自從幾年前試過阿元來了的上環店後,便一直沒有機會再試最近發現阿元來了在觀塘開設分店,十分方便,所以便再次一試我在星期五約一時三十分到達,前面只有5-6組人在排隊大約等了十五分鐘便有位了排隊時先看看Menu(下圖只供參考,Menu或會跟現在有出入) 這就是阿元來了的正門(?)了!若不是有人提醒我們怎樣走,我們定必錯過這個毫不起眼的入口 店內設計跟上環店差不多也是很有台式風格 兩個人共點了兩杯飲品、兩個飯及兩道小吃 很久沒吃魯肉飯了肥肉及瘦肉各佔一半,雖然我不太愛肥肉,但魯肉飯的肥肉有畫龍點睛的功效肥肉的油脂令平平無奇的白飯生色不少 來到台式美食專賣店,怎能不試台式飲料奶蓋綠茶加珍珠,喝了一半覺得有微酸的味道不是微鹹的嗎? 我們還點了兩道小吃原來皮蛋豆腐是把冰凍的皮蛋及豆腐混合打碎雖然跟我們想像的有分別,但味道還不錯呢有時更會嚐到一小片皮蛋,十分適合用來拌飯 說實話,我平時很少吃鹽酥雞,因此我不知道正宗鹽酥雞有什麼味道我略嫌炸粉稍厚,而且味道偏鹹,所以我不太推薦 雖然阿元來了的食物跟台灣吃到的有點不同,但整體水準還不錯如果我很想念台式美食,相信我會再次到訪阿元來了,以解我對台式美食的思念

自從幾年前試過阿元來了的上環店後,便一直沒有機會再試
最近發現阿元來了在觀塘開設分店,十分方便,所以便再次一試

我在星期五約一時三十分到達,前面只有5-6組人在排隊
大約等了十五分鐘便有位了

這就是阿元來了的正門(?)了!
若不是有人提醒我們怎樣走,我們定必錯過這個毫不起眼的入口

店內設計跟上環店差不多
也是很有台式風格

兩個人共點了兩杯飲品、兩個飯及兩道小吃

很久沒吃魯肉飯了
肥肉的油脂令平平無奇的白飯生色不少

來到台式美食專賣店,怎能不試台式飲料
奶蓋綠茶加珍珠,喝了一半覺得有微酸的味道
不是微鹹的嗎?

我們還點了兩道小吃
原來皮蛋豆腐是把冰凍的皮蛋及豆腐混合打碎
雖然跟我們想像的有分別,但味道還不錯呢
有時更會嚐到一小片皮蛋,十分適合用來拌飯

我略嫌炸粉稍厚,而且味道偏鹹,所以我不太推薦

雖然阿元來了的食物跟台灣吃到的有點不同,但整體水準還不錯
午餐
2017-12-26 224 浏览
太多人排隊啦啦啦!無論係中午定晚上都搵唔到位惟有試下叫外賣啦食個下午茶都好我叫左熱芋圓其實天氣凍呢 叫凍定熱都差唔多拎到番公司食都一樣溫度甜度適中 芋圓質感偏軟冇係其他芋圓專門店食既咁好口感都30蚊一碗呀⋯出去專門店食應該比較抵
太多人排隊啦啦啦!
無論係中午定晚上都搵唔到位

冇係其他芋圓專門店食既咁好口感
都30蚊一碗呀⋯
出去專門店食應該比較抵
外卖送餐
今日與友人一齊塊到位於工業區既餐廳,地方較偏僻吾容易搵到,一黎到見到裝修吾錯用左好耐以前台灣既用具黎做背景,之後叫左個貢丸湯,湯好像味精湯而且分量超級貢丸與日常食到既差吾多。之後點左柯仔煎及蝦仁煎,柯仔一塊都有8粒左右,底係以木薯粉及雞蛋黎做,味道吾錯。而蝦仁煎就冇咩特色,不過蝦都算大隻同爽口。之後叫左個炸魷魚,魷魚炸到好乾又好多油完全失去左原有既爽彈感覺,而且好咸。最後叫左檸檬多多,飲品酸酸甜甜不過不失。
今日被同事YO食阿元,事關佢放左成2個幾月大假,話好掛住喎~哈哈黎過既都應該知呢度裝修係有HEART,成個感覺都好台灣的,而且每次黎都有親切的姐姐用國語歡迎我地。(台灣人的確比較熱情)是日ORDER:1) 魯肉飯 (個魯肉無之前食咁漏,可能因為魯肉無咁肥啦)2) 熱珍珠奶茶 (徵甜,啱晒唔太好甜野既我)3) 炸魷魚鬚 (熱住上,食得出係新鮮炸出黎)4) 鹽鬚雞 (都新鮮,不過今次偏咸左少少)呢度翩CHAP指數有90%。BTW,次次黎都無晒統一布丁既點解?
(台灣人的確比較熱情)

是日ORDER:
1) 魯肉飯 (個魯肉無之前食咁漏,可能因為魯肉無咁肥啦)
2) 熱珍珠奶茶 (徵甜,啱晒唔太好甜野既我)
3) 炸魷魚鬚 (熱住上,食得出係新鮮炸出黎)
4) 鹽鬚雞 (都新鮮,不過今次偏咸左少少)

呢度翩CHAP指數有90%。
BTW,次次黎都無晒統一布丁既點解?
2017-12-13
2017-12-13 6923 浏览
Happy friday搵咗間遠小小嘅食店食,就係阿元來了,佢開左一段時間,想過左個下人潮先去,今次終於有機會。初初以為無人,原來都排左係入邊(同事話算少左人㗎啦)。排住隊緊係點下餐先啦,選擇唔算多,以為有啲炸豬扒啲friend,原來無嘅。同事點得最多嘅係魯肉飯,好夠肥美,汁係夠,一碗都幾heavy下,係size少咗啲。同事有叫雞肉飯,普通啲,唔係特別嘢,不過感覺上份量多啲。我自己就食咗擔仔粿條,其實有啲似河粉,唔特別嘅,味道一般。我地7個人都有叫下小食些牙酥炸魷魚,同事話好味,好過係酒樓嘅鹽酥雞都係我最愛之一,上枱個陣夠熱,每人都可以食到1至2件嘅,佢個粉唔算厚,味道ok。菜就無乜特別,份量都合理。台灣香腸,普通啲,我個人覺得油咗啲。同事好愛蒜片,所以ok。爆濃芝士蛋餅,好邪惡唔係講笑,真係成啖都係芝士,女同事食咗一啖之後就收咗口啦,怕咗。安排位置都算快,環境不錯,用心裝修嘅我不嬲都會欣賞,不過整體價錢唔平。

初初以為無人,原來都排左係入邊(同事話算少左人㗎啦)。

同事有叫雞肉飯,普通啲,唔係特別嘢,不過感覺上份量多啲。

我自己就食咗擔仔粿條,其實有啲似河粉,唔特別嘅,味道一般。

我地7個人都有叫下小食些牙

酥炸魷魚,同事話好味,好過係酒樓

菜就無乜特別,份量都合理。

2017-12-07 381 浏览
話説上星期去左同區一間新開嘅台灣食堂「xx號」後,唔係果回事又貴之後,又掛住阿元,見又泊到車仲唔衝去食呀!耿耿於懷個魯肉飯!今晚终於可以得到安慰人地俾舊蘿白係可以過下口,老公唔好俾埋我滷水拼盆其實真係好台灣味淡水阿給呢個有d失望!因為我地係台灣食過,size大過呢個起碼三倍,餡料又唔夠多汁,有待改善炸花枝丸份量多,香口小食,必點食品!加埋兩杯熱飲,大滿足!總結新開台灣食堂同阿元!個人無論食物定環境,服務定價$,我都係阿元首選

耿耿於懷個魯肉飯!今晚终於可以得到安慰
人地俾舊蘿白係可以過下口,老公唔好俾埋我
滷水拼盆

其實真係好台灣味

淡水阿給
炸花枝丸
份量多,香口小食,必點食品!
加埋兩杯熱飲,大滿足!

2017-12-05
2017-12-02 376 浏览
久聞阿元來了大名為怕多人故特以6點入, 可惜經已排隊。不知是否店較細 我們2人被按排 搭枱仲要係一張2人抬坐4個人(2pairs 人) 非常擠迫基本上一定要拎起碗飯/麵食 因為枱唔夠位⋯講返食物味道其實幾好食 價錢亦幾親民擔仔麵 算多 比度小月的有味魯肉飯 中規中矩 柯仔煎, 相較膠性較高。如不加汁會較淡, 加汁後令人回味鹽酥雞排 呢個超好食炸得一d都唔老 香脆鬆軟如無視擠迫的話 是幾好的下次我一定會選下午茶時間才來 希望會坐得舒服點
久聞阿元來了大名

為怕多人故特以6點入, 可惜經已排隊。
不知是否店較細 我們2人被按排 搭枱
仲要係一張2人抬坐4個人(2pairs 人) 非常擠迫
基本上一定要拎起碗飯/麵食 因為枱唔夠位⋯

講返食物
味道其實幾好食 價錢亦幾親民

擔仔麵 算多 比度小月的有味
魯肉飯 中規中矩

柯仔煎, 相較膠性較高。如不加汁會較淡, 加汁後令人回味

鹽酥雞排 呢個超好食
炸得一d都唔老 香脆鬆軟

如無視擠迫的話 是幾好的
下次我一定會選下午茶時間才來 希望會坐得舒服點

2017-10-21
  • 鹽酥雞
我很喜歡台灣既風土人情~聽說阿元很好味道,寶寶就帶我黎朝聖~黎到店外已經好多人排緊隊,係一條暗黑既後巷... 排左成半個鐘先入到去一條通道既入口真係要有一份堅持先可以入到去食晚餐~入到去,一個六十年代既夜市大排檔出現左嚮我眼前,我地坐左嚮最角落既位置,可以望哂前面既檔口仔,同左右2邊既舊式擺設,嚮排隊既時候已經做好點單動作,1) 魯肉飯 跟台灣一樣,魯肉係一粒粒半肥瘦滷水腩肉,但好細碗,只有下午茶既份量2) 柯仔大腸麵線 有幾粒蠔仔,滷水豬大腸,加調味料: 麻油,黑醋,蒜粒拌一拌~ Good!3) 蚵仔煎尼個唔錯呀,雞蛋鬆軟鬆化,但蠔仔略少(店員很好,為我把醬汁分開上)4) 塩酥雞尼個麻麻地... 唔香口,雞肉又唔嫩,好在細細碟,相信份量再多都唔想食飲品: (可以選少甜少冰加珍珠加椰果加咖啡磚或加布丁)我地就選了 鳳梨綠茶 (少甜) 冬瓜茶 加椰果 (少冰少甜)食完後再追加九份芋圓 1客,店員有善地問我地要冷的還是溫的,溫-->就係啱啱好入口既溫度,好貼心!
我很喜歡台灣既風土人情~
聽說阿元很好味道,寶寶就帶我黎朝聖~
黎到店外已經好多人排緊隊,係一條暗黑既後巷...
排左成半個鐘先入到去一條通道既入口

真係要有一份堅持先可以入到去食晚餐~

入到去,一個六十年代既夜市大排檔出現左嚮我眼前,
我地坐左嚮最角落既位置,可以望哂前面既檔口仔,
同左右2邊既舊式擺設,

嚮排隊既時候已經做好點單動作,
1) 魯肉飯
跟台灣一樣,魯肉係一粒粒半肥瘦滷水腩肉,
但好細碗,只有下午茶既份量
2) 柯仔大腸麵線
有幾粒蠔仔,滷水豬大腸,
加調味料: 麻油,黑醋,蒜粒拌一拌~ Good!
3) 蚵仔煎
尼個唔錯呀,雞蛋鬆軟鬆化,但蠔仔略少
(店員很好,為我把醬汁分開上)
4) 塩酥雞
尼個麻麻地... 唔香口,雞肉又唔嫩,
好在細細碟,相信份量再多都唔想食

飲品:
(可以選少甜少冰加珍珠加椰果加咖啡磚或加布丁)
我地就選了 鳳梨綠茶 (少甜)
冬瓜茶 加椰果 (少冰少甜)

食完後再追加九份芋圓 1客,
店員有善地問我地要冷的還是溫的,
溫-->就係啱啱好入口既溫度,好貼心!
2017-11-28 182 浏览
今天有機會來嘗試,真是欣喜萬分。首先是內部裝修實在是很有台灣感覺,而且一開始等位時候的姐姐說台灣國語,頓時有種在台灣的感覺食物方面我點了招牌滷肉飯,看起來小小一碗,不過很飽,滷肉也不會很鹹,但肉滷的很好,友人點了香菇羹湯飯,說是非常好吃,下次可以試試一起點了個鹽酥雞share,不過份量有點小對於它的價格來說有機會還是會再來嘗試因為還有很多其它款可以試試

一起點了個鹽酥雞share,不過份量有點小對於它的價格來說

有機會還是會再來嘗試因為還有很多其它款可以試試

• 魯肉飯
  • 鹽酥雞
2017-11-25 295 浏览
其實之前都有寫過呢到既食評, 上次係食飯, 今次就試麵啦, 而家條人龍係由舖內既走廊開始排起, 所以只望門口係唔覺有人等位既, 今日都要等咗差唔多10至15分鐘, 上菜係上得幾快既, 不過室內既抽油就差咗啲, 食完又係成身都係味台南擔仔米粉 - 有蛋有肉丸同冬菇肉碎, 米粉好入味係似新竹粉咁既, 不過食晒成碗粉都唔太飽肚 香菇肉羮麵 - 賣相似湯羮, 質感其實都差唔多, 好杰身, 但感覺怪怪咁, 味道還可以台南擔仔麵 - 麵條似油麵咁, 唔爽口, 相比下米粉好似好食啲檸檬多多 - 其實係一杯檸檬味既益力多, 都幾好飲酸酸地總結 : 食物唔算好吸引, 只係食環境, 知道中海日升又開咗間台式料理, 應該有得較量下
檸檬多多 - 其實係一杯檸檬味既益力多, 都幾好飲酸酸地

2017-11-13
2017-11-23 279 浏览
久仰大名一間幾出名嘅台灣菜餐廳假日夜晚嚟到可見人龍排隊派左大約二十分鐘左右就有位一入到餐廳俾佢嘅裝修所吸引成個格調都好似入左一個戲棚咁有好多唔同嘅場景有車站有戲院幾有特色同氣氛不過食物同飲品方面呢就冇好想像中咁出色可能我係香港都算食咗好多間台灣菜餐廳有比較之下所以依間唔算話係好好味會encore類別魯肉飯味道其實都OK 如果多D肉汁撈飯就咁好柯仔麵線蠔漲卜卜 幾大隻湯底同台北阿宗比嘅話 台北阿宗真的好味好多鹽酥雞冇乜味如果有啲調味粉可以比客人落會好D蝦捲冇乜特別甜品叫咗芋圓佢個糖水底都係好淡味不過芋圓肉食到蕃薯粒架都算真材實料飲品珍珠奶茶茶味就唔夠濃環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★☆☆服務態度: ★★★☆☆
久仰大名一間幾出名嘅台灣菜餐廳

食物質素: ★★★☆☆
服務態度: ★★★☆☆
2017-10-05
2017-11-20 334 浏览
1:入口係工業大厦后巷,排隊企左半個鐘,周圍黑麻麻都係纸箱垃圾,因為期望有好野食所以冇所謂....2:排隊時比左張纸揀食物,有枱坐低好快就有野食,但啲野就真係好细份,相比價錢認真吾平3:味道就真係一般般,吾係難食但確實非常一般 (八方個面線都好食過佢),甘嘅價錢同份量重要排半個鐘就真心非常非常吾值4:服務亦麻麻同非常小氣,老人家想要一杯水來送糖尿病药,竟然話要收錢....5:以佢嘅食物質素、味道、份量、價錢同服務,真係要比差评。吾明点解有甘多人排隊,可能都係同我一樣比啲食评呃左
1:入口係工業大厦后巷
,排隊企左半個鐘
,周圍黑麻麻都係纸箱垃圾
,因為期望有好野食所以冇所謂....

,相比價錢認真吾平

3:味道就真係一般般

4:服務亦麻麻同非常小氣
,老人家想要一杯水來送糖尿病药,竟然話要收錢....

2017-11-03
2017-11-18 309 浏览
今日出差,所以可以早啲食lunch!終於可以嚟到呢間"阿元來了"試吓啦!因為平時lunch 12:30 過後就一定大排長龍,永遠都食唔到!今日11:40就嚟到,估唔到呢個時間都已經坐咗一半客人,果然利害!由於只係自己一個所以我只係點左一碗香菇肉羹米粉$45,個湯味道同台灣食ga 一樣,只係個米粉一早煮定放咗喺個碗裏面之後太久再加湯的,本人碗太細,略嫌不夠湯,香菇就只有兩小片,肉羹不過不失。論環境,就置身於台灣的嘅感覺,不停地播放台灣流行歌曲,我反而享受這種感覺多於食物。
今日出差,所以可以早啲食lunch!
終於可以嚟到呢間"阿元來了"試吓啦!

香菇肉羹米粉
香菇肉羹米粉
2017-11-15
2017-11-17 8085 浏览
跟朋友約好了見面,説著説著聊起吃什麼好⋯⋯突然有個想吃台灣菜的衝動,一想到就是阿元來了和程班長。有點慚愧的是到現在我還未吃過這兩間,想起來每次正想吃的時候,都有其他更想吃的餐廳而把這兩間台灣菜放在一旁。本打算去西環店的,但再次翻查,原來觀塘也開設了阿元來了的分店,那不如就向觀塘店出發吧!都有一段日子沒有去台灣了,有點想念台灣的夜市小吃,而阿元來了正好就給我正宗的台灣小吃。去過台灣夜市的必定要吃碗魯肉飯,阿元來了的魯肉飯都是小小一碗,比夜市的都大一點,肥豬肉碎和肉汁拌飯是一流的配料。每人一小碗魯肉飯打底,然後再點其他小吃,這個策略在這晚算是挺成功的。台灣香腸都夠正宗,要挑剔的是我覺得煎得不夠香脆。曾經嚐過伏味濃郁的蚵仔煎,是漿粉太多令蛋味不夠,而且蚵仔又不新鮮,叫人吃一口已經想放棄。不過阿元來了的蚵仔煎配料剛好,蛋和漿粉的份量恰當,又保持到台灣的水準,製作蚵仔煎時不會太過黏口,好吃好吃!雖然鹽酥雞香口,但都是煎炸物,還是盡量少吃為可。不過見它如此香脆,實在難以抗拒。花枝丸是朋友高度推介的小吃,也是沒有令人失望的。阿元來了的美食帶我去到台灣的夜市,環境模仿著台灣夜市的小檔攤,猶如去到台灣一

台灣香腸都夠正宗,要挑剔的是我覺得煎得不夠香脆。

花枝丸是朋友高度推介的小吃,也是沒有令人失望的。

阿元來了的美食帶我去到台灣的夜市,環境模仿著台灣夜市的小檔攤,猶如去到台灣一樣,這頓晚餐聊得盡興、也吃得盡興,説好了下次要向程班長進發了!

阿元來了
觀塘鴻圖道28號地下後座
2017-11-15 263 浏览
明白該店有不列出來給客人知的規定,不提供水給客人。但本人有消費,不是就咁叫杯野飲,也有叫食物,但只是想要杯水送藥,半杯都好,但你們說不提供水給顧客,只能購買水$13一支。有點太過不近人情⋯⋯明白你們都生意很好,不希罕我們說的問題,但好食都要有點人情味。