2020-07-22 3809 浏览
家陣食飯 , 盡量都會幫襯 "黃店" , 已經成為了日常生活模式 , 唔需要多講 .... 我仍然有自由去選擇自己的消費模式吧 ....當日就去了 旺角-通菜街 的一間 "黃到爆金" 的餐廳 "開餐 Dine Inn" 食個下晝飯 , 幫襯下手足 ~這間餐廳 , 是以港式食品為主 , 最重要是店方聘請了很多 "自己友" , 絕對要多多幫襯 ~Menu ~香港人加油 - 支裝特飲 (可重用水樽)明目圓肉杞子蜜 : 安神、明目、治失眠 , 味道清香甜蜜 ~解毒胎菊花蜂蜜 : 清熱、解毒、明目、滋潤、降燥 , 味道甜蜜 ~五大素球 : 講緊嘅唔係政治訴求 💛 而係用甜酸汁爆炒過的五件素球 , 墊底的是薑粒炒苦瓜 ; 一道菜有齊 甜、酸、苦、辣、鹹 五種味道 .... 食落去 , 就是百般滋味在心頭 ~良知 - 金華火腿奶油津白 : 味道跟在一般上海舖食到的奶油津白差唔多 , 這一個的奶油味和薑味就偏重 , 而且金華火腿味道都夠鹹香 , 我個人都幾喜歡 , 就連奶油湯都飲埋 ~懷舊豬油渣撈飯 配 燒原片五花腩 : 係人都知 , 越好味嘅食物就越邪惡 , 講求健康嘅朋友 , 應該都好少會點上這種

Menu ~
香港人加油 - 支裝特飲 (可重用水樽)

懷舊豬油渣撈飯 配 燒原片五花腩 : 係人都知 , 越好味嘅食物就越邪惡 , 講求健康嘅朋友 , 應該都好少會點上這種食物 ; 不過豬油渣撈飯 , 這種油潤、豐膄、甘香嘅味道 , 食一啖 , 真係神仙都企唔穩 ; 再加上燒得香口又惹味的五花腩 , 滿口都係肉香&豬油香 .... 堅正 ~

一句講哂 .... 香港人加油 !!

本篇完 ~
2020-07-19 505 浏览
偶然經過女人街睇到鋪外的連儂牆,於是就同朋友入去支持下,鋪內環境舒適加上貼滿香港加油的圖畫,朋友叫既係喇沙海鮮生牛麵+台式豬扒,喇沙湯底的確出色,台色豬扒亦外脆內軟,我叫的是蕃茄生牛通,但湯底卻沒有茄味...總捨來講味道唔錯,但茄湯希望提升下味道!另外鋪頭亦有特別外型(香港人加油)既飲品,夏日炎炎臨走前買左枝菊蜜!幾好飲下次經過都會去買其他味道黎飲下
下次經過都會去買其他味道黎飲下
2020-07-19
2020-06-28 798 浏览
一入門口就比呢張文宣所吸引 旺角係好多黃店但適合一個人食既黃店就要諗諗邊到岩呢間黃店正正可以滿足我要求黃店更加有醫護員工優惠 值得一讚生牛肉湯河 ($56 + 凍飲 $3)本來想點叻沙食但可惜今日無得食湯底算係濃郁可惜牛肉過熟 變左唔係生牛肉湯河過熟亦都影響口感要扣分 河粉份量唔算多基本上唔能夠飽肚 如果以呢個價錢的話 確賁唔抵如果牛肉只係滾一滾就放入湯咁樣就好啦河粉份量再多少少就可以加返分手足認證 下次會過黎再幫襯的
呢間黃店正正可以滿足我要求
黃店更加有醫護員工優惠 值得一讚
生牛肉湯河 ($56 + 凍飲 $3)
本來想點叻沙食但可惜今日無得食
湯底算係濃郁可惜牛肉過熟 變左唔係生牛肉湯河
過熟亦都影響口感要扣分 河粉份量唔算多
基本上唔能夠飽肚 如果以呢個價錢的話 確賁唔抵
如果牛肉只係滾一滾就放入湯咁樣就好啦
河粉份量再多少少就可以加返分

手足認證 下次會過黎再幫襯的
2020-06-26 503 浏览
兩個人食到成枱嘢都係200幾,第一次吃「五大素球」估唔會有驚喜🤣🤣我個人對食品要求甚高。。素球 底用豆豉甜酸炒涼瓜味道很新鲜~ 另外見到其他食客貼酸菜魚片湯河應該係此店招牌菜🤤🤤我自己卻吃清淡吃選了素之珍菌湯河,我份人好咀尖唔係靚河粉吃一啖就放低碗,今次成碗食曬因為河粉很嫩滑',但湯底卻吃不出是什麽味幸好不是冬菇湯底,味也不太濃算合格~ 最後值得一提是飲品有三款分別是「明目桂肉杞子茶」「解毒胎菊花蜜」同「養生冷泡牛蒡茶」~真的很好味😋😋上次到佐敦分店喝不到桂肉杞子茶幸好今次到旺角新分店喝到,而且好抵單買一枝$20,跟餐只要$10元真系抵到爛仲要大大枝個樽都印得好令😍,上面印左「香港人加油」下次再去一定大大力再懲罰佢地感謝良心老闆🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️

另外見到其他食客貼酸菜魚片湯河應該係此店招牌菜🤤🤤
下次再去一定大大力再懲罰佢地
感謝良心老闆🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️
  • 五大素球
2020-06-15 679 浏览
經人介紹下就去睇下,門口是一般小店玻璃門,入去就不得了,被場上掛畫吸引了,「兄弟、手足...」好有feel,感覺即刻番左嚟,要「開餐」啦餐牌上面亦不乏「五大素球」真係好抵死。好多選擇,最鍾意睇相嘅我,都被相片同菜名吸引。叫咗個酸菜魚河粉 - 湯底好夠味,酸辣適中,而且魚片好滑又無🦴鹽酥豬扒油飯- 飯係好似日本米嘅口感,粒粒有咬口,配上深色油汁好味,炸豬扒鬆軟夠熱,不過飯亦細碗咗啲,好采豬扒有幾件五大素球 - 好似肉丸質感,有苦瓜墊底+$10有樽杞子圓肉茶走時同員工傾下計,除咗旺角仲有佐敦分店,叫佢哋開多幾間,佢哋話「好」可以抵制「x ❤️」

餐牌上面亦不乏「五大素球」
杞子圓肉茶
酸菜魚河粉
鹽酥豬扒油飯
  • 鹽酥豬扒豬油飯
2020-06-12 479 浏览
大雨日,在旺角這間開餐進食。餐牌上的選擇不少。最後還是點了湯河類。點了越南生牛肉湯河,凍檸茶,糯米雞翼。侍應服務周到,先幫我量體溫,再提醒我雨傘可放在桶內。而且速度快。食物方面:生牛肉湯河,湯底濃,份量十足。而且配料都很好,有洋蔥,小辣椒。牛肉份量正常,配上湯的熱力剛剛好半熟半生,味道不錯。但河粉有點分不開,一大舊。糯米雞翼是小食,份量是2隻。味道有點似k記的味道,但口感不錯,糯米多。而且入味凍檸茶,味道正常。如需飲管要問侍應

點了越南生牛肉湯河,凍檸茶,糯米雞翼。

凍檸茶,味道正常。如需飲管要問侍應