2019-12-23 131 浏览
之前食過泰式豬脾飯,好味又抵食。決定拉朋友一齊食好嘢。今次上2樓朝聖。沒有華麗裝修,但處處人情味。有額外椅子放袋,電視播的台又好看,坐得特別舒服。泰式明爐冬陰功烏頭魚,$168。有火溫熱著,熱辣辣好好味。烏頭魚是鮮活貨色,肉質鮮美易起肉。要小心某些部位較多骨。配搭的醬汁很香辣惹味,醮著吃一流。當然不能浪費冬陰功湯、菇和蕃茄,全部都好好味。泰式炸蝦餅,$78。超大件,要不是切開了,就似個脹卜卜的冬甩。蝦肉餡很結實,炸粉外層不厚,真材實料,很香口,也吃得出蝦味。泰式咸魚炒椰菜苗,$72。這個稍微遜色。不夠穫氣,不夠熱辣辣。但味道搭救。椰菜苗很爽脆,而且有咸魚香。食完下來,門口已經要等位。這裏真是平靚正,下次也會再來。
之前食過泰式豬脾飯,好味又抵食。決定拉朋友一齊食好嘢。

,坐得特別舒服

食完下來,門口已經要等位。這裏真是平靚正,下次也會再來。
2019-12-18
  • 泰式炸蝦餅
  • 泰式明爐冬陰功烏頭魚
2019-12-20 137 浏览
好耐冇食泰國菜,朋友就搵咗一間喺旺角好出名嘅泰國餐廳試吓。七點幾零鐘嚟到,餐廳外邊已經有人龍,可見人氣旺盛。等左一陣就已經有位,見到餐廳不算好大,但都利用晒空間位置擺晒枱,亦有不少大台適合一大班朋友一齊聚餐傾計。⭐️麵包咖哩軟殼蟹如同菜名,就係以麵包裝住軟殼蟹,麵包沾咖哩食,麵包配咖哩,份量夠多,咖哩煮得好稠身,軟殼蟹好索汁,炸皮唔算油膩,幾香口,配麵包食好夾,軟殼蟹份量好多。⭐️泰式烤魷魚魷魚烤到外邊酥脆,內裏肉質彈口,配上酸辣醬,味道質感都唔錯,亦想到魷魚的海鮮鮮味,值得推薦⭐️泰式菠蘿炒飯泰式菜招牌招牌菜式,配料夠多,甜甜的,很醒胃,料都好足炒得好香口,入口酸酸甜甜好味道,又是一個高CP值的存在!今餐每人不用一百,整體好食,性價比高,口味來講唔算太重口味,適合香港人嘅味道,值得推薦。

好耐冇食泰國菜,朋友就搵咗一間喺旺角好出名嘅泰國餐廳試吓。

七點幾零鐘嚟到,餐廳外邊已經有人龍,可見人氣旺盛。

⭐️麵包咖哩軟殼蟹

⭐️泰式烤魷魚

⭐️泰式菠蘿炒飯

2019-12-16 218 浏览
呢間一年前同朋友食過,覺得咖哩好岀色,價錢又合理,所以再食二個人叫咗二人餐A泰式海南雞(例牌),肉質十分嫩而入味,但雞皮今次肥少少,醬汁配搭十分夾飯可自由選擇油飯或白飯,油飯雞味十分香,令人愈食愈上癮😆其中一碗飯加$10可轉蒜蓉包,配搭咖哩十分正👍🏼烤至金黃色,十分香脆可口咖哩炒蜆,岩岩個蒜蓉包就可以沾呢個食,十分惹味配菜分別有洋蔥、大蔥、青椒紅椒咖哩係十分滿意的,比較甜,很適合香港人口味😋蜆類都幾大隻和新鮮和鮮甜,每個殼都有蜆😆👍🏼配搭咖哩十分好食❤️飛天通菜,只有很少少辣🌶️所以唔怕食唔到,配搭蒜蓉、蝦米🦐等配料,炒至十分香套餐包兩杯飲品,分別凍朱古力、椰汁三色冰,椰汁🥥十分香滑,唔似岀面加咗好多汁
呢間一年前同朋友食過,覺得咖哩好岀色,價錢又合理,所以再食

二個人叫咗二人餐A

飯可自由選擇油飯或白飯,油飯雞味十分香,令人愈食愈上癮😆

咖哩炒蜆,岩岩個蒜蓉包就可以沾呢個食,十分惹味
配菜分別有洋蔥、大蔥、青椒紅椒
咖哩係十分滿意的,比較甜,很適合香港人口味😋

2019-12-14 148 浏览
旺角經過呢間泰式餐廳,見到入面好多東南亞人嚟食嘢,之前響呢度都食過,印象中都幾好食,所以同朋友入去食番個晏先。精選午餐有成9款可以揀,朋友要咗泰式豪仔餅飯($48)。我睇睇下見到午市湯粉麵餐都係一樣價錢,我就叫咗星馬喇沙米線($48),可以從海南雞、滷豬脾、豬頸肉、鷄絲扎肉之中揀一款,(加多$10就可以揀多一款),麵底可以改為金邊粉、河粉、米線或者米粉,最後我要左海南雞金邊粉喇沙。我又想食🐠,所以跟住鹽燒鰂魚($148)。海南雞皮、油、肉一層疊住一層,見到都覺得好味道,喇沙湯底係唔錯,如果椰香味再濃郁啲就更加好味道喇。燒魚即刻燒比你,所以要等大概半個鐘頭,不過魚肉放入口鮮、嫩、滑,肉質水份充足,好味道!

2019-12-13 98 浏览
鍾意重口味嘅我,一向都好鍾意食泰國野!前幾日又去咗一間未去過嘅泰國餐廳- 阿來泰式。同大家分享下食咗d咩好嘢啦!我叫咗二人餐B:B餐有嗮我鍾意嘅嘢食🥰大家一定要轉椰青!好好飲!勁清甜!d椰肉都好好食!另一樣推介係肉碎生菜包。呢個生菜包d肉碎,唔會死鹹/死酸,非常香,味道調味得啱啱好。仲有肥肉係入面,真係好難唔香口。不過d生菜有d唔夠,除非你攞超多肉落一塊菜度啦!不過加生菜都好平~生蝦都好好食,仲好靚tim~豬頸肉都幾厚,食完超級飽!海南雞飯d雞好嫩滑,而且份量都好大!唔怕肥膩嘅人可以轉油飯!通菜就冇乜特別!好難唔好食😂
我叫咗二人餐B:

生蝦都好好食,仲好靚tim~

豬頸肉都幾厚,食完超級飽!

通菜就冇乜特別!好難唔好食😂

2019-12-12 103 浏览
呢日同屋企人去到旺角, 我哋去到先達廣場附近嘅一間泰式餐廳度食飯, 餐廳裝修唔算係豪華, 但餐枱及環境幾整齊和乾淨。串燒沙嗲 (一打)呢度嘅串燒沙嗲有分豬肉和雞肉, 我哋叫咗每樣各一半, 豬肉和雞肉都醃得幾入味, 燒起上嚟唔會太乾身, 咬落都有肉汁, 沙嗲汁幾重花生和薑黃味,好惹味。泰式肉碎生菜包我個人都幾鍾意食肉碎生菜包, 好多時去到泰國餐廳都有叫, 呢度嘅肉碎生菜包嘅份量都幾多, 大概可以包到十多片嘅生菜, 呢度嘅肉碎加咗紅蔥頭,檸檬葉,辣椒等其他香料嚟炒, 雖然有辣椒但係個辣嘅程度唔算好勁。青咖哩肉碎釀魷魚筒之前喺其他餐廳都有食過魷魚筒釀炒飯, 覺得都唔錯, 今日喺呢間餐廳見到有肉碎釀魷魚筒, 覺得幾有新意,所以我哋叫咗過嚟試下, 魷魚筒嘅處理做得唔錯食落唔會韌, 肉碎本身有底味, 加上用泰式茄子,豆角煮嘅青咖哩, 味道更升一級。原隻椰青海鮮焗飯呢個焗飯嘅份量都幾多,塞滿陣成個椰青, 海鮮有蝦,青口 ,魷魚等, 個飯食到有椰汁味, 應該係焗個飯之前用椰汁燴過個飯底, 夠原汁原味。 最後我哋做叫多個椰青嚟飲。

串燒沙嗲 (一打)

泰式肉碎生菜包

青咖哩肉碎釀魷魚筒

原隻椰青海鮮焗飯

• 泰式肉碎生菜包
2019-12-10 5123 浏览
喺香港,泰國菜都好常見,但係未必每一間都好有水準不過喺旺角鬧市,就相對容易搵到高質素嘅美食通常泰國菜閒閒哋都要六七十蚊一個套餐,呢度價錢相對較抵食四十幾蚊就食得飽真係好抵除咗午市推介,主餐牌仲有好多選擇泰式肉碎生菜包呢款肉碎加入咗泰式香料同辣椒去炒,食落香辣惹味我鍾意佢唔會太鹹,主要食到泰式香料嘅味道,非常易入口原隻椰青海鮮焗飯原本以為椰青即係做下樣,點知試咗個飯,飯粒充滿椰汁嘅香味,咬落仲食到少少椰肉除咗外面見到大大隻嘅蝦同青口,飯入面仲食到有蝦肉同墨魚仔等等嘅海鮮,份量比想像中更足青咖哩肉碎釀魷魚筒平時魷魚釀飯就比較常見,釀肉碎我都係第一次食好佩服廚師嘅功力,雖然釀滿肉碎,但係夾起來唔會散到周圍都係青咖哩有椰汁嘅香甜味,令人有想加多碗白飯嘅衝動串燒沙嗲肉串燒得剛剛好,咬落唔會好硬除咗沙嗲嘅香味,仲咬到粒粒嘅花生醬,口感豐富每次食泰國菜都忍唔住叫一個椰青,呢度嘅椰青大大個,水份十足我覺得呢度同一般泰國菜唔一樣,所有調味剛剛好,唔會食落好口渴好多味精嘅感覺但價錢又唔貴,確實係開飯嘅好選擇
喺香港,泰國菜都好常見,但係未必每一間都好有水準
不過喺旺角鬧市,就相對容易搵到高質素嘅美食

通常泰國菜閒閒哋都要六七十蚊一個套餐,呢度價錢相對較抵食

四十幾蚊就食得飽真係好抵

除咗午市推介,主餐牌仲有好多選擇

泰式肉碎生菜包
呢款肉碎加入咗泰式香料同辣椒去炒,食落香辣惹味

我鍾意佢唔會太鹹,主要食到泰式香料嘅味道,非常易入口

原隻椰青海鮮焗飯

青咖哩肉碎釀魷魚筒
平時魷魚釀飯就比較常見,釀肉碎我都係第一次食
好佩服廚師嘅功力,雖然釀滿肉碎,但係夾起來唔會散到周圍都係

青咖哩有椰汁嘅香甜味,令人有想加多碗白飯嘅衝動

串燒沙嗲
肉串燒得剛剛好,咬落唔會好硬
除咗沙嗲嘅香味,仲咬到粒粒嘅花生醬,口感豐富

每次食泰國菜都忍唔住叫一個椰青,呢度嘅椰青大大個,水份十足

但價錢又唔貴,確實係開飯嘅好選擇
  • 青咖哩肉碎釀魷魚筒
  • 原隻椰青海鮮焗飯
2019-12-09 166 浏览
隨著市道轉差慣常吃的菜館陸續結業,我的餐廳favourite list需要重新整理了。昔日愛吃的泰菜館已經撤出旺角,轉而在通菜街尾端找到這間經濟實惠的泰菜館開餐。單點的小菜徘徊在$60-80,每碟粉麵飯也僅$50,另外任何時間免加一,是區內大眾化的選擇。自問大食鬼各款食物都想試一試不妨點二人餐,價錢由二百多至三百多。冬陰功在菜單上有大小之分,跟套餐屬小碗份量二人用非常足夠了。用上多種泰國材料使其香氣非常馥郁,在內有香茅、南薑、秀珍菇、車厘茄、香葉,大蝦也有三隻,蝦肉飽滿緊貼著蝦殼。各款套餐滷豬脾或泰式海南雞選其一,海南雞較常見,果然滷豬比脾沒令我失望。後來想到旁邊食客點泰式海南雞,份量比滷豬脾還要多三分一,女仕們要有心理準備打包喔。豬脾以甜甜的滷水汁熬煮,豬皮早已變得軟嫩入味。比起中式滷水這醬汁香料味更弱,少了花椒八角濃烈的氣味非常下飯,女友大愛這道小菜。旁邊配有一隻滷水蛋,豬脾下的芥蘭吸收了豬肉味瞬間便被吃光了。青咖哩有牛肉/雞肉/豬肉/雜菜,沒料到牛肉片的份量可以疊滿一碗肉之多,還配上一些豆角、泰國茄子。青咖啡沒有丁點辣味容易接受,椰汁味也過關,但醬汁較稀所以拌飯要少量添加以免白飯

冬陰功

滷豬脾

青咖喱牛

青咖啡沒有丁點辣味容易接受,椰汁味也過關,但醬汁較稀所以拌飯要少量添加以免白飯過濕。

前幾道菜的份量已令我半飽,再來的是炸蝦餅,大件抵食! 蝦餅中除了蝦膠還含有花枝粒份外添口感。順道一提上菜時每項食物都是熱烘烘,即叫即製非翻炸食品,吃炸物更能感覺其新鮮製造分別。

椰青

餐飲方面加$20可換椰青,椰青夠冰凍就好飲! 另一杯凍檸茶叫少甜還是頗甜,這方面可以留意。

飛天通菜

飛天炒通菜加入黃豆醬蠻惹味。用油量比一般市面餐廳為少,個人甚是欣賞。

套餐食物份量非常大,女仕們二人餐大概可以打包一盒食物了,難怪甚受年輕人食客的青睞。

旺角沒有喧嘩的陸客四處蕩份外舒適,心滿意足撐住肚皮離開。
  • 泰式滷豬脾
2019-12-04 149 浏览
講真,泰國好吃嘅嘢實在太多,數之不盡。芒果糯米飯,菠蘿炒飯,冬蔭功湯,泰式金邊粉,三色冰,椰汁冰,椰子水,泰式蠔仔蛋飯,香茅豬扒飯……而我呢,自己雖然成日周圍去,不過泰國就好耐好耐都冇去過,但泰國美食就成日都會食,以前九龍城最多泰國餐廳,但宜家唔單止九龍城,而係全港,九,新界都唔少泰國餐廳,呢日來到位於旺角通菜街嘅『阿來泰式地道風味』餐廳,本來由旺角某出口行過來,2,3分鐘就到,但由於地鐵設施被破壤,要兜路行,加多一倍時間,6分鐘亦可以到,真係好方便。而且頭先講嘅泰國美食呢度都有齊,價錢仲好貼地,仲要唔使加一,正吖。嗌咗個生蝦刺身,呢度價錢又係平過人,98蚊有8隻刺身,但質數唔差,蝦肉新鮮彈牙,配埋蒜頭,辣椒,再點埋個醬汁真係冇得頂。青檸梳打正常好飲,炒金邊粉,串燒沙嗲亦可以吖。

青檸梳打正常好飲,炒金邊粉,串燒沙嗲亦可以吖。

2019-12-02 109 浏览
勁鐘意食泰國嘢既我成日都會無啦啦好想食,仲會想食到不斷搵啲吾同既泰國餐廳去試。除咗九龍城之外,我發現好多地方都有好好食既泰國野。今次係旺角搵咗依間,聽朋友介紹依間係抵食又好食。睇到餐牌都見到餐廳有好多平時泰國必食既菜式,不過我地得2個人,所以叫既野食好有限。諗咗好耐先揀到淨番3個,見到隔離枱既冬陰公湯好吸引,但驚食吾晒,無得叫。我地叫咗個泰式鐵板蠔仔蛋,嚟到既時候真係覺得比我地想像中大份好多,而且見到每一個位都會有蠔,而吾係成大啖蛋先得一隻蠔仔。餐廳仲比咗泰式辣醬我地,等我地食得惹味啲。之後叫咗個好邪惡既泰皇咖哩火山軟殼蟹法包。無諗住原來都有2隻軟殼蟹,仲叫啲咖哩煮到啲蟹好入味。咖哩汁入面仲有三色椒。最後叫咗個每次都必食既泰式鮮蝦炒金邊粉。依個同我平時食開既有少少吾同,平時食既都會有花生、糖同埋辣椒粉,但今次就得花生。

2019-11-26 119 浏览
作為一名健身教練, 泰菜食極都唔厭今晚近近地係旺角搵食, 落堂係附近逛逛見依間阿來入面都幾多人, 門口menu又幾岩食, 就入去解決晚餐。無華麗既裝修, 都有泰國小鋪既地道味既, 牆身都有餐牌可以睇到。生菜包我既最愛, 試過好多地方既生菜包, 依度既都做得好味, 夠辣岩我口味, 酸味唔強, 肉有乾蔥炒得好香, 豬肉脂肪唔算多唔會好油膩, good紅咖哩牛肉泰式咖哩一向比較稀身, 但係稀得黎夠香且濃, 入面配菜有四季豆, 矮瓜仔, 蕃茄仔同埋幾特別落左菠蘿, 原本以為薯仔黎但一食落係菠蘿又幾夾喎。依種稀身d既咖哩我就中意配飯食多d, 當然都可以叫薄餅啦。芒果糯米飯必食既泰式甜品啦, 芒果唔知點解切得好薄😗不過都無影響因為最緊要夠甜, 糯米飯軟糯有椰香, 不錯! 依間餐廳感覺似地道飯堂, 價錢貼地普通叫個海南雞飯咁都係五十零蚊, 我地咁樣散叫黎食都係二百零蚊, 仲要係免加一, 非常抵食
作為一名健身教練, 泰菜食極都唔厭

生菜包

紅咖哩牛肉

芒果糯米飯

2019-11-24 72 浏览
今日地鐵終於唔洗早收, 出左旺角就唔怕無車返屋企, 所以特夠食埋飯先返屋企阿來其實唔係第一次黎, 貪佢唔貴又抵食, 最緊要係又好食!No.1_豬手飯食得泰國野, 碟頭飯都係離唔開海南雞同豬手飯, 海南雞就食得多, 所以今次叫左個豬手飯試下, 一黎到個樣就覺得見得下人, 而且份量都好足, 豬手食落淋得黎唔會溶溶爛爛, 仲係有D彈牙既口感, 食落仲要十分痴口, 堅係正! 同埋叫飯加特飲都係+5蚊, 真係好鬼抵XDNo.2_木瓜沙律木瓜沙律係我每一次食泰國野都一定會叫既dish, 因為本人不嬲係鍾意D酸呀辣呀既野, 宜個就好岩我口味. 個沙律食落都好fresh, 我自己就覺得味道係岩岩好, 淨食木瓜就有爽脆口感, 加埋生豆角就有多一層草青既味道, 宜個味道唔係人人鍾意, 所以大家自己衝量下! 仲有再加埋花生食既話, 果種花生既香口同埋木瓜既爽脆, 真係唔試唔得!No.3_沙爹串燒串燒都係必點之一, 濃厚既沙爹鋪滿係豬同雞肉串上面, 如果覺得沙爹唔夠濃厚既話, 同店員單聲, 佢地會好樂意幫你一把, 將你碟串燒變得更邪惡!食落口感係有些少乾, 我反而係最鍾意乾得黎唔係硬崛崛, 但又十分香口!正!

阿來其實唔係第一次黎, 貪佢唔貴又抵食, 最緊要係又好食!

No.1_豬手飯

No.2_木瓜沙律

No.3_沙爹串燒
埋單都係200蚊多D, 兩個人黎講價錢唔係太貴, 真係真心推介比大家
2019-11-22
2019-11-19 100 浏览
與朋友去旺角shopping,之後朋友想食泰國菜做晚餐後,知道通菜街有間阿來泰式地道風味,有正宗地道泰國菜,味道不錯,於是我們就決定去食晚餐。餐廳裝修簡約,有平民化的感覺,價錢大眾化,不收加一服務費。餐廳有散叫,亦有多款套餐選擇,我們點了其中一款二人餐,鮮蝦冬蔭功湯:湯濃郁,味酸中帶辣。大大隻蝦好彈牙,又有菇菌好爽口。泰式海南雞(亦可另選泰式滷豬脾),已經去骨,雞肉嫩滑,配特製醬汁,味道帶辣,相當惹味!泰式炸蝦餅,蝦餅都好大舊,外層酥脆,蝦膠彈牙,點些泰式酸甜醬好好味!青咖喱(可選豬、雞、牛肉或雜菜)我們選豬肉,青咖喱味道比較淡,但都有咖哩香味,豬肉片嫩滑,青豆角爽口。飛天通菜都好有穫氣,味道帶點辣。油飯2碗,有海南雞就要有油飯配合,咁先完美!油飯夠味夠香,軟硬適中。飲品:椰汁三色冰,椰汁味香甜,綠色啫喱狀的珍多軟滑。咸檸七,味甜中帶咸,冰涼好飲。
餐廳有散叫,亦有多款套餐選擇,我們點了其中一款二人餐,

飛天通菜都好有穫氣,味道帶點辣。

飲品:椰汁三色冰,椰汁味香甜,綠色啫喱狀的珍多軟滑。
咸檸七,味甜中帶咸,冰涼好飲。
2019-11-02
2019-11-18 53 浏览
與朋友在旺角找地方食晚餐,行過通菜街近小巴站,見有間泰國菜館,店名阿來泰式地道風味,門前餐牌圖片吸引我們觀看,正宗泰菜朋友提議試試,那麼就入座吧!鹽燒鯽魚,都好大條又厚肉,除了用鹽還放入香茅香料等焗,熱辣辣的魚肉好鮮嫩,香噴噴非常入味。也可點些泰式酸辣汁,味道酸酸辣辣好惹味!飛天通菜,有穫氣,菜嫩有辣味。泰式炸蝦餅,酥脆彈牙,點泰式甜辣醬,另有一蕃風味。阿來海南雞已經去骨,肉質嫩滑,配以特别調製的泰式酸辣汁,味道更美味!
飛天通菜,有穫氣,菜嫩有辣味。
泰式炸蝦餅,酥脆彈牙,點泰式甜辣醬,另有一蕃風味。
2019-11-17 207 浏览
呢間已經係第二次黎次次食都係大滿足!基本上唔需要推薦菜式因為每樣餸都好好味雖然話鋪面唔算好大但都算坐得舒適生蝦刺身係我嘅摯愛不過我自己食就唔會連埋上面嘅辣椒同蒜頭食 會就咁點醬今次呢個綠色嘅sauce味道比上次食較淡食完個口都冇咁臭🤣但仍然十分惹味嘅青檸梳打酸酸甜甜 不過不失飲完好似番左泰國咁 呢個滷豬脾 應該係香港嘅滷豬手啲皮好嫩 好易入口用黎送飯真係一流啲泰式辣汁都係偏淡 唔會好濃而蓋過左佢本身嘅滷水味生菜包肉碎啲肉碎好香好惹味佢個種香味應該係黎自花椒同洋蔥(我估)不過呢個建議有4個人一齊食先好叫 如果唔係會食唔曬😂😂我就打左包番去食Pad thai 即係炒金邊粉同泰國當地食嘅有啲唔同 多左一種甜味本身以為會怪怪地點知又幾好食 主食黎講 我覺得係可以再黎一碟嘅另外 呢度嘅員工都好當地local feel 令到我好似真係去左泰國咁再加上佢地服務態度好好 好想令人一去再去!
呢間已經係第二次黎
次次食都係大滿足!
基本上唔需要推薦菜式

唔會好濃而蓋過左佢本身嘅滷水味

肉碎生菜包

生菜包肉碎
啲肉碎好香好惹味
佢個種香味應該係黎自花椒同洋蔥(我估)
不過呢個建議有4個人一齊食先好叫

本身以為會怪怪地
點知又幾好食 主食黎講 我覺得係可以再黎一碟嘅

另外 呢度嘅員工都好當地local feel
令到我好似真係去左泰國咁
再加上佢地服務態度好好 好想令人一去再去!
汁燒魷魚筒
2019-11-10