2020-09-23 54 浏览
嗰晚去食飯超級大雨,好似係紅色暴雨。所以冇特登搵邊間餐廳食飯,就揀返之前食過嘅呢間泰式餐廳。今次叫左泰式明爐冬陰功煮烏頭。平時食泰式餐廳都好少叫魚,但由於嗰晚淋完雨好凍,所以諗住叫個明爐魚食暖下個胃分量幾多,條魚都幾大條,兩個人淨係食條魚都已經半肚飽。冬陰功幾香,但係個人嫌佢唔夠酸唔夠辣。魚嘅肉質都幾厚實,但就唔夠入味。反而啲秀珍菇好入味,每一舊都有好濃厚嘅冬陰功味。另外叫咗個海南雞飯,好好彩,師傅切咗幾舊上脾,所以肉質好嫩滑。
嗰晚去食飯超級大雨,好似係紅色暴雨。
所以冇特登搵邊間餐廳食飯,就揀返之前食過嘅呢間泰式餐廳。

2020-09-20 77 浏览
見呢間泰式野都幾多好評,拉埋個朋友一齊黎食個晏,叫左個午市套餐炒金邊粉,餐飲加錢叫左椰汁三色冰,再散叫個泰式肉碎生菜包,覺得唔夠食,加柚子沙律。炒金邊粉同佢主餐牌唔同,前者係無蝦,只有啲配料,個金邊粉唔太岩我既口味,平日食慣左帶有酸甜味既,但呢個既味道就淡左少少。泰式肉碎生菜包就岩口味,肉碎份量唔少,味道出色,相當惹味又香,帶有辣味,加埋生菜可以平衡到辣度。柚子沙律除左有爽口既蝦,仲有花生,蝦乾同埋柚子🤣睇個樣似辣野咁,但唔係,實際上味道都可以叫做爽,柚子既甜同埋花生既香脆,夾埋原來係幾好食,唔錯。椰汁三色冰,好香椰汁味,但唔夠大杯,兩三下飲曬。整體而言,性價比都高既,除左金邊粉之外,其他都相當滿意。
見呢間泰式野都幾多好評,
拉埋個朋友一齊黎食個晏,
叫左個午市套餐炒金邊粉,
餐飲加錢叫左椰汁三色冰,
再散叫個泰式肉碎生菜包,
覺得唔夠食,加柚子沙律。

炒金邊粉同佢主餐牌唔同,
前者係無蝦,只有啲配料,
個金邊粉唔太岩我既口味,
平日食慣左帶有酸甜味既,
但呢個既味道就淡左少少。

泰式肉碎生菜包就岩口味,
肉碎份量唔少,味道出色,
相當惹味又香,帶有辣味,
加埋生菜可以平衡到辣度。

柚子沙律除左有爽口既蝦,
仲有花生,蝦乾同埋柚子🤣
睇個樣似辣野咁,但唔係,
實際上味道都可以叫做爽,
柚子既甜同埋花生既香脆,
夾埋原來係幾好食,唔錯。

椰汁三色冰,好香椰汁味,
但唔夠大杯,兩三下飲曬。
整體而言,性價比都高既,
除左金邊粉之外,其他都相當滿意。
2020-08-29
去完金魚街睇魚🐠就順便喺附近幫襯下小店先💛見阿來好評如潮 我地就決定去試下!我地閒日7點去到 已經見到門口有幾多人等位 到我地食完再出去都係見到有人等緊位可見阿來幾高人氣👏🏼😆原本擔心可能等得耐但原來有兩層 我地就被安排坐上面~~上層既牆身貼滿食物相menu上面冇既食物照 都可以喺牆度睇到😃我地兩個人叫左一個小食、一個菜、一個炒粉絲、一個海南雞套餐💁🏽‍♀️酸辣鳳爪沙律 ($68)鳳爪份量多 洋蔥同芹菜更加係海量!主角同配角食極都仲有咁! 🤭馬拉盞炒椰菜苗 ($68)馬拉盞落得好重手 仲有落左幾多薑絲所以絕對惹味! 同埋通常喺泰式餐廳食炒椰菜苗都係比炒其他菜貴少少 但阿來既炒芥蘭/ 通菜/ 椰菜苖都係同價!泰式Suki炒粉絲 *海鮮 $64 因為個名咁特別同「👍🏽」而叫💁🏽‍♀️呢度既粉絲比港式粉絲幼身 炒得幾好 唔會太油 都唔會炒到一舊舊!最緊要係配料份量同種類都好多🤩第一次食炒粉麵入面有份量咁多既炒蛋!雜錦海鮮有蝦仁仔🍤 又有蝦🦐、魷魚粒🦑、章魚粒🐙 仲有蟹柳粒 同埋紹菜絲!阿來海南雞飯 ($54) 用筷子點左少少醬試 覺得幾酸下😛但點落海南雞度 就覺得幾夾! 雖然我地冇加$10轉雞脾

去完金魚街睇魚🐠
就順便喺附近幫襯下小店先💛
見阿來好評如潮 我地就決定去試下!
我地閒日7點去到 已經見到門口有幾多人等位
到我地食完再出去都係見到有人等緊位
可見阿來幾高人氣👏🏼😆
原本擔心可能等得耐
但原來有兩層 我地就被安排坐上面~~

上層既牆身貼滿食物相
menu上面冇既食物照 都可以喺牆度睇到😃

酸辣鳳爪沙律 ($68)
鳳爪份量多 洋蔥同芹菜更加係海量!
主角同配角食極都仲有咁! 🤭

馬拉盞炒椰菜苗 ($68)
馬拉盞落得好重手 仲有落左幾多薑絲
所以絕對惹味!
同埋通常喺泰式餐廳食炒椰菜苗都係比炒其他菜貴少少
但阿來既炒芥蘭/ 通菜/ 椰菜苖都係同價!

泰式Suki炒粉絲 *海鮮 $64
因為個名咁特別同「👍🏽」而叫💁🏽‍♀️
呢度既粉絲比港式粉絲幼身
炒得幾好 唔會太油 都唔會炒到一舊舊!
最緊要係配料份量同種類都好多🤩
第一次食炒粉麵入面有份量咁多既炒蛋!
雜錦海鮮有蝦仁仔🍤 又有蝦🦐、魷魚粒🦑、章魚粒🐙
仲有蟹柳粒 同埋紹菜絲!

阿來海南雞飯 ($54)
用筷子點左少少醬試 覺得幾酸下😛
但點落海南雞度 就覺得幾夾!
雖然我地冇加$10轉雞脾 但係都俾左個幾靚既近脾位我地👍🏽 雞肉肉質嫩滑!

而家海南雞飯有全日套餐 送埋餐飲~
$54呢個質素黎講 真係好抵!!
我地就加左$22 轉椰青!
椰青水清甜😋
個口開得夠大 方便最鍾意刮埋d肉食既我🤭

重點重點💁🏽‍♀️
🌟電視播viuTV!
🌟上菜速度快!
🌟食物質素唔錯而價錢合理!
值得再幫襯💛
2020-09-19 151 浏览
阿來泰式地道風味,裝修普普通通,有掛下啲泰國既相。另外餐廳有泰文翻譯,幾有心思。-午市不用等位,可即時入座,送餐時間亦快,大概十分鍾左右就到。-叫左個泰式冬陰公炒飯,配菜有菇,蜆,蕃茄,青瓜,辣椒,味道以酸辣為主,辣味佔多,份量適中。整體來說不算惹味,較為單調,冇平時食開冬陰公嗰種香味,略為失望。-午餐凍飲加2元,叫左杯凍檸茶,正常發揮,冇乜特別。-呢間餐廳午餐的選擇好少,冇乜款式,下次唔會再考慮呢間。
午餐凍飲加2元,叫左杯凍檸茶,正常發揮,冇乜特別。
呢間餐廳午餐的選擇好少,冇乜款式,下次唔會再考慮呢間。
2020-09-19 51 浏览
難得呢幾日疫情好轉,所以放工都要出黎鬆一鬆,食下野,開心下!今日就揀咗一間平靚正嘅泰國菜,呢間餐廳除左旺角,長沙灣都有分店!一去到餐廳,嘩!大排長龍最少排10幾人,好在都唔係等左好耐,都好快有位!餐牌有好多選擇,呢個全日套餐超抵食👍🏻👍🏻亦有廚師推介:海南雞、多款新鮮海鮮🦞有選擇困難症嘅朋友,亦有不少套餐提供🤗🤗首先叫咗個椰子雞湯(細),一嚟到已經聞到好香椰子味,好足料,有唔少雞肉,蕃茄,菇,可以分到四至五碗!招牌海南雞飯,雞肉嫩滑,飯好香雞油味,正呀!泰式香辣肉片炒河,好大碟,配料甚多,有豬肉,青椒,粟米,菇,辣得好惹味!蒜蓉炒椰菜苗,炒得好好,好有鑊氣!叫咗一杯三色冰,濃郁椰子味,夏天消暑佳品!總結:今晚兩個人食咗咁多嘢都係200幾蚊,每樣野仲要大大碟,份量十足,真係好抵食,唔怪得之閒日都咁多人排隊啦!

餐牌有好多選擇,呢個全日套餐超抵食👍🏻👍🏻

亦有廚師推介:海南雞、多款新鮮海鮮🦞

有選擇困難症嘅朋友,亦有不少套餐提供🤗🤗

招牌海南雞飯,雞肉嫩滑,飯好香雞油味,正呀!

蒜蓉炒椰菜苗,炒得好好,好有鑊氣!

叫咗一杯三色冰,濃郁椰子味,夏天消暑佳品!

2020-09-18 52 浏览
雖然佢嘅價錢唔算好貴,但係我覺得佢嘅餸真係麻麻地。木瓜沙律有啲辣,燒豬頸肉偏韌,有啲過老。炒通菜就正正常常。別喱軟殼蟹都係好普通。啲嘢飲有啲細杯。芒果糯米飯嘅飯完全無咬口。得個蠔仔蛋係唔錯嘅。
2020-09-16 120 浏览
朋友介紹黎食下lee間泰菜。 開始都好好奇。 因為雖然都係旺角, 但真係幾少會去個頭搵野食。 好在都唔難搵, 係正小巴站旁。 入到去, 都有4,5張大枱。 由於有座位限制, 見有d人都要坐2張大枱先可以一班朋友約食飯。 我就同朋友坐係一邊, 見到都有好多人輪流咁出出入入, 睇黎幾受歡迎, 朋友冇介紹錯。我去點左泰式蠔餅, 青咖啡海鮮煲,泰式香辣魚伴青芒沙律, 仲有龍眼冰。佢既泰國蠔餅好特別, 唔似台式咁好多油死炸。 用左芽菜伴底, 而佢既蠔仔都隻隻大粒,肥嘟嘟,好好味。青咖啡海鮮煲雖然睇落好普通, 但都ok足料,特別係個湯, 如果鍾意配飯食, 應該可以餸到2, 3碗飯。最驚喜就係個泰式香辣魚伴青芒沙律。 條魚好大, 炸得透又唔會太油, 又香又滑。 配埋青芒沙律, 辣辣地好野味。 食到最後, 我地連魚骨都食埋, 因為真係幾入味,好脆。而龍眼冰亦好清新, 飲落有d似菊蜜, 甜味都唔會好假, 好滿足。
2020-09-15
  • 泰式香辣魚伴青芒沙律
2020-09-10 98 浏览
好耐已經無食泰國菜。同埋好耐無食呢間,好掛住旺角呢間平靚正既餐廳。入到去都係無變,都係咁涼咁舒服。今次想食新嘢。叫左碟金不換香辣肉碎炒河。呢碟嘢真係有驚喜。好夠鍋氣。食到真香味。河粉寬厚,好滑。帶有少少既辣味,會不知不覺想食好多。呢碟嘢真係surprise到我!好好味。之後叫左個黃咖哩牛腩煲。咖哩煮得好泰國濃郁既味道。薯仔有炒香左先再落係咖哩度。食到薯仔口感好好又香。牛腩夠軟。好豐富口感既牛腩煲。叫埋蒜蓉包點咖哩。濃郁上邊再加濃郁。呢個配搭係近乎完美。蒜蓉包係食泰國菜必點既最佳配角。再叫埋個燒豬頸肉。一食左一啖其實就可以知道佢整呢碟野整得好有心思。睇落普通既豬頸肉。平時出邊食,已經凍晒。呢個豬頸肉啱啱燒完。仲好熱好熱。而且邊邊既味燒到好乾脆,中間既肉又好肥美。有埋呢個少有泰式既醬汁點黎食。成個口腔真係好大享受。推薦推薦!叫埋杯凍既龍眼冰。fresh下個口,呢餐真係又飽又滿足!
入到去都係無變,都係咁涼咁舒服。

今次想食新嘢。
叫左碟金不換香辣肉碎炒河。呢碟嘢真係有驚喜。好夠鍋氣。

叫埋蒜蓉包點咖哩。濃郁上邊再加濃郁。
呢個配搭係近乎完美。蒜蓉包係食泰國菜必點既最佳配角。

再叫埋個燒豬頸肉。

叫埋杯凍既龍眼冰。fresh下個口,呢餐真係又飽又滿足!
難得有個空閒既星期三🤣黎行陣街同朋友食下最愛既泰國野啦☺️金不換香辣肉碎炒河賣相平庸既炒河卻有濃厚泰國味道☺️採用泰國進口既闊身河粉口感更為Q彈爽滑😆😋拌以招牌肉碎辣椒金不換等配料炒香🤤風味十足😋阿來海南雞飯 (轉髀)海南雞轉脾是常識吧😈🤪🍗無骨既海南雞髀食得更為方便之餘🤩🐔髀位肉質更為嫩滑😆而黃油飯煮得均勻入味🤤🍚粒粒企身且啖啖黃油香☺️燒豬頸肉豬頸肉經醃製燒得夠香夠入味之餘🤤肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會太油膩🤤🐷黎到必食🤤🐷👍🏻馬拉盞炒椰菜苗炒到爽脆富有馬拉盞風味既椰菜苗🤤配上帶鹹香微辣既馬拉盞配料增添更多鮮味🤤🥦
難得有個空閒既星期三🤣
黎行陣街同朋友食下最愛既泰國野啦☺️

金不換香辣肉碎炒河
賣相平庸既炒河卻有濃厚泰國味道☺️
採用泰國進口既闊身河粉口感更為Q彈爽滑😆😋
拌以招牌肉碎辣椒金不換等配料炒香🤤
風味十足😋

阿來海南雞飯 (轉髀)
海南雞轉脾是常識吧😈🤪🍗

炒到爽脆富有馬拉盞風味既椰菜苗🤤
配上帶鹹香微辣既馬拉盞配料增添更多鮮味🤤🥦

2020-09-09
2020-09-09 70 浏览
想食泰菜既時候好自然諗起阿來,因為真係抵食夾大件!!今次約左朋友黎食,大家都好肚餓,所以叫左好多飯!!海南雞飯係每次必叫,D雞無骨又夠滑,飯粒又香雞油味,仲要一粒粒,淨係飯都想食2碗另外試左個炒河,好鐘意呢D一塊塊既河粉,好有口感,又無咁油,牛肉都有好多,岩晒大食既朋友!豬頸肉炒芥蘭又係勁大碟,岩3—4個人share,芥蘭爽脆,好食!最後唔少得叫甜品,呢到既芒果燸米飯係熱辣辣,飯粒唔會凍到硬既一粒粒,所以好綿,椰汁夠香但唔會太甜,芒果岩岩好,好人食!就算飽都要叫芒果燸米飯!呢到真係無限encore好地方,抵食夾大件!!
想食泰菜既時候好自然諗起阿來,因為真係抵食夾大件!!
今次約左朋友黎食,大家都好肚餓,所以叫左好多飯!!

最後唔少得叫甜品,呢到既芒果燸米飯係熱辣辣,
就算飽都要叫芒果燸米飯!

呢到真係無限encore好地方,抵食夾大件!!

2020-09-09 57 浏览
無得回鄉,唯有食住家鄉菜回味下先😭 一於就去阿來泰式地道風味食餐泰菜晚餐,順便獎勵下自己先😋泰式生蝦刺身($98)必食菜式,爽身的生蝦,配埋酸辣醬汁,絕對係非常開胃嘅前菜,那青綠色嘅醬汁係重點所在呀🥳金柚子鮮蝦沙律($68)又係另一開胃前菜,雖然叫做前菜,但通常會慢慢食,叫做伴菜貼切啲。望落顏色好紅,但一啲都唔辣,柚子本身的甜味好清新,有時食到辣得滯再食柚子中和,啱晒😋紅咖喱豬肉($68)椰香味夠,微辣,份量亦相當慷慨,咖喱配蒜蓉包後,足夠配多兩碗飯哦,抵食👍蒜蓉包($25)一客4件,每人兩件剛剛好🤪 蒜蓉同牛油都好足料哦。泰式明爐冬蔭公烏頭魚($168)一上枱,好大條呀😮 啖啖肉,食極都仲有架。連火爐上真係可以食成餐飯條魚都係熱辣辣架,傾計傾得耐都唔怕😝 又要講下個醬汁,雖然好紅,但酸味辣味都剛剛好👍

泰式生蝦刺身($98)

金柚子鮮蝦沙律($68)

紅咖喱豬肉($68)

蒜蓉包($25)
一客4件,每人兩件剛剛好🤪 蒜蓉同牛油都好足料哦。

泰式明爐冬蔭公烏頭魚($168)
2020-09-08 205 浏览
生蝦刺身($98)••••••要讚店用冰座住生蝦,可以保持新鮮😍每隻爽口生蝦都鋪上辣椒片+蒜片,點啲酸酸地嘅醬汁食好清新😛。金柚子鮮蝦沙律($68)••••••海量柚子🤪柚子甘香味甜,醬汁呢就有啲似稀身啲嘅泰式辣醬,甜甜酸酸好開胃,辣度好微好溫和。最重要係咩?係大蝦好細心咁去左殼啊😂!明爐冬蔭公烏頭($168)••••••每次食泰菜都要點原條明爐烏頭,啲骨大條肉易食又多肉😬旁邊仲有好多秀珍菇添🤤明火煮熱嘅冬蔭公湯底帶點香料香茅味,想再重口味啲再泰啲嘅,建議點埋搭配嘅秘製辣汁🤭惹味up🤣。芒果糯米飯($58)••••••完滿嘅甜品真係唔少得😌表現相對一般。糯米飯極熱上枱,可惜糯米粘度較弱👉🏻👈🏻,飯唔夠椰漿味,無乜味比較似白飯,淋面鹹椰漿都一樣略兼唔夠椰香。

生蝦刺身($98)
生蝦刺身

金柚子鮮蝦沙律($68)
金柚子鮮蝦沙律

明爐冬蔭公烏頭($168)
明爐冬蔭公烏頭

芒果糯米飯($58)
芒果糯米飯
2020-09-03 5898 浏览
小店没有豪華裝修, 光猛企理, 店員友善招呼,價錢親, 十分欣賞。泰式豬髀飯(午餐)$50豬髀外貌油光亮麗 , 豬皮充 滿彈性 , 豬肉入口嫩滑, 十入味, 充滿骨膠原 , 女士恩物 ,沾上泰式醬汁, 更加惹味,平時愛健康的我,都忍不住連豬皮都食埋了, 伴碟的鹹酸菜 , 十分醒胃, 送飯一流。泰式炒金邊粉(午餐)$48泰式炒金邊粉,火候控制剛剛 好,好有鑊氣, 配菜相當豐富 有蝦、蟹柳,鮮魷及花生碎粒, 多層次口感, 風味迷人。泰式炸蝦餅$78泰式炸蝦餅我的至愛, 即叫即炸, 外皮炸到金黃色, 熱呼呼, 脹卜卜, 十分吸引 ,蝦肉爽彈,口感飽滿,十分惹味 ,沾上泰式酸辣醬,洋溢泰式風味, 越食越過癮。芒果糯米飯$58雪白的糯米飯, 被倒上濃稠 椰汁 , 香甜誘人, 椰汁糯米飯入口黏糯煙韌 ,與熟透多汁、金黃色芒果肉, 一起享用, 滋味無窮的飯後甜品,不愧是泰式人氣甜品。椰汁三色冰,龍眼冰(跟餐+$5)椰汁三色冰, 冰爽蜜甜, 還有顏色艷麗的粉條, 口感煙煙靭靭 ,與迷人椰汁 ,十分搭配。龍眼冰,冰爽解渴,仲有粒粒龍眼肉添, 用料認真。

泰式豬髀飯(午餐)$50

泰式炒金邊粉(午餐)$48

泰式炸蝦餅$78

芒果糯米飯$58

椰汁三色冰,龍眼冰(跟餐+$5)
2020-08-24 74 浏览
好耐無去旅行啦,好彩香港係一個美食天堂,一出街不論任何國際美食都可以食到。位置旺角的泰式餐廳吾少,今日精挑細選之下來到通菜街。傳統的泰菜應有盡有。圖片則邊印上手指公,充滿信心咁款。一於入去試下。大熱天時,先來個椰青解渴,椰汁清甜涼爽,消暑再好不過了。有時間的話還可以吃埋內面的椰肉,好新鮮,嫩滑而充滿椰香味。馬拉蓋通菜幾乎係泰餐必點之一,一來吃菜健康,二來夠鍋氣,味道夠香夠搶。生蝦,又另一番風味,比較清淡,與濃味的馬拉盞通菜形成強烈對比。炸蝦餅,一口咬落去啖啖肉,外脆內軟,又香口又有蝦味,好過直接叫蝦要自己剝殼吧。最後係明爐冬陰公鳥頭。成條鳥頭經煮熟,浸入冬蔭公湯內,配上各式香料,芫茜等,上枱再煮熱,令烏頭吸收冬蔭公湯的精華。仲可以飲埋冬蔭公湯添,好開胃,真係會上隱。餐枱有提供消毒濕紙巾。

位置旺角的泰式餐廳吾少,今日精挑細選之下來到通菜街。

餐枱有提供消毒濕紙巾。
2020-08-06 3983 浏览
 今日小編嚟到旺角行街先發現自己好耐無嚟呢到😲,因為依家比平時少人左好多,變相好似行得比較舒服又唔太逼😛。咁係行街之前都要依飽自己個肚先啦,咁小編就揀左一條以前搵野食平時都會行開既一條街道👍,而其中一間餐廳個名就叫「阿來泰式地道風味」。因為今日小編想食辣少少刺激一下個味蕾呀👅。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈J. 泰式冬蔭功炒飯 $48平時去泰國餐廳食野,都會見到特色招牌菜式冬蔭功🥘。而今次小編見到有個炒飯係用冬蔭功炒出嚟,小編就比較少食呢種炒飯🤔,於是就不如試下啦。而冬蔭功炒飯入面有大量海鮮係入面🦐,應該係冬蔭功海鮮炒飯先啱呀,入面仲有一啲辣椒仔🌶,食落就會有啲辣,如果食得辣就好啱食,而且炒飯都用左冬蔭功湯汁炒出嚟就更加辣味十足🔥。餐廳炒出嚟既飯啱啱好,唔濕唔乾,粒粒炒飯好味😋,係炒飯入面仲有平時飲冬蔭功有既大大粒菇食🍄,絕對係高質,初嘗呢種炒飯已經好上癮,辣度適中👏。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈椰汁三色冰 加$5特色野飲只需要加$5就可以飲到,好抵飲🙌。椰汁唔漿口,三色冰好有咬口,好似食緊啫喱咁,一條條係杯底🥓,顏色亦好靚,賣相吸引🤩。泰國餐廳好多特色野飲都好好飲,而且各有獨特之處
🎈J. 泰式冬蔭功炒飯 $48
🎈椰汁三色冰 加$5
特色野飲只需要加$5就可以飲到,好抵飲🙌。椰汁唔漿口,三色冰好有咬口,好似食緊啫喱咁,一條條係杯底🥓,顏色亦好靚,賣相吸引🤩。泰國餐廳好多特色野飲都好好飲,而且各有獨特之處,所以嚟到泰國餐廳記得嗌特色野飲喇😜。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
餐廳就近車站,而且附近亦都好多餐廳,所以要搵到餐廳位置唔難🌎。餐廳吸引唔少附近上班族幫襯,所以性價比高💖。另外,餐廳佈置貼滿唔同小菜同餐飲既圖片📸,入到嚟望到圖已經肚餓等開餐啦🍽。
泰式冬蔭功炒飯
椰汁三色冰