2009-09-09 27 浏览
ICED TEA - I really like Iced Tea or Iced Milk Tea - when they're done right ! Unfortunately most Cha Chaan Tengs or Taiwanese Bubble Tea shops just have a strong milkiness or creaminess, they only make me react in a negative way and want to throw up (反胃) afterwards. Often, they create trouble rather than soothing the hotness! When you have enough bad ones, you tend to stay away... but I still had to give it a try right! So how was the pre-refrigerated version here? It was actually ok. The
ICED TEA -

So how was the pre-refrigerated version here? It was actually ok. The milkiness wasn't overpowering at all, the tea flavour was mediocre but at least present somehow. Its very filling and needs more tea flavour.

CHICKEN PIE -
By the time I got here, and they close at 7pm, there were no more egg-tarts. So I only got to order half of what I wanted. The Chicken pie was just a normal shortcrust-pastry with a slight buttery flavour - the ingredients were a mess of flour based thick cream with minimal chicken and ham. You could find a better version anywhere in any restaurant.

*******
The service was really great bar 1 guy who was stone-faced, the price was affordable. I will 1 day return to try the Egg-Tarts. Not sure about the rest still!....
No Longer A Class Act....!
2009-09-08 6 浏览
Lunch 食完附近QRE o既8番拉麵, 唔多夠飽, 經過呢度, 見有新鮮出爐雞批, 就用$6.5 買左一個我冇即時食, 因為都幾熱, 等返到公司先慢慢享受勁鍾意食蛋撻o既我, 起初都有諗, 用$6.5 買雞批, 點解唔用少D錢買蛋撻呢? 不過, 當我入左電梯, 聞到果陣由膠袋裡面散發出黎o既雞批香氣, 呢個問題已經o係我腦海消失一坐低就急不及待要食喇!外層非常鬆化, 鬆化程度慬次於Jenny's Bakery, 皮的甜味同餡料o既汁配合得o岩o岩好餡料有洋蔥, 雞肉同火腿, 雞肉好嫩滑, 有一兩粒火腿過左火, 偏硬我諗唯一可以挑剔o既係餡料唔夠多以$6.5 o既價錢, 我會俾9.5分!題外話: 我始終唔鍾意o係金鳳堂食, 坐位太窄, 勁唔舒服。
我冇即時食, 因為都幾熱, 等返到公司先慢慢享受
一坐低就急不及待要食喇!
我諗唯一可以挑剔o既係餡料唔夠多
以$6.5 o既價錢, 我會俾9.5分!

2009-09-08
$6.5 (下午茶)
2009-08-29 22 浏览
上星期日同朋友去完龍門食唔飽再去金鳳我就已經飽左大半, 所以都係叫左杯凍奶茶試下. $14, 就咁嗌真係幾貴. 不過都好過去蘭x園貼錢買難受朋友就叫左個午餐, 轉埋菠蘿油都係$29, 有麵, 殗列, 包同野飲, 其實幾抵, 一睇個排場就知實飽. 如果我唔係飽既話都會叫返個.冇冰凍奶茶, 好滑飲得出有茶味但唔夠濃. 比較多奶. 我比較鍾意濃茶味. 但係如果要迎合大眾要求, 可能佢咁既味係最好.始終佢都係茶餐廳, 無謂要求一杯tailor made 既奶茶. 下次要少甜可能茶味會出d杯底仲見到有茶葉不過冇冰既凍奶茶始終唔及有冰既凍.試左朋友既菠蘿包個包唔熱, 只係微暖, 牛油已經一早放入去. 已經溶入左個包度.有少少牛油既羶味. 個包... 我就覺得同麵包鋪冇乜分別, 唔夠鬆化.好在上層皮仲脆但我食菠蘿油都係鍾意成舊牛油仲o係入面o個時一野咬落去, 唔鍾意佢溶左.同台搭台既情侶都叫左個午餐, 見到佢個菠蘿油, 牛油同包係分開上.我就知我地o個個唔夠新鮮. 有少少失望侍應老一輩, 態度疏爽!
上星期日同朋友去完龍門食唔飽再去金鳳

冇冰凍奶茶, 好滑

杯底仲見到有茶葉
不過冇冰既凍奶茶始終唔及有冰既凍.

試左朋友既菠蘿包

好在上層皮仲脆

我就知我地o個個唔夠新鮮. 有少少失望

侍應老一輩, 態度疏爽!
2009-08-10 28 浏览
上個星期五同事介紹左我去金鳳買麵飽做早餐因為我見平日太多人排隊買麵包,所以平日都冇特登去試食~~~但係今日同事特登去買一個畀我試(感謝)賣相好平凡既的個菠蘿飽,原來內有玄機!!!菠蘿飽的味道比一般麵飽店更出色,飽面好脆,內裡滲出陣陣甜味~~~~食落充滿左奶黃飽的味道~~~~~~~個菠蘿飽既密度好高,所以我食食下已經覺得好漏,食左50%已經食唔晒要放棄~~~~~~Anyway,我覺得呢個菠蘿飽已經頂到個lunch,如果平時想慳家少少又唔想食成大個飯盒既,過去金鳳買個麵飽已經好夠食!!!!!
上個星期五同事介紹左我去金鳳買麵飽做早餐
因為我見平日太多人排隊買麵包,
所以平日都冇特登去試食~~~
但係今日同事特登去買一個畀我試(感謝)

賣相好平凡既的個菠蘿飽,
原來內有玄機!!!
菠蘿飽的味道比一般麵飽店更出色,
飽面好脆,內裡滲出陣陣甜味~~~~

食落充滿左奶黃飽的味道~~~~~~~

個菠蘿飽既密度好高,
所以我食食下已經覺得好漏,
食左50%已經食唔晒要放棄~~~~~~

Anyway,我覺得呢個菠蘿飽已經頂到個lunch,
如果平時想慳家少少又唔想食成大個飯盒既,
過去金鳳買個麵飽已經好夠食!!!!!
2009-08-10
$3.5 (早餐)
2009-08-09 24 浏览
每個星期五~ 放工後都要上保險課程><不過,好彩老公仔都會特登黎陪我食少少野先比我去上堂~驚我餓親啊=P上星期五...由於唔係太餓,所以我就想去金鳳食個腸仔包喇~點知行到去... 竟然賣晒>< 好傷心啊... 一心諗住食ka ma...但因為費事行去第2度~ 所以都坐低左食野~我叫左一個雞批($6.5)~老公仔就叫左個常餐($25)~ 包括餐包加奄列&午餐肉公仔麵~一杯凍奶茶(跟餐加$2),我地一齊飲^0^其實我係第一次試食呢度gei雞批~記得openrice gei會員都有讚賞呢度gei雞批~ 所以都想試試而且見個個客人都叫左個雞批做tea~ 應該都5會5好味gei=P結果,我覺得無咩特別><只係比一般gei雞批較為無咁oily~但係入面無咩雞肉... 得火腿...而且size有點細~~ 但好在唔會食到好膩囉!可以一試ka!至於常餐方面~講真我就比較中意澳洲牛奶公司gei常餐多d喇~呢度gei除左個餐包好有牛油香味外,無咩特別可取之處啊~~奶茶亦是普通~ 我認為不夠某大燒味集團的好喝呢 唔係太明點解咁多人幫襯gei??不過,可能人人口味
每個星期五~ 放工後都要上保險課程><
不過,好彩老公仔都會特登黎陪我食少少野先比我去上堂~
驚我餓親啊=P

上星期五...
由於唔係太餓,所以我就想去金鳳食個腸仔包喇~
但因為費事行去第2度~ 所以都坐低左食野~
我叫左一個雞批($6.5)~
一杯凍奶茶(跟餐加$2),我地一齊飲^0^

其實我係第一次試食呢度gei雞批~

結果,我覺得無咩特別><
只係比一般gei雞批較為無咁oily~
但係入面無咩雞肉... 得火腿...
而且size有點細~~ 但好在唔會食到好膩囉!
可以一試ka!

至於常餐方面~
講真我就比較中意澳洲牛奶公司gei常餐多d喇~
呢度gei除左個餐包好有牛油香味外,無咩特別可取之處啊~~
奶茶亦是普通~ 我認為不夠某大燒味集團的好喝呢

唔係太明點解咁多人幫襯gei??

不過,可能人人口味唔同啦~~
我個人就覺得唔係經過開都唔會特地來幫襯啊~~
2009-08-07
  • 餐包
2009-08-09 38 浏览
又係早餐時間,食咩?係個問題。有好食又便宜是咩?梗係茶餐廳啦、喇,又係茶餐廳??邊間好食咧?朋友話我灣仔春園街金鳳。。。 哇,,我不唔係經常來灣仔,,春園街?金鳳好難搵,不過最後終於被我發現咗喇,,好細嘅一間喔。 叫咗一個早餐A 火腿通心粉,有少少咸,不過都ok 火腿煎蛋 菠蘿油,加咗油,甜咗D,最後 未食嗮。 熱奶茶,少奶,正! 早餐A係23蚊,菠蘿油加油加多2蚊,總共係25蚊,超值,超正,超抵食,不過熱量超高,我計下,火腿通心粉大概500大卡熱量,菠蘿油230大卡,火腿煎蛋150大卡,仲有奶茶,加埋超過900大卡熱量,要減肥嘅靚女小心喇,一朝將成日嘅熱量都食嗮,有排減肥喇。。
叫咗一個早餐A
火腿通心粉,有少少咸,不過都ok

火腿煎蛋

菠蘿油,加咗油,甜咗D,最後 未食嗮。

熱奶茶,少奶,正!
火腿通心粉
加咗油嘅菠蘿油
夥計好忙啊
  • 菠蘿油 ,奶茶
2009-08-09 71 浏览
食完雲吞麵後, 再去睇下雞批出左爐未正! 終於出左, 梗係即刻買返個啦雞批冇乜坑紋, 哩個都係佢同其他餅店唔同既地方個撻比較細同扁, 係一個窩咁, 個底係圓而冇起角.熱辣辣, 但未至燙手, 聞落去已經有陣陣牛油味個皮咬落係好鬆化, 味道係似蛋撻o個d 曲奇餅皮味, 但當然冇壓得咁實皮外面係甜, 但入面就唔係, 不過如果一路咁食真d 咬多幾啖, d 甜味會融入埋其他部份咬第一啖都未食到個咸.我個人食雞批最緊要食層皮, 最好多皮少咸, 所以哩個我都幾鍾意食!至於入面都同其他餅鋪既雞批唔同架喎雞就冇乜, 食親都好似得d 火腿咁. 而味道亦都係得火腿既味. 雞批竟無雞, 莫非偷雞?入面仲有d 漿, 其他餅鋪多數整到d 漿好凝固, 但哩個就冇, 入面仲係有少少liquid form, 食落冇咁滯$6.5 算係唔錯, 美針都賣成$9 啦
食完雲吞麵後, 再去睇下雞批出左爐未
正! 終於出左, 梗係即刻買返個啦

雞批冇乜坑紋, 哩個都係佢同其他餅店唔同既地方
個撻比較細同扁, 係一個窩咁, 個底係圓而冇起角.

熱辣辣, 但未至燙手, 聞落去已經有陣陣牛油味
咬第一啖都未食到個咸.

至於入面都同其他餅鋪既雞批唔同架喎

$6.5 算係唔錯, 美針都賣成$9 啦
$6.5 (午餐)
2009-08-08 14 浏览
再路過金鳳,包餅好幾種。早餐 :菠羅包 - 麵包很粘口菠羅油 - 牛油份量足夠,但麵包很粘口凍奶茶 - 好,幸好仍然保持若干水準熱奶茶 - 好火腿通粉 - 通粉太熟太軟,十分普通沙爹牛米 - 味淡火腿煎蛋 - 普通味道坐位怖局至今仍未主動修改,服務欠佳,某程度上大排檔服務較好及坐位較舒適。從前光顧下午茶,蛋撻及'雞批皆可以,未能評為好吃,今天試吃早餐後,減卻我再光顧的念頭。
再路過金鳳,包餅好幾種。

早餐 :

菠羅包 - 麵包很粘口
菠羅油 - 牛油份量足夠,但麵包很粘口
凍奶茶 - 好,幸好仍然保持若干水準
熱奶茶 - 好
火腿通粉 - 通粉太熟太軟,十分普通
沙爹牛米 - 味淡
火腿煎蛋 - 普通味道

2009-08-07
$25 (早餐)
  • 奶茶
2009-07-29 25 浏览
尋日食咗個雞批覺得好好食!所以今日專程去多一次金鳳,去食埋佢個招牌蛋撻.....點知,大失所望......得罪講一句,出面好多地方都好味過佢呀......好彩,只係$3.5我覺得佢個蛋撻唔夠香,個餅底又唔夠脆......個味又好淡,唔夠甜味!而且我買個蛋撻好似焗過咗龍咁,係啡黃色...唔係金黃色喇 Too Bad總之就係同尋日個雞批正好一個對比啦
好彩,只係$3.5

我覺得佢個蛋撻唔夠香,個餅底又唔夠脆......
個味又好淡,唔夠甜味!

總之就係同尋日個雞批正好一個對比啦
2009-07-29 26 浏览
好多好多人都話依間茶餐廳嘅野味道唔錯,於是今日Lunch走去買咗佢個雞批黎食!果然好好味!第一,味道香而帶一點甜味,第二,好脆,第三,雞肉同餅嘅比例又適中,唔太多or 太小總而言之,的確值得一試,好味當然,好味嘅野價錢係比出面平常嘅貴小小啦一件雞批 $6.5

果然好好味!

第一,味道香而帶一點甜味,
第二,好脆,
第三,雞肉同餅嘅比例又適中,唔太多or 太小

總而言之,的確值得一試,好味

當然,好味嘅野價錢係比出面平常嘅貴小小啦
一件雞批 $6.5
$6.5
(非会员)
2009-07-27 5 浏览
真係, 名過其實第一次試, 常餐奶茶澀米粉淡(白開水湯底咁)菠蘿油, 食忌廉檳仲好奄列還可以,不過有陣生油味麻麻地啦~~~
真係, 名過其實
第一次試, 常餐
奶茶澀
米粉淡(白開水湯底咁)
菠蘿油, 食忌廉檳仲好
奄列還可以,不過有陣生油味

麻麻地啦~~~
2009-07-27
從會展走出來時已是差不多有四時許。外面驕陽似火,拿着大包小包的書籍,心想找個地方喝杯東西歇歇腳也不失為一件快事。忽地對她的凍奶茶有點掛念,所以就算背着沉重的背包,也要走到這裡,喝杯茶吃個包才能一止心癮.....下午茶時段剛至,無論是堂吃抑或是外賣當然是擠得水洩不通。好不容易找到個座位,飛快的下單,飛快的吃完,飛快的走人,才是上着....雖說是正值tea time時間,但吃到的菠蘿包卻不是新鮮熱辣的,實是奇哉怪也唯有只能嘆一句運滯。既然包不是新鮮出爐,自然不能期望吃到鬆軟入綿的包身以及脆口鬆化的"菠蘿皮",再加上夾層也沒有了那雪得微涼的半硬半軟的厚身牛油,有的只是隨便揉上的一pat普通植物牛油,那種半溶的牛油脂香自然亦是蕩然無存了試問怎不會令人吃得氣餒 ?....就有如好些食友所說,"香、濃、滑"已不是小弟眼前這杯名聞遐邇的無冰奶茶的代名詞。相比起從前喝的,茶味不再濃郁,回甘味已是猶有不及,甜香更是跟以前差天共地。唯一的好處,只是雪得夠冰凍而已.....十萬分的失望還是急急吃喝完,逃之夭夭.....
.....

....

唯有只能嘆一句運滯
試問怎不會令人吃得氣餒 ?
....

.....

十萬分的失望
還是急急吃喝完,逃之夭夭.....
2009-07-14 8 浏览
吃了這間茶記差不多有十年了,以前來主要是為了杯凍奶茶,所以每次來也叫茶餐,貪佢大件夾抵食,比單點凍奶茶貴不足十元,可是偶然試了一次雞批,吃得我欲罷不能,自此就每次來也要吃雞批,而且人大了,胃納有限,所以現在已經捨茶餐,選單項來點了。此處的凍奶茶是無冰的,應該是全港首創的,而所採用的方法,不是太興般的冰鎮,而是預先製備後再冷藏的,今天來到也是為了奶茶及雞批,所以和女友甫坐下,也快手的點了兩個雞批及一杯凍奶茶,另外再加了一隻蛋撻。兩個雞批端上來時,只可以說是暖,但不是熱騰騰的,其實一早也有此心理準備,因為在排隊入座時,已經看到餅櫃內有大量的存貨,一咬下去,餅皮真的依然好吃,有牛油的酥香,而且非常鬆化,而此處的雞餡,是最傳統茶記的表表者,沒有什麼蘑菇及洋蔥,只有丁點雞肉及一點火腿粒,雖然如此,但鹹度及黏稠度適中,若是新鮮出爐的,可以吃上半打。蛋撻也如雞批一樣,不是熱騰騰的,一咬下去,蛋味很薄,而且不夠滑,好像是老了一點點,而且蛋撻皮完全沒有牛油香,泰昌的比它好很多呢。凍奶茶不太夠凍,可能這奶茶太好賣,所以新一批的冷藏得不夠久吧,喝下去茶味好像比以前薄了,雖然也是不錯,但絕對可以再濃一點,香一

凍奶茶不太夠凍,可能這奶茶太好賣,所以新一批的冷藏得不夠久吧,喝下去茶味好像比以前薄了,雖然也是不錯,但絕對可以再濃一點,香一點,而奶好像也是下得不多吧,喝起來的口感是完全不滑的,奶茶濃香滑三方面都好像不太美滿,又是退步了的一環。

吃過後,真的有點驚慌,慌的是好像近年吃回以前常吃的美食,都好像是變差了,真的很怕有天吃不回昔的味道。

算吧!驚,我也做不了什麼,唯有向前看,去飲杯咖啡,調劑一下自己的心情吧。
吃了這間茶記差不多有十年,假日也永遠是咁多人
餅櫃內有大量的存貨,心感不妙
無冰的凍奶茶是預先製備後再冷藏的
餅皮依然好吃,有牛油酥香,而且非常鬆化
雞餡則比以往差了,可能今天不新鮮吧
撻皮完全沒有牛油香
蛋味很薄,而且不夠滑
奶茶濃香滑三方面都不太美滿,又是退步了
2009-07-12
吃了這間茶記差不多有十年,假日也永遠是咁多人
餅櫃內有大量的存貨,心感不妙
無冰的凍奶茶是預先製備後再冷藏的
餅皮依然好吃,有牛油酥香,而且非常鬆化
2009-07-03 136 浏览
回歸日,灣仔的大街小巷都擠得水洩不通,但絕不減我與友人到金鳳朝聖的熱情。四時多,餐廳堆滿了食客,很不容易找到個卡座,看看餐牌,可能是名店的關係,價目偏貴,熱飲 $12,凍飲 $14,雞批 $6.50,若是好吃,多付一點也無所謂, 兩人要了招牌雞批,冷熱奶茶各一杯。雞批暖暖的,香味隨風飄來,帶著牛油與麵粉結合後的變奏,酥皮的質感像幼泥沙,輕輕送到嘴邊,一碰即散,餡料沒有蛇竇的烚蛋角,火腿、雞粒、洋蔥等,調味剛好,不會過鹹,成為金鳳的招牌食品,果然名不虛傳,賣 $6.50 一個,也是值得的。熱奶茶茶味香而不過濃,奶與茶的比例很好,而凍奶茶是無冰的,但茶味卻不及熱的好。可能當日自己好運,除回歸日賽馬贏了小少外,在金鳳的招呼不如食評的差,是一般茶餐廳的質素,但雞批、奶茶是真的很強。

雞批
充滿牛油香
環境迫夾
新鮮出爐
$19.50 (下午茶)
雞批
充滿牛油香
環境迫夾
新鮮出爐
2009-07-02 10 浏览
當每次因工作關係~大小比來到灣仔之時~我倆的行程都沒有太大變動~因為大比實在是超愛這裡的雞批啊~~~而且每次剛好就到在二時前後來就不會有太多客人~~這次來吃late lunch~還可以坐到最近茶檔的二人半卡位~大男人坐在這位就會很阻路~但小比就可以輕鬆的攝在半牆邊~你好我好大家好~這個位是為小比而設麼~?!~大比點了個全天候的麵餐吧~火腿奄列~這天吃肉丁米~還有最欣賞這店可選餐包or菠蘿包~就要了個菠蘿油~~另外小比再點了雞批和蛋撻啦~!!還有必點的餐飲~凍奶茶是也~火腿奄列皮薄薄的卻煎成金黃~還是愛那個爆火腿的內餡~小小碟卻盛著滿滿的肉丁米~這裡的餐桌都來得小~~會不會是其中一個用小碗小碟的原因呢?但這樣看起來更大堆頭~~份量可真的一點不少~~~但對肉食麵食興趣不大~小比就專心吃蛋撻和雞批吧~每每有新鮮出爐的~小比頭上就會冒過一陣陣熱氣~因為師傅幾乎每隔五分鐘就抬在小比頭上經過一次~~haha~熱辣辣的蛋撻用小匙品嚐~雖然蛋漿不是做得太濃鬱~但欣賞撻皮來得夠鬆化~~~而雞批更是無可匹敵~要仔細評論~我倆都認為這裡的批皮做得比餡料出色~華輝的餡料更為豐富濃香~三兩啖就成功解決了一個~~

火腿奄列皮薄薄的卻煎成金黃~還是愛那個爆火腿的內餡~小小碟卻盛著滿滿的肉丁米~這裡的餐桌都來得小~~會不會是其中一個用小碗小碟的原因呢?但這樣看起來更大堆頭~~份量可真的一點不少~~~但對肉食麵食興趣不大~小比就專心吃蛋撻和雞批吧~每每有新鮮出爐的~小比頭上就會冒過一陣陣熱氣~因為師傅幾乎每隔五分鐘就抬在小比頭上經過一次~~haha~熱辣辣的蛋撻用小匙品嚐~雖然蛋漿不是做得太濃鬱~但欣賞撻皮來得夠鬆化~~~而雞批更是無可匹敵~要仔細評論~我倆都認為這裡的批皮做得比餡料出色~華輝的餡料更為豐富濃香~三兩啖就成功解決了一個~~真的想再encore啊~~但還是制止著自已吧~~~還有更多的美食要留在晚上吃~~~菠蘿包由於不是新鮮熱辣~所以就算夾上冰冰的鮮油都起不了冰火效果~但菠蘿包本身也不賴的~~~只是金華的新鮮要搶的菠蘿油太出色~難免有所比較~

堂吃比外賣更易吃到雞批蛋撻~~往往都會被人大批訂了~外賣的人要等上好幾陣子~見過有個男人想要一打~那時才2點~不停哀求老闆娘先給別人包好的給他~~但店方當然堅決反對~就著男人四時半才來~就可確保為他留上一打~~~~~太受歡迎了~~