2020-10-30 143 浏览
開餐完左活動和友人們一齊開餐!食左豐富早餐午餐食唔到多。包左四張大台,環境不錯,食緊途中燈突然熄左前面,以為壞左,原來係店員幫一食客朋友慶祝生日😍👏🏻🎂好有愛.食完無幾日另一友人都食過,話花茶好飲!可惜無試到,大家可以試試😋.燒肉汁牛肉飯 😋😋😋牛肉都幾多,燒汁味偏淡,要叫店員比豉油。.酸菜牛肉湯河 😋😋😋湯底酸得黎有點點苦味,食開又ok!.酸菜魚片湯河 😋😋😋魚片新鮮好味!
開餐
完左活動和友人們一齊開餐!
食左豐富早餐午餐食唔到多。
食完無幾日另一友人都食過,話花茶好飲!
可惜無試到,大家可以試試😋
燒肉汁牛肉飯 😋😋😋
牛肉都幾多,燒汁味偏淡,要叫店員比豉油。
酸菜牛肉湯河 😋😋😋
湯底酸得黎有點點苦味,食開又ok!
酸菜魚片湯河 😋😋😋
魚片新鮮好味!

2020-10-18
2020-10-24 156 浏览
今天還可感受到年青人對香港的熱愛, 舖內還有少許文宣已是非常難得必須大力支持. 食物中規中矩但良知系列全華火腿奶油津白湯非常鮮甜必試又平😋炸單骨雞翼估不到辣味足正👍菊花蜂蜜和蘋果果醋好好味還印有香港人加油可重用水樽當然要留已用
2020-10-19 209 浏览
不經不覺做做下嘢已經八點鐘,忙完一日諗住食啲好嘢獎勵吓自己。旺角好多間店都滿曬人,行行下見到依間舖咁啱有位就諗住入左去試下,我叫左生牛河,朋友就叫左牛肉拼鰻魚飯,晚市旺角黎講都叫性價比好高嘅一間,六十蚊連凍飲又大碗,極度足料,牛肉好多,個湯又好重牛味同越南香料味,但係略嫌啲河粉煮太耐碎碎地,朋友嘅牛肉鰻魚飯都好大碗,食量比較大嘅可以叫加飯,朋友話佢果個都好好食,整體黎講都好食,會再encore🤔支持💛
生牛河
2020-10-17
2020-10-17 223 浏览
呢間餐廳開業無耐就已經擴張到三間分店,之前仲要見人地介紹過呢間既酸菜魚同埋流沙奶皇包好吸引🤭不過當日腸胃又不適,唔敢食太過油膩既野,唯有介下口😐▪️ 招牌溫泉蛋雞扒鮮茄濃湯粉(7/10)💲56蕃茄湯唔會太稀或者太稠,味道係我鍾意既偏酸好開胃,雖則溫泉蛋係呢度好似同平時茶餐廳既蕃茄通粉有些少違和感,不過生熟度拿捏得唔錯,雞扒肉質會有少少略腍,但係調味得宜,配上扭紋通粉可以一戰🥫▪️ 喇沙雞球帶子湯麵 💲58呢碗係朋友食既,聞落都好香濃既喇沙味,麵底會係油麵🍜▪️ 鮮果消脂蘋果果醋(7/10)💲24;跟餐 + 12一開始入口稍甜,去到喉嚨陣果醋酸味先漸漸散發出黎,入面仲有唔少新鮮水果,消下濟一流,咁大支加上個樽係可重用當然帶走😍🔎 整體評分(7/10)

▪️ 招牌溫泉蛋雞扒鮮茄濃湯粉(7/10)💲56

招牌溫泉蛋雞扒鮮茄濃湯粉

▪️ 喇沙雞球帶子湯麵 💲58
 喇沙雞球帶子湯麵

呢碗係朋友食既,聞落都好香濃既喇沙味,麵底會係油麵🍜

▪️ 鮮果消脂蘋果果醋(7/10)💲24;跟餐 + 12
鮮果消脂蘋果果醋

🔎 整體評分(7/10)
招牌溫泉蛋雞扒鮮茄濃湯粉
2020-10-08 185 浏览
👍🏾推薦程度:行開行埋想食個快嘅都可以嘅💰抵食程度:🍲🍜🍗🥬(4/5)大碗食得飽、有嘢飲、有小食,呢個價錢個人覺得可以,但如果平多啲啲就超正。雖然話圖片祇供參考,不過啲嘢食上到嚟同menu比嘅還原度都好高吓。1️⃣招牌溫泉蛋雞扒鮮茄湯通粉🍅🍲見佢係招牌所以都冇太考慮其他嘢就揀咗佢,個湯係偏酸嘅,鍾意甜蕃茄湯嘅手足食到就應該會皺眉頭嘅,不過個人幾偏好酸啲嘅蕃茄,所以覺得正,加上佢個湯飲落係冇乜負擔,又唔會油膩。通粉就反而冇乜味唔夠彈牙,咬落就好似玻璃心咁,會碎。雞扒嘅seasoning唔錯,個鹹味平衡番個湯嘅酸,令到個味道多元化咗,但因為係浸喺湯入面嘅關係,個雞皮逃唔出浸淋嘅命運。最後到隻蛋,作為溫泉蛋,佢係完全合格有餘。不過亦都係因為佢係溫泉蛋,反而令到成碗通粉失色,因為個蛋黃同啲湯並唔夾。如果係溏心滷蛋相信會夾啲,而且唔會一督就冇咗個黃。2️⃣酸菜魚片湯河(轉咗湯麵)🥬🐟🍜一食落口嗰吓令我諗起譚生嘅煳辣湯,配油麵都順口,個人覺得辣度唔高,係胡椒湯嗰種辛。不過根據桃子小姐口述,食食吓都幾辣。3️⃣炸單骨雞翼(孜然風味)🍗一食落口第一個感覺係肯乜雞脆香雞翼嘅皮,加埋麥乜奴嘅香辣雞翼嘅肉,就會變呢個單
👍🏾推薦程度:行開行埋想食個快嘅都可以嘅

1️⃣招牌溫泉蛋雞扒鮮茄湯通粉🍅🍲
通粉就反而冇乜味唔夠彈牙,咬落就好似玻璃心咁,會碎。
招牌溫泉蛋雞扒鮮茄湯通粉🍅🍲

2️⃣酸菜魚片湯河(轉咗湯麵)🥬🐟🍜
酸菜魚片湯河(轉咗湯麵)🥬🐟🍜

3️⃣炸單骨雞翼(孜然風味)🍗
一食落口第一個感覺係肯乜雞脆香雞翼嘅皮,加埋麥乜奴嘅香辣雞翼嘅肉,就會變呢個單骨雞翼。喺呢個兩間都唔會再幫襯嘅情況之下,呢到就可以一隻單骨雞翼滿足哂你兩個口味。
皮脆肉嫩,少少辣,可以encore!
不過,食食吓發現一樣嘢,佢無論味覺上定嗅覺上都冇咗孜然,都可能係自己落單冇confirm到啦,但係冇影響嘅,誤打誤撞下食到呢個味又唔錯。
炸單骨雞翼(孜然風味)🍗

4️⃣金華火腿奶油津白🥛🥬
點解話實物圖片還原度高呢,就係因為呢個津白而發覺,寫緊呢篇食評嘅時候,睇番佢menu張相就發覺原來佢張相啲菜都係浸嘅。
盅奶油津白上到嚟見到係奶油湯津白。味道尚可嘅,係菜可以再淋多少少,汁可以竭多多咁就正喇。
金華火腿奶油津白🥛🥬

5️⃣鮮果消脂蘋果果醋🧃
利申自己本身極少飲果醋,好難分好飲與否,就飲品而言,佢畀我嘅感覺係飲一啖甜嘅果汁再飲一啖白醋咁,但聽桃子小姐講咁樣係正常?
鮮果消脂蘋果果醋🧃

6️⃣香滑凍奶茶🧊🥛🍵
出色!好飲!凍嘅都唔會淡,茶味夠出,順滑唔澀,正!順帶一提,default走塑走飲管,good!
香滑凍奶茶🧊🥛🍵

佢另外有限量賣甸佬DinLo嘅Caramel Pudding🍮,因為太飽,所以下回分解!
2020-10-07
炸單骨雞翼(孜然風味)🍗
2020-10-03 154 浏览
👫點解成日覺得旺角好方便好多食肆,但一諗到食咩就頭痛呢?💛呢間食平價鰻魚飯既近排好hit甘喎!門面貼曬黃色memo紙好易認。👅[鰻魚牛肉飯 $78]📌7.5分Jep佬話D料都多,不過飯量同汁都唔太夠,男士食未必夠飽。🥺不過呢個價錢仲包野飲算係甘。👅[酸菜魚米粉$56]📌6分其實唔係難食,只不過我食過既唔係甘既味。個湯係酸但無魚味,而D酸菜都麻麻地,唯一可以係魚片有魚味同無骨架。如果食唔到辣既可以走辣。👅[明目圓肉杞子蜜 跟餐加$10]📌8分個環保樽好靚,勁多杞子圓肉,唔算好甜,有蜜糖香。
👫點解成日覺得旺角好方便好多食肆,但一諗到食咩就頭痛呢?

👅[鰻魚牛肉飯 $78]📌7.5分

👅[酸菜魚米粉$56]📌6分

👅[明目圓肉杞子蜜 跟餐加$10]📌8分
個環保樽好靚,勁多杞子圓肉,唔算好甜,有蜜糖香。

圓肉杞子蜜
鰻魚牛肉飯
酸菜魚米粉
2020-07-03
圓肉杞子蜜
鰻魚牛肉飯
2020-10-03 48 浏览
👫點解成日覺得旺角好方便好多食肆,但一諗到食咩就頭痛呢?

👅[鰻魚牛肉飯 $78]📌7.5分

👅[酸菜魚米粉$56]📌6分

👅[明目圓肉杞子蜜 跟餐加$10]📌8分
個環保樽好靚,勁多杞子圓肉,唔算好甜,有蜜糖香。

2020-07-03
2020-09-28 180 浏览
今日同咗家姐去咗旺角開餐🤓🤓
同埋啲評價一直都比人大讚不停
所以今日出旺角家姐就帶我黎食!最經典嘅就係酸菜魚😂👍🏻
一向都係全店嘅名堂
啲肉又好滑 仲有啲腩位😍😍😍
可以話係入口即溶 真心推介!而我就叫咗個喇沙牛肉麵
牛肉有人3-4塊 唔會話好肥好老咁不過我覺得啲都麵就麻麻地 😕😕我會覺得轉河粉會好啲😕😕叫餐仲可以跟牛筋牛腩 都幾抵食😂👍🏻第二個餐就叫咗蝦球 脆卜卜口感一流👍🏻
仲可以+12蚊要香港人嘅飲品✋🏻🤞🏻個樽仲可以重用😂👍🏻
今日同咗家姐去咗旺角開餐🤓🤓
同埋啲評價一直都比人大讚不停
所以今日出旺角家姐就帶我黎食!
最經典嘅就係酸菜魚😂👍🏻
一向都係全店嘅名堂
啲肉又好滑 仲有啲腩位😍😍😍
可以話係入口即溶 真心推介!
而我就叫咗個喇沙牛肉麵
個樽仲可以重用😂👍🏻
2020-09-27
  • 酸菜魚河
2020-09-23 182 浏览
晚飯時段嚟到通菜街...行去呢間餐廳時,見到有間黃店大排長龍其實附近都有幾間良心餐廳,建議大家不妨分散懲罰吓喇😉🍜酸菜牛肉湯河 ($57)呢度嘅酸菜湯河好多人食過都讚好👍🏻建議鍾意食辣嘅朋友仔必定要試吓呀💕湯底惹味,非常夠辣🌶辣勁唔chur喉,慢慢散發成個口腔...愈食愈辣,但令人好試癮😆牛肉片同河粉份量都多...男生都會夠飽喔!🍛鹹蛋蔥花五花腩飯($58)五花腩醃得夠哂入味加上醬汁甜甜哋好好味😋唯一唔完美嘅就係肉質有啲韌喔!鹹蛋蔥花飯奇貌不揚,但食落又唔錯喔👍🏻🥤各款養生茶 跟餐加$10就有一樽喇!真材實料製作,健康又養生,正💯個樽仲可以拎走,循環再用喔😉
晚飯時段嚟到通菜街...
行去呢間餐廳時,見到有間黃店大排長龍
其實附近都有幾間良心餐廳,建議大家不妨分散懲罰吓喇😉

🍜酸菜牛肉湯河 ($57)
呢度嘅酸菜湯河好多人食過都讚好👍🏻
建議鍾意食辣嘅朋友仔必定要試吓呀💕
湯底惹味,非常夠辣🌶
辣勁唔chur喉,慢慢散發成個口腔...
愈食愈辣,但令人好試癮😆
牛肉片同河粉份量都多...
男生都會夠飽喔!

🍛鹹蛋蔥花五花腩飯($58)
五花腩醃得夠哂入味
加上醬汁甜甜哋好好味😋
唯一唔完美嘅就係肉質有啲韌喔!
鹹蛋蔥花飯奇貌不揚,但食落又唔錯喔👍🏻

🥤各款養生茶
跟餐加$10就有一樽喇!
真材實料製作,健康又養生,正💯
個樽仲可以拎走,循環再用喔😉
2020-09-20 175 浏览
淨係睇佢嘅裝修裝飾就知佢咩料💛✨味道66分,不過不失,但堅抵食!服務65分,不停送錯餐,飯到左但冇餐具。.🔸原條鰻魚雞扒飯($78)一大條原條鰻魚上,啖啖肉,不錯。雞扒肉都幾嫩,一啲都唔鞋。飯有啲蘑菇汁,味道有點怪,飯太濕,如果用燒汁應該會好食好多。.🔸麻辣牛肉麵($58)麻辣牛肉另上,麻辣味香,唔會比啲湯浸到冇晒味。嗌咗走芽菜,但係佢照比☹️麵比較硬身,味道一般,湯底較淡。.🔸排除萬難排毒香茜米黑木耳($18)個名改到咁長😂好香蒜味,少少辣,酸味,好適合做開胃小菜。.🔸鮮果消脂蘋果果醋(+$12)🔸解胎毒菊花蜂蜜($10)個水樽真係好靚,飲完可以拎走重用!果醋相對比較甜,微酸,入面充滿着唔同嘅水果。菊花蜜菊花味好清香,配埋蜜糖,感覺幾滋潤。
淨係睇佢嘅裝修裝飾就知佢咩料💛
✨味道66分,不過不失,但堅抵食!
服務65分,不停送錯餐,飯到左但冇餐具。
🔸原條鰻魚雞扒飯($78)
一大條原條鰻魚上,啖啖肉,不錯。
雞扒肉都幾嫩,一啲都唔鞋。
原條鰻魚雞扒飯

🔸麻辣牛肉麵($58)
麻辣牛肉另上,麻辣味香,唔會比啲湯浸到冇晒味。
嗌咗走芽菜,但係佢照比☹️
麵比較硬身,味道一般,湯底較淡。
麻辣牛肉麵

🔸排除萬難排毒香茜米黑木耳($18)
個名改到咁長😂
好香蒜味,少少辣,酸味,好適合做開胃小菜。
排除萬難排毒香茜米黑木耳

🔸鮮果消脂蘋果果醋(+$12)
🔸解胎毒菊花蜂蜜($10)
個水樽真係好靚,飲完可以拎走重用!
果醋相對比較甜,微酸,入面充滿着唔同嘅水果。
菊花蜜菊花味好清香,配埋蜜糖,感覺幾滋潤。
鮮果消脂蘋果果
2020-09-17
原條鰻魚雞扒飯
排除萬難排毒香茜米黑木耳
鮮果消脂蘋果果
2020-09-12 215 浏览
💛#支持良心餐廳💰招牌温泉蛋鮮茄牛肉湯通粉$56香港人加油 解毒胎菊花蜂蜜 跟餐+$10好耐冇食茄牛通了🤤依度大大碗 蕃茄湯都算濃 通粉偏淋牛肉唔肥 但就un左啲😩仲有試咗朋友個雞扒 掂喎 肉質夠淋同juicy!下次黎會試其他款!仲有4款飲品係用香港人加油可重用水樽 為良知為健康 一定要整番枝😎

💛#支持良心餐廳

💰招牌温泉蛋鮮茄牛肉湯通粉$56
香港人加油 解毒胎菊花蜂蜜 跟餐+$10

好耐冇食茄牛通了🤤
依度大大碗 蕃茄湯都算濃 通粉偏淋
牛肉唔肥 但就un左啲😩
仲有試咗朋友個雞扒 掂喎 肉質夠淋同juicy!
下次黎會試其他款!

2020-09-07 237 浏览
又一間黃店推介😊想食酸菜魚又唔一定係大陸開既店‼️依間店相信大家都好熟悉🙈應該唔係第一次聽🤣但我係第一次試🤫.酸菜牛肉湯河 $57依到最出名係酸菜既野食‼️食過都會覺得好食🙈我冇簡到魚係因為怕啲魚好so😂同好散😂所以今次簡左牛肉🤩啲牛肉做法係越南🇻🇳果種做法!生牛肉湯上🤗啲牛一定唔會老🥰成碗麵整體黎講都好濃,好夠味🥰可以止一止想食酸菜魚既心💛.燒肉汁牛肉飯 $56成個飯有啲頹😂就係碟頭飯,都係食番酸菜系列開心啲😆.黃金蝦球 $25啲料係幾足既🥰岩岩炸起‼️杏仁片包住蝦滑🦐好脆口😌再配上鹹蛋黃醬☺️佢既醬唔算好重鹹蛋黃😢但整體都不錯👍🏽
又一間黃店推介😊
酸菜牛肉湯河 $57

燒肉汁牛肉飯 $56
成個飯有啲頹😂就係碟頭飯,都係食番酸菜系列開心啲😆

黃金蝦球 $25

2020-08-30 274 浏览
旺角是一個熱鬧嘅區食肆林立,但係要搵好味嘅嘢食真係寥寥可數,得知小妹最喜愛嘅飯堂開餐早前喺旺角開分店,即刻嗱嗱臨同朋友去幫襯試味一下。分店位於女人街,廣華醫院路口入直行到開餐門口,之前有民主女神同岳義士磨砂貼紙好易認,腥港國安髮通過咗之後就已經拆除左取而代之而家貼住連豬嘅「我哋真係好L鍾意香港」貼紙。或者店主都想大家堅守住,一齊擇善固執,一定會保護香港既未來支柱-我們的年青人。之前裝修前既相唔知邊個send俾小妹(比大家欣賞下),而家嘅裝修後係有少少改動不過都充滿親切感。唔知大家去開餐係咪每一次都食正餐呢! ?但係小妹覺得佢嘅小食亦都同樣出色,就好似平時啲點嘅五大素球,同埋單骨雞翼。不過今次就呢兩樣都冇食,反而點左第一次在茶餐廳吃泰式無骨鳳爪(通常在泰國餐廳也會點的),炸墨魚丸,和酸菜蘿蔔,朋友就點帶子雞球喇沙一齊分享。酸菜蘿蔔係胡椒湯底,好好味呀,蘿蔔又稔又甜,酸菜又好味😋,如果講缺點就係一盅仔份量太少了哈哈!不過都仲有其他嘢食嘅,泰式鳳爪夠辣夠凍夠爽,個汁好開胃,食到差唔多食晒先記得影相哈哈,炸墨魚丸有一唔細碟仔裝蜜糖比客人醮,小店咁做都好高成本下~小妹覺得抵讚!朋友說喇沙湯底好濃

酸菜蘿蔔係胡椒湯底,好好味呀,蘿蔔又稔又甜,酸菜又好味😋,如果講缺點就係一盅仔份量太少了哈哈!不過都仲有其他嘢食嘅,泰式鳳爪夠辣夠凍夠爽,個汁好開胃,食到差唔多食晒先記得影相哈哈,炸墨魚丸有一唔細碟仔裝蜜糖比客人醮,小店咁做都好高成本下~小妹覺得抵讚!朋友說喇沙湯底好濃郁,係港式喇沙嘅味道,仲要落咗幾舊有骨雞脾肉去煮,又香又滑。小二話遲啲佐敦分店都會有火腿津白同埋蕃茄牛肉湯津白(喺六月嗰時講嘅,估話現在菜式已經上線啦=) )

埋單都係$200有找,最近正苦的政策都係針對食肆,有良知嘅看官快啲大大力出手懲罰喺你附近嘅良店啦,同時封疫情快啲過去,捱過呢個經濟黑夜中的寒冬,一起迎接黎明來到。

酸菜蘿蔔
泰式無骨鳳爪
喇沙同炸墨丸
酸菜蘿蔔
泰式無骨鳳爪
喇沙同炸墨丸
2020-08-24 228 浏览
呢一間係出名食酸菜魚河同埋佢支包裝精美嘅野飲(嗰樽係可重用酸菜魚飯 $59溫泉蛋茄牛通 $58呢2個主食係朋友食嘅,所以冇食評酸菜魚河 $59呢個酸菜魚河份量好大,正常食量可能都食唔晒,怕浪費可以同朋友一齊食或者叫佢少啲。個魚我覺得幾唔錯,佢唔老,幾滑,又冇骨。至於個湯方面,調味超級充足,簡直毫不吝嗇,超重口味。我自己就唔太慣食咁鹹,所以冇乜點飲個湯。黃金蝦球 $25呢一個炸蝦球佢食落係蝦丸,就算外賣拎返屋企需時,食嗰陣都脆脆地。上面黃色嗰pat就係鹹蛋黃醬,冇話好鹹,味道唔錯。而且又夠大粒。黑木耳 $18佢個汁主要係豉油。佢嗰隻豉油都係重鹹嘅。個木耳又浸得夠耐,所以都十分重口味。我覺得如果佢可以酸返啲就好鮮果消脂蘋果果醋明目圓肉杞子蜜解毒胎菊花蜂蜜 我自己係飲菊花蜂蜜嘅,個味道係好清新,淡淡地又甜甜地,可以中和返其他嘢食嘅重口味。我自己都幾推薦呢個嘢飲。因為飲落真係幾唔錯同埋感覺又健康,再加上佢個樽真係幾靚。單嗌就$20一支,我覺得路過買一支消暑解渴都唔錯嘅。

呢一間係出名食酸菜魚河同埋佢支包裝精美嘅野飲(嗰樽係可重用

明目圓肉杞子蜜
解毒胎菊花蜂蜜

外卖自取
2020-08-18 261 浏览
久違了的酸菜魚平時大煲大煲嘅酸菜魚就食得多,第一次食呢種面食,不能不說酸菜魚配幼身河粉都好唔錯!味道配合!唯一我係一個酸菜控,略嫌酸菜太少啦⋯⋯酸度相對少左啲,有麻嘅感覺,雖然無揀到辣度,但都接受!
久違了的酸菜魚
唯一我係一個酸菜控,略嫌酸菜太少啦⋯⋯
酸度相對少左啲,有麻嘅感覺,雖然無揀到辣度,但都接受!