2010-02-23 17 浏览
今日同女友出咗灣仔,3點幾先食野,去咗金鳳食,當係下午茶...我地叫咗一個午餐{肉丁米,炒蛋,熱奶茶,菠蘿油(本來只係菠蘿包,加$2變菠蘿油)},另外再叫咗一個蛋撻&兩個雞批....菠蘿油皮脆包軟又夠熱,好好食(女友話係食過最好食嘅菠蘿油)肉丁米,我覺得幾好食(幾多肉丁,仲唔係用勁多肥膏嘅平貨),女友直情覺得好好食,佢話比起其他茶餐廳嘅好食炒蛋就ok啦,無話有咩特別,不過炒得唔老,幾好食熱奶茶,夠茶味但唔澀,我本身飲奶茶咖啡都唔落糖,今次連我女友飲咗一啖都話唔駛落糖都得....因為太好味,我竟然飲咗大半杯,差d唔記得留返d俾佢!!!!!蛋撻,因為咁啱我地入去嘅時候出爐,真係好熱,蛋好香滑,酥皮鬆化雞批,又係啱啱出爐,好香,熱辣辣,好食過批&撻,女友又講咗句(係食過最好食嘅雞批)食咗一個餐,一個蛋撻&兩個雞批都係$48,抵!!P.S.我地食完仲外買咗半打雞批,我呀媽今日當早餐食,就算唔係新鮮出爐,佢都話好食:
菠蘿油皮脆包軟又夠熱,好好食(女友話係食過最好食嘅菠蘿油)

炒蛋就ok啦,無話有咩特別,不過炒得唔老,幾好食

食咗一個餐,一個蛋撻&兩個雞批都係$48,抵!!

肉丁米,好多肉丁,仲唔係用全部都係肥膏嘅平貨!
正正正正正
2010-02-22
肉丁米,好多肉丁,仲唔係用全部都係肥膏嘅平貨!
正正正正正
  • 奶茶
  • 菠蘿油
  • 蛋撻
平日番學會周圍搵下早餐食 成日見到e間野 ok 多人(可能門口細啦)經過左無數咁多次之後終於買左個波蘿油食下,同杯凍奶飲下先講凍奶冇冰,味道不過不失la波蘿油先係重點包熱就熱不過成個包都 "淋" (中文差唔識寫)'個包軟熟就話je 個波蘿皮 一樣咁"淋" 我覺似一個熱既豬仔包加舊牛油上去,只係係個面到多左少少甜味所以唔鍾意食淋既波蘿皮 就咪去la接受到既可以一試既
平日番學會周圍搵下早餐食
成日見到e間野 ok 多人(可能門口細啦
經過左無數咁多次之後終於買左個波蘿油食下,同杯凍奶飲下

先講凍奶冇冰,味道不過不失la

波蘿油先係重點

包熱就熱不過成個包都 "淋" (中文差唔識寫
)'
個包軟熟就話je 個波蘿皮 一樣咁"淋"

我覺似一個熱既豬仔包加舊牛油上去,只係係個面到多左少少甜味

所以唔鍾意食淋既波蘿皮 就咪去la

接受到既可以一試既
$20 (早餐)
2010-02-17 2 浏览
本來想食通粉,但見配埋常餐好似抵 d。一個常餐有沙爹牛肉通粉本來想食通粉,但見配埋常餐好似抵 d。一個常餐有沙爹牛肉通粉、火腿蛋治、波蘿包、熱奶茶。佢的通粉份量像普通茶餐廳的一半。不過佢就有自己出名的波蘿包俾你跟餐。加埋野飲真係差唔多。雖然通粉係細 d,但佢個濃爹汁都幾濃下,都無媽乎。可以再黎既!
本來想食通粉,但見配埋常餐好似抵 d。

一個常餐有沙爹牛肉通粉

本來想食通粉,但見配埋常餐好似抵 d。

一個常餐有沙爹牛肉通粉、火腿蛋治、波蘿包、熱奶茶。

佢的通粉份量像普通茶餐廳的一半。

不過佢就有自己出名的波蘿包俾你跟餐。

加埋野飲真係差唔多。

雖然通粉係細 d,但佢個濃爹汁都幾濃下,都無媽乎。

可以再黎既!
2010-02-17 28 浏览
去了很多遍,老字號所以不用刻意經營也有香港氣氛。最喜歡蛋撻 (available after 1pm)、雞批 (available after 1pm)、凍奶茶還有菠蘿油。Turnover很快所以非常新鮮。而且人需然多,但不用大排長龍等位太久。朋友最愛的沙嗲牛肉麵都好好味道
去了很多遍,老字號所以不用刻意經營也有香港氣氛。

2010-02-08 10 浏览
在灣仔,雙腿自然會走到金鳯。我們叫了菠蘿油,蛋撻及杏仁霜。蛋撻當然是好,菠蘿油是久放了,不太香。杏仁霜也很好,不會太甜。可是,剛吃了幾口菠蘿油,就看見有新鮮的菠蘿出爐了。今次主要要提的是,我從來沒發現如果不叫飲品是要付$10的。侍應特意提醒,餐牌上註明不叫飲品要付$10。只好叫了一杯從未試過的谷古。谷古味道不香,也沒有谷古味。我一向不喜歡喝飲品,以前也沒有叫飲品的,不知是新加的規條還是以前的侍應漏招。總之覺得這是敗政。一間如此有名的餐廳,根本不用這樣催谷生意。當日也見到有日本人光顧,有麝自然香,何必添加者無為,令人反感的條款!!!所以是次給了較低的分給此敗政。蛋撻仍然是至愛。唉!!!
在灣仔,雙腿自然會走到金鳯。

可是,剛吃了幾口菠蘿油,就看見有新鮮的菠蘿出爐了。

只好叫了一杯從未試過的谷古。谷古味道不香,也沒有谷古味。

所以是次給了較低的分給此敗政。蛋撻仍然是至愛。唉!!!
2010-02-02
$19 (其他)
2010-01-27 11 浏览
今日同事仔為我送來早餐,好幸福即刻開黎食沙嗲煎蛋牛肉通,D通粉好滑溜,湯底滲透住沙嗲汁,所以好濃,跟通粉真係一流可惜敗筆係佢的餐包同埋飲品,餐包入面塞左舊牛油,但係個問題....個餐包唔熱同好硬杯菜蜜唔係唔係太古式我唔識欣賞,甜到嗌救命!似將杯野1比10稀釋左佢吧!
今日同事仔為我送來早餐,
好幸福即刻開黎食

沙嗲煎蛋牛肉通,
D通粉好滑溜,
湯底滲透住沙嗲汁,所以好濃,跟通粉真係一流

可惜敗筆係佢的餐包同埋飲品,
餐包入面塞左舊牛油,
但係個問題....個餐包唔熱同好硬

杯菜蜜唔係唔係太古式我唔識欣賞,
甜到嗌救命!似將杯野1比10稀釋左佢吧!
2010-01-20 137 浏览
29/11/09 (星期日)今日要去灣仔辦事,辦完事之後,見尚有時間就想入去這間人氣茶餐廳飲番杯奶茶食番件雞批,順便休息下。點知行到門口,見到四圍都人頭湧湧,好多人排隊等位,所以就改為買外賣。凍奶茶($14): 凍奶茶是鎮店之寶,無冰,奶茶全是預先放入雪櫃雪凍,不會因為加冰而令茶味减淡,凍奶茶入口又香又滑,夠香濃,有水準。雞批($6.5): 新鮮出爐,熱辣辣,雞批料多,又香又鬆脆,非常好食。
29/11/09 (星期日)

凍奶茶
雞批
$20.5 (下午茶)
凍奶茶
  • 凍奶茶,雞批
2010-01-14 3 浏览
幫襯咁多次,伙記叔叔都係咁有性格架~可能今日十一點無咩人所以好靜,個伙記叔叔仲有fans同佢影相添~我地10點55分去到,我想食菠蘿油同埋奄列所以想話同人share個午餐...點知話未ready個早餐a又唔可以轉奄列...唯有放棄啦....唔知係唔係未夠時候定係天氣太凍,個包凍既...搞到個鮮油化唔到....但好在今次叫茶走,煉奶既香濃口味,加埋濃滑茶味,個人即時咩唔好既都唔記得,飲多兩啖先記得影相添... ...個沙爹牛麵既麵好好味,唔係丁麵但係好香麥味同埋有咬口,唔係彈牙同硬又唔係冧,有少少煙韌囉~雖然今次見到佢加左價有少少唔開心,但係都比其他地方有質素同水準穩定,所以下次tea再去先~
幫襯咁多次,伙記叔叔都係咁有性格架~
冬天愛茶走~
2010-01-12
冬天愛茶走~
2009-12-27 40 浏览
到這些舊式茶餐廳, 不能要求服務, 環境.金鳳的賣點是熱辣辣蛋撻,菠蘿油,雞批,凍奶茶. 其他食品, 不試也罷.今天經過, 雖然很飽.忍不住也要外賣半打蛋撻. 個人覺得此處的蛋撻沒有x昌那麼甜,我喜歡.也沒有x島的油.上次一次過試了蛋撻,菠蘿油,雞批,凍奶茶. 覺得真是名不虛傳. 只是菠蘿油的包硬了一點. 雞批很香,很傳統港式口味,很鬆脆,凍奶茶香滑. 這裡的服務每次也不同, 所以不要有期望. 其中有一位亞叔, 較為風趣, 我第一次光顧時,見到蛋撻好像凍了,問他蛋撻靚不靚, 他說:"靚過我." 這裡坐位很窄,一定不舒適. 很多時, 更要排長長人龍. 人龍是分外賣及堂食兩條.認識金鳳是很偶然的事,話說有一次家人在金鐘某酒店問待應要求港式奶茶,他說沒有,而介紹此處之飲奶茶. 家人光顧後 告訴我這裡的環境及食物.她說杏仁茶也不錯.而我試過蛋撻後, 自此就像著了魔一般, 每次經過定必要朝拜,
到這些舊式茶餐廳, 不能要求服務, 環境.

熱辣辣蛋撻
2009-12-27
$7 (其他)
熱辣辣蛋撻
  • 蛋撻
  • 凍奶茶
第1次去食,亦係最後1次點了早餐a火腿通通粉超淋,一d咬口都冇炒蛋火腿:炒蛋超多油,火腿唔知點解比其他d茶餐廳的厚,但又唔係火腿扒,唔通係大6d牌子?熱奶茶:一上已經係暖的,加左糖之後,唔知點解有d野厚起,一達達的,唔通係油?菠蘿油:唔明點解菠蘿油可以難食成咁?呢度唔係以菠蘿油出名咩?凍冰冰,硬掘掘,又唔脆,唉
第1次去食,亦係最後1次
點了早餐a
火腿通
通粉超淋,一d咬口都冇
?
2009-12-25
$25 (早餐)
2009-12-24 18 浏览
有人請食下午茶,是金鳳的雞批和蛋撻,實在令人興奮。每樣要一件,雞批的酥皮,充滿牛油香,而且十分鬆化,餡料就是雞粒、火腿粒以及洋蔥,香口又不會太咸,是相當的好吃。這裡的雞批能夠大賣,實有其個人之處。蛋撻的蛋漿並不是太濃厚,勝在撻皮仍是鬆化,水準也不差的。當然,我會喜歡雞批多一些。吃完雞批和蛋撻,又很想喝金鳳的奶茶哦!
有人請食下午茶,是金鳳的雞批和蛋撻,實在令人興奮。

吃完雞批和蛋撻,又很想喝金鳳的奶茶哦!
下午茶
2009-12-15 3 浏览
從前是慕名才初嘗金鳳的雞批, 覺得他們做的雞批很合我口味, 雞批的餅皮跟餅底不但充滿牛油香, 而且很鬆脆, 雞餡內的雞粒跟火腿數量適中, 亦不會太鹹或太淡。 我猜喜歡吃像曲奇餅底和簡單餡料的人應該會喜歡金鳳的雞批。 這次我是抱著充滿期待的心來到金鳳, 再一次回憶上次的味道, 幸好它沒有令我失望。 然而我上次是在午飯繁忙時段過後來到金鳳, 今次我卻早來了, 於金鳳的門外看到長長的人龍, 我自然就不想在擠逼的地方享受雞批, 所以我買了外賣雞批。 最後我還是比較喜歡在茶餐廳裡進食, 一來雞批一定要在最熱, 最新鮮時吃才是最好吃, 而且我認為一邊吃, 一邊欣賞餐廳的周圍是一件樂事, 不過外賣的也不錯, 下次有機會我會一嘗金鳳的其他食品。
我猜喜歡吃像曲奇餅底和簡單餡料的人應該會喜歡金鳳的雞批。

外賣雞批
2009-12-14
$6.5 (午餐)
外賣雞批
2009-11-27 3 浏览
雞批新鮮出爐熱辣香脆,雞肉嫩滑有汁批皮不太厚,夠鬆化,難怪有人在門外排隊等出爐買啦蛋撻反觀蛋撻就比較遜色,食落又似酥皮,但睇落似曲奇皮,總之就一般。菠蘿包都是一般,不及太子金華好,菠蘿皮不夠鬆脆凍檸茶、凍奶茶凍檸茶好飲,夠茶香凍奶茶因為叫少甜少冰,所以是即冲,如果不需少甜少冰店員會從雪櫃倒已冲好的凍奶茶給你,雖然不是雪櫃的奶茶,但一樣香滑Summary:好得意,這店有常餐供應,即有碗麵+個菠蘿包+杯飲品果種,但原來常餐是不會給你熱的菠蘿包,因為我當時見有3位女生話有熱菠蘿包出焗想要熱的包包,但店員就話跟餐就是凍的,如果你想食熱就散叫啦真是巴閉!

雞批
新鮮出爐熱辣香脆,雞肉嫩滑有汁
批皮不太厚,夠鬆化,難怪有人在門外排隊等出爐買啦

蛋撻
菠蘿包
都是一般,不及太子金華好,菠蘿皮不夠鬆脆

凍檸茶、凍奶茶
凍檸茶好飲,夠茶香
櫃倒已冲好的凍奶茶給你,雖然不是雪櫃的奶茶,但一樣香滑

餐就是凍的,如果你想食熱就散叫啦
真是巴閉!

雞批好,其他就一般
2009-11-22
下午茶
雞批好,其他就一般
2009-11-25 30 浏览
今日,終於有時間來到這裡試試了。雖是說在公司附近,但總是太多人或是關門了(晚上七點準時關門)。要了午餐(對,晚餐時間可以點午餐,只是名字而已),沙爹牛肉麵、菠蘿油、火腿奄烈。凍咖啡是不錯(以茶餐廳角度來說)。其他都實在一般,菠蘿油可以說是惡劣,又硬又凍。唯一可取的是,這一餐,勾起了以前細細個時與已經不在的外公在他樓下的茶餐廳一起食下午茶時的回憶。真的是見面不如聞名。

真的是見面不如聞名。
2009-03-18
2009-11-24
普通茶餐廳樣式, 服務水準無要求啦, 先來過菠蘿油, 一般茶餐廳的做法, 菠蘿包查一查牛油, 這間是一片長方體牛油, 加上菠蘿包熱烘烘, 可能吃於早上新鮮出爐時, 真好味.天氣凍仍然飲凍奶茶, 無辦法, 想試一試鎮店之寶, 無冰, 好特別, 夠滑, 因為無冰關係, 味道比一般的較濃, 但略為奶多了些, 唯一問題是環境太迫, 但伙計的態度不算太差, 士頭婆還與客人有吹水.