2020-05-19
同朋友行完旺角, 決定喺附近搵間泰國餐廳食Dinner。 我哋大概六點鐘入座,但大概七點左右出嚟嗰陣時, 門口已經大排長龍, 所以建議大家可以先book位,或者早少少過嚟食。雖然我哋兩個人, 但侍應見到我哋攞住好多嘢, 於是安排咗張四人枱, 都幾貼心。 菜式同飲品同一般泰國餐廳冇好大分別, 價錢亦都係中規中矩。首先我哋點咗泰式生蝦, 好有驚喜, 蝦很大,肉非常爽嫩新鮮, 冰鎮得非常徹底, 亦都好鮮甜厚肉, 蝦肉上面亦都付左一片蒜片同埋辣椒粒, 隨碟附上一碟青色嘅生蝦汁。 如果大家唔食得辣嘅話可以蘸少啲。 另外我哋叫咗碟馬拉盞炒通菜, 雖然好似好簡單, 但鑊氣幾足, 上枱嗰陣時好新鮮, 熱辣辣, 佢加咗薑絲蒜頭, 層次亦都豐富咗。 賣相都好光澤, 但食落去都係好新鮮唔覺得好油膩。我叫咗杯椰汁三色啫喱冰, 我朋友叫咗個椰青。 我嗰杯都幾好飲, 但佢嘅椰青啲味道有少少怪, 之後我哋叫咗另一個椰青, 飲落去先至變返鮮甜同埋清新, 我哋懷疑之前嗰個椰青水可能未熟透, 所以飲落去啲未有少少生 同混濁。豬頸肉好好食, 少少肥得嚟又有咬口,唯一美中不足係有少少唔夠熱, 我個人口味傾向食熱嘅, 香味會更
豬頸肉好好食, 少少肥得嚟又有咬口,唯一美中不足係有少少唔夠熱, 我個人口味傾向食熱嘅, 香味會更加出, 相信更熱會更好食
蝦餅非常之多汁厚肉, 唔係平時食 扁嘅蝦餅, 有啲類似蟹鉗, 咬落去好鮮嫩, 溫度亦都好足夠。 蝦肉亦都好足料唔會好多粉。
總括而言呢間係一間質素唔錯嘅泰國餐廳, 小食嘅質素亦都好好,特別係生蝦同埋蝦餅。 價錢唔算特別好貴, 鍾意食泰國菜嘅朋友可以過嚟試下。