2006-04-28 2 浏览
呢幾日又係展覽,有機會要o係灣仔一帶搵食,不期然又諗起呢度。食過三次左右,人氣不下於澳洲牛奶公司,門口排人龍等位等麵包是常有的事。個人最欣賞他們的菠籮包及烏冬。其他就一般啦!一個餐的量很多,真的很難一次過吃得下。伙計係無咩服務態度可言,雖未至惡劣,但有時問o野追o野真係要再三講多幾次,才會跟進倒,但都係o個句,o黎得呢度要預o左,睇你會唔會覺得值囉。座位真的很迫很迫,肥d都坐唔落卡位。

伙計係無咩服務態度可言,雖未至惡劣,但有時問o野追

座位真的很迫很迫,肥d都坐唔落卡位。
2006-04-19 7 浏览
清明節唔駛祭祖,同阿K嘅好友阿P嚮灣仔睇裝修嘢,之後去打波.打波之前要醫吓個肚,咁啱經過金鳳,咪試吓佢馳名嘅菠蘿油.味道果真唔錯.環境: 茶餐廳一間.嚟得呢度就唔太介懷呢度啲環境啦.味道: 菠蘿包有少少暖,夠鬆軟.搽咗啲牛油冇耐就熔咗.咬落去有淡淡嘅牛油味同菠蘿包嘅椰香味.我仲嗌咗杯凍奶茶.特點係唔用冰,而係將成杯奶茶擺入雪櫃雪.唔駛俾啲冰呃秤.服務: 無咩招呼,食完就要走.抵食: 埋單大概30蚊,15蚊一位. 公道.衛生: 嚟得呢度就唔太介懷,算OK.

環境: 茶餐廳一間.嚟得呢度就唔太介懷呢度啲環境啦.

服務: 無咩招呼,食完就要走.

抵食: 埋單大概30蚊,15蚊一位. 公道.

衛生: 嚟得呢度就唔太介懷,算OK.
外遊回來又立即同食友們去行港島徑,節目認真豐富。早餐約了一起吃,這裡是Oli的提議,當然無論在這個星期,在吃海膽、和牛、魷魚、刺身壽司之際,我還是掛念著這杯港式鴛鴦的,話我老土都係咁話。叫了鴦走少甜及菠蘿包,鴦走夠滑,茶及啡比重剛剛好,味道不錯,始終是香港人,我還是喝這東西大的,滿足;菠蘿包微暖,夠鬆軟,椰蓉皮又香甜,在日本吃了不少有水準的麵包蛋糕,但這個三蚊的菠蘿包,絕不輸蝕。無咩招呼,又食完要拿拿林走,來吃就是這樣的。埋單14蚊,唔貴,不過老闆娘收錢,面目比老闆乞人憎幾百倍。

無咩招呼,又食完要拿拿林走,來吃就是這樣的。

埋單14蚊,唔貴,不過老闆娘收錢,面目比老闆乞人憎幾百倍。
2006-03-21 120 浏览
食完彈彈牛肉餅,餐茶緊係過隔離金鳳飲la。冒住今晚眼光光o既危險,叫o左一杯馳名中外無冰凍咖啡;dap落,都幾香,不過,唔。。。沖咖啡o既水太熱,令到有微酸,破壞o左成杯咖啡。不過實在太口喝,may下may下都飲哂成杯。結果晏晝返到公司出事la,心「動」起來,隻手鎮鎮下,可能自己受o吾起濃啡。但係都值得一試。
2006-03-12 10 浏览
凍奶茶夠濃滑不過太甜,我吃了餐包、炒蛋和腿通,味道真的很一般,最難吃是盅頭牛肉餅飯,牛肉餅裡混有罐頭咸牛肉,味道好古怪,所以吃了兩口就停了。
2006-02-27 11 浏览
昨天約了OR的食家一起行山,當然要先食點早餐再起行啦!最後選了來這裏,我和辣椒女各叫了一個早餐,我叫了早餐A,包括有火腿通粉、火腿煎蛋、餐包和奶茶。火腿通粉- 味道普通,不過不失啦。火腿煎蛋- 煎蛋煎得幾香,蛋黃又唔會煎得過熟,幾好。餐包大大個餐包,食完都飽了一半,麵包鬆軟加上牛油,又幾好味喎。奶茶- 奶味過濃,好在還飲得出茶味,而且都幾香滑;但如下次再來,一定要叫少奶才得。地方很細,每次伙記拿熱東西經過時,其實都幾危險,如來這裏食,大家真係要小心小心。
昨天約了OR的食家一起行山,當然要先食點早餐再起行啦!
火腿通粉- 味道普通,不過不失啦。
火腿煎蛋- 煎蛋煎得幾香,蛋黃又唔會煎得過熟,幾好。
(非会员)
2006-02-12 2 浏览
講真去茶餐廳食野態度都唔會好得去邊,自己都預左,想食好D就去酒店食high tea囉。金鳳都算係咁喇,地方都算企理。當係灣仔呢個地方黎講,一個常餐,又咁多野食,又食得飽呢個價錢黎講都算係好抵喇!
金鳳都算係咁喇,地方都算企理。

當係灣仔呢個地方黎講,
一個常餐,又咁多野食,又食得飽
呢個價錢黎講都算係好抵喇!
2006-01-26 11 浏览
路過見排晒長龍,以為排乜?原來排蛋撻,咁我都唔執輸排番個.新鮮出爐o既蛋撻D蛋漲起凸出尼,好得意.但食落唔多掂,佢做o既係酥皮蛋撻,但蛋撻皮焗窿左,有一半酥皮黐埋一齊窿晒,唔得.蛋雖然熱辣辣,但太稀,冇咩蛋味,$3一個失敗貨式.
今天心情原不錯,跟男朋友和男朋友的朋友來這裏吃下午茶。我們叫了三個餐,分別是肉丁、沙o爹牛、和雞絲。老實說,三個麵都是不錯的,奶茶也很不錯,菠蘿包也很不錯。不過...男朋友的朋友吃不下她那個菠蘿包,於是我向待應表示想打包那個包。我叫了第一次後等了很久都沒有人理,第二次我有禮地向一個中年叔叔問:唔該可唔可以俾個膠袋我打包個包呀?那中年叔叔竟然咀串串的回應:o拿,慢慢打包啦你。我聽了很愕然o里,原來他嫌我們吃得慢...真搞錯啊,我以後也不會再來這店,因為,雖然食物好,但我不想俾錢受氣。
今天心情原不錯,跟男朋友和男朋友的朋友來這裏吃下午茶。

我們叫了三個餐,分別是肉丁、沙o爹牛、和雞絲。

老實說,三個麵都是不錯的,奶茶也很不錯,菠蘿包也很不錯。

不過...

那中年叔叔竟然咀串串的回應:o拿,慢慢打包啦你。

2006-01-10 17 浏览
因為金鳳位於較新的大廈,不被列入市建局收地範圍,應該不用擔心會結業
因為金鳳位於較新的大廈,
不被列入市建局收地範圍,
應該不用擔心會結業
2005-12-25 7 浏览
金鳳的名氣好大,今日同女朋友再去試食,門口有幾個人排隊,大家都係因佢的名氣來試的,特別是佢的凍奶茶,等左一陣終於可以入去,但人太多而且位太細,好迫,試凍奶茶,因為係冇凍,所以沒有出現最後因冰溶出現沖淡奶茶的情況,所以不錯,但我女友話除此之外沒有什麼特別。此外,我食左剛出爐的雞同菠蘿包,雞熱辣辣不錯,但菠蘿包就是一般,因為包面沒有金華冰廳那麼脆,但包身則可以。無論如何,可以一試,但最好在非凡繁忙時間。
(非会员)
2005-12-11 6 浏览
同事大力推介,一行三人去試。奶茶雖出名,但同事話咖啡都好好味,但身為咖啡怪既我,唔覺香唔覺滑,除了無冰外,無咩特別,大家樂可能仲好飲。蛋撻除了新鮮出爐外,都係好普通。見到人人都食雞批同菠蘿油,但肚皮實在容不下。有人話服務差,又唔係五星級大酒店,去得茶餐廳其實都預左。我地自己轉卡位坐左好耐都無人趕,算係咁啦。看看再有沒有機會係拆之前試多次,但都唔會專登過黎。

2005-11-12 3 浏览
o係灣仔返學,今朝o係金鳳食左個菠蘿油+奶茶(經典配搭)做早餐...個菠蘿油真係好好味.菠蘿包個皮好甜好脆,個包好軟,又甜甜o地,唔似得平時d菠蘿包only得個皮甜,個包淡而無味...好好味...>v<個奶茶都幾好味, 不過平時好少飲奶茶,唔知比起其他叫唔叫特別好味...

2005-10-29 2 浏览
昨天去開灣仔做野, 於是又去.都係餐肉麵, 菠蘿包, 奄列及凍奶茶, 始終都覺得餐肉麵冇味精好正.但佢左右兩間舖都比市建局收左舖啦, 唔知幾時到金鳳呢? 唔知佢會搬去邊呢?
昨天去開灣仔做野, 於是又去.

2005-10-24 7 浏览
我都去過衣間野一兩次,人地話好食丫嘛~咪去試下law~覺得佢既菠蘿油+涷奶茶好好好正呀~菠蘿油又熱又香又軟熟,冇冰涷奶茶~超滑呀~!><"所以一到食飯時間or下午茶時間都有勁多人幫襯嫁...但係環境就細左少少~所以成日都爆滿~服務態度的確唔係太好~但係二十幾蚊有個餐喎~而且味道咁好...仲想點呀...=.="
我都去過衣間野一兩次,人地話好食丫嘛~咪去試下law~
覺得佢既菠蘿油+涷奶茶好好好正呀~
菠蘿油又熱又香又軟熟,冇冰涷奶茶~超滑呀~!><"
所以一到食飯時間or下午茶時間都有勁多人幫襯嫁...
但係環境就細左少少~所以成日都爆滿~
服務態度的確唔係太好~
但係二十幾蚊有個餐喎~而且味道咁好...
仲想點呀...=.="