2019-08-27 73 浏览
今年生日想食另類啲食好啲🤣於是試下呢間日料,發現銅鑼灣高質日式鐵板燒,叫咗嗰白象拔鐵板燒套餐$2688/2人,開心滿足嘅生日飯!😆 🔸沙律前菜沙律前菜新鮮 配上清新刺激嘅芥末汁食幾過癮開胃啊!🤣🔸新鮮日本白象拔非常鮮美!以為食海鮮會小兒科唔夠飽,但原來份量都幾足,肉質彈牙,夠爽!原味海鮮味已好夠!廚師同時好花心機喺伴碟方面,加上小清新芥末忌廉醬一起食,鮮味double up!! ☺🔸紅酒汁煎鵝肝平時好少食鵝肝,見生日一於放縱下🙈師傅一煎已經好香好搶火🤣見到塊鵝肝厚度驚人,越煎越多油🤣真係太邪惡!配上黑醋汁一起食減少肥膩感,但食完塊鵝肝後,真係要休息一下先落到下一道菜🙂🔸奶油白露筍食翻啲蔬菜中和下🤣白露筍係季節性嘅菜式好鮮嫩,口感爽脆!加上奶油去煮,整體味道香滑creamy! 💛🔸A5和王牛鍾意食和牛嘅朋友絕對會大愛!呢款高級和牛得過獎 紋路以及油脂分布均勻已不用多說了 師傅煎牛肉至半成熟 肉質鮮美軟淋 入口即溶 配上不同醬汁以及海鹽一起食 不同味蕾嘅體驗 大滿足!😍🔸和牛炒飯如不夠飽仲有炒飯菜式!但食到黎呢度已經好飽了🙈炒飯好香牛油味,炒至乾身,粒粒分明,好正啊!🔸清酒雞湯清香嘅雞湯正

🔸沙律前菜
沙律前菜新鮮 配上清新刺激嘅芥末汁食
幾過癮開胃啊!🤣

🔸新鮮日本白象拔

🔸紅酒汁煎鵝肝
平時好少食鵝肝,見生日一於放縱下🙈

🔸奶油白露筍
食翻啲蔬菜中和下🤣白露筍係季節性嘅菜式

🔸A5和王牛
鍾意食和牛嘅朋友絕對會大愛!

🔸和牛炒飯

🔸清酒雞湯
清香嘅雞湯正適合中和以上菜式嘅油膩,淡淡嘅清酒香配上雞嘅鮮味,正!面頭仲有兩塊帶子肉,yummy!
2019-08-24 50 浏览
同朋於銅鑼灣逛街,上網找找看,搵好嘢食,朋友好快飛歐洲公幹,她想吃餐正宗日本菜,看上了鉄人旨花,好彩是平日,walk in 剛好有位。店內部分位置是bar枱,另外是兩個鐵板燒區,可以揀魚生壽司或者鐵板燒,貪吃又怕胖的我們選擇了前者,朋友還說沒揀錯,因為面前為我們烹調的廚師是一位帥哥。選擇了旨花廚師發板,這個要二人或以上才可選擇,因為會有一隻龍蝦。前菜是赤貝伴白蝦,酸咪咪的沙津汁令人好開胃,仲有日本新鮮蕃茄及白粟米,蕃茄上有少少鹽,帶出更清甜感覺。魚生刺身盛合,包括鮮味左口魚、連皮鯛魚、輕燒魚皮牙帶魚及醋浸鯖魚魚卷。然後是青龍蝦刺身,龍蝦活生生的,腳爪還會動呢,師傅建議龍蝦件刷刷碟上的岩鹽磚會更美味,果然,輕輕的咸味令龍蝦更清甜。北海道海膽配三文魚子,甘口海膽好鮮,仲有粒粒彈牙三文魚子,用醋浸住一些日本山芋蓉,廚師精心設計這道菜式,十分美妙。煎深海犬牙白鱈魚,這個比一般銀雪魚矜貴,魚肉鮮嫩可口,魚皮也煎得卜卜脆,滲出啖啖魚油香味。繼續有A5和牛他他,用鱈魚乾盛載,加了葱花及芝麻,和牛的肥美實在難以抗拒。到壽司出場,先來竹籤魚壽司,師傅輕烤魚皮,更可口。深海池魚壽司,師傅加了少少醬油於魚上

壽司出場,
先來竹籤魚壽司,師傅輕烤魚皮,更可口。

深海池魚壽司,師傅加了少少醬油於魚上,魚生的鮮味更濃。

北海道牡丹蝦壽司,蝦身勁鮮甜,蝦子十分爽口。

赤鯥魚壽司,這個最好吃,欣賞這個魚獨有的味道,愛吃魚生的朋友一定要試。

炙燒拖羅配拖羅蓉壽司飯,飯有柚子醬油,好吃的程度是一口氣便吃光。

龍蝦清湯,味道鮮甜。

最後是北海道夕張蜜瓜,甜絲絲的感覺為這頓豐富的晚餐畫上完美的感嘆號!
2019-08-23 85 浏览
仲記得對上一次食Omakase已經係上個月既事,今次同男友去左銅鑼灣依間專食Omakase既日本餐廳食晚飯,我地叫左依個叫 鮨 sushi Shika Omakase 旨花 廚師發辦前菜係日本生蕃茄配淡雪鹽,旁邊搭配左鮮甜赤貝同白蝦刺身,而白色既係腐皮豆腐,好重豆味,非常香濃嫩滑之後就到刺身系列,每款刺身都好新鮮,個人比較喜歡牙帶魚魚腩捲大蔥,食落勁濃蔥味,味道好夾另外既黑松露右口魚捲海膽同海葵配酸汁,海膽配任何野都係完美,食落好開胃仲有他他A5和牛配鱈魚薄脆、牙帶魚火炙輕燒、粒粒海螺肉同中拖羅配沙律汁加洋蔥絲,中拖羅勁肥美甘香,入口即溶最後一道刺身系列就係龍蝦刺身,師傅先拎隻龍蝦比我地過目,非常生猛,肉質爽滑有咬勁食完刺身就食燒物,白鱈魚煎得好香,肉質幾嫩滑鮑魚以蒸煮,配左鮑魚肝製成既醬料,再凍食好過癮,爽韌之餘,味道好濃郁壽司環節分別有肥美鮮甜石垣貝壽司、北海道牡丹花蝦配海膽、黑龍魚、入口即溶赤綠魚、甘甜北海道海膽、輕燒極香右口魚邊,全部都好鮮甜高質勁肥美燒拖羅,用左以醬汁燒至半熟,入口即溶帶魚油甘香,拖羅蔥粒飯先至係邪惡之極,加入左燒拖羅剩低既油同醬汁拌左個飯,好似豬油撈飯咁,好

食完刺身就食燒物,白鱈魚煎得好香,肉質幾嫩滑

勁肥美燒拖羅,用左以醬汁燒至半熟,入口即溶帶魚油甘香,拖羅蔥粒飯先至係邪惡之極,加入左燒拖羅剩低既油同醬汁拌左個飯,好似豬油撈飯咁,好濃好香

最後食埋甜品柚子雪芭就完滿結束依餐美味晚餐啦
2019-08-23 72 浏览
鐵板燒係一個好考驗廚師功力既菜式,因為好講究處理食材既技巧,廚師稍一不慎好容易會將食材處理得太乾。伊勢海老鉄板燒 二人前前菜方面有沙律🥗,有藜麥,沙律菜新鮮,配左自家製醬汁,淸新又開胃。汁煮白鱈魚,鱈魚肉質新鮮,表皮煎得甘香,脆口,肉質厚,啖啖肉,口感唔錯。廚師將龍蝦放在鐡盆上,龍蝦好生猛,手腳仲郁緊。廚師熟練地將龍蝦起肉,慢慢煎。龍蝦爽口彈牙,配上海膽汁,鮮味更為突出。熊本A5和牛,顏色鮮豔,油脂分佈平均侍應介紹多種食法,有蒜片,喜馬拉雅山岩鹽同芥末。和牛本身煎得好香,牛味濃郁多汁,已經好好味。個人黎講,加蒜片係我最喜愛既食法。不過配菜方面都超岀色,茄子同大啡菇鮮甜多汁, 毫不遜色。和牛炒飯,用左日本米,炒到粒粒分明,唔油膩,不過已經飽咗。清酒雞湯,雞湯清甜,而且滲出淡淡酒香。紅荳雪糕,呢款味道平日比較少食,紅荳味道濃厚,加埋脆米,口感十足。

伊勢海老鉄板燒 二人前

龍蝦爽口彈牙,配上海膽汁,鮮味更為突出。

熊本A5和牛,顏色鮮豔,油脂分佈平均

和牛炒飯,用左日本米,炒到粒粒分明,唔油膩,不過已經飽咗。

清酒雞湯,雞湯清甜,而且滲出淡淡酒香。

2019-08-21 66 浏览
今日過海去領取一張資格證書,晚上約了老公於銅鑼灣撐枱腳,今天是星期一,要對自己好一點,吃一餐美好的。我們決定揀《旨花廚師發辦》,全程由廚師揀選季節當做食材,做出驚喜菜式,很喜歡這個神秘感覺。前菜:白蝦苗配赤貝,浸住個沙律汁,酸酸地,好醒胃,新鮮日本白粟米及灑上少少米鹽的日本蕃茄,整個前菜讓人有清新的感覺。然後是刺身拼盤,成幅風景畫就在眼前。左口魚薄切~這個並不是周圍吃到,魚鮮味好濃,只沾少少豉油就夠。鯛魚~ 色澤令立立,味道較清,好新鮮。牙帶魚~用火炙熟魚皮,魚肉則口感較強。鯖魚~用醋汁浸住新鮮魚卷,越食越開胃。青龍蝦刺身,師父會先在客人面前展示活生生的龍蝦,之後才開始生劏龍蝦起肉,上碟會有一磚粉紅色的岩鹽,吃的時候把龍蝦刺身於上面塗抹小小岩鹽,這樣更加帶出龍蝦的新鮮味道。鹽燒犬牙白鱈魚,是一種深海魚,比一般銀鱈魚矜貴好多,魚肉一片片,嫩滑香口,豐富奧米加3的魚皮煎得香脆可口。A5和牛他他,放於鱈魚乾上,灑上芝麻及葱花,和牛脂肪的香氣於口中逗留良久,味蕾不斷回憶這個味道。北海道海膽配新鮮三文魚子,海膽入口甘甜,三文魚子粒粒脆卜卜,用醋浸住一些蓴菜(荷花籽),配日本山芋蓉,多重口感集於一

然後是刺身拼盤,成幅風景畫就在眼前。

鯛魚~ 色澤令立立,味道較清,好新鮮。

牙帶魚~用火炙熟魚皮,魚肉則口感較強。
鯖魚~用醋汁浸住新鮮魚卷,越食越開胃。

北海道海膽配新鮮三文魚子,海膽入口甘甜,三文魚子粒粒脆卜卜,用醋浸住一些蓴菜(荷花籽),配日本山芋蓉,多重口感集於一體,新穎的配搭。

深海池魚壽司,師傅加少許醬油於魚塊上,已經可以突顯出魚生的鮮味。

北海道牡丹蝦壽司,蝦背上是牠的蝦子,蝦鮮甜極了,翠綠蝦子好爽口。

竹籤魚壽司,輕炙魚皮,魚香味濃。

赤鯥魚壽司,這個堅好吃, 獨特的魚味,難以形容的鮮甜,超級推介。

炙燒拖羅配拖羅蓉壽司飯,飯加入少許柚子醬油,但又不會搶去拖羅蓉的味道。

龍蝦清湯,矛盾的是既''濃''又鮮的龍蝦"清''湯,仲有兩件龍蝦腳,鮮甜味道不斷徘徊。

北海道夕張蜜瓜,啱季節,勁、勁、勁甜,甜、甜、甜到一個點。

吃得高質好重要,享受人生吧。
2019-08-19
2019-08-19 1171 浏览
老公生日,今年揀咗佢最鍾意食嘅廚師發板!聽同事講鐵人旨花的廚師發板很不錯,今次就揀咗喺呢度食!點了$1560個set ,可以吃盡全部款式!前菜拖羅鮫,雪花嘅魚油,入口即溶,北海道帶子配黑松露酸汁,加上北海道粟米,又爽又甜,非常開胃!右口魚海膽卷,入口甘香,真蠔,粒具刺身,還有白蝦,鮮味極至!鱈魚,師傅在上面燒一燒,魚嘅油分出晒嚟,肉質係超正,加上連同伴隨的青椒及薑芽,間斷入口,鹹酸辣加埋一起,超爽!之後黎個新鮮龍蝦,師傅係我地面前切成龍蝦小件刺身,不需要點豉油,用他提供的鹽版調少少味道,龍蝦頭的觸鬚還在郁動,肉質爽口,新鮮極致!A5牛他他,底部鱈魚乾面用火燒一燒,上面有蔥花,一下入口,牛肉味極重,而且一點腥味也沒有!之後黎壽司深海池魚壽司,肉質爽口魚味重牡丹蝦配自己嘅蝦子加上北海道海膽 質感黏口帶又非常甘香!醋煮昆布青魚,魚肉肉質滑溜,用醋將昆布醃過,魚味更突出!池魚卷 用紫菜包住,中間夾左紫蘇葉,散發着陣陣香味!火灸過既赤目魚,魚肉軟嫩入口即溶!右口魚邊 ,輕輕灸燒過,入口即溶,滿口香魚油味!中拖羅蓉飯再配上超拖羅和北海道海膽 ,用料已非常矜貴,魚油濃郁甘甜超級滿足!新鮮即劏龍蝦煮成
老公生日,今年揀咗佢最鍾意食嘅廚師發板!

聽同事講鐵人旨花的廚師發板很不錯,今次就揀咗喺呢度食!
點了$1560個set ,可以吃盡全部款式!
前菜

之後黎壽司

深海池魚壽司,肉質爽口魚味重

牡丹蝦配自己嘅蝦子加上北海道海膽 質感黏口帶又非常甘香!

醋煮昆布青魚,魚肉肉質滑溜,用醋將昆布醃過,魚味更突出!

池魚卷 用紫菜包住,中間夾左紫蘇葉,散發着陣陣香味!

火灸過既赤目魚,魚肉軟嫩入口即溶!

右口魚邊 ,輕輕灸燒過,入口即溶,滿口香魚油味!

新鮮即劏龍蝦煮成既湯,超級鮮味!

最後甜品係柚子雪芭,感覺清新,好fresh, 非常滿足!

人均消費千多元,能吃到最當做的食材,很滿足呢!
2019-08-18 100 浏览
朋友生日揾咗一間銅鑼灣既高質鐵板燒同佢食☺️ 伊勢海老鐵板燒 ($2288) 的確係物有所值,食得好滿足💗沙律配wasabi酸汁,食落都幾清新,有少少wasabi既味道,微嗆但又唔辣幾特別。汁煮白鱈魚,個魚好新鮮好滑,個汁加咗清酒,所以洋葱帶點酒味,食落感覺好清新。見到師傅煎魚煎得好有心機,魚皮分開黎煎,煎到脆卜卜,海膽汁煮龍蝦,龍蝦揀咗青龍,比較鮮甜大隻,而個汁用咗龍蝦膏,海膽同牛油去做,味道更加香更加濃,又唔會蓋過龍蝦嘅鮮味。法國白露荀,波子椰菜,cream sauce。呢個煮得好入味,蔬菜有口感得黎又好夠味。終於到十分期待既熊本縣產A5和王牛,見住師傅用三二下功夫就燒到2面好香好靚已經流哂口水🤤 切開一塊塊,入面紅得黎又冇咩血水,食落好juicy, 油質比例超正,入口半溶,好滿足🥰和牛炒飯,用咗新瀉縣月光米,飯粒飽滿有彈性,好有口感。不過炒飯易學難精,最緊要都係睇師傅手勢😎 有10幾年經驗既師傅果然係唔同啲!飯粒炒到金黃色,粒粒分明,仲有乾身得黎又保持到個口感,十分高質既炒飯已經食到好飽,仲有呢個清酒雞湯,個湯酒味都幾濃,但飲落都幾清,清清個口既味道係唔錯,仲有帶子係入面。食埋甜品

食埋甜品,成餐就好滿足☺️
2019-08-17 963 浏览
在香港吃一餐鐵板燒價錢是偏貴,所以比較少機會吃到,難得這次拍拖決定豪食一餐,見到這間鐵人旨花網上有很多好評,最重要是看照片真心感覺到食材份量多又新鮮,所以決定一試二人的龍蝦鐵板燒有白鱈魚、龍蝦、A5和王牛等主角,價錢貴也是有道理的。首先是沙律,這個野菜沙律配芥末酸汁,鋪上少許藜麥增加口感,感覺清新開胃!白鱈魚扒煎得金黃又香又滑,輕易用筷子把魚扒分開一層層的魚肉,配上充滿洋蔥香的醬汁。師傅把魚皮煎皮得脆脆的,一點也不浪費食材!龍蝦超級大隻,望住師傅幫我們把龍蝦肉起出來放在鐵板上煎,放材料、煎食物、加上醬汁,每一個動作都充滿美感,完全是看一個專業的表演!龍蝦肉彈牙新鮮冇得頂,海膽汁更加係有畫龍點睛嘅效果!龍蝦肉沾上海膽汁,立即充滿濃烈的海洋感覺!法國白露旬和波子椰菜也是比較少見的食材,這次加上奶油汁,把清甜的白露旬添上奶香味及細滑的感覺熊本A5和王牛的雪花差不多佔了一半,點了5成熟,一咬就感覺到真正的牛油香充斥著整個口腔! 只要沾上少許岩鹽,使把牛肉味更加突出!和牛炒飯粒粒分明,內裏也有不少和王肉碎,喜歡味道濃郁可以加上少許菜甫。想不到雞湯也是重點,雞湯內裏有3片超級新鮮的帶子,雞湯看起來

法國白露旬加波子椰菜

黑毛和牛炒飯

清酒雞湯
想不到雞湯也是重點,雞湯內裏有3片超級新鮮的帶子,雞湯看起來很清淡,卻是意想不到的清甜,精華都濃縮在湯內!
甜品 - 水果凍盆

最後以水果盤畫上句號,包括有橙肉、哈密瓜肉及姐石榴肉。

這一頓晚餐主要是一邊享用食物一邊欣賞師傅表演烹調下一道美食,有得食有得睇,而且食材新鮮美味,我個人覺得值得!
2019-08-12
法國白露旬加波子椰菜
黑毛和牛炒飯
甜品 - 水果凍盆
2019-08-17 533 浏览
同我個BEST FD慶生, 梗係要請佢食最好的啦!今次我就揀左好好味的鉄人旨花朋友好鐘意食龍蝦, 所以我地就揀左龍蝦餐食!等電梯上去! 好興奮呀!黎鉄人旨花食鐵板燒一定要留意師父既技巧, 係好賞心悅目沙律D個沙律可以配埋芥末酸汁去食, 好開胃, 而且佢仲有埋近排好興既SUPER FOOD藜麥, 感覺都好健康汁煮白鱈魚食食下沙律師傅開始準備今晚既食材, 全部都睇落好新鮮好好味呀!鱈魚終於整好啦, 條魚皮係特別處理, 煎到脆到好似薯片咁脆, 插係魚度好靚好特別, 食落魚皮都好好口感, 而魚肉好嫩口, 而且又肥美又重魚味, 好好食呀!海膽汁煮龍蝦睇住師傅係龍蝦殼拆D龍蝦肉出黎, 係好治癒的, 食落好好味, 好彈牙, 沾著海膽醬係異常地夾, 完全能夠提升龍蝦既鮮味!季節料理現在比夠好的蔬菜係白露筍同埋椰菜仔, 用個白汁去煮好特別好清新, 而且口感係完全冇渣的, 都冇苦味, 食得出係季節限定!熊本A5和牛淨係睇師傅佈置個碟已經覺得好有心思, 食D隻咁好既和牛, 可以直接食, 沾岩鹽/芥末食, 夾蒜片食又得, 各有各唔同既味道, 好特別, 而不得不提係旁邊的蔬菜, 用和牛既油去逼出蔬菜另一境界,
同我個BEST FD慶生, 梗係要請佢食最好的啦!
今次我就揀左好好味的鉄人旨花
朋友好鐘意食龍蝦, 所以我地就揀左龍蝦餐食!
等電梯上去! 好興奮呀!
黎鉄人旨花食鐵板燒一定要留意師父既技巧, 係好賞心悅目

季節料理

熊本A5和牛
淨係睇師傅佈置個碟已經覺得好有心思, 食D隻咁好既和牛, 可以直接食, 沾岩鹽/芥末食, 夾蒜片食又得, 各有各唔同既味道, 好特別, 而不得不提係旁邊的蔬菜, 用和牛既油去逼出蔬菜另一境界, 朋友都大讚不絕

和牛炒飯
睇住師傅炒飯, D飯好似識跳舞咁, 師傅功架盡現啦, 食落好香好好鑊氣, 和牛味完全滲入每粒飯之中!

清酒雞湯
一個字-鮮! 入面既湯好鮮甜, 而且入面既帶子好嫩, 估唔到食到尾段都咁有驚喜

甜品

最後當然食返個甜品, 係柚子味既雪芭, 好重柚子味, 透心涼之餘又好味, 正

總結我同朋友都好鐘意食, 實在太好味又好有驚喜, 服務好之餘令你感覺舒服, 要揾次再揾個原因再黎食過!
2019-08-12
庆祝纪念
生日
2019-08-16 57 浏览
鉄人旨花環境優雅簡潔,和式裝修,感覺清靜舒服沙律前菜係鮮嫩嘅沙律菜配上wasabi酸汁,清新開胃,再加上藜麥,健康又有營養汁煮白鱈魚師傅手藝熟練,細心將魚皮拆開再煎香,食落卜卜脆又唔會油膩嚴選白鱈魚肉質嫩滑,煎成金黃色後配上日本清酒同洋蔥煮成嘅醬汁,味道鮮甜帶少少酒香,為味蕾帶來驚喜伴碟都非常別緻,採用日本食用小玫瑰作裝飾,食落有少少花香味,貪靚嘅女仕都一定會被迷倒海膽汁煮龍蝦來自東南亞嘅青龍蝦非常新鮮,放落鐵板上面肌肉仲識跳動龍蝦多肉,爽甜彈牙師傅會將龍蝦拆肉再切粒,方便食用用龍蝦膏同海膽特製嘅醬汁香濃,同鮮甜嘅龍蝦肉配合得天衣無縫裝飾亦係非常精緻,花盡心思法國白露荀,波子椰菜餐單上會有一道季節料理,每季為客人精心挑選最當造嘅食材精心製成今次我地食嘅係法國白露荀同波子椰菜,用左好creamy嘅忌廉汁煮成,不但無左波子椰菜苦澀嘅味道,仲將椰菜本身嘅香味散發左出黎,白露荀亦爽甜,係一道好特別嘅菜式熊本縣產A5和王牛然後到期待已久嘅熊本縣產A5和王牛脂肪交雜好平均,紋理清楚可以睇到,真係好似雪花一樣,一睇就知係最頂級嘅極品和牛師傅建議3成熟,輕輕將和牛嘅兩面煎香,再將厚厚嘅一塊切成小片,睇
鉄人旨花
環境優雅簡潔,和式裝修,感覺清靜舒服

汁煮白鱈魚
師傅手藝熟練,細心將魚皮拆開再煎香,食落卜卜脆又唔會油膩

海膽汁煮龍蝦
來自東南亞嘅青龍蝦非常新鮮,放落鐵板上面肌肉仲識跳動
龍蝦多肉,爽甜彈牙
師傅會將龍蝦拆肉再切粒,方便食用
用龍蝦膏同海膽特製嘅醬汁香濃,同鮮甜嘅龍蝦肉配合得天衣無縫
裝飾亦係非常精緻,花盡心思

法國白露荀,波子椰菜

熊本縣產A5和王牛
然後到期待已久嘅熊本縣產A5和王牛
師傅建議3成熟,輕輕將和牛嘅兩面煎香,再將厚厚嘅一塊切成小片,睇住佢一路煮,真係好治癒
熊本縣A5和王牛肉質軟腍鬆化有油香
配上酸汁,wasabi,或者炸蒜片食用又會產生唔同嘅化學作用,味道會有唔同變化

和牛炒飯
使用新潟縣越光米,被評定為日本最好食嘅米,因為佢嘅飽滿度、甜度同光澤都出類拔萃,絕非一般嘅珍珠米
其他材料有日本蛋,和牛,蘿蔔同蔥
師傅只係簡單用鹽豉油黑椒去炒已經好香好有鑊氣,只係落左一茶匙油已經炒到粒粒分明,少一d功夫都做唔到

清酒雞湯
食完主菜,最好就係黎一碗熱辣辣嘅湯暖暖胃
師傅會用金色嘅錫紙放係鐵板上面係面前煲湯,感覺新奇得意
日本清酒加上雞湯,味道有d似醉雞煲或者雞酒,絕對係暖身之選

甜品
飯後甜品有柚子雪葩同水果杯
柚子雪葩甜甜酸酸,味道清新
水果杯有橙,哈蜜瓜同紅石榴,為全餐飯加上一個甜美嘅點綴

總括黎講,每樣菜式都製作用心,唔單止賣相好似藝術品一樣,味道更係出乎意料咁好味,係誠意之作
全程更可以睇住製作嘅過程,睇到師傅嘅功架,非常有趣,有機會一定要再黎
2019-08-16 212 浏览
位於銅鑼灣的鉄人旨花,是一間高級的日本料理餐廳。餐廳提供日式OMAKASE廚師發辦和日式鐵板燒,全由有豐富經驗的師傅招待客人,讓客人吃得稱心滿意哦。是次再度光顧,品嚐餐廳招牌 的 海膽龍蝦鉄板燒,慶祝和好如初開心事!伊勢海老鉄板燒 $2288/2人前二人份量的套餐包括: 沙律,汁煮白鱈魚,海膽汁煮龍蝦,季節料理,熊本縣產A5和王牛,和牛炒飯,清酒雞湯,甜品。前菜沙律,沙律碗預先用冷櫃雪藏,保持沙律菜的清爽度,用芥末調味,刺激味蕾。汁煮白鱈魚,師傅功架非凡,煮得非常美味呢。插上魚皮製成的脆片,賣相有趣。白鱈魚魚肉結實彈牙,鮮嫩甘甜,搭配汁煮醬汁,令整體味道升華,好好吃呀。海膽汁煮龍蝦,造形很有氣派呀! 真的很配服師傅的創意和擺盤手法呢。上次和這次光顧,勻是點選這份伊勢海老套餐,食材一模一樣,但兩次菜式的賣相造成完全不同呢。插上一朵食用玫瑰,把「鉄人旨花」的感覺完美呈現,龍蝦肉質彈牙飽滿,沾上海膽和蝦膏造成的醬汁,味道更有濃郁哦。熊本縣產A5和王牛,A5和牛向來是我的首選,四面煎焦的和牛,牛肉味道濃香,且帶有微微肉汁,沾上海鹽最合我的胃口。最後有一客自家製紅豆雪糕,更有配上少量脆米,口感更
位於銅鑼灣的鉄人旨花,是一間高級的日本料理餐廳。

餐廳提供日式OMAKASE廚師發辦和日式鐵板燒,

全由有豐富經驗的師傅招待客人,讓客人吃得稱心滿意哦。

伊勢海老鉄板燒 $2288/2人前

海膽汁煮龍蝦
,造形很有氣派呀! 真的很配服師傅的創意和擺盤手法呢。

熊本縣產A5和王牛

最後有一客自家製紅豆雪糕
,更有配上少量脆米,口感更佳。
2019-08-15
3K
2019-08-15 65 浏览
清新健康的沙律作為前菜,另味蕾喚醒一下。白鱈魚比起銀鱈魚肉質較為實,沒有那種肥膩感。利用了洋蔥汁煮配合白鱈魚,加上食用板本菊和玫瑰花瓣,配搭一流。龍蝦十分活潑,可見新鮮程度。肉質鮮嫰,爽口彈牙,以海膽和龍蝦汁餚製而成的伴汁,美味!今晚時令菜式法國白露筍,用以奶油忌廉和波子椰菜伴襯,鮮甜不膩。熊本縣A5和牛是今晚的主角。入口即化的口感另人難忘,牛脂香氣飄溢。配菜是時令蔬菜,鮮甜多汁。和牛炒飯夠惹味,炒得粒粒分明。最後是清酒雞湯,酒味濃厚芳郁,鮮甜。甜品揀選了清清地來自德島的柚子雪皅,酸咪咪,好清新,還有絲絲的柚子皮,正!
清新健康的沙律作為前菜,另味蕾喚醒一下。

和牛炒飯夠惹味,炒得粒粒分明。

最後是清酒雞湯,酒味濃厚芳郁,鮮甜。

2019-08-14
2019-08-14 55 浏览
上個月來吃過壽司,今晚幫襯鉄板燒。選了伊勢海老鐵板燒。藜麥沙律沙,沙律汁是加了wasabi , 有些辛辣,所以十分開胃。汁煮白鱈魚,白鱈魚魚脂不及銀雪魚豐富,雪白的魚肉和烹調過的洋葱—齊入口,令魚肉更鮮甜。伊勢海老入口彈牙,配海膽蟹膏醬汁,味道又不同,更有層次。椰菜仔白露笋奶油汁,椰菜清甜,露筍爽脆,奶油汁夠幼滑👍熊本A5和牛,紋理分布,色澤,肉質嫩度及脂肪均勻,都是高質素。👍原來有多種吃法:先從原味開始,再來輕點 喜馬拉雅山岩鹽,wasabi醮燒汁,最後蒜片。不愧和牛,油香味重,入口鬆化,個人最喜歡岩鹽😋。和牛炒飯,炒飯夠乾身,粒粒分明,加上蛋香😋夠好味。漬物有高菜及蘿蔔。淸酒雞湯,雞湯入口一陣陣酒香味柚子雪芭,味道酸甜,清新腸胃。
上個月來吃過壽司,今晚幫襯鉄板燒。

選了伊勢海老鐵板燒。

伊勢海老入口彈牙,配海膽蟹膏醬汁,味道又不同,更有層次。

椰菜仔白露笋奶油汁,椰菜清甜,露筍爽脆,奶油汁夠幼滑👍

和牛炒飯,炒飯夠乾身,粒粒分明,加上蛋香😋夠好味。

漬物有高菜及蘿蔔。

淸酒雞湯,雞湯入口一陣陣酒香味

柚子雪芭,味道酸甜,清新腸胃。

2019-08-14
2019-08-13 87 浏览
朋友和我都十分最愛日菜,今晚聚餐決定舊地重遊,到銅鑼灣鉄人旨花吃鐵板燒。點了白象拔鐵板燒二人前,盛惠$2688。前菜沙律 - 沙律菜當然新鮮,沙律醋帶點微辣芥末味,格外開胃。紅酒煎鵝肝 - 鵝肝煎得外脆內軟,香氣四溢。最特別莫過於其自家調製的意大利黑醋,沒有平常黑醋的強烈酸味,較為輕淡,跟鵝肝的味道異常匹配;加上一片薄荷葉更能中和鵝肝的油膩感。日本白象拔 - 象拔蚌很新鮮,先試原味,略為爽口並帶點甜味;再點青芥末醬,把象拔蚌的鮮甜和香味勾勒出來。特別菜品 - 奶油露荀雜菇,加入奶油的露荀特別香滑爽口,再配合燒得恰到好處的野菌,簡單菜式卻最能欣賞到廚師的手藝。熊本縣產A5和牛 - 今晚的主角終於出場!因為未經急凍,所以烤燒時血水較少,肉汁更能豐富保存。 附上不同的調味方式,當然全部都不會錯過!原味可以試到A5和牛的細嫩肉質;加上岩鹽胡椒則更能吊起鮮香牛味;芥末能中和一點油脂;個人還是比較喜歡配蒜片:脆口感和蒜香跟和牛的鮮嫩油脂最為匹配!吃鐵板燒,可以跟廚師交流及欣賞其廚藝可謂重要環節;看其運鏟炒飯的功架可謂賞心悅目。這味和牛炒飯盡顯廚師功力:不乾不油恰到好處;火候十足香氣撲鼻,更特出日本

點了白象拔鐵板燒二人前,盛惠$2688。

附上不同的調味方式,當然全部都不會錯過!

這味和牛炒飯盡顯廚師功力:不乾不油恰到好處;火候十足香氣撲鼻,更特出日本米的軟熟感。

吃完鐵板燒,最後以一道清酒雞湯作結;清酒的香味很濃,完全平衡了鐵板燒的油膩及焦燥感覺。

甜品 - 選了水果杯;都是日本的鮮甜水果。(蜜瓜,石榴,柑)

鐵板燒的食材及廚師的手藝都很好,物有所值!

2019-08-11 972 浏览
閨蜜的生日飯💕👯‍♀️今年是第九年同閨蜜慶祝生日所以決定返去食豐富一啲鉄人旨花有omakase同鐵板燒今次就選擇咗鐵板燒😝✨白象拔鐵板燒 $2688/2ppl✨🔺沙律沙律當中加咗藜麥 有助降血脂醬汁亦都好特別 帶有wasabi嘅辣味 先開開胃先👍🏻🔺日本白象拔師傅先在旁準備伴碟先 好精緻之後就開始整白象拔 好想快啲有得食呀先試原味 象拔好爽口彈牙 勁鮮味之後再加埋芥末忌廉醬 更提鮮👍🏻🔺紅酒煎鵝肝呢個不得了呀🙈鵝肝超厚身 煎嘅時候見到好多油岀唒黎 好邪惡呀‼️醬汁係蜜糖黑醋醬 幫助中和油膩感鵝肝入口即溶 外脆內軟 太吸引了食完飽左一陣😂 休息下先🔺季節料理 - 奶油煮白蘆筍第三道菜係季節料理 係白蘆筍呀之前喺德國嘅時候成日都食 估唔到返到香港都有得再品嚐😛奶油夠晒creamy 白蘆筍亦都多汁爽脆 正🔺熊本縣產 A5和王牛呢款和牛攞過獎 稱為和王 好開心可以食到甘高級嘅和牛呀🥰嗌左五成熟 和牛油脂分佈好平衡師傅教落 先試原味,再點玫瑰岩鹽,加wasabi,點酸汁,最後加埋蒜片一齊食,循序漸進我就最喜歡點酸汁食 減少左油膩感亦都令和牛嘅鮮味更加出✨伴碟嘅蔬菜好味道 南瓜夠晒甜 冬菇同茄子就夠j
閨蜜的生日飯💕👯‍♀️

伴碟嘅蔬菜好味道 南瓜夠晒甜 冬菇同茄子就夠juicy

🔺和牛炒飯
食完之前嗰幾道菜其實已經開始飽
最後仲有一個炒飯 食完飽到上心口🙈
係鐵板上面炒嘅炒飯 有焦香嘅感覺而且粒粒分明 乾身而且唔油👍🏻

🔺清酒雞湯
清酒味不會太搶戲 反令雞湯更清甜 非常順喉
生果盤

🔺甜品 - 生果拼盤
甜品有四款選擇 我就揀咗生果拼盤
清甜有新鮮嘅生果完美結束左呢一餐豐富嘅鐵板燒💕
🔺 呢度嘅環境舒服 好適合同閨蜜一路傾計一路享受美食 大家都好滿意呢一餐生日飯
🍽 鉄人旨花
🔎 銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈2樓