2018-11-25 36 浏览
平時係九龍城食泰國菜就食得多啦,但可惜九龍城交通唔夠方便,所以每次去食泰國菜都會因為交通問題而有所掙扎。不過今次竟然發現原來旺角都有好好味的泰國菜!旺角交通勁方便,係先達隔離咋!好味又抵食,以後可以唔洗入到九龍城食咁遠水路啦!我地order左個二人餐A﹐288蚊有3個餸,2個飯同2杯野飲,都幾抵食呀!1)泰式海南雞主菜有得揀泰式海南雞或泰式滷豬脾,2樣都係餐廳的例牌菜!最後我地揀左海南雞。D雞肉新鮮嫩滑,連堆雞皮一齊食好正呀!加上等別調制的醬汁,可以更加帶出海南雞的新味~另外等別一提:有白飯或者油飯揀架!個人推介揀油飯配海南雞,寧舍夾!2) 咖喱炒蜆呢個勁推介!好味好食唔停!!!咖喱汁係唔唔辣的,怕辣的人唔洗擔心。咖喱汁惹味到暈,濃濃的咖喱味,配埋大大粒蜆,送飯食一流呀!一定要食呢個!3) 飛天通菜有得揀辣或者唔辣,我地揀左唔辣的馬拉盞!超級泰式風味通菜新鮮翠綠,師父炒得岩岩好,咬落好清脆!推介4) 龍眼冰甜度剛剛好,唔會太甜,味道清新!食完咁多惹味泰菜次之後,飲一啖龍眼冰,非常refreshing﹐哈哈!

1)泰式海南雞

2) 咖喱炒蜆

3) 飛天通菜
有得揀辣或者唔辣,我地揀左唔辣的馬拉盞!超級泰式風味
通菜新鮮翠綠,師父炒得岩岩好,咬落好清脆!推介

4) 龍眼冰

2018-11-25 18 浏览
已經是第二次來阿來了,正宗的泰國風味令人一再回頭。這次一行三人點了咖哩軟殻蟹配蒜蓉包、炒通菜、泰式鳳爪、海鮮炒飲。所有菜式都放了辣椒,正合嗜辣人口味。除了辣味,還有濃厚的泰國味道,蒜蓉包點咖哩汁恰到好處。每碟份量都不少。
2018-11-24 24 浏览
去完先達整電腦之後去食泰晚餐,位置都易揾,行多2mins 就到隔一條馬路,離遠都見到6點幾去,樓下個層已經full,建議早啲去or一早book定位,不過樓上仲有一層二人,四人,可以考慮下食套餐,平好多同唔洗諗食乜我叫咗個$288餐,最平但已經有曬我想食嘅野海南雞,油飯係必食啦,飯香但唔會太油,唔洗擔心太濟,雞皮薄,食埋都唔會heavy 雞好嫩👍💛套餐包通菜,有少少辣,唔食得辣嘅記住落單叫少or走辣‼️龍眼冰💛💛💛有唔少龍眼係入面咖喱炒蜆,蜆都大隻新鮮,睇其他post話咖哩必食👍我都覺得係,比較Hong Kong localised,貼近本地口味,上面仲加咗隻雞蛋,成個咖哩都佈滿蛋花同好香,配菜有大蔥,洋蔥,紅椒,綠椒,抄得十分香最後叫多咗個素春卷💛💛💛💛💛,即叫即炸,小心熱,香脆惹味🤩香港🇭🇰有咁嘅泰國菜質素真係唔錯,4人餐又有魚又有雞,下次揾多d朋友再嚟先

隔一條馬路,離遠都見到

二人,四人,可以考慮下食套餐,平好多同唔洗諗食乜

我叫咗個$288餐,最平但已經有曬我想食嘅野

雞好嫩👍💛

套餐包通菜,有少少辣,唔食得辣嘅記住落單叫少or走辣‼️

龍眼冰💛💛💛有唔少龍眼係入面

最後叫多咗個素春卷💛💛💛💛💛,即叫即炸,小心熱,香脆惹味🤩
2018-11-23 30 浏览
成日喺旺角搭小巴都見到呢間泰國餐廳都幾多人食嘅 出面啲相都幾吸引😍結果一不小心就嗌到成枱都係餸,冇諗過佢碟碟都咁大碟,仲要呢個價錢,真係幾抵食🤪菠蘿炒飯$58超級推介呢個菠蘿炒飯!真係必叫!平時唔係好鍾意食飯嘅我真係清晒佢😍炒飯有鑊氣,飯粒金黃色,菠蘿超級甜再加上青豆肉鬆蛋碎粟米等等,食落淡淡都好滿足甜甜地咁🤩青咖喱(雞)$68+蒜蓉包$25呢個青咖喱比平時食開嘅青咖喱辣少少,咖喱都好香幾幼滑,雞件啖啖肉,裏面仲有啲豆角同蔬菜,用嚟撈飯食同點包食到一流😋至於蒜蓉包香脆,點完青咖喱,更加外脆內軟,蒜蓉令到咖哩更加入味😚烤豬頸肉$68食親泰國嘢我都好鍾意叫你個烤豬頸肉,呢度嘅豬頸肉都唔錯,出邊烤到金黃,肉質滑嫩,點買甜酸醬更加惹味👍🏻泰式肉碎生菜包$78肉碎辣辣地,調味得幾好,惹味可口,用新鮮生菜包住肉碎,一啖清爽生菜,一啖啖啖肉😋不過真係太大碟了個肉碎😂🐰呢度地方就腳,味道都唔錯,價錢算平,性價比幾高😌
成日喺旺角搭小巴都見到呢間泰國餐廳

都幾多人食嘅 出面啲相都幾吸引😍

菠蘿炒飯$58

青咖喱(雞)$68+蒜蓉包$25

烤豬頸肉$68
食親泰國嘢我都好鍾意叫你個烤豬頸肉,
泰式肉碎生菜包$78
🐰呢度地方就腳,味道都唔錯,價錢算平,性價比幾高😌
  • 泰式肉碎生菜包
  • 菠蘿炒飯
2018-11-23 30 浏览
幸好早到,唔駛等位。如果7點30後,開始要等位,因為店內坐位唔多,枱與枱之間都好近,未至於舒服。餐牌內的選擇都多叫左3樣野,2個飲品豬頸肉豬頸肉切得薄身,偏乾身,唔夠Jucy,一般。下次可以不用叫。肉碎生菜包偏辣,但夠惹味,而肉碎分量都多。相對生菜唔太多,建議每塊生菜加多少少肉碎,或者肉碎送飯都可以。咖哩軟殼蟹咖哩汁多,唔辣,軟殼蟹唔夠脆。但由於冇薄餅,只有蒜蓉包或飯配。最後,我地叫左白飯送咖哩。值得下次再叫,肉碎生菜包。

餐牌內的選擇都多

叫左3樣野,2個飲品

豬頸肉

肉碎生菜包

咖哩軟殼蟹

值得下次再叫,肉碎生菜包。

2018-11-16
  • 泰式肉碎生菜包
2018-11-23 22 浏览
今日星期日放假唔想周圍去,所以喺附近搵食!落咗旺角食泰國菜!七點鐘嚟到門口有人排隊!好彩我兩個人唔使排隊!店舖喺正鬧市,就先達附近,地點方便就腳!店舖位置唔算太多,都應該由廿零30個座位!坐低冇耐就發覺出邊要排隊啦!已經全院滿座!不過見到keep住都有好多外國人黎食!🤭餐牌方面應有盡有價錢合理!由於我同朋友夜晚都唔係食好多嘢,所以我哋只嗌左三樣野!嗌咗一個炒金邊粉辣辣地幾惹味份量適中,泰國菜必嗌的馬拉盞炒通菜小小辣好味同燒豬頸肉同出面的唔同比較脆口!飲品方面叫左三檸七喜好正😍有青檸,檸檬同咸檸!不同的酸味非常有層次!而且平時好少見到!必嗌的特飲!價錢又唔會特別貴,價錢合理黎到一定要叫呀😁😁
店舖喺正鬧市,就先達附近,地點方便就腳!
餐牌方面應有盡有價錢合理!
2018-11-22 83 浏览
旺角美食好多 如果想食泰菜 阿來 一定又抵又好食19:00去到已經見到人龍 原本以為間鋪好細要等好耐後來發現間鋪仲有樓上層 下層窄點多細枱 上層就大枱闊落不過多數撘枱等左15分鐘就有枱 2個人上左上層見到餐牌好多野揀 有套餐 不過唔係太岩食選擇了散叫 串燒 飛天通菜 金邊粉叫了半份串燒 豬肉同雞肉各3串 一食落好香 花生加椰漿做出來的醬汁好好未最後連生菜都食埋平日食通菜多數都係炒蝦醬今次炒辣椒同炸蒜 好香好夠味道真心值得推薦唔想食飯 所以叫了一個金邊粉 入面配料不少 蝦同蛋絲都多 都有加到香料辣辣地 食慾提升不少兩個人都夠食埋單先$204免加一今次無叫到海南雞同生菜包如果下次再黎食 真想一戰!
旺角美食好多 如果想食泰菜 阿來 一定又抵又好食

入面配料不少 蝦同蛋絲都多 都有加到香料
辣辣地 食慾提升不少

兩個人都夠食埋單先$204免加一
今次無叫到海南雞同生菜包
如果下次再黎食 真想一戰!

金邊粉
  • 泰式炒金邊粉
2018-11-22 13 浏览
係大陸嘅麻辣烤魚興起前,香港人都係食開泰國嘅烤魚,今晚就嚟懷念一下以往嘅味道今次清清地叫咗個泰式明爐烤烏頭,下面一直有燃料係度燒,個器皿係魚嘅形狀烏頭都幾大條,上面鋪滿一啲配料:秀珍菇,肉燥,酸菜,芫茜,薑片等......店員另外畀咗一碗湯,話係淋落落去個魚度仲有酸辣汁可以點嚟食魚肉雪白又結實,烏頭味道濃而不腥,同烤魚湯味道好配襯蒜蓉炒椰菜苗份量雖然較少,但係菜苗都炒得幾靚幾入味,而且咁樣炒,唔嗜辣嘅朋友都啱食龍眼冰面頭有幾粒龍眼肉,飲落味道都幾甜,係蜜糖嘅感覺

店員另外畀咗一碗湯,話係淋落落去個魚度
仲有酸辣汁可以點嚟食
魚肉雪白又結實,烏頭味道濃而不腥,同烤魚湯味道好配襯

龍眼冰面頭有幾粒龍眼肉,飲落味道都幾甜,係蜜糖嘅感覺

2018-11-21 13 浏览
成日經過旺角見到呢間泰國餐廳今日就專登嚟試下好無味🤭見到餐牌啲二人餐都幾吸引同抵食 不過有啲菜式我麻麻地所以最後都係散叫🤭樣樣嘢食都大大碟 而且味道都唔錯青咖喱🍛可以揀配豬牛或者雞 我就揀咗配雞件嘅 雞件厚實入味蔬菜都好爽口呢度唔係配薄餅而係配蒜蓉包 有另一番風味本身蒜蓉包已經好香好脆 點上青咖喱就更加惹味🤤菠蘿炒飯飯粒均勻炒到金黃色 一上枱已經聞到好香嘅菠蘿味 菠蘿又夠甜 撈埋肉鬆同蛋碎食 又香又可口😝叫咗生菜包 肉碎勁大碟 有少少辣 不過更加滋味 😋蒜蓉炒通菜炒得幾香 啖啖菜汁 又係一個食泰國嘢必要嘅菜式最後當然唔少得叫杯椰青飲下啦,清涼又解渇🤓
成日經過旺角見到呢間泰國餐廳

菠蘿炒飯

叫咗生菜包 肉碎勁大碟 有少少辣 不過更加滋味 😋

蒜蓉炒通菜
炒得幾香 啖啖菜汁 又係一個食泰國嘢必要嘅菜式

最後當然唔少得叫杯椰青飲下啦,清涼又解渇🤓
2018-11-18 21 浏览
星期六晚同女朋友去完先達整電話黎,之後佢話想食泰國野,好耐冇食過,而我又記得附近有間食泰國野叫阿來,所以決定去試下! 當時6點幾左右,已經開始有人入座,而我地就坐左2人位。睇返個餐牌發現食物價錢方面亦都幾親民,係旅遊區黎講係唔錯!女朋友叫左椰汁三色冰,而我就叫左可樂黎飲三色冰味道剛剛好,亦都夠凍,正!泰式豬脾飯 - 好入味同好淋 , 配上附上既醬汁,酸酸甜辣,好野味,送飯一流, 亦都好足料。冬陰功湯(例) - 兩人份量,好足料! 同埋味道調得岩岩好,唔會太酸又或唔會奶味過重。馬拉盞炒通菜 - 菜新鮮,唔會炒到過老~最後係蒜茸包,十分好味,夠脆,食得出係即焗,蒜味香,包亦都唔會硬,但有個小小缺點就係等得有點耐,店員話呢個係製作需時,不過都算啦,鬼叫佢好味咩!埋單先大概230蚊左右,抵!

當時6點幾左右,已經開始有人入座,而我地就坐左2人位。
睇返個餐牌發現食物價錢方面亦都幾親民,係旅遊區黎講係唔錯!

女朋友叫左椰汁三色冰,而我就叫左可樂黎飲

三色冰味道剛剛好,亦都夠凍,正!

馬拉盞炒通菜 - 菜新鮮,唔會炒到過老~

埋單先大概230蚊左右,抵!
2018-11-16 542 浏览
早幾日咁啱同幾個同事收工後無約會,臨時搞咗個即興旺角團。大家各有各目標,有的去貼手機MON貼,有的想出去睇波鞋。搞掂晒都八點幾,就誤打誤撞入咗阿來泰式地道風味。我哋點了泰式金邊粉、豬頸肉炒通菜、泰式肉碎生菜包、泰式小食拼盤和泰式香芒炒飯。泰式鮮蝦炒金邊粉每次食泰國菜必點,金邊粉炒得夠乾身,有青檸同花生碎放喺旁邊,酸酸甜甜咁,好開胃。泰式香芒炒飯泰式炒飯炒得清爽可口,可能因為有芒果肉喺入面既關係,食起上黎不會很油膩,份量也好夠食。泰式肉碎生菜包香濃惹味的肉碎,加上各式香料的點綴,好味!不過唔知係咪自己食辣既程度叻咗,如果可以再辣少少同埋生菜俾多少少會更好。豬頸肉炒通菜廚師都煮得剛剛好,不會太油,而條條都炒到好靚不過偏鹹咗少少。泰式小食拼盤小食拼盤好抵食,入邊有雜菜餅、越式春捲、雞翼、蝦餅,每款4件。全部都大大塊同埋鮮熱辣炸好。飲品點咗龍眼冰,口感很新鮮,啖啖龍眼的清香,配上重口味的泰菜剛剛好。

泰式鮮蝦炒金邊粉

泰式香芒炒飯

泰式肉碎生菜包

豬頸肉炒通菜

泰式小食拼盤

2018-11-16 25 浏览
最近我又同我個friend 出黎食飯 因為屋企兩老成日都去旅行賴底我 anyway 我同個friend 係旺中行左陣街之後就去左係佢附近嘅阿來泰式餐廳到食泰國野 夠哂近 行兩條街就到入到去我地唔係叫左好多野 因為我地兩個而家都比較細食: 串燒沙爹半打 內有雞同豬肉各三佢啲沙爹醬已經好均勻咁淋哂係上面 食落好方面 而且佢熱辣辣 食泰國野點可以唔食沙爹串燒呢泰式香芒蟹肉炒飯我今次就試新野唔再食菠蘿炒飯啦 依個炒飯都好唔錯 一食落口食到好多蟹肉 加上有埋芒果粒嘅點綴 多重味道 都幾好食 飛天炒通菜依個菜食泰國野嘅時候都成日叫 但依到嘅又幾令我喜出望外 唔單至佢一上到枱就覺得佢好有獲氣 而且啲通菜淋而入味 少辣但香口 我同個friend 都食唔停口!三色冰佢依到嘅三色冰嘅椰汁比較濃 好重椰子味 我幾鐘意! 雖然每人食左$130到 我覺得都可以接受嘅 happy dinner

入到去我地唔係叫左好多野 因為我地兩個而家都比較細食:

串燒沙爹半打 內有雞同豬肉各三

泰式香芒蟹肉炒飯

多重味道 都幾好食

飛天炒通菜

三色冰

佢依到嘅三色冰嘅椰汁比較濃 好重椰子味 我幾鐘意!

2018-11-15 41 浏览
旺角附角做完占,約左朋友附近食飯,行過呢間阿來泰國野,好似幾多人食咁就排下隊。排左幾分鐘就入得去。 入面唔算好大,但都幾多位,聽到樓上仲有位可以坐。我地二個人,叫左一碟無骨海南雞飯,一個紅咖哩海鮮,一個泰皇咖哩炒大蜆加多個油飯($15)個海南雞飯好快就到左,雞肉比較結實,但係就無出到啫喱膏,如果可以嫩滑d更好,不過點埋個醬汁都唔錯。油飯好香但一啲都唔油膩。紅咖哩海鮮辣度適中,椰香味仲要好勁,用料夠晒足,有魷魚,蝦,蜆,菠蘿,蟹柳等等,配料同香料都好豐富,用黎撈飯食一流!至於泰皇咖喱炒大蜆亦都好出色,個醬汁唔覺得辣但又好有泰式咖喱風味,香料同配料都好豐富,蜆亦都幾大隻,最緊要既係食到一啲好滑既炒蛋好似蛋白咁!雖然啲蛋比較碎少,但係不可缺少的,啲汁會愈食愈想食,撈飯亦都一流。呢個好適合食唔到辣但又想食咖喱既人。食物種類繁多,有d食物更有圖比你睇。
入面唔算好大,但都幾多位,聽到樓上仲有位可以坐。

阿來海南雞(無骨)飯

紅咖喱(海鮮)

泰皇咖喱炒大蜆

食物種類繁多,有d食物更有圖比你睇。
2018-11-14
$126.5 (晚餐)
阿來海南雞(無骨)飯
紅咖喱(海鮮)
泰皇咖喱炒大蜆
2018-11-14 34 浏览
今天與媽媽逛過明愛賣物會,便來到附近的旺角食街 Lunch,最後選了 OpenRice 得獎🎖️泰式食店,質素定有保證~泰式生蝦刺身,色澤明亮剔透,肉質鮮嫩爽口,蘸上特製的酸辣醬汁,提升🦐刺身的鮮香度,加添濃郁香茅及青檸酸味,酸勁辣香,胃口大開! 個人喜歡再配上爽脆蒜片同吃,口感味道更豐富!泰式香芒蟹肉炒飯,🍚粒爽口不膩,混合鮮甜的🦀肉、雞蛋、香芒及青蔥,口感豐富,鹹中帶濃厚的香芒鮮甜味,果香四溢,啖啖香口滋味!海南雞飯,🐔皮爽滑,皮下啫喱狀的肥膏甘香,肉嫩可口,加上特製泰式醬汁,鹹辣酸香,非常惹味,與淡淡油香的黃油🍚味道襯絕!凍朱古力,富甜香不膩的🍫味,甜度適中,冰涼止渴! 跟餐加配只需$2超抵飲!熱奶茶,溫熱暖和,口感滑順,奶香茶香俱備,媽媽最愛!上菜速度快,食物用料新鮮,媽媽👍泰式香芒蟹肉炒飯香甜味美,個人😍生蝦刺身及海南雞飯,加上特製的醬汁,酸勁甜香,令人回味~

熱奶茶,溫熱暖和,口感滑順,奶香茶香俱備,媽媽最愛!

2018-11-11
  • 泰式香芒蟹肉炒飯
  • 生蝦刺身
  • 海南雞飯
2018-11-14 31 浏览
已經好耐冇出嚟旺角, 真係唔知去邊度食飯好。 行過通菜街,見到外面有個泰國公仔配襯蘭花,擺設好吸引。所以就入去,試下呢間泰國菜啦!打開餐牌,其實真係好抵食喎!四十,五十幾蚊有一個午餐,有海南雞飯,又有泰式豬腿飯,任君選擇,而且d餸都唔少架,算係抵食。 不過,嚟到泰國餐廳,梗係要食海南雞同埋爐燒烏頭魚。爐燒烏頭相當唔錯,有好多元茜,肉碎同埋姑姑做配料,鋪滿整條魚,超豐富呀!而且魚汁調教得酸度適中,食落烏頭魚,都唔覺油膩。配埋果個3色冰呢…正呀!椰汁味濃。充滿泰式風。除左呢啲,店裡面仲有好多精美菜式,一副副相貼係牆上面,有圖有真相,簡單方面,指俾侍應知就可以落單,方便旅客。食飽行出去,先知道原來呢度最出名係麵包咖哩蟹,下次一定要試呢個先得,望見都吸引。

不過,嚟到泰國餐廳,梗係要食海南雞同埋爐燒烏頭魚。

配埋果個3色冰呢…正呀!椰汁味濃。充滿泰式風。