2019-01-08 290 浏览
之前係尖沙咀食過鐵火堂 今次帶埋朋友嚟油麻地分店 .呢間店主要係食自選魚生飯 每樣野唔同價錢 不停咁加上去 有普通壽司飯同菇飯 我揀左菇飯 食完d飯唔夠可以無限添普通壽司飯.魚生選擇好多 我地每人拎住一張點菜單好似考試咁低頭思考🤣 睇嚟大家都選擇困難症 諗完一大輪最後我揀左3款 其實佢每樣十幾至二十元 好快會愈tick愈多 .魚生飯跟一個面豉湯 嚟到個賣相幾好wo 擺到滿哂咁 應該係佢個碗太細 一開始真係唔知點食好 不過佢蛋上面個鐵字無左🤣 魚生都幾新鮮 重點係可以自選 每人揀番自己想食嘅就得.朋友食完都話可以encore
之前係尖沙咀食過鐵火堂 今次帶埋朋友嚟油麻地分店
朋友食完都話可以encore

2018-12-30 264 浏览
今日第二擊食評 丼飯!去到厚福街,左望右望都唔知食咩好見到有間丼飯就沖入去,因為覺得難食極有限六點零入到去唔多人,四個人都唔洗等位好多款式選擇,最後就簡左御海飯!!!有鮑魚,鰻魚,松葉蟹鉗先試鮑魚,汁煮過,甜甜地,夠淋,入味,唔錯鰻魚正常味道,但見到有得簡就會想食,哈松葉蟹鉗...唔覺有咩味,可能少食蟹所以唔識分搭單既蛋餅出奇地怪怪地,有d酸味咁.....扣分食晒成碗都唔夠飽, 連朋友A,B,C都一樣證明份量係比較少,冇異議照睇就唔會返兜,始終而家有不少丼飯店開左選擇好多,隨口都講到兩間...以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
今日第二擊食評 丼飯!

去到厚福街,左望右望都唔知食咩好
見到有間丼飯就沖入去,因為覺得難食極有限

六點零入到去唔多人,四個人都唔洗等位
好多款式選擇,最後就簡左御海飯!!!

有鮑魚,鰻魚,松葉蟹鉗
先試鮑魚,汁煮過,甜甜地,夠淋,入味,唔錯

鰻魚正常味道,但見到有得簡就會想食,哈
松葉蟹鉗...唔覺有咩味,可能少食蟹所以唔識分
搭單既蛋餅出奇地怪怪地,有d酸味咁.....扣分

食晒成碗都唔夠飽, 連朋友A,B,C都一樣
證明份量係比較少,冇異議

照睇就唔會返兜,始終而家有不少丼飯店開左
選擇好多,隨口都講到兩間...

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2018-12-30
2018-12-19 497 浏览
今日經過厚福街, 見到呢間價錢唔貴既日本野, 又有個阿姐在門口招萊, 便試試吧~佢$59可點4款配料, 選擇超多,再加一個湯及壽司飯, 如果想食5款, 都只係$69,仲唔駛加一由於價錢唔係好貴, 我都係覺得食熟食比較安全。點了鰻魚, 帶子, 蟹鉗, 左口魚,佢還自動配了個玉子鰻魚味道唔錯, 蟹鉗無咩味, 帶子既汁都唔錯, 左口魚味淡及略嫌薄, 不過幾爽口~ 整體份量OK, 白飯任裝。以呢個價錢我覺得都唔錯, 幾滿足~~~

2018-12-16 498 浏览
之前喺網上見到有個推廣,只要讚好佢哋嘅Facebook post,就可以食到半價嘅壽司set,起初唔係抱有好大期望,點知食落覺得幾有驚喜😍😍呢個係吞拿魚壽司set,每一款都係吞拿魚嚟㗎,仲有中拖羅同大帶拖羅,中拖羅食落有啲根,大拖羅就入口即溶,幾肥美㗎!覺得最有驚喜嘅三文魚子飯, 仲有海膽,幾鮮甜,粒粒三文魚子晶瑩剔透,鹹香十足😙😙另外嗰款就係雜錦壽司拼盤,有12款唔同嘅壽司,魚生肥美,完全冇冰感😋蝦肉肥美,帶子軟綿!仲有滑溜溜嘅溫泉蛋同埋富有口感嘅蟹籽吞拿魚碎飯,同朋友都讚不絕口

蝦肉肥美,帶子軟綿!

2018-12-12 352 浏览
諗住食個飯就去睇戲 可惜周圍都多人時間既關係就入左呢間試下本身唔抱太大期望 諗住竟然冇人等位...🙊不過原來都唔差一百蚊有找既魚生飯 質素都合理👍🏻👍🏻👍🏻有自選同埋佢set好既款式咁同男朋友就叫左佢set左既三文魚四色丼有火炙三文魚, 三文魚, 碎蔥三文魚 同三文魚籽而我就自選啦揀左三個餸 火炙黑椒三文魚, 三文魚籽同八爪魚啲魚生都幾新鮮推介火炙黑椒三文魚👍🏻表面燒過下 但入面仲好爽口 又唔似普通三文魚咁淋三文魚籽都好鮮味 非常juicy今餐係一個bonus 冇諗過會想再encore偏愛日本野既我 又可以bookmark多間餐廳選擇😆有機會再去試下其他魚生!同埋店員幾細心我指下個poster 叫男朋友睇下咁係放牙簽既方向店員以為我要牙簽就自動拎左比我👍🏻👍🏻
諗住食個飯就去睇戲 可惜周圍都多人
時間既關係就入左呢間試下
本身唔抱太大期望 諗住竟然冇人等位...🙊
不過原來都唔差
一百蚊有找既魚生飯 質素都合理👍🏻👍🏻👍🏻

有自選同埋佢set好既款式
咁同男朋友就叫左佢set左既三文魚四色丼
有火炙三文魚, 三文魚, 碎蔥三文魚 同三文魚籽
而我就自選啦
揀左三個餸 火炙黑椒三文魚, 三文魚籽同八爪魚

啲魚生都幾新鮮
三文魚籽都好鮮味 非常juicy

今餐係一個bonus 冇諗過會想再encore
偏愛日本野既我 又可以bookmark多間餐廳選擇😆
有機會再去試下其他魚生!

同埋店員幾細心
我指下個poster 叫男朋友睇下
咁係放牙簽既方向
店員以為我要牙簽就自動拎左比我👍🏻👍🏻
2018-12-08
2018-12-06 363 浏览
陸陸續續開左好多專賣爆多魚生大大碗嘅日式丼飯店,今日嚟到呢間係尖沙咀厚福街嘅 鉄火堂 ,由於呢期個心一直好想食海膽,所以叫左一款 三色海膽丼同兩款丼飯,除左海膽丼,其他兩款都好新鮮好大堆頭,佢飯底少,魚生蟹肉多,反而海膽個人認為唔太值,量都多嘅,但色澤口感三款都唔夠新鮮。
陸陸續續開左好多專賣爆多魚生大大碗嘅日式丼飯店,
今日嚟到呢間係尖沙咀厚福街嘅 鉄火堂 ,

除左海膽丼,
其他兩款都好新鮮好大堆頭,
佢飯底少,魚生蟹肉多,
2018-10-04
2018-12-06 317 浏览
路過厚福街,見到喱間餐廳,咁岩想食魚生,所以就入左去!原本想食丼,但見到佢地做緊半價壽司套餐優惠!就改變左主意!我地分別叫左兩個套餐,一個係全吞拿魚壽司,一個係雜錦壽司,兩者賣相都好吸引!店員仲好細心介紹每個壽司套餐既分別,仲話全部材料都是日本直送香港的!除了壽司,套餐仲分別包埋海膽三文魚子丼同吞拿魚蓉飛魚子丼,溫泉蛋同麵豉湯!全部都好新鮮!溫泉蛋好香滑,麵豉湯好好飲!原本以為唔夠食,但食食下又真係好飽呢!唯一令我無咁開心就係環境比較迫,需要搭枱~
路過厚福街,見到喱間餐廳,咁岩想食魚生,所以就入左去!

唯一令我無咁開心就係環境比較迫,需要搭枱~
2018-12-05
2018-12-05 276 浏览
🥢尖沙咀lunch 食咩好🥢午市 $69 自選5款魚生飯,配麵鼓湯(不用加一)🥢選擇了我至愛的五款🥢火炙左口魚邊,雖然沒有燒過的香口感,但油份十足,超軟軟可口,入口即溶🥢穴子,沒有揸鰻魚汁上去,但都香軟可口,海鰻的味道很香濃,口感軟熟,入口軟熟🥢蔥吞拿,感覺新鮮魚肉造的Tataki ,覺得如果多返少少蔥就好好多🥢帆立貝兩片 size 細的,正常無特別🥢甜蝦,鮮甜感十足,但未去到好好食❤️總括呢家的飯和刺身比較暖和,口感軟而新鮮其實好怕食到冰凍的刺身,有陣雪櫃感覺,呢家餐廳Lunch $69 CP 值很高,而且服務很好,店員姐姐很會介紹,又快手,值得一讚#鐵火堂#魚生飯#魚生丼#香港美食#香港小店#今晚食咩好#今晚食乜好#食好西#食好西系列#非廣告#吃貨#吃貨日常#吃貨人生#吃貨日記#支持小店#旅行日記#食評#lunch#午餐#hongkongfood#food#foodie#hongkongfoodie#eat#eatgoodwesteatbadwest
🥢尖沙咀lunch 食咩好

🥢午市 $69 自選5款魚生飯,配麵鼓湯(不用加一)

🥢選擇了我至愛的五款

🥢蔥吞拿,感覺新鮮魚肉造的Tataki
,覺得如果多返少少蔥就好好多

🥢帆立貝兩片 size 細的,正常無特別

🥢甜蝦,鮮甜感十足,但未去到好好食

2018-11-30 356 浏览
Lunch時段經過見到可以自選魚生飯!仲免加一,一於嚟試下~飯方面可選白飯/壽司飯,然後選4款或5款配料,當中部份寫明提供魚生數量。仲有湯同無限添飯㗎~我揀咗:鰻魚 吞拿魚 醋鯖魚 火炙左口魚邊 配壽司飯 上枱時仲送鐵火堂玉子~角落有芥末同薑碎片~個碗面頭係魚生下面就係滿滿嘅飯,飯質偏乾身,同事們紛紛以豉油送飯,個飯先至有啲味道。2塊小鰻魚滿足到小小嘅心靈!魚生質素唔錯,幾鮮甜。刺身份量略嫌較少。飯份量極多!

2018-11-29 225 浏览
本來是想試沾麵的,可是那家沒什麼可以坐3-4人的位子會等很久...就轉戰對面這家,不過也要小排一下,畢竟店面不大.四色山葵醬油漬魚生丼🐟🍚(....好長的名字😂)這家可以自選丼的配料,可是這款剛好四種我都喜歡,又有點特別,就直接點了~刺生帶點辣辣的芥末,而且因為是醬油漬,飯都已經有味道,整個可以直連吃♥️.另外,剛好這店跟 #100毛 在做推廣,在ig讚好再@3位朋友就可以半價吃到第二張照片的「金失」,有各種部位跟不同做法的吞拿魚壽司~還有一杯海膽三文魚子杯原價好像大慨$398
四色山葵醬油漬魚生丼🐟🍚
(....好長的名字😂)
原價好像大慨$398
2018-11-24
2018-10-30 509 浏览
睇演唱會前快快趣食左飯醫肚叫左甜蝦,帶子,三文魚帶子超超超鮮甜 食得出好新鮮 肥大肉厚入口即溶必試甜蝦同三文魚都好新鮮飯都好多 1個女仔食已經好夠飽另外好中意個配料 甜蛋
睇演唱會前快快趣食左飯醫肚
叫左甜蝦,帶子,三文魚

帶子超超超鮮甜 食得出好新鮮 肥大肉厚

另外好中意個配料 甜蛋
2018-05-11
  • 帶子
2018-10-29 440 浏览
今天在尖沙咀一直待到中午4點都未吃午飯,途經厚福街見到這間的魚生飯賣相不錯就決定入去醫肚餐牌上寫著配4款魚生的魚生飯,送麵豉湯,飯任添都只需$59!優惠1時至5時才有的,大部分普通魚生都不必另外加錢,但假如想點藍鮨呑拿魚、海膽等就要加錢了我選了三文魚,油甘魚腩,帆立貝,呑拿魚。碗內每種魚生都各有兩塊,至於魚生沒有雪藏味,特別喜歡帆立貝,吃得岀鮮甜的味道,完全對得住個價錢埋單時才發覺沒有加一呢,下次再來都會再試
我選了三文魚,油甘魚腩,帆立貝,呑拿魚。
魚生飯

埋單時才發覺沒有加一呢,下次再來都會再試
魚生飯
2018-10-28 279 浏览
一個人食晏又想食日本魚生又唔食得多,亦唔想食甘貴。 搵食關頭經過鉄火堂用左不信半疑態度入去,因為好怕伏嘛。真心食lunch 真係ok , 因為可以自選不用刺身,選擇都好多,好岩多心又食唔多既人,如本小姐69蚊有面豉湯同5款魚生,lunch就真心抵。我就無太大要求啦以依個價錢,質素同元氣差不多啦。魚生的款項都十分多,不過好似無double 同一款魚生? 如果想加吞拿魚就要另加啦。大家如果想係手緊時,又想食魚生的另一個選擇。

69蚊有面豉湯同5款魚生,lunch就真心抵。
我就無太大要求啦以依個價錢,質素同元氣差不多啦。

大家如果想係手緊時,又想食魚生的另一個選擇。
自選5款魚生飯
自選5款魚生飯
2018-10-27 257 浏览
外面的魚生飯都係指定料的。這個可是自選的呵。而且款式都好多,選4款,又真係有d頭痛。最後是選了5款拖羅,帆立貝應該是首選吧蟹膏,撈飯真係首選油甘魚,左口魚裙邊,兩個我都愛,最兩個都點了。但我還有三文魚籽也想份量不太多,女孩子都夠,男仔可能少左d。
外面的魚生飯都係指定料的。
這個可是自選的呵。
而且款式都好多,選4款,又真係有d頭痛。最後是選了5款

拖羅,帆立貝應該是首選吧
蟹膏,撈飯真係首選
油甘魚,左口魚裙邊,兩個我都愛,最兩個都點了。
但我還有三文魚籽也想

份量不太多,女孩子都夠,男仔可能少左d。

2018-10-21
午餐
2018-10-21 396 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀行街,經過見到厚福街有間壽司鋪,以門口嘅餐牌價錢10分吸引,最後我哋就入咗去,入邊都有唔少人已經喺度食緊午餐,餐牌都有好多唔同嘅刺身選擇,而且每碗刺身款加壽司飯(4款$59,5款$69)仲有麵豉湯 ,價錢真係冇得輸。不久食物就來到,但麵豉湯比較咸,幸好入面都有紫菜同豆腐粒。而刺身丼 非常吸睛,而刺身的質素的確唔差喎,每款都新鮮和鮮甜,帶子偏細隻,整體刺身份量吾係好誇張(冇成座山果啲),睇返價錢就覺抵食,而且飯不少,口感都幾軟熟,女仔份量夠晒,其他小食價錢都合理。