2019-03-10 2438 浏览
難得星期一放假,所以同老公去銅鑼灣食個高級午餐。餐廳係銅鑼灣利園附近,同一座大廈有數間高級食肆。下次會試一試其他餐廳。我地點左雪舟鐵板燒午餐,食物全部都好新鮮。前菜:南瓜🎃沙律🥗、日式茄子🍆茶碗蒸:非常香滑。只見廚師把冰放上鐵板,然後加蓋。不用10分鐘便蒸好滑溜溜嘅茶碗蒸。煎帶子:帶子非常大隻,煎嘅時候非常乾身,完全沒有出水。廚師話最緊要解凍夠,吸哂d水,火🔥夠大先煎到彈牙唔出水的帶子。帶子大隻之餘仲好有鮮味,外層彈牙爽口,入面剛半生熟,能保持鮮味而不會韌。煎蝦:從來無諗過蝦頭都可以食,蝦頭脆卜卜,蝦肉彈牙可口,拌上廚師即煮的牛油汁。蝦肉的鮮味配上牛油的濃香,口感一流。煎美國🇺🇸高級牛柳:牛柳絕對是重頭戲。雖然份量唔大,但好味o既食物不需太多,太多則膩,而且唔夠矜貴。廚師先煎香兩邊,然後再切開略煎。加埋鹽和醬汁,非常juicy,而且好淋又有牛肉味。米餅蒜蓉炒飯:蝦餅食得多,用飯煎塊米餅真係第一次食。廚師先把飯加上蒜蓉芝麻等調味,然後壓爛壓平,加熱煎成米餅🍘,香脆得黎有點咸香。蒜蓉炒飯粒粒分明,亦都好夠味。不過下次都係點返白飯。因為其他食物好好味,所以唔想被炒飯奪走味道。炒野菜:椰菜蘆筍
難得星期一放假,所以同老公去銅鑼灣食個高級午餐。

我地點左雪舟鐵板燒午餐,食物全部都好新鮮。

前菜:南瓜🎃沙律🥗、日式茄子🍆
茶碗蒸

蒜蓉炒飯

炒野菜:椰菜蘆筍爽脆鮮甜,份量剛剛好。

甜品:食完咸野和熱氣野,食返件焦糖布丁🍮蛋糕🍰,中和濃膩之感,口感清新。

呢餐鐵板燒連加一$350,我覺得性價比高。因為食材高質素,而且服務亦十分周到。不過晚餐應該就唔平,如果晚上要慶祝生日或周年紀念,呢間都係一個不錯的選擇。
2019-03-04
茶碗蒸
蒜蓉炒飯
  • 帶子.大蝦
今日朋友生日,在Openrice看到銅鑼灣開平道有一間鐵板燒評語不差,打算跟生日的朋友星期六吃過午餐,小小預祝生日,我們就訂了中午12點鐘,幸好還有位。餐廳位於開平道Cubus 8樓,位置極佳,不太難找到,我們上到去已有三位侍應接待,服務認真不錯,安排坐在鐵板燒大長檯,店內已充足鐵板燒香氣撲鼻的味道。我們點了$318午餐,有前菜沙律、茶蒸碗、帶子、大蝦、炒野菜、蒜蓉炒白飯、漬物、自家製甜品、餐飲、自選菜式點了美國高級牛柳和銀鱈魚。先上沙律🥗 - 沙律菜新鮮、醬汁較外面的出眾。茶蒸碗 - 侍應將冰塊放進鐵板內再用窩蓋蒸,即場蒸,時間調較得剛剛好,蛋非常嫩滑,蛋味極香。帶子、大蝦 - 帶子鮮甜、大蝦廚師細心地把蝦身放平煎香,賣相原錯,非常香口。蒜蓉炒白飯 - 店外註明是使用日本產米、廚師把配料和日本米飯混起煎,將米飯壓成薄薄的脆片,口感一流。美國高級牛柳 - 牛柳選了5成熟,肉質極幼嫩同多汁,脂肪少,肉汁豐富。銀鱈魚 - 充滿油脂,沾上海鹽帶出魚鮮味,一流。總評:高級高質服務一流日式鐵板燒!

先上沙律🥗 - 沙律菜新鮮、醬汁較外面的出眾。

銀鱈魚 - 充滿油脂,沾上海鹽帶出魚鮮味,一流。

總評:高級高質服務一流日式鐵板燒!

2019-03-09
2019-03-06 232 浏览
閨密和老友最近頻頻約食飯,大家很久沒有吃鉄板燒,我就揀了這間,因為環境好,食材新鮮,之前也吃過,覺得不錯,又再光顧。上次吃的是600多元的午餐,今次改吃經些,選擇了澳洲牛胸腹前菜有兩款,南瓜沙律,南瓜是加了香草所以味道濃郁,軟糯。另一款茄子,茄子煮得入味,為—可惜是灑在上面天かす有點油益味。刺身兩款:三文魚肥美。鯛魚味淡鮮甜。茶碗蒸: 放了日本的なめこ滑潺潺的外層,有点像杭州出名的蒓菜。炒野菜: 味道不錯,份量好似細了點😄。澳洲牛胸腹: 五成熟剛剛好,入口嫩滑多汁😋。蒜蓉炒飯: 加入高菜炒的飯,惹味很多,還有將飯壓成薄片,煎至薄脆的飯焦, 脆脆的口感好味道👍。甜品奶凍: 奶滑香甜加上一杯香氣濃郁的咖啡,真是完美的—餐。

刺身兩款:三文魚肥美。鯛魚味淡鮮甜。

炒野菜: 味道不錯,份量好似細了點😄。

澳洲牛胸腹: 五成熟剛剛好,入口嫩滑多汁😋。

2019-03-02
3K
2019-03-03 229 浏览
老友鬼鬼,一齊嘆世界。難得有志同道合的朋友一樣喜歡食,孖公仔去搵食。鐵板燒午餐比晚餐基乎平一半,當然份量少咗,但足夠。前菜沙律是南瓜,相信是日本品種,味道濃郁,清甜可口。另一款茄子,爽口醒胃。茶蒸碗每次都另我滿足,又香又滑,火喉控制得宜。帶子煎得外表金黃,內𥚃軟熟無比。廚師在煎大蝦時候,陣陣蝦香樸鼻。蝦肉爽脆彈牙,連蝦頭位置都好似薯片咁香脆,惹味可口。牛柳五成熟度恰到好處,中間位置有少少粉紅,肉質軟腍多汁,牛味濃厚,超正!炒飯混入醃菜,不需任何調味已足夠。廚師專登做了一塊飯焦,不只裝飾咁簡單,又香口又好味。甜品奶凍布甸夠滑溜,但過甜了。最後甘香的咖啡也一絲不苟,質量非常好。

鐵板燒午餐比晚餐基乎平一半,當然份量少咗,但足夠。

前菜沙律是南瓜,相信是日本品種,味道濃郁,清甜可口。
另一款茄子,爽口醒胃。

茶蒸碗每次都另我滿足,又香又滑,火喉控制得宜。

帶子煎得外表金黃,內𥚃軟熟無比。

甜品奶凍布甸夠滑溜,但過甜了。

最後甘香的咖啡也一絲不苟,質量非常好。
2019-03-02
2019-01-18 350 浏览
今日同朋友去左銅鑼灣食飯,「鐵板燒雪舟」主打日式鐵板料理,餐廳環境舒適空間感極高,吧枱式設計可以望到師傅的熟練手藝,表演一般的午餐體驗。枱面放上招財貓的筷子擺設,好可愛啊!蝴蝶粉沙律和南瓜煮蘑菇。蝴蝶粉香嫩清新,醬汁酸甜非常開胃,南瓜先炸後煮,南瓜清甜清香,非常可口。鐵板式煮蛋,雞蛋非常香滑滑溜,雞蛋蛋味濃郁,醬汁咸香得宜。大蝦和帶子,師傅刀功熟練,大蝦煎得香口滋味,蝦肉彈牙鮮甜,鮮嫩帶子厚切鮮甜,新鮮回味。美國牛柳,牛肉香嫩,煎得粉嫩,牛肉煎得軟腍。蒜蓉炒飯更是驚喜之作,米飯蒸成薄片,配上酸菜炒香。甜品是自家製的焦糖凍卷,配上熱咖啡。

2019-01-14 316 浏览
今日朋友話同我去食鐵板燒,已經好耐冇食過鐵板燒喇!諗返起上一次食鐵板燒,已經喺大阪神戶食和牛,都好耐冇去日本啦,所以都好懷念食鐵板牛,今日黎依到食就岩啦。一個300蚊嘅套餐,乜有都曬,真係掋食到暈呀,沙律,前菜,主菜,燒肉燒海鮮,炒飯,仲有甜品,好豐富呀。前菜係好正宗嘅日本料理,有甜甜地鹹鹹地既南瓜沙律同炸得香脆既魷魚。首先食既係燒海鮮,有燒帶子同燒大蝦。嘩帶子超大粒啊!燒至兩面都有啲焦黃色,有好香嘅味道,又脆又軟,好好食。大蝦就好有蝦香,而且非常彈牙。然後再到燒牛肉,兩個都係美國牛肉,第一個燒牛柳粒,第二個就係薄燒西山。牛柳厚身,好都軟身,不過就有少少靱,而薄燒加左蔥就更正。甜品係焦糖芝士蛋糕,帶左啲冰感,我放左陣已經溶溶地,大家即刻食好啲啦!
今日朋友話同我去食鐵板燒,已經好耐冇食過鐵板燒喇!

一個300蚊嘅套餐,乜有都曬,

首先食既係燒海鮮,有燒帶子同燒大蝦。嘩帶子超大粒啊!

2019-01-14 2871 浏览
位於銅鑼灣的鐵板燒雪舟,是一間主打日式鐵板燒的高級餐廳。餐廳是開放式廚房,廚師在客人面前製作料理,客人可邊欣賞製作過程邊吃美食,絶對是一個很好的用餐體驗哦。不論環境還是氣氛,勻有令人回到日本神戶旅遊的感覺呢。雪舟鐵板燒午餐$318/人套餐包括: 沙律,茶碗蒸,燒海鮮,燒牛肉/豚肉/地雞/鱈魚,炒嘢菜,蒜蓉炒飯,味噌湯,甜品和飲品,非常豐富唷。南瓜沙律甜中帶酸,味道特別。炸菇賣相和味道猶如炸魚,令人很驚喜呢。茶碗蒸雞蛋超級滑溜溜,順滑入囗,加入菇粒增加囗感,和黑胡椒醬汁調味,跟一般的茶碗蒸完全不同呢。燒肉方面,選擇燒美國高級牛柳和美國西冷薄燒。廚師手法利落,迅速把牛肉燒好了。高級牛柳切成肉粒,肉質軟腍,可惜有點靱。西冷薄燒則更為美味,肉質更幼軟,夾上香蔥配料,味道更有層次蒜蓉炒飯,賣相非常特別唷。插上薄薄的飯焦片,香脆可囗,炒飯除了使用蒜蓉,更加入高菜翻炒,鹹味適中,也不錯啦。最後更有焦糖芝士蛋糕作結。
位於銅鑼灣的鐵板燒雪舟,是一間主打日式鐵板燒的高級餐廳。

不論環境還是氣氛,勻有令人回到日本神戶旅遊的感覺呢。

雪舟鐵板燒午餐$318/人

燒肉方面,選擇燒美國高級牛柳和美國西冷薄燒。

最後更有焦糖芝士蛋糕作結。
2019-01-12
2019-01-07 347 浏览
平時如果夜晚食鐵板燒都有機會差唔多食成一千蚊一個人,啲如果想抵食啲嘅話 ,倒不如下晝去間高級嘅鐵板燒餐廳 ,每人平均三百幾蚊,就可以食到好多道菜 ,又有蝦又有帶子, 仲有主食,而且佢仲有飯同甜品 ,包你夠飽,有埋麵豉湯真係暖笠笠。個帶子係用牛油煎香, 半生熟咁 ,好香口,而且好有口感 ,個賣相仲好好添。 隻蝦殼煎到好脆 ,裏面嘅蝦肉,肉質彈牙爽口,而且都算大隻,所以要畀一個大讚!我哋叫咗一個牛同埋一個銀鱈魚, 佢係美國高級牛柳, 我哋叫咗六成熟,佢配埋隔籬d鹽可以一齊嚟食,可以吊起牛嘅肉味。炒飯真係好特別 ,炒到一粒粒好香口,佢仲有啲飯係專係用嚟整成飯焦,擺喺側邊,一啖飯加一啖飯焦,真係好美味。佢嘅口感係飯焦嘅脆口,但係一啲燒集都冇,又健康又好食。呢個甜品好重焦糖味 ,食完有好清新好滿足嘅感覺。

呢個甜品好重焦糖味 ,食完有好清新好滿足嘅感覺。
2019-01-06 361 浏览
整體可以,價錢可以,唔係太貴,野食品質都可以,南非活鮑魚新鮮好食。牛呢,係鹿兒島牛,麻麻地,始終牛味唔濃,唔夠香師傅細心既,每道菜都有介紹當日有人搞生日party 就嘈左d
2019-01-06 253 浏览
講真今次食鐵板燒食咗三百幾蚊一個人真係, 算抵食。前菜方面,沙律我已經好欣賞。佢個蒸蛋可以話係整到出神入化, 覺得好清甜,上面嗰啲蘑菇都好好味,個蛋又好滑。個帶子同埋蝦都煎得好好,見到佢用咗牛油黎煎,真係令到個帶子好香口 ,而且隻蝦都好大隻添。我哋叫咗一個牛同埋一個銀鱈魚,我最鍾意嘅就係食銀雪魚,佢煎到好滑,可以話係入口即溶。個飯同埋個湯方面,兩個一齊食都幾好味。個飯炒得好乾身,我最鍾意食飯焦,佢竟然有啲一啲都唔燶嘅飯焦畀我哋食,而且口感真係好鍾意,而且呢個飯食完又好飽肚。個湯又可以同個炒飯做一個對比 濕下口,幾好味。
講真今次食鐵板燒食咗三百幾蚊一個人真係, 算抵食。

前菜方面,沙律我已經好欣賞。

2019-01-05 227 浏览
今日去了銅鑼灣「鐵板燒雪舟」食個午餐。剛剛從日本回港,對日式美食非常掛念。週末假期放假,特意去了一間高質素既日式餐廳食個鐵板料理午餐。環境非常別緻。裝修簡單中帶點華麗,景觀開揚。陽光透入餐廳非常舒適。座位間空間感足夠。餐具上有一隻可愛的招財貓。蝴蝶粉沙律配燴南瓜。清新的沙律菜加上酸酸甜甜的醬汁,蝴蝶粉非常彈牙,開胃沙律令人胃口大開。南瓜先炸後燴,清甜爽嫩,令人回味和期待主菜。用鐵板煮熟的蒸蛋別有一番風味。雞蛋非常滑溜啊!大蝦和帶子。驚人的廚藝把大蝦煎得香口,蝦頭煎得香脆可口,蝦肉非常彈牙。清甜的蝦肉令人驚喜。帶子半熟中間爽嫩,清甜帶子肉厚身滿足。美國西冷薄燒。中間夾上豐富的蔬菜,燒得香嫩可口,中間蔬菜有豐富的水分,滿口滋味。蒜蓉炒飯最為吸引!師傅用米飯煎成薄片,加上芝麻粒,香口咸香!最後更有自家製的焦糖凍卷。
蝴蝶粉沙律配燴南瓜。
用鐵板煮熟的蒸蛋別有一番風味。雞蛋非常滑溜啊!
大蝦和帶子。
最後更有自家製的焦糖凍卷。
2019-01-02 240 浏览
今日有朋友介紹去銅鑼灣食高質日式鐵板燒午餐,果然冇介紹錯,份量十足,室內環境優美充滿著日式風格我地二人,每人點左個午餐,首先來了前菜:茶碗蒸,即係蒸蛋,蛋好滑溜 青瓜雞肉,青瓜清新爽口 栗米洋蔥天婦羅,天婦羅炸至適中,香脆可口,配栗米洋蔥更增添口感刺身:吞拿魚、鯛魚,大大塊夠新鮮到主菜我地點了高級日本產黑毛和牛肋排,日本黑豚扒最高級日本產黑毛和牛肋排油脂分佈平均,師傅燒至啱啱好三成熟,能有效控制鎖住肉汁👍🏻日本黑豚扒適當煎一煎底面兩面,香口十足,配柚子醬食仲有炒雜菜、味噌湯、日式炒飯最後就係甜品:焦糖凍餅,食落唔會過甜,焦糖味十足😋仲有特色柚子梳打酒,柚子味清香

青瓜雞肉,青瓜清新爽口

刺身:吞拿魚、鯛魚,大大塊夠新鮮
到主菜我地點了高級日本產黑毛和牛肋排,日本黑豚扒

最高級日本產黑毛和牛肋排
油脂分佈平均,師傅燒至啱啱好三成熟,能有效控制鎖住肉汁👍🏻

日本黑豚扒
適當煎一煎底面兩面,香口十足,配柚子醬食
仲有炒雜菜、味噌湯、日式炒飯

最後就係甜品:焦糖凍餅,食落唔會過甜,焦糖味十足😋
仲有特色柚子梳打酒,柚子味清香
2019-01-01 239 浏览
年關難過年年過,想慶祝一番又不想大破慳囊,午市光顧高檔日式鐵板燒絕對是好選擇。這裏環境清靜,座位間寬敞舒適,餐具精緻,令人神往。點了雪舟鐵板燒午餐,南瓜沙律且用醋汁醃過,酸甜清新。前菜蘿蔔豆皮絲以日式醬油處理。師傅在鐵板上處理茶碗蒸的芡汁,特別加入紅棗,清甜熱騰騰的芡汁倒入香滑的蒸蛋,十分出色。大蝦肉表面微脆,肉身保持彈牙,殼和腳燒得香脆可吃。帶子同樣表面香脆,中間沒有全熟,師傅一顯功架。牛柳肉味濃郁,表面微焦中間保持鮮嫩,同樣出色。炒飯加入高菜,鹹香十分下飯,特製飯焦增添香脆口感。甜品焦糖芝士蛋糕不太甜又不膩,完美作結。

這裏環境清靜,座位間寬敞舒適,餐具精緻,令人神往。

牛柳肉味濃郁,表面微焦中間保持鮮嫩,同樣出色。

炒飯加入高菜,鹹香十分下飯,特製飯焦增添香脆口感。

甜品焦糖芝士蛋糕不太甜又不膩,完美作結。

2018-12-08
2018-12-30 219 浏览
今日試咗鐵板燒雪舟嘅呢個lunch set有前菜,茶碗蒸,蝦加扇貝,main course有幾款野揀,我哋就揀咗牛柳同埋銀雪魚,另外仲有炒飯同埋面試湯,仲有甜品添🤗Generally d嘢食都係OK的,唯獨是係個炒飯做得比較差,啲飯好濕,黐埋一舊舊,口感唔好🙊不過整體嚟講,以呢個價錢食呢個lunch set,都收貨啦😌
今日試咗鐵板燒雪舟嘅呢個lunch set
2018-12-22
2018-12-19 259 浏览
心思思想食鐵板燒,同事介紹了銅鑼灣利園附近的鐵板燒雪舟。環境的確不錯,點了雪舟鐵板燒午餐,主菜則選了銀鱈魚。沙律 • 小鉢 - 南瓜沙律,拌了少許黑椒,甜中帶點鹹。茶碗蒸 - 蒸蛋非常滑,充滿蛋香。配以菇菌,洋蔥,紅蘿蔔及紅棗煮成的芡汁,微甜的襯蒸蛋。帶子 • 大蝦 - 大廚即席表演在鐵板上拆蝦,手勢純熟,看得目不暇給。大蝦十分彈牙,蝦味濃郁,連蝦足也煎得香脆可口。帶子煎至約八九成熟,內裏鮮嫩。銀鱈魚 • 炒野菜 - 魚肉幼細嫩滑,佐以甜豉油煮,使魚肉更鮮甜。味噌湯 • 漬物 - 湯加入了不少白蘿蔔和豆腐乾,較清甜。蒜蓉炒飯 - 加入了高菜和雪菜一併炒,還有煎到薄脆的飯焦,材料簡單卻口感味道豐富。甜品是焦糖雪葩,驟眼看像是燒豬肉,味道很不錯。這頓海鮮鐵板燒食材新鮮,只是3百多元,抵食。

沙律 • 小鉢 -
南瓜沙律,拌了少許黑椒,甜中帶點鹹。

茶碗蒸 -

帶子 • 大蝦 -

銀鱈魚 • 炒野菜 -
魚肉幼細嫩滑,佐以甜豉油煮,使魚肉更鮮甜。

味噌湯 • 漬物 -
湯加入了不少白蘿蔔和豆腐乾,較清甜。

蒜蓉炒飯 -

甜品是焦糖雪葩,驟眼看像是燒豬肉,味道很不錯。

這頓海鮮鐵板燒食材新鮮,只是3百多元,抵食。