2018-12-06 317 浏览
路過厚福街,見到喱間餐廳,咁岩想食魚生,所以就入左去!原本想食丼,但見到佢地做緊半價壽司套餐優惠!就改變左主意!我地分別叫左兩個套餐,一個係全吞拿魚壽司,一個係雜錦壽司,兩者賣相都好吸引!店員仲好細心介紹每個壽司套餐既分別,仲話全部材料都是日本直送香港的!除了壽司,套餐仲分別包埋海膽三文魚子丼同吞拿魚蓉飛魚子丼,溫泉蛋同麵豉湯!全部都好新鮮!溫泉蛋好香滑,麵豉湯好好飲!原本以為唔夠食,但食食下又真係好飽呢!唯一令我無咁開心就係環境比較迫,需要搭枱~
路過厚福街,見到喱間餐廳,咁岩想食魚生,所以就入左去!

唯一令我無咁開心就係環境比較迫,需要搭枱~
2018-12-05
2018-12-05 277 浏览
🥢尖沙咀lunch 食咩好🥢午市 $69 自選5款魚生飯,配麵鼓湯(不用加一)🥢選擇了我至愛的五款🥢火炙左口魚邊,雖然沒有燒過的香口感,但油份十足,超軟軟可口,入口即溶🥢穴子,沒有揸鰻魚汁上去,但都香軟可口,海鰻的味道很香濃,口感軟熟,入口軟熟🥢蔥吞拿,感覺新鮮魚肉造的Tataki ,覺得如果多返少少蔥就好好多🥢帆立貝兩片 size 細的,正常無特別🥢甜蝦,鮮甜感十足,但未去到好好食❤️總括呢家的飯和刺身比較暖和,口感軟而新鮮其實好怕食到冰凍的刺身,有陣雪櫃感覺,呢家餐廳Lunch $69 CP 值很高,而且服務很好,店員姐姐很會介紹,又快手,值得一讚#鐵火堂#魚生飯#魚生丼#香港美食#香港小店#今晚食咩好#今晚食乜好#食好西#食好西系列#非廣告#吃貨#吃貨日常#吃貨人生#吃貨日記#支持小店#旅行日記#食評#lunch#午餐#hongkongfood#food#foodie#hongkongfoodie#eat#eatgoodwesteatbadwest
🥢尖沙咀lunch 食咩好

🥢午市 $69 自選5款魚生飯,配麵鼓湯(不用加一)

🥢選擇了我至愛的五款

🥢蔥吞拿,感覺新鮮魚肉造的Tataki
,覺得如果多返少少蔥就好好多

🥢帆立貝兩片 size 細的,正常無特別

🥢甜蝦,鮮甜感十足,但未去到好好食

2018-11-30 356 浏览
Lunch時段經過見到可以自選魚生飯!仲免加一,一於嚟試下~飯方面可選白飯/壽司飯,然後選4款或5款配料,當中部份寫明提供魚生數量。仲有湯同無限添飯㗎~我揀咗:鰻魚 吞拿魚 醋鯖魚 火炙左口魚邊 配壽司飯 上枱時仲送鐵火堂玉子~角落有芥末同薑碎片~個碗面頭係魚生下面就係滿滿嘅飯,飯質偏乾身,同事們紛紛以豉油送飯,個飯先至有啲味道。2塊小鰻魚滿足到小小嘅心靈!魚生質素唔錯,幾鮮甜。刺身份量略嫌較少。飯份量極多!

自選魚生飯

自選魚生飯
2018-11-29 225 浏览
本來是想試沾麵的,可是那家沒什麼可以坐3-4人的位子會等很久...就轉戰對面這家,不過也要小排一下,畢竟店面不大.四色山葵醬油漬魚生丼🐟🍚(....好長的名字😂)這家可以自選丼的配料,可是這款剛好四種我都喜歡,又有點特別,就直接點了~刺生帶點辣辣的芥末,而且因為是醬油漬,飯都已經有味道,整個可以直連吃♥️.另外,剛好這店跟 #100毛 在做推廣,在ig讚好再@3位朋友就可以半價吃到第二張照片的「金失」,有各種部位跟不同做法的吞拿魚壽司~還有一杯海膽三文魚子杯原價好像大慨$398
四色山葵醬油漬魚生丼🐟🍚
(....好長的名字😂)
原價好像大慨$398
2018-11-24
2018-10-30 509 浏览
睇演唱會前快快趣食左飯醫肚叫左甜蝦,帶子,三文魚帶子超超超鮮甜 食得出好新鮮 肥大肉厚入口即溶必試甜蝦同三文魚都好新鮮飯都好多 1個女仔食已經好夠飽另外好中意個配料 甜蛋
睇演唱會前快快趣食左飯醫肚
叫左甜蝦,帶子,三文魚

帶子超超超鮮甜 食得出好新鮮 肥大肉厚

另外好中意個配料 甜蛋
2018-05-11
  • 帶子
2018-10-29 440 浏览
今天在尖沙咀一直待到中午4點都未吃午飯,途經厚福街見到這間的魚生飯賣相不錯就決定入去醫肚餐牌上寫著配4款魚生的魚生飯,送麵豉湯,飯任添都只需$59!優惠1時至5時才有的,大部分普通魚生都不必另外加錢,但假如想點藍鮨呑拿魚、海膽等就要加錢了我選了三文魚,油甘魚腩,帆立貝,呑拿魚。碗內每種魚生都各有兩塊,至於魚生沒有雪藏味,特別喜歡帆立貝,吃得岀鮮甜的味道,完全對得住個價錢埋單時才發覺沒有加一呢,下次再來都會再試
我選了三文魚,油甘魚腩,帆立貝,呑拿魚。
魚生飯

埋單時才發覺沒有加一呢,下次再來都會再試
魚生飯
2018-10-28 279 浏览
一個人食晏又想食日本魚生又唔食得多,亦唔想食甘貴。 搵食關頭經過鉄火堂用左不信半疑態度入去,因為好怕伏嘛。真心食lunch 真係ok , 因為可以自選不用刺身,選擇都好多,好岩多心又食唔多既人,如本小姐69蚊有面豉湯同5款魚生,lunch就真心抵。我就無太大要求啦以依個價錢,質素同元氣差不多啦。魚生的款項都十分多,不過好似無double 同一款魚生? 如果想加吞拿魚就要另加啦。大家如果想係手緊時,又想食魚生的另一個選擇。

69蚊有面豉湯同5款魚生,lunch就真心抵。
我就無太大要求啦以依個價錢,質素同元氣差不多啦。

大家如果想係手緊時,又想食魚生的另一個選擇。
自選5款魚生飯
自選5款魚生飯
2018-10-27 257 浏览
外面的魚生飯都係指定料的。這個可是自選的呵。而且款式都好多,選4款,又真係有d頭痛。最後是選了5款拖羅,帆立貝應該是首選吧蟹膏,撈飯真係首選油甘魚,左口魚裙邊,兩個我都愛,最兩個都點了。但我還有三文魚籽也想份量不太多,女孩子都夠,男仔可能少左d。
外面的魚生飯都係指定料的。
這個可是自選的呵。
而且款式都好多,選4款,又真係有d頭痛。最後是選了5款

拖羅,帆立貝應該是首選吧
蟹膏,撈飯真係首選
油甘魚,左口魚裙邊,兩個我都愛,最兩個都點了。
但我還有三文魚籽也想

份量不太多,女孩子都夠,男仔可能少左d。

2018-10-21
午餐
2018-10-21 396 浏览
今日同朋友去咗尖沙咀行街,經過見到厚福街有間壽司鋪,以門口嘅餐牌價錢10分吸引,最後我哋就入咗去,入邊都有唔少人已經喺度食緊午餐,餐牌都有好多唔同嘅刺身選擇,而且每碗刺身款加壽司飯(4款$59,5款$69)仲有麵豉湯 ,價錢真係冇得輸。不久食物就來到,但麵豉湯比較咸,幸好入面都有紫菜同豆腐粒。而刺身丼 非常吸睛,而刺身的質素的確唔差喎,每款都新鮮和鮮甜,帶子偏細隻,整體刺身份量吾係好誇張(冇成座山果啲),睇返價錢就覺抵食,而且飯不少,口感都幾軟熟,女仔份量夠晒,其他小食價錢都合理。

2018-10-18 297 浏览
旺角同尖沙咀也有分店,而呢間位於尖沙咀既魚生飯味道又唔錯,$59可自選四款;$69就自選五款,另外附送味噌湯,我自己就揀左火炙三文魚腩、蟹膏、蟹肉、火炙牛小排 😝可能呢d全部係我平時都中意食既野,所以都有期望。整體都好食,雖然份量有d小,佢d蟹膏好香,基本上我啖啖飯都有蟹膏伴住,好滿足! 而佢火灸三文魚都算厚身,牛小排好淋都幾重牛本身既味。😍這麼足料價錢也尚可,值得一試!火炙三文魚腩、蟹膏、蟹肉、火炙牛小排飯$59

火炙三文魚腩、蟹膏、蟹肉、火炙牛小排飯$59
2018-10-03 641 浏览
七點三左右去到厚福街覓食見呢間七點半前有優惠即刻碌左入去本來想試下厚切藍鰭呑拿魚丼原價$268七點半前$150不過第一次幫襯鉄火堂擔心實物與照片嚴重不乎所以試個穩陣的丼先火炙四色丼雖然火炙完個丼的色彩好黯淡個樣即刻冇咁吸引但魚生份量&味道都令人滿意平時本人係大大啖魚生配細細啖飯食完魚生就當食完的大嘥鬼🙈但呢個丼的魚生係完全夠我食哂個飯除左三文魚比較淡味麻麻地火炙過的帶子&蝦都幾好味燒左口魚就夠肥,份量又多,如果再燒多兩嘢再香啲就更好啦火炙左口魚係我的最愛見親都要叫㗎😆最後篤埋隻蛋黃撈飯食成個飯食哂飽到我呢築地極上海鮮丼🐙君叫的特價海鮮丼七點半前$150好抵呀個丼啲魚生&飯都多過我嗰碗勁大粒帶子&蝦可惜我唔食鮑魚鯛魚如果唔係都會叫呢個丼
七點三左右去到厚福街覓食

食完魚生就當食完的大嘥鬼🙈
但呢個丼的魚生係完全夠我食哂個飯

除左三文魚比較淡味麻麻地
火炙過的帶子&蝦都幾好味
燒左口魚就夠肥,份量又多,
如果再燒多兩嘢再香啲就更好啦

可惜我唔食鮑魚鯛魚
如果唔係都會叫呢個丼
2018-09-30
2018-09-14 767 浏览
係尖沙咀返工其中一個好處就係食飯選擇超多,見厚福街呢間鐵火堂有個$69魚生飯午餐,有五款自選魚生。見幾多人排隊,於是入去試試。餐廳基本乾淨企理,座位不會擠。點左五款自選魚生飯:油甘魚,油甘魚腩,三文魚,三文魚子,帶子。午餐連麵豉湯魚生新鮮,分量不多,但以$69價錢於尖沙咀確實超值。

餐廳基本乾淨企理,座位不會擠。

午餐連麵豉湯

魚生新鮮,分量不多,但以$69價錢於尖沙咀確實超值。
早前都上網睇到介紹宵夜好抵食,下午經過厚福街發現午市都幾抵食$59四款/$69五款刺身丼,包一碗麵豉湯,仲可以免費追加飯,男人黎食都一定飽,又免加一,真係長期糧尾好選擇💰👍刺身款式都好多,仲可以加錢追加高質素刺身一坐底就會上左個麵豉湯,味道唔會好咸,入邊仲有豆腐同海帶,不過就唔係好熱刺身丼就揀左三文魚, 火灸三文魚腩,帆立貝同甜蝦三文魚厚切,幾肥美同鮮甜,食落好有口感😋火灸三文魚腩燒得火侯不錯,不過就唔太肥美,所以甘香味較少甜蝦都十分新鮮,帶鮮甜味,肉質彈牙😋帆立貝係最推介,因為係厚切,好juicy同鮮甜👍👍😋肉質彈牙有白飯或壽司飯揀,本人就揀左壽司飯,酸味適中,配刺身食幾好份量對女仔就岩岩好,男仔既就應該要追加飯先夠飽總括黎講: 59蚊可以有4款新鮮刺身仲可以追加飯,環境坐得舒服,CP值絕對高
刺身款式都好多,仲可以加錢追加高質素刺身

麵豉湯

刺身丼就揀左三文魚, 火灸三文魚腩,帆立貝同甜蝦
三文魚厚切,幾肥美同鮮甜,食落好有口感😋
火灸三文魚腩燒得火侯不錯,不過就唔太肥美,所以甘香味較少
甜蝦都十分新鮮,帶鮮甜味,肉質彈牙😋
有白飯或壽司飯揀,本人就揀左壽司飯,酸味適中,配刺身食幾好
份量對女仔就岩岩好,男仔既就應該要追加飯先夠飽

2018-09-07 427 浏览
鉄火堂食第二次,8點尾去到,見到有9點宵夜時段優惠,比平時好似抵d。優惠好似得三個選擇,有兩個丼係優惠($150)同埋藍鰭八式盛合($498).我地叫左兩個$150的丼,上面果個係厚切五式藍鰭呑牙魚丼,都真係幾厚切,同平時食開差唔多,一樣高質。平時四式果隻都要198,宜家平50蚊,都幾好。咁當然平時198果個就舖到成碗都係,宜家150就得大半碗,咁一分錢一分貨,多個平選擇係宵夜時段都okay.下面果個係海鮮丼,有鮑魚,呑牙魚蓉,魚子,帶子,牡丹蝦,鯛魚,咁其實都好豐富,亦很新鮮,都推薦。🦐🐟

$150 (宵夜)
2018-09-06 353 浏览
鈇火堂天氣熱熱地就中意食日本野 食下壽司 丼飯 去左尖沙咀厚福街試下呢間丼飯 原來間野係旺角都有一間架 叫左個火炙四色丼有三文魚、帆立見、左口魚邊、玻璃蝦 不錯不錯 同埋個飯量有啲少 唔係好夠飽 有兩款menu 一款係配撘好既丼飯一款係自選menu 啱哂啲想食呢樣又想有呢樣既人哈哈 可以根據自己口味去定 都唔錯 間鋪就唔係好大好寬落少少逼 同埋晚飯時間都多人食排隊 所以你食完野d staff就會執枱 話你知差d多時間 用餐時間已到
鈇火堂

天氣熱熱地就中意食日本野 食下壽司 丼飯