2020-11-30 60 浏览
自選四款刺身丼再送吞拿魚+麵豉湯 $99同朋友行街街,之後去補充體力就去到厚福街!當然要嚟支持下黃店!等位等咗半個鐘啦!坐低之後同朋友分別叫咗兩set自選刺身飯!揀咗三文魚,赤蝦,火焰左口魚邊加帆立貝!朋友叫咗蝦膏,三文魚,油金魚加松葉蟹鉗!兩個丼5分鐘都唔洗就嚟到,快手👍🏻!刺身都幾新鮮幾好味,三文魚同送嘅吞拿魚都夠厚,唔會太過薄,正!蝦膏俾得幾多,帆立貝就不過不失啦,我同朋友兩個交換刺身食,每人都食咗唔同刺身!我最鍾意係佢個火焰左口魚邊,燒得幾香幾好食!飲埋碗麵豉湯,飽曬😝另外仲有店員嘅態度都值得一讚,幾快手又幾好禮貌,仲有一入門口就會問你要唔要口罩套,幾貼心!我哋兩個人坐四人枱,隔離唔會有人,防疫做得幾好👍🏻
自選四款刺身丼再送吞拿魚+麵豉湯 $99

2020-11-28
《嫲嫲雲吞雞》+《鐵火堂吞拿魚專門店》多謝朋友公關公司嘅邀請,可以同一個下午嚐食到兩間都由老闆標哥經營的餐廳,分別為《嫲嫲雲吞雞》以及《鐵火堂吞拿魚專門店》。《嫲嫲雲吞雞》上海餐廳一到達餐廳,侍應就為我們挑選了一支土耳其進口超refreshing的蘋果特飲,接著就端上落足料的招牌雲吞雞湯,湯內有嫩滑的大塊雞髀及雞肉,配上新鮮雲吞,若果不是太餓,其實一碗湯已經夠飽,並且有足夠的豐富營養。全港唯一可以叫半份菜的餐廳跟老闆標哥一席話,他提及他本人經營上海餐館多年,所以製作上海菜對他完全沒有難度。而這裏一大特色應該就是全港唯一一家可以叫半份菜的餐廳,既環保又深得食客喜愛的一個選擇。而可以讓食客叫半份餐 對他們來說是加重了工作量,但是為了減省浪費及回應客戶需要,會繼續堅持這環保宗旨!當天,我和另外一位女仔朋友一齊去試食,這樣叫半份真的可以品嚐到很多不同嘅菜式呢!《鐵火堂吞拿魚專門店》:全港最平外賣拖羅toro店就位於隔壁也是由標哥經營的《鐵火堂吞拿魚專門店》,壽司師父就即席為我們示範如何劏一條巨型吞拿魚,真是大開眼界。他們劏魚的位置就是設於店舖窗旁,若果碰上他們劏魚的時間,也可以欣賞到壽司師傅的
《嫲嫲雲吞雞》+《鐵火堂吞拿魚專門店》

《嫲嫲雲吞雞》上海餐廳

全港唯一可以叫半份菜的餐廳

《鐵火堂吞拿魚專門店》:全港最平外賣拖羅toro店
就位於隔壁也是由標哥經營的《鐵火堂吞拿魚專門店》,壽司師父就即席為我們示範如何劏一條巨型吞拿魚,真是大開眼界。他們劏魚的位置就是設於店舖窗旁,若果碰上他們劏魚的時間,也可以欣賞到壽司師傅的劏魚功夫及技術。他們店舖每個星期都會購入數條全隻巨型吞拿魚,由日本長崎直送到香港,價格有保證,所以外賣toro是全港最平。感謝有機會試食到同一碟有齊吞拿魚不同最美味的部位,不同部位有不同口感,、不同煙韌度、柔軟度,簡直人生一大享受!

#雜誌

• 三色海膽丼
  • 自選魚生丼
  • 魚生飯
2020-11-22 79 浏览
《廢物女孩👭食の覺醒》#尖沙咀篇👧🏿向左碌碌◀️◀️-🍴自選魚生飯( 蟹膏+玻璃蝦+火炙三文魚)$78飯底都有6款可以揀 朋友就揀左最Basic嘅壽司醋飯🥳三文魚同玻璃蝦都好新鮮 三文魚肥美 玻璃蝦亦都幾爽口🤤起初都怕蟹膏會唔新鮮同臭 但係結果擔心來多餘🙈蟹膏鹹鹹香香 輕易撈曬成碗飯🥳🍴自選魚生飯( 飛魚籽+汁燒帆立貝+碎蟹肉)$76👧🏿都係揀左壽司醋飯 飛魚籽 碎蟹肉用來撈飯一流🥳飛魚籽係👧🏿嘅愛 只要有見到就一定會叫🙈碎蟹肉就一定真材實料 因為一路食一路都會有d碎蟹殼 要小心D食🧐汁燒帆立貝唔大隻 但係量都足夠送曬成碗飯 食完都滿足嘅🤤✾味道覺醒指數:3.5/5 抵食指數: 3.5/5服務指數:3/5.
《廢物女孩👭食の覺醒》
#尖沙咀篇
👧🏿
向左碌碌◀️◀️

🍴自選魚生飯( 蟹膏+玻璃蝦+火炙三文魚)$78

🍴自選魚生飯( 飛魚籽+汁燒帆立貝+碎蟹肉)$76

味道覺醒指數:3.5/5
抵食指數: 3.5/5
服務指數:3/5.
2020-11-21 55 浏览
📍鉄火堂 @尖沙咀 𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹: 💛厚切藍鯨吞拿魚+四款自選配料 ($99) 配料有好多選擇 花多眼亂tim😂今次就選擇左火炙三文魚,火炙三文魚腩,赤蝦同蟹膏 飯方面就選擇左壽司飯 飯唔夠既話仲可以再添 唔使驚唔夠飽hehe 😉蟹膏真係好有驚喜好大pat!! 😍😍 而刺身好新鮮好好食😋𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈: 尖沙咀厚福街10號地舖G/F, 10 Hau Fook Street, Tsim Sha Tsui
📍鉄火堂 @尖沙咀

𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:
💛厚切藍鯨吞拿魚+四款自選配料 ($99)
蟹膏真係好有驚喜好大pat!! 😍😍 而刺身好新鮮好好食😋

𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:
尖沙咀厚福街10號地舖
2020-11-20 112 浏览
加班後跟同事到了尖沙咀吃晚飯聊天,她帶我到了位於厚福街的鉄火堂 ,餐廳裝潢是典型日式木製家具風,座位之間的隔板寫上對香港人的勉勵,令人看完心頭一暖,非常有心思👍🏻 🐟四式藍鰭吞拿魚壽司🐟這個壽司set包含了吞拿魚的不同部位,包括大拖羅,中拖羅,赤身,和碎吞拿魚壽司,一客可以嘗試到不同的口感和鮮味,每一款都入口肥美而且很厚身,很值得推薦😋🍚自選魚生飯🍚我選了甜蝦、希靈魚、帶子和腐皮,所有刺身都很新鮮,值得推薦~

🐟四式藍鰭吞拿魚壽司🐟
四式藍鰭吞拿魚壽司

🍚自選魚生飯🍚
2020-05-15
四式藍鰭吞拿魚壽司
2020-11-19 53 浏览
其實一向食吞拿魚都好挑剔今次同朋友一齊大膽嘗試呢間既五式吞拿魚飯有大拖羅中拖羅、赤身,同埋我都唔記得咗了😂都唔錯,肉係新鮮的,唔會梅林林我哋叫咗一個魚生飯,同埋幾件壽司,當中要稱讚一下佢哋嘅油甘魚同埋劍魚,真係好滑同埋好好味,有魚油脂既香下次會再去試埋其他嘢😋😋
其實一向食吞拿魚都好挑剔
今次同朋友一齊大膽嘗試呢間既五式吞拿魚飯
有大拖羅中拖羅、赤身,同埋我都唔記得咗了😂
都唔錯,肉係新鮮的,唔會梅林林
下次會再去試埋其他嘢😋😋
2020-11-18 79 浏览
聞說厚福街有間9點半後會平好多既魚生飯,久仰大名就諗住去試下。一去到咁啱有位即刻入左去,然後就叫魚生飯。佢送既味噌湯好足料,好多豆腐同紫菜,好好飲。但到魚生飯就唔太掂,鰻魚好食,但得兩小片。八爪魚一般,偏韌。腐皮好食,但好凍。汁燒帆立貝有話3片 其實係將佢切做好薄好薄幾片,完全冇汁燒既味,仲有腥味,完全唔得。火炙三文魚腩真係極品,好厚,但佢切既紋路錯哂,長條型打橫兩條筋,第一次覺得三文魚係難咬爛,仲要唔係好肥,完全唔似腩。總結,7/80蚊仲要加一食呢碗魚生飯好失望。

佢送既味噌湯好足料,好多豆腐同紫菜,好好飲。

但到魚生飯就唔太掂,
鰻魚好食,但得兩小片。
八爪魚一般,偏韌。
腐皮好食,但好凍。

總結,7/80蚊仲要加一食呢碗魚生飯好失望。

自選魚生丼
2020-11-11
$80 (宵夜)
2020-11-11 84 浏览
💛💛💛💛💛💛💛💛🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡高質日本丼飯,值得一試******************************吞拿魚赤身配三文魚子、赤蝦、左口魚、北寄貝******************************中拖羅配吞拿魚茸、三文魚子、油金魚、帆立貝******************************所以刺身都好正,尤其係拖羅特別正,不過北寄貝同赤蝦普普通通。其實最鍾意食塊紫蘇華葉🤣🤣🤣吉列蠔都好正 整體都好好,會再食!
💛💛💛💛💛💛💛💛🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡
高質日本丼飯,值得一試
吞拿魚赤身配三文魚子、赤蝦、左口魚、北寄貝
中拖羅配吞拿魚茸、三文魚子、油金魚、帆立貝
其實最鍾意食塊紫蘇華葉🤣🤣🤣
吉列蠔都好正
整體都好好,會再食!
吉列蠔
2020-11-11
吉列蠔
  • 自選魚生飯
2020-11-10 59 浏览
魚生Lunch🍣自選任選🍛·三文魚·浦燒鯖魚·穴子·火焰藍鯨吞拿魚·三文魚·浦燒鯖魚·鰻魚·溫泉蛋成碗滿滿 望見都開心🤎🤎🤎喜歡自選的你別錯過🐟🐟🐟
魚生Lunch🍣

·溫泉蛋

成碗滿滿 望見都開心🤎🤎🤎
喜歡自選的你別錯過🐟🐟🐟

2020-11-03 2881 浏览
日前到尖沙咀區買東西,約了女兒晚饍,由她訂位置,我依時到達。她訂的是在厚福街一間日本料理,雖然以前我曾在尖沙咀工作了十多年,但很多現時的食店在那時還未出現。訂了位置也得稍等一會才有位置,店內座位不算很多,裝潢都很有日式風味。服務以食日本丼飯及魚生壽司為主,所以桌面不算大。我們點了海膽碎蔥吞拿魚丼 ($118)、厚切藍鰭吞拿魚鐵丼家 ($109)、泰式生蝦壽司 ($8)及穴子壽司 ($15)。兩個丼飯都送味噌湯,味道濃郁,用料十足,有很多的昆布,這個湯的味道比很多要收費的還要好。我們都喜歡食海膽,而海膽碎蔥吞拿魚丼的韓國海膽份量不算多,但很鮮甜,還配有包裝好的紫菜,紫菜保持脆身,可以包著海膽來食。丼裡有很多的碎蔥吞拿魚,上面還有十分有口感的爆口三文魚籽,與及印有店舖名字的玉子。厚切藍鰭吞拿魚鐵丼家除了有厚切藍鰭中拖羅2切外,我們選了薑味壽司飯,配火炙左口魚邊3切、油甘魚2切、劍魚腩3切及帆立貝2切。用料新鮮,味道很好,尤其是厚切藍鰭中拖羅,更加味美,口感十分好,上面亦有印有店舖名字的玉子。另外加的泰式生蝦壽司,生蝦晶瑩剔透,爽滑鮮甜,如果有些泰式的甜辣醬相配就更好。穴子壽司是燒海鰻壽司,

味噌湯

海膽碎蔥吞拿魚丼

厚切藍鰭吞拿魚鐵丼家

泰式生蝦壽司

穴子壽司是燒海鰻壽司,海鰻炙燒較為乾身,沒有常見的醬燒鰻魚壽司那麼濃味多汁,口味偏向清淡。
穴子壽司
味噌湯
海膽碎蔥吞拿魚丼
厚切藍鰭吞拿魚鐵丼家
泰式生蝦壽司
穴子壽司
2020-11-01 174 浏览
這段日子不知為何很想吃壽司🍣,於是休假的午餐,想到去年才在香港開的日本過江龍連鎖壽司店進餐,可惜來到店前看見人頭滿滿,於是打退堂鼓,由於時間接近日本餐廳的落場時間,而吾又沒有兩手準備,差點要隨便吃,幸好再花點耐性看資料,最後找到附近有日食可祭五臟廟😀 🍱自選丼飯彈性高,適合心多多的如在下之饞嘴人士🤣先選擇飯底種類,再自選4或5款配料。 小的選了😋滑溜卻具嚼勁的烏賊😋爽身的馬刀貝😋軟綿的火炙左口魚邊😋油潤的油甘魚😋帶點鮨香的火炙藍鰭吞拿魚,🍱飯底選了醋甜開胃的壽司飯,最愛混著酸辣解膩的壽司薑同吃,吃光刺身及飯後才吃甜甜的玉子燒🥚及喝光熱呼呼的味噌湯🍲,滿足矣
🍱
自選丼飯彈性高,適合心多多的如在下之饞嘴人士🤣

先選擇飯底種類,再自選4或5款配料。

小的選了

😋滑溜卻具嚼勁的烏賊

😋爽身的馬刀貝

😋軟綿的火炙左口魚邊

😋油潤的油甘魚

😋帶點鮨香的火炙藍鰭吞拿魚,
🍱
下午茶
2020-10-31 134 浏览
晚上走到厚福街搵食,發現鉄火堂原來在這裡開了分店。有次在旺角想吃,但大排長龍,還是分散投資去另一間。這次未夠七點到達,不用等便可入座,當然要支持支持。疫情下的隔板,在這裡變成了打氣字句。「雖然前路茫茫,可能仲有一點黑暗同崎嶇;但我信你一定撐得過,因為我地係香港人!」非常暖心之餘,也像其丼飯般給予人滿滿的元氣。餐牌的選擇非常多,由數款自選刺身組成的丼飯,到已配搭好的都有。個人覺得期間限定的厚切拖羅再配四款自選刺身最抵食,連吞拿魚的級數也能選擇,豐儉由人。比最便宜的加了十元要了中拖羅,我覺得物超所值:吞拿魚不再是連鎖店中血紅帶腥的霉肉,而是鮮甜而富魚油香。另外四款刺身我就選了魚油更豐富的火炙左口魚邊、厚實爽脆的劍魚腩、甘香甜美的油甘魚,以及比想像中更加鮮甜可口的帆立貝。值得一讚的是飯也有口味可選,我選的薑味飯每一口也有十分清香的新鮮薑汁味道,配冷的刺身吃用來暖胃一流。另外點的是已搭配好的海膽蔥碎吞拿魚丼,這裡的吞拿魚蓉肥瘦適中,滑溜甜美,令每一口飯都變為極品。 略嫌海膽份量少,但味道是極度鮮甜而不腥。再配三文魚籽、蔥花和芝麻,整體更香更提鮮。唯一美中不足的是那片四洲紫菜,明白店員可能不想紫

疫情下的隔板,在這裡變成了打氣字句。
「雖然前路茫茫,可能仲有一點黑暗同崎嶇;
但我信你一定撐得過,因為我地係香港人!」
非常暖心之餘,也像其丼飯般給予人滿滿的元氣。

厚切藍鰭中拖羅🐟+油甘魚+劍魚腩+火炙左口魚邊+帆立貝丼

略嫌海膽份量少,但味道是極度鮮甜而不腥。再配三文魚籽、蔥花和芝麻,整體更香更提鮮。唯一美中不足的是那片四洲紫菜,明白店員可能不想紫菜會糊掉,但如果可以在上碟時丟掉包裝會更好。
海膽蔥碎吞拿魚丼

整體的丼飯質素高,加上非常友善親切的店員招待,難怪人氣這麼高。

海膽蔥碎吞拿魚丼
  • 厚切藍鰭中拖羅丼
2020-10-30 105 浏览
以魚生飯來講可以話係非常抵食👍🏻叫咗一個自選嘅魚生飯,試咗佢嘅吞拿魚油甘魚同生蝦,三款都非常好食亦都十分新鮮😋 但係份量相對上就比較細份咗少少作為男士都唔算太飽。平日都多人食需要人齊先可以入座,可以早少少去拎定位!
2020-09-27
2020-10-21 197 浏览
突然心血來潮想食日式料理。根據黃藍地圖既指示,黎到一間排隊店。等位時間大約15分鐘度。店內坐位唔多。但用特別既膠板隔住。大家都食得好安心。築地極上海鮮丼 $159男朋友一見到呢個..就即刻指住話要食因為真係好抵食呀足足有8種唔同既材料呀!而每一樣都係我男朋友鐘意食唔好以為有8樣..樣樣都細細塊點知...件件都係厚切那來的刺身,可以用咁抵既價錢食到!!!自選配料刺身丼 $99唔係特別喜愛吞拿魚所以揀咗個最平既丼但竟然都好有驚喜分別揀咗「魚背、火灸三文魚、三文魚籽、紅蝦」魚背同三文魚油脂豐富、三文魚籽增加飯既口感。另外要一讚佢...有得揀飯底!!!!我揀咗三文魚飯,食落口啖啖三文魚。好好味呀!!!飯量仲要好多,下次都要叫扣底呀!
突然心血來潮想食日式料理。
根據黃藍地圖既指示,黎到一間排隊店。
等位時間大約15分鐘度。
店內坐位唔多。但用特別既膠板隔住。
大家都食得好安心。

築地極上海鮮丼 $159
男朋友一見到呢個..就即刻指住話要食
因為真係好抵食呀
足足有8種唔同既材料呀!
而每一樣都係我男朋友鐘意食
唔好以為有8樣..樣樣都細細塊
點知...件件都係厚切
那來的刺身,可以用咁抵既價錢食到!!!

自選配料刺身丼 $99
唔係特別喜愛吞拿魚
所以揀咗個最平既丼
但竟然都好有驚喜
分別揀咗「魚背、火灸三文魚、三文魚籽、紅蝦」
魚背同三文魚油脂豐富、三文魚籽增加飯既口感。
另外要一讚佢...
有得揀飯底!!!!我揀咗三文魚飯,食落口啖啖三文魚。
好好味呀!!!飯量仲要好多,下次都要叫扣底呀!
2020-10-13 219 浏览
是咁的~有日平日同女朋友仔黎到尖沙咀呢邊training,搞掂之後諗住食餐好嘅再去睇戲,前果兩次都喺另一間分店見到師傅喺到切原條藍鰭吞拿魚,好似睇show咁所以就對呢間野好有興趣喇今日一於黎到厚福街呢邊試試呢到嘅刺身飯啦呢碗叫築地極上海鮮丼,特價時段先做緊158見咁抵梗係要試下啦原粒帶子非常厚身,口感緊緻彈牙,好鮮甜三文魚籽份量多,調味適中唔會過咸牡丹蝦大大隻,食落未至於非常肥美甘香但都新鮮嘅蔥吞拿魚蓉未至於好肥美但都食到吞拿魚嘅魚油香磯煮鮑魚彈牙但略厭唔夠入味聽講以上呢幾款都係鐵膽,再配上三款當日比較靚嘅刺身就造就呢款刺身丼喇今次我遇到嘅分別係:劍魚腩 - 呢款刺身比較難處理,因為劍魚油脂比較多,捉左上黎如果處理得唔好就好易變味繼而變壞,特別係喺油脂最多嘅腩位開始先,所以劍魚由捕捉,放血,冷凍處理都要做得好,呢到嘅劍魚腩攞貨嘅來源應該幾靚,肥美甘香無腥味金目鯛 - 其實餐廳冇話我知果三款係咩,我都係憑自己經驗黎判斷,上面講嘅劍魚腩係100%肯定,而金目鯛就9成肯定啦,應該都係佢嫁喇,鯛魚呢種魚嘅魚味比較淡肉質亦比較實,鐘意食嘅人就貪佢果陣淡香,好清爽,但金目鯛有個特別嘅地方就係將佢連
今日一於黎到厚福街呢邊試試呢到嘅刺身飯啦

原粒帶子非常厚身,口感緊緻彈牙,好鮮甜

三文魚籽份量多,調味適中唔會過咸
牡丹蝦大大隻,食落未至於非常肥美甘香但都新鮮嘅

蔥吞拿魚蓉未至於好肥美但都食到吞拿魚嘅魚油香

磯煮鮑魚彈牙但略厭唔夠入味

今次我遇到嘅分別係:

金目鯛 - 其實餐廳冇話我知果三款係咩,我都係憑自己經驗黎判斷,上面講嘅劍魚腩係100%肯定,而金目鯛就9成肯定啦,應該都係佢嫁喇,鯛魚呢種魚嘅魚味比較淡肉質亦比較實,鐘意食嘅人就貪佢果陣淡香,好清爽,但金目鯛有個特別嘅地方就係將佢連皮稍為火炙一下,皮下嘅脂肪會熔為魚油同魚身化為一體,咁樣食就係最正喇
而呢到嘅金目鯛就正正係有輕輕燒過,食到魚油香又有鯛魚果種清香

最後果款我都唔肯定係咩黎,有可能係伊佐木亦有可能係劍魚嘅背肉,不過真係唔肯定
但想講呢款魚都好好食,鮮甜冇腥味肉質爽口而且亦有赤身魚普遍都有嘅香味

女朋友仔就食自選丼,啫係車仔麵形式咁點幾款鐘意食嘅餸
當中點左中拖羅,不過呢到嘅中拖落刀有誤差,腩位部分(粉色)偏少赤身位比較多,所以食落未至於好有油香只有吞拿魚嘅肉香,雖然都非常新鮮但唔夠油香就失色不少

另外都有叫帶子但自選叫嘅帶子好明顯比跟set嘅帶子薄身,帶子一薄除左影響口感亦會影響食落嘅鮮甜程度
由於果日冇鰻魚就叫左穴子,穴子我幾鐘意食,佢雖然冇鰻魚果種焦香(都係鰻魚汁+燒嘅效果)但佢肉質係嫩滑細緻,正
蟹鉗就冇乜特別,唔夠鮮甜
火炙三文魚呢d冇得輸,燒過嘅火文魚係幾咁香幾咁入口即溶相信都唔洗著墨太多

最後就係兩個丼都有嘅玉子燒,玉子燒其實係一門好高深嘅學問,喺日本一個玉子燒師傅可以用上十幾廿年時間去不斷練習先可以做到一份一流嘅玉子燒,當然啦我未至於要求咁高,不過呢到件玉子真係普通,蛋味唔夠亦比較老身....

總括黎講,我覺得如果用特價158就食到頭先講果份極上海鮮丼我覺得非常抵食,車仔麵嘅方式亦可以令大家多一份選擇,餐廳整體嘅質素都幾好用料新鮮製作方法亦幾好,喺厚福街呢條咁同聲同氣
嘅美食街大家都好應該黎捧場