餐厅: 銀座炎蔵燒肉
资讯:

2024-07-06 323 浏览
週末行完D2 place 扭蛋市集見到3樓有間銀座炎藏燒肉就入去試下 主打高質日本產A4黑毛和牛同稀有部位🐮午市定食首先奉上前菜有檸檬柚子蕃茄菜沙律🥗泡菜昆布味噌湯偏清湯 超多芝麻 🥩和牛極致定食$248 かいのみ 和牛貝身くらした 和牛鞍下カルビ 和牛肋肉🥩Enzo和牛羽下貝身燒肉定食$198 はねした和牛羽下かいのみ 和牛貝身色澤紅潤🥩好少全部肉質燒完都咁腍 入口即溶油脂花紋分布均勻🔥燒到油份咋咋聲 但唔會過於油膩 燒肉控覺得貝身同牛肋肉最有和牛味🐮另外追加幾款單點 🐮上等牛舌$48 🐔日本產雞腿肉$48 🐷夢之大地豬肋肉$48 每份3-4片份量剛好 可以試多幾款
Enzo和牛羽下貝身燒肉定食

🐔日本產雞腿肉$48 🐷夢之大地豬肋肉$48
每份3-4片份量剛好 可以試多幾款
Enzo和牛羽下貝身燒肉定食
2024-07-04 153 浏览
去日本旅行其中一個重要環節一定係食燒肉,而家銀座炎蔵焼肉過左黎香港開分店去唔到旅行都可以去止下咳啦~👅上等牛舌牛舌薄切但都好爽口,油脂分布均勻,食落好香口。🥩和牛西泠薄切大判燒入口即溶,肉質嫩滑,油脂好豐富,輕輕燒下2邊已經食得,點埋生雞蛋食令肉質更滑🐔日本產雞頸柳呢串雞頸柳比雞脾肉口感更爽口同彈牙,食落好惹味。🐮炎蔵和牛「極致」4點拼盤4點拼盤有一次過可以食晒四款和牛嘅唔同部位,每款都係稀有部位,各有特色🥚月見紫菜飯(配蘭王蛋)紫菜酥脆香口,配蘭王蛋既金黃色蛋黃,食落好香蛋味。🍹巨峰提子&菠蘿乳酸梳打乳酸梳打好清新,提子味道好濃郁,唔會太甜,夏天飲真係透心涼。

👅上等牛舌
牛舌薄切但都好爽口,油脂分布均勻,食落好香口。

🥩和牛西泠薄切大判燒

🐔日本產雞頸柳
呢串雞頸柳比雞脾肉口感更爽口同彈牙,食落好惹味。

🐮炎蔵和牛「極致」4點拼盤

🥚月見紫菜飯(配蘭王蛋)
紫菜酥脆香口,配蘭王蛋既金黃色蛋黃,食落好香蛋味。

🍹巨峰提子&菠蘿乳酸梳打

2024-07-02 165 浏览
朋友響荔枝角返工知道D2 Place最近有間好好食嘅燒肉 就帶咗我去試喇餐廳門口有部影相機可以影低你着和服嘅樣入到餐廳入邊環境好寬敞乾淨企理同朋友決定散叫叫咗一個炎藏和牛極致六點拼盤拼盤可以試到六款唔同嘅和牛都係一啲稀少嘅部位-牛冧肉-牛尾根-和牛上等肋肉-呢款牛嘅油脂分佈都好平均佢係被譽為燒肉店不可或缺嘅肉品赤身 (大腿四頭筋)-和牛芯芯細膩柔軟-和牛龜之甲油脂分布比較少 口感清爽-和牛羽下個名聽落都覺得好聽油脂分布特別靚 -和牛西冷薄切大判燒西冷成塊面咁大 牛味超級濃油脂分布10分均勻 入口即溶 店員話燒好之後 可以配上日式雞蛋一同食用提升咗牛嘅味道食住入口即溶 牛味香濃既和牛真係好幸福因為真係太好味 仲有當然唔少得一碗紫菜飯食一啖牛肉再食一啖紫菜飯特別滋味🤤-魷魚大大條嘅魷魚好新鮮燒製咗之後更加好食就算唔需要加上任何調味都已經食到佢嘅鹹香味店員好貼心 會時刻留意幾時需要換過個燒盤叫埋買一送一既黑白生啤新鮮 好飲又抵飲呀太滿足喇
朋友響荔枝角返工知道D2 Place最近有間好好食嘅燒肉

-牛尾根

-和牛上等肋肉
-呢款牛嘅油脂分佈都好平均
佢係被譽為燒肉店不可或缺嘅肉品

赤身 (大腿四頭筋)
-和牛芯芯

叫埋買一送一既黑白生啤
新鮮 好飲又抵飲呀

太滿足喇
2024-06-26 417 浏览
呢間餐廳嚟自東京銀座的燒肉店,嚴選日本產A4黑毛和牛同稀有部位作招徠🇯🇵💗和牛極致定食($248)定食提供和牛貝身同和牛笹身兩款部位,和牛呈大理石紋油脂分佈,肉質軟嫩細膩,入口充滿豐潤的油香,同時肉味香濃🐃午市定食均配潰物、沙律、湯及日本米飯🍱💗上等牛舌(+$48)薄切牛舌脆嫩有彈性👅💗和牛羽下(+$98)羽下肉嘅油花分佈更細緻更多,入口爆發豐富油脂,入口即溶🥩💗汁燒鹿兒島和牛丼定食($138)丼飯足足有6大片鹿兒島和牛,非常足料,而且和牛片非常軟嫩🐮加上有和風汁煮成嘅泮蔥🧅甜甜嘅醬油味超好拌飯🍚

💗和牛極致定食($248)
定食

💗上等牛舌(+$48)
薄切牛舌脆嫩有彈性👅
💗和牛羽下(+$98)
羽下肉嘅油花分佈更細緻更多,入口爆發豐富油脂,入口即溶🥩
和牛羽下•上等牛舌
上等牛舌

💗汁燒鹿兒島和牛丼定食($138)
汁燒鹿兒島和牛丼定食
定食
和牛羽下•上等牛舌
上等牛舌
汁燒鹿兒島和牛丼定食
2024-06-21 4135 浏览
唔係朋友帶路,都唔知原來荔枝角D2 Place有間咁高質嘅日式燒肉店😎 呢間係D2 Place一期嘅銀座炎藏燒肉原來喺區內都幾出名,食過就知佢啲肉真係好靚好高質🤤🌟炎藏和牛極致六點拼盤 $588如果唔知叫咩好,呢個拼盤真係啱晒😌 有齊六個唔同部位,每一個都好正😎 有和牛上等肋肉、和牛內腿肉、和牛龜之甲、和牛肩三角、和牛鞍下、和牛唐辛子 呢六個唔同嘅稀有部位😌 講真每一個我都覺得好好食😂 每一件都充滿和牛獨特嘅油香味,牛味濃郁,而且非常軟嫩,肉質好靚,就算自己冇技巧都可以燒到好好食🥰 🌟日本產雞腿肉 $48呢個性價比極高,一碟有好多件,雞腿肉非常嫩滑,必點🫶🏻🌟蔬菜拼盤 $68食燒肉我都好鍾意燒啲蔬菜食😅 呢個拼盤有南瓜,菇、洋蔥仲有京蔥🫶🏻 全部都係非蚊常新鮮,燒完又香又甜😍🌟日本生啤/黑白啤 $78食燒肉一定要飲啤酒啦😎 呢度嘅啤酒大大杯,新鮮釀製,夠爽😎 呢度嘅餐牌選擇真係非常之多,有勁多唔同嘅和牛稀有部位🥰 環境舒適闊落,食完都冇乜油煙味,服務態度亦都非常好,下次一定會再嚟🫶🏻

🌟炎藏和牛極致六點拼盤 $588

🌟日本產雞腿肉 $48
呢個性價比極高,一碟有好多件,雞腿肉非常嫩滑,必點🫶🏻

🌟蔬菜拼盤 $68

🌟日本生啤/黑白啤 $78
食燒肉一定要飲啤酒啦😎 呢度嘅啤酒大大杯,新鮮釀製,夠爽😎

2024-06-19
2024-06-20 195 浏览
呢間係由日本開到嚟香港嘅過江龍燒肉店位置好方便 就喺D2 Place One 一出地鐵站就到一入到嚟就見到放滿和牛嘅雪櫃全部都清楚睇到日本和牛標籤 唔使驚用其他國家用嚟扮日本和牛我地叫左舞盛合 已經包括和牛 豚肉 雞肉盛合和牛盛合有四款和牛全部油花都好靚又唔會太重油花 唔怕好快滯當中和牛肋肉嫩得嚟有啲咬口 好想食多幾件豚肉同雞肉盛合都各有三個部位雞頸肉肉質嫩得嚟又有啲爽脆 有驚喜海鮮都幾抵 我地叫左原隻魷魚同帆立貝魷魚都幾易燒 自己都燒到柔軟有彈性嘅口感石鍋拌飯食左咁多肉 配個有好多爽口配菜嘅拌飯都唔錯
呢間係由日本開到嚟香港嘅過江龍燒肉店

海鮮都幾抵 我地叫左原隻魷魚同帆立貝
魷魚都幾易燒 自己都燒到柔軟有彈性嘅口感

石鍋拌飯
食左咁多肉 配個有好多爽口配菜嘅拌飯都唔錯

Order:1⃣️和牛羽下必叫部位!!!燒到半生熟咁擺入口👍🏻保證入口即溶😋油脂分佈超靚超均勻🥩完全俾佢驚艷到😍我同另一半都食到讚不絕口2⃣️和牛笹身呢個部位油脂較多😌質感較嫩~而且每塊都大大舊食到好滿足呀🤤3️⃣和牛肋肉呢個部位爽口多汁😎但又唔會乾!推薦俾鍾意有咬口嘅朋友👫🏼4️⃣ 上等牛舌即使食咗2次我依然會encore嘅部位😝身為牛舌愛好者🤩呢款菜不但有香濃牛舌味👍🏻仲超級軟熟!咬落去真係好幸福☺️5️⃣ 海鮮三味同樣會encore多次嘅菜式🫶🏻一碟有齊由帶子、鰕、魷魚性價比超高🥳而且店員好貼心提醒我地帶子個殼要keep住🐚咁先可以保留返帶子汁~食落都juicy啲📍 銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)地點:荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖🌟平均消費:$498
Order:

3️⃣和牛肋肉
呢個部位爽口多汁😎但又唔會乾!推薦俾鍾意有咬口嘅朋友👫🏼

4️⃣ 上等牛舌

5️⃣ 海鮮三味
同樣會encore多次嘅菜式🫶🏻一碟有齊由帶子、鰕、魷魚

📍 銀座炎蔵燒肉 (荔枝角)
🌟平均消費:$498
今日同朋友來了這間來自東京過江龍的日式燒肉店,他們主打高質日本和牛燒肉,可以一次過品嚐到多款和牛稀有部位。除咗和牛外,還有海鮮、雞肉同豚肉等等…款式選擇好多😋🐮炎蔵和牛「極致」6點拼盤 這個拼盤有齊6款不同部位嘅牛,每一款都極高水準👍🏻豐富的雪花紋,肉質口感細嫩,每一口都散發出香濃牛香。我特別喜歡和牛上等肋肉,入口油脂好豐富,迅速溶化感覺。另外和牛上肋肉,肉味香濃也不錯👍🏻🐷夢之大地豚里肌肉質鬆化嫩滑,帶着淡紅的光澤,燒熟後帶著微微焦香,口感仍然保持嫩滑。🐮上等牛舌大大片薄切牛舌,輕輕燒一會上色即可,稍微撒上一點鹽調味已經好多食😋有彈性口感軟嫩。🍙紫菜飯+ 蘭王蛋食燒肉配一碗紫菜飯簡直是無敵組合🤭貪心點!!!我額外添加🥚蘭王蛋拌飯吃❤️完美🍑白桃乳酸梳打🍍菠蘿乳酸梳打味道清新,解喝一流💦

🐮炎蔵和牛「極致」6點拼盤

🐷夢之大地豚里肌

🐮上等牛舌

🍙紫菜飯+ 蘭王蛋
食燒肉配一碗紫菜飯簡直是無敵組合🤭
貪心點!!!我額外添加🥚蘭王蛋拌飯吃❤️完美

🍑白桃乳酸梳打
🍍菠蘿乳酸梳打
味道清新,解喝一流💦
2024-06-13
2024-06-14 158 浏览
今日俾我喺D2 Place發掘咗一間燒肉寶藏餐廳😈相當高質,餐廳環境非常闊落,坐得又舒服😊而且午市定食嘅燒肉餐10分豐富😍我同朋友一人嗌咗一個燒肉定食套餐,每個餐包咗沙律、清湯、白飯同泡菜小食✌🏻沙律配上柚子醋汁,相當開胃🫶🏻泡菜唔係太辣,酸酸甜甜辣辣用嚟解膩一流🤭黎重點啦,就係我哋嘅燒肉💋和牛極致定食,包括咗三款肉,其中一款和牛羽下,冇得頂😳另一款和牛心心都好吸引,所有牛肉肉味都勁濃,入口即化,非常高質😎黑毛和牛.北海道豚.日本產雞盛合定食,呢個成盒一次滿足晒大家三個願望,燒完先知道原來佢唔淨止牛肉出色,連雞肉同豚肉都好高質☺️絕對對得住呢個價錢☺️忍唔住再追加份上等牛舌,牛舌薄薄但勁大塊,入口非常脆口,係我鍾意嘅口感😚然後我哋追加菠蘿乳酸梳打同白桃乳酸梳打,遊戲又酸酸地,加上佢哋真係有果肉,真材實料😋今次用餐體驗非常開心🤩推薦大家嚟食🤭

黎重點啦,就係我哋嘅燒肉💋

今次用餐體驗非常開心🤩推薦大家嚟食🤭
2024-06-09
午餐
2024-06-14 186 浏览
第一次試呢間日本燒肉,雖然價錢唔平,但係真心高質素和牛西冷薄切&赤身定食勁大塊西冷,一放落去嘅時候牛脂已經不停冒出,好香,因為切得薄身嘅關係,所以佢都好快就熟,在沾上旁邊嘅蛋液,好香牛脂味,真係一分錢一分貨,貴得有價值,牛肉好嫩滑,配飯食一流,旁邊嘅赤身,牛香亦都好重,但係就比較韌豚肉定食,豬肉嘅份量都幾多,差唔多有四至五塊肉,放上烤爐,好快都食得,本身以為豬肉會比較硬身,點知出奇地淋而且好滑,呢個有驚喜我哋另外散叫咗兩樣和牛肋肉,同埋牛舌,兩種完全係唔同嘅口感,牛肋肉比較厚身,要花啲心機去燒,但係入邊係爆汁,好多牛肉汁,好重牛肉味牛舌就比較嫩滑一啲,同平時食開嘅牛舌都好唔同
勁大塊西冷,一放落去嘅時候牛脂已經不停冒出,好香,
因為切得薄身嘅關係,所以佢都好快就熟,
配飯食一流,旁邊嘅赤身,牛香亦都好重,但係就比較韌

本身以為豬肉會比較硬身,點知出奇地淋而且好滑,呢個有驚喜

牛舌就比較嫩滑一啲,同平時食開嘅牛舌都好唔同
銀座炎蔵燒肉 | 香港都歎到日本美味和牛|卡米菲飯團                                                                                              –.–.–.–.–.–.–.–.–.–總括💬:套餐性價比高,和牛質素高質環境:9/10 | 味道:9/10服務:9/10 | 抵食:8/10———————————————每次去日本都會食和牛燒肉,早排去開D2行市集,見到銀座炎蔵燒肉,原來呢間係東京人氣和牛燒肉專門店首間海外分店。餐廳都係卡位為主,人多都唔會坐得迫Menu可以散叫或者叫套餐,主打嚴選日本產黑毛和牛,仲有稀有部位選擇。 有選擇困難嘅,我哋就叫咗套餐舞。特盛,和牛4點拼盤、夢之大地豚三味合、日本產雞肉三味,一個套餐可以吃到和牛、雞和豚烤肉,仲有埋前菜沙律。 前菜油醋汁拌上番茄+生菜,好開胃。 仲有微辣嘅泡菜,可以留返一陣配燒肉食 ♡ —————————————————— ♡和牛4點拼盤有4款不同部位和牛,每款口感&油脂度不同,每款都有豐富雪花紋,偏愛油脂感豐富嘅部位, 唔需要燒得太熟,
[荔枝角.烤肉] 銀座炎蔵燒肉 | 香港都歎到日本美味和牛|卡米菲飯團

–.–.–.–.–.–.–.–.–.–
總括💬:套餐性價比高,和牛質素高質
環境:9/10 | 味道:9/10
服務:9/10 | 抵食:8/10
———————————————

前菜
和牛4點拼盤
有4款不同部位和牛,每款口感&油脂度不同,每款都有豐富雪花紋,偏愛油脂感豐富嘅部位, 唔需要燒得太熟, 只需點上少少鹽,入口充滿和牛油脂甘香和肉味
夢之大地豚三味
豚肉味濃,沒有豬羶味,肉質鮮嫩有彈性,絕對不比和牛失色。
日本產雞肉三味
雞肉新鮮,肉質唔柴,燒到個皮脆卜卜,入口雞肉多汁,肉質嫩滑
海鮮三味

三味有大魷魚、大蝦、帆立貝,賣相新鮮,魷魚只要掌握好時間,入口彈牙
♡ —————————————————— ♡
白桃乳酸梳打、菠蘿乳酸梳打

另外點了兩款飲品,好啱配烤肉食,梳打微甜,入口口感清爽,解膩解渴
———————————————
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍銀座炎蔵燒肉
估唔到香港原來有間咁好食既和牛燒肉專門店!呢間位於D2 Place既和牛燒肉,我哋叫咗個花O特盛,入邊已經有六款和牛,豚肉、雞肉同埋海鮮拼盤,完全唔洗煩要食咩!另外我哋仲單點咗紫菜飯,食燒肉我就最鍾意食飯🍚可以中和返肉肉嘅油膩感🤣食物好快就上枱,全部擺盤都好靚,每款肉同海鮮得好新鮮。首先食左和牛先,和牛友三角油脂係最豐富,點小小燒肉汁真係一流 牛味極香濃 每一款牛都好好食!🥩豚肉既肉味都好好食 五花肉唔肥,肉質彈牙 唔會鞋。雞肉有雞胸肉,雞柳同埋雞頸位置,雞頸位置就比較爽彈 我最鐘意!雞柳亦都唔會好鞋。海鮮有大虎蝦,原隻魷魚🦑同埋厚切元貝,元貝好鮮甜,虎蝦蝦頭重有蝦膏 好香口🤤佢全部海鮮都好新鮮,我諗可能都係急凍貨,但係食落口一啲都唔會霉 全部都實淨彈牙!呢間嘅燒肉絕對係香港食過最滿意嘅燒肉餐廳,佢既餐牌雖然好簡單,款式唔算好多,但係佢真係每一款肉都好新鮮,好好食😋真係做到牛有牛味,雞有雞味,豬有豬味👍🏻 比我上個月去日本食個餐燒肉更加好食👍🏻👍🏻👍🏻
豚肉既肉味都好好食 五花肉唔肥,肉質彈牙 唔會鞋。
2024-06-08 105 浏览
銀座炎蔵燒肉銀座炎蔵燒肉地址: 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓302號舖日本對食物品質同安全要求很高,而港人最愛有燒肉、拉麵壽司甜品等等日本美食,今日就來真材實料日本過江龍呀,去親日本都會食燒肉(因當地和牛平過香港),tabelog擁有3.4 分的餐廳,在香港開了第一間分店$698 舞盛盒,有日本和牛、雞及豚肉,每樣肉都可以試到哦。牛肉在火山閃耀著,滲出油脂與芳香,轉身一下由粉紅轉成淡啡,那一刻再蘸上醬汁,肉汁在口腔內$68魷魚一條好抵食,燒完肉質有嚼勁。生雞蛋紫菜伴飯,日本蛋水準高,撈起食得,蛋濃滑嫩。
銀座炎蔵燒肉
銀座炎蔵燒肉

$68魷魚一條好抵食,燒完肉質有嚼勁。

生雞蛋紫菜伴飯,日本蛋水準高,撈起食得,蛋濃滑嫩。
2024-06-07 88 浏览
同伴喜歡吃牛,我帶佢去試新野。舞特盛 $698🔸沙律唔錯,沙律菜係新鮮到爽脆的,脆脆的很清新。🔸泡菜少辣,惹味。我配鍋飯食好夾。🔸和牛四點盛和牛羽下同埋和牛肩三角都好好食。和羽下一放上爐燒,即刻搶火。油花好靚,入口即溶嗰隻!🔸夢之大地豚三味🔸日本産雞肉三味兩種肉都高質,豬肉更勝一籌。可惜分唔到係邊個部位的肉。🔸石鍋和牛牛肉伴飯估唔到咁好食。調味適中。牛肉係熟的肉片,我以為會係生肥牛。🔸上等牛舌薄切大塊,輕燒兩面即熟食得。軟香淋滑,嘴裡充滿滋味。🔸和牛肋肉眼看非常靚,油脂分佈平均。入口中上,我會比較推介羽下 。
同伴喜歡吃牛,我帶佢去試新野。

舞特盛 $698

🔸沙律
唔錯,沙律菜係新鮮到爽脆的,脆脆的很清新。

🔸泡菜
少辣,惹味。我配鍋飯食好夾。

🔸和牛四點盛

和牛羽下同埋和牛肩三角都好好食。
和羽下一放上爐燒,即刻搶火。
油花好靚,入口即溶嗰隻!

🔸夢之大地豚三味

🔸日本産雞肉三味
兩種肉都高質,豬肉更勝一籌。可惜分唔到係邊個部位的肉。

🔸石鍋和牛牛肉伴飯
估唔到咁好食。調味適中。牛肉係熟
的肉片,我以為會係生肥牛。

🔸上等牛舌
薄切大塊,輕燒兩面即熟食得。軟香淋滑,嘴裡充滿滋味。

🔸和牛肋肉
眼看非常靚,油脂分佈平均。入口中上,我會比較推介羽下 。

2024-06-06 54 浏览
同朋友入咗嚟呢個商場,肚餓要食嘢,喺3樓行個圈,見到呢間餐廳 整齊企理,咁就決定入去開餐🤣叫咗 $698 舞◎特盛(2-3人前、スタンダード)MAI・和牛4点盛り Assorted 4 Kinds of Wagyu 和牛4點拼盤・豚の盛合せ Hokkaido Pork Platter 夢之大地豚三味・鶏の盛合せ Japanese Chicken Platter 日本産鶏肉三味舞◎特盛 仲包「沙律同埋泡菜」👍和牛4點 包括「和牛鞍下、和牛芯芯、和牛肋肉、和牛龜之甲」😋,和牛、夢之大地豚、日本産鶏肉 全部都幾好味😋;個火爐個火仲夠晒大同埋抽煙功能好好,空氣好清新,抵讚👍$68「炎藏沙律」:沙律菜新鮮簡單幾好食,仲落咗啲魚乾仔👍$48「日本黑豚腸」:香腸就梗係好食啦🤣,我哋仲將「黑豚腸」燒到外皮脆脆哋🤣$42「蝶豆花青檸梳打」:叫咗少甜少冰,夠淡口,夠清新👍$38「燒雪魚片」:燒幾秒就食得😋

叫咗 $698 舞◎特盛(2-3人前、スタンダード)MAI

舞◎特盛 仲包「沙律同埋泡菜」👍