2016-09-22 4897 浏览
工作、家庭,香港人各有各压力,永远都在怀念以前细个嘅欢乐时光!由于朋友同我都各有问题想呻下,觉得最开怀就系去任食打边炉喇!于是就黎到观塘呢度揾下食一入到黎,环境已经有惊喜呢度竟然俾我地揾到个儿时玩意,用支电棒喺呢啲铁圈入面行,支铁棒唔可以掂到个圈,唔系就输架啦!以前细个好似掌门人果啲节目都有玩架! (opps!系咪透露左年龄?)同埋现场环境布置都好怀旧,架上面的纸摆设都呈现左啲香港旧建筑物,好似时光倒流咁同埋呢度都几旺场架!最好都系book定位会稳阵啲(事关我地上次walkin黎无晒位)多手拎左台面份餐牌黎睇,原来佢地晚市先做火锅,日头系一间茶餐厅黎架!都好多元化㖞咁晚市其实就只有呢张点餐纸架啫!汤底个名叫做三格格,即是总共有三只汤底啦! 先从最顶果度拣汤底(三拣二),另加一定要配嘅九州猪骨浓汤汤底咁三拣二入面我地就拣左「韩国海鲜」同埋「重庆辣汤」个人就好喜欢猪骨浓汤,汤味真系好够,我同朋友忍唔住不左成碗黎当汤咁饮🙈其次就系韩国海鲜汤底,佢唔算好辣,但有好香韩国泡菜味,加上汤入面真系有好多海鲜,例如有虾,鱿鱼圈,八爪鱼仔等!所以汤底都几鲜味嘅不过要试汤底味道,真系要趁头一两转加水前因为

一入到黎,环境已经有惊喜
(事关我地上次walkin黎无晒位)

咁三拣二入面我地就拣左「韩国海鲜」同埋「重庆辣汤」

不过要试汤底味道,真系要趁头一两转加水前

因为唔系加汤,而系加水,所以加左两三次之后其实汤味开始变淡
酱料就需要行去出面个酱料区域度拎,都系啲基本野
饮品方面,除左大路气水,仲有韩国饮品同冰红茶,美连达橙汁等
如果唔想饮气水,侧边仲有柚子蜜俾你自己用杯针架
呢度同平时鸡煲边炉果啲上菜有啲唔同
佢唔会话分好多碟上菜,反而系一碗过,有好有唔好啦

环保啲,唔洗用咁多只碟
啲野食捞埋一齐,可能要揾到落底先揾到自己想食果粒丸
不过好在系放埋一齐果啲都系啲雪藏食物
而海鲜/ 新鲜肉,例如猪颈肉还是会分开放,确保卫生!赞一个喔!

另一样令人食得开怀嘅,应该系同啲餐具有关

因佢地啲餐具全部都好colorful,睇到人都开心啲啦!

呢度仲有好多款特色食物,例如黑松露丸,芥末包心丸,年糕鱼饼,咖哩丸等等,都系出面比较少见的,值得一试架!

最后仲有雪糕可以点添!

其实我地当日系咁一边食一边倾,唔觉唔觉原来人地都收铺啦!

丫~我想赞下嘅
❦锅底同配料都试得快,唔洗系咁催
❦食物无漏单
❦店员都有间唔中行过黎望下你有无野要,唔会话举左手劲耐都无人黎

2016-08-16
用餐时段