2018-04-10 317 浏览
一入到舖頭,個設計已經非常吸引!好似將台灣搬左過黎咁🤩🤩🤩再睇點餐紙,第一個諗法係!好!抵!價錢一啲都唔貴,所以我同朋友兩個人食都瘋狂咁點😂😂芋圓好煙un份量好多!仲夾雜住珍珠,抵食!!炸花枝大大粒🤤 蚵仔煎都好大碟,蠔既比例都多!魯肉飯必食 但隔離既糯米飯就可以不試,啲飯太淋,完全冇煙煙un un既感覺。飲品方面,朋友嗌左香芋珍珠,我就嗌左奶蓋紅茶加珍珠,層奶蓋不好喝,珍珠唔夠煙un 同樣既價錢可以試多款小食。
一入到舖頭,個設計已經非常吸引!好似將台灣搬左過黎咁🤩🤩🤩
再睇點餐紙,第一個諗法係!好!抵!價錢一啲都唔貴
,所以我同朋友兩個人食都瘋狂咁點😂😂

芋圓好煙un
份量好多!仲夾雜住珍珠,抵食!!

炸花枝大大粒🤤 蚵仔煎都好大碟,蠔既比例都多!
必食

2018-04-09 321 浏览
阿元來了既門口喺小巷入面,門口既路凹凸不平,行過時要小心一啲!由於是下午茶時間,唔算太多客人,但一入到去覺得好嘈,音樂好大聲😖不過裝潢都幾有特式既,但真係太嘈了!總共點了3個食物,1個飲品台灣香腸同想象既品同,個皮不脆的,好似輕輕煎一下咁!味道一般般,但勝在比左好多生蒜魯肉飯魯肉汁夠!惹味!不過細碗左啲鹽酥雞正常野,唔係超好食但又唔係唔好食,不過不失百香果綠茶+珍珠唔記得左揀小甜,所以偏甜,啲珍珠都幾多,而且都有黑糖味!總括: 下午茶黎講都ok啦,唔算好飽但又唔係唔飽

總共點了3個食物,1個飲品

台灣香腸

魯肉汁夠!惹味!不過細碗左啲

鹽酥雞

正常野,唔係超好食但又唔係唔好食,不過不失

百香果綠茶+珍珠

唔記得左揀小甜,所以偏甜,啲珍珠都幾多,而且都有黑糖味!

總括: 下午茶黎講都ok啦,唔算好飽但又唔係唔飽
台灣香腸
2018-04-09
2018-04-05 393 浏览
上次於下午茶時段來了這兒,今次則再相約友人於晚市時份再來。我們約七點到,門口已排著長長的人龍。於輪候時,店員先派點餐終給我們,加快之後的落單程序。原本打算到此再嚐其蛋餅及蚵仔大腸麵線,但原來有部份食物只於下午茶時段供應。相比下午茶,晚市可選擇的食物款式比較少。建議於到訪前,先看清楚下午茶及晚市的點餐紙所供應的食物,以免摸門釘。這裹的食物份量細細份,加上我們一行七人,所以點了成枱食物,可以試多幾款。於主食方面,我們點了魯肉飯、焢肉飯、香菇肉𡙡米粉、台南擔仔麵。魯肉飯($29),水準依舊,香氣十足,半肥瘦肉,令成碗飯充滿油脂香。雖然細細碗,但因為配上半肥肉肉及醬油,都夠飽。必食推介。焢肉飯($39),味道與魯肉飯相似,但魯肉飯是切成粒狀,而焢肉飯則是一大片肉,最適合喜愛吃大大口肉的人。另外,其份量比魯肉飯多,大大碗。台南擔仔麵($35),味道平平。香菇肉羮米粉($45),米粉的份量多,湯㡳濃稠,還有不規則的肉丸作配料。米粉索味,不錯。建議二人分享,可多試一點其他食物。前菜方面,點了五香雞捲、麻辣鴨血臭豆腐、大腸拼小腸、滷味拼盤。五香雞捲($30),肉質嫩滑,不會太老。麻辣鴨血臭豆腐($45
上次於下午茶時段來了這兒,今次則再相約友人於晚市時份再來。
我們約七點到,門口已排著長長的人龍。
於輪候時,店員先派點餐終給我們,加快之後的落單程序。

相比下午茶,晚市可選擇的食物款式比較少。

雖然細細碗,但因為配上半肥肉肉及醬油,都夠飽。必食推介。

另外,其份量比魯肉飯多,大大碗。

台南擔仔麵($35),味道平平。

米粉索味,不錯。
建議二人分享,可多試一點其他食物。

五香雞捲($30),肉質嫩滑,不會太老。

麻辣鴨血臭豆腐($45),鴨血及臭豆腐不夠味。
雖然是麻辣,但其實不算太辣。

大腸拼小腸($35)

滷味拼盤($30),表現平平,不夠入味。

小吃方面,點了鹽酥雞、蚵仔煎、香脆大雞排、刈包。
鹽酥雞($35),炸物炸得不錯,外層不會太油膩,及不會過於乾身,內層的雞肉亦相當鮮嫩。

香脆大雞排($40)

蚵仔煎($35),有點失望,蚵仔太粉,而且少蚵仔。

刈包($30),內裹有一塊半肥瘦肉,但肥的比例較高,覺得有點膩。除了肉外,還有夾著甜酸菜。

湯類,則點了大腸豬血湯($35),相比鴨血,豬血較出色,夠味。
2018-04-02
  • 大腸豬血湯
2018-04-03 229 浏览
呢間食台灣野一早已經聽過,喺西環嗰度成日都排長龍,深受歡迎!得知係觀塘有分店,同埋地方大啲,所以一定要來試吓啦,可能時間仲早,完全唔使排隊,真係好興奮呀!觀塘分店嘅裝修好有六七十年代嘅感覺,超級多位置可以打卡🤗🤗🤗🤗食台灣野一定要食滷肉飯,紅燒牛肉麵,鹽酥雞,滷水拼盤,蛋餅!!個滷肉飯都OK喎不過就細碗左少少咯,碗紅燒牛肉麵就普通左少少,未去到好好味,個滷水拼盤我哋揀咗豬耳,都係普通唔係好入味!至於個蛋餅就正正常常啦,係有少少乾乾地。總括呢度係幾有台灣嘅感覺,但係食物就是普通的!
2018-04-01 217 浏览
阿元來了的裝潢相當具特色,同一間店,但內裹有不同的主題,十分適合影相打卡。 阿元來了是用點單紙下單,食物都是熟識的經典台式風味。魯肉飯($ 29),半肥瘦的豬肉,很入味,吃下去口腔充滿油香。必食推介。魯肉份量夠吃完成碗飯。蚵仔大腸麵線($40),蚵仔肥嘟嘟,大大粒。很有地道。大腸拼小腸($35),稍為遜色。於台灣吃的香腸,一般都烤過,腸皮較脆,且腸內的油香會逼出來,但此香腸外皮不夠香脆,亦欠油香。鹽酥雞($35),炸得十分香脆。玉米起司蛋餅($30),足料,啖啖都食到芝士,很邪惡呀!

阿元來了是用點單紙下單,食物都是熟識的經典台式風味。

魯肉份量夠吃完成碗飯。

蚵仔大腸麵線($40),蚵仔肥嘟嘟,大大粒。
很有地道。

鹽酥雞($35),炸得十分香脆。

玉米起司蛋餅($30),足料,啖啖都食到芝士,很邪惡呀!
2018-03-31
下午茶
2018-03-28 268 浏览
去到已經好多人,,因平日又撞正lunch時間...所以等左一陣室內的環境,, 有台灣故事館的感覺..滷肉飯 -  份量適中五花腩整成的滷肉, 食落唔會好油膩, 配飯一流~不過本人都係對甜的滷肉飯,, 情有獨鍾肉鬆蛋餅 -  呢個同我係台灣食既好唔同覺得好普通,, 台灣的蛋餅唔會有醬汁係上面九份芋圓 - 芋圓係要有QQ的口感先好食,味道還可以, 唔會話好甜兩個人埋單$149.. 每一碟都好細碟.價值算係貴, 不過都係試下,無下次~
去到已經好多人,,
因平日又撞正lunch時間...所以等左一陣
室內的環境,, 有台灣故事館的感覺..

滷肉飯 -  份量適中
五花腩整成的滷肉, 食落唔會好油膩, 配飯一流~
不過本人都係對甜的滷肉飯,, 情有獨鍾

肉鬆蛋餅 -  呢個同我係台灣食既好唔同
覺得好普通,, 台灣的蛋餅唔會有醬汁係上面

九份芋圓 -
芋圓係要有QQ的口感先好食,
味道還可以, 唔會話好甜

兩個人埋單$149.. 每一碟都好細碟.
價值算係貴, 不過都係試下,無下次~
2018-03-27 149 浏览
終於可以喺阿元食嘢,朋友介紹話呢間餐廳好正,但經常爆滿,今次喺呢度食下午茶,發覺自己真係好似去左台灣食嘢,入面嘅裝修台灣feel好強,睇得出老闆落左好多心思去打做一個完美台灣感覺嘅餐廳,點解完美呢?因為除左裝修設計之外,連啲侍應都係講台灣國語,留意一下,唔係大陸國語,係台灣國語,慢慢地講之中帶點溫柔,所以落單過程全部用國語,所以真係以為自己去左台灣,食左個蚵仔麵線問餐飲,只係三十九蚊,唔駛飛機+酒店錢就可以享受全台灣感覺,絕對超值。
2018-03-21 210 浏览
呢間餐廳食物質素係唔錯,但無人情味。初初屋企人問要一杯水,職員解釋無水提供,但可以買,$1x一枝,我地表示明白。我同屋企人講我有帶水,所以無買,因為只係想食藥時飲水。到我屋企人餐後需要服藥,拎左自己樽水出黎飲,隨即就俾職員阻止,理由係唔可以飲外帶飲品!但我地已經有點餐飲(珍珠奶茶),當刻只係需要飲水送藥,都俾人阻撓!!慕名到訪,但失望而回,唔會再有下次幫襯。我明白餐廳係做生意,不準攜帶外帶食品/飲品亦都理解,但今次我有幫襯你地餐廳飲品,亦都有合理理由飲自己既飲品(水),的確講唔通。
呢間餐廳食物質素係唔錯,但無人情味。
2018-03-11 670 浏览
餐廳的正門不在大街上,而是在小巷內,中午時間有不少人會在這裡吃飯,在兩點過後仍然要等位。裡面的裝修別出心裁,是仿台灣舊式車站以及老台灣的場景,好像走進台北故事館一樣。部分店員亦是台灣人,更有身在台灣的感覺。兩個人午餐點了一碗魯肉飯、一客鹽酥雞、玉米芝士蛋餅、蚵仔大腸麵線以及九份芋圓。魯肉飯的醬汁很香,沒有很鹹,肥肉不會過多以致太油膩,拌飯吃很快就吃完一碗,看似很小的一碗,吃起來卻有飽足感。蚵仔大腸麵線的湯底很夠味,蚵仔亦蠻大隻,大腸沒有臊味,上桌時已加入醋,如不喜歡加醋的人要留意一下。玉米芝士蛋餅很有台灣風味,不常在台灣料理的店裡吃到。鹽酥雞不會炸得很乾,吃落香口但仍然有肉汁,九份芋圓的味道則普普通通。飲品選擇還蠻多的,珍珠奶茶亦很不錯,有著台式的奶香味,珍珠口感煙韌。如果想要吃到正宗的台灣口味,這裡是不錯的選擇。

九份芋圓
蚵仔大腸麵線
2018-02-23
蚵仔大腸麵線
2018-03-09 353 浏览
晚上大概9:00黎到,唔洗排隊,但係都坐滿人都要搭枱。觀塘分店大過西營盤分店好多,但啲枱一樣咁細張。所有坐得唔係太舒服,但店入面裝飾好靚,好有台灣既風味。魯肉飯 $29細細碗,但有好多魯肉,食到最後都送到飯!! 味道都幾夠。但好多肥肉,所以都幾滯。如果一個女仔食一碗就可能會試唔到其他野。塩酥雞 $35 & 草莓多多 $25熱辣辣既塩酥雞好好味。啲粉唔會太厚,雞肉好滑,最重要係唔油膩,令人食完一粒又一粒。草莓加益力多,草莓味一啲都唔假,叫左微甜,甜度剛剛好。旗魚黑輪 $25依個比較普通,將魚蛋包住蛋,但味道唔太突出。蝦仁煎 $35蛋同透明黏黏的粉漿包住好多蝦仁,加埋啲醬汁,都唔錯。

魯肉飯 $29

塩酥雞 $35 & 草莓多多 $25

草莓加益力多,草莓味一啲都唔假,叫左微甜,甜度剛剛好。

旗魚黑輪 $25

依個比較普通,將魚蛋包住蛋,但味道唔太突出。
蝦仁煎 $35
蛋同透明黏黏的粉漿包住好多蝦仁,加埋啲醬汁,都唔錯。
2018-03-09 302 浏览
又黎阿元來了hahaha佢地改左新menu而且我地tea time黎到 所以就食小小野先室內環境就唔講咁多都係叫左杯蜂蜜綠茶,佢嘅蜂蜜真係有蜜糖味唔係剩係得綠茶味。行到過黎,想飲番杯清爽唔太甜既野飲,綠茶就岩曬😀之後我地叫左甜不辣拼盤。佢地改左menu後,甜不辣拼盤都變左雜錦😋好香口炸野 我地最鍾意食,而且仍然有黏黏既qq口感,好正。最後,叫埋個芋圓先真係叫圓滿。凍芋圓有兩味,入面仲有珍珠同紅豆。口感好豐富。yummy
又黎阿元來了hahaha佢地改左新menu
而且我地tea time黎到 所以就食小小野先

室內環境就唔講咁多

1K
2018-03-07 756 浏览
「阿元來了」去年中在觀塘開業後,距離我的居住地區近了好多,一直想來試試!這次終於有機會了~~平日的early dinner,未夠7pm便到達,所以不用排隊等位啊!店舖裝潢別具特色,充滿台灣風味將座位劃分成戲院﹑車站﹑夜市攤檔幾個區域收銀位置就裝成舊式雜貨商店,旁邊還有理髮店令食客置身於台灣的感覺!!點餐紙上的食物完全就是地道台灣菜!和朋友分別點了魯肉飯﹑台南擔仔麵和台南擔仔米粉點了蚵仔煎來share飲品是鳳梨青茶﹑草莓紅茶和阿薩姆紅茶台南擔仔麵,湯底清香而不鹹配料有肉燥、蝦、蛋和肉丸蝦爽口彈牙,肉燥令麵的味道更香更惹味擔仔麵的麵質類似油麵,但沒那麼粗硬個人認為配麵比起配米粉好吃一點啊~~魯肉飯,細細的一碗飯面層被滿滿的魯肉覆蓋著不過朋友說魯肉的味道不夠甘香啊!蚵仔煎,帶點蛋香,蚵仔大隻但量不多外邊部分的質感香脆,中間的部分較軟稔和煙韌沾醬汁吃好滋味!鳳梨青茶,$10加配有菠蘿的微甜配上綠茶,味道恰到好處不會被任何一種味道所掠奪朋友們的紅茶則不及綠茶好喝啊草莓紅茶是不太嚐到草莓的味道呢!想去台灣吃個夠而未有時間出發來這裡尚能養一養胃口!
這次終於有機會了~~

店舖裝潢別具特色,充滿台灣風味
將座位劃分成戲院﹑車站﹑夜市攤檔幾個區域
收銀位置就裝成舊式雜貨商店,旁邊還有理髮店
令食客置身於台灣的感覺!!

點餐紙上的食物完全就是地道台灣菜!
和朋友分別點了魯肉飯﹑台南擔仔麵和台南擔仔米粉
點了蚵仔煎來share
飲品是鳳梨青茶﹑草莓紅茶和阿薩姆紅茶
台南擔仔麵
台南擔仔米粉
台南擔仔麵,湯底清香而不鹹
配料有肉燥、蝦、蛋和肉丸
蝦爽口彈牙,肉燥令麵的味道更香更惹味
擔仔麵的麵質類似油麵,但沒那麼粗硬
個人認為配麵比起配米粉好吃一點啊~~
魯肉飯
魯肉飯,細細的一碗飯
面層被滿滿的魯肉覆蓋著
不過朋友說魯肉的味道不夠甘香啊!
蚵仔煎
蚵仔煎,帶點蛋香,蚵仔大隻但量不多
外邊部分的質感香脆,中間的部分較軟稔和煙韌
沾醬汁吃好滋味!
鳳梨青茶
鳳梨青茶,$10加配
有菠蘿的微甜
配上綠茶,味道恰到好處
不會被任何一種味道所掠奪

朋友們的紅茶則不及綠茶好喝啊
草莓紅茶是不太嚐到草莓的味道呢!

想去台灣吃個夠而未有時間出發
來這裡尚能養一養胃口!
2018-01-22
蚵仔煎
2018-03-06 228 浏览
已經有好幾年無去台灣了,一直都好掛住台式嘅地道小食,阿元嘅嘢食樣樣都好高水準,每份份量唔算多,但價錢便宜,可以留返個胃試多啲唔同嘅嘢!😋-🐷🍚魯肉飯聞到陣陣魯肉香味,未食已經流晒口水。🤤魯肉肥美軟腍,肥膏佔二肉佔一,每一啖都充滿脂香。香濃惹味嘅醬汁配上煙韌圓潤嘅珍珠米,越食越開胃啊!😍-🦑酥炸魷魚炸得好酥脆,魷魚亦都好彈牙,食到停唔到口!-🍜台南擔仔粿條類似河粉,味道無咩特別。-🍡🥣九份芋圓芋圓、地瓜圓都好煙韌,但喺湯底落咗太多冰,啲冰融咗之後湯底就變淡,略嫌唔夠甜味。
🐷🍚魯肉飯
🦑酥炸魷魚
炸得好酥脆,魷魚亦都好彈牙,食到停唔到口!
🍜台南擔仔粿條
類似河粉,味道無咩特別。
🍡🥣九份芋圓
2018-01-08
午餐
2018-03-06 297 浏览
之前去過西環既店,見到超長龍而且店面好細所以冇試。無意中發現原來有分店係觀塘,就即刻過黎睇下。按照google map黎到,發現係一間外賣飲品店,正失望之際,見到隔離有張紙教點行去堂食既鋪頭,就係後一條街既巷仔入面,兩分鐘好快到去到街口已經見到長長人龍,最終等左15分鐘就入得,比想像快店入面位置幾多,裝潢好有九十年代風格兩個人叫左五樣野+兩杯野飲,等左唔洗五分鐘就有野食茉莉綠茶 冬瓜茶兩杯飲品都係偏甜,味道唔錯沙茶豬血湯豬紅新鮮冇腥味 裏面仲有韭菜,加左沙茶醬既湯好惹味,可惜豬紅唔夠入味 台南擔仔麵男朋友唔食魯肉飯所以揀左呢個,佢話冇乜特別,ok la 甘喎炸花枝丸上面加左啲胡椒粉調味,裏面有一粒粒既花枝,不過個人食過其他餐廳既炸花枝丸更好味所以覺得呢個味道只係可以左 魯肉飯 - 魯肉都幾多,肥而不膩,撈飯食好味 而且睇落細碗,食唒成碗都幾飽右 蚵仔煎 蚵仔唔多,醬汁做得幾惹味,同係台北食既味差不多叫左甘多野,埋單都係二百蚊有找(冇加一)就味道黎講,個人覺得7.5分啦,味道ok但冇乜驚喜但如果計埋價錢,真係比好多係香港既台式餐廳抵食所以如果係附近又唔趕時間,不妨一試
之前去過西環既店,見到超長龍而且店面好細所以冇試。

去到街口已經見到長長人龍,最終等左15分鐘就入得,比想像快

店入面位置幾多,裝潢好有九十年代風格

兩個人叫左五樣野+兩杯野飲,等左唔洗五分鐘就有野食

茉莉綠茶 冬瓜茶
兩杯飲品都係偏甜,味道唔錯

沙茶豬血湯

台南擔仔麵
炸花枝丸
所以覺得呢個味道只係可以

左 魯肉飯 - 魯肉都幾多,肥而不膩,撈飯食好味
而且睇落細碗,食唒成碗都幾飽

右 蚵仔煎 蚵仔唔多,醬汁做得幾惹味,同係台北食既味差不多

叫左甘多野,埋單都係二百蚊有找(冇加一)
就味道黎講,個人覺得7.5分啦,味道ok但冇乜驚喜
但如果計埋價錢,真係比好多係香港既台式餐廳抵食
所以如果係附近又唔趕時間,不妨一試

2018-03-03
2018-03-04 267 浏览
星期六行完山,兩口子由西灣河搭船到觀塘海濱長廊,行咗一陣覺得肚餓要搵地方醫肚,突然醒起呢一間餐廳。行到餐廳時,唔需要等位,可能因為時間尚早啦!响一個唔屬於下午茶時段又唔屬於晚餐嘅時段,決定叫小食,唔食飯。點了 大腸蚵仔麵線,肉鬆蛋餅,鹽酥雞球,百香果紅茶,當然仲有我最喜愛嘅九份芋圓。個麵線,冇失水準,足料又夠味鹽酥雞球,雖然份量細,但個皮不算太厚,恰到好處!肉鬆蛋餅,今次係第一次叫,我覺得口感良好,值得一題,係個蛋餅上面嘅醬!正!正!正!百香果茶,可能冰多,唔夠甜!九份芋圓就當然 係多料又正啦我一定會再黎!

行到餐廳時,唔需要等位,可能因為時間尚早啦!

個麵線,冇失水準,足料又夠味
鹽酥雞球,雖然份量細,但個皮不算太厚,恰到好處!
百香果茶,可能冰多,唔夠甜!
九份芋圓就當然 係多料又正啦

我一定會再黎!