2018-11-02 68 浏览
昨晚走到佐敦區,打開openrice看到一間新開的日本拉麵店主打是雞白湯拉麵。在我認知在九龍區是沒有拉麵店是做純雞湯底的。我個人比較不喜歡豬骨湯底因為比較肥膩。當我走到門口時,他們的店的門面裝修非常高級,好像去吃omakase。這店的店員看到我在門口時就馬上出來殷勤地介紹他們主打的生燒鰻魚飯及雞白湯拉麵。店員很有禮貌地問我想坐bar檯還是矮檯。由於我自己一個人來,我當然選了bar 檯,可以欣賞廚師的廚藝及沒有那麼悶。這裡的廚師都是穿白色的恤衫及打黑領帶帶黑色的韓式口罩,非常專業及型格。店員奉上了熱麥茶及一條毛巾。再看一下,茶杯及毛巾都是日本來的,真是多麼的奢侈啊。我點了一碗他們招牌的雞白湯拉麵。上麵的時候,店員很熱心的告訴我要留意的地方,例如牛蒡及雞不要放到湯裡吃,十分細心。我從未試過那麼柔嫩的雞胸肉,非常好吃。雞湯方面,我可以說是頂級的,好像喝老火雞湯一樣美味。當我吃到一半的時候,我看到很多一對一對的情侶進來。那時是大約7:30,全店滿座,但最奇怪的是全部都是雙雙對對的。突然間,我覺得我的心是灰色的,麵是酸的。我覺得這裡的氣氛像是一個拍拖的地方多過食拉麵的。我突然覺得我自己一個人真的

當我吃到一半的時候,我看到很多一對一對的情侶進來。那時是大約7:30,全店滿座,但最奇怪的是全部都是雙雙對對的。突然間,我覺得我的心是灰色的,麵是酸的。我覺得這裡的氣氛像是一個拍拖的地方多過食拉麵的。我突然覺得我自己一個人真的來錯了。奉勸各位單身人士(狗)不要來這裡,因為被閃光彈射盲的。
最後我用9秒9的速度完成這個與別不同的雞白湯拉麵及埋單離開。當我離開的時候,又一對情侶進入。我發誓不會再去這間單身狗傷心地的餐廳。我一路走一路唱著心酸的情歌回家去。
2018-11-01
  • 雞白湯拉麵
2018-11-01 44 浏览
位於街角再入既拉麵🍜店 的確唔易搵 連朋友都搵了又搵 但對於我呢個拉麵精黎講 每有拉麵沾麵既地方 就算幾難搵幾難去到 我都會去食裝修係靚既 有bar 枱亦有普通座位環境寧靜👏👏餐牌有好幾款拉麵 而沾麵就係呢個我就係叫呢個@雞白湯。沾麵 $138朋友仔就叫左@沾鰻。蒲燒飯 $198大概15-20分鐘 即叫即整另外仲有小食沾麵有白雞肉同豬肉 而白雞肉係凍食既 唔需要沾湯食 肉質軟軟🤤 豬肉燒得香口 湯就係濃濃既湯食完就可以再叫侍應加湯 再肉佢個湯👍👍鰻魚飯 一口咬落去鰻魚汁慢慢流出 而且魚香係鮮甜既👏👏原來仲有得儲分架 👍👍下次可以換其他野食/野飲

裝修係靚既 有bar 枱亦有普通座位

食完就可以再叫侍應加湯 再肉佢個湯👍👍

鰻魚飯 一口咬落去鰻魚汁慢慢流出 而且魚香
係鮮甜既👏👏

原來仲有得儲分架 👍👍下次可以換其他野食/野飲
小店一展舒適的和風格調,站在門口看看,侍應便出來招呼我們入座。.入去時已經是夜晚快9:00了,剛剛走了一枱,入面仍有兩三枱人。.我們坐的是bar枱,正正對着開放式廚房。.廚師們匆匆忙忙的在煮食。一坐下侍應便問我們要熱茶還是涷茶。用🌸櫻花圖案杯🌸載着日本麥茶十分甘香。.貼心附上餐前獨立包裝濕巾,男朋友以為可以吃,哈哈!.看到餐牌第一句字,很有意境。「拉麵是追求曇花一現的美食」.拉麵放上炸牛蒡,薄脆可口,食唔停口。雞湯呈奶白色,湯底質地creamy潤喉。旁邊附上竹筍、香蔥,溏心蛋味道濃郁,麵條偏硬身。.豚肉炙燒香十足,肥瘦剛好,入口溶化。雞肉特別以慢煮方式確保肉質鮮嫩多汁,非常柔軟。.鰻魚扒飯還附上餐前小菜和餐湯。.鰻魚選用扒肉,肉質爽彈,跟平時一般吃的有點不同。醬汁濃味,米飯粒粒分明,分量頗足。.芥末八爪魚有Wasabi味,但不嗆鼻。鰹魚湯清甜,帶有鮮味。.除了招牌拉麵、鰻魚飯外,他們還有沾面、餃子🥟等其他特色小吃可嚐!.牆上標明禁止18歲以下人士內進飲酒類飲品!.店舖於10/20~11/20期間限定推出:「沖繩辣味蕎麥麵配火炙日本黑豚肉 $168」、「火炙沖繩阿古豬肉飯 $98」!.

我們坐的是bar枱,正正對着開放式廚房。

廚師們匆匆忙忙的在煮食。
一坐下侍應便問我們要熱茶還是涷茶。
用🌸櫻花圖案杯🌸載着日本麥茶十分甘香。

貼心附上餐前獨立包裝濕巾,男朋友以為可以吃,哈哈!

看到餐牌第一句字,很有意境。
「拉麵是追求曇花一現的美食」
雞白湯拉麵

拉麵放上炸牛蒡,薄脆可口,食唔停口。
雞湯呈奶白色,湯底質地creamy潤喉。

旁邊附上竹筍、香蔥,溏心蛋味道濃郁,麵條偏硬身。
豚肉炙燒香十足,肥瘦剛好,入口溶化。

雞肉特別以慢煮方式確保肉質鮮嫩多汁,非常柔軟。

活鰻·蒲燒飯

鰻魚扒飯還附上餐前小菜和餐湯。

蒲燒鰻魚扒

鰹魚湯、芥末八爪魚

芥末八爪魚有Wasabi味,但不嗆鼻。
鰹魚湯清甜,帶有鮮味。

牆上標明禁止18歲以下人士內進飲酒類飲品!

店舖於10/20~11/20期間限定推出:
「沖繩辣味蕎麥麵配火炙日本黑豚肉 $168」、
「火炙沖繩阿古豬肉飯 $98」!
2018-10-30
活鰻·蒲燒飯
蒲燒鰻魚扒
鰹魚湯、芥末八爪魚
2018-10-30 57 浏览
其實香港應該係日本以外開拉麵舖開得最多最密嘅地方,而香港人往往鍾情於豬骨湯底,其他湯底就好似弱勢社群咁,好似雞白湯咁,祖宗級(登港時間上)嘅鳥華亭同松壱家咁多年都未受注目,到上年座銀登陸先開始有啲起色,而今次食嘅係最新加入戰場嘅金鶴。先講店面,雖然落戶佐敦但裝修一啲都唔馬虎,唔講以為去錯咗中環啲高級居酒屋咁,非常氹本。嘢食質素當然都符合返佢個環境,小弟未食過座銀就無從比較,但依其他兩間元祖級相比,呢度個水準明顯較高。同朋友一湯一沾,湯麵淨係啲炸牛蒡花已經夠哂霸氣,食落好似薯片咁脆口,而拉麵餸料可揀淨赤雞淨黑豚或者兩款雙拼,價錢一樣陣性幾高,第一次當然兩樣試哂,當中赤雞片好食到不得了,店員上菜時特別提點牛蒡同赤雞唔好放落湯,前者係怕腍,後者點解呢?原來其實赤雞片本身雞肉味都好香,而且經慢煮後個嫩滑質感有啲似日本食雞刺身咁上下,如果浸湯可能會比熱力影響到個味同肉質,連呢啲細微位都好有心思。另外黑豚都唔差,本身豬味重再用火槍燒過更惹味,不過珠玉在前,赤雞明顯高章好多,但同出面比呢度個叉燒絕對唔會差得去邊。至於重點嘅雞白湯當然冇令人失望啦,係好純好鮮甜嘅雞湯味,有啲似老火湯咁,同時又唔會有平常

至於重點嘅雞白湯當然冇令人失望啦,係好純好鮮甜嘅雞湯味,有啲似老火湯咁,同時又唔會有平常食完拉麵果種口渴感,而且落麵前佢會用撈拌棒將個湯打泡,令個湯底更加幼滑,而個麵同個湯麵幾夾,唯一係個麵本身除咗炸牛仲蒡有洋蔥同青蔥,之後有筍都算,再加埋爽口嘅木耳其實個口感有啲複雜,個人覺得木耳同個麵真係唔太夾,畢竟成碗麵都係行嫩滑路線,如果走木耳就更完美。

同拉麵相比,呢度個沾麵更合我心,一來重口味怪對個沾麵汁更為喜愛,濃雞湯味更上層樓得嚟又保持到個幼滑感,而且仲有個小火爐熱住個湯,唔怕食到尾變凍,粗麵彈牙掛湯力強,另外糖心蛋都有水準,既香且滑,唯一係冇拉麵啲炸牛蒡唔夠盡興,仲有叫咗客餃子皮薄餡滿,脆度剛剛好。

整體嚟講雖然以佐敦區嚟講算貴,但物有所值,上至食物質素,下至裝修服務,就連坐低時俾你用果條抹手巾都係日本製,睇得出老闆真係有心做。其實除咗拉麵仲有活鰻魚飯都好似好吸引,下次有機會都想試埋到底活鰻魚係點😛
2018-10-28
拉麵是追求曇花一現的美,一打開餐牌見到呢句話就知道拉麵店老闆對祖拉麵有一份執著,多一份堅持,把追求食物嘅藝術呈現眼前,實現人生的奢華時刻。五花八門的廚房用具,加上廚師們的用心製作,淨係視覺都已經滿分。 櫻花石頭杯,加上包裝華美的濕紙巾,一幅活水墨畫呈現在眼前。雞白湯拉麵玩嘅不單只係藝術品,而且係食得嘅藝術,炸牛蒡混亂一團 ,放在拉面上,形成顏色橫空交錯的混亂, 將食物嘅層次更加昇華。 雞白湯拉麵, 雞湯畀媽媽煲嘅清雞湯味道更濃郁, 太濃嘅肉湯或許會有少少肉嘅羶味, 不過經燒炙後嘅豚肉浸咗落湯使其味道中和。 黑蒜油豚骨雞湯拉麵,薄切雞肉出奇地嫩滑,以低溫慢煮的方法使雞肉保持剛剛灼熟的感覺,甚至比視為粵菜精湛菜式之一的白切雞的嫩滑度更勝一籌。

櫻花石頭杯,加上包裝華美的濕紙巾,一幅活水墨畫呈現在眼前。

又係一個人的浪漫~星期日下午自已一個係佐敦食晏,不如學下日本人咁一個人去食下拉麵啦~一個人最好坐bar 枱,望住師博烹調,唔會覺得寂莫~我點左個 signature 拉麵 - 黑豚、雞白湯拉麵。平時食開係豬骨湯底多,但佢依度特別d,係雞湯!佢地將平時食開既牛蒡炸完再樹係碗拉麵上,咁特別既呈獻方法,點可以唔試!先黎一啖湯底,好濃郁雞湯味,少少漿口,代表多料多時間熬依個湯底👍🏻炸左個牛蒡,又薄又脆,而且有一陣炸過既牛蒡香味,同平時煮既味道好唔同👍🏻加上平時好時會食拉麵既時間加炸牛蒡,整體味道加分😘如果想食脆牛蒡,建議先由牛蒡食起~义燒肉好軟,帶少少脂肪增加口感同香味。加上微微燒過先放入拉麵,令食落更香😋拉麵軟硬度岩岩好,唔會太林,又彈牙。流心蛋煮得岩時間,少少流,又帶醬,而且帶少少甜甜地、咸咸地,味道非常好😘醬燒免治雞軟骨串一咬落去已經聞到一陣燒烤香味,加上外面既甜醬油,更加香。雞軟骨好彈牙,而且比例都算多,如果鐘意食有口感既,依個一定不能錯過!佢地有個綠茶軟凍,好濃厚既綠茶味,而且軟凍口感好QQ,頭先食完個拉麵出左汗,依家再食個QQ軟凍,好舒服呀😁食到差不多美聲時,好surprise r
又係一個人的浪漫~

一個人最好坐bar 枱,望住師博烹調,唔會覺得寂莫~

我點左個 signature 拉麵 - 黑豚、雞白湯拉麵。
平時食開係豬骨湯底多,但佢依度特別d,係雞湯!

加上平時好時會食拉麵既時間加炸牛蒡,整體味道加分😘
如果想食脆牛蒡,建議先由牛蒡食起~

义燒肉好軟,帶少少脂肪增加口感同香味。
加上微微燒過先放入拉麵,令食落更香😋

拉麵軟硬度岩岩好,唔會太林,又彈牙。

醬燒免治雞軟骨串
一咬落去已經聞到一陣燒烤香味,加上外面既甜醬油,更加香。

食到差不多美聲時,好surprise r。
俾我見到依度有冰滴咖啡,冰滴咖啡唔係度度有得飲,而且需時,但佢地竟然有,我又點可以錯過,而且 xxxxxx Brown 既咖啡出。
我要左一杯,好冰涼之餘仲帶有咖啡既烘培香。

食完熱辣辣既拉麵再飲一杯,我依個下午真係非常滿足同享受😘
2018-10-28
午餐
  • 黑豚、雞白湯拉麵
  • 醬燒免治雞軟骨串
  • 冰滴咖啡
2018-10-27 40 浏览
位置在官涌街市附近,一條小街裡面,店面門口非常高尚,雅緻,店內的環境舒適,非常合適來傾生意,二人世界的地方,配上金箔壁畫,感覺置身五星級酒店,店員非常親切,有禮,細心,開放式廚房非常整齊乾淨,廚師們的制服非常整齊,煮食時均帶上手套,口罩,非常專業,洗手間比五星級酒店還要好,設置洗pat pat 廁所🚽,簡直是女士之福,全店用上美國的濾水器,連洗手間也是,可以用得放心,舒爽🤫期間限定的 沖繩辣味蕎麥麵,配上火炙日本黑豚肉,全部是日本食材,辣味蕎麥麵本人在香港沒有見過,食過,麵質已經非常爽滑,食到麵粉的香味,是非常高質素的麵條,配合熱清湯一齊進食,辣味特出,可口,不是一般的辛辣,勁辣。火炙黑豚肉,肉質軟綿,配上已燒容的油脂,食落淡淡甜味,制作非常認真,細心😋😋😋

2018-10-26
  • 雞白湯沾麵
  • 雞白湯拉麵
  • 新鮮鰻魚扒飯
  • 沖繩辣味蕎麥麵
  • 火炙沖繩阿古豬飯
2018-10-26 24 浏览
講起鰻魚飯我食過最正都係日本既肥前鰻魚飯, 今次黎到呢間拉麵店, 原本都係想叫拉麵食, 但原來呢度係第兩樣主食, 一就係拉麵, 二就係鰻魚飯突然就勾起我想食鰻魚既心就叫左個鰻魚飯做LUNCH呢個真係不得了一黎到就已經比佢既鰻魚SIZE嚇親竟然咁大條!!! 足足有我成隻手掌咁大佢係用最傳統既飯盒仔黎裝鰻魚飯不但止賣相好, 而且D醬汁會好平均咁分佈係飯入面睇下條鰻魚係幾厚肉係原條上咁既份量味道來說真的不錯, 特別係個醬汁係加分位每一啖食落都好JUICY價錢唔算特別平, 但係真係物有所值
講起鰻魚飯我食過最正都係日本既肥前鰻魚飯,

突然就勾起我想食鰻魚既心
就叫左個鰻魚飯做LUNCH

呢個真係不得了
一黎到就已經比佢既鰻魚SIZE嚇親
竟然咁大條!!! 足足有我成隻手掌咁大

佢係用最傳統既飯盒仔黎裝鰻魚飯
不但止賣相好, 而且D醬汁會好平均咁分佈係飯入面

睇下條鰻魚係幾厚肉
係原條上咁既份量
味道來說真的不錯, 特別係個醬汁係加分位
每一啖食落都好JUICY
價錢唔算特別平, 但係真係物有所值
2018-10-14
2018-10-20 48 浏览
無聊睇openrice,見到呢間主打雞白湯既拉麵店,即晚就黎試下😻係香港主打雞白湯既店實在太少,印象中只係食過跑馬地同中環既座銀,座銀係我心中係香港拉麵NO.1,但無奈地點實在太唔就腳,所以就黎睇睇呢間可唔可以取代到座銀先!雞白湯拉麵承惠$98。店員先會問你需要凍茶定熱茶,仲會奉上濕毛巾。炸牛蒡香脆,好似食緊零食咁,十分唔錯~配料同座銀既配搭一樣。湯底方面,味道較濃,食到最後有啲膩。座銀既雞白湯個味道係好舒服,可以飲曬成碗湯,但呢度既湯底就無比到呢種驚艷既感覺我🙉雞肉係凍食既,不過其實比較貼近室温,如果再凍啲會更好食。雞肉只用黑椒同鹽去調味,更能夠突出雞既鮮味。蛋非常好食,入味👍🏻師傅附送既甜品,糯米滋軟糯既口感,上面沾滿抹茶粉,有抹茶獨有既澀味,超級好食,多謝呀!😻-其實比起香港大部份拉麵店,呢間真係唔錯,係我心中應該都有頭五位。食得出廚師既用心,不論店員定師傅都極有禮貌,環境亦都係100分。但係湯底方面,我覺得都係座銀比較出色。

雞白湯拉麵承惠$98。

店員先會問你需要凍茶定熱茶,仲會奉上濕毛巾。

炸牛蒡香脆,好似食緊零食咁,十分唔錯~

配料同座銀既配搭一樣。

蛋非常好食,入味👍🏻

2018-10-17 45 浏览
放工同同事約左喺尖沙咀Shidha, 怕尖沙咀周圍都要等,所以諗住黎佐敦會無咁嚴重,點知黎到哩度都要等30分鐘以上,不過見佢係拉麵店,所以就覺得唔會等太耐就會有得食,所以一試。哩度嘅openkitchen都幾特別,見住廚師煮。哩度出名係雞白湯,所以我就嗌左沾麵一試。沾麵嘅湯一直都有火烘住,唔怕會食食下凍左,而且廚師都話唔夠熱可以再幫我翻熱。沾麵配豚肉同雞肉,雞肉係慢煮,所以咬落好淋另外嘅同事嗌左雞白湯拉麵,湯味濃,而且面頭嘅炸片都係即炸,香口!哩度嘅鰻魚飯嘅鰻魚都係即燒,所以需時比較耐,略嫌唔夠燒汁,不過真係燒得用心小食嗌左炸雞,炸得幾香,有三舊 如果份量多啲就好啦!

哩度嘅openkitchen都幾特別,見住廚師煮。

哩度出名係雞白湯,所以我就嗌左沾麵一試。

沾麵配豚肉同雞肉,雞肉係慢煮,所以咬落好淋

小食嗌左炸雞,炸得幾香,有三舊 如果份量多啲就好啦!

在佐敦官涌體育館對面,入到去好似去咗日本咁,感覺別緻高雅。品嚐麵食之外,這裡的裝潢設計都好吸引。牆壁以黑色為主調,突顯金鶴的貴氣。冰滴咖啡的裝置放在吧枱上簡單優雅。坐在吧枱仲可以看到師傅煮麵。雞白湯.拉麵 $98(黑豚、牛蒡、溏心蛋、慢煮赤雞)擺盤十分精緻,炸成一團的香脆牛蒡亦好有趣。平時食的拉麵多數都係豬骨湯或者魚湯,金鶴拉麵的湯底係用雞肉熬製。雞白湯是用日本赤雞弓、鰹魚、素菜等材料熬製。加入拉麵前用blender打滑,令湯底入口幼滑。此外,雞白湯清澈不油膩,味道香甜。慢煮赤雞十分嫩滑,好耐無食過有咁濃郁雞肉味的雞。黑豚表面用火槍烤過,入口多份香烤的惹味。加埋彈牙的拉麵成為一碗完美的拉麵。雞白湯.沾麵 $138沾麵的賣相更驚喜,濃郁的雞白湯以小火爐熱住,保持麵湯的溫度。湯底較湯麵的較濃稠一點,掛湯程度更高,味道更濃厚。配料同樣有黑豚肉、溏心蛋、慢煮赤雞。拉麵爽口彈牙。元祖煎餃子香脆的餃子皮包著富肉汁的饀料。食到最後,還有抹茶甜品。店員細心提供包裝精美的日本濕紙巾。
冰滴咖啡

雞白湯.拉麵 $98
(黑豚、牛蒡、溏心蛋、慢煮赤雞)

雞白湯.沾麵 $138
雞白湯.沾麵

元祖煎餃子
香脆的餃子皮包著富肉汁的饀料。
元祖煎餃子

食到最後,還有抹茶甜品
抹茶甜品

店員細心提供包裝精美的日本濕紙巾。

雞白湯.沾麵
係一個好多美食的佐敦返工,其實都好多時因為帶飯而好少岀街食飯~早前偶爾行過一個小巷,原來最近新開左間拉麵店~因爲男友好喜歡食拉麵,所以早前放假同男友去會一會佢~呢間拉麵店雖然係新開冇幾耐,但係人流都唔少,我地未夠7點去到都要等左約半小時先可以安排入座~店內唔算好大,座位都唔算好多,另設有吧枱,我地就被安排坐到吧枱~拉麵店的食物種類都唔係好多,只係幾款選擇,一場黎到試拉麵梗係每人都試返一款可以試到唔同野啦!吧枱的好處就係可以看到廚師即場製作美食,廚房內都乾淨衛生!元祖煎餃子 HK$33食拉麵都好喜歡配上它們的煎餃子,餃子煎得剛剛好,皮薄易咬,而餡粉的好入味的豬肉,沾上餃子醬汁不錯,咸度適中!黑蒜醬油湯拉麵 HK$98這款黑蒜醬油湯拉麵是男友點的,黑蒜醬油味好濃郁,味道唔會太重口味~而旁邊附上是秘製的白雞肉,店員建議這兩塊白雞肉不宜浸入湯內食用,因為會影響它的口感同味道~而拉麵質地比起平時食到既粗身,軟硬適中,口感十足!雞白湯沾麵 HK$138而這款雞白湯沾麵就是我的,實在太有驚喜了~沾麵就是將湯同拉麵分開的,但其實拉麵的質感有所不同,比較粗身~麵上面除左有白雞肉之外,仲有豚肉~而雞白湯真

吧枱的好處就係可以看到廚師即場製作美食,廚房內都乾淨衛生!

元祖煎餃子 HK$33

黑蒜醬油湯拉麵 HK$98

而拉麵質地比起平時食到既粗身,軟硬適中,口感十足!

雞白湯沾麵 HK$138

而這款雞白湯沾麵就是我的,實在太有驚喜了~

麵上面除左有白雞肉之外,仲有豚肉~

而雞白湯真係一試難忘,十分濃郁的雞味,沾上湯汁就已經好似食左成件雞落肚咁,真係好正,又唔會太咸,而湯仲有加熱服務的,通常食到一半,湯汁都會變冷,這是可以叫店員幫忙加熱~

將拉麵放入秘製的湯汁食用真係好正!回頭率超高的一碗拉麵!
2018-09-30
金鶴拉麵雖然隱藏在小巷中,但門面的金鶴圖案和餐廳名字都相當搶眼!平常吃拉麵都以豬骨湯為主,今日是因為雞白湯這湯底慕名而來的~一進去的那刻我們都有點驚訝,這店的裝修至飾品的感覺都好高級!先是門囗那金鶴圖案圓窗,還有店內的和式紙窗都有華麗古典日本風格。我們坐吧枱,對著開放式廚房,師傅的一舉一動都看得清楚,只見他們一直保持工作環境整潔,好有要求,是食客之福。雖然它的環境高級,食物的價格卻沒有跟上。名物雞白湯拉麵用98元就能吃到,隨時比其他拉麵店還要平!活鰻會較貴,但是有完整一條,已經比日本便宜得多!看著師傅把拉麵碗用滾水預熱,雞湯是逐碗煮的,滾後下碗打泡,這時拉麵也差不多煮完。再放上現炸牛蒡條,慢煮赤雞塊和其他配料就如藝術品般奉上。連筷子套的設計也很美呢!乳白色的湯充滿雞味,味道鮮美沒味精的感覺,質感濃厚又滑,creamy得很卻沒有膩感,可以不斷喝!麵條粗身又彈牙,加上紅洋蔥的味道好夾。每一片叉燒都有即場火炙過,肉質爽又香口;而赤雞件是慢煮的!顏色看起來有點粉紅但是全熟可放心吃。咬下去的肉質相當軟身,完全沒有煮久了的粗糙感。雞白湯真的多喝也不膩不渴,喝到碗底了還有點不夠喉啦!我們基本上是看了

雞白湯拉麵

雞白湯真的多喝也不膩不渴,喝到碗底了還有點不夠喉啦!

我們基本上是看了整個活鰻的煮食工序。整條鰻魚切開邊後,師傅還細心夾走碎骨,仔細檢查後才會拿去燒。那特製的爐讓鰻魚均勻受熱,再加上特製的蒲燒汁,上桌啦~附送的湯味道清新,前菜既酸又爽脆。讓口腔清新過後就能好好品嚐燒活鰻啦!
活鰻蒲燒飯

鰻魚肉相當厚而肥美,放在面前已感受到香氣,看著都口水直流。

看這橫切面是超級的厚!一夾開後魚肉就自然捲起來,讓我想到一個當漁民的叔叔說過,新鮮的魚原條煮熟後是會捲起來的。這魚的味道好鮮甜,肉質豐滿爽口,完全符合該漁民說的新鮮啊!醬汁也甜加上北海道米,感覺豪華又滿足。

店家還很友善的送上甜點,抹茶蕨餅。口感煙靭有咬口,味道不太甜,為這晚餐作結就最好不過了。再喝口茶,吃飽了啊!

在日本不能用這價錢享受這三款美食啦!
2018-10-06
活鰻蒲燒飯
2018-10-12 614 浏览
沾麵愛好者既我,有沾麵食當然唔放過啦!門面好日風外,有種食廚師發辦既感覺。入到去之後,有低調日本奢華既感覺,燈火上而下or下而上,令成個環境都好優雅。Menu好靚微閃紙質,哈哈。仲有櫻花杯同日本製紙巾,好靚呀好鐘意個杯!元祖煎餃子 $334隻排排在碟,餃子皮非常薄,而且底唔會黑哂,好!咬落有汁,菜甜味咁既?!皮薄料好呀,唔錯既餐前小食!拉麵碗會係滾水上熱熱保温,好細心保護,無溫差食麵。黑蒜醬油湯拉麵 $98上枱勁香黑蒜同香葱味!另外有油香味,個湯底濃而不過咸。店員話明慢煮赤雞唔好放係湯太落,要保持慢煮既優勢!食落感覺清嫩,無肥肉,似係平時自己整白煮既優化version,當然好食好多啦。另外有黑豚肉,有火槍燒過有陣火炙味,中間有肥肉汁燒一燒,豚肉味幾重。麵質爽口帶勁。筷子有學問,係兩邊都食得!雞白湯沾麵 $138有黑豚肉同慢煮赤雞外,雞湯樣子好似忌廉湯,實際好重新鮮雞既感覺。好食雞既人士,會鐘意!完全唔係雪雞味,重香雞味!溏芯蛋既蛋白好軟同半生蛋芯似流汁又唔係流,凝固狀態鎖住左蛋香。麵質會比拉麵帶勁多少少,保持沾落湯都可以食到麵到彈。之後加雞湯變淡少少飲,仲係非常夠味!順帶一講,返到屋企

Menu好靚微閃紙質,哈哈。

仲有櫻花杯同日本製紙巾,好靚呀好鐘意個杯!

元祖煎餃子 $33

拉麵碗會係滾水上熱熱保温,好細心保護,無溫差食麵。

黑蒜醬油湯拉麵 $98

筷子有學問,係兩邊都食得!
雞白湯沾麵 $138

麵質會比拉麵帶勁多少少,保持沾落湯都可以食到麵到彈。之後加雞湯變淡少少飲,仲係非常夠味!順帶一講,返到屋企無口乾狂飲水既問題,湯真係原汁原味!
  • 雞白湯沾麵
2018-10-12 53 浏览
今晩來到佐敦晩飯,本以為這只是一個普通的拉麵店,確是無知。一進門看到此種非一般的高級裝修,便知是非一般的拉麵店。細心一看,可見赤雞在前慢煮。價錢也和普通的拉麵店相約。平常愛吃豚骨湯底的我今晩也吃了雞白湯拉麵 ($98),材料有黑豚、牛蒡、慢煮赤雞和溏心蛋。湯底真是一流,帶鮮甜的雞味,又不會過浠過杰,喝完不口渴。麵條也能煮得煙韌有嚼勁。炸牛蒡並不常見,像薯片一樣好吃。店員還細心提點不要把雞胸沉在湯裡,避免過熟。剛剛煎好的餃子 ($33) 香脆可口,皮薄餡靚。炸赤雞 ($33) 炸得恰到好處,能保留肉汁而不會炸乾,也不會覺得太油太膩。連汽水也講細節。

細心一看,可見赤雞在前慢煮。

價錢也和普通的拉麵店相約。

炸牛蒡並不常見,像薯片一樣好吃。

店員還細心提點不要把雞胸沉在湯裡,避免過熟。

剛剛煎好的餃子 ($33) 香脆可口,皮薄餡靚。

連汽水也講細節。