2024-11-27
🍁🍂呢兩日天氣凍咗好多,最啱食返餐燒肉暖笠笠,餐廳門口裝潢非常有⛩和式風格,明確標示了午市套餐的食物及價錢,😆難得老best放假,今餐食好少少。見到餐廳有放🥩牛肉櫃,並且列明咗唔同嘅部位,而隔離見到塊牌用嘅米係長野縣嘅白米,我最鍾意食就係日本米啦!口感煙煙韌韌🤤而隔離都放咗好多唔同嘅🍶日本酒,夜晚嚟食加杯酒好有氛圍感,不過今日食午餐,🍴所以下次先啦。❤️和牛極致定食(三種)每份定食都包咗昆布湯、前菜、🥗沙律同一碗飯,三種和牛分別係龜之甲、和牛芯、和牛唐辛子,😙首先龜之甲係1塊圓形嘅肉,脂肪比例比較少,感覺似食牛肉片,而和牛芯肉片比較厚,呈三角形,肉質比較爽,有些小嚼口,😗而和牛唐辛子口味比較濃郁,很適合送飯。誠實的昆布湯味道鹹香,昆布又有清熱嘅效果~不錯,🍚白飯口感煙靭,有飯香,很喜歡!❤️和牛羽下.貝身燒肉定食兩款都係和牛嘅稀有部位,🤤羽下即是肩胛靠近肋骨的肉,肉質比較Juicy,而貝身係中腹的稀有部位,切出來有點像🐚貝類,所以才叫貝身,肉質都是比較Juice,很嫩滑,一咬就花開,🍚配白飯真的一流!食評總結:👍高質的日本燒肉,除了有不同部位選擇,座位位置也很舒適,😋餐廳環境比較幽靜,🤝很
❤️和牛極致定食(三種)
❤️和牛羽下.貝身燒肉定食
食評總結:👍高質的日本燒肉,除了有不同部位選擇,座位位置也很舒適,😋餐廳環境比較幽靜,🤝很適合同朋友食飯傾偈,相信夜晚黑的氛圍更加好。