2020-02-05 175 浏览
在1 個月前,平日放工跟一位好姊妹,走到炮台山蜆殼街的日式拉麵店 <金鶴拉麵> 食晚餐!不論店內抑或店外,也見到金鶴圖案的蹤影呢! 舖位窄而深,吧枱、二人枱、四人枱。可能受到上社會事件及新型冠狀肺炎疫情影響的關係,意想不到!晚上 8:00 已經清場!餐牌北海道極濃蝦湯拉麵 $138味道鮮香濃厚的蝦湯拉麵,師傅好有心機及心思,把蝦的蝦身切開一半,各半隻蝦身對捲,令隻蝦可以立體又生動的呈現! 蝦湯濃郁鮮味卻不重口味又不會溜!令人一試愛上! 拉麵軟硬適中又掛湯!活鰻蒲燒飯 $238鰻魚飯最吸引之處莫過於厚身3cm的魚肉,魚肉既鮮美及結實!加上甜美的醬汁,提升其鮮味!口味更上一層樓!日本明太子雞翼 $48輕輕咬開雞翼的外層,充滿味道辣辣地的明太子,內外兼備!燒雞泡魚乾 $68送上桌時,已傳來燒魚香氣!  其煙韌口感十分討好,蘸上沙律醬簡單而美味!綠茶軟果 $33這是軟身帶煙韌的綠茶啫喱,不論賣相抑或口感,跟日式蕨餅有幾分相似呢!滿載綠茶的清而少甜!

不論店內抑或店外,也見到金鶴圖案的蹤影呢!

餐牌

北海道極濃蝦湯拉麵 $138
蝦湯濃郁鮮味卻不重口味又不會溜!令人一試愛上!
 拉麵軟硬適中又掛湯!

活鰻蒲燒飯 $238
鰻魚飯最吸引之處莫過於厚身3cm的魚肉,

日本明太子雞翼 $48
輕輕咬開雞翼的外層,充滿味道辣辣地的明太子,內外兼備!

燒雞泡魚乾 $68
送上桌時,已傳來燒魚香氣!
  其煙韌口感十分討好,蘸上沙律醬簡單而美味!

綠茶軟果 $33
滿載綠茶的清而少甜!

綠茶軟果
2020-01-08
綠茶軟果
日式拉麵算是日本的國民美食之一,隨著近年不少東洋過江龍拉麵店進駐香港,市面的拉麵店百花齊放,而大多都是以豚骨魚介湯底掛帥,雖然是想當然的高質,但味道仍是大同小異,變化不大。最近筆者造訪了一間位於天后一帶的拉麵店,店家反潮流以雞白湯為主打,從網上的資料得知出品甚得人心,當然要試一下!餐廳位處蜆殼街內,屬靜中帶旺的地段,離炮台山地鐵站也是5分鐘左右腳程。小店佔地不算太大,只有約5 - 7張枱左右,店內裝修時尚型格中滲著點點東洋味道,灰黑的主調襯上一大幅金碧輝煌的白鶴展翅圖,配上昏暗柔和的燈光形做氣氛,感覺高雅脫俗,環境雖不算寬敞但仍算舒適自在。翻閲餐牌發覺小店的菜式也不算單調,隨了主打的雞白湯拉麵之外,還有其他口味如醬油、鹽味和辛辣的湯底,更有其他小食、串燒和鰻魚飯,而且還有冷壓果汁、幾款個性獨特的手工啤酒和清酒吟釀,選擇較一般拉麵店為多,但既然是為了一試雞白湯拉麵而來,那便索性來一趟「全雞宴」吧!日式唐揚炸雞,一客3塊大大件的雞肉,炸得金黃香脆,肉質鬆軟,嫩滑多汁,蘸上伴碟的岩鹽調味,更添美味。日本明太子雞翼炸得金黃帶焦糖色澤,賣相飽滿一見垂涎,微脆的外皮包著滿滿的橙紅明太子,香辣惹味但

日本明太子雞翼

日本明太子雞翼炸得金黃帶焦糖色澤,賣相飽滿一見垂涎,微脆的外皮包著滿滿的橙紅明太子,香辣惹味但不會過濃,配上嫩滑多汁的雞肉,做得頗是到位。
日式餃子

日式餃子一客4隻,薄薄的外皮煎得香脆,皮薄餡足,入口Juicy而不油膩,沾上醬汁同吃添上酸香減少燥熱感,更覺醒胃。
極濃雞白湯拉麵

炸牛蒡薄片

極濃雞白湯拉麵,這店的雞白湯拉麵有極濃和普通之分,筆者和朋友遂每人試了一款,一嚐差別。這店的雞白湯以日本赤雞熬製六個小時而成,奶白鮮甜的湯頭實在濃厚到一個點,極濃版本據講是普通版的2倍濃度,口感比預期中更濃稠,啖啖雞香滿滿,膠質豐富,感覺滋補足料,掛麵度亦高,配上爽口的白麵條,順滑濃郁,活像西式忌廉湯佐麵一般,相對於豚骨湯麵,又是另一番的滋味,但亦真心比較濃膩,感覺較適合追求傳統日式味道的客人。而當中的配料也一點不馬虎,火炙日本黑豚腩肉叉燒,大大塊肥瘦適中,肉香鬆軟;慢煮日本薩摩赤雞肉以簡單調味,清新粉嫩。溏心蛋,見到橙黃半熟的蛋黃心心眼已即現身,加上滑溜口感和淡淡的醬油香氣,佐上點點雞白湯,好味得實在無話可說。而最特別就是放在湯麵之上的炸牛蒡薄片,端上來時店員已特別提示要盡快食用,以免浸腍了,果然入口薄脆即化,浸湯後會變得帶韌性影響口感,十分獨特過癮,美觀得來又美味,在一般拉麵店是較少見,頗有驚喜。
金鶴雞白湯拉麵

相對於極濃雞白湯,普通版本的金鶴雞白湯拉麵的湯汁也是一樣的乳白,只是飲落會較順滑清爽,但其實仍然很濃香鮮甜,喝湯後亦沒有口乾涸喉之感,個人感覺會較適合沒有那麼重口味的客人享用。而配料則跟極濃版本大同小異,兩款麵同樣出色,讓人食完回味再回味。

日本手工啤酒

除了食物出色之外,此店的飲品也是經過精挑細選,像是純天然冷壓果汁、得獎的日本和本地手工啤酒,全都蠻有特色,佐著香口小食同吃,別有一番風味。
抹茶軟凍

最後,店員還贈送了一客2件的抹茶軟凍給筆者和朋友作為甜品。小正方形的軟凍表面灑滿了抹茶粉,咬下去滲著淡淡的綠茶香,口感帶少許韌性,甘甜軟彈,清新怡人。
雞白湯

整頓晚餐頗有驚喜,想不到在豚骨魚介湯以外,雞白湯也可以做得如此濃厚好味而不太膩,曾幾何時筆者在銅鑼灣也試過另一間雞白湯拉麵,那裡的傳統雞白湯就是濃郁得過份了,不是人人接受得來,所以這店的味道實在拿捏得很好,令人回味!相信會是豚骨濃湯拉麵以外的另一黑馬,難怪在短短時日已受到網上熱捧,更多開了幾間分店,值得一試。
2020-01-02
日式餃子
極濃雞白湯拉麵
炸牛蒡薄片
雞白湯
2020-02-04 17 浏览
呢間金鶴拉麵既湯底每款都做得好出色,好足料!所以好想寫篇好評位置唔算難搵,地鐵行5分鐘一定到 餐牌上既拉麵湯底有雞白湯、黑蒜醬油,仲有限定既濃蝦湯🦐👍🏻雞白湯拉麵 ($98)佢有極濃同普通雞白湯,但因為怕太膩,所以都係叫普通湯底,清清地超好飲!中意飲雞湯既人一定會中意🤣雖然冇得選擇麵既韌度,但麵質剛剛好,唔會太韌又唔會太淋,加分⭐重點果個應該上面應該係上面脆脆地既牛蒡(不太sure),好脆,甜甜地幾正👍🏻成碗麵連湯都可以飲,好抵食~🦐北海道極濃蝦湯拉麵 ($138)大大隻龍蝦係上面真係無得頂 個湯好重海鮮味,非常真材實料,呢個比雞白湯濃少少溏心蛋加呢個龍蝦湯係好夾,食完勁滿足😋趁未完呢個限定款,要再去食多次先得😎另外叫左一個🐙芥辣八爪魚 ($38)用黎中和番比較濃味既拉麵,好fresh~呢間拉麵店個價錢講真唔算貴,但佢全部既材料同湯底都好足料,食完都抵番🥳

位置唔算難搵,地鐵行5分鐘一定到
餐牌上既拉麵湯底有雞白湯、黑蒜醬油,仲有限定既濃蝦湯🦐

👍🏻雞白湯拉麵 ($98)
成碗麵連湯都可以飲,好抵食~

🦐北海道極濃蝦湯拉麵 ($138)

2020-01-31 39 浏览
同朋友二人嚟食拉麵,聽同事講呢度既雞白湯出名好食店面小小位置唔多,但係就十足日式拉麵店咁,店員都十分留意客人需要朋友叫咗個拉麵,我就叫咗個沾麵拉麵有好大束嘅炸牛蒡,份量簡直可以話係浮誇!但係食落香脆帶甘,好有口感拉麵同沾麵睇落大致一樣,配料都係有兩片慢煮雞胸肉同兩片炙熱黑豚肉叉燒個湯好香,聞落去已經有好重嘅雞湯味奶白嘅顏色好吸引,面頭仲要好似起泡(可能用機打發過)沾麵嘅熱雞白湯香甜濃郁,沾上又粗又彈牙嘅麵,一開始食就已經食唔停口(食沾麵秘訣都係快啲食,如果食得太慢個湯就會變凍,就要請店員幫手翻熱個湯啦)更有驚喜嘅係呢2片慢煮雞胸肉,用簡單嘅胡椒調味,但係仍然有好濃香嘅雞味,同雞湯完整融合雞肉好白好滑,完全唔會覺得自己食緊雞胸肉串燒嘅骨付腸燒得好香,個皮完全係乾身香脆,一咬落去啲肉汁擠滿出來,上面仲淋上醬汁調味oishi!雞軟骨串只係落咗鹽同胡椒,用最原始嘅日式串燒調味,帶出鹽燒雞軟骨嘅雞油香同酥脆嘅口感最後嘅抹茶厥餅有4件,凍冰冰,沾上抹茶粉食完拉麵同串燒,簡單嘅甜品真係恰到好處!茶餅甜而不膩,冰凍得嚟夠清新,溫度同味道都剛好,為呢餐晚飯作上完美嘅句號
同朋友二人嚟食拉麵,聽同事講呢度既雞白湯出名好食
朋友叫咗個拉麵,我就叫咗個沾麵

個湯好香,聞落去已經有好重嘅雞湯味
奶白嘅顏色好吸引,面頭仲要好似起泡(可能用機打發過)

雞肉好白好滑,完全唔會覺得自己食緊雞胸肉

oishi!

最後嘅抹茶厥餅有4件,凍冰冰,沾上抹茶粉
食完拉麵同串燒,簡單嘅甜品真係恰到好處!

上年底去完日本,仍然懷念日本美食,早前係炮台山上完堂後,順便去了附近覓食,最後選了金鶴拉麵。一踏入店內, 怖置和裝修好有日本食店的感覺.今次無食拉麵,反而選了活燒蒲燒鰻魚飯。我期待已久的活燒浦燒鰻魚飯終於上枱.賣相相當精緻.鰻魚飯以盒承載着, 仲有一碗湯和前菜.鰻魚係即叫即燒, 所以一打開盒蓋, 香味撲鼻.鰻魚夠厚身,又嫩滑,而且外皮帶脆身,雙重口感。個醬汁調教好味, 不論與飯或者鰻魚都好夾.個飯附有湯, 可以清一清喉嚨.最後也點了甜點。抹茶軟凍.入口煙煙韌韌, 而且甜度適中.食完飯, 再食埋甜品, 大滿足.

一踏入店內, 怖置和裝修好有日本食店的感覺.

今次無食拉麵,反而選了活燒蒲燒鰻魚飯。

我期待已久的活燒浦燒鰻魚飯終於上枱.

賣相相當精緻.

鰻魚飯以盒承載着, 仲有一碗湯和前菜.

鰻魚係即叫即燒, 所以一打開盒蓋, 香味撲鼻.
活燒浦燒鰻魚飯

鰻魚夠厚身,又嫩滑,而且外皮帶脆身,雙重口感。

個醬汁調教好味, 不論與飯或者鰻魚都好夾.

個飯附有湯, 可以清一清喉嚨.

最後也點了甜點。

抹茶軟凍.

入口煙煙韌韌, 而且甜度適中.

食完飯, 再食埋甜品, 大滿足.
2020-01-21 17 浏览
SUP SUP 聲@金鶴拉麵天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖北海道海老湯拉麵 $138 , 但同樣我覺得都幾鹹, 可能是濃縮了精華的關係,豚肉一大片。 而豚肉可以多些脂肪更好, 唔夠入口即化那種滋味。麵都爽口彈牙。加多了隻蝦同櫻花蝦碎$12 個味付玉子(雞蛋)才$12, 跟麵得半隻邊夠架, 一於加多一隻比自己啦。那半流帶黏的蛋黃, 濃厚架蛋黃味, 蛋白富醬油的香甜, 我可以一次過倀4-5隻另外試了串燒, $15 秋葵同腩肉串$28, 有陣BBQ架焦香, 吃一口再配雞白湯喝, 有新衝擊架感覺。$28 免治雞肉串,本身就鍾意食架啦,肉柔綿$48 慢煮雞胸,用了日本赤雞唔食小麥麵有敏感架我,陪朋友來都可以食肉同串燒
SUP SUP 聲@金鶴拉麵

天后炮台山蜆殼街6-16號寶榮大廈地下E號舖

$28 免治雞肉串,本身就鍾意食架啦,肉柔綿

$48 慢煮雞胸,用了日本赤雞

唔食小麥麵有敏感架我,陪朋友來都可以食肉同串燒
2020-01-20 37 浏览
炮台山本是食物沙漠,真想不到在隱世角落有此拉麵店,雖然看著Google地圖亦要花一段時間才找到,但總算沒有白花力氣。先講現場環境,餐廳座位不算多,但勝在氣氛不錯,燈光調暗亦適合情侶聊天,職員有推介不同的拉麵,服務態度不俗。再來當然是主菜,試一試餐廳推介的雞白湯拉麵,餐廳表示湯底用赤雞製六小時而成,實際湯底十分濃郁,亦做到濃而不膩,食下口覺得非常舒服。當中不可缺少的日式叉燒,肥瘦均勻,流心蛋的水準尚可,上面有較期待的牛蒡,要注意一開始要食,會有少少脆,如果待得太久會完全變軟,不可入口。小食有日式餃子,亦算中規中矩,不過基於這拉麵店價錢合宜,總體來說在食物沙漠的炮台山,有此餐廳亦是推介之選。

2020-01-07
  • 雞白湯拉麵
2020-01-20 12 浏览
擺放得高高的炸牛蒡令拉麵別樹一格白濁的雞白湯中充滿大量的雞汁精華口感濃厚而且由於是雞汁白湯所以膠原蛋白含量也很高絕對是女士恩物湯汁溫醇順口黏稠如濃湯般麵條是不輸給濃厚湯頭的Q彈中粗麵湯汁具有黏稠度兩者搭配起來口感絕佳慢煮赤雞胸肉質嫩滑無比一改雞胸鞋口無味的概念對半切開後蛋黃呈現呼之欲出的半熟程度醬油調味過的蛋也和溫和的湯頭極為對味單點了慢煮赤雞肉沒有絲毫肥膩卻十分嫩滑減肥人士必點食完都沒有罪惡感雞泡魚乾下酒必備一梳梳魚肉熱乎乎的十分惹味鰻魚肥美

擺放得高高的炸牛蒡令拉麵別樹一格

一梳梳魚肉熱乎乎的
十分惹味

鰻魚肥美

2020-01-17 559 浏览
Kane Tsuru Ramen is one of the most appreciated Chicken Broth Ramen Restaurant in Hong Kong, and now it has 5 chain stores spread across the city.Like the other outlets, the store also offers their signature chicken broth ramen and roasted eel with rice, and both were ours go-to!Chicken Broth Ramen (HK$98)👍👍👍👍👍For a good ramen, soup base is the soul that makes a good bowl of ramen. The chicken broth was stewed for 6 hours to give that rich and creamy consistency. The noodles were springy with

Chicken Broth Ramen (HK$98)
👍👍👍👍👍
Chicken  Broth  Ramen

For a good ramen, soup base is the soul that makes a good bowl of ramen. The chicken broth was stewed for 6 hours to give that rich and creamy consistency. The noodles were springy with a delectable bite in texture, whilst the chicken pieces and the fried burdocks were spectacular too!
Chicken  Broth  Ramen

Rice with Roasted Eel (HK$238)
👍👍👍👍👍
Rice  with  Roasted  Eel

This is the Unagi Donburi served in the Kabayaki style, the Eel fillet are freshly grilled-to-order, resulting a wonderful flavour and aroma and it is well worth to wait.
The perfectly grilled Eel is coated with sweet caramelised unagi sauce and served atop a bed of Japanese rice that makes it irresistible.

Storefront

Interior

Menu
2020-01-07
2020-01-16 108 浏览
每次想食拉麵,或者有人要大胃介紹邊間拉麵好食,霎時間諗唔到食咩拉麵,通常我都會話呢間。起初佢喺佐敦開一間,點知不出幾年就多咗幾間分店,不過質素依然keep得住同胃民第一次食嘅話,首先一定會介紹佢食雞白湯拉麵,除咗紫菜,仲有炸牛蒡條,未食拉麵先過口癮次次都食雞白湯拉麵,見佢今次有新出品—海老拉麵,心諗佢一定好鹹,不過都想挑戰吓,點知食落一啲都唔會死鹹,而且湯底有好豐富嘅蝦味,仲有好大隻蝦送𠻹雞泡魚乾配七味粉沙律醬,如果有埋啤酒仲完璧食完仲有抹茶蕨餅贈送,大胃至愛呀,是日驚喜made my day所以話好開有條癮,好難冇下次

燒雞泡魚乾

雞泡魚乾配七味粉沙律醬,如果有埋啤酒仲完璧

所以話好開有條癮,好難冇下次
2020-01-15
  • 金鶴雞白湯拉麵
2020-01-13 3 浏览
金鶴拉麵位於天后與炮台山中間的蜆殼街,位置距離炮台山地鐵站約5分鐘。餐廳門外門內佈置等,均充滿日本餐廳色彩,店員服務亦非常貼心,詳細介紹每款特色拉麵,彷彿置身於日本之餐廳內。餐廳主打拉麵,款式選擇亦多,有湯麵及沾麵,亦有特色的蒲燒鰻魚飯,間中亦有季節限定拉麵,可供顧客選擇。北海道極濃海老拉麵,湯底以蝦湯為主,內配有櫻花蝦,再加上新鮮大蝦,整碗拉麵蝦味濃厚,正。極濃雞白湯拉麵,雞湯底味道非常濃郁,配上特制的炸牛蒡作配菜,非常特別,好味道。最後,一定要試一下餐廳的蒲燒鰻魚串,有別於其他餐廳的鰻魚汁,金鶴餐廳的鰻魚汁較為清,但鰻魚串非常厚肉,推介。

2020-01-13
2020-01-12 31 浏览
有朋友在人佐敦分店食過雞白湯拉麵,告訴我是食過最好味的拉麵是日在炮台山,與家人一同品嚐店內環境比較黑,不太喜歡座位窄我叫了主打雞白湯拉麵,$98,。湯底不錯,夠滑。配料多,以$98來說,是飽的。炸牛蒡,特別,點湯底,份外好味下次要試極濃湯底,看看有什麽分別三位家人試不同湯底。阿爸試限定龍蝦湯底,不錯阿媽叫麵鼓湯底,細佬叫黑蒜湯底,也不錯我們叫了小食餃子和芥末八爪魚。前者質素一般,後者原來不是生八爪魚,失望。原來表姐有食過,小食炸雞好味,下次我要試下
有朋友在人佐敦分店食過雞白湯拉麵,告訴我是食過最好味的拉麵

是日在炮台山,與家人一同品嚐

店內環境比較黑,不太喜歡

座位窄

炸牛蒡,特別,點湯底,份外好味

下次要試極濃湯底,看看有什麽分別

三位家人試不同湯底。阿爸試限定龍蝦湯底,不錯

阿媽叫麵鼓湯底,細佬叫黑蒜湯底,也不錯

原來表姐有食過,小食炸雞好味,下次我要試下
2020-01-10
2020-01-12 5 浏览
飢腸轆轆的晚上走進了金鶴拉麵,燈光昏暗,環境氣氛都不錯,是個適合吹水閒聊的安靜地。店員服務態度很好,為我們奉上茶水和餐牌讓我們慢慢看,一併介紹了金鶴拉麵的招牌,雞白湯拉麵。於是我們點了兩份招牌雞白湯拉麵,日式煎餃及芥辣八爪魚試試。拉麵稍候片刻就呈上了,濃厚的湯底讓人胃口大增。吃之前先喝一口湯,讓溫暖的感覺延伸到胃,湯底濃郁鮮香,麵質也軟硬適中,十分有咬口。值得一提的是炸得酥脆的牛蒡,這也是其他拉麵店所沒有的特色,但要留意泡軟了就會失去風味。叉燒味道濃厚,讓人回味。日式餃子不過不失,怕熱氣就不宜多吃了。芥辣八爪魚切得細小,用來開胃一流,份量也剛好不會太多,以免搶了拉麵的風頭。在炮台山這樣食物選擇不太多的地方,坐下吃一碗暖入心的拉麵也是不錯的選擇。

2020-01-12 55 浏览
筆者是個超級魚癡,在云云品種當中,尤愛鰻魚。無論身處日本、韓國或台灣,也會尋找這食材的蹤影,可想而知我有幾咁著迷。人在香港,美食處處皆是,每當出現相思之苦,問題好易解決,今晚又去滿足一己私慾了。這次到訪的金鶴拉麵近年積極擴展版圖,於短時間內已有5間分店,實力不容忽視。當中位於天后的舖位面積不大,裝潢則貫徹始終,以黑色和木質為基調,牆壁同樣掛著一幅招牌的金色仙鶴圖,令整個環境更顯高雅。店家供應的拉麵款式貴精不貴多,最出名當然是史上極濃雞白湯拉麵($138),另外還有黑蒜醬油拉麵($98)、辛味拉麵($88)、鹽味拉麵($88)、醬油拉麵($88)等,而這晚的期間限定乃北海道極濃蝦湯拉麵($138)。除了主食,亦有串燒和小食可供選擇。肚子餓了,不如先試日本明太子雞翼($48/2隻)打開胃口。成品燒得色澤金黃,樣子飽滿,引人垂涎。咬開微脆的表皮,即見橙橙紅紅、份量澎湃的明太子,其香香辣辣很惹味,配合外層嫩滑的雞肉,確是一道不錯的小食。等候了差不多20分鐘,主角隆重出場!活燒蒲燒鰻魚飯($238)以一個金盒子盛載,閃閃生輝,好不耀眼。在此提提大家,店家是在收到客人落單後,方會生劏及即燒鰻魚,確
店家供應的拉麵款式貴精不貴多,最出名當然是史上極濃雞白湯拉麵($138),另外還有黑蒜醬油拉麵($98)、辛味拉麵($88)、鹽味拉麵($88)、醬油拉麵($88)等,而這晚的期間限定乃北海道極濃蝦湯拉麵($138)。除了主食,亦有串燒小食可供選擇。
等候了差不多20分鐘,主角隆重出場!活燒蒲燒鰻魚飯($238)以一個金盒子盛載,閃閃生輝,好不耀眼。在此提提大家,店家是在收到客人落單後,方會生劏及即燒鰻魚,確保新鮮,因此製作需時,想食好嘢就要有耐性喇!
在細味星級鰻魚前,先向前菜湯品進發。芥辣八爪魚汁帶少少刺激,有助喚醒沉睡中的味蕾;至於珍貴的鰻魚肝湯,配料包括本菇筍絲紫菜,味道較清。不過此舉更能突顯魚肝的濃香,入口綿綿細潤,餘韻悠長。
輪到最期待的鰻魚飯喇,打開盒子,心內不禁泛起浪花,因為單看成品賣相,已夠震撼。飯盒內共有6件鰻魚,全是採用魚身中間部分每片厚度足足有成3厘米儼如肉扒一樣,非常、超級、極之肥美,教人神魂顛倒。
據知店家會嚴選約兩公斤的台灣養殖鰻魚,將之清潔及處理妥當後,便會直接放進烤爐,待差不多熟透時便反覆塗上醬汁,直至面頭轉為焦糖色。夾起一塊重量級鰻魚放進嘴巴,肉質緊緻彈牙全無泥味,吃得出是上乘貨色。
鰻魚的細骨全被挑清,啖啖肉很豐足。魚皮滑溜帶膠質爆發旺盛的油花,甘香無比。醬汁乃店家調製,甜美又不搶味,配合得天衣無縫。米飯方面,選用日本北海道七星米,富黏性、有咬口,吸收了鰻魚的脂香,特別好吃。
最後,再點一客抹茶軟凍($33/4粒)作為甜品軟凍的的骰骰,表面滿佈抹茶碎粉,咬下去有少少煙韌,質感尤如較彈牙的啫喱。抹茶味沒有過苦,亦不會太甜膩,令人容易接受。吃時口腔內散發淡淡清新,討人喜愛。
2020-01-11 1465 浏览
是夜過到嚟炮台山攞番啲嘢,估口到又好順利,老婆上堂,得一支公,順利成章食埋先返屋企。晌周圍兜吓兜吓打個轉,見到「金鶴拉麵」,大概大半年前晌中環店試過,印象幾好,見其口碑一直都唔錯,故此就食碗拉麵先閃。餐廳位處蜆殼街,屬旺中帶靜嘅地段。而走進入內,對比起一般嘅拉麵店,裝修上明顯型格得嚟,甚有高級日本餐廳嘅感覺,柔和嘅燈光,舒適嘅空間,一大幅金碧輝煌嘅金鶴圖,突顯其高雅感。主餐牌印刷精美,黑底襯上食物圖片,夠格調,翻開內頁,有各款拉麵、沾麵嘅介紹、人氣嘅活燒蒲燒鰻魚飯,此外,仲有多款餐前 / 佐酒小食,招牌小食。尾嗰幾頁,就喺啲手工啤呀、清酒、吟釀……等等。另外,大概想吸引更多客人,加設咗串燒添,有近30款,睇落定價都OK,不過,翌日晚就約咗人食串燒,所以,今晚就無試住。仲有就喺,佢哋兼賣Bless嘅冷壓果汁,算做得幾成功嘅品牌,標榜100%天然,無人造色素,無化學成份。Bless雪梨汁 $28除咗拉麵,亦想試其炸雞,再加上近日天氣確喺有點乾燥,所以,倒不如揀支雪梨汁嚟潤吓。先小喝一口,陣陣清爽嘅感覺,雪梨味清甜天然,糖度亦嚟得自然,而且,有更微微果肉。日式唐揚炸雞 $38一客有3大件炸雞
,一大幅金碧輝煌嘅金鶴圖,突顯其高雅感。
另外,大概想吸引更多客人,加設咗串燒添
Bless雪梨汁 $28

Bless雪梨汁
日式唐揚炸雞 $38

一客有3大件炸雞肉,炸得金黃,充滿油香,一口咬落去,外皮非常脆口而唔油膩,雞肉則十分嫩滑,雖然,碟邊有啲海鹽,但根本唔使點啲肉都好入味,幾有驚喜嘅一道炸雞
醬油拉麵 $88

上次已試過佢哋嘅雞白湯拉麵,加上今回點咗客炸雞過口癮,故此,麵條就揀咗款清清哋嘅醬油拉麵。一般拉麵都喺配日式叉燒,但佢哋就加多咗日本赤雞雞肉,再加埋幾款基本配料:溏心蛋、黑木耳、洋蔥、筍乾及紫菜,整碗嘅份量變得唔嘢少。
醬油拉麵
「醬油」咪以為就咁清水加啲醬油,餐牌都有寫到明喺鰹魚高湯,再加入日本醬油調味,色澤清澈。小呷一口,感覺確喺幾清爽,多飲幾啖,就會嗒到味道中嗰份細緻
。再試試麵條,有韌勁,又唔易腍,食到尾都仲咁有咬口,而且,份量喺睇唔出咁多。
醬油拉麵
兩大片雞肉,都喺低溫慢煮嘅日本赤雞,唔單止肉質細膩嫩滑,仲甚有雞肉味。而我幾鍾意佢哋嘅叉燒做法,就喺極少肥肉,但喺,咬落卻又唔會好韌,仍有嗰份鬆化感
醬油拉麵
暫時嚟講,印象中都未試過遇到拉麵店啲溏心蛋喺唔得嘅。「金鶴」嘅溏心蛋睇樣都見唔差得去邊,半凝嘅蛋黃咬落好有蛋香。
醬油拉麵
服務方面幾好,招呼我嘅妹妹仔,有禮,就算我要咗支冷壓果汁,都不時為我添上熱茶,抵讚
。有時啲餐廳做大咗,多起分店嚟,水準就會不穩,甚至下跌。雖然只喺試咗佢哋嘅炸雞及醬油拉麵,但水準無話點差到,兩者都覺得好食,值得再捧場。有機會就試埋佢啲串燒,就睇到阿大廚喺咪瓣瓣掂咁博學多才!