2017-10-30 1187 浏览
好耐冇食金西,以前覺得佢同X記酸辣小窩米線差唔多味,久唔久都會食下,隨住X記水準愈來愈參差,我都好耐冇食酸辣米線,今日又出開銅鑼灣,醒起金西就同朋友黎食下。今次叫左冬菇大腸米線(小辣)小辣基本上係唔辣,酸味都夠,但整體比較淡,冬菇係乾貨但偏偏冇咩菇味,仲真係乾乾地,而且得三粒,未免太少?大腸有色但係都係滷唔夠,冇咩味,令人失望。唯一可讚係個米線幾煙韌,唔會一Pat Pat,但整體真係好一般,短期都唔會再食。
隨住X記水準愈來愈參差,我都好耐冇食酸辣米線,
今日又出開銅鑼灣,醒起金西就同朋友黎食下。
今次叫左冬菇大腸米線(小辣)
小辣基本上係唔辣,酸味都夠,但整體比較淡,
大腸有色但係都係滷唔夠,冇咩味,令人失望。
唯一可讚係個米線幾煙韌,唔會一Pat Pat,
但整體真係好一般,短期都唔會再食。
2017-10-28
2017-09-28 1026 浏览
同事想食米線,我不知道原來除了一眾連鎖米線店之外,銅鑼灣還有這間米線店!店員很有效率,在午市繁忙時間,有小人龍,我們等位期間,已跟我們落單,我跟同事因爲無「選擇困難症」所以可以俐落地點菜😆我點了三餸的傳統米線,要推薦豬腩肉!同事試新嘢,點了我覺得較為特別的涼拌米線(熱食),雖然聽落有點茅盾,其實就是撈米線,無湯的撈麵之米線版😄正常版的「麵底」是$27,涼拌版的是$28,加餸每樣$6或$7,店員行動迅速,是食快飯的好地方。
我點了三餸的傳統米線,要推薦豬腩肉!

2017-09-27
2017-09-26 570 浏览
今日去試腩肉,牛肝菌,豬腸小鍋米線中辣腩肉不錯牛肝菌爽豬腸用左大腸部份,都叫林但係。。。其實只係中辣,湯面已經一層油。扣晒分我明白口味好個人,但我相信唔係咁多人頂得順咁油啩?除非你唔食辣囉。
今日去試
腩肉,牛肝菌,豬腸小鍋米線中辣
腩肉不錯
牛肝菌爽
豬腸用左大腸部份,都叫林
但係。。。
其實只係中辣,湯面已經一層油。扣晒分
2017-09-25
2017-09-02 830 浏览
在銅鑼灣工作了幾年,感覺最大的好處是午飯不用愁,選擇實在很多,而且很多食過番尋味。其中金西南可以說是到達午飯食堂的級數,可以一星期吃三次不嫌多。直到離開了銅鑼灣,偶然經過還是會想回味一下。今日推一下我最喜愛的配搭,腩肉菜肉雲吞小鍋米線。金南西出名金牌腩肉小鍋米線,當食肉獸遇上金牌腩肉,自以可永不超生。所以腩肉是必叫。它的腩肉不肥膩,雖肥瘦夾雜但仍是瘦肉居多,主要是淋滑鬆化,配上小許辣味,效果極佳。它的湯底偏酸辣,辣味可自由選擇,但其味極濃,配上吃米線不可或缺的開胃配菜,風味獨一無二。我一般選擇兩餸,愛吃菜的朋友牛肝菌是個不錯的選擇,而我更偏愛豬腸或菜肉雲吞,雖然它的雲吞不算皮薄,勝在放湯入味,濃湯入了內餡,咬開就成了湯餃,配上本身就香口的菜肉饀,絕對的錦上添花。
直到離開了銅鑼灣,偶然經過還是會想回味一下。
腩肉菜肉雲吞小鍋米線

今日推一下我最喜愛的配搭,腩肉菜肉雲吞小鍋米線。

2017-08-07 980 浏览
在餐牌內都應有都有,素菜類點了腐竹,黑木耳的確美味,加了腩肉,入味,又不算大肥膩,味道,湯底點了不辣,不錯。。。。帶有麻醬香,可惜,食具應注意清潔,店內小蚊子都有擾人情況。
2017-08-07
2017-07-23 1100 浏览
之前港🐷都介紹過唔少登龍街美食 除左日式餐廳 仲有平民啲嘅粉麵舖 食得多連鎖嘅 都可以試下呢間低調抵食小店😁----------豬大腸小鍋米線 ( $34 )賣相係一般 但份量超多 米線啱啱好唔太淋 酸辣湯香濃唔會太重味精 不過鹹左少少 叫左小辣都唔算辣😂 豬大腸大大粒 而且都有成6、7舊 都幾入味同淋☺️ 港🐷走左青(芫荽 韭菜 ) 喺銅鑼灣黎講 呢個價錢都算唔錯😬-最平$27可以食到#雲南小鍋米線 重慶酸辣紅薯粉 額外加餸每款都係$5-6 而且可以「多米」 唔怕份量少唔夠食 真係好抵食呀!-P.S. 下午茶時段 (1430-1600) 仲送飲品~
----------
豬大腸小鍋米線 ( $34 )
P.S. 下午茶時段 (1430-1600) 仲送飲品~
2017-05-28 940 浏览
在銅鑼灣要吃得便宜真的很難,現在茶餐廳也要$60,除了米線之外,也别無選擇了。而譚仔和南記我也吃到有點悶了,今天下午本來想去譚仔,但沿路經過金西南米線,見價錢合理便進去試試。本來想要雞肉,但它們只有雞絲,有點失望。最後我點了魚皮餃雲南小鍋米線,小辣對我來説也不太辣,湯的味道酸酸的,有點像雲桂香那個。魚皮餃也有三,四粒,還有點肉碎,芽菜和韮菜作配料,很豐富。寶寶點了腩肉小鍋米線,還可以叫多米。腩肉味道也不錯,入味而不韌。

2017-05-28
2017-05-16 789 浏览
呢間米線嘅style係類似雲貴香,主要係食酸辣湯底嘅~如果唔係朋友推介都唔識走入去食,因為呢度位置都幾偏僻,細細間唔多起眼~朋友推介熱撈米線,佢話同出邊嘅撈米線唔同,呢度係會加埋豉油汁,所以特別惹味~由於本人鍾意食湯米線多啲,所以叫了腩肉黑木耳小窩米線,清湯底~外表睇落平平無奇,但味道又真係幾驚喜首先佢嘅米線都幾彈牙,特別鍾意佢哋嘅湯底夠香濃,加埋莞西芽菜等配料,雖然清湯但幾好味~但最值得讚係佢嘅腩肉,腩肉厚切,夠淋同入味,而且唔會好多肥膏,所以口感好正,值得一試另外黑木耳同墨魚頭都唔錯,兩者都好爽口,同米線好夾~佢哋仲可以免費加底,但女仔食嘅話唔使加底都好夠飽~總括,我覺得呢度嘅米線味道同價錢都幾好,會令人回味
呢間米線嘅style係類似雲貴香,主要係食酸辣湯底嘅~

外表睇落平平無奇,但味道又真係幾驚喜

另外黑木耳同墨魚頭都唔錯,兩者都好爽口,同米線好夾~

佢哋仲可以免費加底,但女仔食嘅話唔使加底都好夠飽~

總括,我覺得呢度嘅米線味道同價錢都幾好,會令人回味
2017-05-02 665 浏览
話說下午茶時間,想打個電話叫個外賣,聽電話嘅姐姐要我等咗佢幾分鐘,平時食過都知佢哋有啲忙,咁我都等咗陣,但到佢問地址我講唔清楚,佢都無好好同我講,即時cut咗我線!以為佢唔小心收我線,於是打番電話去,打好耐至有人聽,到聽電話問佢做咩收我線,佢話佢哋好忙喎!仲有大大聲鬧人!朋友都話唔好再食佢,怕佢哋加料唔洗食哩間嘢都出名無禮貌,無諗過我等咗佢幾分鐘聽佢同其他人講嘢,佢都咁無耐性接我哩個電話仲要咁惡鬧客!哩世都唔洗我再幫襯佢!
話說下午茶時間,想打個電話叫個外賣,

朋友都話唔好再食佢,怕佢哋加料唔洗食

哩世都唔洗我再幫襯佢!
2017-05-02
外卖自取
下午茶
2017-04-16 1026 浏览
成日都食譚仔、南記,會唔會想食其他特別嘅米線呢?今次黎到一間位於銅鑼灣嘅米線鋪!金西南米線位於登龍街;至於登龍街係食街黎,我點解要簡依間呢?話說有次中午時間,我係銅鑼灣''搵食'',見到呢間食店望落好平凡喎,但入面都幾多人咖,於是我就入去試下喇!食完發覺,味道幾驚喜,一試就愛上其實我今次唔係第一次食呢間米線,至於愛上呢間米線嘅原因,係因為佢嘅酸辣小鍋米線既酸而唔鹹,食完唔會好口渴,又好頂癮!今次係夜晚食嘅,可以睇到個menu,係銅鑼灣地段,呢個價錢已經好實惠!飽肚又唔算貴,我嗌左野食加飲品大概30幾40蚊,不過,如果係下午茶食,仲包埋飲品!今次我嗌左嘅係雞絲豬潤酸辣米線,雖然賣相一般,但我欣賞佢嘅米線係彈牙嘅,煙煙韌韌。湯底好香,唔會太酸太濃,但配合埋芽菜、青蔥、芫茜、韮菜同酸菜,好似好普通,但又幾有風味!至於配料,其實睇落份量的確係幾少,呢個都係一個不足之處,可能銅鑼灣地段租貴,呢個價錢都唔要求咁多喇!整體而言,呢間米線味道唔錯!大家係銅鑼灣想食一餐經濟d嘅時間都可以試下!
小鍋米線

2017-04-16
小鍋米線
2017-04-11 500 浏览
講起米線唔少人都會諗起連鎖嘅譚x等等....但呢間米線真係值得一試 係同出面嘅有唔同。佢嘅米線係幾彈牙有咬口 但最值得試嘅反而係佢嘅薯粉 同其他成日食到嘅唔同 一般嘅都較硬身同難夾,但呢到嘅薯粉係十分軟身 直接吞都得🙈 如果配埋腩肉個湯底就更野味!另外我最鐘意嘅就係叫佢地嘅口水雞 個汁真係一絕👍🏻👍🏻佢下午茶餐仲送埋野飲 都幾抵🙈所以鐘意食米線 雲南野嘅朋友可以一試!
另外我最鐘意嘅就係叫佢地嘅口水雞 個汁真係一絕👍🏻👍🏻
佢下午茶餐仲送埋野飲 都幾抵🙈
所以鐘意食米線 雲南野嘅朋友可以一試!
2017-03-30 510 浏览
這間店主要推介麻辣米缐,佢既麻辣係非常香,鐘意食辣必去。👍首推腩肉,牛肝菌,大腸,雞絲,菜肉雲吞👍可選擇不同辣度,走/小酸👍可選米缐,薯粉平均消費:$50/位,性價比超高
這間店主要推介麻辣米缐,佢既麻辣係非常香,鐘意食辣必去。

👍首推腩肉,牛肝菌,大腸,雞絲,菜肉雲吞
👍可選擇不同辣度,走/小酸
👍可選米缐,薯粉

平均消費:$50/位,性價比超高

2017-03-28 512 浏览
大家來到登龍街的目的通常都是攻著拉麵而來的,這間不起眼的雲南米線店自然被忽略了,本身很喜歡吃米線的我,除了常常光顧附近的連鎖店,都會到處找尋發掘別的米線店,這次就想一試這家店!點完沒多久,熱熱的湯麵就端過來了,湯底濃味,配料入味,這次揀了紅薯粉,夠彈牙,配料如韭菜、豆芽、蔥花、芫荽、連粉麵份量也可自選多少,跟出面相比,這裡給食客多了份細心。幸好這家店沒令我失望,份量大大碗,材料挺多,十分飽肚,而且經濟快捷之選,下次再來!

2017-03-14 576 浏览
其實我覺得呢間嘢幾好食點解咁多負皮?但係佢嘅食具真係極度污糟個杯聞落去好似洗潔精嘅味但係飲落杯華田又好似冇事筷子同匙羹都好似畀人蹂躪左好多年已經全部甩曬色真係極度恐怖坐得又唔舒服其實如果唔裝修下都應該換下啲食具雖然唔係我心目中嘅辣麵但係佢嘅麻辣真係夠麻夠辣 都算唔錯但係真係幾油下米線又夠彈牙叫咗少米線都好大碗淨係叫咗一個餸都已經飽到上心口唔怪之咁多人呢個餸係豬大腸都算唔錯唔會太肥又冇豬躁味你係估唔到服務真係幾唔錯好勤力
其實我覺得呢間嘢幾好食

都已經飽到上心口唔怪之咁多人呢

個餸係豬大腸都算唔錯唔會太肥又冇豬躁味

你係估唔到服務真係幾唔錯

好勤力
九十後朋友介紹的米線店,說非常好吃,值得一試。這店我曾路過,但要不是朋友介紹,我想我並不會特別去試,原因是經常客滿,要擠在一有限空間來吃辣並不容易。外在條件並不影響食物質素,點了碗腩肉雞絲木耳菜肉雲吞小鍋米線,湯濃,配料入味,米線、蔥、芫荽也可選多少。整體來說是區內一不錯的選擇,而且價錢便宜。要說米線之一二,此米線比較接近燜煮類的米線,但看其煮法,實質就用上比較濃的湯底,配以車仔麵式的餸菜。好吃的米線必須將配料與米線同煮之,不然直接吃車仔麵。要我選我喜歡的米線店,我想我還是喜歡曾經在永隆街的譚仔,那時候,每碗米線用上新鮮的配料後後慢慢的用心煮,那種鮮美,是沒辦法能比較的。當九十後在說著那裡的魚蛋有多好吃,而我們還沉醉在那些年的陳皮魚蛋的時候,不是誰的錯,土地問題,此情不再………

下午茶