2018-11-20 2281 浏览
媽媽係附近做野,所以呢一區佢會比較熟。今日佢就帶左我去食呢一間拉麵店。😋其實位置佢都好近地鐵站,不過係內街,所以少d人見到。媽媽同我講呢到個雞肉白雞湯拉麵好正,🤔我聽到白雞湯立即興趣大增。白雞湯唔係係香港常見嘅味道,再加上連高要求嘅媽媽都向我推薦,一定要點個試下。🤤❤️一入到去,服務員就好有禮,幫我地拉椅同介紹下主打食物。入面已經裝飾到好有聖誕氣氛,🎄餐廳本身裝修到好有日本高級食府嘅感覺,同平時食開嘅快餐店式拉麵店唔同,廚師們都着恤衫打tie,😳非常專重客人。環境好舒服,地方同廚房都好乾淨衛生。👍🏼今次我地就要左碗拉麵同佢都幾出名嘅鰻魚飯。😋⭐️雞白湯拉麵 (包含赤雞和黑豚)因為三心兩意,好想食晒雞同豬,所以就揀食呢一個了。⭐️雞白湯湯底-一試就愛上了。佢不會像日本傳統湯底咁濃味嘅,清清地,❤️味道好似我地煲個d雞湯咁,但佢就會冇咁水,始終都係拉麵湯底。但食完我係唔會好似平時食完拉麵咁有個種好想飲水嘅感覺。❤️用心做每個細節⭐️牛蒡- 佢會先炸起,再放係碗邊,一來美觀,二來今食客覺得好有新意同心機。又脆又好食。⭐️雞肉- 呢一個又係好正,佢個雞肉黎到嘅時候已經係放係湯出面的碗內邊。原因係佢個雞真係超

今次我地就要左碗拉麵同佢都幾出名嘅鰻魚飯。😋
⭐️雞白湯拉麵 (包含赤雞和黑豚)
因為三心兩意,好想食晒雞同豬,所以就揀食呢一個了。

❤️用心做每個細節
⭐️雞肉- 呢一個又係好正,佢個雞肉黎到嘅時候已經係放係湯出面的碗內邊。原因係佢個雞真係超滑,睇上去好似雞胸肉咁,但好大反差,佢真係好温。
⭐️豚肉- 相對雞,可能佢未有佢咁出色,但都唔錯,每一塊都有煎香再放入碗。
⭐️流心蛋- 蛋心夠凍,流心蛋黃拿捏都ok。
⭐️鰻魚飯

叫嘅時候,服務員都特意同我講佢地係用每條約2公斤重嘅鰻魚黎做大約4份鰻魚飯。相信佢咁講係想我知到佢個d唔係雪魚。😂果真,個鰻魚飯食唔到雪味,👍🏼份量亦足料。不過可能$198 就對我黎講有點貴。🙈
  • 雞白湯拉麵
想慢慢享受一碗高質而美味的拉麵~ ~ ~ 金鶴拉麵致力打造 環境高尚、舒適、放鬆、乾淨、衛生,保持高質出品,優質服務,讓人有與別不同感受的拉麵店... 湯底基本分別有鹽味、醬油、豬骨濃湯、雞白湯 等等... 濃郁的湯再加上好吃的拉麵和細緻的配料︰黑豚、牛蒡、溏芯蛋配上精心製作的慢煮赤雞,大小適中,非常容易入口,濃郁湯還有勁道滑溜的拉麵簡直美味至極!! 當中雞白湯是成本最高,材料處理過程繁複,容易損壞的材料,所以很少人願意做的湯底。選用日本優質赤雞做雞白湯,每兩至三天由日本直送,食後感是比較舒服,不用飲水,令人一食愛上… 配料︰黑豚、慢煮赤雞黑蒜湯底,喝一口湯,入口較為香濃, 麵條幼滑可口,鹹度也頗符合香港人口味,不會像日本傳統湯底般,超濃、超重味,食後要飲好多水... .新鮮的食材,用心的製作,才有了讓人讚不絕口的拉麵。無論現在的你是什麼樣的心情,來一份拉麵,讓你瞬間好心情~~
想慢慢享受一碗高質而美味的拉麵~ ~ ~

金鶴拉麵

致力打造 環境高尚、舒適、放鬆、乾淨、衛生,

保持高質出品,優質服務,讓人有與別不同感受的拉麵店...

湯底基本分別有鹽味、醬油、豬骨濃湯、雞白湯 等等...

雞白湯拉麵
濃郁的湯再加上好吃的拉麵和細緻的配料︰黑豚、牛蒡、溏芯蛋
配上精心製作的慢煮赤雞,大小適中,非常容易入口,

濃郁湯還有勁道滑溜的拉麵簡直美味至極!!

當中雞白湯是成本最高,材料處理過程繁複,

容易損壞的材料,所以很少人願意做的湯底。

選用日本優質赤雞做雞白湯,每兩至三天由日本直送,

食後感是比較舒服,不用飲水,令人一食愛上…

黑蒜醬油湯拉麵
配料︰黑豚、慢煮赤雞

黑蒜湯底,喝一口湯,入口較為香濃,

麵條幼滑可口,鹹度也頗符合香港人口味,

不會像日本傳統湯底般,超濃、超重味,食後要飲好多水...

新鮮的食材,用心的製作,才有了讓人讚不絕口的拉麵。

無論現在的你是什麼樣的心情,來一份拉麵,讓你瞬間好心情~~
2018-11-01
2018-11-19 31 浏览
今天和朋友來個不一樣的拉麵體驗,平時吃的都是一些普通的拉麵,這家金鶴拉麵店面有獨特的裝飾,有日本的風味,讓人有種心情倍好的感覺。一坐座,有優質茶又有濕紙巾! 勁窩心留bar 枱留意到水用過濾水。雞白湯拉麵 $98香濃的雞白湯,好勁道的拉麵,好精美的擺設,看著好有食慾,黑豚,溏心蛋配上濃濃的雞湯,脆脆的牛蒡味道好得很。雞白湯沾面 $138熱滾滾的雞湯,熬得像奶一樣白很濃郁,沾面一樣的勁道,黑豚,溏心蛋,一樣的料做出不一樣的味道,同樣的好吃。元祖煎餃子 $33餡多皮薄,煎得剛好皮不會硬,餡料配得很香,好吃。抹茶甜品是我的最愛,軟軟的很好入口,飯後最佳。吃上熱乎乎的拉麵,心裡暖暖的,好舒服,味道果然不一樣。最後值得一提,餐廳連廁所設計都令人嘩然!有電視!有誠意到呢個點無人能比。

一坐座,有優質茶又有濕紙巾! 勁窩心
留bar 枱留意到水用過濾水。

雞白湯拉麵 $98

雞白湯沾面 $138

元祖煎餃子 $33
餡多皮薄,煎得剛好皮不會硬,餡料配得很香,好吃。

抹茶甜品是我的最愛,軟軟的很好入口,飯後最佳。

吃上熱乎乎的拉麵,心裡暖暖的,好舒服,味道果然不一樣。

2018-11-19 45 浏览
係官涌呢頭既小巷竟然有間隱世既日式拉麵小店,環境充滿日本風格,店內既裝修同擺設都好有品味,就連佢個洗手間都仿效返日本既和風設計,好講究店內面積雖然唔大,不過空間感好夠,佢仲有個開放式廚房,透明度好高,可以比食客一邊食一邊睇住師傅即場既精湛廚藝tim呢度主打雞白湯拉麵,仲標榜用日本直送既優質赤雞黎做雞白湯底,拉麵除左雞白湯,仲有鹽味、醬油、豬骨濃湯...另外,都仲有其他飯類、小食等等既選擇。宜家只要用手機登記成為會員,可以即時免費換領支裝汽水或者溏心蛋;會員仲可以逢星期二至五(1130-1500)享有第二碗拉麵半價既優惠tim雞白湯拉麵 ($98)呢個雞白湯拉麵就係呢度既招牌拉麵,湯底鮮甜又香濃,乳白色既雞湯,質感濃郁又唔會過鹹似味精,香滑creamy又唔油膩;係旁邊啡色一舊好似裝飾既其實係牛蒡,佢新鮮即炸,香脆好味而且營養價值高;至於件雞肉,佢係用慢煮方式去處理,所以雞肉非常嫩滑,而且好入味;拉麵爽口彈牙;成個配搭都好天衣無縫,簡直完美活鰻蒲燒飯 ($198)除左拉麵出色,呢度既鰻魚飯都好值得推介,佢地採用台灣頂級既鰻魚,仲要係開鋪前先去劏魚去骨,確保佢夠新鮮。食落鰻魚肥美冇骨,而且肉

雞白湯拉麵 ($98)
活鰻蒲燒飯 ($198)
除左拉麵出色,呢度既鰻魚飯都好值得推介,佢地採用台灣頂級既鰻魚,仲要係開鋪前先去劏魚去骨,確保佢夠新鮮。食落鰻魚肥美冇骨,而且肉質豐滿香脆
2018-11-11
2018-11-18 716 浏览
今次帶朋友食黎食呢間隱世既日本🇯🇵餐廳,佢店舖位置唔算係大街,所以可能未必每個人都識黎到!店舖唔算太大,20個座位左右,店員好窩心咁倒左2杯熱茶同毛巾及安排我地坐係bar檯位置,可以睇住師傅整野食既過程,食得都好放心!聖誕節is coming ,餐廳內仲佈置左好有聖誕節🎄氣氛既吊飾。我地叫左佢地既招牌菜式:雞白湯拉麵🍜,另外再加個期間限定既火炙沖繩阿古豬飯,再配多2款小食:元祖煎餃子🥟同日本明太子雞翼!看到師傅好用心咁製作碗拉麵🍜,把雞肉慢煮,之後熱騰騰咁放係我面前!溫馨提示咁話食左個牛蒡片先,雞白肉唔好放係湯食,咁會影響到個味道質素,我就一口食左塊牛蒡片,好脆口,再一啖品嚐左個雞白肉,好鮮甜,完全唔un,再再食啖拉麵🍜好彈牙爽口,碗湯先係重點!超濃郁既雞湯味!回味無窮!之後到阿古豬飯,連埋個飯盒都賣相一流,芬香樸鼻,急不及待咁將塊厚厚既阿古豬放係口中,肉質好唸,口感唔錯,彷彿有d食煙鴨胸既味道!仲配埋個味噌湯,oishi!😋😋 而個餃子🥟都好皮薄料靚,相對個肉汁會比較熱,食個陣要小心啊!唔好燙親個櫻桃小咀!最後到日本明太子雞翼,師傅將明太子肉好有心思咁釀左係雞翼裡面,就咁睇真係以為係一隻普通既雞翼,一咬落去好實肉,好香口,粉粉地色既明太子肉係略微辣左些少,飲番啖熱茶去中和一下!😋😋😋最最最驚喜莫過於佢有個酒店5星級既女性toilet! 有個勁大部TV,令我地感受到去廁所🚾都係一種享受!
++++++++++++++++++
如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️我鼓勵一下我,我會努力💪寫更多更好既食評比大家😊
火炙沖繩阿古豬飯
2018-11-17
火炙沖繩阿古豬飯
2018-11-18 173 浏览
這間在佐敦的金鶴拉麵,主要以拉麵及小食為主,款式不算多,但食物質素不俗。芥辣八爪魚山葵葉跟八爪魚粒混合一起,有淡淡的辛辣味,八爪魚粒彈牙。日本明太子雞翼雞翼即叫即燒,裏面釀入明太子,味道帶咸及一點辣味,十分惹味。雞白湯拉麵&黑豚雞白湯拉麵兩者都是用同一個湯底熬製而成,湯底較清及鮮甜不膩,拉麵麵質煙韌,黑豚肉切成薄片,肥瘦均勻且不油膩,還有些炸過的牛蒡,比較有韌性但油膩,溏心蛋味道帶點煙薰味,而且軟滑。前者還有兩片雞肉,肉質嫩滑。

芥辣八爪魚
山葵葉跟八爪魚粒混合一起,有淡淡的辛辣味,八爪魚粒彈牙。

雞白湯拉麵&黑豚雞白湯拉麵

午餐
2018-11-17 975 浏览
這間好像是最近新開的拉麵小店, 餐廳名字也幾特別。 一進去, 便有一位店員熱情地款待。裏面的裝修格局很有日式風味, 整個氣氛也很好。店員的服務態度很好, 很熱情, 也會為我們推薦店內的特色拉麵和小吃。他們主打雞白湯拉麵和鰻魚飯。長野縣產巨峰果酒的酒味不太重, 喝下去, 它的巨峰味很突出, 用來配拉麵, 不錯。我們點了枝豆和元祖煎餃子來分享。元祖煎餃子是拉麵店推薦的小吃 , 煎餃子皮薄餡多。即叫即煎的餃子暖笠笠, 餃子皮有香脆的質感。雞白湯拉麵裏面有黑豚、慢煮赤雞、炸牛蒡、半隻溏心蛋, 另外, 亦有少量的黑木耳、筍、洋蔥。雞白湯這個湯底味道很濃郁, 湯汁入口幼滑。拉麵的掛湯力也算強, 麵條充分吸收到雞白湯的鮮味。新鮮炸出來的牛蒡脆卜卜, 香脆可口。赤雞片是以慢煮方式製作的, 肉質很嫩, 很軟熟, 有很香的雞味。吃完晚飯, 店主還送了一客綠茶甜點給我們吃。店主告訴我們要參觀一下他們的廁所🤣,但真的不是說笑,廁所真的要參觀一下! 他們有一個小型室外庭園, 那兒就是廁所的地方。馬桶是日式馬桶 , 廁所竟然還有電視機呢! 這間日式拉麵店很貼心, 廁所裏面還會供應牙線、棉花棒和女士用品, 連垃圾桶

新鮮炸出來的牛蒡脆卜卜, 香脆可口。

吃完晚飯, 店主還送了一客綠茶甜點給我們吃。

店主告訴我們要參觀一下他們的廁所🤣,但真的不是說笑,廁所真的要參觀一下! 他們有一個小型室外庭園, 那兒就是廁所的地方。馬桶是日式馬桶 , 廁所竟然還有電視機呢! 這間日式拉麵店很貼心, 廁所裏面還會供應牙線、棉花棒和女士用品, 連垃圾桶也是自動開合的。
2018-11-17
  • 元祖煎餃子
呢間係食到奢華既拉麵😂😂😎食過咁多間拉麵店 格局都差唔幾 都係open kitchen細細間呢間位於佐敦條小巷角落既拉麵店 絕對係我食過最奢侈😂講緊既係 食物賣相 餐具 食物用料 最誇張係連個廁所🚾 都係一絲不苟全部有用心設計過🤩.雖然是專食拉麵 但佢個鰻魚扒飯是絕對是不容錯過啊🤣🍴活鰻魚扒 蒲燒飯🍴$198超厚身鰻魚 原條攞去蒲燒 中間有足足4cm厚🤤‼️蒲燒就是日式方法 把魚先去骨 淋上佐料直接串上竹籤去燒🤤魚肉咬落超彈牙 外皮燒完都係脆卜卜 😚米飯都有淋上蒲燒汁 用北海道米😯👏🏻絕對極快清碟🙈🍱.可以試埋佢地既京都果酒 日本直送有桃味巨峰味🍑🍇 $68支酒量大約是啤酒咁得3%😏女生都岩飲!.🍴雞白湯拉麵🍴$98白湯完美保留雞汁味 唔人工重要煮到起泡泡 係超班湯底🐥👏🏻鍾意飲開豬骨湯底嘅我 都將湯頭飲到見底‼️ (好⋯飽⋯)湯底唔係大大碗 比豬骨湯稠感覺是因為骨膠原 黏口的🤤雞白肉採用了雞胸用慢煮40分鐘 超shock 嫩口到跟雞脾肉一樣🤩唔好講笑 重有2塊黑豚腩肉同荀 要乜有乜🤠.伴碟是自家炮製的牛蒡🤤 令到成碗拉麵超有日式藝術感🎎🏮本身是脆身的 幾有口感 但我比較喜歡浸淋黎食🙆🏻‍
呢間係食到奢華既拉麵😂😂😎
絕對極快清碟🙈🍱
活鰻魚飯

可以試埋佢地既京都果酒 日本直送
有桃味巨峰味🍑🍇 $68支
酒量大約是啤酒咁得3%😏女生都岩飲!
日本果酒

🍴雞白湯拉麵🍴$98
白湯完美保留雞汁味 唔人工重要煮到起泡泡 係超班湯底🐥👏🏻
鍾意飲開豬骨湯底嘅我 都將湯頭飲到見底‼️ (好⋯飽⋯)
湯底唔係大大碗 比豬骨湯稠
感覺是因為骨膠原 黏口的🤤
雞白肉採用了雞胸用慢煮40分鐘
超shock 嫩口到跟雞脾肉一樣🤩唔好講笑
重有2塊黑豚腩肉同荀 要乜有乜🤠
伴碟是自家炮製的牛蒡🤤 令到成碗拉麵超有日式藝術感🎎🏮
本身是脆身的 幾有口感
但我比較喜歡浸淋黎食🙆🏻‍♀️
雞白湯拉麵

地點:金鶴拉麵 (佐敦)
佐敦九龍佐敦閩街三號地舖
幸福指數:9/10
人均消費:$140-200
2018-11-17 43 浏览
廚師們整整齊齊的制服,有著高雅的裝潢。跟高級壽司店相比,更具華麗的氣派。講的是一間拉麵店。主打白雞湯拉麵和鰻魚飯。赤雞 雞白湯拉麵奶白的湯底,濃稠而不膩,有稔口感,相信餚製了個多小時。牛蒡是即炸的,最好先吃免得過腍不香脆。片片雞肉是採用了日本的赤雞,肉質嫰滑,沒有嚡口感。擺放在碗邊原來是有原機,店員建議不要放入湯內,會影響口感,肉質會變得比較實。果然入口軟腍。蛋亦做得出色,糖芯滿溢,蛋味香濃。小食雞泡魚乾勁惹味丶,掃了醬汁烤得焦香,蘸少許沙律醬和七味粉,好味到停不了口,佐酒一流。

赤雞 雞白湯拉麵

奶白的湯底,濃稠而不膩,有稔口感,相信餚製了個多小時。

牛蒡是即炸的,最好先吃免得過腍不香脆。

蛋亦做得出色,糖芯滿溢,蛋味香濃。

2018-11-16
2018-11-16 101 浏览
拉麵店雖然位置有啲唔就腳,但離佐敦地鐵站其實只不過係十分鐘內既路程~ 係橫街中見到好搶眼既招牌同日本式裝修,就係金鶴拉麵啦!店內既設計比起一般既拉麵店較為舒適,坐得鬆動唔會逼住晒咁~坐係bar枱仲可以睇住師傅炮製拉麵一入到店鋪職員就好快速咁問左我地要熱茶定凍茶,比籃我地擺個人物品,仲同我地介紹有咩好推介,好好服務聽佢講鰻魚係每日即燒,可惜我地去到既時間已經賣晒,下次有機會要再試!最後我地叫左一白一黑拉麵,可以交換食唔同既湯底雞白湯拉麵配料有黑豚,牛蒡,溏心蛋同慢煮赤雞~雞白湯係waiter最推介既湯底,話係用左日本空運既赤雞熬製出黎~食拉麵第一口一定係要先試下個湯底,依個湯底好濃郁!佢並唔係味精湯味,可以食到好濃既雞味,係creamy既感覺唔係好稀既湯~師傅係上菜前會grill下黑豚,所以食落係有陣香氣~雞肉十分嫩滑,唔係鞋sup sup個啲!牛蒡係輕輕炸過,我本身普通牛蒡既味,但炸左食落又幾特別黑蒜醬油湯拉麵配料同雞白湯拉麵大致上一樣,但冇牛蒡~依個拉麵上菜時第一個反應就係:好香啊!淡淡既黑蒜香,令人急不及待要食!飲落去黑蒜味唔係太重,唔會蓋過左其他食材既味道相比起雞白湯依款冇咁特別
店內既設計比起一般既拉麵店較為舒適,坐得鬆動唔會逼住晒咁~
坐係bar枱仲可以睇住師傅炮製拉麵

最後我地叫左一白一黑拉麵,可以交換食唔同既湯底

雞白湯拉麵
配料有黑豚,牛蒡,溏心蛋同慢煮赤雞~
師傅係上菜前會grill下黑豚,所以食落係有陣香氣~
雞肉十分嫩滑,唔係鞋sup sup個啲!
牛蒡係輕輕炸過,我本身普通牛蒡既味,但炸左食落又幾特別

黑蒜醬油湯拉麵
配料同雞白湯拉麵大致上一樣,但冇牛蒡~
飲落去黑蒜味唔係太重,唔會蓋過左其他食材既味道

相比起雞白湯依款冇咁特別,但係都食得出係用心之作~
黑蒜醬油湯拉麵
唔知有冇人同我一樣覺得糖心蛋先係一碗拉麵既精粹!
依度既糖心蛋整得剛剛好,好食

我地仲另外叫左兩款小食,分別係煎餃子同阿古豬燒肉串

餃子皮薄餡靚,肉汁多到漏架!
阿古豬燒肉串食落好似好厚既ham,見到師傅即叫即燒,啲油脂好香!應該好岩配飯haha
沖繩阿古豬燒肉串
新開張既拉麵店帶比人唔少既驚喜,要多多支持!
2018-11-14
沖繩阿古豬燒肉串
係香港搵到一間岩心水既拉麵店真係好難上星期六經過佐敦,見到門口好靚,和風既裝修好吸引再睇睇餐牌,原來係賣雞白湯拉麵同鰻魚飯同鋪名一樣,有隻金鶴做生搭招牌而裡面既裝潢都係和風嫁有一種走高檔路線既感覺侍應安排了我地坐吧枱位仲可以望到師傅煮拉麵吧枱既對面都有一幅好靚既畫成間餐廳都感覺好舒服價錢同坊間一些拉麵店價錢相約不會定價過高👍🏻拉麵湯底基本分別有鹽味、醬油、豬骨濃湯、雞白湯 而坊間什少有雞白湯拉麵留意到店家細心位,照顧每個顧客用餐體驗未見過連濕紙巾個包裝都係日本風同包裝咁靚😍仲要係Made in Japan 真心佩服👍🏻👍🏻雞白湯拉麵黎啦有炸牛蒡條、黑豚、溏芯蛋同慢煮赤雞隻碗都係暖既,呢一點真係要加分。因為好多時出面食既拉麵,隻碗凍,影響了拉麵口感店員提醒牛蒡不用浸湯食先說湯底,味道唔會過咸,帶小小杰既乳白底湯,有濃濃既雞味,不禁飲多幾口,飲完仲要唔口渴。相信湯底唔係味精湯底炸牛蒡脆及薄,帶微甘味,感覺幾新鮮黑豚肥瘦均勻,肉香而且保留肉汁令人驚喜的係慢煮雞肉未試過慢煮雞,口感真係好好,非常嫩滑有一刻懷疑緊自己唔係食緊雞面條幼度合適,硬度亦拿捏得不錯除了雞白湯,仲有鰻魚飯店員介紹他們家是採
係香港搵到一間岩心水既拉麵店真係好難

上星期六經過佐敦,見到門口好靚,和風既裝修好吸引
再睇睇餐牌,原來係賣雞白湯拉麵同鰻魚飯

同鋪名一樣,有隻金鶴做生搭招牌
而裡面既裝潢都係和風嫁
有一種走高檔路線既感覺

侍應安排了我地坐吧枱位
仲可以望到師傅煮拉麵

吧枱既對面都有一幅好靚既畫
成間餐廳都感覺好舒服

價錢同坊間一些拉麵店價錢相約不會定價過高👍🏻

拉麵湯底基本分別有鹽味、醬油、豬骨濃湯、雞白湯
而坊間什少有雞白湯拉麵

留意到店家細心位,照顧每個顧客用餐體驗
未見過連濕紙巾個包裝都係日本風同包裝咁靚😍
仲要係Made in Japan 真心佩服👍🏻👍🏻

雞白湯拉麵黎啦
有炸牛蒡條、黑豚、溏芯蛋同慢煮赤雞
店員提醒牛蒡不用浸湯食
相信湯底唔係味精湯底

炸牛蒡脆及薄,帶微甘味,感覺幾新鮮
黑豚肥瘦均勻,肉香而且保留肉汁
令人驚喜的係慢煮雞肉

未試過慢煮雞,口感真係好好,非常嫩滑
有一刻懷疑緊自己唔係食緊雞
面條幼度合適,硬度亦拿捏得不錯

除了雞白湯,仲有鰻魚飯
店員介紹他們家是採用台灣頂級鰻魚
每條只能做4份鰻魚飯。
所以我都有小小期待呢個鰻魚飯
未食得住就留意下師傅點煮
見到佢蒸、烤再上色
條鰻魚好厚肉👍🏻 唔係一般餐廳既鰻魚,買一些預先整好既鰻魚返黎
店家仲要烤到鰻魚表面焦香😍😍 真心推介

• 活鰻蒲燒飯
2018-11-13 108 浏览
今日專登同男朋友黎到佐敦一間拉麵店,店鋪位於一條偏僻既小巷,店內卻有數之不盡既美食,依間拉麵店就係金鶴拉麵。店內的裝潢設計很有日式風味,店員亦非常貼心有禮,幫我地將背囊放好,有熱茶和冷茶任君選擇,每個座位都提供濕紙巾抹手,非常全面,我地既位置剛好可以看到師傅的烹調功架,真係大飽眼福。我地叫左非常出名的雞白湯拉麵,拉麵主要係由黑豚、牛蒡、溏心蛋和慢煮赤雞合製而成,牛蒡高高在上,保持脆脆的口感,兩片慢煮赤雞放左碗邊,避免雞湯浸軟,黑豚和溏心蛋配合上蔥花置中,麵條較為粗身,最底部則有香濃鮮甜的雞湯,仿似一件藝術品。這個雞白湯拉麵非常非常好吃,我把湯都全部喝光,這個拉麵真的非常出色,值得一讚。 元祖煎餃子,皮薄餡靚。燒雞泡魚乾,配合沙律醬一流。日本明太子雞翼,少骨多肉多明太子。沖繩阿古豬燒肉串,脂肪分佈平均。

雞白湯拉麵

元祖煎餃子,皮薄餡靚。
元祖煎餃子

燒雞泡魚乾,配合沙律醬一流。
燒雞泡魚乾

日本明太子雞翼,少骨多肉多明太子。
日本明太子雞翼

沖繩阿古豬燒肉串,脂肪分佈平均。
燒雞泡魚乾
2018-11-13 571 浏览
同老公係寶靈街買完野就入左黎呢到食野,呢到環境真係一流,時尚得黎又有氣派,仲有個開放式廚房,無論客人坐係邊個位置都可以望住d師傅煮調整麵,真係跟足日本🇯🇵既拉麵店我地選擇左坐係吧台位置,可以觀賞得更為清晰haha之後點左碗呢到最出名既雞白湯拉麵&一碗黑豚雞白湯拉麵🍜及一份燒雞泡魚乾!!仲有手工啤酒提供$68一支有不同口味首先黎到既係燒雞泡魚乾,同出面食既都差不多,入口熱辣辣雞白湯拉麵$98黑豚雞白湯拉麵$98主角終於出場啦賣相一流側邊放置左數條炸好左既牛蒡係到,令到成碗拉麵好有藝術感,牛蒡食落去口感都幾特別。再黎就係要試下佢個雞白湯湯底啦,聽聞要煲呢個湯底工序都幾繁複下,所以唔係個個都肯去做,又要選用日本優質赤雞黎到整,真係少d心思都唔得!!個湯飲落確實同我地出面食開既好唔同,味會較淡一點,但飲得出唔會有太多既味精係到,唔需要飲完個湯再要去飲大量既水去止口喝麵質食落亦唔錯係彈牙既食飽飽去埋廁所先走人,入到黎真係十分驚訝,真係估唔到一間拉麵店個廁所係會整到咁靚羅,去廁所仲有電視睇埋,真係夠晒貼心不得了!!
我地選擇左坐係吧台位置,可以觀賞得更為清晰haha

仲有手工啤酒提供$68一支有不同口味

首先黎到既係燒雞泡魚乾,同出面食既都差不多,入口熱辣辣

雞白湯拉麵$98

黑豚雞白湯拉麵$98
主角終於出場啦
麵質食落亦唔錯係彈牙既

不得了!!
2018-11-11
2018-11-12 41 浏览
一入餐廳,裝修精緻,好似去咗日本咁,好有feel!心情即時大增😍😍😍今晚坐在吧枱看見廚房,有多個計時器計算食物製作的時間及湯底用Blender打滑,令湯入口更加幼滑。感受到師傅製作拉麵時的用心👍🏻👍🏻過程實在講究!一絲不苟!店員也會細心講解食物款式!《赤雞·雞白湯拉麵🍜$98》賣相滿分!擺設用心!牛蒡炸成一團好有趣,湯不油膩而香甜。碗邊有慢煮雞肉,店員溫馨提示雞肉不用浸湯,否則肉會變”鞋”。一入口果然係啱啱好,好嫩滑🤩🤩《黑蒜·醬油湯拉麵🍜$98》一上枱已經聞到香味四溢,味道濃郁得來唔會太重口味!食完不用狂飲水😍😍☺️唔似日本傳統嘅湯底好濃,食完之後要飲好多水!另外叫咗個《元袓煎餃子🥟$33》同《唐揚炸赤雞🍗$33》入口都係好有驚喜!讚喔👍🏻臨走嗰陣去個洗手間🚾,估唔到佢哋連洗手間都咁講究😳入邊有個大電視📺,同埋有提供牙刷牙膏漱口杯及一些衛生用品,實在好貼心喔!💕最後佢嘅價錢幾抵食!仲要冇加一!極度推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️!

店員也會細心講解食物款式!

2018-11-10
2018-11-11 55 浏览
This ramen shop has opened for a couple of months and everytime i walked past while going home, i was attracted by its posh decor outside and was tempted to try it. Since my wife was busy today, i took this opportunity to have lunch there. Kane Tsuru Ramen was located beside Kwun Chung market, near Austin MTR.Even though they specialized in ramen, they served eel rice, light snacks and drinks as well. Grilled gyoza - The skin was very thin and soft, yet it was slightly crispy. It was juicy insid

Grilled gyoza - The skin was very thin and soft, yet it was slightly crispy. It was juicy inside and the soy sauce helped to enhance the taste.

Eel rice - The waiter specially recommended this dish even though it was a ramen shop. The rice was from Hokkaido and the eel was imported from A grade Taiwanese. Rice was fragrant and chewy and eel was marinated till very juicy and the meat was very chewy and smooth. Soup was sweet and clear as well.

Matcha mochi - It was slightly cool and was chewy and soft as well. It has strong matcha taste too.