺出邊點食得到啊?配個樽仔奶茶,呢個下午茶100分呀!
唔講唔知...以為粉嶺人好鍾意食車仔麵,
淨係一個聯和墟都有五間車仔麵店。
見唔係好多人揀咗依間呀四試下,
地方闊落,坐得好舒服。
好鍾意食麻辣同埋佢嘅自家製菜甫,
蘿蔔煮得好清甜好淋而且一啲渣都冇,
豬腸同埋咖喱魷魚不過不失,
糖心蛋真係好糖心。
小食滷水雞翼亦都醃得好入味,
$20/5隻 喺出邊點食得到啊?
配個樽仔奶茶,呢個下午茶100分呀!
2020-04-25
下午茶
2020-04-25 29 浏览
喺聯和墟一個滿佈車房五金舖嘅路口,開咗一間裝修簡潔嘅港式車仔麵。我食車仔麵最鍾意就係食個辣湯㗎啦,湯底就係車仔麵嘅靈魂,所以我叫左沙嗲湯底,一嚟到見到個食水就知道,出色👍🏻沙嗲香濃得黎唔算太聯和墟辣,襯托油麵簡直係一流!而係餸方面,我揀左最經典既咖喱豬皮同咖喱魚蛋,兩款都非常彈牙入味,唔會散收收。而我個人認為,最令我驚訝嘅係個糖心蛋,一咬開啲糖心蛋將爆出嚟,值得一試👍🏻如果可以有多啲特色嘅飲品俾我選擇嘅話,我相信我會多啲嚟食😋
喺聯和墟一個滿佈車房五金舖嘅路口,
開咗一間裝修簡潔嘅港式車仔麵。
我食車仔麵最鍾意就係食個辣湯㗎啦,
湯底就係車仔麵嘅靈魂,
所以我叫左沙嗲湯底,
一嚟到見到個食水就知道,出色👍🏻
沙嗲香濃得黎唔算太聯和墟辣,
襯托油麵簡直係一流!
而係餸方面,我揀左最經典既咖喱豬皮同咖喱魚蛋,
兩款都非常彈牙入味,唔會散收收。
而我個人認為,最令我驚訝嘅係個糖心蛋,
一咬開啲糖心蛋將爆出嚟,值得一試👍🏻
如果可以有多啲特色嘅飲品俾我選擇嘅話,
我相信我會多啲嚟食😋
2020-04-25
午餐
答案係叫多幾樣餸今次叫咗溏心蛋,甜酸齋,魚皮餃,滷水雞翼,辣魷魚,米粉,加沙嗲汁。另外叫埋個花膠碗仔素翅米粉係我最愛嘅超幼銀絲米粉,湯底唔會太咸,啱哂加啲辣椒油,值得一讚係佢有辣椒油同麻辣油,兩種都各有特色,味道出色,所以我倒落匙羹度輪流點嚟食~啲雞翼都入味,魷魚爽口,其他就正正常常,係溏心蛋個心有啲太凍,差啲啲...碗仔翅雖然20蚊一碗,但都夠大大碗,都足料,佢都有浙醋,胡椒粉俾你自己落,但我食開加啲麻油,如果有得加就好了(貪心lol)最後最後,任添菜甫要試下,正
答案係叫多幾樣餸

(貪心lol)

最後最後,任添菜甫要試下,正

2020-03-21 109 浏览
今日行開聯和墟, 見到阿四車仔麵, 店內裝修簡潔, 望落去比一般車仔麵檔鋪干淨, 餐單上的食物和價錢非常超值,走入去試試.叫左份招牌車仔麵, 大大碗油麵, 份量十足, 豬大腸清洗干淨, 十份肥美, 蘿蔔必食, 夠入味, 很甜沒有渣, 瑞士雞翼彈口, 油麵很滑彈牙, 魷魚又爽口! 餸料份量較一般車仔麵檔豐富,價錢適中,抵.. 下次再來時, 會選4餸麵, 試試其它餸菜味道如何. 唯一不足係餐單上餸菜選擇不是太多.如果行開聯和墟, 又想搵一間平民化的食店, 阿四值得一試
如果行開聯和墟, 又想搵一間平民化的食店, 阿四值得一試
招牌麵
價錢
2020-03-20
招牌麵
2019-11-16 293 浏览
我地最鍾意車仔麵,可以食唔同嘅餸。聯和墟新開呢間車仔麵,裝修簡約,唔似傳統懷舊車仔麵。今次食下午茶,唔係好餓,所以,淨係叫個四餸冇麵嘅餸。冬菇好入味,黑黑的,又夠淋。雞腎,超級正,唔會好硬,都葉得好夠。豬紅,選料不錯,好滑。其實我最鍾意係任食嘅辣菜寶😜

今次食下午茶,唔係好餓,所以,淨係叫個四餸冇麵嘅餸。

冬菇好入味,黑黑的,又夠淋。
雞腎,超級正,唔會好硬,都葉得好夠。
豬紅,選料不錯,好滑。

其實我最鍾意係任食嘅辣菜寶😜
2019-10-28 182 浏览
餐廳環境:新開一個月,環境乾淨企理,如果啲枱底加返啲勾俾大家掛袋就會更加貼心;提提大家記得帶濕紙巾或者紙巾,因為啲醬汁罐都油淋淋。食物質素:兩碗麵試左六味餸,蘿蔔好甜,一啲渣都無,頂瓜瓜!大腸就得三粒,有兩粒仲要係末端,肥得濟,又唔太夠味;其餘個啲就係墨魚丸有墨魚丸味咁,無咩特別;湯底還可以,個人覺得好味過大埔個間。員工態度:啲姐姐態度好好,會密密承受啲柯打錯到飛起既壓力,俾個like佢地!補充一點,我唔知收銀位男士係老闆定店長喇,人地都係打份工啫,俾返啲尊重啲姐姐之餘,同時都會尊重到自己架!食品價格:超值!兩個人一百蚊有找,仲想點? 總結:係粉嶺食過兩間車仔麵,呢間算係咁,當然無得同人地拎米之蓮個啲比喇,但係都物有所值!
食品價格:超值!兩個人一百蚊有找,仲想點?
2019-10-27
2019-10-14 172 浏览
已經食過幾次啦~😖新開張乾淨清潔,點餐方便,寫自己枱號再慢慢唸食乜,唔似其他店吹你問你要乜。食物有盤上埋,有骨都唔怕整污糟張枱,所以枱面清潔,非常好。食物方面,白蘿蔔3大舊又夠淋又夠甜,每次必叫;腩肉3厚片,都係好好食好淋,似日本拉麵d燒腩肉片,試過12點幾已經話腩肉賣哂;魚皮餃果d就正常野,雞翼似瑞士雞翼,其實幾好食甜甜地。我每次會叫米粉,一碗米粉其實好多下。糖心蛋都係必叫😛另外枱面有不同辣醬,菜圃任食,d菜圃幾好食夠爽口。腩汁都唔錯。基本3餸1麵38蚊,係聯和墟黎講係少少貴,每加1餸加9蚊,野飲紙盒裝都4蚊。4餸1麵1飲品已經51蚊。不過概括所有野,我覺得值得食下。
已經食過幾次啦~😖

4餸1麵1飲品已經51蚊。
不過概括所有野,我覺得值得食下。
2019-10-12 164 浏览
其實知道這間新開的車仔麵店有一段時間,不過就冇來試過。今晚經過,就試下新野。餐廳裝修環境算時尚,清潔乾淨。坐位與坐位之間就窄左少少,不過可以接受。$38包一麵,三餸,而跟餐要飲品就可以減$2。我就揀左油麵,辣魚蛋,豬血和蘿蔔加沙爹汁。另加淨咖哩魷魚和腐乳通菜。麵既份量對我黎講係多,湯底加沙爹汁好惹味。最有驚喜係個蘿蔔,夠入味,又冇渣,一入囗即溶。豬血都夠入味和滑滑感覺。咖哩魷魚都夠入味,但嫌份量好似少左啲。腐乳通菜就一般啦!總括黎講,可以繼續支持。

總括黎講,可以繼續支持。
蘿蔔,咖哩魚蛋和豬血+腐乳通菜
咖哩魷魚
調味料
2019-10-12
蘿蔔,咖哩魚蛋和豬血+腐乳通菜
咖哩魷魚
  • 蘿蔔,豬血
2019-09-25 151 浏览
新開了幾個月,一早食左而家先記得未寫。聯和墟近排其實都已經開始多咗唔同嘅有裝修嘅餐廳,譬如係意樂,good time , 依間車仔麵都算係有少少裝修。$38 3餸一麵,揀了腩肉,芝士腸,魚皮餃,腩汁湯底,加了4蚊要了個豆漿(以為係一支支,原來係維他豆漿😂) ,米線底。我見佢廚房有慢煮機,咁我都對佢食物有啲期待,豬腩肉係入味嘅算係OK但肯定冇用慢煮,浪費了。魚皮餃芝士腸就好難會好特別嘅,所以都係正正常常, 湯底係冇乜特別。米線都係正正常常,不過啲麵嘅份量真係少少少。我見到有人話佢個向窗門位同面壁位好奇怪,其實我覺得佢用盡個空間係完全正常,有得向窗其實好多人鍾意。呢個價錢來講就正正常常。
新開了幾個月,一早食左而家先記得未寫。

呢個價錢來講就正正常常。

2019-09-22 112 浏览
我很喜歡吃車仔麵,但甚少帶小孩去,始終覺得車仔麵店通常比較坐得不舒服,直至...阿四車仔麵的出現!改變了我對車仔麵店的觀感!門面裝修現代簡潔,有別於一般傳統車仔麵店的門面,枱面的調味料樽很乾淨亦有驚喜: 菜脯很爽脆,辣椒油能帶出麻辣感,小兔子牙籤筒更點綴了擺放調味料的空間。等待食物期間,留意到廚房清潔衞生,這讓我對這間阿四車仔麵加分不少!門面裝修、調味料擺設、清潔衞生方面已使我對這裡有不錯的印象,食物質素也令我和孩子們吃得很滿意!小朋友大讚龍蝦丸大大粒,烏冬好味!而我也想一讚車仔麵的主角及靈魂 - 麵和湯底,幼麵軟硬適宜、湯頭味道濃淡恰到好處,放在端來時的小盤子上,會感受到車仔麵店少有的精緻心思。此外,不得不提「鮑汁雞腳」,賣相欠奉,瘦瘦的雞腳瘀瘀紅紅的,卻出奇地好吃!煮得夠腍的雞腳相當入味,鮑汁調教得不會過於濃稠,屬水準之作!餐後一樽香滑凍奶茶,滿足!
阿四車仔麵的出現!改變了我對車仔麵店的觀感!

餐後一樽香滑凍奶茶,滿足!
菜脯、辣椒油
龍蝦丸烏冬
鮑汁雞腳
港式奶茶
2019-09-16 185 浏览
新開車仔麵環境望落ok 入去坐低試吓睇來睇去本身食量都多 有個招牌面 就呢個啦招牌面$58有九個餸 聽落幾多呀呵 黎到碗麵睇到真係目定口呆 唔係啊嘛碗野似$30貨色咋喎 唔足料比漏餸 補返雞翼俾我 得嗰一隻 份量少 係我食過嘅車仔麵最難食 我叫腩汁 嚟到碗野係辣㗎啦已經係 個湯都係辣 佢好多經典餸都係辣㗎 無原味㗎囉 完全唔入味 所以有陣時真係唔係話行過路過唔好錯過 依家係變成行過路過都唔會再嚟食👎🏼👎🏼👎🏼又貴又唔好食又唔足料 伏中伏 係咁嘅意思
新開車仔麵環境望落ok 入去坐低試吓
睇來睇去本身食量都多 有個招牌面 就呢個啦
招牌面
2019-09-11 92 浏览
嗱,唔係誇張,呢世人食過最難食既車仔麵非佢莫屬,我叫左咖哩魷魚,完全同係街市買個d水魷煮熟比你食一樣味,個糖心蛋又係冇味,都算啦,食食下有幾張紙嘔返出黎!大佬依家食幸運曲奇咩,玩我咩師父。。。再黎個雞翼尖,甜過你男/女朋友同你講句i love u, 個汁就完全古怪,我個fd叫牛腩汁我試完話都正路,佢仲質疑我,我叫佢試下我個沙爹汁條友飲完係度笑中肯講句服務同裝修都唔差,我地都係咁比佢棟左入黎,大家如果想食餐飯開開心心我就誠意推介,難食到你笑
2019-09-10 148 浏览
係聯和墟車仔麵食店選擇少,見佢新開又無人入去試試…點左油麵、腸仔、牛腩、雞翼、菜碗麵一到真係經典,湯係暖唔熱,麵同餸都係凍,同伙記講完就換左第二碗,但同第一碗無分別,最後都係選擇食落肚入正題,油麵有油麵,雞翼完全唔入味,牛腩乾爭爭好似湯渣咁,最好味條腸仔,菜我真係唔知佢想點,食一啖成口泥環境方面一流,檯面配料辣油都多選擇,但煮食服務衛生真係九流,唔會再有下次,我平時好少寫食評,但我真心希望改善下服務同煮碗滾熱左的麵俾客人食,食壞人就唔好。
係聯和墟車仔麵食店選擇少,見佢新開又無人入去試試…
點左油麵、腸仔、牛腩、雞翼、菜
,最後都係選擇食落肚
,菜我真係唔知佢想點,食一啖成口泥

• 腸仔
2019-09-09 89 浏览
行過粉嶺想食車仔麵,見到呢間野新裝修好似靚靚仔仔咁,咪即管入去試下。小喇叭,點知俾佢個外表坤左。都已經挑選打星嘅餸(豬腸,蘿蔔,牛腩,冬菇) 點知都係中伏。豬腸完全冇味,蘿蔔太淋冇口感,牛腩又瘦又韌,冬菇細粒過我粒雞眼,仲要一陣怪味) 一碗車仔麵睇落好簡單,但係要整得好食真係唔易。
2019-09-08
2019-09-03 110 浏览
屋企附近開咗間新嘅車仔麵,大無畏精神走入去挑戰一下,點知中曬伏。由於係一個舊區,相對景觀都比較不堪入目,而且仲有啲古古怪怪嘅人經過橫街小巷, 而店舖嘅設計竟然係有一啲面壁位,亦有一啲係面玻璃位(對街), 食食下嘢畀啲怪人望呢望去,真係非常倒胃口!都係以傳統嘅剔剔紙去落單, 款式都算唔少, 如飲品價錢都尚算合理, 要叫一個面加三個餸或者四個餸起標, 有啲女仔細食啲,都有機會食唔曬。我叫咗魚片頭、酸齋同雞翼, 另外有沙嗲汁。酸齋唔夠淋,個味怪怪的 。沙嗲汁唔算惹味 。魚片頭來貨嘢ok。雞翼入口即溶,彷彿已經煮咗或者浸咗好耐。要讚嘅,係佢用托盤上,感覺比較衛生。

我叫咗魚片頭、酸齋同雞翼, 另外有沙嗲汁。

酸齋唔夠淋,個味怪怪的 。
沙嗲汁唔算惹味 。
魚片頭來貨嘢ok。
雞翼入口即溶,彷彿已經煮咗或者浸咗好耐。

要讚嘅,係佢用托盤上,感覺比較衛生。