2018-12-02 31 浏览
A ramen fan, a new ramen shop has caught my eye. This is 金鶴拉麵 (English name: Kane Tsuru Ramen). What they serve is chicken broth based ramen. Now, there are already two other chicken based broth ramen shop in Hong Kong (Torihana Tei and Zagin Soba). Both very good and one of my favorite ramen shops, so I was curious to try this one.金鶴拉麵 is located in Jordan. A small shop with a drawing of a crane on the window. Inside was a your typical ramen shop but a bit more chic with very comfortable cushio

金鶴拉麵 is located in Jordan. A small shop with a drawing of a crane on the window. Inside was a your typical ramen shop but a bit more chic with very comfortable cushioned seats.

Menu is in  Chinese only but they have photos of all their food. They not only serve chicken base broth ramen but eel rice and curry rice as well. A bowl of ramen costs $98 (a price that is far cheaper than Zagin Soba) and you can choose between just chicken, just pork or both.

As we were there during lunch, they also offer spicy, shio and shoyo ramen.

Boyfriend and I shared a plate of fried chicken ($33). These were good. Meat was juicy though one piece was a bit undercooked. A bit of salt was provided for flavor.  Though not really needed as the coating was well seasoned.

Boyfriend had the chicken broth ramen with both chicken and pork ($98). For those that have been to Zagin Soba, it looks quite similar. They also have the same deep fried burdock. The difference here is that you get a choice of pork or chicken or both. The chicken meat here is slow cooked and a thicker slice than Zagin Soba's. Zagin Soba, I found their chicken to be thinly sliced to almost appear like ham. This place was a thick slice and very moist. You could actually taste the chicken meat more profoundly. The pork was good with a decent fat to meat ratio. The burdock was crispy and had a slight bitter taste. The broth was sweeter than Zagin Soba's and they provide a whole lot more broth. The egg was excellent. Yolk was runny but not too runny. It was lightly flavored. There was some bamboo shoots found in the bowl as well.

I had the tsukemen ramen ($138).

When this was placed before me, the smell of the chicken broth was even more pronounced as it was more concentrated.

The ramen was the thick kind (just as the broth version). Chewy and smooth. However, portion size was a lot. It seemed never ending.

It included a whole egg, two pieces of chicken and two pieces of pork.

After you finish this, you ask for a clear dashi broth to dilute the chicken broth to drink it up. After doing this, it tasted just like the broth my boyfriend had.

A welcome addition to the Hong Kong ramen scene.  Portions were generous. Would return again if in the Jordan area.
2018-11-29
2018-11-30 31 浏览
上次同朋友喺佐敦閔街飯聚,意外發現呢間金鶴拉麵(因為排晒長龍),揾過資料後,發現餐廳主打雞白湯拉麵,同鰻魚飯。平時豚骨湯,醬油湯,黑蒜湯,今晚就等我試吓雞白湯嘅美味。同預計一樣要等大約15分鐘先有位,侍應安排 吧枱比我哋,可以欣賞到師傅煮麵時嘅風範。我們點咗碗雞白湯•拉麵--因為想試招牌慢煮赤雞,但個人食拉麵又唔可以無叉燒,首先麵方面比普遍食到嘅較粗,所以咬感也更豐富,賣相十分吸引嘅原來係炸牛蒡,員工上菜時細心解釋,要先食脆牛蒡,以免牛蒡泡在湯中影響口感,另外慢煮赤雞,雖然係雞胸部分,但已慢煮方法炮製令雞肉十級嫩滑,簡單嘅胡椒鹽調味已經足夠。溏心蛋流質感高,味道唔太咸配上濃厚幼滑嘅雞白湯(十級雞味)大滿足。而另一份就點咗沾麵,大至上同湯麵差唔多,只係湯另外裝,令客人可以享用沾麵嘅食法,但有點失望係揾資料時見到沾麵嘅湯係有用火座熱,但我嗰份無。最後甜品係抹茶軟凍,淡淡抹茶粉沾滿軟凍上,冰涼口感Q口感覺特別。

平時豚骨湯,醬油湯,黑蒜湯,今晚就等我試吓雞白湯嘅美味。

無論拉麵,壽司,刺身懷石料等等我都好鍾意今晚就捐窿捐罅帶大家去食日本拉麵裝潢好有日本風味壁畫同裝飾都好精緻服務員態度亦都十分殷勤會幫你拉櫈,幫你用個竹籃裝起個人物品然後就問你需要熱定凍茶,幾細心上至筷子下至濕紙巾明顯都用日本貨,一絲不苟重點洗手間豪華過 5 starts Hotel有電視、日本廁版、仲有各種個人用品 (牙刷,牙線等)餐牌上拉麵嘅選擇唔多,其實真正嘅美食專注做幾款拉麵就已經足夠,唔使太花巧服務員會好細心講解食物亦會為你作出介紹當中嘅活鰻。蒲燒飯用上新鮮鰻魚係店內自家慢燒1條大概只可以做出4份黑蒜。醬油湯拉麵湯底比起出面嘅拉麵湯底較為清一啲黑蒜嘅味亦都唔會好搶淡淡的幾特別黑豚叉燒肥瘦均勻,入口即溶白雞湯。拉麵街外嘅拉麵嘅湯底一般都係豬骨湯底,但今晚食嗰個係雞肉湯底同樣地湯底嘅味道清清淡淡,滲透著絲絲嘅雞香味要特別提嘅就係兩塊慢煮嘅雞肉,看似白雪雪的,口感十分特別雞肉好爽口彈牙,未試過食雞肉會有呢種口感,值得一試上面鋪滿新鮮即炸牛蒡,薄薄脆脆的,入口有種輕輕嘅苦澀味元祖。煎餃子總括嚟講呢一間都算係隱世拉麵, 因為位置比較隔涉,但係依然好值得去試下全店只有24個座位最好先致電留
無論拉麵,壽司刺身懷石料等等我都好鍾意
今晚就捐窿捐罅帶大家去食日本拉麵

裝潢好有日本風味壁畫同裝飾都好精緻

服務員態度亦都十分殷勤會幫你拉櫈,幫你用個竹籃裝起個人物品
然後就問你需要熱定凍茶,幾細心

上至筷子下至濕紙巾明顯都用日本貨,一絲不苟

重點洗手間豪華過 5 starts Hotel
有電視、日本廁版、仲有各種個人用品 (牙刷,牙線等)

餐牌上拉麵嘅選擇唔多,其實真正嘅美食
專注做幾款拉麵就已經足夠,唔使太花巧
服務員會好細心講解食物亦會為你作出介紹
當中嘅活鰻。蒲燒飯用上新鮮鰻魚
係店內自家慢燒1條大概只可以做出4份

黑蒜。醬油湯拉麵
湯底比起出面嘅拉麵湯底較為清一啲
黑蒜嘅味亦都唔會好搶淡淡的幾特別
黑豚叉燒肥瘦均勻,入口即溶

白雞湯。拉麵

街外嘅拉麵嘅湯底一般都係豬骨湯底,但今晚食嗰個係雞肉湯底
同樣地湯底嘅味道清清淡淡,滲透著絲絲嘅雞香味
要特別提嘅就係兩塊慢煮嘅雞肉,看似白雪雪的,口感十分特別
雞肉好爽口彈牙,未試過食雞肉會有呢種口感,值得一試

上面鋪滿新鮮即炸牛蒡,薄薄脆脆的,入口有種輕輕嘅苦澀味

元祖。煎餃子

全店只有24個座位最好先致電留座
2018-11-29 162 浏览
金鶴拉麵,聽朋友推介左好耐, 終於約成來食晚飯。餐牌簡潔,好快立定心腸, 我地點一個雞白湯拉麵和活鰻蒲燒飯。餐廳走高雅路線, 和朋友食飯傾計, 望住開放式廚房師傅準備食物, 十分有格調!食物稍等一陣送到, 先是雞白湯拉麵, 一碗面有齊炸牛蒡,黑豚肉, 溏心蛋和慢煮赤雞, 超級精緻, 雞白湯, 濃厚而不膩, 慢煮雞肉肉質細嫩, 溏心蛋味道豐富, 整體心機十足!鰻魚飯,巨型厚切鰻魚經過慢烤, 皮脆肉香,配上經過調配的醬汁,鰻魚和飯香互相配合, 越食越滋味!整體金鶴拉麵,出品質素優質, 喜歡拉麵和鰻魚飯的你一定要來!

餐廳走高雅路線, 和朋友食飯傾計, 望
住開放式廚房師傅準備食物, 十分有格調!

活鰻蒲燒飯
2018-11-15
活鰻蒲燒飯
2018-11-29 32 浏览
經朋友介紹之下、試下這主打雞白湯拉麵的食店.這食店離mtr 5 min 十分方便.佈置十分有特色.有日式風情.主打雞白湯的.下載app ,還有支裝汽水送添、一定要download.lunch 點拉麵可加28元跟小食的.雞白湯十分濃厚,同一般的拉麵不同一d都不咸,並沒有味精,可當湯飲、做拉麵一流,令我倆十分滿意.雞肉又十分有水準,是滑身的.餃子足料.明太子雞翼夠香口,好味道.最特別連洗手間又裝修成日式格局、大家來食下雞白拉麵.
經朋友介紹之下、試下這主打雞白湯拉麵的食店.
這食店離mtr 5 min 十分方便.
佈置十分有特色.有日式風情.
主打雞白湯的.
下載app ,還有支裝汽水送添、一定要download.
lunch 點拉麵可加28元跟小食的.
雞肉又十分有水準,是滑身的.
餃子足料.
明太子雞翼夠香口,好味道.
最特別連洗手間又裝修成日式格局、大家來食下雞白拉麵.
2018-11-28 2875 浏览
用「完美」來形容這碗拉麵,一點也沒有過份。因為當我坐在吧枱看著師傅如何用心去泡製這碗拉麵,令我打從心底欣賞到這碗麵的製作心思和細節,拉麵從外觀以至內涵同樣出色和美味。除了食物的細緻值得欣賞外,餐廳的用了美國NSF 認證的濾水器,令食客食得更安心。室內設計也極具日本風格,店內除了有吧枱設置,亦有適合二至六人的餐座。最特別的是通過一扇玻璃門,會看到一道和式石春路,原來這是一條通往洗手間的通道,和風的設計令你尤如置身在一個日式家庭的小庭園。1️⃣雞白湯.拉麵($98)👍👍👍👍👍吃日式拉麵,湯底當然是其靈魂所在,其湯底是用了中式熬湯的技巧泡製。從視覺上看,奶白色的雞白湯已相當吸引,再用鼻子一索,清香撲鼻的香氣已令我禁不著先喝一口湯。湯底鮮甜原味,一點也不肥膩,跟豬骨湯底的拉麵有著截然不同的口味。拉麵配料有黑豚、牛蒡、溏芯蛋和慢煮赤雞。雞肉用了慢煮的方式處理,所以非常幼嫩,老闆還提醒不要把雞肉浸入熱湯內而影響其嫩滑口感。黑豚肉切成薄片,師傅會先用火炙微燒豚肉的表面才放在碗內,令味道有點焦香,亦令肥肉部分更加甘香。麵條煙靱有彈性,流心蛋當然是流心,入口順滑。最後不可不提,就是那些炸至金黃色的薄脆牛蒡,

1️⃣雞白湯.拉麵($98)
👍👍👍👍👍
雞白湯.拉麵

拉麵配料有黑豚、牛蒡、溏芯蛋和慢煮赤雞。
麵條煙靱有彈性,流心蛋當然是流心,入口順滑。
最後不可不提,就是那些炸至金黃色的薄脆牛蒡,入口香脆可口,就算平時不太喜歡吃牛蒡的朋友,吃過之後,都會對這種健康的食物另眼相看。
雞白湯.拉麵

2️⃣雞白湯.沾麵($138)
👍👍👍👍👍
雞白湯.沾麵

沾麵分為兩部份,湯和拉麵。
雞白湯.沾麵

湯放在一個小小的火爐上,讓湯保持一定的溫度,湯底比起湯拉麵更濃厚,味道亦更濃縮,每口都散發著濃濃的雞湯味。
沾麵的麵條比湯麵的粗,原因是更容易令麵條掛湯,由於麵條較粗身,所以更具嚼勁和彈性。
配料同樣慢煮赤雞、炙燒黑豚和半隻流心蛋。
雞白湯.沾麵

最後吃完麵,剩下來的雞湯,可以加入魚介高湯拌勻來飲。一般的麵店會把高湯放入一個保溫壼內,但這𥚃卻不同,當客人要加湯時,師傅會即時加熱高湯並倒入一個小壼內,所以高湯是非常熱的。魚介高湯加入了香濃的雞湯,味道是非常清甜,是令你一口湯也不會流低在碗內。
雞白湯.沾麵

3️⃣煎日式餃子($33)
👍👍👍👍
煎日式餃子

餃子煎至外皮微焦,外皮有點脆但仍帶點煙靱,跟黑醋同吃,味道很夾,是一個不錯的小吃。

4️⃣抹茶軟凍($33)
👍👍👍👍
抹茶軟凍

最後還吃一個小甜點,日式的抹茶軟凍,帶點苦澀的抹茶粉跟甜甜的軟凍帶出甜與苦的美味關係。

門面

內部環境

餐牌
2018-11-27
煎日式餃子
抹茶軟凍
2018-11-28 25 浏览
講起食拉麵除咗傳統嘅豬骨湯之外,近排新興雞白湯拉麵今次就去咗呢間係佐敦新開嘅金鶴拉麵,之前上網睇到已經覺得好正,所以就同朋友去試吓啦餐廳新裝修好靚好乾淨同其他拉麵店一樣都係有吧枱,可以望住師傅一路整店員亦都好熱情咁同我地介紹,黎呢度就係為左個雞白湯拉麵所以就同朋友一人一個啦,睇到師傅即刻整,由煮麵到個湯底同配料都好用心,啲器材亦都好新淨,未食已經感覺良好個面嚟到,濃濃嘅雞白湯搞到起晒泡,陪埋岩岩炸好嘅牛蒡,飲落去嗰陣香嘅雞湯味真係超正,但係又完全唔會覺得咸,拉面連埋啲湯一齊食真係超夾,而且仲有啲洋蔥加埋一齊食都唔錯佢嘅肉有豬同雞,應該係個慢煮嘅,所以食落勁滑叫咗一支汽水,驚喜嘅係竟然跟一個好靚嘅櫻花杯一齊上,飲落都好飲啲仲叫左個炸雞,都係岩岩炸起,皮薄啲雞又夠滑,估唔到拉麵店啲熟食都做得好好總括講呢度新裝修地方靚,店員服務都好好而且嘢食味道正,價錢亦都唔貴,絕對會為左個面再嚟
講起食拉麵除咗傳統嘅豬骨湯之外,近排新興雞白湯拉麵

餐廳新裝修好靚好乾淨
同其他拉麵店一樣都係有吧枱,可以望住師傅一路整
店員亦都好熱情咁同我地介紹,黎呢度就係為左個雞白湯拉麵

佢嘅肉有豬同雞,應該係個慢煮嘅,所以食落勁滑

2018-11-06
2018-11-27 34 浏览
拉麵是一種速食文化,一般是快來、快食、快走,大部分拉麵店都地方狹窄或是節奏急速,想慢慢享受一碗高質而美味的拉麵是非常困難。而金鶴是以居酒屋的形式並主力香港少有的雞白湯拉麵。餐廳環境高尚但舒適,下班去感覺特別放鬆,而且乾淨衛生,店員亦有主動性,友善地介紹餐牌上的食物並介紹食法。既然餐廳主打雞白湯拉麵所以我便點了一碗《雞白湯拉麵 $98》聽落以為湯雞湯好普通但其實雞白湯是拉麵湯底當中成本最高的因為材料處理過程繁複容易損壞的材料所以很少人願意做這款湯底。。食完後覺得湯雞湯底味道不會像一般拉麵湯底那麼咸,不油膩亦不令人口渴。《元祖 煎餃子 $33》亦不錯,皮薄多肉汁,不會是熱氣的脆底。

而金鶴是以居酒屋的形式並主力香港少有的雞白湯拉麵。

既然餐廳主打雞白湯拉麵
所以我便點了一碗《雞白湯拉麵 $98》

聽落以為湯雞湯好普通
但其實雞白湯是拉麵湯底當中成本最高的
因為材料處理過程繁複
容易損壞的材料
所以很少人願意做這款湯底。。

2018-11-25
2018-11-25 53 浏览
我實在太鍾意食鰻魚飯喇每次係網上見有人介紹,我都要即刻去品嚐由外到內,裝修都充滿和風餐廳太多人啦,被安排坐係吧檯坐吧檯都幾好可以睇住師傅忙碌的表現,所有的製作過程都盡入眼簾雞白湯·拉麵雞肉係用慢煮整的,師傅話雞肉盡量不要浸湯食,因為湯既熱力會令雞肉變鞋我食左一舊(因為呢碗麵係我朋友點的)肉質真係好soft我特別欣賞個湯,好雪白,好濃既雞湯而且仲要唔油膩活鰻·蒲燒飯 呢個就係我特登為佢而黎的鰻魚肉質好厚好有彈牙性呀富有口感自家製既蒲燒醬汁鎖住左係鰻魚內一咬開,肉質就慢慢滲出黎,連埋珍珠米一齊食最正
我實在太鍾意食鰻魚飯喇
每次係網上見有人介紹,我都要即刻去品嚐
由外到內,裝修都充滿和風

餐廳太多人啦,被安排坐係吧檯
坐吧檯都幾好
可以睇住師傅忙碌的表現,所有的製作過程都盡入眼簾

雞白湯·拉麵
我食左一舊(因為呢碗麵係我朋友點的
)肉質真係好soft
我特別欣賞個湯,好雪白,好濃既雞湯
而且仲要唔油膩

活鰻·蒲燒飯
呢個就係我特登為佢而黎的

鰻魚肉質好厚好有彈牙性呀
富有口感
自家製既蒲燒醬汁鎖住左係鰻魚內
一咬開,肉質就慢慢滲出黎,連埋珍珠米一齊食最正
2018-11-24
午餐
2018-11-25 300 浏览
剛剛去完日本睇紅葉, 回到香港心思思又想吃拉麵, 朋友住佐敦, 她通知我附近有間新開日式拉麵店.  金鶴拉麵,  朋友話店名用了 "金鶴",  因為主打食材是雞,  門面高雅大方,  好格調.金鶴飛翔, 意景好美, 我看一眼便給迷住了!入門即見日本潮流積目, Bearbrick Figure 手提雙尖竹筷, 有題示嗎 ?  好期待……..?大型開放式廚房, 乾淨整潔, 大家吃得放心.  師傅工作認真, 相信慢工出細貨.我個人比較要求高, 怕嘈雜, 又怕坐得侷促, 對一般日式餐廳迫迫夾夾, 有點抗距.  這裡座位闊落, 裝飾有品味, 內藏古典日本風格畫, 好典雅, 好欣賞.  餐牌製作也別具心思.  朋友喜歡 黑豚, 雞白湯拉麵. 也有活鰻, 蒲燒飯.拉麵選擇不多, 我好想食 雞白湯沾麵.    結果我們點了兩個麵, 大家 share.特別一題, 這裡不設自助点餐紙, 不須自己寫拉麵及配料喜好, 店員会替你安排, 服務好. 飲杯熱熱的綠茶,  朋友點的 黑豚, 雞白湯拉麵, 送到了.拉麵大大碗, 熱熱的上檯, 氣味, 觀感也不錯.    連濕水抹手紙及筷子套圖案也很  colorful.
金鶴飛翔, 意景好美, 我看一眼便給迷住了!
……..?
內藏古典日本風格畫, 好典雅, 好欣賞.
  餐牌製作也別具心思.  朋友喜歡 黑豚, 雞白湯拉麵.
也有活鰻, 蒲燒飯.
炸牛蒡條, 雞塊, 豚肉, 溏心蛋, 蔥, 麵條, 乳白色的雞白湯, 組合好美, 一看令人有食的衝動.
炸牛蒡條, 好好食.
秘製慢煮的白雞肉, 肉質好稔軟, 細滑,  好滿意,
麵條粗身, 軟硬適中, 口感十分好.
豚肉已經火炙過, 肉質爽, 香口不油膩.   湯暖暖的充滿雞味.

小食, 元祖煎餃子
外皮不厚而內餡豐富, 有鮮美豬肉碎.  餃子煎得剛剛好.
 沾上餃子醬汁, 味度適中!
雞白湯沾麵
雞白湯置於小爐上加熱,  拉麵條, 白雞肉, 豚肉, 溏心蛋, 洋蔥和 木耳都以冷盤形式, 放在碗內上檯.
白雞肉, 黑豚肉和溏心蛋,  基本上跟雞白湯拉麵, 食材相同,  美味相約.   只是拉麵條比較粗身, 容易掛湯,  拉麵條經過冷河, 麵條變得爽口, 更緊实彈牙, 雞白湯含 濃郁雞味, yummy!
將拉麵條浸入雞湯內, 拉麵吸入雞湯精華, 絕对好食.

蠟燭爐火熱力不算強, 幸好店員好細心, 有加熱及加湯服務,  新加的是雞清湯, 剩餘的麵條浸入雞清湯, 入口沒有那雞白湯濃, 叧有淡淡的純雞清湯味, 也不錯.
湯加熱後, 這時又可繼續吃.
須是拉麵店, 也送上甜點, 抹茶嗜喱. 味道不太甜.  食甜品時,  店員話雙尖竹筷, 方便一邊食鹹, 用另一邊食甜.  餐廳服務真貼心.

結帳後, 朋友去了洗手間, 才發現此餐廳对客人很好, 先經過小庭園,
洗手間供應牙線, 女士用品,  內置電視,  日式 設計馬桶, 自動開合垃圾桶. 好衛生清潔,  整体而言, 此店格調與别不同, 我們都会推介.
  • 雞白湯沾麵
  • 元祖煎餃子
  • 黑豚
  • 雞白湯拉麵
2018-11-25 145 浏览
平時久不久都會經過閔街,那裡行人不多,如果不是去旁邊的球場,常人基本上不會走到這條街。所以閔街都只有幾間舊式食品店,但早前經過見到金鶴還在裝修,當時只見到門面走高檔路線,還驚奇說莫非這裡要開一間鮨店乎?想不到最後是一間拉麵店。但最意想不到是,位處閔街的金鶴食客卻出奇地多,每次經過都見到店內有不少食客,好奇心驅使下就找一個周末來試試。***************金鶴店面不大,普通餐桌加吧枱位總共可容納二十多人。坐吧枱可以看到師傅怎樣煮麵。金鶴的菜單選擇不算很多,主要以拉麵為主,但亦有沾麵、鰻魚飯、小吃和數款酒品。日本美人梅酒-300ml($88)金鶴沒有無酒精飲料,只有四款日本酒,其中有兩款同一牌子的酒在759有售,而這款則在出面的超市未見過,所以就試試這款梅酒。梅酒很甜很易入口,酒味不重,幾好飲。雞白湯.沾麵($138)沾麵的湯跟拉麵一樣同樣是雞白湯,但質地較濃稠,有點像忌廉湯。拉麵上各有豚肉和赤雞兩件,另有半隻半熟蛋。第一次食沾麵,食時才把麵沾上雞白濃,雞白湯非常濃厚,沾麵口感比平時的拉麵彈口得多,雞白湯因為夠濃稠,所以掛麵能力亦一流。半熟蛋生熟程度剛剛好,中間質地像吃啫哩,還帶點

***************

金鶴店面不大,普通餐桌加吧枱位總共可容納二十多人。

坐吧枱可以看到師傅怎樣煮麵。

雞白湯.沾麵

日本美人梅酒-300ml($88)

梅酒很甜很易入口,酒味不重,幾好飲。
日本美人梅酒-300ml

雞白湯.沾麵($138)

雞白湯.沾麵

半熟蛋生熟程度剛剛好,中間質地像吃啫哩,還帶點蛋汁。

雞白湯.沾麵

豚肉約掌心大小,肥瘦適中,幾滑幾軟腍。
雞白湯.沾麵

赤雞是來自日本,侍應介紹時說不用沾白雞湯,以免太熟影響滑度。赤雞入口微暖,比平時不同製法的雞確實都要嫩滑。

吃完沾麵可以著侍應取一小瓶高湯,加在雞白湯內喝,不過個人就覺得加了高湯後的雞白湯味道變得太淡,還是空口喝較美味。
雞白湯.沾麵

日本明太子雞翼($48)

明太子雞翼一份有兩隻,裡面釀滿明太子,鼓鼓的。
日本明太子雞翼

雞翼煎得夠乾身,不會過油,明太子帶點鹹香很惹味。
日本明太子雞翼

之前在開飯網已經見到這裡的洗手間很豪華,所以食完臨埋單都要幫趁下,因為空氣對流問題費了不少勁才能打開食店通往洗手間的門,鵝蛋石地上鋪上灰黑色的地磚,眼前有如走入一個日本庭園一樣。

電動馬桶不算驚奇,雖然拉麵店都是第一次見,但鮨店內都見過,但想不到馬桶前還有一台電視,還在播放Bigbang呢!

連馬桶旁的垃圾桶也是電動。

洗手枱上有棉花棒、牙縫刷、牙刷、紙杯和衛生巾,也太貼心了吧?!

總結,沾麵麵質夠彈,雞白湯也夠濃厚,非常出色,侍應服務體貼有禮,店面雖小,但看得出店家盡量在有限空間滿足食客各項需要,非常貼心,定價雖然比一般拉麵店略高,但整體交足功課,絕對值得一試。
日本美人梅酒-300ml
日本明太子雞翼
佐敦 金鶴拉麵💕優質服務態度, 主動推薦店內招牌食品😊💕 碎花濕紙巾🌷不含酒精成分,可以抹臉或者抹手🙂🙂🙂💕 店內隱藏著一個日式小庭園, 猶如置身於日本😍😍😍 🌟雞白湯拉麵 🐣 $98💕配料非常豐富, 有齊炸牛蒡,炙燒黑豚🐽慢煮赤雞肉🐥 溏心蛋🍳💕 師傅首先將雞白湯湯底打成泡沫, 濃稠而不油膩, 飲落唔會過鹹, 絕對唔需要瘋狂咁飲水😃😃😃💕 慢煮赤雞肉夠曬厚切, 而且好滑嫩😊😊😊🌟 日式炸赤雞肉$33
佐敦 金鶴拉麵

💕優質服務態度, 主動推薦店內招牌食品😊
💕 碎花濕紙巾🌷不含酒精成分,可以抹臉或者抹手🙂🙂🙂

💕 店內隱藏著一個日式小庭園, 猶如置身於日本😍😍😍
🌟雞白湯拉麵 🐣 $98

💕 慢煮赤雞肉夠曬厚切, 而且好滑嫩😊😊😊
🌟 日式炸赤雞肉$33

2018-11-23 37 浏览
位於好隱蔽的地方,佐敦的一條小街。通常係咁嘅地方都有隱世美食。整體感覺好高檔,design 以黑色為主,連餐牌都好有性格: 黑色背景,全頁得一張拉麵相。一入到去,遠睇我以為包濕紙巾是雪條...我叫了一碗全雞的拉麵,碗麵好有藝術感 which usually 得高級餐廳先咁做。佢放左啲炸牛蒡,令碗麵有雕塑的立體感;啲湯佢發起左少少泡,令啲拉麵望落有啲層次感。牛蒡是好脆好香,有不失原有的小小苦味。湯比較濃杰,食唔出係咩食,但同拉麵好夾。我另外叫左個水果酒,清新的水果味,不是太有酒精。

一入到去,遠睇我以為包濕紙巾是雪條...

我另外叫左個水果酒,清新的水果味,不是太有酒精。
2018-11-23
2018-11-21 164 浏览
雞湯拉麵在香港比較少有,找到這間食評也不錯的來一試。首先要讚一讚門口超華麗超美的。室內一樣很有格調,就像去了日本一些隱世特色小店一樣,環境和燈光都很舒服,又要讚一讚連洗手間都裝修得很舒適,像小庭園一樣走幾步路再到達的,很有日本風格!安頓了就點餐了。雞白湯拉麵,整個奶白色的湯底真的很吸引,有一點點稠度,好處是不會很快就涼掉即使食到最尾湯仍然會出煙的。湯很清香,雞湯的優點是香甜而不會膩,即使吃完整碗幸福感是不會減底,另外牛蒡炸成這樣是第一次食到,但原來是如此好食,很甜!溏心蛋又是超甜超香,是日本的雞蛋和剛好溫度煮出來才會有的味道。慢煮赤雞只是說是滑到不知怎樣形容,很特別!黑豚肥瘦度剛好,加上雞湯一起好食!整碗拉麵的材料都很用心,很滿意!見到師傅把新鮮的鰻魚去骨再去燒,如此有心機和新鮮二話不說就點這個鰻魚飯。結果沒有令我失望,很久沒食到新鮮鰻魚的彈牙感,而且燒得香脆,大部分骨都沒有可以食的放心,現在看照片又想食了。厚厚的炭燒鰻魚肉淋上燒汁和珍珠米真的令人欲擺不能。日本明太子雞翼、明太子把雞翼填得滿滿,微微辣的明太子令雞翼更惹味,好好食!男朋友有叫了日本啤酒,我並沒有試但他喝得很滋味應該亦很喜
雞湯拉麵在香港比較少有,找到這間食評也不錯的來一試。

首先要讚一讚門口超華麗超美的。

安頓了就點餐了。

慢煮赤雞只是說是滑到不知怎樣形容,很特別!
黑豚肥瘦度剛好,加上雞湯一起好食!
整碗拉麵的材料都很用心,很滿意!

厚厚的炭燒鰻魚肉淋上燒汁和珍珠米真的令人欲擺不能。

男朋友有叫了日本啤酒,我並沒有試但他喝得很滋味應該亦很喜歡。

超正的日本餐廳,下次會帶喜歡拉麵的朋友再來。
  • 雞白湯拉麵
  • 活鰻蒲燒飯
  • 日本明太子雞翼
2018-11-21 35 浏览
聞說位於佐敦的金鶴拉麵好好食,今次帶埋鍾意食拉麵嘅好朋友黎試試!一入餐廳已經感受到濃濃的日本感覺,除咗有日本風的窗戶,一枱一木都已灰黑色為主調,感覺尊貴高尚後院更設有充滿和風氣息的洗手間,非常乾淨及衛生,令客人感覺恍如置身日本店員同師傅嘅服務都好優質,一坐下店員便貼心地拿出放置手袋的籃子,好讓我們坐得舒適!師傅則非常認真、專心、用心地製造每一碗拉麵拉麵湯底除左有基本的:鹽味、醬油、豬骨濃湯,仲有餐廳主打的雞白湯!當中雞白湯係成本最高的,材料處理過程繁複而且容易損壞,所以係坊間少有的湯底!所以我地分別點左兩個雞白湯拉麵同沾麵雞白湯拉麵先說說湯底,餐廳選用由日本直送的優質赤雞做雞白湯,味道已經調配到適合香港人和天氣享用。湯底呈天然奶白色,非常香濃的鮮雞味!食後感係比較舒服,唔會好鹹好口渴,令人一試愛上!拉麵上的炸牛蒡新鮮香脆,要盡快食用哦!糖心蛋流心效果佳,充滿蛋汁!黑豚肉肥瘦相間,入口香軟,肉脂香四溢!元祖煎餃子日式餃子肉餡比較少,不夠飽滿,皮薄,多肉汁,不是脆底的,而是比較軟軟的,整體不過不失雞白湯沾麵日本低溫慢煮赤雞入口非常嫩滑,雞味濃郁!師傅建議避免將赤雞浸進熱湯裡,以免影響嫩滑口

雞白湯拉麵

拉麵上的炸牛蒡新鮮香脆,要盡快食用哦!

元祖煎餃子

雞白湯沾麵

日本低溫慢煮赤雞入口非常嫩滑,雞味濃郁!
師傅建議避免將赤雞浸進熱湯裡,以免影響嫩滑口感,更見師傅的用心!沾麵所用的麵條比較粗身同彈牙,滿有嚼勁的!

粗身麵條拌著質地濃稠且超濃郁的雞白湯一同食用,不得了啊,好好味!

呢間金鶴拉麵嘅食物同服務質素都好高品質,大推薦哦