2016-11-04 1287 浏览
今日去咗呢間裝修比較特別的樓上舖食下午茶放題,每位$88,上到去沒有客人的,只見工作人員忙著準備外賣食物,我們一行四人就點了:鼔油鷄翼及豬頸肉(顏色深,但無味),一口西多士(好味),芝士火腿卷(好味),芝士鷄扒(太燶,但好小餐廳有呢D食。),炸帶子,串丸(炸⋯⋯),魯肉飯(無味兼難食),餃子(炸⋯⋯),最後豆腐雪糕(呢個好味,一個球型,不過太硬。),飲品一罐罐的,都是普通的汽水果汁。基本上$88一個人係唔抵,因為大部分都是炸,根本唔可以食到咁多。
下午茶放題
2016-10-31
2016-10-21 1019 浏览
打邊爐就約咗班friend,咁我朋友就搵咗間又平又正嘅上樓打邊爐。去到呢飲品都好多選擇,最得意呢就係佢好多好特別嘅丸,咁佢就話都係喺台灣入嘅。 其中一個係小小兵嘅丸真係勁得意,咁佢湯底都唔錯, 佢有分三格嘅湯底,居然連雞煲湯底都有,食物亦都有好多選擇,啲肉都好新鮮,下次再來。
2016-10-19 10822 浏览
工廈食肆,最大的妙處是開得早。為了服務一眾的上班族,有好多老早就開門做生意提供早餐。數一數,在觀塘區內的工廈數目如此多,那麼很自然地可供選擇的早餐落腳點也多得很了....回想起從前在何文田,食來食去都係嗰幾間,真箇是悶出個鳥來....摸到過來開源道至尾段那地方,有一間叫作"開餐達人"的,走的是近來極流行的復古路線,說的不是她的菜而是店內的裝潢....再看看我坐的那張檯上,竟放有一張屬於我的年代的鬥獸棋棋盤紙,真令人懷念....一份煙肉煎蛋加上牛角酥及胡蔴醬雜菜沙律,連飲品都只是索價二十六大洋....怎麼會那樣便宜 ?牛角酥size十分嬌小,雖應不是自製的但勝在烘至熱到燙手,入口極度脆而flaky。缺點是牛油香不夠濃而帶有焦苦味;煙肉個人認為可以再弄脆香多點就更好,現在似乎是太油膩了;蛋沒有煎至邊位帶脆已是扣了大部份的分數;沙律菜有甜香的日式胡蔴醬相伴,自然是難吃極也有個譜的....吃將下去,發覺不太夠喉,後來發現可以加錢再添其他配料的,也就加多五塊錢來多碗腿通....小碗內堆滿了火腿絲及通粉,份量真的可不少。粉並沒處理得太淰還不錯,只是如可遇上有坑紋的那就更合我的口味....最後喝口濃

最後喝口濃度與茶甘皆一般的奶茶,肚子此時就剛好夠飽了....
走出門口,喵到那個宣傅任食火煱放題晚餐,才醒起這才是這裡為人所識所知的賣點....找一次可以過來試試它的虛實才行....
$31 (早餐)
2016-09-26 999 浏览
今日黎到「開餐達人」開餐, 等我地黎試一試味道係咪真係達人of開餐啦~一入到門口就見到大大個招牌名BAGOT掛住係牆邊。 原來佢唔止係一個招牌, 仲係一個兒時既玩意~名就唔多記得叫咩, 總之就係拎枝棒有個圈,慢慢咁通過充左電既BAGOT路線,只要唔好掂到鐵既部分到終點就完成。 一入到黎最吸引我既野就係呢個玩意,可見呢間餐廳既玩味都充足。但係入番正題, 梗係講下餐廳既環境同食物啦~先講環境, 呢度絕對唔係豪華既裝修, 反而係懷舊既感覺,一種好似以前既嘉年華會既氣氛,比到我一份親切既人情味。再黎就係食物喇~~~「開餐達人」食既係任食既火鍋,而且呢度同出面既火鍋店既分別係在於佢地係不限時嫁!!!你無睇錯,係真係無限時嫁, 所以一班學生,同事或者三五知友想輕輕鬆鬆咁打個邊爐。 「開餐達人」絕對係你地既好選擇。湯底亦都同出面既唔同~~出面平常既會係一個湯底或者係雙拼湯底。但係「開餐達人」係三拼既湯底~~ 有豬骨湯 (必選) 然後再拼兩個湯底 (清湯/韓國海鮮泡菜湯/雞煲)。重口味既我地揀左豬骨湯,泡菜湯同雞煲。食物方面,全部都係一般火鍋會有既食物,但係就無咩海鮮果D。注意食物單上面有一個叫MIN

但係入番正題, 梗係講下餐廳既環境同食物啦~

再黎就係食物喇~~~

「開餐達人」食既係任食既火鍋,

而且呢度同出面既火鍋店既分別係在於佢地係不限時嫁!!!

食物方面,全部都係一般火鍋會有既食物,但係就無咩海鮮果D。

注意食物單上面有一個叫MINION芝心丸, 其實就係普通既芝心丸上面印左MINION個樣係度,味道就無咩特別,但係樣子就幾討好,可以一試!!
食飽之後,見到呢度有好多懷舊既玩意可以玩, 飛行棋,鬥獸棋, 五子棋, 咬人鯊魚都有~
絕對係茶餘飯後,同朋友消磨時間既好方法!!!

總括黎講, 「開餐達人」既最大既賣點並不是食物,而係佢任食不限時同埋係食火鍋之餘可以同一大班朋友一齊玩遊戲, 度過一個開心既用餐時光。情侶的話我就不太建議,但係一大班朋友的話「開餐達人」係一個聚會既好選擇。

2016-08-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • MINION芝心丸
2016-09-22 4897 浏览
工作、家庭,香港人各有各壓力,永遠都在懷念以前細個嘅歡樂時光!由於朋友同我都各有問題想呻下,覺得最開懷就係去任食打邊爐喇!於是就黎到觀塘呢度搵下食一入到黎,環境已經有驚喜呢度竟然俾我地搵到個兒時玩意,用支電棒喺呢啲鐵圈入面行,支鐵棒唔可以掂到個圈,唔係就輸架啦!以前細個好似掌門人果啲節目都有玩架! (opps!係咪透露左年齡?)同埋現場環境佈置都好懷舊,架上面的紙擺設都呈現左啲香港舊建築物,好似時光倒流咁同埋呢度都幾旺場架!最好都係book定位會穩陣啲(事關我地上次walkin黎無曬位)多手拎左檯面份餐牌黎睇,原來佢地晚市先做火鍋,日頭係一間茶餐廳黎架!都好多元化喎咁晚市其實就只有呢張點餐紙架啫!湯底個名叫做三格格,即是總共有三隻湯底啦! 先從最頂果度揀湯底(三揀二),另加一定要配嘅九州豬骨濃湯湯底咁三揀二入面我地就揀左「韓國海鮮」同埋「重慶辣湯」個人就好喜歡豬骨濃湯,湯味真係好夠,我同朋友忍唔住不左成碗黎當湯咁飲🙈其次就係韓國海鮮湯底,佢唔算好辣,但有好香韓國泡菜味,加上湯入面真係有好多海鮮,例如有蝦,魷魚圈,八爪魚仔等!所以湯底都幾鮮味嘅不過要試湯底味道,真係要趁頭一兩轉加水前因為

一入到黎,環境已經有驚喜
(事關我地上次walkin黎無曬位)

咁三揀二入面我地就揀左「韓國海鮮」同埋「重慶辣湯」

不過要試湯底味道,真係要趁頭一兩轉加水前

因為唔係加湯,而係加水,所以加左兩三次之後其實湯味開始變淡
醬料就需要行去出面個醬料區域度拎,都係啲基本野
飲品方面,除左大路氣水,仲有韓國飲品同冰紅茶,美連達橙汁等
如果唔想飲氣水,側邊仲有柚子蜜俾你自己用杯針架
呢度同平時雞煲邊爐果啲上菜有啲唔同
佢唔會話分好多碟上菜,反而係一碗過,有好有唔好啦

環保啲,唔洗用咁多隻碟
啲野食撈埋一齊,可能要搵到落底先搵到自己想食果粒丸
不過好在係放埋一齊果啲都係啲雪藏食物
而海鮮/ 新鮮肉,例如豬頸肉還是會分開放,確保衛生!讚一個喔!

另一樣令人食得開懷嘅,應該係同啲餐具有關

因佢地啲餐具全部都好colorful,睇到人都開心啲啦!

呢度仲有好多款特色食物,例如黑松露丸,芥末包心丸,年糕魚餅,咖哩丸等等,都係出面比較少見的,值得一試架!

最後仲有雪糕可以點添!

其實我地當日係咁一邊食一邊傾,唔覺唔覺原來人地都收鋪啦!

丫~我想讚下嘅
❦鍋底同配料都試得快,唔洗係咁催
❦食物無漏單
❦店員都有間唔中行過黎望下你有無野要,唔會話舉左手勁耐都無人黎

2016-08-16
用餐时段
Suggestions to Restaurant-Use less oil when cooking-Food served hot is preferred-Prefer smaller portion but better food qualityTips to Customers-10%off during lunch after following the restaurant`s FB/IG-Free meal if won the ` Electric Current Avoider Game-Free wifi available as own data can’t be connected-May ask for less rice to avoid wasting foodExperienceThe newly opened restaurant was hidden inside a corner in the factory. If not because of the led by the leaflet distributor, I won’t ever n
Suggestions to Restaurant

-Use less oil when cooking

-Food served hot is preferred
Tips to Customers

Experience

The newly opened restaurant was hidden inside a corner in the factory. If not because of the led by the leaflet distributor, I won’t ever notice it. Was attracted because of the 10 % off discount.
All deco, including ceiling, menu utensils and furniture are nostalgic. There are Electric Current Avoider which you can play while waiting for food. Also, there were stories and history of traditional games which you might play in your childhood. Seldom do restaurants have such kind of fun elements.
Food were presented in a tray. Korean appetizer, including kimchi and sour carrot, were served but they did not taste traditional Korean food. Carrot was too sweet.

Ordered a Cheese Fried Chicken with rice and also Pork Dumpling with noodles. The portion was so large that both my friend, who is a boy, and

me cannot finish.
The Cheese Fried Chicken was too oily that you can see the oil grease on the plate. It was probably not freshly fried on spot as the chicken

was not crispy. Also, Kraft cheese was used so don’t expect the taste will surprise you. The portion of rice was too much that I can hardly finish as
well.
The Pork Dumpling was probably a preserved food and the restaurant just reheat it. Again, it was too oily and it was not hot enough.

Was quite disappointed by the dishes. Yet, there was quite a variety of drink which you can choose from and most of them don’t need to pay extra,
including citrus, ginger and green lime tea. I chose Korean Jujube tea. It was the only thing I found tasty throughout the meal.
Can see effort was paid to set up the idea of this nostalgic restaurant. Yet, it is a restaurant afterall and improvement in food quality is looking
forward to.
2016-08-26 871 浏览
打邊爐最緊要冷氣勁,呢度冷氣唔夠一路一一路出汗好似焗桑拿咁,建議用電池爐可能冇咁熱。 一個字, 熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱熱
其實98蚊食d咁嘅野好唔值lo去到點野食,d野食嚟到有小小無奈,本來以為好好食,點知唔係lo好失望,好普通睇到個餐排有豆腐雪糕想試下,點知話冇我點左個韓式冷烏冬,食完覺得一d都唔好味個感覺好似食緊d唔知咩嘅日式野,完全唔似韓式野lo食到好冇心情lo食完就比錢啦,佢個餐排明明寫住星期一至五$88,星期六日及公眾假期98,咁我地星期五就好明顯就係88蚊啦,跟住我地問個女服務員洗唔洗加一果d啦,個女服務員好有禮貌咁答我地野,點知埋單果個男服務員勁無禮貌勁串咁講:「星期一至四88,星期五六日及公眾假期98」,跟住我地話個餐排係寫星期五88蚊,點知個男服務員重複講多次:「星期一至四88,星期五六日及公眾假期98」,跟住我地再講話個餐排係咁寫,佢就好串咁講:「個餐排寫鐘㗎喎!」姐係咁,如果我地冇帶夠錢咁點知同埋最衰我地冇拎番張單,如果唔係可以去消費者會員會到投訴
其實98蚊食d咁嘅野好唔值lo

好失望,好普通
睇到個餐排有豆腐雪糕想試下,點知話冇
我點左個韓式冷烏冬,食完覺得一d都唔好味
個感覺好似食緊d唔知咩嘅日式野,完全唔似韓式野lo
食到好冇心情lo

姐係咁,如果我地冇帶夠錢咁點知
同埋最衰我地冇拎番張單,如果唔係可以去消費者會員會到投訴

2016-08-19
C+搵食團 || 尋回那些年兒時玩意情懷 - 【觀塘】開餐達人最近大台劇講九龍城寨有唔少舊香港情懷小玩意相信好多年輕人都未經歷過--要體驗舊香港情懷以前可能一定要去博物館感受不過依家可以多一個選擇喇 【觀塘】開餐達人--開餐達人以懷舊香港做主題既餐廳 唔同既用餐時段午市、下午茶、晚市會提供唔同食物主題啱晒香港轉得快既餐廳潮流要食晒成間餐廳既出問就要分3果時段黎幫襯喇-- 今次ms.C就同友人'sss幫襯晚市市段真係估唔到既晚市竟然係任飲任食火窩(平日:$158 / per + 10%)--ms.C呢個邊爐控都係第一次係Cafe打邊爐無論環境 / 食物都帶黎唔少意外驚喜--開餐達人既位置都係係工廈入面不過入到間工廈有少少迷路好彩都有d指示點行--入到餐廳入面同出面有好大既反差即時時光倒流去返前搵到好多久遺了既兒時小玩意發泡膠飛機、厚PatPat既電視機、波子棋、飛行棋等等老香港情懷一一呈現眼前勾起好多兒時回憶--用上唔怕打爛既膠餐具顏色勁吸引枱面仲有棋紙做裝修玩味一流--講返野食即Cafe打邊爐會有咩食?--開餐達人咁特別既地方當然湯底都有d唔同喇佢地呢度既任食邊爐叫做三「王」一「后」

最近大台劇

不過依家可以多一個選擇喇

【觀塘】開餐達人

開餐達人以懷舊香港做主題既餐廳

唔同既用餐時段

午市、下午茶、晚市會提供唔同食物主題

啱晒香港轉得快既餐廳潮流

要食晒成間餐廳既出問

就要分3果時段黎幫襯喇

今次ms.C就同友人'sss幫襯晚市市段

真係估唔到既

晚市竟然係任飲任食火窩

(平日:$158 / per + 10%)

ms.C呢個邊爐控

好彩都有d指示點行

入到餐廳入面同出面有好大既反差

即時時光倒流去返前

搵到好多久遺了既兒時小玩意

發泡膠飛機、厚PatPat既電視機、

波子棋、飛行棋等等

顏色勁吸引

枱面仲有棋紙做裝修

玩味一流

講返野食即

Cafe打邊爐會有咩食?

開餐達人咁特別既地方

當然湯底都有d唔同喇

佢地呢度既任食邊爐

叫做三「王」一「后」

三「王」就係係四款特色湯底入面選三款

平時邊爐最多都係鴛鴦湯底

呢到就可以特別地叫

用上「三格格」既窩

有3款湯底可以食

一次過滿足三款口味
三格格湯底

其中一款固定必選九州豬骨濃湯 +

清湯牛魔王 / 韓國海鮮海龍王 / 重慶辣雞王(三選二)

我地就叫左

必選九州豬骨濃湯 + 韓國海鮮海龍王+ 重慶辣雞王

豬骨濃湯百搭湯底

唔使點特別介紹

唔會太過鹹

韓國海鮮海龍王(微辣)

有少少似龍蝦湯既味道

仲有兩款果汁

叫完湯底就當然叫野食喇

野食都算多選擇

一張紙睇晒有咩食

有基本既肉肉、特式丸類、同蔬菜

D野黎齊就「烚」喇喂

我地呢D食肉獸當然要叫肉肉喇

既都係基本既牛肉、豚肉、雞肉

呢到餐廳既肉類

P.S 小心流心辣口

用大碗上既雜丸

完全溶晒冰先上

好過好多任飲任食質素

(前到後:台灣咖哩丸、黑松露丸、

牛丸、墨魚丸)

• 韓國海鮮海龍王
  • 豚肉
  • 台灣Minion 芝心包
2016-08-11 860 浏览
🔑 三格任食邊爐🍲 🔑————————————————————#升級三王一后👸🏻 (HKD158)✔️👅:6.5/10✏️ 4.5小時任食的雞煲邊爐放題!星期一至四$158咋!重慶辣雞王麻中帶辣❤️ 唯不可追加(不過店員都會幫你加lol)韓國海鮮海龍王超級足料🐠✏️ 好多丸可以選擇!Minion芝士丸哈哈哈 可以嘔芝士😏 肥牛任加!而且好大份✏️ 仲有多款遊戲玩啊🤓 一班人黎唔錯⭐️ 最好提前訂位 比較full 晚市1830開始

🔑 三格任食邊爐🍲 🔑
————————————————————
#升級三王一后👸🏻 (HKD158)
✔️👅:6.5/10
✏️ 仲有多款遊戲玩啊🤓 一班人黎唔錯
⭐️ 最好提前訂位 比較full 晚市1830開始
等候时间
30 分钟 (堂食)
2016-08-06 724 浏览
又同二八去午餐,見到呢間的menu都幾ok。不如就試下啦,反正近!餐廳個招牌幾隱蔽,上左一樓都以為自己行錯左去到都仲有好多位,可以坐卡位呢度好多game玩𠺢,但lunch唔夠時間為有專心食飯!呢度啲餐具有好多顏色,食客可以揀自己鍾意的顏色,係咪開心啲呢我叫左個燜牛肋條,份量都幾多,又有紅蘿蔔,健康啲。牛肋條燜得好淋,好嫩。用汁撈飯,幾同事叫牛𦟌麵,佢話都係幾淋,唔痴牙,大大件,有好多片。蘿蔔淋甜,無渣。再加上幾棵菜,健康芝士雞扒飯,好大的一塊雞扒,都係有少少沙律菜伴碟。同事話好脆,唔錯。到一點左右,呢度就開始多人。好在佢出餐快,食完都仲有時間可以傾下計仲有幾款想試,會再encore丫
去到都仲有好多位,可以坐卡位
呢度好多game玩𠺢,但lunch唔夠時間

燜牛肋條
牛𦟌台式麵
雞扒餐
仲有幾款想試,會再encore丫

2016-06-23
燜牛肋條
❤美食好去處❤激抵下午茶食放題,飽到夜晚!!!3小時任飲任食任玩台式放題--開餐達人做完按摩特別肚餓,就同周生去左位於觀塘開源道47號凱源工業大廈1樓B室的開餐達人就是為左可以任飲任食3小時我食得慢,一般放題食個幾兩個鐘,同我平時的食飯時間差不多今次食足3個鐘,一邊食,一邊叫,唔洗趕住食心態上已經很放鬆,食量上升可以好好享受,慢慢食夠3小時開餐達人雖然位置工廈,但是指示非常清晰路癡如我都可以輕易找到店內的裝潢、顏色都很有8,90年代的感覺張燈結綵的感覺好像回到那個兒時很夢幻的遊樂場還勾起了很多童年回憶。。。這個是的兒時很喜歡的玩具當時沒什麼玩具,一直都很珍惜,都捨不得拿來玩在這裡終於可以玩個夠本有很多懷舊玩具可以借玩這個很久沒見過啦紙飛機機械人四驅車也是我和周生的兒時回憶呀飛行棋、五子棋、鬥獸棋。。。現在都是玩電子板的這些實體板N件冇見過了,很懷念小時候和朋友一起下棋大家叫著舉手不回的小時光桌上已經很貼心的擺放好棋紙可以一路食、一路玩,又唔驚整到張棋紙已經未食先玩,一定是老闆的陰謀~>。<~這個重點推介必玩以前得遊樂場同家年華先有得玩而家已經絕跡遊樂場同家年華識玩一定要玩呢個紙製一條街

❤美食好去處❤

激抵下午茶食放題,飽到夜晚!!!

3小時任飲任食任玩台式放題--開餐達人

就是為左可以任飲任食3小時

我食得慢,一般放題食個幾兩個鐘,同我平時的食飯時間差不多

今次食足3個鐘,一邊食,一邊叫,唔洗趕住食

心態上已經很放鬆,食量上升

可以好好享受,慢慢食夠3小時

開餐達人雖然位置工廈,但是指示非常清晰
路癡如我都可以輕易找到
店內的裝潢、顏色都很有8,90年代的感覺
張燈結綵的感覺好像回到那個兒時很夢幻的遊樂場

還勾起了很多童年回憶。。。
這個是的兒時很喜歡的玩具

當時沒什麼玩具,一直都很珍惜,都捨不得拿來玩

在這裡終於可以玩個夠本
有很多懷舊玩具可以借玩
這個很久沒見過啦
紙飛機
機械人
四驅車

也是我和周生的兒時回憶呀
飛行棋、五子棋、鬥獸棋。。。

現在都是玩電子板的

這些實體板N件冇見過了,很懷念小時候和朋友一起下棋

大家叫著舉手不回的小時光
桌上已經很貼心的擺放好棋紙

可以一路食、一路玩,又唔驚整到張棋紙

已經未食先玩,一定是老闆的陰謀~>。<~
這個重點推介必玩

以前得遊樂場同家年華先有得玩

而家已經絕跡遊樂場同家年華

識玩一定要玩呢個
紙製一條街好正呀
言歸正傳,講返食物
選擇不超級很多,但勝在每一樣都是受歡迎的食物

揀飲擇食如我,都可以輕易揀到十樣八樣我食的菜式

正呀

標明了是什麼地方的特式小食,方便選擇

提提大家:如果大家以為放題都是細細件,咁就要改變一下諗法

在而家茶餐廳勁縮水的情況下,分分鐘呢度一碟個量仲多過茶餐廳。。。
個量都真是好多呀
塊雞排都大過我塊面
台灣肉燥飯

周生盛讚好味道
薯條的份量多過快餐館店
燒雞串好好味,是派對的風味,平時開派對唔敢食多(配給制)

今日一份有4枝,返叫左好多次

食到達飽,好滿足
這個鹵水雞翼是我的極級推介

雞翼好入味,鹵水超級香

雞翼不太肥,肉質有彈性,口感很好

都是一次來4隻,我一個人食左8隻

是我今餐覺得最好的一個菜
豬頸肉

味道不錯,較乾身,和鹵水汁一起吃很好
丸類和餃子

不過不失
初初以為是普通龍蝦丸--原來是龍蝦芝士丸
沙拉,比一般茶餐廳的好吃

份量也比一般茶餐廳的多

感覺好抵
一口多士
炸甜薯是我這裡的第二至愛

很香甜,油不多不膩口

連皮食,外脆內軟,一口一個,正
豬排
雞排
我咁大個女都冇見過咁大塊雞排
獨食難肥,一定要同朋友仔分享
甜品是雪糕,周生一個人食左3個。。。

我覺得今次的放題最驚喜是可以見到有好多的童年回憶,而且有3個小時的時間,足夠我好好咁玩,慢慢咁食

他的食物碟碟都好大碟,而且上菜的速度非常快速,都黎得好齊

放題有咩要求,最重要就是食的時間夠長,夠抵食,食物黎得夠,上得快,食物味道OK已經好夠,而家仲有埋野玩,真是一舉n得。

這裡我建議同一大班朋友一齊黎食,因為呢度既野食好大件,一碟的量好足,我咁細食,好易一兩碟已經飽哂,所以建議不浪費食物,可以同朋友一齊黎食,又或者同個食得既朋友一齊黎,咁就最抵食啦

2016-07-05
  • 炸甜薯
2016-08-05 438 浏览
天氣熱,搵間近近地的食午餐。上次食過幾好,就帶個fd來。其實地點有少少難搵,因為街上面無招牌的。12:40上到去,無乜人,坐左張4人枱。一坐低,個侍應姐姐就介紹最新優惠"facebook打卡有8折",仲奉上兩杯自家制洛神花茶。本來樓面無乜侍應的,得一個姐姐落單,落完單就突然多左3,4個份量幾大,好似食極都食唔完咁。個湯底有少少牛肉味,好清。如果唔係韓式湯麵辣,我都唔會揀台式湯麵,因為唔鍾意呢種質地的麵。豬扒一大塊,唔鞋,有稍微腌過,但唔會重口味,脆漿都薄的。好在有少少沙律菜同kimchi,唔係成餐就得肉同澱粉質喇個fd食牛肉麵,好多塊牛𦟌,而且厚厚的仲有蘿蔔同紹菜。濃濃的牛肉湯底,好似好好味咁而且個fd話牛𦟌唔un, 下次要試丫仲有豬手都要

個fd食牛肉麵,好多塊牛𦟌,而且厚厚的
仲有蘿蔔同紹菜。濃濃的牛肉湯底,好似好好味咁
而且個fd話牛𦟌唔un, 下次要試丫
仲有豬手都要
牛肉麵
一生何求台式炸排骨湯麵
2016-08-05
2016-07-28 549 浏览
人地介紹話呢間任食打邊爐啲嘢食新鮮,我超鐘意打邊爐,當然要一試。首先環境就比較細,當然相對就冇酒樓咁嘈。湯底方面,就揀咗3款,一款豬骨湯底就必選的,另外我地再揀咗韓國海龍皇同重塵辣雞健湯底,而我覺得海龍皇係必選的!辣雞我就覺得一般。食材方面,一般去出面啲任食場肥牛多數係超肥而呢間就適中同好新鮮,而豚肉我地都覺得好正!大家可一試。有一樣比較特係有拉面點,而仲係好正。整體嚟講呢間值得一試。
整體嚟講呢間值得一試。
2016-07-26
2016-07-24 3964 浏览
雖然正值炎夏,但係仍然冇損我地對打邊爐的熱情,一般的任食火鍋通常設有120分鐘的任食時段,而今次我地揾到呢間可以任飲任食4.5小時的火鍋店,而且價錢合理,星期一至四,每位$158,星期五至日,每位$168,而呢度最特別的地方就係有得玩,又得食,而且又可以盡情慢慢嘆,簡正可以一次過滿足晒所有願望~餐廳內除了有大型的電流棒玩具外,更提供波子棋,飛行棋,和鬥獸棋等的懷舊玩具,裝修更別出心裁的設計了80,90年代的情懷,架上更設有很多紙制的模型飛機等,餐具都是用上當年的硬膠碗碟和格仔枱布,這些點滴好讓人勾起很多兒時的回憶。開餐前到外面自取飲品和醬料,有我最喜歡飲的韓國提子梳打和蘋果梳打,如果想健康d可以選擇苿莉綠茶,或熱綠茶。湯底一共有三款味道,除了指定的九洲豬骨濃湯外,另外三選二,我們點了清湯牛魔王和韓國海鮮海龍王。湯底味道很濃郁,豬骨味的湯有點像豬骨拉麵的味道,牛魔王湯底內𥚃有牛肋骨和牛筋,呢個加埋羅白落去食,湯味更鮮甜,而且羅白充份吸收了湯的味道,就像清湯牛腩中的羅白一樣好吃;而海龍王湯底則是帶有泡菜的味道,內𥚃更有蝦,魷魚和青口等的海鮮,海鮮記得要趁嫩食~ 雖然湯頭睇落紅當當的,但辣味
湯底味道很濃郁,豬骨味的湯有點像豬骨拉麵的味道,牛魔王湯底內𥚃有牛肋骨和牛筋,呢個加埋羅白落去食,湯味更鮮甜,而且羅白充份吸收了湯的味道,就像清湯牛腩中的羅白一樣好吃;而海龍王湯底則是帶有泡菜的味道,內𥚃更有蝦,魷魚和青口等的海鮮,海鮮記得要趁嫩食~ 雖然湯頭睇落紅當當的,但辣味唔算重,怕辣的都岩食~ 一鍋湯底有齊曬中,日,韓的口味,再一次滿足晒我的願望~
食物方面選擇也頗多,肥牛,豚肉,雞,魷魚,墨魚仔等一一供應,丸類方面亦一應俱全,除了有一般吃到的款式外,比較特別的丸有飛魚籽魚蛋腸,介辣包心丸,咖哩丸,黑松露丸等等,更有一個section 是專點台灣直送的丸類的。
我們點了一份肥牛和一份豚肉,原來份量也頗大的,差一點點我們就吃不完!肥牛夠滑溜,而且牛味十足,性價比很不錯。
另外點了飛魚籽魚蛋腸,響鈴,百頁豆腐,芝士豆腐,年餐肉,芝士龍蝦丸,minion 芝心包等等。飛魚籽魚蛋腸這個名字很特別,原來就是魚肉腸內有一粒粒的魚籽,咬落卜卜脆口感很好,另外芝士迷一定不能錯過這裡的芝心丸,首推的就是minion 芝心包和芝士龍蝦丸,內裡包著厚厚濃濃的芝士,必食之選~
食左甘多肉當然要食返多d蔬菜平衡返,蔬菜和金菇的份量亦豪不吝嗇,保證一定吃到飽。
最後仲有甜品食,有抹茶,雲尼拿和荳腐味可以選,雖然我好想食曬抹茶和荳腐味,不過由於太飽的關係,唯有只吃荳腐味,雪糕又圓又大球,豆味香濃,好好味,臨走時仲玩埋電流棒,今餐大滿足~
2016-07-19