Hmei216

Hmei216

我是 Hmei216
訊息
正顯示第 110 篇(共 181 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
FEB 22

太耐冇去旺角,銀城廣場有一間日本菜,長期都好多人今次早放工可以唔使等位就入座。 打開個餐牌有好多選擇 和風炒野菜 $53 和牛壽喜燒$208 再鳥冬 呢排好似鍾意咗食壽喜燒,壽喜燒嘅重點就係和牛。同埋雞蛋。 仲有個前菜沙津, 水果信玄餅$28 賣相味道不過不失,有進步空間 厚燒鰻魚玉子 43 呢個系好好味要推薦比大家,可以話係色香味俱全,物超所值既item 海鮮大板燒$108 賣相很吸引,好似蛋糕,重點系份量好多,好大件,兩個人食都可以食到好飽唔使等位就入座。
DEC 21

尖沙咀shopping 完又帶左個朋友黎食野加影燈打卡📸 油封鴨腿配甜血橙醬$198 外皮香脆,入口有種好輕盈既感覺,好soft, 鴨既味道好突出,甜血橙醬完美地中和左鴨既肥膩感🥰好滿意,值得推薦比大家 平時cocktail 就飲得多,今次試下Sake cocktails 🍸 Sakekura -salted Sakura, Japanese Pickled Ginger, Sake, Vodka, Ginger Ale 打卡好靚🥰顏色好夢幻味道好特別,酸酸甜甜,ginger 味 ,有少少西柚味 Mad for Matcha Matcha, Passion fruit, Sake, Lemon, cotton candy, ra...
柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子
DEC 21

銅鑼灣發現打卡超棒的~西班牙餐廳taparoom Weekday放工嘅時間黎,全場滿座咁滯🙈 Main course 烤原隻八爪魚腿配西班牙青醬 $238 Dessert 甜品拼盤 - 水果茶凍糕,烤西班牙油條,肉桂多士 $108 Seasonal menu 海膽汁及墨魚汁燒蠔$38/pc 海膽味好濃郁 墨魚汁好鮮甜 十勝黑毛豚肉燒,彼卡他醬$88 煎鮟鱇魚肝,羅勒些利酒醋漬汁$98 煎得好香,重點系入口即溶,濃郁既酒醋漬汁調味。 柑橘果汁浸漬珍寶北海道帶子$138 蕃茄青檸汁 酸酸甜甜好開胃 出面燒到小小熟
海南雞餃子
海南雞餃子
Butter chicken roll
Butter chicken roll
AUG 21

最近行過蘭桂坊發現一間新開嘅尼泊爾餃子鋪 之前一直都好鐘意食尼泊爾餃子佢同平時食開既菜肉餃吾同 簡左一款海南雞餃子,顏色好鮮豔🥰 外形包到好似塊葉咁, 咬開入面系好似食緊海南雞飯,實實在在既雞肉同有d飯粒。成個餃子既口感好特別,蘸一下佢既兩款醬汁,味道好似食緊海南雞飯咁😂好有新鮮感 Butter chicken roll Mild Creamy chicken with special herb 🌿 捲餅入面既肉好多,加埋一d香草葉汁 味道別具風味,而且佢既份量都多 兩個女仔一人一半食都好飽 無酒精mocktails 酸酸甜甜既果汁夏天好消暑...
牛天梯
AUG 21

一放工心血來潮想打邊爐 經過見到聞到好香既味,就咁比餐廳野食味吸引左入黎 一坐底點左個香茜皮蛋鍋 然後望一望海報Order 左個安格斯牛天梯 牛魔王至愛,好多牛牛、有哂吾同部位。本生仲諗住叫兩碟牛天梯,但一碟兩人都好夠食 時令2人海鮮盤,海蝦好生猛,南非鮑魚好鮮甜,爽口,睇住時間一熟就食,口感perfect 脆鯇骨腩,味道好鮮美,而且口感清爽、脆口 喜歡吃魚的朋友可以一嘗🤭 皇帝莱好好味打邊爐好似完全鐘意左重口味既菜yummy 埋單時仲有88折優惠👍🏻好抵食啊依家
海鮮拼盤
M5和牛
炸物
刺身
AUG 21

最近好鐘意打邊爐,又去番之前覺得多野食既放題邊爐餐廳 一如以往甜品自助餐吧,好多野食 蔬菜沙律自助吧幾暖心,有用保鮮紙包好一杯杯既前菜 一坐底點左最愛既蕃茄龍蝦海鮮湯🦞每位要加多$20 之後就有刺身盛宴 有一盤海鮮一盤刺身同埋我地點既餐澳洲M5和牛餐🐮好抵食 和牛有幾個部位,雪花❄️均勻,好正啊,肉質好柔滑,我N call 了幾轉😋 之後要再嗌野食就掃一掃佢地提供既QR code 都幾方便又吾洗同店員有太多接觸, 紫薯同串燒都好好味,最後食埋炸慢頭做甜品,好滿足😋
sangria
sangria
Seafood paella
Seafood paella
Iberico pork chops in sherry vinegar gravy
Churros n torrijas with strawberry Santa
2020-12-21
FEB 21

係裝修好靚嘅西班牙餐廳taparoom 一去到餐廳門口都未行入餐廳就已經係出面係咁影相📸️ 太靚啦好似日本嘅藝術燈展 兩杯sangria 嘅味道都好易入口 個人就比較鍾意紅酒🍷 Foie grad lollolipop ornaments 好精緻嘅鵝肝波波,沾滿開心果碎片,賣相成個甜品咁,少女心動💓🤣 Octopus carpaccio with sea grapes 八爪魚好鮮甜,海葡萄口感好爽脆再配埋仙仙甜甜嘅醋汁,前菜令人醒一醒胃😋 Jamon Iberico n aubergine salad ring 沙律前菜賣相好吸引😍yummy Main course Seafood paella 🥘 海鮮炒飯...
即炸響鈴
日本A4牛頸脊
菠菜墨魚滑
功夫千層肚
2021-01-21
JAN 21

朋友話未食過呢間特登帶佢黎🥰 鮮淆豬骨湯$88 個豬骨湯滾起好香,雪白色嘅湯底,湯底入面有好多菇,杞子紅棗香蔥同埋有啲薑去寒入面仲有好多火腿 每次打邊爐前試一啖湯原來清甜嘅背後湯入面仲有蝦米蝦米 即炸響鈴$48 手工韭菜餃$38 菠菜墨魚滑$68 青BB顏色好得意😂墨魚滑口感爽口彈牙,yummy😋 功夫千層肚$68 同平時食嘅千層肚有少少唔同,就係切得好幼細,基本上擺落湯到滾一陣快就食得,口感好爽口 日本和牛牛牛頸脊 打邊爐最期待嘅和牛🐮😍 而家去吾到日本但仲有得食和牛補番🤣和牛雪花均...
燒芝士餃子雞翼
三文魚海膽丼定食
JAN 21

經開九龍灣MegaBox咁岩又下午茶時間,見到有間以列車為主題嘅壽司店,下午茶八折優惠😍好抵啊 呢度嘅食物會好似列車咁送到出嚟,小朋友睇見都覺得開心😃 三文魚海膽丼定食 嘢食一嚟到感覺性價比高,有埋沙律同埋湯 海膽好鮮甜😋三文魚仲要係厚切嘅,雖然係下午茶但係份量一啲都唔小,食到好飽😋 滑蛋鰻魚定食 每次食日本嘢都一定會點有鰻魚既茶式,鰻魚口感肥美,滑蛋熟度剛剛好吾會overcook🤤yum yum 芝士軟殼蟹卷 軟殼蟹炸得好鬆脆, 面層嘅燒芝士蟹籽creamy 得黎又好滋味 日式煎餃子~煎得好香脆 ...
髒髒黑糖珍珠鮮奶
龍蝦蟹肉包
0分鐘 (堂食)
2021-01-04
JAN 21

之前見朋友去呢間餐廳度食已經好想來,因為呢度嘅嘢食真係好吸睛😍入面仲有影相位📸 原隻龍蝦包配薯條$178 佢嘅麵包口感鬆軟,仲有好多龍蝦汁醬,juicy 得黎,入口啖啖新鮮嘅龍蝦肉😍 旁邊嘅薯條炸得好香脆。仲有少量嘅沙律🥗 食完系超飽 粉粉荷蘭汁煙三文魚牛油果賓尼迪 $108 賓尼迪果d醬汁真系冇得彈.... 牛油果蓉好多😋切開既流心蛋流哂出黎🤤超滋味 髒髒黑糖珍珠鮮奶 最特別係呢度嘅飲品,佢嘅黑糖珍珠口感煙煙銀銀, 甜度岩岩好最,正係表面有超多朱古力粉 牛油果煙熏三文魚蕃茄沙沙配黑麥多士 ...
Top