2025-05-11 0 浏览
唔知邊度睇過d相,見到d蛋黃心思思,就決定bookmark尼間黎試下,位置係大街,不過就唔係中心位,所以都要睇下地圖搵路,入到去裝修係一般居酒屋風格,另有私人卡位座,又有吧台,坐低就嗌左個有蛋黃既拖羅飯同d串燒小食,蛋黃爆醬,拖羅算幾鮮味,都算值得黎一試,價錢就中等百幾蚊
2025-05-04 0 浏览
朋友升職即時係公司附近搵一間餐廳同佢慶祝🪅依間居酒屋唔算開左好耐,但人氣滿滿🈵眼見放工時候都會排長龍,今日咁開心一於排下隊😇.🌟金糖盒 $128超完美既藝術品🖼️可以拎出黎無限打卡📸依個糖盒底層用左夢幻既綿花糖☁️拎住一個脆餅盒子裝起左蟹肉、三文魚籽、日式豆腐,賣相相當吸引🤩鮮甜既蟹肉🦀配搭埋爆汁既三文魚籽,底層仲夾上嫰滑既豆腐,一啖放晒入口,𣊬間溶化🌸幸福感level up⬆️.🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158餐廳招牌菜之一🏆手卷入面會有大大隻既醬油蛋黃漬配上新鮮既海膽同埋吞拿魚蓉,仲唔到會係咁夾🈵鮮甜味十足.🌸海膽拖羅蓉千層脆脆 $138一層紫菜天婦羅夾住拖羅蓉,再加一層紫菜天婦羅配上少少壽司飯面層鋪滿左新鮮嘅海膽😍用咗魚子醬做點綴😎食落超脆口,海膽鮮甜,加左天婦羅令到成個口感提升左.🪿 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98鵝肝面上放滿上砂糖,然後燒成焦糖,鵝肝入口即溶☺️面頭嘅焦糖帶有脆口感覺.🍚滿丼 (海膽鵝肝三文魚籽飯 )$268一個當實現左三個願🌟鮮甜既海膽配上細膩幼滑嘅鵝肝🪿加上滿瀉嘅三文魚籽🥰將所有邪惡嘅野食放晒係同一個碗上❣️.🦐炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158將蝦膏拎出黎加上簡單嘅調味
🌟金糖盒 $128

🍣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158

🌸海膽拖羅蓉千層脆脆 $138

🪿 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98

🍚滿丼 (海膽鵝肝三文魚籽飯 )$268

🦐炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158
將蝦膏拎出黎加上簡單嘅調味,感覺上好有鐵板燒嘅水準☺️虎蝦大大隻,超爽口彈牙

🍡串燒
自家製雞皮蝦 $58
嚴選松板豬 $58
安格斯牛肋肉 $58
厚燒牛舌心 $58
試食活動
小編發現就算平日過嚟呢區搵食,好多時啲餐廳都坐滿晒人,完全唔似工廈區,而呢間都唔另外,小編食飽飽走人都仲見到有人排緊隊!餐廳有房有吧枱位置,寧靜等食或者近距離睇師傅準備美食等食都得,而周圍環境都帶有簡約日式嘅元素😊😊∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 滿丼。海膽鵝肝三文魚子飯 $268一碗就有晒海膽、鵝肝同三文魚子,將軟滑、醇厚、鹹香集於一身,極鮮極具滿足感!每一啖都好豪華 ❥ 海膽拖羅蓉千層脆脆 $138軟滑海膽、細膩拖羅蓉同千層脆脆嘅口感鮮明對比,層次豐富❥ 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98醇厚鵝肝表面有層用糖燒即燒成嘅焦糖,搭配嫩滑和牛,再加上千層脆脆 ,外脆內軟❥ 金糖盒-蟹肉三文魚子日式豆腐 $128蟹肉鮮甜,三文魚子鹹香,搭配豆腐令整體變得更加清新,口感輕盈。想味道有多種變化,可以配埋棉花糖一齊食,有驚喜❥ 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158 金龍珠(蛋黃)用自家製醬油加上漬製,再將海膽同吞拿魚蓉卷埋一齊,食落完全係充滿海水嘅鮮味❥ 炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158約10吋,有手臂咁長嘅巨型虎蝦,爽口彈牙又蝦膏,食落啖啖肉❥

❥ 滿丼。海膽鵝肝三文魚子飯 $268

❥ 海膽拖羅蓉千層脆脆 $138
軟滑海膽、細膩拖羅蓉同千層脆脆嘅口感鮮明對比,層次豐富

❥ 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 $98

❥ 金糖盒-蟹肉三文魚子日式豆腐 $128
想味道有多種變化,可以配埋棉花糖一齊食,有驚喜

❥ 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158

❥ 炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158
約10吋,有手臂咁長嘅巨型虎蝦,爽口彈牙又蝦膏,食落啖啖肉

❥ 金酒屋串燒
૪ 自家製雞皮蝦 $58
૪ 安格斯牛肋肉(強嚼勁)$58
૪ 嚴選松阪豬 $58
૪ 厚燒牛舌芯 $58

小編最深刻印象嘅係安格斯牛肋肉,嚼勁十足,肉味愈咬愈香
其次係自家製雞皮蝦,酥脆帶啲韌性嘅雞皮同爽彈墨丸滑,口感變得更爽口

試食活動
淘小姐今日黎到一間係荔枝角嘅隱世高級日式居酒屋餐廳 金酒屋 @kinzakaya.hk 佢地有刺身、串燒、壽司、日本清酒、梅酒等等包羅萬有!真係要去幾次先食得晒 🤭 ✨金龍珠海膽吞拿魚蓉卷金龍珠其實師傅用醬油醃三四日嘅日本雞蛋然後慢慢用人手撕去蛋黃衣可謂一度精緻嘅手工菜面海膽同吞拿魚蓉份量絕對毫不吝嗇中間亦有青瓜口感清新✨金酒杯精美嘅金酒杯最上面有新鮮嘅海膽下面有拖羅蓉、鮮甜松葉蟹肉同充滿鹹鮮味嘅三文魚籽整體份量都勁多口感層次分明令人難以抗拒咁一口接一口✨海膽拖羅蓉千層脆脆✨焦糖鵝肝和牛千層脆脆酥炸嘅紫菜脆皮包裹住唔同嘅餡料淘小姐就極力推薦焦糖鵝肝和牛千層脆脆煎得焦香嘅鵝肝外面仲有一層焦糖同內層充滿油香嘅和牛味道完美融合兩款千層脆脆上面都有魚子醬份外矜貴呢個時候師傅為淘小姐送上多款漬物例如蕃茄漬、苦瓜漬、青瓜漬等等 款款味道不同大致上酸味味咁喺唔同嘅菜式之間食吓呢D漬物可以刺激下味蕾咁再食下一道菜嘅時候就食得更真嘅味道✨滿丼。海膽鵝肝三文魚籽飯鮮甜嘅海膽配以油香濃郁鵝肝同三文魚籽每一啖都鮮味滿分口感大滿足✨炙燒爆膏四頭巨型虎蝦約10寸長嘅四頭虎蝦肉質鮮美係蝦頭部分仲有大量蝦膏味道濃郁豐
淘小姐今日黎到一間係荔枝角嘅隱世高級日式居酒屋餐廳
金酒屋 @kinzakaya.hk
佢地有刺身、串燒、壽司、日本清酒、梅酒等等包羅萬有!
真係要去幾次先食得晒 🤭

中間亦有青瓜
口感清新

✨金酒杯

精美嘅金酒杯最上面有新鮮嘅海膽
下面有拖羅蓉、鮮甜松葉蟹肉同充滿鹹鮮味嘅三文魚籽
整體份量都勁多

味道完美融合
兩款千層脆脆上面都有魚子醬
份外矜貴

呢個時候師傅為淘小姐送上多款漬物

例如蕃茄漬、苦瓜漬、青瓜漬等等
款款味道不同
大致上酸味味咁
喺唔同嘅菜式之間食吓呢D漬物
可以刺激下味蕾
咁再食下一道菜嘅時候就食得更真嘅味道

✨滿丼。海膽鵝肝三文魚籽飯

鮮甜嘅海膽配以油香濃郁鵝肝同三文魚籽

突顯蝦肉鮮甜

🍽️ 金酒屋 @kinzakaya.hk
📍 荔枝角長沙灣道909號地舖
2025-04-30 0 浏览
今天跟朋友到訪荔枝角的「金酒屋」居酒屋,店內裝潢以和風木系為主調,設席前座位及具私隱度的廂房,讓食客猶如置身於日本當地用膳-戰神鍋 - 兵庫縣生蠔鍋追加 A4 鹿兒島和牛 2 片,附野菜拼盤刺身級生蠔,生蠔爽滑多汁,帶海水及礦物味道;和牛油脂分佈平均,色澤粉嫩,質感軟嫩細緻有入口即化感覺-金龍珠海膽吞拿魚蓉卷金龍珠為醬油漬蛋黃,蛋香豐富,配搭鮮甜海膽、鮮滑吞拿魚蓉及珍珠米飯,層次豐富-銀井 - 月見生和牛三文魚籽充滿醬油香的三文魚籽配搭片片柔軟帶肉香的和牛,加上軟滑的蛋液,味道上佳
戰神鍋 - 兵庫縣生蠔鍋
追加 A4 鹿兒島和牛 2 片,附野菜拼盤
金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
銀井 - 月見生和牛三文魚籽
試食活動
情人節食飯 book咗一間出名嘅日本嘢 可能因為有book位嘅關係 我哋坐到包廂🤩私隱度十足 因為佢會幫你閂門 而且店員好好禮貌金酒杯海膽、三文魚子、拖羅蓉、松葉蟹肉 168 - 濃郁海膽、爆爆珠三文魚子、肥美拖羅、鮮甜蟹肉 分開食得左 一齊食又得 出色😋金龍珠海膽吞拿魚肉卷(四件) 158 - 自家製的醬油漬蛋黃配上海膽及拖羅蓉 咸香鮮甜 出色😋日式金柑帆立貝刺身(六切) 188 - 大大粒帆立貝 肉質鮮嫩 金柑帶少少甜酸甜酸 更突顯帆立貝鮮味 出色😋🐥🦐自家製雞皮蝦 58 - 第一次見既菜式 雞皮燒至金黃焦香 內裏蝦肉保持水嫰彈牙 出色😋🐮厚切牛舌心 58 - 有咬口 好食日本京蔥 28 - 鮮甜 好食🐖嚴選松阪豬(頸) 58 - 豬肉有驚喜 燒得剛剛好 保持肉質鮮嫩 出色😋戀丼 月見特厚燒牛舌三文魚子 238 - 牛舌相當厚 食落濃濃牛肉香 撈埋滿滿三文魚子及蛋黃 係味覺既享受 但係以此價位 略嫌份量細左啲安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬 128 - 牛肉份量好多 不過偏瘦 食完一堆生冷野後食返碗熱烏冬 舒服🍶巨峰乳酸燒酎梳打 78 - 黎得日本餐廳 就叫杯sake試試 不過可能我自己

金酒杯

- 豬肉有驚喜 燒得剛剛好 保持肉質鮮嫩 出色😋

戀丼 月見特厚燒牛舌三文魚子 238

安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬 128

🍶巨峰乳酸燒酎梳打 78
- 黎得日本餐廳 就叫杯sake試試 不過可能我自己飲唔慣 覺得麻麻地

總結:想要一班人熱鬧的 可以到大廳坐 睇埋師傅表演 想要安靜私隱度的 可預約包廂
食物的話可以試試餐廳的創新料理 都是高水準👍🏻
2025-02-14
庆祝纪念
情人节
  • 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
  • 日式金柑帆立貝刺身
  • 安格斯牛肉鰹魚湯稻庭烏冬
金酒屋 ~ 𝓛𝓲𝓴𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓮 ~🔸🔸🔸🔸🔸🔸🩵 金丼 - 月見海膽三文魚籽拖羅蓉🩵 月見日本尾崎和牛🔸🔸🔸🔸🔸🔸依幾日要去荔枝角附近地方上堂,難得黎到即刻search定有咩好食😋之前其實已經想試,但係去到門口先發現原來個日比人包左場🥲今次終於去到試下😆 我覺得算係幾高質嘅居酒屋🤣💓不過位置有d d 偏,同埋建議事先book定位🫶🏻三文魚籽超級足料,完全佈滿成個丼飯,超香魚油,一咬即破好新鮮!仲要有差唔多成隻手指咁長嘅海膽,用料好用心😆 Lunch set 亦配埋稻庭烏冬🍜尾崎和牛都好出色,配埋蛋汁同埋醬醋,真係忍唔住食完一啖又一啖🤤🔸🔸🔸🔸🔸🔸𝓟𝓻𝓲𝓬𝓮💰: $500𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵 𝓣𝓪𝓼𝓽𝓮 : 🤤🤤🤤🤤𝓕𝓪𝓷𝓬𝔂 𝓛𝓸𝓸𝓴 : 📸📸📸 📸𝓢𝓮𝓻𝓿𝓲𝓬𝓮 : 🤵🏻🤵🏻🤵🏻 𝓔𝓷𝓿𝓲𝓻𝓸𝓷𝓶𝓮𝓷𝓽 : 🌟🌟🌟 🌟𝓡𝓮𝓬𝓸𝓶𝓶𝓮𝓷𝓭𝓮𝓭 : ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥 ❤️‍🔥🔸🔸🔸🔸🔸🔸𝓐𝓭𝓭𝓻𝓮𝓼𝓼: 金酒屋 荔枝角長沙灣道909號地舖📍 Lai Chi Kok🔸🔸🔸🔸🔸🔸🤍𝓛𝓲𝓴𝓮, 𝓢𝓪𝓿𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓮 𝓸𝓾𝓻 𝓟𝓸𝓼𝓽𝓼 𝓲𝓯 𝓨𝓸𝓾 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓸𝓾𝓻 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓲𝓷𝓰
金酒屋
~ 𝓛𝓲𝓴𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓮 ~
🩵 金丼 - 月見海膽三文魚籽拖羅蓉

𝓐𝓭𝓭𝓻𝓮𝓼𝓼: 金酒屋
荔枝角長沙灣道909號地舖
📍 Lai Chi Kok
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🤍𝓕𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 @bigfoodghost 𝓽𝓸 𝓼𝓮𝓮 𝓶𝓸𝓻𝓮!
🔸🔸🔸🔸🔸🔸
金糖盒(蟹肉三文魚子日式豆腐)好多蟹肉放豆腐上面 底層有最中餅及綿花糖再加好多三文魚子甜鹹中有鮮味.金龍珠海膽吞拿魚蓉卷金龍珠其實係醬油漬蛋黃又海膽又吞拿魚蓉好豐富好鮮甜蛋黃令到成個更smooth.戀丼(特厚燒牛舌三文魚籽丼)牛舌心𠝹成花 再放上蛋黃鋪埋三文魚子成個丼好豐富.戰神鍋(兵庫縣生蠔鍋)一盤生蠔隻隻都好飽滿新鮮昆布湯底唔會蓋過生蠔鮮味蔬菜盤好豐富,加入湯底更鮮甜另外可追加A4鹿兒島和牛油花好靚,肉質軟嫩.串燒方面自家製雞皮蝦厚燒牛舌心呢兩款都唔錯呀.金酒屋KINZAKAYA地址: 荔枝角長沙灣道長沙灣道909號地下1號舖
金糖盒(蟹肉三文魚子日式豆腐)
好多蟹肉放豆腐上面
金龍珠其實係醬油漬蛋黃
又海膽又吞拿魚蓉
好豐富好鮮甜
蛋黃令到成個更smooth
戀丼(特厚燒牛舌三文魚籽丼)
牛舌心𠝹成花 再放上蛋黃
鋪埋三文魚子
成個丼好豐富
戰神鍋(兵庫縣生蠔鍋)
一盤生蠔隻隻都好飽滿新鮮
昆布湯底唔會蓋過生蠔鮮味
蔬菜盤好豐富,加入湯底更鮮甜
另外可追加A4鹿兒島和牛
呢兩款都唔錯呀
金酒屋KINZAKAYA
地址: 荔枝角長沙灣道長沙灣道909號地下1號舖
試食活動
荔枝角的「金酒屋」長期人氣高企,因為人氣菜式主材是海膽、三文魚子、鵝肝、拖羅蓉,正正擊中大家的愛好。餐廳裝修低調中帶日式雅緻,店內座位不多,建議提前預約。今晚我們吃了很多菜式,整體食材新鮮且搭配用心,值得推薦。海膽拖羅蓉千層脆脆$138以兩層紫菜天婦作分隔的脆脆,中間夾雜壽司飯、海膽、拖羅蓉,面層放魚子,海膽應是日本的很鮮甜,拖羅蓉油脂香氣溫和,要一人一件才滿足。焦糖鵝肝和牛千層脆脆$98同樣以兩層紫菜天婦作分隔的脆脆,而鵝肝就放最頂,鵝肝表面微炙焦糖,入口即化,炙燒過的香氣甜味配濃香的鵝肝很滋味,搭配薄切和牛片與脆脆,很有層次感。金酒杯$168招牌菜式,醋飯盛於玻璃杯內,鋪滿三文魚籽、拖羅蓉及海膽,還可配搭紫菜吃。金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158店家物名,見到師傅整晚製作很多個,賣相吸睛,金龍珠為半熟蛋黃,海膽與吞拿魚蓉鮮味突出,蛋黃增添溫潤感,米飯醋味適中。滿丼·海膽鵝肝三文魚籽飯$268海膽、鵝肝、三文魚籽鋪滿醋飯,形成一個小山丘,鵝肝煎至外脆內軟,油香濃郁,海膽份量足,三文魚籽鮮味,因為飯量較多,整體飽足感較高。炙燒爆膏四頭巨型虎蝦$158/隻虎蝦尺寸驚人,賣相非常吸引,看樣子燒到

海膽拖羅蓉千層脆脆$138

焦糖鵝肝和牛千層脆脆$98

金酒杯$168

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷$158

滿丼·海膽鵝肝三文魚籽飯$268

炙燒爆膏四頭巨型虎蝦$158/隻
虎蝦尺寸驚人,賣相非常吸引,看樣子燒到剛剛好熟度,蝦肉緊實彈牙,蝦膏經炙燒後香氣濃郁,帶淡淡焦香。

串燒
厚燒牛舌心$58:厚切彈牙,中心軟嫩,簡單鹽燒已足夠。
西班牙豬肋條$58:油脂豐富,焦脆外皮搭配微甜醬汁,略帶嚼勁。
自家製雞皮蝦$58:雞皮包裹蝦肉燒烤,雞皮酥脆,蝦肉鮮甜不油膩。
黑豚五花腩$58:肥瘦均勻,炭香突出,建議趁熱食用。

最近IG都係比呢一個千層脆脆洗版我都唔執輸即刻約埋朋友試吓佢,位於荔枝角嘅金酒屋,晚飯時間已經可以見到附近返工嘅朋友仔坐滿晒🤣海膽拖羅蓉千層脆脆 x 焦糖鵝肝和牛千層脆脆 紫菜天婦羅中間夾住拖羅蓉,面頭鋪咗幾層海膽🤩濃郁的海膽搭配細膩的拖羅蓉,入口即化唔知有冇人同我一樣,咁鍾意食鵝肝,鍾意食鵝肝嘅朋友絕對都唔可以錯過,鵝肝豐厚口感加上紫菜天婦羅脆脆金酒杯 🍸$168呢個金酒杯一上嚟真係嘩嘩聲!三文魚籽、蟹肉、吞拿魚蓉,最上面係勁厚既海膽,配埋輕輕烤過嘅紫菜金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 🌕$158 醃漬蛋黃絕對係主角,漬完蛋黃呈半凝固配埋鮮味濃厚新鮮海膽 同埋青瓜吞拿魚蓉🥹一啖就可以食勻晒唔同口感滿丼。海膽鵝肝三文魚籽飯 $268好邪惡!呢碗真係一試難忘海膽嘅鮮味,鵝肝嘅油香,三文魚既鹹香,喺呢你個口腔入面爆哂出嚟啊炙燒爆膏四頭巨型虎蝦 $158肉質鮮嫩彈牙,隻隻濃郁蝦膏,蝦肉的鮮甜與蝦膏的濃郁,我覺得爭緊少少嘢淨係爭緊碗飯🤫金酒屋串燒拼盤叫咗幾款朋友最鍾意食嘅串燒,包括牛舌心、雞皮大蝦、燒豚肉同埋牛肋肉

海膽拖羅蓉千層脆脆 x 焦糖鵝肝和牛千層脆脆

• 金龍珠海膽吞拿魚蓉卷
  • 金糖盒
  • 自家製雞皮蝦
2025-04-22 0 浏览
好耐冇同朋友聚餐,話想試呢間日本餐廳。先嚟咗個糖盒,上邊個海膽豆腐幾香,個海膽都好鮮甜,啲棉花糖亦唔太甜。其實佢啲壽司放啲魚子一啲都唔吝嗇。另外池魚、油甘魚、赤貝壽司都好鮮甜。熟食都叫咗幾款串燒嚟食當中最鍾意食係個雞皮蝦,啲蝦肉有蝦味又夠爽口夾住啲雞皮嚟食真係好邪惡。令外燒鱔都好爽脆,唯獨係啲肉類串燒就落鹽重手咗。另外隻蠔係XL size都鮮甜。另外月見雞軟骨棒撈埋d蛋真係又滑又有咬口,整體嚟講,真係飽又有特色!事次用餐為自費。
2025-04-17 2 浏览
位於荔枝角既日本餐廳超級人氣想食好耐!之前同老best提過佢竟然book左抬同我慶生🥲自家製雞皮蝦 HK$58雞皮燒到有少少微脆口感,捲上彈牙既鮮蝦,師傅再係面層灑上辣粉調味,口感既豐富又香口。厚燒牛舌芯 HK$58牛舌十分厚切,肉味濃郁,軟嫩多汁,油花豐富,口感十足。西班牙豬肋條 HK$58肉質軟腍多汁,帶少少油脂,肉香都幾香濃。黑豚五花肉 HK$58半肥瘦既五花肉,肉質軟嫰,入口油香滿滿。金糖盒 - 海膽三文魚籽日式豆腐 HK$158日式中餅上放上三文魚籽、海膽、日式豆腐,賣相非常吸引!!三文魚籽漲卜卜,滿滿魚油滲進口中。海膽鮮甜,齒頰留香。日式豆腐滑溜。連埋棉花糖一齊食,軟綿綿..甜絲絲..又帶點咸香感感!!正到呢🤣🤣金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 HK$158材料有醬油漬蛋黃、海膽、吞拿魚蓉、青瓜!正到不得了!!先講外貌已經非常吸引,蛋黃呈橙紅色大大粒,醬油漬醃製味道岩岩好,仲有流心效果!海膽鮮甜甘香,份量都好多。吞拿魚蓉軟綿綿,新鮮味美。成件放落口,口感極豐富,幸福滿滿!戀丼 - 月見特厚燒牛舌三文魚籽 HK$238呢款丼飯係限量供應!超厚切牛舌盛住燈紅色蛋黃,加上滿瀉既三文魚籽,邪惡
位於荔枝角既日本餐廳
超級人氣
想食好耐!之前同老best提過
佢竟然book左抬同我慶生🥲

自家製雞皮蝦 HK$58

厚燒牛舌芯 HK$58
牛舌十分厚切,肉味濃郁,軟嫩多汁,油花豐富,口感十足。

西班牙豬肋條 HK$58
肉質軟腍多汁,帶少少油脂,肉香都幾香濃。

黑豚五花肉 HK$58
半肥瘦既五花肉,肉質軟嫰,入口油香滿滿。

金糖盒 - 海膽三文魚籽日式豆腐 HK$158

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 HK$158

戀丼 - 月見特厚燒牛舌三文魚籽 HK$238
呢款丼飯係限量供應!超厚切牛舌盛住燈紅色蛋黃,加上滿瀉既三文魚籽,邪惡到爆燈😂相信冇人抗拒到。

壽喜燒和牛鍋 HK$480
壽喜燒醬汁香醇,甜度恰到好處。鹿兒島A4和牛好大塊!口感彈牙有咬勁,啖啖濃郁香氣,肉質嫩而多汁。除此之外,鍋中仲有其他配菜, 豆腐、菇菌類等,同埋年糕福袋,索哂壽喜燒醬汁,好滿足。

白桃乳酪梳打 HK$38
蘋果乳酪梳打 HK$38

2025-04-15 35 浏览
🔹金糖盒 - 海膽三文魚籽日式豆腐 $158魚子、三文魚籽、日式豆腐、脆餅及棉花糖的組合,創新特別,選用玻璃器皿盡顯高貴魚子淡雅、三文魚籽爆汁鮮甜、日式豆腐軟滑,配搭脆餅及入口即溶化的輕甜棉花糖,鹹甜交雜,口感味道層次皆豐富-🔹金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158餐廳名物,卷物加入醬油漬蛋黃、海膽、吞拿魚蓉及青瓜等,汁多鮮甜,米飯粘糯,香濃蛋黃、甘甜海膽及鮮香軟滑吞拿魚蓉的組合,令人享受-🔹自家製雞皮蝦 $58首嚐的菜式,細薄的雞皮包裹著鮮爽彈牙的蝦肉,真不錯-🔹厚切牛舌芯 $58入口爽嫩彈牙不缺肉汁,吃到獨特的牛舌香-🔹嚴選松阪豬 (頸) $58入口爽彈嫩滑,油脂豐富,毫無肉腥味-🔹安格斯牛肋肉 $58肉厚結實帶嚼勁,毫無筋膜,牛香出色-🔹銀井 - 月見生和牛三文魚籽 $238用上金飯碗,擺盤精緻用心鹹鮮豐富份量又多的三文魚籽加上入口柔軟且油脂平均的和牛及軟滑蛋漿,細膩細緻,每口米飯都能吸收到三文魚籽及蛋漿的精華-🔹戰神鍋‧兵庫縣生蠔鍋 $680追加 A4 鹿兒島和牛 2 塊 +$188,附野菜拼盤生蠔為刺身可生食級別,輕灼 10 秒左右便可享用,蠔身肥厚輕軟,咬下充滿蠔汁,蠔香濃郁帶重金

🔹金糖盒 - 海膽三文魚籽日式豆腐 $158
🔹金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158
🔹自家製雞皮蝦 $58
首嚐的菜式,細薄的雞皮包裹著鮮爽彈牙的蝦肉,真不錯
🔹厚切牛舌芯 $58
入口爽嫩彈牙不缺肉汁,吃到獨特的牛舌香
🔹嚴選松阪豬 (頸) $58
入口爽彈嫩滑,油脂豐富,毫無肉腥味
🔹安格斯牛肋肉 $58
肉厚結實帶嚼勁,毫無筋膜,牛香出色
🔹銀井 - 月見生和牛三文魚籽 $238
用上金飯碗,擺盤精緻用心
🔹戰神鍋‧兵庫縣生蠔鍋 $680
追加 A4 鹿兒島和牛 2 塊 +$188,附野菜拼盤
生蠔為刺身可生食級別,輕灼 10 秒左右便可享用,蠔身肥厚輕軟,咬下充滿蠔汁,蠔香濃郁帶重金屬味道
鹿兒島和牛油脂分佈極平均,粉嫩色調非常可愛,入口柔軟有彈性,油脂豐腴,肉香甘甜
野菜拼盤蔬菜新鮮,冬菇厚實帶菇香,魔芋粉 Q 彈口感佳
👨🏻‍🍳金酒屋 (荔枝角)📍荔枝角長沙灣道909號地舖 「又一間會encore既高質居酒屋🫶🏻」 開頭比打卡吸引,環境靚、食物靚,黎到食完,系會想再encore!!🥹新鮮、創新、大大份,每道都好好食😆仲可以包廂,有榻榻米!!⚠️提早預約⚠️我地bk星期一,20:30前既時段都full晒🥲癲🥲 呢到有卡位,吧枱同包廂榻榻米🤤👍🏻🍽️金糖盒 $128蟹肉三文魚籽日式豆腐打卡一流😝一打開已經聞到好鮮既蟹味,上面放有幾粒魚子,下面拌有三文魚籽加嫩嫩日式豆腐,連同棉花糖同底餅盛,一齊食!!咸甜鮮,衝突味蕾🤤棉花糖入口即溶,好味🥹👍🏻🍽️金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158自家醃製醬油漬蛋黃!!超香口,勁入味,仲好有口感!!配搭鮮甜海膽同吞拿魚蓉,真系一啖大滿足🥹🫶🏻仲見到師傅整既過程,卷完切4件🤤👍🏻🍽️戀丼 月見特厚燒牛舌三文魚籽 $238特!厚!切!牛舌😋煙韌爽脆,連月見汁,超惹味!!下面滿滿三文魚籽,同珍珠米都好多,飯壓到實實,超飽🥹🫶🏻👍🏻🍽️戰神鍋 $680+$188 追加2塊A4 鹿兒島和牛黎到期待已久既戰神鍋🤤🦪日本兵庫縣生蠔!!滿滿海水鮮味,隻隻都脹卜卜,吾止吸睛,仲流晒口水🥹先漉生蠔,10-15
👨🏻‍🍳金酒屋 (荔枝角)
📍荔枝角長沙灣道909號地舖

「又一間會encore既高質居酒屋🫶🏻」

開頭比打卡吸引,
環境靚、食物靚,
黎到食完,系會想再encore!!🥹
新鮮、創新、大大份,
每道都好好食😆
仲可以包廂,有榻榻米!!
⚠️提早預約⚠️
我地bk星期一,20:30前既時段都full晒🥲
癲🥲

呢到有卡位,吧枱同包廂榻榻米🤤

👍🏻🍽️金糖盒 $128
蟹肉三文魚籽日式豆腐
打卡一流😝
一打開已經聞到好鮮既蟹味,
上面放有幾粒魚子,
下面拌有三文魚籽加嫩嫩日式豆腐,
連同棉花糖同底餅盛,
一齊食!!咸甜鮮,衝突味蕾🤤
棉花糖入口即溶,好味🥹

👍🏻🍽️金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158
自家醃製醬油漬蛋黃!!
超香口,勁入味,仲好有口感!!
配搭鮮甜海膽同吞拿魚蓉,
真系一啖大滿足🥹🫶🏻
仲見到師傅整既過程,卷完切4件🤤

👍🏻🍽️戀丼 月見特厚燒牛舌三文魚籽 $238
特!厚!切!牛舌😋
煙韌爽脆,連月見汁,超惹味!!
下面滿滿三文魚籽,同珍珠米都好多,
飯壓到實實,超飽🥹🫶🏻

👍🏻🍽️戰神鍋 $680
+$188 追加2塊A4 鹿兒島和牛
黎到期待已久既戰神鍋🤤🦪
日本兵庫縣生蠔!!
滿滿海水鮮味,隻隻都脹卜卜,
吾止吸睛,仲流晒口水🥹
先漉生蠔,10-15s半生熟,好鮮🤤
漉耐少少都一樣鮮🤤
視乎個人喜好🙈

野菜鍋又系勁鮮🤤
本身湯底清甜,吾會好咸,
員工好細心,建議先加蠔帶鮮,
再落野菜、和牛🤤🫶🏻
一大鍋野菜、菇類、年糕福袋(好食!!),
正😋

A4 鹿兒島和牛一大片,
超嫩,有脂香又吾會太肥🤤

👍🏻🍹木村飲料 完熟水蜜桃汽水 $48
👍🏻🍹木村飲料 靜岡柑橘汽水 $48
吾會太甜,好香水果味既汽水🤤

金酒屋平日都full booking,
食完知點解🙈
staff超熱情,茶水密密斟🫶🏻
洗手間都好貼心,女性衛生巾都有🤤
地鐵站A出口出,向美孚方向行會快D🙈
就系長沙灣道🤤

#金酒屋 #香港居酒屋 #香港居酒屋關注組 #長沙灣美食 #長沙灣居酒屋 #香港美食 #ariagto_長沙灣 #荔枝角美食 #arigato_荔枝角

2025-04-09 128 浏览
煙燻金槍魚 $198用一個玻璃器皿裝着,開蓋前是極度朦朦完全看不到入邊,開蓋之後極具視覺效果,四片魚生就在面前,吃的時間有濃厚的煙燻味,再加上面的魚子,可以不點醬油吃也很好味。金丼-月見海膽三文魚籽拖羅 $198金丼裏面有海膽,拖羅魚蓉,三文魚籽和一隻生雞蛋黃,用匙羹舀上來時大量三文魚子瀉出嚟,吃的時間一定要將雞蛋,拖羅,海膽,飯和三文魚籽一齊吃。金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158超滿足的龍珠卷,就是另一個味道豐滿的享受。自家製雞皮蝦 $58厚燒牛舌心 $58西班牙豬肋條 $58黑豚五花腩 $58最推介係牛舌心,十分軟腍,非常好味。雞皮蝦就很有趣,外面雞皮燒得很脆包着鮮蝦。

煙燻金槍魚 $198

金丼-月見海膽三文魚籽拖羅 $198

金龍珠海膽吞拿魚蓉卷 $158
超滿足的龍珠卷,就是另一個味道豐滿的享受。

自家製雞皮蝦 $58
厚燒牛舌心 $58
西班牙豬肋條 $58
黑豚五花腩 $58
最推介係牛舌心,十分軟腍,非常好味。
雞皮蝦就很有趣,外面雞皮燒得很脆包着鮮蝦。