2018-01-15 98 浏览
這天晚上約了家人到旺角吃晚餐,我們決定吃泰國菜。「阿來泰式地道風味」店面:裏面有兩層,人山人海:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:泰式素春卷$68形狀精緻,附有醬料。外脆內軟,吃後齒頰留香。辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯$68材料十分豐富,海鮮包括蝦、魷魚等。辣度算是適合,相信很多人都能接受。飯夠香軟,又有飯香。泰式滷豬髀例牌$78豬髀肉質鮮嫩,容易咀嚼,有咬口。滷水十分入味,又有滷蛋。不錯。椰青$35椰汁獨特的香味得以保留,很清新。很止渴,而且甜度適中。埋單$747,平均每人$125,沒有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
這天晚上約了家人到旺角吃晚餐,我們決定吃泰國菜。

「阿來泰式地道風味」店面:

裏面有兩層,人山人海:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

泰式素春卷$68

形狀精緻,附有醬料。
外脆內軟,吃後齒頰留香。

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯$68

材料十分豐富,海鮮包括蝦、魷魚等。
辣度算是適合,相信很多人都能接受。
飯夠香軟,又有飯香。

泰式滷豬髀例牌$78

豬髀肉質鮮嫩,容易咀嚼,有咬口。
滷水十分入味,又有滷蛋。
不錯。

椰青$35

椰汁獨特的香味得以保留,很清新。
很止渴,而且甜度適中。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2018-01-15
2018-01-12 135 浏览
阿來呢要三個人以上先至可以訂枱,我同男朋友兩個去就訂唔到枱啦,但平日六點幾至七點去都唔需要等位,可以即刻入座,啲嘢食都送得好快全部都好入味,特別鍾意通菜同埋炭燒豬頸肉,又平又抵食

全部都好入味,特別鍾意通菜同埋炭燒豬頸肉,又平又抵食

金邊粉
炭燒豬頸肉
2017-12-19
金邊粉
炭燒豬頸肉
  • 飛天通菜
2018-01-11 115 浏览
平時食泰菜一定諗起九龍城,今次試下旺角呢間阿來啦😬同朋友叫左叫左五樣野,燒豬頸肉、生菜包、馬拉盞炒椰菜苗、海南雞冬蔭功金邊粉,當然唔少得生蝦刺身👅生蝦刺身好新鮮,唔會有怪味,連埋蒜片同醬汁一齊食,真係Perfect match👍🏻冬蔭功湯底反而遜色左少少,個人比較重口味,味道唔夠辣,可能想配合返香港人口味啦。第一次食炒椰菜苗,原來都好好食,馬拉盞味好香,份量都好多。叫左5樣野 勁飽,好滿足呀,價錢都抵,原來旺角都有唔錯既泰菜,以後唔洗再走去九龍城咁遠😋
平時食泰菜一定諗起九龍城,今次試下旺角呢間阿來啦😬

第一次食炒椰菜苗,原來都好好食,馬拉盞味好香,份量都好多。

2K
2018-01-11 100 浏览
年多前同朋友來過吃晚飯,今日突然興起想再嚟食,未夠七時,店內已八成滿座。 🍲冬蔭公湯🌶️($78/小) 大約可分成4碗飯碗,材料有菇菌、蕃茄、檸檬葉、蝦、其他香料等,我們一人試一點也夠分,鮮蝦彈牙爽口,惹味開胃,香料味道突出,不會太酸或過辣,味道剛剛好。 🥗柚子沙律($68) 柚子沙律以大蝦、辣椒、檸檬、椰絲、青檸汁撈成的沙律,柚子酸酸甜甜,香辣又開胃。 🍱泰式小食拼盤($138) 小食拼盤有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷和炸雞翼。 四款小食中,我最喜歡蝦餅,蝦膠夠厚,鮮嫩彈牙,推介! 其次是炸雞翼,揸得金黃香脆,內裏肉汁鮮嫩配上泰式辣醬吃真的不錯! 🍳泰式鐵板蠔仔蛋($78) 蠔仔蛋份量非常足,蠔仔大雖不算很大粒,但勝在夠新鮮飽滿,食落無沙,底下仲有芽菜! 🍍菠蘿炒飯($58) 炒飯非常足料,有大蝦、魷魚、提子乾、新鮮菠蘿、雜豆等等材料炒成,飯粒炒得非常乾爽,帶有菠蘿的香味,開胃又好吃! 🍝泰式炒金邊粉($58) 賣相吸引,份量頗多,有三隻大蝦伴碟,粉質條條分明,煙韌可口,味道酸酸甜甜,很開胃的。旁邊還有青檸和碎花生隨意添加

🍲冬蔭公湯🌶️($78/小)

🥗柚子沙律($68)

🍱泰式小食拼盤($138)

小食拼盤有炸蝦餅、炸魚餅、炸春卷和炸雞翼。

四款小食中,我最喜歡蝦餅,蝦膠夠厚,鮮嫩彈牙,推介!

🍳泰式鐵板蠔仔蛋($78)

🍍菠蘿炒飯($58)

🍝泰式炒金邊粉($58)

賣相吸引,份量頗多,有三隻大蝦伴碟,粉質條條分明,煙韌可口,味道酸酸甜甜,很開胃的。旁邊還有青檸和碎花生隨意添加。

🍋咸檸七($22)

🍼泰式三色冰($22)

三色冰的馬蹄粒粒非常清爽,椰汁味帶咸味,咸甜交替,非常特別。

整體來說,以這個超值價錢吃到美味泰菜,在現今百物騰貴的社會中實在難得,性價比極高啊!

📌店名:阿來泰式地道風味‘

📍地址:旺角通菜街97號地舖
2018-01-09
朋友剛從外國回來過聖誕,我們同行3人,本身book左其他餐廳,但平安夜大多餐廳坐地起價,加上趕住睇戲,就揾左地鐵站附近這間餐廳,見到價錢合理,環境空曠,所以我地3個女仔就入左依間餐廳試試,頗有驚喜入到見到都多人,但我哋排咗大約10分鐘左右就有位,因為餐廳有兩層,環境空曠,光線充足,不過要同人share枱,建議一大班人去食,更有feel。一打開餐牌,選擇都頗多,基本嘅泰國菜都有,價錢合理。我哋點了泰皇咖喱火山軟殼蟹法包、豬頸肉炒通菜、泰式香芒蟹肉炒飯同一個椰青。321 泰皇咖喱火山軟殼蟹法包 $138必食之一,喺鋪頭嘅招牌菜式咖喱唔算太辣,鹹度適中,有蛋,軟殼蟹尚算香脆,唔會太淋身。503 豬頸肉炒通菜 $72味道還可以但係略嫌有少少鹹,建議配白飯食。豬頸肉幾爽口,唔會太多雪味。407 泰式香芒蟹肉炒飯 $68蟹肉唔算多,芒果幾甜,但唔夠惹味。下次可以考慮試吓其他炒飯。614 椰青 $35夠清甜,夠大個,夠冰凍,解渴一流,建議叫一個黎試吓。成餐飯總共$313,每人大約$100,餐廳免收加一,抵讚👅好味指數: 6.5/10💸抵食指數: 7/10🍽餐廳環境: 7.5/10👨🏻‍🍳服務質素:

321 泰皇咖喱火山軟殼蟹法包 $138
必食之一,喺鋪頭嘅招牌菜式
咖喱唔算太辣,鹹度適中,有蛋,軟殼蟹尚算香脆,唔會太淋身。

503 豬頸肉炒通菜 $72

407 泰式香芒蟹肉炒飯 $68

614 椰青 $35
夠清甜,夠大個,夠冰凍,解渴一流,建議叫一個黎試吓。

成餐飯總共$313,每人大約$100,餐廳免收加一,抵讚

平安夜
  • 椰青
  • 泰皇咖喱軟殼蟹法包
2018-01-10 57 浏览
食泰菜叫到一枱都係是常識吧!同朋友再次踏足水準泰國菜館,風味十足,誠意推介給大家!冬蔭公湯($78/小)吃泰國菜怎能不點冬蔭公湯呢!?酸酸辣辣的冬蔭公湯配上3大隻新鮮大蝦,很難抗拒啊!味道不會很辣,連不吃辣的友人也可以吃到呢!柚子沙律($68)前菜點了柚子沙律開開胃。配以以大蝦、辣椒碎、檸檬、椰絲,加入青檸汁撈成, 想不到味道如此好,酸辣味道恰到好處,作小食一流。泰式鐵板蠔仔蛋($78)蠔仔蛋份量非常大,蠔仔新鮮無沙,配埋芽菜一齊炒可中和膩感,不錯!泰式炒金邊粉($58)招牌的泰式炒金邊粉一定要點,賣相吸引之外,份量亦頗多。金邊粉炒得非常乾爽,煙韌可口,配有三隻大蝦,還加入了花生碎、青檸汁,配在一起,非常好吃。

食泰菜叫到一枱都係是常識吧!
同朋友再次踏足水準泰國菜館,風味十足,誠意推介給大家!

冬蔭公湯($78/小)

吃泰國菜怎能不點冬蔭公湯呢!?

柚子沙律($68)

泰式鐵板蠔仔蛋($78)

泰式炒金邊粉($58)

2018-01-10 59 浏览
旺角一向都係美食集中地,泰菜林立。咁揀間多人食既試下啦。雖然多人,但入到去位置都坐得舒舒。就咁睇餐牌,覺得性價比都幾高。珍多冰,椰果好多,夠濃味。椰青勁大個,好清甜,我女朋友連椰肉都食埋。抄菜夠惹味。炸蝦餅,夠曬爽口彈牙,仲要新鮮炸起,特別岩我呢d,鐘意食煎炸野既人。呢個生菜包,勁力推介比大家,份量超多,勁曬味道,酸酸辣辣,勁開胃。生菜仲會分開上,勁爽口新鮮。雞肉抄河,河粉係勁粗身個種,口感好好,又夠飽肚,抵死飽肚之選。
旺角一向都係美食集中地,泰菜林立。

咁揀間多人食既試下啦。雖然多人,但入到去位置都坐得舒舒。

就咁睇餐牌,覺得性價比都幾高。

珍多冰,椰果好多,夠濃味。

椰青勁大個,好清甜,我女朋友連椰肉都食埋。

抄菜夠惹味。

生菜仲會分開上,勁爽口新鮮。

2018-01-08 74 浏览
今日去到朗豪坊睇完戲 ,之後就諗住去先達買電話零件 ,之後就諗住喺附近找晚餐 ,朋友就見到喺先達隔離有一間泰國菜館,入面都幾多人,所以就話不如今日去試下。入到去有好多唔同嘅圖片都幾吸引,而且之後睇返餐牌都算多選擇,而且價錢都合理 。最後我哋嗌咗三樣食品同埋飲品,整體嚟講味道都幾好味而且份量都唔細。辣椒膏炒蜆 ,辣椒膏 帶點微辣 ,蜆十分大隻,有點驚喜, 而入面嘅配菜青椒和洋蔥都好入味,食到最後原來仲有唔少嘅蜆喺醬汁嘅入面十分之抵食。冬蔭公炒飯, 平時飲開冬陰功湯, 但今日 就唔想飲湯所以朋友就是在這個飯。黎到似揚州炒飯,都比較乾身, 而且配菜十分之多,都有驚喜。食落去係有少少冬陰功味,但係唔會好濕潤 ,所以廚房炒得都唔錯,而且我哋每人都分咗四碗又多都幾飽肚。馬拉盞炒通菜, 差不多枱枱人都有叫, 通菜都好新鮮,而且馬拉盞炒得好香,唔會太鹹份量十足。椰汁三色冰 ,平時飲開都會好甜冇椰汁味,但這間的三色冰味道都好濃郁唔會太甜,而且入面嘅粒粒好有口感。

2018-01-08 53 浏览
其實之前都嚟過這餐廳, 覺得味道唔錯而且價錢又唔貴,仲要好近先達可以返到屋企。。所以有時我哋都會專登過嚟食泰菜 。今次我哋就食咗幾款嘢食,當然味道都保持到水準啦而且價錢都唔係貴 。紅咖喱牛肉 都冇諗過咁大份量, 味道 辣到 唔算好重 ,但係好香椰汁味, 牛肉食落去唔會好鞋身,入面嘅蔬菜亦都好吸咖哩香味 。蒜茸包 ,因為嗌咗紅咖哩必叫, 蒜蓉包係第一次食冇諗過蒜蓉都幾多,而且蒜蓉包十分之脆口。柚子沙律係 差不多每次都會喺泰國舖 叫的沙律, 今次第一次喺呢度食 分量都算好多,柚子 份量多而且吸咗醬汁辣度帶點辣和酸, 而入面有幾隻蝦, 蝦都算好新鮮,唔會好梅身, 再加上入面有香料所以整個沙律十分之開胃。椰汁三色冰 係我哋兩個都鍾意飲嘅飲品, 椰汁味道重而且唔太甜 ,仲可以啱啱解咗咖哩的辣。。整體晚餐都 滿意,會下次再黎。

2018-01-06 54 浏览
聖誕前夕兼做冬,同朋友約咗去旺角食泰國菜,希望溫暖一下,搵到嚟阿來泰式地道風味, 呢晚嚟到已經差唔多十點,食宵夜都得啦,但係呢間嘢依然咁多人,應該有佢特別之處。先來一個細冬陰功湯$78,細湯碗的份量,我哋叫咗要加辣的,因為經常食辣都覺得唔夠辣,不過,三級辣都係唔夠辣味,裡面嘅餡料有蕃茄仔,大蝦兩隻,同埋泰式香料,飲落湯係多酸小辣的。蝦肉很新鮮,不過得兩隻太少了。1泰式金不換香辣肉片炒河$58。要趁早食,因為一凍咗,啲金邊粉就痴埋一嚿,但味道不錯,就是大排檔好夠鑊氣的炒河那樣。然而,說它香辣炒河就不對了,因為一點都不辣,不過他的用料充足,有紅椒,豆角,小粟米 條,肉片,而金邊粉凍了就不太好吃,變成了一團粉,所以要食得快啲。泰式肉碎生菜包 $78,非常好吃,味道一流,加了泰式香料一起炒的肉碎還保留了肉汁,不算太乾身。生菜每一片都精心挑選過,非常新鮮,沒有污漬,沒有蟲蛀,和著肉碎吃,很清新的菜味,加上香辣惹味的肉碎,十分匹配,多重口感, 十分推介這個菜式。埋單不用加一,$214, 怪不得,這麼晚還這麼多人在等位,這就是 餐廳之所以客似雲來的原因,味道過得去,價錢相宜,又不用加一,會再光臨呢!

蝦肉很新鮮,不過得兩隻太少了。1

泰式金不換香辣肉片炒河$58。

2017-12-21
  • 生菜包
2018-01-06 61 浏览
友人說想吃泰國菜,就再次來到旺角這間店(以前都吃過一次,覺得不錯!)而且環境都舒適,有上層座位 就算多人聚會也不用等太久我們點了咖哩軟殼蟹,咖哩的味道適中又不會太辣。而且底部是以麵包盛著軟殼蟹,整個菜可以當作主食~麵包沾上咖哩後十分惹味,而且有輕微烘過增加了口感。蟹夠脆口炸得剛好,不用怕吃到骨,加上炸粉薄身^^泰式雞肉炒粉絲,一上菜就傳來香味。份量比想像中多 加上蛋和蔬菜去炒,讓整體更加豐富。粉絲正常(不會一夾就斷)但稍嫌雞肉肉質比較粗糙,味道軟淡。我們最喜歡的是汁燒原隻魷魚筒,除了賣相一流外 味道亦很好。表面有少許醬汁再燒至微焦,看似金黃色加上魷魚的口感爽厚,感覺新鮮和彈牙。旁邊配以泰式醬汁 帶點酸酸甜甜,令人更加開胃作為前菜甚至小食都一流 (好想配上杯啤酒)飲品必點椰青,為這頓飯畫上完滿句號。喝完去掉所有油膩感 更加清新~而且椰肉夠甜 (一直挖來吃)
我們點了咖哩軟殼蟹,咖哩的味道適中又不會太辣。
而且底部是以麵包盛著軟殼蟹,整個菜可以當作主食~
泰式雞肉炒粉絲,一上菜就傳來香味。
但稍嫌雞肉肉質比較粗糙,味道軟淡。
作為前菜甚至小食都一流 (好想配上杯啤酒)
飲品必點椰青,為這頓飯畫上完滿句號。
喝完去掉所有油膩感 更加清新~而且椰肉夠甜 (一直挖來吃)
2017-11-25
  • 汁燒原隻魷魚筒
2018-01-04 41 浏览
首先嗌咗冬蔭功湯 味道幾濃郁 份量算大 雖然系嗌咗小既泰式鮮蝦冬蔭功湯($78) 入面有齊 草菇 蝦 辣椒 香茅 蕃茄 青檸 認真夠哂惹味👍🏻 我覺得偏辣帶微酸 椰奶唔算太多 算系開胃 下飯之選 幾好既
2018-01-02 110 浏览
Lunch想食泰國菜,咁啱响先達附近,有朋友推介過阿來泰式值得試吓,所以不作他想,直接入座,反正咁啱唔使等位。今次先嚟一碟泰式生蝦刺身($98),共有八隻,份量都足,配埋辣椒、蒜頭等配料一齊食,非常惹味又醒神。好想食蝦,主菜要個泰式蒜蓉燒虎蝦($108)。兩隻虎蝦開半處理,容易食用,最爽快當然係拎住食;加入適量蒜蓉調味,令虎蝦鮮味以外,多咗層次同鮮香。一定要點辣醬,咁先至係正宗泰式風味!仲欠啲碳水化合物,所以點咗蒜蓉包($25),一客總共有四片,烤得香脆可口,熱氣咗少少,不過又好好味,健康同美味真係魚與熊掌,難以兼得。樓上仲有座位,唔怕行的話可以坐樓上無咁人來人往。
反正咁啱唔使等位。

泰式生蝦刺身

泰式蒜蓉燒虎蝦

蒜蓉包

樓上仲有座位,唔怕行的話可以坐樓上無咁人來人往。
2017-12-23
泰式生蝦刺身
泰式蒜蓉燒虎蝦
蒜蓉包
2017-12-22 263 浏览
日日出旺角都係食放題打邊爐,於是今日就特別D~去食泰國菜環境方面; 店面都幾大,同朋友食飯坐落都好鬆動,平日黎講呢到都幾多人食嫁。一黎就ORDER左個飛天通菜~食落好爽口,而且好入味TIM 唔算好鹹,不過唔食得濃味既朋友加個飯食會好D><炸蝦餅;呢到既炸蝦餅真係一流!蝦餅炸到外脆內軟食落蝦肉好新鮮,唔會好重油益味,同埋睇落就知唔係用放左好耐既油炸:)軟殼蟹;咁既價錢黎講份量都算幾多,食落好酥脆,咬落仲要淡淡蟹肉,相當唔錯! 飲品方面就叫左個冬蔭公湯同普通凍檸水~冬蔭公湯入面夠晒足料,蝦都係一樣咁鮮甜,另外D菇夠晒入味!成個湯都唔算話好辣,岩晒我呢種唔係食得好辣既人,抵食:D
日日出旺角都係食放題打邊爐,於是今日就特別D~
去食泰國菜
一黎就ORDER左個飛天通菜~
食落好爽口,而且好入味TIM
唔算好鹹,不過唔食得濃味既朋友加個飯食會好D><
炸蝦餅;
呢到既炸蝦餅真係一流!蝦餅炸到外脆內軟
軟殼蟹;

飲品方面就叫左個冬蔭公湯同普通凍檸水~
2017-12-21 164 浏览
記得之前有朋友提過呢間泰國菜啲嘢好好食,咁啱今日起身又想食泰國嘢,所以就近近地出咗旺角黎呢間食個lunch😆一嚟到門口就見到大大個午餐餐牌,送埋嘢飲都係$50有找,仲有好多唔同嘅餐架,真係超抵,但係最後睇埋個menu之後,覺得其他嘢都好吸引,所以就冇叫到呢個午餐,唯有留返下次啦😎😎食得泰國嘢就梗係唔少得青檸梳打啦,酸酸甜甜咁幾開胃,而朋友就叫咗一杯咸檸七🍹我哋仲share左份濕炒牛河,啲餸都幾多,有好多唔同嘅菜同埋有啲菇咁,當然就唔少得好多牛啦😎店員仲提醒我哋食濕炒河可以加埋啲辣椒粉調味,咁就唔會咁單調啦😆😆之後我哋再叫咗份馬拉盞炒通菜,炒得好香好好食,馬拉盞亦十分惹味,份量亦都足夠兩個人😋😋最後仲有半打沙嗲串燒,味道都唔錯🍢🍡
泰式濕炒河粉(牛)
馬拉盞炒通菜
最後仲有半打沙嗲串燒,味道都唔錯🍢🍡
沙嗲串燒
2017-12-19
泰式濕炒河粉(牛)
馬拉盞炒通菜
沙嗲串燒