2K
由來來雞煲原班人馬主理,水準當然有保證,加上新開張雞煲半價優惠,半隻雞最平$74,今日放假決定約埋好姐妹一齊去食😋午市除左可以叫雞煲,仲有午市套餐,價錢都係$58起,幾抵食餐廳裝修幾別緻,坐得舒適調味架有蒜蓉、蔥和辣椒====—====—====—====—🐥重慶辣雞煲(大辣) ($74/半隻)重慶辣雞煲揀左大辣,色彩鮮艷,非常豐富。想不到半隻份量都非常多,肉質仲非常嫩滑,吸收曬雞香和麻辣汁味道非常香口。雞煲配料都非常豐富,有大量芫茜、洋蔥、蒜頭和辣椒,色香味俱全。惠顧重慶辣雞煲仲可以優惠價加配指定配料,我地揀左重慶肥腸同廣島蠔,都會一同加在鍋中一齊煮,所以非常吸味🐷重慶肥腸($38/1份)肥腸吸收吸辣汁味就好惹味🦪廣島蠔($58/6隻)廣島蠔肥美大隻,鮮嫩美味食完雞煲仲可以加湯打邊爐,所以另外點了幾碟火鍋配料,火鍋配配都可以選擇半份或一份,2個人就可以叫多幾碟share份量又唔會多得滯👍🏻🥩特級雪花牛肉粒($48 /半份)牛肉粒雪花分明,一口一粒,正🐮五香牛筋腩($36 /半份)牛筋腩先用五香醃過,香腍軟滑🐄成都黑毛肚($40 /半份)黑毛肚煮幾秒就可以吃🐙手打墨魚丸( $38 /半

午市除左可以叫雞煲,仲有午市套餐,價錢都係$58起,幾抵食

餐廳裝修幾別緻,坐得舒適
調味架有蒜蓉、蔥和辣椒
====—====—====—====—

🐥重慶辣雞煲(大辣) ($74/半隻)
重慶辣雞煲揀左大辣,色彩鮮艷,非常豐富。

🐷重慶肥腸($38/1份)

肥腸吸收吸辣汁味就好惹味

🦪廣島蠔($58/6隻)

廣島蠔肥美大隻,鮮嫩美味

🥩特級雪花牛肉粒($48 /半份)

牛肉粒雪花分明,一口一粒,正

🐮五香牛筋腩($36 /半份)

牛筋腩先用五香醃過,香腍軟滑
🐄成都黑毛肚($40 /半份)

黑毛肚煮幾秒就可以吃

🐙手打墨魚丸( $38 /半份)

墨魚丸爽滑彈牙,加上蟹子點綴,賣相非常精緻
脆骨腩 ($35/半份)

🥟包鮮蝦雲吞( $36 /半份)

鮮蝦雲吞餡料非常豐富,皮薄餡鮮
🥔薯粉($16/半份)

薯粉是幼身那種,非常吸味
🥬娃娃菜($16/半份)

❥每位奉送宮廷滋潤糖水一份
吃完後仲有一碗滋潤綠豆沙食,好滿足

====—====—====—====—
2021-04-02
2021-04-03 172 浏览
雖然已經踏入 4 月,但係天氣仍然乍暖還寒,趁住仲未正式進入夏天, 加上一連幾日公眾假期,一於把握時機,去吃頓火鍋。今次揀咗銅鑼灣渣甸中心  25 樓一間取名「阿來客棧」嘅新開火鍋店,餐廳主打重慶雞煲,可以先吃雞後打邊爐,另外亦其他火鍋湯底可供選擇。我哋揀咗個花膠瑤柱雞做湯底,餐廳而家做緊  Promotion,為咗慶祝新張開業,客人點雞煲或湯底可享半價優惠,半隻雞都只係 $84,非常抵食。另外芥醬方面,收費亦非常經濟,每位只需 $10。先試下個花膠瑤柱雞湯,湯色呈金黃,味道帶甜,內有半隻雞、瑤柱、杞子同大大件花膠,用料好足。雞肉十分嫩滑、瑤柱滋補養陰、花膠富彈性。至於火鍋配料方面,貴精不貴多,只係點咗幾款,包括有:特級手切肥牛、鮮蝦雲吞、韮菜餃、麵食同萵筍,另外再加咗個小食鬼馬墨魚脆。鬼馬墨魚脆 ($48),淨係聽個名都已經夠晒盞鬼,油條中間釀入了墨魚膠,咬下外香脆、內彈牙,吃時可沾少許甜酸醬,口感會更佳。打邊爐當然唔少得肥牛,呢碟特級手切肥牛 ($198/半份)  真心唔錯,不但油花漂亮,而且牛味極濃,只需在湯中輕涮至稍稍變色即可,入口嫩滑軟腍,值得推薦。即包鮮蝦雲吞 ($36/半
另外芥醬方面,收費亦非常經濟,每位只需 $10。
即包鮮蝦雲吞 ($36/半份)、即包韮菜餃 ($30/半份),兩款都包得好大隻,十分足料,而且外皮好薄,雲吞真係食到有原隻蝦係裡面,爽口彈牙。韮菜餃亦唔輸蝕,入面嘅韮菜十分豐滿,食得出用料新鮮,好重韮菜味。
麵食揀咗四川薯粉 ($16/半份),薯粉外表晶瑩剔透,食落有彈性,就算煮耐咗都唔會好容易斷開。
最後食埋個萵筍 ($16/半份),碟萵筍好新鮮,口感爽脆,幼嫩又無渣,打完邊爐食返啲菜蔬,好正。
2021-04-03 25 浏览
回憶被總有某種味道令人回味,回想十多年前,當時還沒流行雞煲,好姊妹已帶我食過,當時感覺味出驚人,辣度對於小時候的我確是刺激萬分,一試難忘。相隔多年後,好姊妹再帶我來到阿來客棧,重拾當年風味。必點重慶麻辣雞煲,上菜濃濃重慶味道已湧上來,雞肉滑溜,濃濃辣味恰當,稍後還可加上清湯,配以下火鍋配料重慶肥腸滿滿肥腸,配上濃味湯底絕配廣島蠔肥美無比,但要注意烹調時間,不要放太久特級手切肥牛必叫手切肥牛,牛味濃郁有咬口大虎蝦 2隻超級大隻,令人驚喜,肉質彈牙養顏花膠質地厚肉,補充骨膠原因餐廳是新開張,食物有優惠,歡迎訂枱時詢問,一定有驚喜
相隔多年後,好姊妹再帶我來到阿來客棧,重拾當年風味。

重慶肥腸
滿滿肥腸,配上濃味湯底絕配
廣島蠔
肥美無比,但要注意烹調時間,不要放太久

特級手切肥牛
必叫手切肥牛,牛味濃郁有咬口

大虎蝦 2隻
超級大隻,令人驚喜,肉質彈牙

養顏花膠
質地厚肉,補充骨膠原

因餐廳是新開張,食物有優惠,歡迎訂枱時詢問,一定有驚喜
我及妹愛食雞煲,所以帶妹來新開店~阿來客棧,近銅鑼灣港鐵站,只需行幾分鐘就到,好方便。店裝潢設計好有日式時化感,地方寬敞舒適。**阿來客棧而家做緊優惠,所以非常抵食。**有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配。**我地點左好多配料, 當然少不了重慶雞煲。*【重慶辣雞煲】本來選了BB辣, 因怕趁煮趁辣,但店員提議辣會惹味D 最後決定選了微辣。雞件食起上來肉質嫩滑不鞋, 辣得有少麻感覺,而辣味富層次,惹味非常 I LIKE IT!*當然餘下來雞煲精華汁, 不要浪費,暫不加湯而去炒以下配料*【重慶肥腸】最先放肥腸落在雞煲煮,可以煮耐點易入味, 入口肥美。*【牛氣沖天】牛氣沖天分別有牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚,好豐富,也是好早落在雞煲煮,吸收雞煲濃精華汁,非常好味。*【養顏花膠】 只需灼一灼花膠口感結實,爽而滑溜,同時也吸收惹味雞汁。*【紅燒飽魚】這飽魚已室熟,只需灼一灼口感鮮香,肉質勁牙可口。*接著倒入湯,可以拾下拾下配料*【大虎蝦】這大虎蝦比我手掌還要大, 啖啖肉具鮮甜蝦味。*【廣島蠔】廣島蠔肉質肥美,即使烚後都好甜,不要烚得太耐,以防韌。*【特級手切肥牛】(小)輕烚一下,手切肥牛肉質富豐富平
我及妹愛食雞煲,所以帶妹來新開店~阿來客棧,
近銅鑼灣港鐵站,只需行幾分鐘就到,好方便。
店裝潢設計好有日式時化感,地方寬敞舒適。
阿來客棧而家做緊優惠,所以非常抵食。
有多款調味醬混下,按下自己喜愛而調配。
我地點左好多配料, 當然少不了重慶雞煲
【重慶辣雞煲
本來選了BB辣, 因怕趁煮趁辣,
但店員提議辣會惹味D 最後決定選了微辣。
雞件食起上來肉質嫩滑不鞋, 辣得有少麻感覺,
而辣味富層次,惹味非常 I LIKE IT!
當然餘下來雞煲精華汁, 不要浪費,
暫不加湯而去炒以下配料
【重慶肥腸】
最先放肥腸落在雞煲煮,可以煮耐點易入味, 入口肥美。
【牛氣沖天】
牛氣沖天分別有牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚,好豐富,
也是好早落在雞煲煮,吸收雞煲濃精華汁,非常好味。
【養顏花膠】
 只需灼一灼花膠口感結實,爽而滑溜,同時也吸收惹味雞汁。
【紅燒飽魚】
這飽魚已室熟,只需灼一灼口感鮮香,肉質勁牙可口。
接著倒入湯,可以拾下拾下配料
【大虎蝦】
這大虎蝦比我手掌還要大, 啖啖肉具鮮甜蝦味。
【廣島蠔】
廣島蠔肉質肥美,即使烚後都好甜,不要烚得太耐,以防韌。
【特級手切肥牛】(小)
輕烚一下,手切肥牛肉質富豐富平均油花,
所以有鮮嫩滑順口感, 牛肉味香濃豐富,必點配料。
【即炸魚皮】
炸魚皮非常脆口,可當小食,輕涮也好好味。
【萵筍】
輕涮萵筍,入口爽脆新鮮。
因重慶辣雞煲有重口濃味,
所以烚以上配料後不用點任何醬汁都夠味了。
最後每位奉送宮延滋潤糖水
糖水就是清甜滋潤綠豆沙,為晚餐上圓滿的句號。
銅鑼灣又開了新的火鍋店,今次是一間有雞煲和打邊爐的餐廳。由於是新開張,餐廳有不少優惠,火鍋湯底有半價優惠,很抵呢!滋潤花膠瑤柱雞鍋,新張期間,餐廳多款湯底都做半價,現在只需80幾蚊就可以食到有半隻雞而且還有花膠!雞件份量都不少,雞肉都幾嫩滑!花膠大塊又厚身,湯很鮮甜,夠滋補!刀拍青瓜,這份小食份量都幾多,醬汁麻麻辣辣,青瓜爽口清甜,很開胃!鬼馬墨魚脆,這份小食一上枱就已經聞到很香,油炸鬼炸到脆卜卜,墨魚滑釀在油炸鬼上,墨魚滑彈牙,點上附有的酸甜醬很美味,用作放湯味道也不錯!西班牙黑毛豬片,豬肉片肉質鬆軟,油脂分佈平均,而且肉味都幾濃!特級雪花牛肉粒,牛肉粒油花平均,只需要稍稍淥一下便可食用,肉質鬆軟,牛肉味濃!鮮墨魚滑,墨魚滑半份也可以弄到10粒,爽口彈牙,加入了蟹籽令墨魚滑口感更豐富!即包韮菜餃,韮菜餃皮薄餡料多,很香韮菜味,每粒都好飽滿!土豆片,土豆片放於這個湯底,味道非常鮮甜,很美味!萵筍,萵筍下這個湯吃特別鮮甜美味,爽口又鮮甜!翡翠豆苗,平時好少吃這款菜,原來用作打邊爐味道會不錯,而且能減去草腥味!飲品揀選了王老吉,可以清熱!見隔離枱的雞煲好似不錯,下次要再來試試!
銅鑼灣又開了新的火鍋店,今次是一間有雞煲和打邊爐的餐廳。
由於是新開張,餐廳有不少優惠,火鍋湯底有半價優惠,很抵呢!
即包韮菜餃,韮菜餃皮薄餡料多,很香韮菜味,每粒都好飽滿!
土豆片,土豆片放於這個湯底,味道非常鮮甜,很美味!
萵筍,萵筍下這個湯吃特別鮮甜美味,爽口又鮮甜!
飲品揀選了王老吉,可以清熱!
見隔離枱的雞煲好似不錯,下次要再來試試!
2021-03-31
2021-03-30 50 浏览
因為唔係太食得辣,所以就叫咗個重慶微辣雞煲半隻💲74(原價$148),再以優惠價去order 廣島蠔6隻💲58 和 牛氣沖天一份(牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚)💲58,廣島蠔蠔身厚肉,經煮熟後都仲係好肥美大隻😍;牛氣沖天吸哂雞煲醬汁精華,煮到好惹味,完全唔需要點額外醬汁都好入味😋.台灣貢丸(半份)💲16蜂巢豆腐(半份)💲16珊瑚蚌(半份)💲45脆骨腩(一份)💲68萵筍(半份)💲16即炸魚皮💲38蒜泥白肉💲48.配料半份的份量足夠2人去享用,價錢非常合理,食材新鮮又有質素,尤其是珊瑚蚌和脆骨腩,珊瑚蚌鮮味十足,一啲都無腥味,口感彈牙;脆骨腩肉身切得都幾厚,又爽脆有彈性🤩。另外,即炸魚皮真係好新鮮,因爲一放落個煲度就"咋咋聲" 😳。

台灣貢丸(半份)💲16
即炸魚皮💲38
蒜泥白肉💲48
2021-03-25
2021-03-28 196 浏览
唔知大家有冇食過來來重慶雞煲?以前都好多間分店,好耐之前食過覺得好滋味😋都有一段時間冇食雞煲啦,覺得雞煲點都要間唔中食下先過癮。原來好多間都已經冇再營業🙈聽返嚟呢間係來來雞煲原班人馬主理,質素有一定嘅保證😊最近餐廳做緊優惠三重奏,揀半隻或者1隻雞都做緊半價優惠,好抵👍🏼凡幫襯呢啲湯底仲可以以優惠價選擇指定嘅幾款配料。餐廳配料選擇十分多,最多選擇系「火鍋必食」,以喺銅鑼灣呢個地段黎講呢啲價錢吾算進取。成日喺某間好出名嘅連鎖米線店都會食蒜泥白肉,好少可喺火鍋店食到喎😳有啲高級中菜廳我就知有。呢啲嘅蒜泥白肉同米線店就真系爭得遠😂每一塊白肉都有青瓜包住,白肉本身比人感覺就偏向油膩,連埋每一片青瓜食清新好多。雞煲一黎到已經忍吾住試舊先喇😍雞肉系超級多,重量兼重質❣️吾會偏向其中一邊~店員推薦重慶雞煲,我地吾食得辣,所以叫咗吾辣,啲雞肉都好惹味👍🏼👍🏼平時食雞煲都好驚啲雞肉好多骨好少肉,呢啲嘅雞系啖啖肉☺️原來想散叫鮑魚仔,店員話賣曬,反而有紅燒鮑魚。紅燒鮑魚其實即系雞煲入面嘅醬汁搭配鮑魚,鮑魚好爽口新鮮👍🏼配埋紅燒汁好香好好味😋🐚 貴妃蚌 $48 (半份)🐚 珊瑚蚌 $48 (半份)🖤 鮮松露墨魚滑

蒜泥白肉

🐚 貴妃蚌 $48 (半份)
🐚 珊瑚蚌 $48 (半份)
🖤 鮮松露墨魚滑 $42 (半份)

細細碟嘅配料有三樣,揀咗珊瑚蚌、貴妃蚌同埋鮮松露墨魚滑。海鮮向來喺火鍋店都好吃香,一熟咗之後會顯得更加好味😋珊瑚蚌同埋貴妃蚌都好爽滑,絕無欺場😆對得起呢個價錢。鮮松露墨魚滑即系黑松露墨魚滑,黑松露味好濃郁。

鬼馬墨魚脆即系墨魚滑配油炸鬼,好多火鍋店都有呢道菜式,都系一個幾有創意嘅配搭,油炸鬼好脆,兩樣都match到。
鬼馬墨魚脆
2021-03-20
蒜泥白肉
鬼馬墨魚脆
2021-03-27 49 浏览
我哋一班同學仔已經有好幾個月無見面,趁疫情稍為緩和,梗係要出嚟聚一聚啦🍻 有人提議落 #銅鑼灣 試吓新開嘅 #雞煲店「阿來客棧」,我呢個 #火焗控 當然 #舉腳贊成 啦😉 呢日大家都好準時,咁耐無見... 一定係好掛住我喇😁 當時時間尚早,人客唔多,熱情嘅老闆親自出嚟招呼我哋🤩 嚟得呢度,當然要試吓佢哋嘅 #雞煲 啦🤤 老闆推介我哋先叫個 #小酥肉、#拍青瓜 做 #前菜,#麻辣 嘅口感令人好開胃🤤 加咗 #廣島蠔 嘅雞煲,味道都幾夾,不過如果師傅可以將啲蠔煮熱少少就更好喇😉 再嚟嘅係 #火鍋料,#手打墨魚丸、#蝦丸 好彈牙🤤 如果鍾意食 🐮 #牛,一定要試吓佢哋嘅 #牛肉沖天,裡面有 #滷水 #牛筋、#牛肚、#牛𦟌... 入口會感到濃濃嘅滷水牛肉味道,好入味㗎🤤 不過我就最欣賞佢哋 #即叫即炸 嘅 #響鈴,放入湯幾秒就食得,索哂湯裡面嘅精華... 好味呀🤩臨走老闆仲送咗幾碗 #紅豆沙 比#我哋做 #甜品☺️ 所以我幾時都話 #小店 比 #連鎖店 #窩心 㗎啦❤️

2021-03-26
2021-03-27 40 浏览
重慶麻辣雞煲一隻~我點了小辣,建議吃開辣的朋友,可嘗試中辣至大辣,會吃得更過癮😈雞件都不少且嫩,醬汁都很夠味,微辣~重慶肥腸~愛吃豬大腸的,這個是必點,真的是肥腸‼️但不是內裡腸膏多,而是腸身肥美,腸身很冧軟,已熟的~廣島蠔~隻隻都肥嘟嘟,跟雞煲一起點有優惠價,抵吃~紅燒鮑魚~鮑魚比想像中的大隻及厚肉,會分3到4小啖吃下,鮑味都濃郁,冧軟的,不錯~手打墨魚丸~墨魚丸彈牙的,有少許蟹籽在頂部,吃起來脆卜卜,多一層口感~即包鮮蝦雲吞~平均有2隻蝦仁及豬肉,填滿雲吞皮的油麥菜~跟雞煲吃,盡索雞煲醬精華,好味😋

廣島蠔~隻隻都肥嘟嘟,跟雞煲一起點有優惠價,抵吃~

即包鮮蝦雲吞~平均有2隻蝦仁及豬肉,填滿雲吞皮的

油麥菜~跟雞煲吃,盡索雞煲醬精華,好味😋
2021-03-25 42 浏览
我不嬲都同好多港人一樣,一年四季都咁愛打邊爐,趁呢幾日又轉返涼,梗係要打返轉啦,暖一暖個胃😄呢間新開張嘅餐廳,位於渣甸中心25樓,最近做緊新開幕優惠,所有湯底都半價,好抵食!食物質素令我喜出望外😍😍養顏海底椰子雞 半隻~除咗有椰子片之外,仲有大大件海底椰,擺埋啲雞落去煮,老火湯嘅質素,令我地飲多幾碗湯先開始打邊爐😄特別推介呢度嘅椒鹽粟米脆炸嘅粟米,加上香濃嘅炸蒜和椒鹽,非常香口❤️特級手切肥牛~只係$198就一大碟,牛肉塊塊佈滿均勻嘅雪花,入口都感受到嗰陣咇出嚟嘅油脂,非常正✨其餘嘅火鍋料都非常新鮮,冇失望,打邊爐好去處又多咗一個選擇了😄

食物質素令我喜出望外😍😍
養顏海底椰子雞 半隻

特別推介呢度嘅
椒鹽粟米
脆炸嘅粟米,加上香濃嘅炸蒜和椒鹽,非常香口❤️
特級手切肥牛

2021-03-23 34 浏览
One of my colleagues told me that there is a newly opened hotpot restaurant and suggested we can try it out tonight. Drunkards Tavern was located at Jardine Center, few minutes walk from Causeway Bay MTR.As they were newly opened, their furniture were clean and new, with the layout spacious. There were even drawn-down curtain in between of every table to provide some privacy between customers. As part of their restaurant's new opening promotion, they are having 50% discount for their soup base,

As part of their restaurant's new opening promotion, they are having 50% discount for their soup base, special offer for selected dishes and every customer can enjoy a free dessert later on. They served seafood, meat, handmade ball, vegetables, noodle and drinks etc.

They provide spring onion, garlic, red cut chilli and soy sauce as seasoning for us to dip onto it.

Chingqing spicy chicken hotpot - As the waitress told us that it will be really spicy, we go for small level of spiciness. It was spicy to our liking, acceptable to us. Chicken was cooked till juicy and smooth, absorbing the essence of the sauce.

Premium hand cut beef - Beef was of high quality, able to see from the amount of marbling on it. It was cut till thin in texture, and was very tender and juicy, able to taste the high grade of the beef used.

Handmade squid ball - Squid ball was chewy and juicy, able to taste the freshness.

Fresh prawn paste - Prawn paste was used with fresh prawn meat, and minced into paste. It was fresh and chewy, absorbing the essence of the soup base.

Sliced fish bone was really fresh and crunchy, chewy as well, with the meat easily chewed off from the huge bone.

Potato noodle was smooth and chewy, going well with the soup base nicely. We were full after eating this noodle.

After we finished our meal, they served us a bowl of free green bean soup each. They were generous with the serving of the green bean, which was boiled till chewy and soft, sweet as well.
2021-03-20 187 浏览
見到宣傳單張做緊開業優惠,雞煲同火鍋湯底都有半價優惠幾吸引,結果誤打誤撞比我搵到間咁高質嘅火鍋,湯底香濃,配料新鮮,下次再去試下個重慶辣雞煲先餐廳以木系裝修為主,座位闊落坐得好舒服,而枱同枱之間都有安裝到捲簾,私隱度即刻提升咗,疫情期間感覺上都會衛生安全啲,值得一讚講到打邊爐,個人覺得最重要一定係個湯底,我地叫咗花膠瑤柱雞湯,半價優惠後半隻雞只需要$84店員介紹雞湯係以慢火不斷熬製,唔怪之得味道咁鮮甜濃郁,雞湯色澤金黃唔油膩,花膠口感好滑溜,軟腍得嚟有彈性未開始打邊爐前,記得飲多幾碗原汁原味嘅湯底補下身,絕對真材實料,好有住家燉湯感覺火鍋配料選擇多籮籮,大部份都有半份同全份揀,就算得兩個人撐枱腳都可以試多啲唔同嘢西班牙黑毛豬片(小$58)色澤粉紅,爽口嫩滑,肉味香濃紐西蘭羊肉片(小$48)油脂分佈均勻,完全冇任何膻味串串鮮蝦(半份$48)好新鮮,肉質紮實有彈性手打鮮墨魚滑(半份$42)手打鮮蝦滑(半份$42)口感爽滑彈牙,味道濃郁鮮香
見到宣傳單張做緊開業優惠,雞煲火鍋湯底都有半價優惠幾吸引,結果誤打誤撞比我搵到間咁高質嘅火鍋,湯底香濃,配料新鮮,下次再去試下個重慶辣雞煲

西班牙黑毛豬片(小$58)色澤粉紅,爽口嫩滑,肉味香濃

紐西蘭羊肉片(小$48)油脂分佈均勻,完全冇任何膻味

串串鮮蝦(半份$48)好新鮮,肉質紮實有彈性

• 金湯花膠瑤柱雞
  • 紐西蘭羊肉片
  • 手打鮮墨魚滑
2021-02-09 226 浏览
食重慶雞煲係成行成市但係呢一間公司係比較專注正宗的雞煲。 賣點係午市有一人前的重慶雞煲。 疫情期間都不可能同人分享! 個人認為中辣係冇料到。 建議要大辣或以上。深圳感覺。 服務非常之好,讚。 只是$120一位非常抵食! 另外餃子是即叫即包的,未有機會試。