2018-11-01 176 浏览
今日星期六,女友話要做大豪客請我食豪華午餐最近轉左喺銅鑼灣返工,見公司對面呢一間鐵板燒好似幾出名幾多人推介,一於有人請就食好嘢啦呢間鐵板燒就係利園對面我哋就揀咗呢個set lunch商業區嘅週末下午就可以賺返啲寧靜享受下,不過餐廳都有一半滿侍應會先上前菜呢個炸咗嘅洋蔥粟米,整得幾好食雖然食午餐,但都享受到一對一嘅服務,師傅會先來蒸蛋同埋煮蝦呢個茶碗蒸真係不得了,冇諗到係鐵板燒板上蒸出黎既會比平時係蒸爐蒸出嚟嘅好食咁多燒蝦同帶子,帶子會煎到半熟,恰到好處跟住就會係牛肉,牛肉就分別會有薄燒同牛扒,有晒日本餐廳嘅水準呢個炒飯係茶碗蒸之外另一個亮點,好考師傅嘅功夫整到嗰塊飯焦出嚟,好特別嘅炒飯
今日星期六,女友話要做大豪客請我食豪華午餐

呢間鐵板燒就係利園對面

我哋就揀咗呢個set lunch

商業區嘅週末下午就可以賺返啲寧靜享受下,不過餐廳都有一半滿

侍應會先上前菜

呢個炸咗嘅洋蔥粟米,整得幾好食

雖然食午餐,但都享受到一對一嘅服務,師傅會先來蒸蛋同埋煮蝦

燒蝦同帶子,帶子會煎到半熟,恰到好處

2018-10-31 178 浏览
最近食鐵板燒食到有啲上癮,今次又搵到間同朋友食午餐。午市套餐價格都幾抵,我哋嗌咗牛柳同銀鱈魚兩份分。前菜沙律,有葡萄乾增加口感,甜甜地幾得意。炸雜菜餅好少係香港食到,有洋蔥、豆等蔬菜,口感酥脆。松茸蒸蛋非常香滑,湯汁甜甜地,好易入口。其中一項係大蝦同帶子,大蝦連蝦頭都炸到薄脆,非常美味。蝦肉緊實,富海水味,帶子嫩口鮮甜。主菜之一係銀鱈魚,油香四溢,外皮煎到微焦,入口非常油潤。另一款主菜係牛柳粒,仲有炒蔬菜伴碟,牛柳粒香嫩,五成熟嘅口感啱啱好,牛味濃。炒飯非常出色,雪菜鹹鮮,口感同平時鐵板燒嘅炒飯好唔同,非常綿糯。米紙香脆,配上炒飯食有截然不同嘅口感,非常特別。配炒飯嘅仲有漬物同湯品,豐富味道。焦糖忌廉芝士令人驚豔,上面焦糖香濃但無苦澀味,忌簾芝士濃郁,餅底帶有啲麥香,整體濃而不膩。最尾一杯完美嘅柚子茶,三百幾蚊一個套餐嚟講非常抵食💕
最近食鐵板燒食到有啲上癮,今次又搵到間同朋友食午餐。

午市套餐價格都幾抵,我哋嗌咗牛柳同銀鱈魚兩份分。

前菜沙律,有葡萄乾增加口感,甜甜地幾得意。

炸雜菜餅好少係香港食到,有洋蔥、豆等蔬菜,口感酥脆。

松茸蒸蛋非常香滑,湯汁甜甜地,好易入口。

主菜之一係銀鱈魚,油香四溢,外皮煎到微焦,入口非常油潤。

配炒飯嘅仲有漬物同湯品,豐富味道。

最尾一杯完美嘅柚子茶,三百幾蚊一個套餐嚟講非常抵食💕
2018-10-26 191 浏览
上次去完樓下食壽喜燒, 今次試下樓上呢間既鐵板燒點左雪舟鉄板燒午餐沙律薯蓉 好香,  好滑十分開胃小食炸粟米洋蔥洋蔥超甜呀! 炸到卜卜脆認真烹調的師傅!!茶碗蒸好香濃既菇味蛋一d都唔老, 好似baby既皮膚咁滑食完茶碗蒸即刻食呢個鮮蝦同帶子同朋友share 食, 可以試多d唔同款蝦好新鮮, 帶子好鮮甜燒銀雪魚 都係同朋友share呢個銀雪魚真係好正魚油充足回味無窮澳洲和牛胸內膜一上檯 牛肉芬香撲鼻流曬口水和牛好嫩好重牛味食我我地好滋味最後食個蒜蓉炒飯 上面有師傅炮製既飯焦十分香口最後食甜品作結

上次去完樓下食壽喜燒, 今次試下樓上呢間既鐵板燒
點左雪舟鉄板燒午餐

沙律
薯蓉 好香,  好滑
十分開胃
小食炸粟米洋蔥
洋蔥超甜呀! 炸到卜卜脆

認真烹調的師傅!!

好香濃既菇味
蛋一d都唔老, 好似baby既皮膚咁滑

食完茶碗蒸
即刻食呢個鮮蝦同帶子
同朋友share 食, 可以試多d唔同款
蝦好新鮮, 帶子好鮮甜

燒銀雪魚 都係同朋友share

上面有師傅炮製既飯焦
十分香口
最後食甜品作結
2018-10-18 229 浏览
今日老公生日,我一早就上網搵定左一間餐廳同佢食個豐富午餐,到夜晚再去食自助餐實行以食食食嚟慶祝生日左揀右揀,最後揀咗呢間位於銅鑼灣嘅鐵板燒雪舟黎食個鐵板午餐。今日星期六,餐廳於午餐時間都座無虛席了。我哋揀咗雪舟鐵板燒午餐,$318都算豐富抵食!沙律前菜。前菜小食-呢個炸洋蔥粟米非常美味呢!一路食一路望住師傅烹調食物,別有一番風味!茶碗蒸超級好食!雞蛋非常非常之滑溜,面頭嘅醬汁帶有薑味,非常開胃!燒帶子及大蝦,兩個字-新鮮!鍾意食牛嘅老公主菜揀咗美國高級牛柳及美國西冷薄燒,牛肉濃味香口,配上特製燒汁及海鹽,將味道提升至另一個層次連炒野菜都十分香濃惹味。臨到尾聲嘅蒜蓉炒飯又係另一個高潮!炒飯加入大量日本醬菜,非常香口好吃!最後嘅奶凍為呢餐豐富嘅午餐作一個完美嘅總結
實行以食食食嚟慶祝生日

今日星期六,餐廳於午餐時間都座無虛席了。

我哋揀咗雪舟鐵板燒午餐,$318都算豐富抵食!

沙律前菜。

前菜小食-呢個炸洋蔥粟米非常美味呢!

一路食一路望住師傅烹調食物,別有一番風味!

燒帶子及大蝦,兩個字-新鮮!

連炒野菜都十分香濃惹味。

最後嘅奶凍為呢餐豐富嘅午餐作一個完美嘅總結
庆祝纪念
生日
  • 蒜蓉炒飯
2018-10-18 195 浏览

實行以食食食嚟慶祝生日

今日星期六,餐廳於午餐時間都座無虛席了。

我哋揀咗雪舟鐵板燒午餐,$318都算豐富抵食!

沙律前菜。

前菜小食-呢個炸洋蔥粟米非常美味呢!

一路食一路望住師傅烹調食物,別有一番風味!

燒帶子及大蝦,兩個字-新鮮!

連炒野菜都十分香濃惹味。

最後嘅奶凍為呢餐豐富嘅午餐作一個完美嘅總結
庆祝纪念
生日
  • 蒜蓉炒飯
2018-10-14 2283 浏览
星期五的午餐想吃好一點  來到了公司附近的日本鐵板燒餐廳午市有套餐  雪舟鉄板燒午餐$318+10%  沙律+小菜 茶蒸碗  帶子+大蝦  美國高級牛柳/美國西冷薄燒/日本黑豚扒/法國產地鷄/銀鱈魚  蒜蓉炒飯  味噌湯  自家製甜品  咖啡/茶一個套餐有齊以上的食物  前菜是薯蓉及炸粟米洋蔥  薯蓉打至非常滑身  也很足料  粟米洋蔥剛炸起  外皮十分脆  但一點也不油師傅在客人面前燒煮食物  客人可以看到整個烹調過程吃主菜前先來一個茶蒸碗  上面用菇汁來調味  很滑   鮮蝦帶子  賣相已經很吸引  帶子煎至爽彈  不會過熟  火喉控制很重要鮮蝦很大一隻  自家製的汁令整碟菜加分加了$30轉澳洲和牛胸內膜  要了五成熟因和朋友SHARE兩餐吃  交換了半份  以下是半份份量和牛真的極嫩及軟腍  肉汁鎖在其中  吃下去根  不用任何醬汁已經非常美味 如果吃得濃味的可點少許旁邊的鹽調味 另一主菜是燒銀雪魚 以下是半分銀雪魚燒得剛剛好  外表煎至少許金黃色  魚油溶入魚肉中  十分香吃的時候基本上不用咬  差點入口即溶還有炒飯  上面的脆皮也是用飯弄成 不是太濃的蒜蓉味  有很微的甜味
星期五的午餐想吃好一點  來到了公司附近的日本鐵板燒餐廳

還有炒飯  上面的脆皮也是用飯弄成
不是太濃的蒜蓉味  有很微的甜味  飯炒成一粒一粒  好吃

自家製的焦糖餅甜品  喜歡它不會過甜
2018-10-06 1578 浏览
今日我同朋友去食鐵板燒一直都好想食架喇,不過自己總是唔捨得食今日朋友話請返我食生日飯,我當然揀左我想食既餐廳啦長長既鐵板燒檯,有專屬既師傅為我地整野食前菜:粟米沙律+蕃薯茶碗蛋蒸蛋蒸得好滑,面頭既汁好清,同蒸蛋特別match帶子+大蝦件帶子好鮮甜呀同大蝦一樣燒得好好食,大蝦既肉好實淨,好爽口燒緊既時候,蝦膏味已經令我垂涎欲滴主菜登場喇美國高級牛柳我朋友要左5成熟,師傅燒得好好超juicy, 入口即溶燒西京銀雪魚呢個銀雪魚唔係一夾就散果隻,好creamy, 肉質超滑蒜蓉炒飯個炒飯超香蒜蓉味,特別香口塊飯焦都係即場燒製的甜品:焦糖布甸呢個甜品好特別,雪成冰條,而面頭既焦糖好香,蛋味亦好重
今日我同朋友去食鐵板燒
一直都好想食架喇,不過自己總是唔捨得食
今日朋友話請返我食生日飯,我當然揀左我想食既餐廳啦
長長既鐵板燒檯,有專屬既師傅為我地整野食

前菜:粟米沙律+蕃薯
茶碗蛋
蒸蛋蒸得好滑,面頭既汁好清,同蒸蛋特別match

帶子+大蝦
件帶子好鮮甜呀
同大蝦一樣燒得好好食,大蝦既肉好實淨,好爽口
燒緊既時候,蝦膏味已經令我垂涎欲滴

主菜登場喇

我朋友要左5成熟,師傅燒得好好
超juicy, 入口即溶

燒西京銀雪魚
呢個銀雪魚唔係一夾就散果隻,好creamy, 肉質超滑

蒜蓉炒飯
個炒飯超香蒜蓉味,特別香口
塊飯焦都係即場燒製的
甜品:焦糖布甸
呢個甜品好特別,雪成冰條,而面頭既焦糖好香,蛋味亦好重
2018-10-06
午餐
2018-10-01 282 浏览
好耐都無去食鐵板燒啦,果日口痕好想食,就約左朋友仔星期六下午去食過悠閒鐵板大餐! 今次去都係去CWB,因為上次食過鍋處雪舟之後,店員話同一棟有佢地另一間店 - 鐵板燒雪舟,係食鐵板燒既,都一樣咁正,叫我地有機會試下! 所以就同朋友仔去試下!一去到見到好得意既熊本熊!好cute啊,主打介紹熊本野食! 唔知今次有咩正野食呢? 果日去到好在有book位,坐左係bar台,個feel好正,如果唔係下午既話,我一定叫sake飲! 不過今次食lunch就算啦! 我就叫左個set lunch, $300幾好抵食!Set lunch - 一開始當然有醒胃沙律+小食啦! 粟米沙律好夠凍,好fresh! 不過最特別都係個小缽,漬物類既紅蘿蔔,牛膀, 酸酸地,好好味呢!食完冷盤,當然食返d熱野啦, 茶碗蒸就啱晒啦! 食鐵板燒既茶碗蒸最特別既係你面前即蒸即食,所以d蛋好滑,除左有冬菇外,仲有洋蔥同紅蘿蔔! 雖然簡簡單單,但係食到蛋既鮮味!Yeah...食完茶碗蒸,終於都到我最期待既鐵板燒! 每次見到廚師係鐵板上煮野,真係一種享受! 一邊炒一邊聞到野食既香味,真係好正! 鐵板燒帶子+大蝦,好好好香啊! 配左意大利

一去到見到好得意既熊本熊!
好cute啊,主打介紹熊本野食! 唔知今次有咩正野食呢?

沙律+小缽

食完冷盤,當然食返d熱野啦, 茶碗蒸就啱晒啦!
茶碗蒸

鐵板燒帶子+大蝦,好好好香啊! 配左意大利黑醋,令到海鮮既味特別香濃!帶子外表煎得好香脆,肉質好嫩!
帶子+煎大蝦

大蝦個尾燒得幾正!夾起尾黎食,好豪爽啊!

主食II - 就係鐵板和牛柳!
哇,真係未燒見到都流晒口水! 和牛柳紋路好靚, 雪花紋好均勻,而且望落好嫩,應該好淋!

鐵板燒出來既牛柳真係好香,和牛係唔同d既,配上特調既燒汁好香濃! 今次既和牛燒我點左70%熟,面煎得好香, 裡面仲有d血,好juicy, 好好味啊!
鐵板燒和牛柳

主菜話咁快就食完啦, 點都要食d菜既! 鐵板燒set必定有既燒野菜,廚師燒得都好香口,幾好食,蒜心好嫩好好食!
炒野菜

食完咁多樣野,點都要食返個飯既!招牌鐵板炒飯點可以少呢? 不過呢度既係非一般炒飯! 見到廚師將其中一d飯壓成平面,好奇特,
究竟佢係度做緊d咩? 原來係整米紙,真係估你唔到,米紙脆到索索聲,好香口! 好特別啊, 廚房真係玩鐵板玩到出神入化,勁!
鐵板炒飯+紙米餅

食飽飽,最後飲返碗麵豉湯,成個人暖晒,好舒服啊! 整體黎講,$300幾既鐵板燒set lunch食到咁多野,真係唔錯! yummy!

帶子+煎大蝦
鐵板燒和牛柳
鐵板炒飯+紙米餅
  • 高級和牛柳
2018-09-30 309 浏览
銅鑼灣開平道1号Cubus 8的鐵板燒雪舟, 這間日式鐵板燒水準有番咁上下, 朋友剛從日本回來, 都讚這間 日式鐵板燒無論環境, 食物素材和廚師烹調手藝都可與日本媲美。我們選擇了兩個午餐定食,點菜後廚師已經安排在鐵板上蒸蛋, 隨即上兩個前菜,柚子和牛和南瓜沙律先來醒醒胃。 前菜吃完之後這個茶碗蒸就熱辣辣奉上,非常香滑。跟著主菜上演, 不可不讚廚師的廚藝好有水準, 火侯控制得剛剛好, 完全保留到食物的鮮味和肉汁, 我最欣賞熊本豚肉和澳洲和牛胸內膜, 肉汁豐富配搭埋他們的秘製醬汁冇得輸, 還有這個活生生南非鮑魚,size都不細,火候亦剛剛好,爽口彈牙。 最後的炒飯都不求其,把部分炒飯慢慢煎成飯焦配搭埋炒飯一起吃,特別香口,口感層次豐富, 今次吃到這樣有水準的鐵板燒,無論服務價錢食材真係ichiban

我們選擇了兩個午餐定食,

熊本豬肉

北海道帶子配鮮蝦

飯焦炒飯
熊本豬肉
北海道帶子配鮮蝦
飯焦炒飯
2018-09-28 1186 浏览
終於完成左公司一個大Project,於是約埋同事去食餐好既慰勞下自己!我們都好鐘意鐵板燒,可以一邊食一邊望著師傅表演,傾下計咁,感覺特別寫意,所以今次揀左公司附近既鐵板燒雪舟。餐廳有幾款套餐選擇,講得係慰勞自己,今日一於食豪啲,揀左商務午膳。套餐包括有季節前菜、刺身、茶碗蒸、法國產鴨肝、南非鮑魚、澳洲和牛胸內膜、炒野菜、蒜蓉炒飯、味噌湯、甜品、飲品等等,非常豐富! 好可愛既筷子座季節前菜刺身刺身有三文魚和油甘魚,兩款同樣新鮮,油甘魚入口回甘,唔錯!茶碗蒸用鐵板蒸出來既蒸蛋真係第一次食,估唔到可以整到同蒸蘆既一樣,整得超滑!蒸蛋上放左啲菇,菇既汁在蒸既過程中同蛋溶合,超好味!法國產鵝肝口感creamy,咬落去軟綿綿咁,外脆內軟,配埋香桃一齊食,感覺更fresh!南非鮑魚鮑魚鮮甜富鮮味,口感爽口彈牙,配埋師傅煮既汁好好味!澳洲和牛胸內膜牛肉味明顯地比普通的濃郁好多,肉質鮮嫩,入口即溶,軟綿綿咁,十分美味炒野菜食左咁多肉,係時候食返啲菜中和下蒜蓉炒飯賣相好特別,尤其係果塊米餅,又香又脆廚師將部份既飯壓碎而成,真係大開張界!炒飯內有紫菜、芝麻同埋酸菜粒,簡簡單單既一個炒飯,但食落幾惹味!甜品最

好可愛既筷子座

季節前菜
前菜

刺身

刺身有三文魚和油甘魚,兩款同樣新鮮,油甘魚入口回甘,唔錯!

南非鮑魚

鮑魚鮮甜富鮮味,口感爽口彈牙,配埋師傅煮既汁好好味!

澳洲和牛膜內膜

炒野菜

食左咁多肉,係時候食返啲菜中和下

蒜蓉炒飯

賣相好特別,尤其係果塊米餅,又香又脆

甜品
甜品

最後以美味既凍餅做結尾,好滿足!

P.S. 餐廳環境氣氛都好好,廚師亦會關心客人,會問客人意見,所以我鐘意食鐵板燒,可以一邊食野,一邊傾計,又可以望住廚師表演
澳洲和牛膜內膜
  • 美國高級牛柳
2018-09-27 146 浏览
忙碌了一段日子,係時候要獎勵一下自己。今天就約了好友到銅鑼灣Cubus 8/F內享用鐵板燒午餐。這間餐廳是朋友介紹的,地點方便之餘,聽聞食物質素也高,所以預早訂位前來品嚐一下。餐廳環境舒適,我們還可一邊品嚐美食之餘,一邊欣賞廚師的巧妙功夫。這裡提供不同的午市套餐,任君選擇。我們選擇了熊本優惠午餐及雪舟鐵板燒午餐(轉澳洲和牛胸內膜) 。前菜有沙律·小鉢南瓜沙律:涼涼的南瓜配以醋和沙律菜,更顯得清甜。柚子皮和牛:鬆軟的和牛配上淡淡柚子清香。茶碗蒸:廚師於鐵板上蒸熱後奉上這碗熱騰騰、滑溜溜的蒸蛋,口感一流。帶子、大蝦:大蝦放在鐵板上燒,頓時整個空間充滿香味;加上北海道帶子,火喉剛好,非常鮮味。南非飽魚:新鮮飽魚在廚師的巧手下,肉質鮮嫩彈牙,配以自製醬汁,更特出鮮味。澳洲和牛胸內膜:廚師說這部位牛味較濃,鐵板上燒五成熟,只須配以鹽和芝麻醬汁,已非常好吃。熊本豬肉:估不到豬肉也可做到鬆軟多汁,配上蘿蔔蓉醬汁一流。炒飯:不得不讚廚師的心思,把部分飯壓至薄片,放於炒飯上,不單使口感香脆,視覺上也不會平凡。自家製甜品:冰焦糖布丁,看似一片中式片糖,但入口焦糖味濃而不會過甜,非常特別。整體而言,無論食物
前菜有沙律·小鉢
南瓜沙律:涼涼的南瓜配以醋和沙律菜,更顯得清甜。
柚子皮和牛:鬆軟的和牛配上淡淡柚子清香
熊本豬肉:估不到豬肉也可做到鬆軟多汁,配上蘿蔔蓉醬汁一流
整體而言,無論食物質素及店員服務態度也值得一讚
,期待下次與家人再度來臨
2018-09-26
  • 澳洲和牛胸內膜
  • 南非鮑魚
  • 熊本豬肉
2018-09-25 163 浏览
需然八月十五仍要返工,好彩我有個好阿頭從來對我哋都大愛,今日lunch又帶我哋去食好西,食我平日自己小食嘅日式鐵板餐。去到環境昏暗一睇就知高級餐廳,去到食個lunch都係廚師廚師發板,真係又興奮又期待, 成個set有主菜,有前菜小食,湯同甜品,連飲品都有份餐前同餐後...坐係鐵板邊睇住廚師為我哋做每一度菜,真係好開心仲要連擺碟都靚過人,帶子超彈牙又鮮,可點汁或者唔點,個蝦又好出色連個蝦頭都食得,而本人就最鍾意個牛又多肉汁又幼嫩滑,如果可以再食多碟就好啦,依D鐵板餐最後都係有個飯,同埋有個甜品為我嘅lunch畫上完美句號,之後當然返公司等待收工。

喺銅鑼灣利園商場呢邊行左陣覺得肚餓, 就過左對面開平道1號呢棟Cubus, 友人想食肉, 就揀左8樓呢間鐵板燒雪舟有多款午餐set 比你揀, 有平有貴睇你自己budget好cute 既筷子座😻😻南瓜蓉個午餐包左既南瓜蓉, 冷盤黎講算唔錯, 凍凍地甜甜地啱晒夏天食😋刺身友人點果個餐就有刺身兩款, 三文魚&油甘魚, 都係新鮮既, 預期之內👍呢個脆脆入面係洋蔥同埋南瓜粟米粒, 新鮮炸起好香口茶碗蒸茶碗蒸個蛋好香好滑, 不過就要小心唔好燙親咀🙈帶子&大蝦師傅終於開爐預熱個鐵板, 第一樣燒既係呢個帶子&大蝦, 喺你面前即煎即上即食, 感覺親切😂而且可以同師傅交流意見美國高級牛柳 - $318主角黎喇, 5成熟既牛柳, 師傅拎出黎果陣已經完全解凍, 所以燒既時候絕對係keep 到d 肉汁喺入面, 一口一粒, 配幾粒鹽黎食已經足夠👍澳洲和牛胸內膜 - $338友人點呢款胸內膜, 都係5成熟, 牛既香濃味道明顯比牛柳更濃更香牛味, 不過有d 人反而唔鍾意咁重味架嘛😂滑度都係胸內膜比較滑👍炒野菜食完咁多肉, 係時候食番d 菜中和下😂可能頭先燒完牛肉, 炒野菜都有d 牛肉味😂蒜蓉炒飯個炒飯師傅做得好有心思

有多款午餐set 比你揀, 有平有貴睇你自己budget

好cute 既筷子座😻😻

刺身

呢個脆脆入面係洋蔥同埋南瓜粟米粒, 新鮮炸起好香口

茶碗蒸

茶碗蒸個蛋好香好滑, 不過就要小心唔好燙親咀🙈

帶子, 大蝦
帶子&大蝦

美國高級牛柳 - $318

澳洲和牛胸內膜 - $338

蒜蓉炒飯

個炒飯師傅做得好有心思, 特登留番d 飯喺個板度壓平掃開, 就變左插喺飯頂果塊燒米餅👍👍飯香好濃而且脆口唔油膩🤤
帶子, 大蝦
2018-09-11 149 浏览
星期六訓到自然醒,望下個鐘已經下晝12點,正當諗緊食咩嘅時候,女朋友提議不如試下午市鐵板燒,於是就出發去左銅鑼灣嘅雪舟鐵板燒。我以為一般食鐵板燒都係晚間活動,估唔到雪舟入面已經有幾台食客係度,先發覺原來食鐵板燒當brunch真係新穎得黎又唔錯嘅選擇。我地要左lunch set,前菜包括南瓜蓉同青瓜冷麵沙律,兩樣都好清新醒胃。跟住上左道茶碗蒸,入面d蛋肉蒸得滑不溜口,入口慢慢散發香濃嘅雜菇味,小小盅的茶碗蒸食完更刺激食慾。食緊茶碗蒸之際,那邊廂鐵板燒師傅已經係旁邊燒緊大蝦同帶子。隻大蝦混埋醬汁一齊燒,蝦腳同埋蝦尾燒到脆卜卜,非常可口。蝦肉係分開黎燒,所以肉汁唔會燒乾曬,入口彈牙又多汁。同碟嘅帶子亦同樣出色,表面燒至金黃色帶少少焦,但咬落去帶子嘅中心係剛熟嘅狀態,肉汁散返出去外層微焦嘅表面,香味非凡。主菜有四款可供選擇,有美國高級牛柳、美國西冷薄燒、日本黑豚扒、法國差地雞同銀鱈魚。我揀左美國西冷薄燒,三塊西冷牛嘅雪花同肉比例完美,牛肉包住洋蔥絲一齊燒,香味滲曬入塊西冷度,我要左六成熟,師傅掌握得好好,唔會燒度塊薄燒牛肉乾咁,反而燒到表面好有光澤,咬落去肉質好嫩好juicy,想食得鹹少少仲可

食緊茶碗蒸之際,那邊廂鐵板燒師傅已經係旁邊燒緊大蝦同帶子。

主菜有四款可供選擇,有美國高級牛柳、美國西冷薄燒、日本黑豚扒、法國差地雞同銀鱈魚。我揀左美國西冷薄燒,三塊西冷牛嘅雪花同肉比例完美,牛肉包住洋蔥絲一齊燒,香味滲曬入塊西冷度,我要左六成熟,師傅掌握得好好,唔會燒度塊薄燒牛肉乾咁,反而燒到表面好有光澤,咬落去肉質好嫩好juicy,想食得鹹少少仲可以點埋廚師準備嘅鹽同黑椒粉。

接住黎有日式炒雜菜,雜菜好爽口香甜,可以解解膩。

食到依度女朋友依家覺得飽,但係師傅已經煮緊個日本米蒜蓉炒飯。呢個炒飯加左紫菜碎同芝麻一齊炒,仲有少少酸菜粒,一落油炒香味四溢。咪以為就得個炒飯咁簡單,師傅將部分嘅飯壓到一塊薄脆咁,有飯焦嘅味道但唔會痴牙,十分美味。

炒飯配有面豉湯,邊爬飯邊飲湯唔怕乾。

個set lunch包一杯餐飲,我點左杯凍檸茶。最後一道菜係酷似一片乳豬肉,其實係焦糖奶凍,係好有趣嘅視覺味覺上嘅衝突。冰凍嘅奶凍剛好可以清新下食完鐵板燒嘅口腔。

鐵板燒師傅廚藝好又nice,就算自己一個去食都可以同師傅傾下計食下野唔怕獨。
2018-09-10 143 浏览
近日終於完成左公司一個大project,決定獎勵下自己,星期六去食一個豐富嘅午餐。嚟咗利園附近嘅一間鐵板燒餐廳,環境好舒服感覺高級,但午餐嘅價錢亦好合理,出乎意料之外。前菜方面首先有南瓜蓉同埋青瓜冷麵沙律,兩道菜都十分清新。之後有茶碗蒸,呢個蒸蛋真係超嫩滑,人口即刻會sir入喉嚨咁。上面會有一個由洋蔥,紅蘿蔔,本菇做嘅汁,鹹鹹地,好好食。然後就開始鐵板部份,先有帶子同大蝦。刺身級珍寶帶子燒到半生熟,外層焦焦的,內層係仲係生嘅。大蝦更值得一讚,蝦身嘅部份肉質保持到爽口彈牙。蝦頭蝦腳部分,師傅好用心咁燒到非常之脆,成嚿食都冇問題。主菜部份,豬牛雞魚都可以選擇,糾纏左好耐之後決定揀銀鱈魚。師傅好細心咁將銀鱈魚放喺蕉葉上面先再係鐵板燒,防止魚肉整爛或者燒焦。上碟後嘅魚貌相靚,外層香脆,內層油分十足,令魚肉變得非常嫩滑。而且銀鱈魚本身甜甜地,輕輕加少少啱鹽同黑椒做調味已經好好食。之後有鐵板燒必備嘅日式炒雜菜。尾聲嘅部份仲有一個炒飯,炒飯只係好簡單咁加咗蒜蓉,紅蘿蔔粒,芝麻同雪菜做配料,已經好好食。不得不讚師傅好用心咁煎左一塊飯焦去裝飾品,好睇又好食。配合漬物同埋面豉湯。最後最後仲有甜品焦糖奶凍去
但午餐嘅價錢亦好合理,出乎意料之外。

前菜方面首先有南瓜蓉同埋青瓜冷麵沙律,兩道菜都十分清新。

然後就開始鐵板部份,先有帶子同大蝦。

刺身級珍寶帶子燒到半生熟,外層焦焦的,內層係仲係生嘅。

之後有鐵板燒必備嘅日式炒雜菜。

配合漬物同埋面豉湯。

最後最後仲有甜品焦糖奶凍去refresh口腔,唔會太甜,為我呢一個咁豐富嘅午餐畫上一個非常圓滿嘅句號。