餐厅: 銀座炎蔵燒肉
资讯:

2025-06-03 1016 浏览
上個月去到日本旅行,由於老婆食嘢偏向少食紅肉,而和牛一類油脂咁重嘅就更加唔啱,所以,一餐日式燒肉都無試。而日式燒肉都好一陣子無食過,搵番好此道嘅親友聚一聚兼食番餐。今夜,就嚟到「D2 Place One」嘅「銀座炎藏燒肉」探店,佢喺東京銀座嘅過江龍,主打日本和牛同多處罕有部位,值得一訪。一室傳統日式嘅木系環境,配以柔和燈光,感覺幾舒服,我哋被安排坐晌卡位,感覺寧舍闊落,最鍾意喺挨背加高咗個屏風,令前後嘅騷擾度大大減低。此外,近門口有個凍櫃,放滿唔同部位嘅和牛,望上去蠻吸引。餐具、紙巾、簡單嘅調味早已放好晌枱上,玄米茶亦由侍應緩緩送上,下單可用枱旁嘅二維碼。而烤爐抽風採用下抽式,且夠強力,所以,食完成晚都唔會一身油煙味,讚。講到食物選擇,單喺用嚟烤肉用嘅黑毛和牛就已經非常之多,有啲更喺稀少部位,睇圖都令人留晒口水。當然,食烤肉就仲有豚肉、雞肉、海鮮、野菜……等等供應啦。此外,食事、一品料理、飲品、酒類及2、3、4人套餐,都一應俱全。不過,掃二維碼進入點餐版面,會發現選擇仲會多啲。菠蘿乳酸梳打、草莓番石榴乳酸梳打 $42食烤肉咁熱焫焫,梗喺要飲凍飲啦,所以,我哋同樣揀嚟冰凍嘅梳打邊食邊飲。
,值得一訪。
此外,近門口有個凍櫃,放滿唔同部位嘅和牛,望上去蠻吸引。
菠蘿乳酸梳打、草莓番石榴乳酸梳打 $42

食烤肉咁熱焫焫,梗喺要飲凍飲啦,所以,我哋同樣揀嚟冰凍嘅梳打邊食邊飲。小弟向來甚好菠蘿,加埋乳酸,甜酸爽集於一身,襯烤肉真喺非常夾;而親友杯草莓番石榴乳酸梳打賣相靚仔,味道清新酸爽,配烤肉真喺無得輸。
菠蘿乳酸梳打、草莓番石榴乳酸梳打
炎藏和牛「極致」4點拼盤 $398

啲和牛有多款拼盤,揀拼盤當然比散點划算,我哋就點咗一份4點盛,唔使擔心唔知自己食咗乜,每款肉都有個牌仔介紹,包括:和牛上等肋肉、和牛肋肉、和牛龜之甲同和牛鞍下,睇到個賣相同啲和牛嘅色澤,已叫人心動。
和牛上等肋肉

有個「上等」二字,信佢喺好嘢嚟,試試佢先。睇上去油花好靚,加上厚切,燒到微焦,入口既有肉味,又有脂香,肉質細膩且極富肉汁,不失上等之名。
和牛肋肉

呢一款裁出嚟更厚身,外型就好似平常食韓燒嘅牛肋肉咁,但就切成一件件,而且,仲鎅晒花。比起和牛上等肋肉,呢個肉味更濃,口感軟腍有嚼勁,沾點鹽,肉味更突出。
龜之甲

好特別嘅名,唔止第一次食,個名都喺第一次聽,原來喺大腿一個位置。裁成薄切,輕輕焫一焫兩面就食得,油脂無咁重,肉質細緻嫩滑,油香跟肉香都較平衡。
和牛鞍下

又喺一個未聽過嘅部位,但賣相真喺吸晴,薄薄嘅一大片,油花如大理石紋般,稱為霜降更有意境。入口油香澎湃咁晌口腔湧流,甚有入口即化嘅感覺,沾上燒肉汁真喺一流。
海鮮三味 $188

食完4款和牛,可謂各有亮點,每款都好精彩。跟住落嚟,就唔少得試試海鮮,選呢款「海鮮三味」就最好,一份海鮮試晒帆立貝、虎蝦同大魷筒,睇見色澤閃爧爧就知新鮮貨,童叟無欺。
海鮮三味
帆立貝

雪白嘅帆立貝喺連殼成隻擺晌爐上燒,燒至收收哋水就差唔多,入口口感鮮嫩,甚具彈牙感,此外,味道鮮甜帶點點海水鹹鮮味,絕對食得出喺新鮮靚貨。
虎蝦

超級大隻,真喺有成隻手掌咁大,燒至轉色,再焫一焫背脊厚肉位就食得,因為背脊位已鎅開,食用方便。咬落肉質爽口,甚富蝦嘅鮮甜味,蝦頭仲帶有少少豐腴嘅蝦膏。
大魷筒

大大隻魷筒已經剪成一圈圈,燒到焦黃,沾上燒烤醬汁再烘一烘,更加惹味,而食落柔韌有咬口,卻唔會好似軔到擦子膠咁,同樣好食。
蔬菜拼盤 $68

食咁多肉,唔食番多少少菜平衡吓好有罪惡感,一份蔬菜拼盤有齊多款蔬菜就最好喇。啲蔬菜燒過之後,跟平時灼菜、烚菜風味唔同,又跟炒菜唔一樣,有少少焦香味,而且,收咗水,粟米、南瓜更甜,菇菌更香。
石鍋拌飯 $88

淨喺烤肉、燒海鮮,怕唔夠飽,所以,嗌一客食事,簡簡單單叫咗石鍋拌飯,嚟到滾熱焫,飯面鋪滿唔同嘅蔬菜,夠營養又健康,仲加隻日本蛋,將所有食材撈勻,食味一流,飯底仲有少少脆口嘅飯焦。
石鍋拌飯
日本產柚子雪糕 $28、季節限家軟雪糕(芒果、蘋果味) $38

最後,追加兩客甜點作結。小弟覺得柚子雪糕比較有啲似雪葩,但估唔到,咪睇佢白潺潺,好香柚子味;而另一款軟雪糕好軟滑,淡雅嘅芒果同蘋果味,食落唔錯,仲灑上少少脆筒碎,添幾分脆口感。
日本產柚子雪糕、季節限家軟雪糕
總結而言,呢度唔單環境舒服、雅致,招呼好到位,侍應亦有禮,而食材喺極具質素,尤其主打和牛,牛肉控嘅朋友值得嚟一嚟。午市會供應一啲和牛燒肉套餐,相信性價比更高
海鮮三味
石鍋拌飯
🥩銀座炎藏燒肉🥩每個月盡量安排一日不帶小孩的約會❤️ 今個月安排咗位於荔枝角嘅銀座炎藏燒肉😎吃到很多和牛稀有部位,大滿足🥰.🥩和牛極致定食(3種)$248廚師嚴選3個部位,選擇困難症嘅解決方法係,將問題交俾專業人士決定😂1️⃣龜之甲:第一次食,原來係和牛大腿四頭筋,油脂分布較少,口感清爽,食多玫塊都唔怕漏☺️2️⃣和牛肋肉:肉味更濃郁,油花更重,有嚼勁,食肉獸的摯愛😍3️⃣和牛友三角:牛腿肉中一個三角形的部位,油花極多(欣賞下佢優美嘅霜降紋),卻同時吃到瘦肉的強烈肉味,雙重享受💕.🥩和牛羽下。貝身燒肉定食 $198我仲專登google邊個位置比較油先order😎1️⃣羽下:和牛肩胛位置,油花分布如羽毛細緻🪶,口感軟嫩有彈性😋2️⃣貝身:和牛中腹接近腰脊位置,肉汁豐沛,吃著齒頰留香🤤.🍳月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48已經叫了定食(有白飯)還是要另外點的月見紫菜飯,總覺得吃和牛燒肉不能缺少它🙈 餐廳超有誠意地選用蘭王蛋,美麗的橙紅色蛋黃,蛋香撲鼻,這樣的蛋才經得吃生吃的考驗👍🏻.🍹白桃乳酸梳打 +$22🍹巨峰提子乳酸梳打 +22
🥩銀座炎藏燒肉🥩

吃到很多和牛稀有部位,大滿足🥰

🥩和牛極致定食(3種)$248

🥩和牛羽下。貝身燒肉定食 $198
我仲專登google邊個位置比較油先order😎
2️⃣貝身:和牛中腹接近腰脊位置,肉汁豐沛,吃著齒頰留香🤤

🍳月見紫菜飯(配蘭王蛋)$48

🍹白桃乳酸梳打 +$22
🍹巨峰提子乳酸梳打 +22

2025-04-17
早幾日收工留咗喺荔枝角食同朋友食埋個晚飯先走估唔到D2 Place呢間燒肉真係唔錯👍🏻🥩 炎藏和牛「極致」六點拼盤 ($588)拼盤分別由和牛六個不同部位組成,每款都有三塊,分別係和牛龜之甲、和牛上後腰脊肉、和牛臀肉蓋、和牛貝身、牛友三角及和牛羽下。🐄🤠首先由屬於赤身部位既和牛龜之甲及和牛上後腰脊肉開始試起,雖然赤身部位油脂唔算好多但話哂都屬於和牛中的稀有部位,食落牛味濃郁口感清爽。😋跟住就到和牛臀肉蓋及和牛貝身啦,相對起之前果兩款,呢兩款既油脂會比較平均,食落肉質柔軟肉味甜香,如果想略為為和牛增添少許調味,可以沾上少量嘅燒肉汁或海鹽,更有風味。😋最後既和牛友三角及和牛羽下,應該係霜降和牛之中的佼佼者🤩對比以上果四款,呢兩款都係比較少見既和牛稀有部位,小編今次終於有機會試到啦!😜 和牛油脂就好似大理石紋一樣分佈得細緻均勻,食落無論油脂香及肉味層次都好豐富,小編仲建議可以沾上少量新鮮磨製既wasabi ,辛辣感令到肉味更加濃郁且可以減低和牛油脂帶黎既膩感。🔥🔥🥩和牛西冷薄切大判燒 ($238)大判燒黑毛和牛西冷大大塊,基本上每邊大火燒5-10秒燒到五成熟再沾上蛋漿食,入口牛肉柔軟油脂感十

🥩 炎藏和牛「極致」六點拼盤 ($588)

🥩和牛西冷薄切大判燒 ($238)
大判燒黑毛和牛西冷大大塊,基本上每邊大火燒5-10秒燒到五成熟再沾上蛋漿食,入口牛肉柔軟油脂感十足仲充滿蛋香,真係夠哂惹味。🤭

🍙 月見紫菜飯(配蘭王蛋)($48)
食得燒肉又點可以唔叫返碗白飯拌來一齊食,月見紫菜飯就可以一次過滿足晒小編幾個願望,日本米香加埋蘭王蛋香仲有紫菜,配埋和牛燒肉一啖放入口,的確係滋味無窮話咁快幾啖就食完碗飯啦。🍚🍚🍚
2025-02-10
  • 炎蔵和牛[極致]6點拼盤
銀座炎蔵燒肉今次要介紹一間喺荔枝角嘅一間燒肉店叫「銀座炎蔵燒肉」,呢間燒肉店係來自日本東京銀座嘅過江龍,佢哋主打日本和牛同提供咗多款唔同罕有日本和牛嘅部位,燒肉店位於喺D2 Place ONE商場入面,入到去通道算闊落,輪椅人士去食都超級方便,店員好快就安排我坐適合輪椅嘅位置,一坐低店員會遞上2杯麥茶,呢間燒肉店係用QR Code落單,落單之後日本和牛就好快就上枱,不過個爐就比較猛火,好容易黐底,最後叫店員幫手搽油喺網上面,食完之後仲可以喺餐廳門口玩自拍機,果部自拍機只要望住鏡頭就會幫你著和服,都幾搞笑下!1.和牛上等肋肉定食+定食前菜$198+巨峰提子乳酸梳打$22(10/10)呢碟和牛上等肋肉定食套餐非常豐富,淨係食前菜都好豐富,前菜包括有泡菜、沙律菜同牛骨湯,叫咗定食套餐仲會有一碗日本米飯,至於和牛上等肋肉真係好味到不得了,叫得上等真係無叫錯,和牛上等肋肉嘅油花非常平均,牛味非常濃,咬落油脂非常香,每一舊和牛肋肉係厚切,肉質非常軟淋,和牛上等肋肉一共有6大舊,必叫之選!飲品叫咗巨峰提子乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身巨峰提子乳酸味道,如果落少d梳打水就更
銀座炎蔵燒肉

飲品叫咗巨峰提子乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身巨峰提子乳酸味道,如果落少d梳打水就更好飲!

2.和牛咖哩飯定食+定食前菜$118+菠蘿乳酸梳打$22(9.5/10)
呢碗和牛咖哩定食套餐都非常豐富,淨係食前菜都好豐富,前菜包括有泡菜、沙律菜同牛骨湯,至於和牛咖哩飯入面嘅咖哩汁甜甜地,辣度係微辣,和牛粒入口即化,完全唔韌,必叫之選!
飲品叫咗菠蘿乳酸梳打,不過我覺得梳打水落得太多,飲落太多氣,蓋過哂本身菠蘿乳酸味道,如果落少d梳打水就更好飲!

3.日本產雞腿肉$48(10/10)
呢碟日本雞腿肉肉質非常嫩滑,好新鮮無雪味,一共有3舊雞腿肉!

4.上等牛舌$98(8/10)
呢碟上等牛舌可能因為係薄切關係,我覺得比較韌咗少少,又容易黐喺網度,一共有6片上等牛舌,我自己本身比較鍾意食牛舌,今次呢碟上等牛舌有少少失望!

5.日本產柚子雪糕$18(10/10)
呢一球日本柚子雪糕比較有驚喜,食落真係有柚子果肉喺雪糕入面,雪糕好滑,必叫之選!

6.沖繩海鹽雪糕$18(9.5/10)
呢一球沖繩海鹽雪糕食落口有淡淡海鹽味,雪糕好滑,唔錯!

2人總共價錢$618.2,其他有加一服務費!

個人口味總評分:9.5/10

@ginzaenzohk

地址:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖

#銀座炎蔵燒肉 #燒肉店 #香港美食 #荔枝角美食 #荔枝角好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 日本產柚子雪糕
  • 日本產雞腿肉
  • 和牛咖哩飯定食
  • 和牛上等肋肉定食
2025-07-04 0 浏览
同朋友一齊放假就出左荔枝角揾食,喺D2 Place ONE行行下,見到銀座炎蔵燒肉,佢d午市定食幾抵食咁,諗住試吓唔同嘅餐廳,就入咗去。我地嗌左一牛一豬一雞,仲追加左份牛舌share食⭐️L1 和牛極致定食(3種)呢個定食可以一次過試到三種唔同部位嘅和牛,都幾抵食。上後腰脊肉:肉味相對濃郁,鍾意食牛味嘅可以試吓。臀肉蓋:油花分佈得唔錯,燒完入口軟嫩,唔會韌。和牛蕊蕊:油香比較清爽,帶有少少肉嘅甜味,口感細膩。⭐️L9 夢之大地豚肉盛合定食豚肉盛合係薄切,唔會太厚,容易燒熟。油份都幾充足,燒嘅時候會出油,仲好搶火添🤣,燒完食落幾香口。⭐️L11 日本產雞肉盛合定食雞肉盛合份量幾多,雞肉係厚切,燒嘅時候要留意火候,唔好燒焦。因為比較厚,所以要燒耐少少,確保入面燒得熟。因為雞本身都難燒,仲以為會overcook,點知食落仲好嫩滑,好有滿足感呀😍⭐️上等牛舌牛舌係薄切,好快熟,唔使燒太耐。唔怕overcook,又好快食得,正😋總括嚟講,銀座炎蔵燒肉嘅食材新鮮度唔錯,價錢都算合理,如果喺荔枝角想食燒肉,可以考慮呢間。

我地嗌左一牛一豬一雞,仲追加左份牛舌share食

⭐️L1 和牛極致定食(3種)
呢個定食可以一次過試到三種唔同部位嘅和牛,都幾抵食。
上後腰脊肉:肉味相對濃郁,鍾意食牛味嘅可以試吓。
臀肉蓋:油花分佈得唔錯,燒完入口軟嫩,唔會韌。
和牛蕊蕊:油香比較清爽,帶有少少肉嘅甜味,口感細膩。

⭐️L9 夢之大地豚肉盛合定食

⭐️L11 日本產雞肉盛合定食

⭐️上等牛舌

2025-06-21
  • 和牛極致定食(3種)
  • 上等牛舌
2025-07-04 0 浏览
木質裝潢搭配暖黃燈光營造出溫馨氛圍😊,職員服務熱情,整個體驗令人舒適~🎉點了一個二人餐 $938,內容包括:韓國泡菜🍚、炎蔵沙律🥗、上等牛舌🥩、和牛4點拼盤🐮、虎蝦🦐、和牛咖喱飯🍛、日本柚子雪糕🍊、沖繩海鹽雪糕🧂,重點還送了一瓶sparkling wine🍾特別介紹以下美味:❤ 上等牛舌牛舌口感彈牙😋,燒烤起來香氣四溢🌬️。搭配海鹽細嚼,肉味油脂都好濃郁~🥰 燒到外層微焦,內裡嫩滑,食落真的滿足!🔥🐮 和牛四點拼盤和牛肥腴嫩滑,入口即溶,質感一流!👍🏼每塊嘅油花紋理分明,燒至油脂微滲,佐以少許鹹和醬汁,超滿足!🍴 輕輕喺爐上 "辣" 兩下就夠咯,鎖住肉汁!💪最愛係上後腰脊肉!🦐 虎蝦虎蝦新鮮肥美,肉質結實有彈性。外殼燒至微焦,蝦頭膏超讚~🌟 燒過的海鮮特別有風味!🍊 日本柚子雪糕🧂 沖繩海鹽雪糕柚子雪糕清新,飯後超搭~😊 酸甜果香瞬間解膩! 海鹽另人喜出望外,nicely savory,鹹香奶味好特別!🍨 完美甜品結束~!🎊套餐豐富也高質,sparkling wine加分!
木質裝潢搭配暖黃燈光營造出溫馨氛圍😊,
職員服務熱情,整個體驗令人舒適~🎉

點了一個二人餐 $938,內容包括:
韓國泡菜🍚、炎蔵沙律🥗、上等牛舌🥩、
和牛4點拼盤🐮、虎蝦🦐、和牛咖喱飯🍛、
日本柚子雪糕🍊、沖繩海鹽雪糕🧂,
重點還送了一瓶sparkling wine🍾

特別介紹以下美味:
❤ 上等牛舌
牛舌口感彈牙😋,燒烤起來香氣四溢🌬️。
搭配海鹽細嚼,肉味油脂都好濃郁~🥰
燒到外層微焦,內裡嫩滑,食落真的滿足!🔥

🐮 和牛四點拼盤
和牛肥腴嫩滑,入口即溶,質感一流!👍🏼
每塊嘅油花紋理分明,燒至油脂微滲,
佐以少許鹹和醬汁,超滿足!🍴
輕輕喺爐上 "辣" 兩下就夠咯,鎖住肉汁!💪
最愛係上後腰脊肉!

🦐 虎蝦
虎蝦新鮮肥美,肉質結實有彈性。
外殼燒至微焦,蝦頭膏超讚~🌟
燒過的海鮮特別有風味!

🍊 日本柚子雪糕
🧂 沖繩海鹽雪糕
柚子雪糕清新,飯後超搭~😊
酸甜果香瞬間解膩!
海鹽另人喜出望外,nicely savory,
鹹香奶味好特別!🍨 完美甜品結束~!🎊

套餐豐富也高質,sparkling wine加分!

2025-06-16
2025-07-04 0 浏览
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️☺️消費指數:💰💰(TTL $994,人均消費$497)環境質素:☘️☘️☘️
系荔枝角D2 place 行街,見到呢間門面裝修好咗日本風,而且帶少少神秘嘅餐廳,原來系食高質日式燒肉為主,環境以木系設計配暖光,氛圍舒適☺️。和牛極致6點拼盤 ($588)肋肉: 小編個人最愛🥰油脂豐富,香氣四溢友三角: 系和牛比較稀有嘅部份,牛味非常濃郁腰脊肉: 肉質細嫩,偏瘦肉少少羽下: 位於牛肋骨,油花均勻,口感香甜臀肉蓋: 油脂少而結實,滿足感強。海鮮三味 ($188)拼盤包括魷魚、蝦及帆立貝,食材全部都好新鮮,燒後鮮甜Juicy。帆立貝同魷魚經過醃制,內外都好夠味,魷魚燒完之後,直頭好似平時外面韓國餐廳食既魷魚乾一樣。和牛炒飯 ($128) 炒飯粒粒分明,融入和牛油脂與肉香,味道濃郁,口感豐富,份量適中

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️☺️
消費指數:💰💰(TTL $994,人均消費$497)
環境質素:☘️☘️☘️

。和牛極致6點拼盤 ($588)
肋肉: 小編個人最愛🥰油脂豐富,香氣四溢
友三角: 系和牛比較稀有嘅部份,牛味非常濃郁
腰脊肉: 肉質細嫩,偏瘦肉少少
羽下: 位於牛肋骨,油花均勻,口感香甜
臀肉蓋: 油脂少而結實,滿足感強

。海鮮三味 ($188)

。和牛炒飯 ($128)
去開 D2 Place 睇戲,見到呢間燒肉,環境幾舒適咁,就入咗去,坐得幾舒服!😌🥩 和牛上等牛肋肉定食🐮牛夠肥!👍 油脂分佈平均,燒完入口即溶😋🥩 和牛極致定食 (和牛芯芯、臀肉蓋、上腰肉)🐮呢 3 隻肉香為主!👍 每款肉都有唔同嘅口感,燒完突出左牛味!🤤🍚 前菜 + 飯特別欣賞個泡菜佢有另外再調味,甜甜地!👍 配埋啲燒肉同泡菜一齊食,好滋味!😋🍜 和牛烏冬🐮見到個樣以為煮到啲牛肉好硬,點知又淋又有肉味,幾有驚喜!🤩呢間食物水準都幾高,環境又舒服,啱晒想食燒肉嘅朋友!😎 📍 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖@chillchill_aloye @ginzaenzohk #荔枝角美食  #香港探店 #燒肉 #和牛 #foodiehk

🥩 和牛上等牛肋肉定食🐮
牛夠肥!👍 油脂分佈平均,燒完入口即溶😋

🥩 和牛極致定食 (和牛芯芯、臀肉蓋、上腰肉)🐮

🍚 前菜 + 飯

🍜 和牛烏冬🐮
見到個樣以為煮到啲牛肉好硬,點知又淋又有肉味,幾有驚喜!🤩

呢間食物水準都幾高,環境又舒服,啱晒想食燒肉嘅朋友!😎

2025-07-02 0 浏览
最近品嚐到兩款令人回味無窮的和牛定食——和牛極致定食和和牛肋肉定食。兩者各具特色,無論是肉的質感、油花的分布還是整體的味道,都展現了和牛的極致魅力。和牛極致定食這份定食最大的特色是選用了多個不同部位的和牛,讓人能夠一次過享受和牛的多重層次。上後腰脊肉作為油花較少的部位,上後腰脊肉肉味濃郁且結實。這部分的肉質屬於扎實又不失柔嫩,咬下去時能感受到牛肉的原始風味。由於油脂含量較低,建議先品嚐這部分,慢慢感受其紮實的肉香。和牛羽下和牛羽下是牛肩胛部位中較軟嫩的一塊,油花分布恰到好處,入口十分滑嫩。它的口感與無骨牛小排相似,但風味上更為香甜且多汁。燒到微微焦香的時候,油脂釋放出濃郁的香氣,既有柔嫩的質感。和牛薄切每片牛肉燒起來香氣四溢,由於是薄切的關係,燒烤時只需要稍微留意火候,燒到5成熟就剛剛好,既保留了肉質的柔嫩,又能充分感受到和牛的多汁和香甜。和牛肋肉定食這份肋肉定食濃郁香醇,肋肉部位擁有豐富的油花,燒烤時油脂被釋放出來,因此燒烤後的口感更加滑嫩且多汁。燒到微微焦香的時候,油脂與肉汁完美融合,入口即化的感覺令人驚嘆 。📍銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓

和牛極致定食

上後腰脊肉

和牛羽下

和牛薄切

和牛肋肉定食

📍銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖
用餐优惠
試食活動
雖然朋友住喺港島區但他也專誠來荔枝角吃這間日式燒肉可見這間店真的是愛店今次我們是lunch 時段來吃選擇也相當豐富傳統的日式木系環境配合柔和的燈光還有卡座 私隱度比較高 可以很舒適的享受服務不錯很友善是用二維碼下單 可以慢慢選擇喜歡的套餐 也有單點服務員就介紹這裏的黑毛和牛是很高級別想不到價錢也平易近人人均消費200-300吃到水準如此高的套餐包含了定食前菜、泡菜、海帶湯沙律 我們另外追加了烏龍茶好像$20左右和牛肋肉「牛貝身」「和牛羽下」在霜降和牛之中牛肋肉當然不錯 脂肪比例很平均吃到肉質獨特的香味 再灑上幾顆海鹽或者燒肉汁這裏的爐熱度很足夠 而且不用經常更換也不會烤焦 和平時的燒肉店不一樣烤出來的和牛看到美麗的格仔紋 很滿足入口也是 感受到肉汁爆發如果你要我選的話,我會更喜歡吃牛肋肉或者 和牛羽下 牛肋肉肉味比較香 羽下脂肪比例更高 配搭着一起吃把它好的和牛放在飯上面一起吃真的讓人很回味另外也吃了日本產的雞肉 和夢之大地豚肋肉這裏的肉質也是有保證 隨便燒也好吃也有定食套餐用上質素很不錯的和牛趕時間可以點這個
雖然朋友住喺港島區

可以慢慢選擇喜歡的套餐 也有單點
服務員就介紹這裏的黑毛和牛
是很高級別想不到價錢也平易近人
人均消費200-300吃到水準如此高的

套餐包含了定食前菜、泡菜、海帶湯沙律
我們另外追加了烏龍茶好像$20左右

和牛肋肉「牛貝身」「和牛羽下」
在霜降和牛之中

用上質素很不錯的和牛
趕時間可以點這個

• 和牛肋肉
  • 和牛上等肋肉定食
成日心思思想食高質燒肉?唔使搭飛機啦!荔枝角D2 Place呢間「銀座炎蔵」簡直係隱世王者,由肉質到環境都還原日本本店風味,今晚食完真係忍唔住要同大家爆seed分享✨ **👅 上等牛舌 (必點神物!)** 厚切到冇朋友!炭火一燒外脆內軟,咬落「嗦嗦聲」仲爆肉汁💦 簡單蘸檸檬汁已經鮮到癲,師傅刀功令每塊都爽彈過打乒乓🏓 **🐷 日本產豚肉/豚肩胛 (豚控尖叫!)** 粉嫩雪花紋靚到唔捨得燒🔥 豚肩胛油脂分布似藝術品,入口即溶仲帶淡淡甜香!配秘傳味噌醬一絕,食完成個口腔飄住和風~ **🍚 和牛炒飯 (黯然銷魂飯)** 鑊氣衝天!粒粒飯被和牛油脂包住✨ 仲有脆口蒜片同流心蛋黃加持,邪惡度爆燈💡 食到尾碟零油漬,師傅功力見真章! **🍑 白桃乳酸梳打 (少女心爆發)** 桃香爆炸!乳酸細泡泡攻陷味蕾💖 食燒肉啖啖解膩,仲有原粒桃肉埋伏杯底,靚到要相機飲先📸 **🎨 炎嵅和牛「極致」四點拼盤 (手機先食冠軍🏆)** A5級視覺衝擊!霜降西冷/赤身/牛肋肉/橫膈膜一次集郵,炭燒後油脂香衝上鼻腔🤯 重點跟「炎蔵三色秘鹽」:抹茶鹽x柚子鹽x岩鹽,每款肉都有專屬BGM! **🍊 柳

**👅 上等牛舌 (必點神物!)**

**🐷 日本產豚肉/豚肩胛 (豚控尖叫!)**

**🍚 和牛炒飯 (黯然銷魂飯)**

**🍑 白桃乳酸梳打 (少女心爆發)**

**🎨 炎嵅和牛「極致」四點拼盤 (手機先食冠軍🏆)**

**🍊 柳橙梳打 (夏日救星)**
鮮榨橙香超Fresh!氣泡細密到似香檳🥂 食完濃味嘢啜一啖,瞬間refresh味蕾再戰round 2!

**💡 食後感**
今次真係由舌尖幸福到腳趾尾💫 由日本直送嘅靚肉+專業燒烤指導,完全冇失手位!想喺香港食到東京銀座質素,呢度絕對係秘密基地~ 燒肉癮起?呢鋪真係要試到盡先安樂啊!

📍 **銀座炎蔵燒肉**
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖
(商場冷氣超足 燒肉唔會成身味加分✅)

#荔枝角燒肉王者 #日本直送靚肉 #和牛四點拼盤上線 #牛舌控認證 #白桃梳打顏值擔當
#銀座炎蔵香港店 #D2Place食通天 #相機食先症候群 #燒肉配秘傳鹽絕了
2025-06-26 0 浏览
炎蔵和牛「極致」6點拼盤 1. 和牛龜之甲:後腿外側肉,瘦肉為主帶筋,炭烤後肉香濃郁有嚼勁 2. 和牛友三角:稀有後腰三角位,油花細密如網,入口即化無渣 3. 和牛芯芯:膝蓋肉筋膜明顯,建議剪小塊烤透,膠質感突出 4. 和牛內腿肉:運動部位肉質緊實,沾燒肉醬提味更佳 5. 和牛貝身(腹牛柳):腹脅雪花紋路美,油脂滴火引發烈焰,焦香誘人 6. 上等牛肋肉:經典鹽蔥卷吃法,油花與肉感平衡,穩妥之選 和牛里肌芯里脊最嫩部位!淡粉肉色撒岩鹽,肉汁鎖滿,原味才能吃出牛奶香氣。厚度切得剛好,啖啖肉。 🍚 月見紫菜飯(配蘭王蛋)現烤紫菜脆度滿分,戳破蘭王蛋黃裹飯粒,蛋香濃無腥味。白飯煮得偏軟易拌開,建議留半碗配燒肉油脂,自製迷你丼飯。

炎蔵和牛「極致」6點拼盤
3. 和牛芯芯:膝蓋肉筋膜明顯,建議剪小塊烤透,膠質感突出
4. 和牛內腿肉:運動部位肉質緊實,沾燒肉醬提味更佳
6. 上等牛肋肉:經典鹽蔥卷吃法,油花與肉感平衡,穩妥之選

和牛里肌芯

🍚 月見紫菜飯(配蘭王蛋)
2025-06-22 0 浏览
黎開d2place就會想食銀座炎藏, 佢嘅質素可以媲美係日本食嘅燒肉餐廳一入門口已經見到大量和牛, 好吸引🤩餐廳有唔同嘅套餐可以選擇座位闊落,坐得好舒服炎藏和牛極致六點拼盤全部和牛嘅油花都好靚,好平均,只要燒熟咗一邊再輕輕燒一燒另一面,就好Juicy, 一咬出就爆出油脂, 個人覺得厚切嘅(和牛羽下,和牛三角)係最好食上等牛舌牛舌質素亦好高,入口十分彈牙,一啲都唔韌炎藏沙律沙律配上柚子醋,份外清新,要嚟中和返和牛嘅油膩感一流清酒煮大蜆每隻蜆肉都脹卜卜,食落口好似有一泡水咁,好新鮮和牛炒飯炒飯粒粒分明,蛋香十足,而且充滿牛脂香巨峰提子乳酸梳打因為和牛嘅質素實在太高,我同朋友都覺得下次可以再encore😋😋😋

一入門口已經見到大量和牛, 好吸引🤩

餐廳有唔同嘅套餐可以選擇

座位闊落,坐得好舒服

炎藏和牛極致六點拼盤

上等牛舌
牛舌質素亦好高,入口十分彈牙,一啲都唔韌

炎藏沙律
沙律配上柚子醋,份外清新,要嚟中和返和牛嘅油膩感一流

清酒煮大蜆
每隻蜆肉都脹卜卜,食落口好似有一泡水咁,好新鮮

和牛炒飯
炒飯粒粒分明,蛋香十足,而且充滿牛脂香

巨峰提子乳酸梳打

2025-06-16 181 浏览
🩵和牛極致定食跟定食前菜,包湯、沙律、泡菜、白飯,有3款和牛,每款都有3片,份量唔少!牛舌仲要係厚切,燒完咬開中間仲keep到軟淋口感☺️🩵石鍋和牛伴飯定食跟定食前菜,石鍋既配菜同和牛、生雞蛋好夾,有齊爽口、淋身既蔬菜,仲有好多飯焦😍🤤🩵追加和牛鞍下&和牛龜之甲我同朋友都係食肉獸,追加左兩份牛,和牛鞍下油花分布較多,入口比較軟嫩;第一次食和牛龜之甲,呢款油花分布少d,肉味較出👍🏻👍🏻
🩵和牛極致定食

🩵石鍋和牛伴飯定食

🩵追加和牛鞍下&和牛龜之甲

來自🇯🇵日本東京銀座嘅燒肉品牌🌟銀座炎蔵燒肉🌟 ,位於D2 Place,主打🇯🇵日本產A4黑毛和牛🐂及其稀有部位!🥩肉品高質,爐具嘅保養亦做得好好✨,好輕鬆就燒到外香內爆汁嘅美味燒肉😋!🥩炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588日本產A4黑毛和牛六拼,當中包含稀有部位!友三角 - 稀有部位之一,霜降嘅油花,肥美甘香!臀肉蓋 - 薄切嘅臀肉蓋,肉香同埋油香並重!鞍下 - 薄切極軟嫩,有一定嘅油香!貝身 - 有充足嘅油花,油脂嘅甘甜味好正!羽下 - 稀有部位之一,係肩肉入面霜降得最靚嘅肉!笹身 - 厚切嘅笹身,一咬勁爆多甘香嘅肉汁!👅上等牛舌 $98大大片優質牛舌,燒到有少少濃邊就最正!🐖日本產豚肋肉 $88豚肋肉嘅油花都靚到好似和牛咁!🥗蕃茄沙律 $48蕃茄爆汁香甜,沙律菜夠Fresh夠爽脆!🍚日本產白飯 $22/碗連埋燒和牛嘅肉汁一齊食,不得了!🍹菠蘿乳酸梳打 $42清爽微酸解膩,又夠消暑!

🥩炎蔵和牛「極致」6點拼盤 $588

日本產A4黑毛和牛六拼,當中包含稀有部位!
友三角 - 稀有部位之一,霜降嘅油花,肥美甘香!
臀肉蓋 - 薄切嘅臀肉蓋,肉香同埋油香並重!
鞍下 - 薄切極軟嫩,有一定嘅油香!
貝身 - 有充足嘅油花,油脂嘅甘甜味好正!
羽下 - 稀有部位之一,係肩肉入面霜降得最靚嘅肉!
笹身 - 厚切嘅笹身,一咬勁爆多甘香嘅肉汁!

👅上等牛舌 $98

大大片優質牛舌,燒到有少少濃邊就最正!

🐖日本產豚肋肉 $88

豚肋肉嘅油花都靚到好似和牛咁!

🥗蕃茄沙律 $48

蕃茄爆汁香甜,沙律菜夠Fresh夠爽脆!

🍚日本產白飯 $22/碗

連埋燒和牛嘅肉汁一齊食,不得了!

🍹菠蘿乳酸梳打 $42

清爽微酸解膩,又夠消暑!
2025-06-03