餐厅: 銀座炎蔵燒肉
资讯:

2024-06-06 59 浏览
- 荔枝角|銀座炎蔵燒肉 -▪️黑毛和牛嚴選定食(三款)🐮呢個set有三款和牛,包括和牛友三角、和牛貝身,同埋和牛鞍下。友三角充滿油脂香,但同時肉味濃郁。貝身油花細緻,而且分佈平均。鞍下肥瘦適中,肉質軟嫩細膩。另外定食包咗漬物、沙律🥗、湯🥣、日本米飯🍚,好豐富▪️炎蔵和牛霜•赤燒肉定食🐮呢個set會有一款比較多脂肪嘅「霜降」,同另一款比較少脂肪嘅「赤身」,可以一次過試到兩款唔同感覺嘅和牛。「霜降」有上面提及嘅和牛友三角,而「赤身」就有和牛內腿肉。內腿肉因為冇太多脂肪,食落少啲膩感,肉味亦都更突出▪️和牛龜之甲🐮▪️上等牛舌🐮👅除咗定食,仲追加咗和牛龜之甲同上等牛舌。龜之甲顏色呈深紅色,非常少油脂,有嚼勁。而牛舌口感柔嫩得嚟,帶有彈性▪️草莓番石榴乳酸梳打🍓🍹酸酸甜甜,可以解膩銀座炎蔵燒肉📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖
- 荔枝角|銀座炎蔵燒肉 -

▪️黑毛和牛嚴選定食(三款)🐮
黑毛和牛嚴選定食(三款)
定食

▪️炎蔵和牛霜•赤燒肉定食🐮
炎蔵和牛霜•赤燒肉定食

▪️和牛龜之甲🐮
▪️上等牛舌🐮👅
和牛龜之甲、上等牛舌

▪️草莓番石榴乳酸梳打🍓🍹
酸酸甜甜,可以解膩
草莓番石榴乳酸梳打

銀座炎蔵燒肉
📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖
2024-06-04 87 浏览
我同老公都好鍾意食燒肉,聽朋友介紹我就同老公自私食。呢間燒肉喺荔枝角 D2 Place One 3樓。午市套餐都有好多選擇,想食牛、雞、豚都有。年市定食套餐配漬物、沙律、湯 & 日本米飯。老公叫咗《和牛極致定食 (3種)》,有 #和牛芯芯、 #和牛貝身 & #和牛腰脊肉,3種都好和牛嘅雪花分布都唔同,而且口感都好唔同。而我就叫咗《ENZO和牛霜 . 赤燒肉》定食,有 #和牛龜之甲 ,一大片咁燒好好食;而 #和牛上等肋肉,啲脂肪分布好靚,燒完只需要加啲鹽即食就超好味。另外,鍾意食雞就要加 #日本產雞腿肉,燒雞腿肉燒到個面少少脆,好好味!呢個 #和牛羽下,就類似雞翼嗰啲肉,呢舊係入口即溶。OMG!呢舊真係愈食愈想食。鍾意食飯嘅,一定識揀燒肉配飯,好夾好正!燒肉定食會有啲配菜,燒埋嚟食都一樣好食!如果想飲嘢,套餐都可以加錢,我哋叫咗 #白桃乳酸梳打 & #巨峰提子乳酪梳打 ,兩杯都好好飲。總結:午餐食和牛真係好滿足,店內都係卡位雅座,好舒服,一路燒,仲可以慢慢嘆。無論同另一半定朋友嚟,都一定會好開心。
我同老公都好鍾意食燒肉,聽朋友介紹我就同老公自私食。

呢間燒肉喺荔枝角 D2 Place One 3樓。

午市套餐都有好多選擇,想食牛、雞、豚都有。

年市定食套餐配漬物、沙律、湯 & 日本米飯。

鍾意食飯嘅,一定識揀燒肉配飯,好夾好正!

燒肉定食會有啲配菜,燒埋嚟食都一樣好食!

2024-05-28
人均$300起|荔枝角|燒肉|銀座炎蔵燒肉兩個人在D2 Place 吃什麼好?不如來這家銀座炎蔵燒肉吧!這裡提供好吃又划算的日本烤肉,二人套餐也不過$698起,已經可以吃得到和牛、雞和豬的烤肉三件套了!這次我們點了舞-特盛,還額外加點了沙拉、蔬菜拼盤、紫菜醬油米飯、以及牛奶冰淇淋🍦先炫這一份沙拉🥗裡面有油醋和番茄小小的一份好開胃喔🤤舞-特盛所包含的牛肉,是比較矜貴的位置,比如說和牛鞍下、牛肋骨肉等,肥瘦相稱、牛味很香,而且跟腱不多,烤完過後真的好吃!每一口都可以入口即化,蘸上一點點的鹽巴味道就剛剛好了!蔬菜拼盤裡面包含了南瓜🎃、蘑菇、雞髀菇、翠玉瓜還有玉米🌽儘管套餐本來不包含的,可是我還是很推薦大家來點這個!裡面的玉米烤完過後,焦脆焦脆的,巨好吃😋豬肉片和雞腿肉都很讚😎記得要沾醬,風味才會更好的喔紫菜醬油米飯這個一定要點啊!溫泉蛋🥚巨好吃😋,配上紫菜還有醬油,就是這麼簡單而美味。吃著吃著就想吃甜品了推薦這個牛奶冰淇淋上面還加上了玉米片,牛奶🥛味很香濃,愛死了。——————為食分界線——————📍 銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖人均消費:
人均$300起|荔枝角|燒肉|銀座炎蔵燒肉

兩個人在D2 Place 吃什麼好?
不如來這家銀座炎蔵燒肉吧!

先炫這一份沙拉🥗
裡面有油醋和番茄
小小的一份好開胃喔🤤

蔬菜拼盤
裡面包含了南瓜🎃、蘑菇、雞髀菇、翠玉瓜還有玉米🌽
儘管套餐本來不包含的,可是我還是很推薦大家來點這個!
裡面的玉米烤完過後,焦脆焦脆的,巨好吃😋

豬肉片和雞腿肉都很讚😎
記得要沾醬,風味才會更好的喔

紫菜醬油米飯
這個一定要點啊!
溫泉蛋🥚巨好吃😋,配上紫菜還有醬油,就是這麼簡單而美味。

吃著吃著就想吃甜品
推薦這個牛奶冰淇淋
上面還加上了玉米片,牛奶🥛味很香濃,愛死了。

——————為食分界線——————
📍 銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖

人均消費: $300
熱愛食燒肉嘅朋友,最近帶我去D2 place嘅日式燒肉店銀座炎蔵燒肉🥩原來呢間係日本過江龍,首店位於東京銀座,而香港呢間嘅裝修都好日本風,帶點古典又很舒適。下午有定食套餐,除咗肉類之外,會有埋前菜,沙律,湯同飯🍚嚴選黑毛和牛定食套餐,共有三款和牛,當中最喜歡和牛友三角,牛味好濃郁🐂而和牛內腿肉嘅肉質有嚼勁得嚟,富有肉汁,好juicy💦朋友點嘅係和牛上等肋肉定食,都係超正,質感好軟嫩,油脂平均,香氣十足!我哋仲追加咗日本產雞腿肉同日本豚肋肉,雞腿肉好嫩滑,而豚肋肉望落脂肪雖然佔多,但食落又唔覺得好肥膩,而且燒到有少少焦香,好味😋整體都好高質~

2024-05-28 77 浏览
平時係荔枝角番工見到D2開左新餐廳所以同同事一齊試下午飯時段都唔算多人餐廳裝修都好日系❤️和牛極致定食呢個定食set有三款牛有牛勒肉、牛鞍下同羽下三款都有不同口感一燒已經聞到好香既牛味可以一次過試曬三款不同部位既牛😊❤️大判和牛大判燒大判燒大大塊燒左好快就食得配上日本雞蛋更加發揮到牛既味道真係好好味❤️追加牛舌牛舌牛味濃而且咬落去入口即溶確係拍得住日本個d💁‍♀️銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)👣荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖

平時係荔枝角番工
見到D2開左新餐廳
所以同同事一齊試下
午飯時段都唔算多人
餐廳裝修都好日系

❤️和牛極致定食
呢個定食set有三款牛
有牛勒肉、牛鞍下同羽下
三款都有不同口感

❤️追加牛舌
牛舌牛味濃
而且咬落去入口即溶
確係拍得住日本個d

💁‍♀️銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)
👣荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖
  • 和牛極致定食(3種)
2024-05-25 145 浏览
今日在荔枝角D2吃了一頓非常優質的燒肉午餐定食。銀座炎蔵在日本有兩家分店,香港的這一家在裝修和餐牌上都與日本的差不多。餐廳全都是卡座,寬闊舒適,私隱度亦高,近門口有幾層高的玻璃凍櫃,展示高質和牛的不同部位。午市定食套餐有十款以上,全都包沙律、清湯、泡菜和白飯。追加飲品啤酒也有特價。🏅和牛極致定食($248)有三種和牛:牛肋肉、牛鞍下和牛羽下。三種都充滿油花,入口即融,牛味香濃。🏅和牛烏冬定食($118)看似細細碗,但其實頗多烏冬,幾片和牛也好好味。配清甜清湯。🏅蔬菜拼盤($68)蔬菜種類頗多,我最愛甜粟米。🏅菠蘿乳酸梳打(+$22)🏅朝日生啤酒(+$48)乳酸梳打酸甜清新;生啤好大杯好抵飲。🏅日本產柚子雪糕($28)🏅日本產海鹽雪糕($28)柚子口感絲滑,味道清新;海鹽甜中帶咸滋味,令人回味。
今日在荔枝角D2吃了一頓非常優質的燒肉午餐定食。

🏅和牛極致定食($248)
有三種和牛:牛肋肉、牛鞍下和牛羽下。
三種都充滿油花,入口即融,牛味香濃。
和牛極致定食

🏅和牛烏冬定食($118)
看似細細碗,但其實頗多烏冬,幾片和牛也好好味。配清甜清湯。
和牛烏冬定食

🏅蔬菜拼盤($68)
蔬菜種類頗多,我最愛甜粟米。
蔬菜拼盤

🏅菠蘿乳酸梳打(+$22)
🏅朝日生啤酒(+$48)
乳酸梳打酸甜清新;生啤好大杯好抵飲。

🏅日本產柚子雪糕($28)
🏅日本產海鹽雪糕($28)
柚子口感絲滑,味道清新;海鹽甜中帶咸滋味,令人回味。
雪糕
2024-05-25
和牛極致定食
2024-05-23 58 浏览
首先一定要介紹炎蔵「極致」6點拼盤$588拼盤有和牛肉腿肉、和牛上等肋肉、和牛龜之甲、和牛芯芯、和牛貝身(腹牛柳)、和牛友三角。和牛芯芯有個響亮的別稱『夢幻赤身』,是和尚頭中最稀有的部位,也是日本燒肉店超人氣稀有商品。 具有清爽的油香和甘甜細膩的肉質,可以感受濃郁和牛赤身的部位,值得一試!除此之外,和牛的其他部位都很可口,和牛的肉多汁細嫩、風味獨特,營養價值極高,肌肉脂肪中飽和脂肪酸含量很低、口感極佳!海鮮三味$188三味有帆立貝、蝦、魷魚。賣相已經見到好新鮮,但要燒得好食,好講火侯。帆立貝同蝦不用任何技巧,燒熟即可,魷魚燒既時間要剛剛好,唔會咬唔開,彈牙。石鍋和牛牛肉拌飯$128平時出面石鍋拌飯食得多,配和牛又另一番風味!
首先一定要介紹炎蔵「極致」6點拼盤$588

海鮮三味$188

石鍋和牛牛肉拌飯$128

平時出面石鍋拌飯食得多,配和牛又另一番風味!
2024-05-23
2024-05-23 170 浏览
🍽️叫左$938雅特盛餐 和牛好高質,兩個人食夠晒飽,抵食🚩和牛4點拼盤-和牛肋肉: 油花均勻,肉質豐腴-和牛芯芯:肉質細嫩-和牛肩三角:肉味濃郁-和牛鞍下:位於牛背脊部,油花適中😋首先淨食和牛感受一下原汁原味之後可以試吓加生雞蛋,海鹽,醬油, Wasabi芥末。全部都好襯,更加令和牛層次感提升左。🚩夢之大地豚三味豚肉係北海道,好有豬味,又唔肥~🚩日本産鶏肉三味日本產地嘅雞肉 脂肪同肉嘅比例適中 唔會好肥,又燒得好香🚩和牛西冷薄切大盤判燒和牛西冷係由職員負責為客人燒肉,職員燒得熟度剛剛好,和牛西冷真係入口即溶,油脂豐富,肉汁鮮嫩,令人回味🚩有前菜(沙律同泡菜)泡菜味道好惹味好開胃,唔會太酸太辣🤵🏻服務好好,非常細心。首先會介紹餐牌食物同套餐。主動為客人斟水又會幫忙換燒肉嗰個爐,見我用左張濕紙巾抹自己即刻俾個堆新嘅紙巾。
🍽️叫左$938雅特盛餐 和牛好高質,兩個人食夠晒飽,抵食

🚩和牛4點拼盤
-和牛肋肉: 油花均勻,肉質豐腴
-和牛芯芯:肉質細嫩
-和牛肩三角:肉味濃郁
-和牛鞍下:位於牛背脊部,油花適中

🚩夢之大地豚三味
豚肉係北海道,好有豬味,又唔肥~

🚩日本産鶏肉三味
日本產地嘅雞肉 脂肪同肉嘅比例適中 唔會好肥,又燒得好香

🚩和牛西冷薄切大盤判燒

🚩有前菜(沙律同泡菜)
泡菜味道好惹味好開胃,唔會太酸太辣

要同大家分享一間位於荔枝角嘅銀座炎蔵燒肉,一間日式燒肉店!話說佢肉同海鮮真係好出色,絕對係一個值得造訪嘅地方!首先要推薦佢嘅招牌菜式——炎藏和牛「極致」4點拼盤!可以品嚐到和牛鞍下、和牛龜之甲、和牛肋肉同和牛笹身,每款都帶有獨特嘅口感同風味!和牛肉質鮮嫩多汁,入口即化,令人陶醉!如果鍾意牛舌,銀座炎蔵嘅上等牛舌絕對係首選,牛舌鮮嫩彈牙,肉汁十足,每一口都帶來無限嘅驚喜!真係回味無窮!除咗燒肉,銀座炎蔵亦有海鮮選擇!海鮮三味包括帆立貝、蝦同魷魚,每一款都新鮮美味!帆立貝鮮甜多汁,蝦肉鮮嫩紮實,魷魚則帶有彈牙嘅口感,垂涎三尺!如果鍾意韓國料理,銀座炎蔵嘅韓國泡菜絕對值得一試!辣辣嘅泡菜帶有甜酸辣嘅風味,令人胃口大開!而配菜方面,推薦佢嘅枝豆,每一粒都鮮甜多汁,帶有豐富嘅口感!草莓番石榴乳酸梳打帶有草莓同番石榴嘅酸甜風味,加上乳酸嘅滋味,爽口又解渴!如果更鍾意青檸味道,可以試下蝶豆花青檸梳打,清新又開胃!而且,銀座炎蔵嘅環境都好舒適,氣氛輕鬆愉快!可以享受優質嘅燒肉,同朋友一齊度過一個美好嘅晚上!

原來荔枝角D2 Place 3樓開咗一間日式燒肉店叫銀座炎藏燒肉❤️我哋星期六lunch去 可以叫午市定食 分別叫咗一個黑毛和牛(3款)定食同和牛上等肋肉定食🐮另外仲追加咗一款豚肉🐷每款定食都包括前菜餐湯漬物同飯🫶🏻餐廳店員嘅服務態度良好,亦都好細心話俾我哋聽一開始等3分鐘先好擺啲肉落去燒😍 啲肉一嚟到就睇得出係油花好靚 好新鮮 三款黑毛黃牛都勁好食 而和牛上等肋肉就比其他更加入口即溶 油花充足 連追加嘅豚肉都好好味🐷🐷總括嚟講呢間燒肉店嘅質素真係好高 選用上乘嘅和牛👏🏻好值得嚟食🥰午市套餐都比較抵,因為平均每個人都係$300左右 我哋都食得好飽嘅😍

大家都知道荔枝角D2 Place以市集吸引咗好多後生仔女去到,但係你哋又知道唔知道依度嘅餐廳都一樣咁吸引呢? 今次我同朋友去行市集前就去到D2 Place搵食儲定能量行街街

基本上午餐都係以定食為主,每個定食都會包含一個沙律、飯同麵豉湯,講得明係燒肉,梗係以肉食為主啦,1. 和牛西冷大判燒 & 赤身定食依個本身包2款唔同和牛部位,相對比較抵食,西冷油脂分佈平均而且係薄切,燒起嚟好易過熟,宜剪開細塊快燒快食就會有入口即溶效果,另外赤身即是肩三角,可以燒耐少少,肉味相當濃郁。
2. 和牛肋肉定食牛肋肉係我個人鐘意嘅部位,因為之前有食過嘅經驗,燒好後肉質有咬口,而且牛味會更加重,推介大家食燒肉都要嗌一份!3. 石鍋和牛牛肉拌飯定食建議大食嘅朋友先嗌,因為食埋依個係會過飽的,但係裏面食材係好多,加上蛋黃拌飯同和牛,成個飯昇華咗!

1. 和牛西冷大判燒 & 赤身定食

2. 和牛肋肉定食
3. 石鍋和牛牛肉拌飯定食

2024-04-20
2024-05-18 78 浏览
銀座炎蔵燒肉來自東京銀座,香港分店係首間嘅海外分店!香港店沿用日本創始店的設計,融合江戸時代町屋風格與昔日銀座懷古風情,係卡位屏風間格加上紅白花紋,同銀座餐廳如出一轍~餐廳主力供應多款日本黑毛和牛,有和牛拼盤、多款單點和牛、海鮮、小食等等。和牛燒肉拼盤價錢由$398至$998不等,今次我就點左🐮炎蔵和牛6點燒肉拼盤($588)入手,-次過試哂6款日本和牛,每個部位都滿佈油花,入口即溶嘅感覺,而且牛味濃郁,每一啖都充滿牛油香氣😋🐮和牛西冷薄切大判燒($238)-店員會好細心幫我哋燒埋,再用生蛋漿包裹住每片薄切牛肉,蛋味濃郁肉質嫩滑!🐮和牛芯芯($138)-非常厚身,我就鍾意燒到六成熟左右,牛舌軟腍,啖啖肉香😙總括嚟講牛肉真係好高質素,價錢亦都實惠,環境舒適唔會有侷促嘅感覺,值得再回訪。
銀座炎蔵燒肉來自東京銀座,香港分店係首間嘅海外分店!

和牛燒肉拼盤價錢由$398至$998不等,今次我就點左

• 炎蔵和牛[極致]6點拼盤
2024-05-18 39 浏览
💫和牛極致定食和牛肩三角肉質細膩而多汁,具有細膩的口感和豐富的風味, 和牛芯芯肉質嬌嫩, 細膩多汁,口感軟糯鮮美, 入口即化, 和牛的笹身肉質緊實有彈性, 咬落去會有一種輕微嘅嚼勁💫和牛上等肋肉定食上等肋肉肉質肥嫩多汁, 油脂分布恰到好處, 入口好香好juicy, 一啖肉一啖飯, 大滿足😍😍兩款定食有沙律菜, 湯, 白飯💫上等牛舌追加左上等牛舌, 質地細膩, 口感綿密絲滑, 肉質鮮嫩, 牛舌肉質豐滿,保持鮮嫩多汁嘅口感🥤巨峰提子乳酸梳打, 清甜夠爽, 解油膩解渴, 飲落非常gur👍🥤白桃乳酸梳打, 酸酸may may, 又有少少益力多嘅味
💫和牛極致定食

💫和牛上等肋肉定食

兩款定食有沙律菜, 湯, 白飯

💫上等牛舌

🥤白桃乳酸梳打, 酸酸may may, 又有少少益力多嘅味

2024-05-17 57 浏览
荔枝角D2 Place one 3樓有間過江龍人高質燒肉店《銀座嚴藏燒肉》,入到門口見到有個擺放住唔同和牛部位嘅和牛櫃,見到都流口水🤤店員相當有禮貌感覺真係置身喺日本銀座,而且座位好寬敞,最值得一讚就係入到舖頭入邊唔會一大浸油煙嘅燒烤味,食完燒肉個身仲完全冇燒烤味架,無論服務及環境到食材都相當高質素,今日同老公嚟食佢lunch,由於我哋太肚餓,我哋竟然嗌咗三個set🤣我哋order咗唔同價錢嘅定食套餐,分別有$148 $198 $248,套餐裡面包括有漬物、沙律、湯及日本米飯,湯顏色清透好香牛味加有少少胡椒味嘅牛骨湯,而佢哋嘅沙律菜都唔馬虎新鮮爽脆【嚴選黑毛和牛3款】呢個set 真係令人回味,三款部位都係餐廳嚴選出黎而且每日都會唔同,就咁睇佢哋嘅顏色油脂分布已經好期待,而且本身牛尾好香都唔需要點醬汁淨係點少少鹽已經好好食,🥢肩三角比較薄身,油脂比例適中,食落入口即化感覺🥢三角形和牛𦭓身呢部分肉質更加細嫩,帶有豐富嘅油脂香氣🥢牛腰背脊位置,呢部分嘅肉質比較結實,咬落去感受到豐富嘅肉汁,味道層次豐富【和牛上等助肉】🥢油花分佈得好靚,食落油脂非常豐富,肉質非常嫩滑【和牛肋肉&日本產豚肋肉】🥢

【嚴選黑毛和牛3款】
🥢肩三角比較薄身,油脂比例適中,食落入口即化感覺
🥢三角形和牛𦭓身
呢部分肉質更加細嫩,帶有豐富嘅油脂香氣

【和牛上等助肉】
🥢油花分佈得好靚,食落油脂非常豐富,肉質非常嫩滑

【和牛肋肉&日本產豚肋肉】
🥢和牛肋肉
比起之前兩款嘅和牛呢款嘅和牛肋肉油脂冇咁多,食落有咬口不過牛味較重
🥢豚肋肉
我哋將豚肋肉捲埋大蔥一齊燒,燒到表面焦香大蔥吸收晒豬嘅油脂,食落有肉汁同埋豚肉嘅香味

追加🥢上等牛舌
牛舌嘅韌度適中,咬勁十足,彈牙之餘又不失肉汁
2024-05-17 59 浏览
🚇交通:近荔枝角站D出口,大約三分鐘步程。🏠環境:深木系的門面,室內寬敞,全都是卡座,裝有和式屏風配搭日系的箱燈,近門口有展示和牛的玻璃凍櫃,展示高質牛肉。另設有包廂,私隱度高!🤵🏻服務:QR Code下單,收取加一。🍽️午市:提供十款以上定食套餐,點了兩個一模一樣的定食。🐮和牛極致定食(3種)$248套餐包括有沙律🥗菜、泡菜、清湯、白飯一碗,和牛提供三款,分別是和牛肋肉、和牛鞍下和羽下。☺️三款肉質好,其中鞍下雖是薄切,但油花最多🤤,易熟有焦香,油脂感最重🤩。而另外兩款厚切,入口軟韌,帶有濃郁肉味,都不錯👍!🍑白桃乳酸梳打🍹 $22白桃味清新,消暑解膩!
🚇交通:近荔枝角站D出口,大約三分鐘步程。
🏠環境:深木系的門面,
室內寬敞,
全都是卡座,
裝有和式屏風配搭日系的箱燈
近門口有展示和牛的玻璃凍櫃,展示高質牛肉。
另設有包廂,私隱度高!
🤵🏻服務:QR Code下單,收取加一。
🍽️午市:
提供十款以上定食套餐,
和牛極致定食(3種)
點了兩個一模一樣的定食。
🐮和牛極致定食(3種)$248
套餐包括有沙律🥗菜、
泡菜、清湯、白飯一碗,
其中鞍下雖是薄切,
但油花最多🤤,
易熟有焦香,油脂感最重🤩。
而另外兩款厚切,
入口軟韌,
帶有濃郁肉味,
都不錯👍!
白桃乳酸梳打
🍑白桃乳酸梳打🍹 $22
白桃味清新,消暑解膩!
2024-05-13
白桃乳酸梳打