2019-11-29
見好耐無食過拉麵,所以同個frd約埋去試下呢間金鶴拉麵。一入到去覺得個裝修都幾日本,間鋪唔算好大,但感覺幾舒服,侍應都幾友善。我哋叫左特濃雞白湯拉麵(揀左雞拼叉燒)、特濃蟹湯拉麵,同埋要左個唐揚雞。我哋本身都幾肚餓,重諗緊夠唔夠食,但發現其實唔需要擔心呢個問題,因為佢個特濃湯真係超濃,食完好有滿足感。講下個雞湯拉麵先,麵係粗麵,雞味濃郁,而且呢隻麵嘅掛湯能力強,所以好夠味。而佢舊叉燒唔算特別厚,但肥瘦均勻,算唔錯,舊雞反而更加有驚喜,佢個質感好特別,應該係火侯控制得好,令舊雞處於啱啱熟嘅狀態,好難形容,但有啲爽口嘅感覺,從未試過食雞肉係呢種質感,好特別!蟹湯拉麵都係同一款麵,個餸係叉燒同蟹肉,而且蟹肉份量都唔少。我覺得蟹湯個感覺比特濃雞湯更加濃,鍾意蟹味嘅朋友應該會好鍾意。呢間嘢拉麵啲配料其實都幾有心,雞湯拉麵面有舊炸牛蒡,有啲脆脆地嘅嘢配埋拉麵可以加強個層次感,另外佢哋個溏心蛋都做得好出色。唐揚雞係炸到好香口嗰種,外脆內軟,唔會好油膩,配埋少少椒鹽粉係旁邊,可以就住個人口味決定點唔點,而我就覺得點左再惹味啲,但其實就咁食都已經夠味。另外餐廳送左兩件抹茶軟凍比我地食,食完濃郁既拉麵之後
見好耐無食過拉麵,所以同個frd約埋去試下呢間金鶴拉麵。
另外餐廳送左兩件抹茶軟凍比我地食,食完濃郁既拉麵之後食返呢個覺得好清新,甜度大約微糖,外層既抹茶粉微苦,配埋個軟凍微甜就啱啱好,完全係為呢餐飯畫上完美既句號。我地之後發現原來menu上都有呢個軟凍,$33@4,其實都唔貴,下次再黎可以就咁叫一碟食👍🏻
呢間野整體而言都唔錯,唔似平時黎黎去去都係豬骨湯,呢間係會有雞湯同蟹湯呢啲特別啲既湯底揀返,而且有得揀湯麵沾湯同埋唔同濃度,選擇算多,亦有飯食,就算有唔想食麵既朋友一齊食都唔怕。環境幾舒服,侍應都好好咁有一直keep住幫我地斟水,同埋有笑容,成餐飯都食得好開心,有機會都想再黎試下其他野食。