餐厅: 銖記海鮮飯店
资讯:

2011-10-16 219 浏览
我對朋友們說:跑馬地黃泥涌街市熟食中心,只是來過吃早餐和午餐,從沒來過晚餐。友人們:不是嘛?還沒去過?那就是你損失了!這天晚上與多位朋友,出席在跑馬地馬場,舉辦的西班牙美食節,事後便拉隊入跑馬地晚飯,在沒有預先訂位之下,臨急臨忙,致電給黃泥涌街市熟食中心"銖記",留下一張桌。聽說這個熟食中心內,嫦記與銖記兩大人氣檔口,曾經為爭客而大打出手,火藥味十足,當我們步進熟食中心,兩邊人馬像地產經紀一樣,各自拉客。用到足球術語來打個比喻,每一晚熟食中心,也是舉行"黃泥涌打比戰"。深層次一點去想,是曼市打比?北倫敦打比?馬西塞特郡打比?或是蘇格蘭Old Firm打比?統統不是!這麼殺聲震天的一鼓怒氣,大約是倫敦工人階級打比戰:米禾爾對韋斯咸!每人點一款菜,這類的雞煲翅最為有名,但席上有人支持環保,堅決不吃魚翅,便問店員可否以津白代替?店員說沒有津白。如今之計,唯有來一碗芥菜魚頭湯。我在旺角富記,也經常點這個,一碗滾湯加一碗白飯,很男人的浪漫。用魚來滾湯,一定鮮甜,加上芥菜本身的甘甜味,奶白色的湯底,非常濃鮮。清湯牛腩以冬蔭公窩奉上,這個味道近似牛記的家常,牛腩做得軟淋,湯身清甜。涼瓜瑤柱炒蛋白略為

友人們:不是嘛?還沒去過?那就是你損失了!

涼瓜瑤柱炒蛋白略為多了一點油,此涼瓜質素不錯,爽中帶甘甜,如果可減掉一點油份,便會更好。
經常吃砵酒焗蠔,今次轉一轉口味,由蠔換上魷魚,同樣以錫紙包著來焗,換湯不換藥,魷魚外脆內彈牙,與生蠔是截然不同的感覺。
另一道在小炒店常點的小菜 - 鍋貼小棠菜,銖記的做得很一般,外層不夠乾身,內裡的墨魚膠亦有點鬆散。
友人K說:銖記的地位,與北角渣華道 - 東寶不相伯仲,大家也有風沙雞,這道風沙雞皮脆肉嫩,面頭的炸蒜粒很惹味,難怪友人這樣說吧,原來也有其道理。
黃金蝦也很有水準,金黃的鹹蛋黃重重包圍蝦身,甘香惹味得連殼吞,蝦肉爽甜可口,不過每人一隻起,兩隻止,三隻則開始吃不消。
來到已沒有花甲,便轉投聖子皇懷抱,以蒜蓉粉絲蒸,最為突出其本身的鮮味,每隻聖子份量十足,肉質爽鮮,不含沙石,加上吸收蒜香的粉絲,惹味得令人回味,索價$35一隻,物有所值。
怎也要一碟蔬菜吧,金銀蛋莧菜,連著鮮甜湯汁,吃罷雞肉海鮮炸物,來一道湯甜菜滑的葉綠素,絕對錯不了。
豉油王炒麵做得甚佳,鑊氣十足,每一條麵條皆上色,不過,略嫌濕了少許,這一點,未夠東寶的做得乾身。當吃豉油王炒麵時,還會想到這裡會用甚麼辣椒醬?結果,是老朋友余均益。
如果一碟炒麵水準平平,加上余均益辣醬的話,有如黃袍加身,即刻升級,一下子吃清碟。功力比甚麼SKII神仙水,更具功效。

不信?可以自己買一支來試試。
2011-09-10 206 浏览
聽朋友講跑馬地市政大廈銖記可以試試...8點左右....都好多人...環境: 好焗, 好迫...坐得唔係幾舒服...........食物方面一般...服務水平: 普通
2011-07-06
雞煲翅...
普通...風沙雞..無話特別好味
味道尚可.
  • 風沙雞<--其實真係MA MA DAY
2011-08-15 204 浏览
HI, 我係 MARIANNE, 第一次寫食評, 歡迎前輩俾意見我呢前兩日在黃泥涌市政大廈食o野, 一個common area, 但好似幾間一齊做生意, 都唔知邊間打邊間, 就點指冰冰在銖記海鮮飯店落腳因為只係我同老公二人, 就簡單的兩送一個燉魚翅做晚餐; 先講西蘭花炒班塊, 無咩特別的, 味道較淡, 還好西蘭花炒得夠鑊氣, 但調味就差了些; 班塊無班味, 似係雪牀魚柳肉law, 吃了兩件就無動力再食吃下去蒸聖子就幾好食, 聖子ge肉好鮮甜, 隻聖子又大隻, 最鍾意粉絲, 吸了豉油的味, 送飯至好, 但食食下發現有陣怪怪的油益味..雞燉魚翅就一般水準, 翅只係翅毛, 同埋翅頭的膠位居多, 當然幾十蚊一中就唔可以太高要求, 但o既然係o甘就不如唔好食食物水準唔高, 一試就算了

食物水準唔高, 一試就算了
2011-08-12
2011-07-19 167 浏览
今晚女朋友想食中式於是乎帶左上去跑馬地街市度食話晒都係明星級大排檔街市都有得食翅 不過都係叫返D大路D既小炒啦環境: 雖然係街市,不過地面都幾乾爽唔會濕笠笠通風都算OK 唔會好大油煙味!西檸雞釀冬菇兩道菜水準正路,西檸汁酸甜適中!至於釀冬菇用左墨丸釀,口感唔錯!調味較得幾好,唔會太咸!
今晚女朋友想食中式
於是乎帶左上去跑馬地街市度食
話晒都係明星級大排檔
街市都有得食翅
不過都係叫返D大路D既小炒啦

環境: 雖然係街市,不過地面都幾乾爽唔會濕笠笠
通風都算OK 唔會好大油煙味!
西檸雞
釀冬菇

兩道菜水準正路,西檸汁酸甜適中!
至於釀冬菇用左墨丸釀,口感唔錯!
調味較得幾好,唔會太咸!

2011-07-16
2011-07-15 150 浏览
由銅鑼灣唔知邊到搭小巴去跑馬地,架車好快就到~~ 但果度叫黃泥涌熟食中心,第一次到呢區。熟食中心一二樓都係買鮮貨的樓層,一邊有升降機直上三樓,兩邊放左不同餐廳的易拉架宣傳。今次我哋的目標餐廳好似出名於鮑魚魚翅?一開門已經有位姐姐响度叫銖記,瞬間已經帶到一四人枱。地方乾淨,一碗滾水供客戶清用具,不錯呀!點菜芫茜皮蛋魚片湯:好足料,除了有湯名的材料外,仲有豆腐。皮蛋係松花皮蛋。不過個湯愈飲愈咸!風沙雞半隻:相信係即整的,皮脆肉不乾,大量炸蒜片覆蓋雞隻。同樣的,偏咸。蕃茄炒蛋:大量的蕃茄,不是碎濕濕的蛋加上微酸的汁。好味道!鹽焗奄仔蟹:蟹肉厚膏多,蟹新鮮所以肉鮮甜。鹽焗令到食蟹時手有好多鹽粒,所以成日要抹手~

點菜
蕃茄炒蛋:大量的蕃茄,不是碎濕濕的蛋加上微酸的汁。好味道!

2011-07-19
庆祝纪念
生日
一講起跑馬地喱個地方, 都會覺得果度既野唔係貴就係買唔起, 但係原來嗰度都有平民化既大排檔. 隨朋友而行, 嚟試高尚地方裡面既平民大排檔. 以前既大排檔都係喺露天地方, 無特定一個圍牆圍成而家既舖位, 每一張枱都放得好隨意. 一入佢既範圍, 就會聽到好強勢既”磡磡”聲, 因為廚房係開放式既, 你會見到一個個爐頭, 廚師好努力係咁炒炒炒, 仲可以睇到衛生情況 (相信絕對好過封閉式廚房). 由於廚房同枱相當接近, 小二好容易好快就可以將剛剛炒起既餸上枱, 所以碟碟上枱既餸都係熱辣辣, 基本上未坐底, 見到周圍既環境, 你會忍唔住要想偷食! 仲有, 如果你坐得近廚房, 會感覺到慶合合. 冷天既話會覺得好溫暖. 而家大排檔陸陸續續搬移到入舖位, 偶爾喺老街仲可以見到較舊式大排檔既廚房喺路邊, 基本上大部份廚房都已經搬番入店內, 還好既就係會仲有起舖位出面放滿晒枱既情況, 大家仲有機會選擇露天坐位, 享受一些半大排檔風味, 不過就是在路邊, 會多了一份塵味. 另外, 大排檔亦進駐街市頂樓, 稱之為熟食中心. 今天, 我就喺跑馬地既街市頂樓熟食中心感受一下另類大排檔既風味. 頂樓分別有兩間大排
隨朋友而行, 嚟試高尚地方裡面既平民大排檔.

頂樓分別有兩間大排檔, 一出升降機, 兩間各人會上前問你銖記? 嫦記? 今日我地食銖記.
朋友一早已打電話訂咗金牌風沙雞, 原盅雞炖翅同菜膽翅, 佢話就話要訂, 但睇到食評, 都好似可以去到即點, 唔理啦, 總之有得食啦!

習慣飯前要先喝湯, 先來兩盅翅. 朋友話雞炖翅味道會較濃, 所以我揀咗菜膽翅.

♥好多翅
絕對係首選推介! 一上枱就知足料, 翅係露面的, 真係咁大個女都未試過咁樣食翅, 啲翅唔係碎碎散散, 而係一排一排. 我食到幾碼有2至3排, 每一羹畢上黎啖啖都係翅, 啲翅可以話係盛滿成個盅, 仲有個湯底清得黎又好夠味, 係足料先可以有咁清又濃既湯, 而且好夠熱, 熱得燙口的, 我今日終於品嚐到真正既翅!♥

金牌風沙雞
好有睇頭, 一大堆炒香咗既蒜粒舖滿成隻雞. 撥開蒜粒, 一嚟先整件雞胸, 雞肉唔粗鞋, 幾滑, 食落唔會有渣, 雞味唔係太重, 但醃得都入味. 肉身夠晒厚, 最岩我喱啲鐘意啖啖肉既人!

葱爆田雞煲
葱爆田雞煲
色水就夠喇, 不過就唔夠香, 個汁好杰, 而且無咩味道. 田雞又係無咩味, 好似無醃過, 或者係醃得唔夠. 喱味餸唔係好得.

蛋白竹笙西蘭花
蛋白竹笙西蘭花
將炒過既蛋白淋起西蘭花面, 有啲似炒鮮奶既感覺. 唔係個餸名有寫都唔記得原來係有竹笙, 肉眼係見唔到啲竹笙, 要刻意搜尋先會見到碎粒, 而且份量極少, 搵唔到原條竹笙, 竹笙混埋蛋白一齊炒, 咁樣完全食唔到竹笙既爽口, 有啲浪費咗竹笙原來既特質. 個炒蛋白都幾漏下, 食幾啖都有啲飽飽地, 但係都炒得幾滑. 西蘭花就無咩特別.

如果要講以前同而家既大排檔有咩唔同, 個分別就係粗豪同斯文, 以前大排檔地方好大, 每一張圓枱周圍會有幾張圓枱, 通常都係大圍人一齊食, 加上廚房就近, 會好嘈吵, 小二同食客都需要力竭聲嘶點菜同溝通, 嘈上加嘈, 處身喺喱種熱熱鬧鬧既環境下, 無人會注意各人既行為舉此, 好自然大家都會粗豪起來, 收起平時斯文同客氣既一面, 完全釋放出來, 享受當中想做咩就做咩既樂趣.

而現在既大排檔, 明顯無以往既那般嘈雜粗豪, 比較寧靜, 時代既變遷令生活指數上升, 食客講求既資素也提高, 對環境既要求也有一定既標準, 所以雖然還是大排檔, 但食客既心態而跟以往既唔同, 會要選擇, 會將大排檔分等級, 會追求高質素既大排檔.

我喜歡大排檔的原因就是喜歡釋放粗豪既一面.
2010-09-05
♥好多翅
2010-06-08 138 浏览
6個人叫左以下野:蒜蓉粉絲煎聖子 - 大大隻 多粉絲 個汁好味 鼓蕉炒蜆 - 無鼓蕉味 仲有好多隻蜆都無開口 沙窩魚頭煲 - 唔夠香同乾 似薑蔥魚頭煲多d 沙拉骨 - 好多沙律醬 個伕唔'蟹' 都ok炒通菜 - 難食 個味好怪招牌雞 - 好多炸蒜 幾香口旦白茶粒炒飯 - 正路
6個人叫左以下野:

2010-06-05
  • 蒜蓉粉絲煎聖子
  • 沙拉骨
2010-06-06 336 浏览
難得閒日來到跑馬地,當然要到假日水洩不通,有「名人飯堂」之稱的黃泥涌市政大廈熟食中心一試。抵達熟食中心大約晚上七時半,但客人也不算多。甫出電梯,銖記及嫦記兩間小炒王的店員互相爭客;由於無特別偏好,所以隨意選了銖記。熟食中心環境不用多介紹,一樣是偏黃的白光燈與膠地板;但由於位置不大,食店各自放了較大的圓木板在固定的四人卡位上,方便容納更多客人。有聞這裡如鮑參翅肚等高價菜式很出眾,但我們只有一行二人,無奈只能點數個普通小炒,不過最後也敵不過圖文並茂的菜牌及店員落力的推介,點了這裡著名的原盅翅哩。 原盅菜膽翅 ($68):平價原盅翅有雞炖翅及菜膽翅兩款,由於已點風沙雞,所以選了後者。魚翅有咬口,上湯雖較雞炖翅清淡,但味道卻不淡。以 $68 的低價,魚翅當然不會是極品,但翅雖細散,亦有三四排,份量也不算少。 蜜椒薈萃牛柳粒 ($68):與坊間的黑椒牛柳粒無大分別,只是醬汁辣中帶甜,和鋪面多了些腰果。牛肉肉味難以吃出,但肉質也算嫩滑,以白灼的西蘭花墊底,正好中和了濃郁的辣汁。不算突出,但也不差。 XO 醬爆鱔球 ($88):以 XO 醬爆鱔球加西芹,鱔球本身不夠肥美,而且也爆得不夠乾身,加上

XO 醬爆鱔球 ($88):以 XO 醬爆鱔球加西芹,鱔球本身不夠肥美,而且也爆得不夠乾身,加上 XO 醬味道不重也不辣,變成普通炒鱔球般,乏善足陳吧。

金牌風沙雞 ($99):兩個人吃半隻雞顯然太多,但以「銷量 No.1 強打熱賣必食推介」之名作為鎮店之寶,加上其他客人也不約而同的點了,所以最終我們也就試試。風沙雞上檯全被炸蒜覆蓋,撥開炸蒜,賣相與菜牌相片同樣吸引。風沙雞外皮炸得非常香脆,內裡雞汁雖不多,但肉質卻能保持嫩滑,味道也好。

整體食物味道及質素不過不失,但畢竟只點了三數小炒,未能嘗盡其他菜式,所以很難下定論。另外,在同類食店而言,這裡的店員服務相對較殷勤,而當我們想點個炒菜時,亦會提醒在牛柳粒已有西蘭花墊底,可以省下來點其他款式,值得一讚。

似乎下次有機會再來時要約同多些朋友,才能試真這裡的水準吧。

原盅菜膽翅
蜜椒薈萃牛柳粒
XO 醬爆鱔球
2010-06-03
原盅菜膽翅
2010-05-23 372 浏览
去完愉景灣, 又想食海鮮, 三個朋友同一時間都諗起黃泥涌街市. 去到一開lift門, 幾個叫住X記, X記嘅人喺度拉客. 結果都係揀咗呢間. 因為見佢攞過獎.雞炖翅 - 一疏疏嘅翅連雞一齊炖,翅身爽口, 重有成四疏添,雞湯清甜. 一個字"正" 馬拉盞炒通菜 - 唔太濃味嘅馬拉盞, 味道都可以, 不過油咗d.豉椒炒蟶子皇 - 大大隻蟶子皇, 差唔多6吋長, 鮮甜爽口.風沙雞 - 係呢度嘅推介, 風沙其實係乾蒜,而雞係炸既, OK啦!蒜茸蒸開邊蝦 - 朋友食落覺得唔係太新鮮, 又唔係肉身霉, 而係入口唔覺係好新鮮. 不過我無呢個感覺, 只係覺得d 粉絲索晒d 豉油,差咗d.果皮蒸鮑魚 - 果皮味清香, 鮑魚新鮮唔韌,好味.

果皮蒸鮑魚 - 果皮味清香, 鮑魚新鮮唔韌,好味.

豉椒炒蟶子皇
豉椒炒蟶子皇
果皮蒸鮑魚
雞炖翅
2010-04-13 116 浏览
朋友仔生日~幾年前食過嫦記,果時聽講話好出名,試完之後覺得勁普通,其實去酒樓食一樣,不過可能俾酒樓平dd今次去姝記,一樣冇期待,但真係幾普通,出名既原因可能就係因為係街市食翅,所以d人覺得特別,不過除左翅之外,d小菜都唔算貴大概$60-70一個餸3個女仔食,叫左一碗翅,一碟炒飯,3個餸,2支可樂埋單$429最開心其實係係付近GOOSSENS買左比利時人手造朱古力,同埋曲奇4重奏既朱古力曲奇食完飯之後再去和櫻買櫻花布甸
朋友仔生日~
幾年前食過嫦記,果時聽講話好出名,試完之後覺得勁普通,
其實去酒樓食一樣,不過可能俾酒樓平dd
今次去姝記,一樣冇期待,但真係幾普通,
出名既原因可能就係因為係街市食翅,
所以d人覺得特別,
不過除左翅之外,d小菜都唔算貴
大概$60-70一個餸
3個女仔食,叫左一碗翅,一碟炒飯,3個餸,2支可樂
埋單$429

最開心其實係係付近GOOSSENS買左比利時人手造朱古力,
同埋曲奇4重奏既朱古力曲奇
食完飯之後再去和櫻買櫻花布甸
餐牌
泰色香辣翅,味道真的好像碗仔翅 ,係有幾條翅,但$98一碗,唔係好抵,
鮮菇付竹扒小唐菜 $58,唔太油~
瑤柱蛋白炒飯 $60 ,都係好普通~
金沙黃金蝦 (around $100) ok~很香,很有蛋黃味
招牌風沙雞 $99 半隻,真係一般到唔一般,都唔知佢究竟出名d乜?????
2010-04-13
庆祝纪念
生日
2010-04-01 127 浏览
跟雙親黎左跑馬地,晚飯時間,黎左熟食中心呢到食餐便飯。好耐冇上過黎呢到,依舊熱鬧,一出電梯兩店已經爭相招待,食開銖記,表明來意,隨即安排入座。睇餐牌途中,果個招牌風沙雞係我面前出過數次,記得以前食過,無咩印象,就再黎半隻。先講下個風沙雞,蒜茸金黃色,好香口,皮夠脆,雞少肥嫩滑,水準不錯。雞煲翅湯,例牌亦很大鍋,有幾多翅。小棠菜是個人喜好,炸得唔油膩。炒蜆,蜆今日很大隻,鮮甜,炒蜆喜愛辣一點,這裡冇辣味。另要左個勝瓜三鮮,勝瓜煮得夠軟身,配上魷魚,蝦乾好鮮味。3個人埋單約六百蚊。以熟食中心黎講,這裡服務很好。

雞煲翅湯,例牌亦很大鍋,有幾多翅。
小棠菜是個人喜好,炸得唔油膩。
炒蜆,蜆今日很大隻,鮮甜,炒蜆喜愛辣一點,這裡冇辣味。
另要左個勝瓜三鮮,勝瓜煮得夠軟身,配上魷魚,蝦乾好鮮味。

3個人埋單約六百蚊。以熟食中心黎講,這裡服務很好。
小棠菜依舊好味
炒蜆辣一點會更好
勝瓜三鮮好鮮味
  • 風沙雞
2010-01-31 104 浏览
本人家住北角,小時候父母經常帶我去渣華道熟食街市吃飯,味道至今令人回味,升上中學後功課忙碌,出來社會做事後更沒有時閒,所以今次同學聚會,知道能夠再吃久違了的大牌檔,在百忙中也要抽空出席。今次是同學介紹來的,同學是識食之人,因此對其質素有一定信心,而結果也沒令人失望。先來的魷魚,很入味,最重要是不韌,沒有出現難嚼的情況(我想這可能與師傅的技術有關吧!)葡汁時疏味道不錯,汁做得很好,但可惜上菜時溫度不夠熱,失了不少分數招牌明菜風沙雞,皮脆多肉,令人一試難忘,味道與我小時候吃的一樣,頓時令我有回到少年時的感覺。 椒鹽九肚魚多肉,香囗,所以很快就一掃而空。紅燒翅夠火喉,雖然明知不會是甚麼名貴貨式,但眾同學依然對期味道讚賞有加。其實吃飯最重要是要和自己喜歡的人一起,不論與親人,伴侶,朋友皆一樣。那麼,每餐都會同樣令人回味。

椒鹽九肚魚多肉,香囗,所以很快就一掃而空。

雖是大牌檔,但餐牌設計得美侖美奐
魷魚很入味,且不太韌
葡汁時疏味道不錯,但可惜上菜時溫度不夠熱
招牌菜風沙雞,皮脆多肉,令人一試難忘
椒鹽九肚魚多肉,香囗
紅燒翅夠火喉
  • 紅燒翅及椒鹽九肚魚
2009-12-24 77 浏览
今天和3個友人吃christmas飯~去了少去的港島區~去了跑馬地(黃泥涌)街市的銖記馳名的雞煲翅 雞煲翅, 係好味, 翅很多, 但吃完後身體麻痺, 回來翻看其他人的食評才知這是味精出事....那就不會再吃了~ 琵琶豆腐, 好味~ 黃金蝦, 想食埋佢D殼呢~ 豉椒炒蟶子王, 大大隻...正...不過鍾意細隻夾下夾下的感覺 蒜泥粉絲蒸扇貝...自己在家都整到...無特別
今天和3個友人吃christmas飯~去了少去的港島區~

去了跑馬地(黃泥涌)街市的銖記馳名的雞煲

琵琶豆腐, 好味~

黃金蝦, 想食埋佢D殼呢~

蒜泥粉絲蒸扇貝...自己在家都整到...無特別
環境不錯唷~唔會太迫~
落地玻璃呢~
黃金海中蝦
豉椒炒蟶子王
蒜泥粉絲蒸扇貝
2009-12-22 73 浏览
睇完港隊贏得東亞足球金牌, 便與兩位老死到跑馬地醫肚. 想吃的打邊爐坐無虛席, 結果到這裡碰碰運氣1. 風沙雞 - 實屬一般大排檔質素, 但明顯偏咸..2. 油鹽水花甲 - 十個不明白. 花甲本身已夠鮮甜, 斤兩亦十足, 何以廚師要死命落鹽? 還是味精太強? 3. 豉椒炒聖子王 - $120 元4隻的聖子王, 已比其他大排檔貴了一截, 味道突出, 但突出的竟然是味精. 4. 豆腐魚肚湯 - okay. 湯尚算清甜, 比較其他受生化襲擊的菜尚算正常5. 炒時蔬 - 最正常食後感:很不明白, 到底是跑馬地街坊吃慣高檔次菜色而盲目喜愛該區少有的大排檔? 還是世人實在太愛味精? 如此味精主導的餐廳, 居然能贏得Openrice 內的眾多的好評, 小弟實在不能理解. 我想, 比這裡好的大排檔, 實在太多了..整體感覺, 幾碟菜都只是一味的咸, 海鮮的鮮味, 雞的雞味, 都被咸味掩蓋. 這樣的味道, 小弟不懂欣賞.

1. 風沙雞 - 實屬一般大排檔質素, 但明顯偏咸..

5. 炒時蔬 - 最正常

2009-12-12
  • 啤酒
2009-10-02 58 浏览
今日一行4人去食晚飯, 點了5個小菜 1) 豉椒蟶子 ($32一隻) X 4 = $128 (貴一些)(2) 風沙雞 (半隻) $88 (味道ok)(3) 蔔白牛坑腩 $88 (份量多, 牛腩"淋", 但落咗花椒八角, 就怪d, 湯底有d苦)(4) 豉椒鵝腸 $55 (刮走全部肥膏, 味道ok) (5) 蝦醬通菜 $35 (叫了少油, 但都是好多油)(6) 白飯3碗 $6 x 3 = $18 Total : $412p.s. 其中一個友人, 食完飯後, 覺得好頸渇, 唔知係咪味精重呢 !價錢平, 味道一般
今日一行4人去食晚飯, 點了5個小菜 :
(1) 豉椒蟶子 ($32一隻) X 4 = $128 (貴一些)

(2) 風沙雞 (半隻) $88 (味道ok)
(4) 豉椒鵝腸 $55 (刮走全部肥膏, 味道ok)
(5) 蝦醬通菜 $35 (叫了少油, 但都是好多油)
(6) 白飯3碗 $6 x 3 = $18
Total : $412